USPORENI iMac Intel
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

USPORENI iMac Intel

24.02.2006 | 00:48
Instalirao sam oko 800 fontova, drastično se usporio rad sa svim aplikacijama !!
Da li je važno gdje ih instaliram (All fonts - User - Computer)?
Sada imam 512 MB RAMA, ako stavim 2 GB, hoće li biti brz, kao prije instalacije
fontova.
Mogao bih reducirati inst. fontove za oko 100, ali mislim da to ne bi pomoglo.
Molim pomoć.

P.S. Takve probleme sam imao s PC-om, prije WIN XP Pro.
24.02.2006 | 03:55
Hm... naravno Macintoshi imaju velikih problema sa loadanjem fontova, tako da je to sto si ti ucinio smrt za tvog iMaca, uglavnom, sve te fontove vadi van osim sistemskih i utrpaj ih u neki svoj folder na HD-u, zatim nabavi neki font manager ( preporucam extensis Suitcase ) i ukljucij i iskljucuj ih po potrebi, sve ce ti bit jasnije kad si nabavis neki takav programćić! To je jedini naćin da ti Mac prede sa gomilom fontova! poz
24.02.2006 | 04:54
FOLIO je napisao:

Mogao bih reducirati inst. fontove za oko 100, ali mislim da to ne bi pomoglo.
Molim pomoć.

P.S. Takve probleme sam imao s PC-om, prije WIN XP Pro.

Aman, šta će ti 700 fontova na mašini? Ja se profesionalno bavim DTP-om, ali nikad ne držim više od 200 na sistemu, jednostavno nema potrebe za tim.
24.02.2006 | 05:33
Dobro pitanje. Ja imam samo one default fontove a kad bi i stavio neke po ovome bi se moj mini vukao ko puž pored impressuma.
24.02.2006 | 06:43
Zaista, čemu to? Meni je grafički dizajn posao i imam instalirano nešto manje od 200 fontova. Stroj radi vrlo brzo i bez problema.
24.02.2006 | 07:07
Hvala Amplusu, skinuo sam Extensis Suitcase Fusion - SAVRŠENO !!!
Reducirao fontove na 200-tinjak, sve leti.

Do prije 3 mjeseca radio sam na PC platformi (18 godina), a sada se polako prebacujem
na Maca. Nije lako ! Svaka pomoć mi dobro dođe, a da nema Jabučnjaka i pomoći, taj
proces bi bio puno sporiji.

Sa PM-G5 je puno lakše nego s iMacom Intel, mislim na instalacije, drivera periferije i razne pomoćne aplikacije.

Kad smo već kod fontova, molio bi da mi netko objasni: All fonts, User, Computer, te
one točkice desno (vjerojatno su to sys fontovi, koji se nesmiju micati).

Puno hvala svima na pomoći, dosadašnjoj i budućoj.

P.S. I ja radim grafički bumorekli design, jer oduvjek najviše radim pripremu za tisak.
Uspot tiščem i cuttam PVC naljepnice.
24.02.2006 | 08:29
Ne znam detalje oko Suitcasea, no pretpostavljam da su \"Computer\" fontovi oni koji se nalaze u /Library/Fonts (ti su dostupni svim korisnicima na sistemu), a \"User\" fontovi su oni koji su dostupni samo trenutnom korisniku i nalaze se u /Users/[username]/Library/Fonts.
24.02.2006 | 11:18
Na Macu nema problema s pismima. Evo, na racunalu imam instalirano 20,000 pisama (4 kompletne biblioteke: Adobe, Linotype, Monotype, Emigre) i sve radi ko puska, brzo i glatko.
24.02.2006 | 17:25
Ajde sad Zvonimir svih tih 20.000 fontova ubaci u system --> library--> fonts pa mi reci koliko ti traje startup sistema! ili imas tako puno vremena za listat sve fontove u PhotoShopu, freehandu, itd...! Ako vec imas neko rijesenje za pregled 20.000 fontova bez da ti se sistem neoptereti bilo bi ljepo da podjelis sa nama! Ja sam pokusao sve sto je u mojoj moci da imam dovoljno fontova bez da mi usporava sistem i jedino rijesenje je bilo da stavim extensis Suitcase da bi imao potpunu kontrolu nad pismima, ukljucujes ih i iskljucujes po potrebi radis svoje setove itd..., vrlo jednostavno! poz
24.02.2006 | 17:50
Eh, Zvonimire, sad pretjeruješ ! Vjerojatno su ti, ti svi silni fontovi u nekom folderu dokumenta, a ne instalirani u sys. Ako pa ne, koji je to OS i Mac ?
Inaće skinuo sam full demo Extensis, stalo mi je 22 dana korištenja.
Možda postoji neki free, jel znaš gdje - Amplus ?
24.02.2006 | 18:11
Dodji na iChat pa cu ti objasnit! ( javi se pa se mo sredit)
24.02.2006 | 19:27
Sorry, nisam jos imao vremena za iChat, ne kuzim ga!!!
Možda možemo učiniti nešto s e-mailom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
24.02.2006 | 21:19
FOLIO je napisao:
Eh, Zvonimire, sad pretjeruješ ! Vjerojatno su ti, ti svi silni fontovi u nekom folderu dokumenta, a ne instalirani u sys. Ako pa ne, koji je to OS i Mac ?
Inaće skinuo sam full demo Extensis, stalo mi je 22 dana korištenja.
Možda postoji neki free, jel znaš gdje - Amplus ?

Suitcase je jedno rjesenje.
Drugo je rjesenje Font Agent, koji radi bolje i brze.
Trece je rjesenje MegaType, ali ce to izici tek 2008.
Inace, u radu koristim OS X 10.7, i pisem ove poruke iz buducnosti.
25.02.2006 | 02:16
Folio samo kreiraj svoj account iz iChata ( odvede na .mac i tamo izaberes trial opciju .mac, zatim dobijes svoj username i pass u obliku e-mail adrese s kojim se logiras u ichat i dodas me u buddy list, javis mi se i sve sredimo
poz
25.02.2006 | 04:24
Meni je recimo dovoljan FontBook, sasvim lepo radim sa njim.

A kad smo već kod fontova na Meku, evo jednog vrlo finog linka sa Adobe foruma

discussions.apple.com/thread.jspa?messageID=607630
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 31 minuta
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)
  • drlovric: Radili smo danas mali test sa nekoliko igara. Macbook M5 Pro bolje vrti Windows igre od Steam Machine. Kakva luda vremena :)
  • matijazx: Za eartipse, u specijaliziranoj trgovini kod zagrebačkog Cvjetnog trga.
  • Yonkis: U RH nemam pojma ali ima Amazon
  • iAnte: Ekipa gdje u hr nabaviti eartipse za AirPods pro?
  • Yonkis: Kava, pivo, konjak, štok?
  • smayoo: Je. Jučer je došao
  • Yonkis: Znači Riba je u Rijeci?
  • dpasaric: Ajme da vidite što mi je Riba donio! Mislim da ću u nekom trenu napraviti šaljivi test/review! Hint: radi se o robi iz Brazila! :)
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO