Mac mini (2014)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac mini (2014)

18.10.2014 | 03:15
1. Da li vrijedi uzeti Fusion Drive ili samo standardni HD?

2. Da li je moguce prikljuciti ovaj novi Mac mini sa starim Apple cinema display www.amazon.com/Apple-Cinema-20-inch-Flat...isplay/dp/B0002ILKMW

Hvala na odgovorima.
18.10.2014 | 09:56
Uz Mini 2010 je dolazio adapter HDMI na DVI. Sad više ne dolazi. Da li to znači da novi Mini ne podržava DVI, ili samo znači da ga moraš posebno kupiti, to ne znam.
18.10.2014 | 13:49
Kažu "DVI output using HDMI to DVI Adapter (sold separately)"
Dakle
BTW sve mi se čini da nije loša ideja uzeti stari mini dok ga još ima, nakrcati ga ramom i dodati ssd
19.10.2014 | 09:37
Moram priznati da sam cekao da vidim hoce li ipak obnoviti mac mini i sada mi je nekako zao sto jesu...barem meni. Ocekivao sam da ce biti jaci od prijasnje generacije a ono obrnuto. Htio sam si kupiti novi maca mini ali mi se cini da cu sada potraziti staru quad core verziju i nju kupiti ili cak kupim iMac koji bas nije bio u planu.

Sta vi mislite o novim dual core cpu-ima. Ja sam nekako razocaran sto nisu ubacili qudove.
19.10.2014 | 09:42
Evo sam sada jos dosa do info da je na novim minijima nemoguc upgrade memorije. Koliko kupis i to je to...moguca je zamjena samo hdd-a.
19.10.2014 | 10:49
Drow kaže:
1. Da li vrijedi uzeti Fusion Drive ili samo standardni HD?

Ovisi za šta ti komp treba.
FusionDrive ako ćeš komp koristiti i za "zahtjevniji" rad ili imaš love platiti da ti je komp malo življi u radu.
"Standardni" HDD ako ćeš Mini koristiti povremeno za mail i web surfing, a prvenstveno za gledanje filmova i slušanje muzike (iTunes media "server").

2. Da li je moguce prikljuciti ovaj novi Mac mini sa starim Apple cinema display www.amazon.com/Apple-Cinema-20-inch-Flat...isplay/dp/B0002ILKMW

Hvala na odgovorima.

Da.
Varijanta 1: Mini DisplayPort na DVI konverter upiknut u Thunderbolt MacMini port.
Varijanta 2: HDMI na DVI konverter upiknut u HDMI MacMini port.
19.10.2014 | 11:07
dxdandy kaže:
Moram priznati da sam cekao da vidim hoce li ipak obnoviti mac mini i sada mi je nekako zao sto jesu...barem meni. Ocekivao sam da ce biti jaci od prijasnje generacije a ono obrnuto. Htio sam si kupiti novi maca mini ali mi se cini da cu sada potraziti staru quad core verziju i nju kupiti ili cak kupim iMac koji bas nije bio u planu.

Čini mi se da je ono što bi ti htio da je MacMini različito od onoga što Apple želi da je MacMini.
Ako proučiš njihov Mac line-up i izbor komponenti, očito je da imaju fetiš na nisku potrošnju u radu. Najvjerojatnije su prosječnom amerikancu ova računala ukras na stolu gdje svako malo provjere mejl i surfaju po netu. Haswell s nebitno-koliko-jezgri i nebitno-koliko-megaherza je sasvim dovoljan danas za za sve uključujući i povremeno rekodiranje iPhone HD videa za upload na Youtube.
MacMini je mini komp, po meni prvenstveno namjenjen kao iTunes library server.

dxdandy kaže:
Sta vi mislite o novim dual core cpu-ima. Ja sam nekako razocaran sto nisu ubacili qudove.

Prvo, ovo je najvjerojatnije Haswell. Ako se ne varam to nije isti i5 od prije 3 godine.
Kao drugo, nije sve u procesorskoj snazi niti broju jezgri.
Kao treće, u njemu je Thunderbolt 2 i USB 3, te (pretpostavljam) brži RAM i SSD (ako ga uzmeš kao opciju).

Dovoljno da daju osjećaj brzine u radu kompjutera bolji nego i7 s 8 jezgri.

Za sve ostalo (obrada videa, fluidni rad s velikim fotkama, igranje i sl.) tu je MacPro, iMac i MacBookPro s jačim procesorom i diskretnom grafikom. S razlogom.
20.10.2014 | 10:30
Borisone kaže:

Prvo, ovo je najvjerojatnije Haswell. Ako se ne varam to nije isti i5 od prije 3 godine.
Kao drugo, nije sve u procesorskoj snazi niti broju jezgri.
Kao treće, u njemu je Thunderbolt 2 i USB 3, te (pretpostavljam) brži RAM i SSD (ako ga uzmeš kao opciju).

Dovoljno da daju osjećaj brzine u radu kompjutera bolji nego i7 s 8 jezgri.

Haswell ili neHaswell s novim minijem su definitivno usrali......
http://www.macrumors.com/2014/10/19/mac-mini-2014-benchmark/
20.10.2014 | 13:55
papittovenga kaže:
Haswell ili neHaswell s novim minijem su definitivno usrali......
http://www.macrumors.com/2014/10/19/mac-mini-2014-benchmark/

Bas su ga usrali....i eto bas zato necu ni kupiti novi model vec idem na stari mini i to ovaj i7 2,3hgz bez obzira sto ima losiji GPU. To mi nadam se nece biti usko grlo za neki nadolazeci OS X, barem u narednih 5-6 godina a onda kud puklo.
21.10.2014 | 14:12
Ne samo da su zalemili RAM, nego da bi ga uopće otvorio moraš imati torx šrafnciger kojeg se valjda može naći samo u NASA-i... A za promjenu harda, što je moguće, ga moraš cijelog rasturiti...

9to5mac.com/2014/10/21/mac-mini-teardown/?pushup=1
29.10.2014 | 10:38
Očito je smjer manja potrošnja struje:

Mac mini: Power consumption and thermal output (BTU) information

LPDDR3 = Low Power DDR3
29.10.2014 | 11:33
num kaže:
Očito je smjer manja potrošnja struje:

Mac mini: Power consumption and thermal output (BTU) information

LPDDR3 = Low Power DDR3

da, možeš mislit....
01.11.2014 | 12:18
Pozdrav
Na sluzbenoj apple stranici nude opciju movih minija sa jacim hardverom tako da ako sam dobro shvatio ako se odmah u startu uzmu jace komponente onda je moguce dobit jaci mini...
Dva skuplja modela mogu se prosirit do 16 giga rama i uzet guad core procesor....
Dali je netko upoznat sa time u smislu dali kod nas u ducanima nude kupnju da se odmah naruci jaci mini?
01.11.2014 | 13:48
Da. To se zove CTO. Dugo se čeka.
01.11.2014 | 15:54
Jezurko kaže:
Pozdrav
Na sluzbenoj apple stranici nude opciju movih minija sa jacim hardverom tako da ako sam dobro shvatio ako se odmah u startu uzmu jace komponente onda je moguce dobit jaci mini...
Dva skuplja modela mogu se prosirit do 16 giga rama i uzet guad core procesor....
Dali je netko upoznat sa time u smislu dali kod nas u ducanima nude kupnju da se odmah naruci jaci mini?

Ja nigdje ne vidim quad core opciju za novi Mini...
Prilozi:
02.11.2014 | 05:24
Moja isprika...
Zabunio sam se, nude dvojezgreni ali i7, na to sam zapravo mislio...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 48 minuta
  • Yonkis: Apple Intelligence Taking Up 30GB on Some Macs Running macOS 27
  • Yonkis: 1 i 2TB iPhonei su sporiji tj koriste sporiju memoriju nego 256 i 512GB [link]
  • Yonkis: Novosti od Applea: [link]
  • mbp2009: meni je odmah nakon updatea na 27 rc baterija dosta bolje
  • Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
  • Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka
  • CoffeePod: iOS27 fenomenalan. Baterija loša dok se ne indexira
  • ping: Kad klikneš na tipku odaberi kod iPhone DUO. Na kratko se pojavi cijena. 999.999,99 €
  • Yonkis: Nisu se još usaglasili koliko bubrega će koštati. 6 ili 9, a možda čak i 11.
  • stefanjos: jel tako tesko istyleu cijenu izbaciti za duo. haha mislim nije mi zivotne vaznosti
  • Borisone: Iako je puni broj, update nije tako značajan kao prošlih godina. Da nema Siri AI (za neka tržišta, ne i naše) ne bi imali o čemu pisati.
  • Yonkis: Jel’ se netko ažurirao na iOS 27?
  • stefanjos: to im je goalgetter pa su trebali
  • Borisone: Čudno da je samo Apple TV stigao. Obično regionalno postane dostupan s još nekim od Apple media servisa (One, Books, ...)
  • CoffeePod: Zna neko kako dobit novu siri na Golden Gate?
  • CoffeePod: Uf odmah sam se pretplatio!
  • Pongy75: Bez HR titlova
  • matijazx: Apple TV je stiglaaaa
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)
  • IkoIko: Hoćemo li dobiti osvrt na macos golden gate?
  • dpasaric: Eto osvrt na naslovnici, pa komentirajte, baš me zanima tko će ga prvi kupiti na Jabučnjaku! :)
  • dpasaric: Ma ok, to nije ništa novo, i prije su imali to tako, ali da, slažem se da je to pretjerano i jako "američki"... :)
  • m@xym: Ovaj keynote, k'ooo da ga je pisao Trump... svaka druga riječ im je: "amazing".
  • drlovric: I ja isto. Bas se radujem :)
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)
  • smayoo: Hvala ti, istražit ću.
  • Yonkis: Hocu reći zvuk dopire do mikrofona i preko vibracija drugih površina, plastika, ne samo preko rupice od mikrofona. Vidi na 52 minuti [link]
  • Yonkis: Mislim da ti to neće biti dovoljno. To kao kad začepiš uho prstom, ti svejedno možeš prepoznati riječi a taj mikrofon je jaaaako osjetljiv, prepozna govor iz druge sobe.
  • smayoo: Imam ja, hvala ti na infomaciji. Korištenje mikrofona sam isključio u postavkama odmah out of the box, a za svaki slučaj mikrofon pokrio UHU patafixom. :)
  • Yonkis: Ima li netko doma LG-ev smart TV? [link]
  • IkoIko: Za powermacove, idem ih danas pogledati pa vam javim!
  • Borisone: Na hrvatskom jeziku: [link]
  • Borisone: About Spotlight indexing and search results on Apple devices [link]
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?