Koji SSD od ova dva?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji SSD od ova dva?

27.11.2014 | 15:27
hvala.
ja sam gledao ove pakete eshop.macsales.com/search/Mercury+Electra+3G+120GB, a tu piše samo kompatibilnost za laptope i minije...
27.11.2014 | 15:53
Na nekim starijim Mac modelima koji imaju SATA2 (3G) kada se prikljuci novi 6G (SATA3) SSD zna biti problema kao: neprepoznavanje prikljucenog diska, zastajkivanje u radu i najblazi problem kad se 6G SSD postigne Negotiated Link Speed: 1.5 Gigabit ili SATA1. Zato je najsigurnije u takve modele ugraditi OWC 3G SSD-ove. Imao sam takav problem sa Minijem 2009.

EDIT: Pronasao sam primjer problematicnog Maca odnosno to su svi Macovi sa problematicnim NVidia MCP79 chipsetom.
27.11.2014 | 16:02
ja sam u iMac late 2010 stavio OWC 6G, radi uredno evo već 3. godinu bez ikakvih problema
27.11.2014 | 16:56
Pod pretpostavkom da ne želim data doubler (ugrađivati HDD na mjesto optike, a SSD na mjesto HDD), nego samo HDD izvaditi van (pa ga imati u vanjskom USB kućištu i spojiti ponekad, po potrebi) i na njegovo mjesto staviti SSD, ako naručim od OWC taj Mercury Electra 6G (samo njega, bez data doubler kita, dakle ovaj link), da li imam sve što treba da ga ugradim UMJESTO HDD?

Ili ću, kad ga dobijem i otvorim komp, otkriti da mi treba još nekakav nebulozni konektor, adapter, šarafić, nosačić...?
27.11.2014 | 17:26
To je sve koliko mi se čini. Čak i dobiješ onu plastiku koja "podeblja" disk na 9,5mm.
Možda ti sfali koji šrafić za eksterno kućište. Sa starog diska skineš sve i prebaciš na novi.
27.11.2014 | 17:44
smayoo kaže:
Pod pretpostavkom da ne želim data doubler (ugrađivati HDD na mjesto optike, a SSD na mjesto HDD), nego samo HDD izvaditi van (pa ga imati u vanjskom USB kućištu i spojiti ponekad, po potrebi) i na njegovo mjesto staviti SSD, ako naručim od OWC taj Mercury Electra 6G (samo njega, bez data doubler kita, dakle ovaj link), da li imam sve što treba da ga ugradim UMJESTO HDD?

Ili ću, kad ga dobijem i otvorim komp, otkriti da mi treba još nekakav nebulozni konektor, adapter, šarafić, nosačić...?

Imaš sve šta ti treba. Možeš odmah ugraditi.
27.11.2014 | 18:37
smayoo kaže:
Samsung 840PRO (256 GB)
ili
SanDisk Extreme Pro Ultra (240 GB)

....

Znači ništa od ovih SSD-ova?
Za ugradnju na mjesto HDD-a to nista dodatno ne treba.

Jbt meni nikako da stigne SSD sa Amazona.de
27.11.2014 | 19:31
Ništa od ta dva. Čovjek ih je nudio nikad korištene, po nabavnoj cijeni, kupljene u USA, ali bio ih je kupio prije nekog vremena kad su bili skuplji pa mi se to nikako nije isplatilo jer je ispadalo +/- 50 kn kao da kupim novi s garancijom u dućanu.
27.11.2014 | 20:28
Šteta jer su ta dva diska špica trenutačne SSD tehnologije. OWC sa Sand force chipsetom su se malo uspavali na lovorikama. BTW proizvodjaci daju 10 godina garancije. Mada sve vise od 5 u biti danas nista ne znaci, ali fakat lijepo zvuci.
27.11.2014 | 20:54
Cijeli život se bavim elektronikom. Prva i najvažnija stvar kojoj me je to naučilo je da *NIKAD* ne kupujem špicu ikoje tehnologije jer *UVIJEK* ima dječjih bolesti. Ja sam tip koji kupuje "stari model" po nižoj cijeni.
Ali govorio sam o tim istim diskovima. Dakle po toj cijeni po kojoj ih je kolega nudio se trenutno prodaju i u Linksu, samo što dobijem garanciju (60 mjeseci, čini mi se).
27.11.2014 | 22:01
Na iMacu imam Intelov SSD i instaliran Yosemite i TRIM Enabler skinutu zadnju verziju i sve radi bez ikakve potrebe za kemijanjem. Pokrenuo TRIM Enabler, uključio TRIM i ponovo pokrenuo iMac i sve radi.
27.11.2014 | 22:02
smayoo kaže:
Pod pretpostavkom da ne želim data doubler (ugrađivati HDD na mjesto optike, a SSD na mjesto HDD), nego samo HDD izvaditi van

sad ste me zbunili...
šta ovo što sam ja namjeravao uzeti, s tim data doublerom, znači da bih morao na mjesto optike stavljati HDD, a na mjesto HDD-a staviti SSD?

edit:
koja je solucija uopće jednostavnija i bolja (ako se može u tim kategorijama govoriti) - ova s doublerom ili samo staviti SSD na mjesto optike?
27.11.2014 | 22:15
@smayoo - Ni ja ne volim biti pokusni kunic i potpunosti te razumijem, ali ovdje sam vise mislio na tri godine staru Sand force tehnologiju koju nudi OWC i koja se u biti pokazala vrlo solidnom. Glavni problem s Sand force chipsetom izmedju ostalog je brzina pisanja podataka koji se ne mogu komprimirati i glupo mi je sad ponovo kupovati staru tehnologiju koju sam btw prije tri godine uzeo kao tehnološku špicu. Novi San disk extreme pro je ustvari popeglana verzija san disk extreme II, tako da bas nije sama "špica". Ipak je "testirana" vise od godinu dana. Navedeni disk mi je vec trebao stici ali vjerovatno je zapeo u HP. Kad stigne svakako cu ovdje izvjestiti kakvi su prvi "utisci", kako TRIM pod Yosemite i ostalo....

Edit: BTW u Linksu ne vidim San disk SSDove, a niti Samsung 850 PRO
27.11.2014 | 23:03
Sank kaže:
Na iMacu imam Intelov SSD i instaliran Yosemite i TRIM Enabler skinutu zadnju verziju i sve radi bez ikakve potrebe za kemijanjem. Pokrenuo TRIM Enabler, uključio TRIM i ponovo pokrenuo iMac i sve radi.

Može jedno hack pitanje? Što ćeš napraviti kad se stroj ne bootne nakon PRAM reseta?
27.11.2014 | 23:24
Finn kaže:
smayoo kaže:
Pod pretpostavkom da ne želim data doubler (ugrađivati HDD na mjesto optike, a SSD na mjesto HDD), nego samo HDD izvaditi van

sad ste me zbunili...
šta ovo što sam ja namjeravao uzeti, s tim data doublerom, znači da bih morao na mjesto optike stavljati HDD, a na mjesto HDD-a staviti SSD?

edit:
koja je solucija uopće jednostavnija i bolja (ako se može u tim kategorijama govoriti) - ova s doublerom ili samo staviti SSD na mjesto optike?

Naznam zasto smo te zbunili? Najjednostavnije je na stroju umjesto HDD-a ubaciti SSD. Tu uglavnom nema nekih mehaničkih problema. Ako želiš nešto više kao sto je stroj sa HDD + SSD (mogucnost fusiona) onda trebas zamjeniti slabo koristenu optiku. OWC dosta skupo prodaje tzv. data doubler koji se montira na mjesto optickog device-a i u njega se ugradi SSD ili HDD. Na nekim Macovima SSD u opti-bayu (data doubler) ne radi dobro pa u tom slucaju SSD ugradjujemo na mjesto HDDa ,a HDD tada premjestimo na optibay (data doubler komad lima). Nekoliko puta sam vec o tome pisao ovdje na Jabucnjaku, pa cak i u ovom threadu ima link na problematiku sa data doublerom na mom MBP9,1
28.11.2014 | 00:13
jmirakul kaže:
Edit: BTW u Linksu ne vidim San disk SSDove, a niti Samsung 850 PRO

Jbg, sad ih ne vidim ni ja...
28.11.2014 | 09:04
jmirakul kaže:
Sank kaže:

Može jedno hack pitanje? Što ćeš napraviti kad se stroj ne bootne nakon PRAM reseta?

Uklučit će TRIM bez TRIM enablera.
Da nam bude svima jasno, TRIM Enabler je patch koji duboko zarove u system. Ja osobno uvjek nekako želim znati šta se dešava kad nešto rove po mom systemu.
Postoji mogućnost kako pokrenuti TRIM bez TRIM enablera. Apple blokira TRIM sa jedim 9 znakova dugačkim stringom u kext-u a to je "APPLE SSD" ako to promjenim u prvih 9 znakova mog SSD-a onda se TRIM upali. Normalno predpostavka je da OSX podržava TRIM >10.6.8, a da i SSD podržava TRIM.
Napravit ću jedan tuturial kako se to radi. Pa ko voli nek izvoli.
28.11.2014 | 10:48
Upravo sam se savjetovao sa jmirakulom i zaključili smo da ne napravimo Tuturial jer bi neko neiskusan mogao napraviti sranje, tako ako nekog zanima neka nas kontaktira.
28.11.2014 | 11:10
Znači, bilo bi bolje da HDD premjestim na optiku, a na mjesto harda stavim SSD? Optika mi ne treba, a želim napraviti fusion, zato ne želim vaditi hard.
28.11.2014 | 11:57
Finn kaže:
Znači, bilo bi bolje da HDD premjestim na optiku, a na mjesto harda stavim SSD? Optika mi ne treba, a želim napraviti fusion, zato ne želim vaditi hard.

Najbolje bi bilo da tu odluku prepustis onome tko ce ti ugradjivati SSD u iMac. Ako SSD normalno radi na mjestu optike onda ne treba dirati HDD, jer njemu je sigurno mehanicki i toplinski najbolje na orginalnom mjestu unutar kucista.
28.11.2014 | 13:53
Finn kaže:
Ja bih ga stavio umjesto optike, a hard bi ostavio unutra.

Malo sam prosurfao (umjesto tebe) i pronasao da bi u tvom iMacu SSD 3G bez ikakvih problema trebao raditi na mjestu optike. Trebas uzeti ovaj komplet i ove upute i bilo koji servis ti to moze ugraditi. Osim toga kad vec raskapas po iMacu bilo bi dobro staviti novi HDD i onda si miran neko vrijeme.
28.11.2014 | 15:49
hvala. nisam lijen guglati nego ne znam šta trebam tražiti.

a koja je razlika između tvog linka i ove kombinacije: eshop.macsales.com/item/OWC/SSD7E3G120/ + eshop.macsales.com/item/OWC/DIDIMCL0GB/?

i zašto bih trebao mijenjat hard? misliš da mu se bliži istek roka?
28.11.2014 | 16:13
Razlika je u 11$ jer dobijes kompletan potreban alat potreban za ugradnju/zamjenu diska te alat za otvaranje iMac kucista koje nije bas lako otvoriti posebice prednje staklo. Alat ti nije nuzan ako servis ima sve potrebno.
Ako ti je HDD orginalan tada on iza sebe ima ako se ne varam barem 4-5 godina. Nebi htio maljati vraga na zid ali to je dosta za disk (mozda ce on jos raditi par godina, mozda i ne) Obzirom da otvaras iMac iskoristi priliku pa ugradi i novi HDD i ocisti ventilatore. Mislim da neces pozaliti. Sretno!
28.11.2014 | 16:27
@ jmirakul, pošten i pametan savjet.
29.11.2014 | 19:35
kužim. koji biste mi hard predložili?
29.11.2014 | 19:44
Western Digital Green 2 TB cijena negdje oko 760,00 kn
29.11.2014 | 19:46
ja u ovih 5 godina nisam napunio ni ovaj od 640 GB, tako da ne namjeravam uzimati ništa veće od toga. čak bi mi i 500 bilo dovoljno.
29.11.2014 | 19:54
Western Digital WD Scorpio Blue 500 gb
29.11.2014 | 20:03
a ovi na OWC-u?

edit: šta je taj WD 2.5''?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 32 minuta
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, iAnte, Maxxy, Riba, temeljnik, VanjusOS, Anonimci (838)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO