RAID - externi, interni, PC ili nesto drugo
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

RAID - externi, interni, PC ili nesto drugo

01.03.2006 | 17:49
namjera mi je instalirati na malu mjesanu mrezu (3 mac-a i 1 PC) disk na kojem bi bila neka vrsta arhive i opcenito fileovi koje svi koristimo.
Volio bi izbjeci postavljanje bilo kakvog servera, moje razmisljanje je bilo da na jedan mac spojim externi (npr. firewire) raid (npr. 4diska - RAID 5) i da tom useru mogu pristupiti svi.
Vjerujem da bi mreza tada trebala biti gigabitna.

Vidio sam rjesenja s externim kucistima i pretpostavljam RAID kontrolerima ali ne navodi se podrska za Mac OSX pa me stoga zanimaju vasa iskustva.

svaki prijedlog je dobrodosao

hvala, pozdrav, marko
02.03.2006 | 05:25
majko mila covjece.pa ti pitas geek questions on jabucnjak.trazi drugdje.ovdje ima 95%bedaka
02.03.2006 | 06:12
gosinisha je napisao:
ovdje ima 95%bedaka

Za razliku od bilo kojeg drugog mjesta? To je samo preslika stanja na planetu.
02.03.2006 | 06:20
Da se vratim na originalno pitanje, nije li \"podrška\" tu irelevantna, naime eksterni firewire RAID sustav će svakom hostu biti transparentan jer je sam RAID kontroler u kućištu. Ukratko svaki eksterni Firewire RAID će raditi baš na svakome hostu sa firewire adapterom, zato se \"kompatibilnost\" nigdje posebno ni ne navodi.
Nadam se da si svjestan da firewire RAID5 rješenja nisu posebno jeftina. Ovo se doima kao nešto što si opisao:
www.firewiremax.com/miharasyfor5.html

Eto, potrebno je jednaka količina truda koju iziskuje i pisanje beskorisnog zajedljivog komentara. Pusa svima.
02.03.2006 | 16:43
slijedi podpitanje: rjesenje ponudjeno na www.firewiremax.com/miharasyfor5.html bi bilo ok, a zanima me da li spajanje preko firewire veze omogućuje umrezeni rad 3 korisnika bez zastoja.

ja sam gledao:
www.lacie.com/products/product.htm?pid=10129
te karticu:
www.highpoint-tech.com/USA/rr1820amac.htm

a ponavljam ako postoji neki drugi nacin koji funkcionira a da ne bankrotiramo, kojim mogu omoguciti 3-5 korisnika da se koriste fileovima s jednog mjesta, slobodno se izjasnite

hvala, pozdrav
marko
02.03.2006 | 19:32
Što točno rade ta tri korisnika? Hoću reći, tri korisnika je ništa, pa me zanima zašto misliš da bi nešto ovdje bilo usko grlo za tri korisnika, a njih je i najobičniji disk na file serveru dovoljan, pa možda pretjeruješ sa zahtjevima.
LaCie je slično onome što sam ja naveo samo što se ne spaja preko firewirea nego preko SATA i ima ugrađen RAID kontroler. Ako užmeš karticu onda možeš diskove staviti unutra (s tim da Mac desktop nema dovoljno mjesta unutra za takve stvari).
Možda nešto od Network Attached Storagea, poput:
www.iomega.com/direct/products/family.js...;bmUID=1141295743843
02.03.2006 | 21:02
Mislim da bi gospodji Imeldi najvise pasao NAS (network attached storage). Za jedan aktualni pregled mozete pogledati www.accelerateyourmac.com/archives/feb06/022706.html#S20709

Ne treba nikakav server i shitovi razni...
  • markos
  • Posjetitelj
03.03.2006 | 18:41
rjesenje s jednim diskom mi nije prihvatljivo (naime to vec imamo) jer smo se u zadnje vrijeme (nakon dva sjebana diska na Macu - prvi originalni Hitachi a drugi nepuna dva mjeseca star Maxtor) uocili potrebu za nekim kolko tolko sigurnim sistemom (mislim na RAID).
Sa diska se ne bi pokretali nikakvi programi, sluzio bi za pohranu radnih fileova, slika i sl. dokumenata kojima svatko od nas pristupa.

Ovo rjesenje s NAS uredjajem mi se cini ok, upravo trazim po rijeci ako netko prodaje ista slicnoga.
Ovo od infranta je dostupno preko Amazona, a posto nemamo iskustva u kupovini (a narocito ne u eventualnim reklamacijama) preko interneta trazim neka vrata na koja pokucati

hvala svima na prijedlozima
pozdrav
marko
03.03.2006 | 19:05
Pogledaj Buffalo TeraStation, Buffalo ima i support za Maca (iako je to potpuno nebitno), imas i recenziju u Bugu online i dobavljivo je kod nas:
www.bug.hr/bolex/index.asp?page=1&id=70577
03.03.2006 | 23:48
Hm, citat iz recenzije:
dojam / Pouzdan, ali spor NAS uređaj

Ocito ima softverski raid ili neki los kontroler. :/
04.03.2006 | 01:09
Brzina nije karakteristika niti jednog NAS-a, a o kojoj god \"sporosti\" je rijec to nece biti problem za 3-4 korisnika.
04.03.2006 | 06:27
Da, sluzi za ono za sto je i napravljen - backup podataka! ne radi se o externom disku...
04.03.2006 | 13:15
Riba je napisao:
Brzina nije karakteristika niti jednog NAS-a, a o kojoj god \"sporosti\" je rijec to nece biti problem za 3-4 korisnika.

NAS je za stefice koji dnevno povuku 3 Word dokumenta s diska.
Bilo koji NAS je losije, sporije i skuplje rjesenje od recimo umrezene G4 kante sa diskovima u zrcalnom radu, koji moze itekako zadovoljiti ozbiljnije prohtjeve.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, imenso, tino1, VanjusOS, ZeljkoB, Anonimci (472)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO