Macbook Pro 13" 2012 - temperature
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro 13" 2012 - temperature

13.09.2014 | 14:07
Pozdrav svima, u zadnje vrijeme sam primjetila kada stavim laptop u krilo i surfam, gledam film ili evo npr. sada kada sam gledala predstavljanje novog iPhone-a, da mi se onako malo zagrije, nije to vruće, ali onako postane lagano topliji, pa me zanima da li je nekako pomoću nekog programa moguće vidjeti temperature koje on vrti? Mislim da sam negdje vidjela da netko spominje iStat ili iStat Pro, ili neki drugi program? Nije bitno da li je besplatan ili se treba platiti(platila bi ako se treba), ali ako ima neki besplatan pa da pogledam i da vam stavim ovdje sliku da i vi vidite. Napominjem da imam Macbook Pro 13" mid-2012, to je ona zadnja serija bez Retina ekrana. Hvala svima unaprijed na pomoći.
13.09.2014 | 14:23
Ovaj ti je taj iStat Pro kojeg spominjemo. Besplatan je, radi kao dashboard widget, ali od 10.8 nadalje više ne radi skroz kako treba. Međutim za kontrolu temperatura će ti biti ok.

www.apple.com/downloads/dashboard/status/istatpro.html

Za $16 si možeš kupiti ovaj

bjango.com/mac/istatmenus/

koji više nije dashboard widget, nego ti stoji desno, u sistemskom dijelu menu bara.
13.09.2014 | 14:40
Hvala ti smayoo! Instalirati ću taj besplatni iStat Pro, ako ti kažeš da je on ok za pokazati temperature. Neću bezveze baciti u vjetar tih 16$, nije puno ali ako ti kažeš da može poslužiti i ovaj besplatni onda ću njega staviti. A ovako od oka šta misliš, da li je to ok što se onako malo zagrije pri surfanju, gledanju filmova, slušanje youtubea?
13.09.2014 | 14:46
Cijeli taj aluminijski blok je u stvari pasivni hladnjak i normalno je da oslobadja toplotu na taj nacin. Igre, flash i zahtjevne operacije ce ga vise ugrijati od nekog idle mode.

Prilikom zahtjevnijih igara, moja Retina zna biti toliko vrela da je ne mogu ugodno drzati na krilu.

I jos jedna stvar, pokusaj obratiti paznju na kanale za ulaz hladnog zraka da ih ne blokiras, jer laptop je dizajniran da stoji na cvrstoj podlozi, a ne recimo na jastuku, pokrivacu, jorganu, necemu mekanom u sto ce djelimicno potonuti.

Ja nemam taj stari model tako da ne bi znao koje su uobicajene temperaturne vrijednosti, ali objavi ovdje pa ce se vec naci neki vlasnik da to usporedite.
13.09.2014 | 17:16
Smayoo, evo ipak sam odlučila i kupila iStat Menus, zlu ne trebalo, nije to neka prevelika lova, a dobro ga je imati.

Evo dolje slika, pa pogledaj ako ti nije problem, ili netko drugi tko se u to(temperature) razumije. Šta kažete?

unnaammed.jpg
13.09.2014 | 17:28
To meni izgleda sve OK. U prilog dajem i screen shot iStat Menus kod mene MBP 15" 2012.
Prilozi:
13.09.2014 | 17:35
MIslim kako ni ne može vrtjeti ventilatore ispod 2000 okretaja, a kod tebe su na minimumu.
13.09.2014 | 17:48
To je super.
13.09.2014 | 17:51
To je sve pet. @zabac Neznam za taj model, ali znam da 13" Retina vrti na 1800 RPM-a...
13.09.2014 | 18:03
Smayoo - da li je to super što se tiče mojih temperatura? Meni se čini OK. Vidim da kod @jmirakula ide do 2990RPM-a, a kod mene je 2000RPM-a, nekada se spusti i na 1900RPM-a.
13.09.2014 | 18:09
@Mia Normalno je da ti se grije kad vrtiš neki film, youtube, naročito flash aplikacije. I ja imam ista iskustva, iako je moj MacBook Pro mid 2010. Tada i ventilator ide na veće brzine, pa se malo čuje.
U "idlu" se kod mene uvijek ventilator vrti na 2000 okretaja.
ScreenShot2014-09-13at19.08.26.png
13.09.2014 | 18:37
MiaLovric kaže:
Smayoo - da li je to super što se tiče mojih temperatura? Meni se čini OK. Vidim da kod @jmirakula ide do 2990RPM-a, a kod mene je 2000RPM-a, nekada se spusti i na 1900RPM-a.

Ja sam napravio custom podesenje defaultne brzine vrtnje fanova na cca 3000 rpm
13.09.2014 | 18:43
@jmirakul - a zbog čega si ti to tako napravio? Zašto si podigao na cca.3000RPM-a?
13.09.2014 | 21:05
Povecao sam defaultni broj okretaja zbog toga sto MBP 99% vremena radi sa poklopljenim lid-om i prikopcan na vanjski monitor. U takvim uvjetima malo je otezano hladjenje jer se toplina ne isijava kroz keyboard, a i strujanje toplog zraka kroz otvore je otezano zbog poklapanja. Promatrao sam kako se temperatura krece kada je otklopljen lid i to usporedio sa kretanjem temperature sa poklopljenin lid-om. Kao kompenzaciju zbog poklapanja, povecao sam defaultnu brzinu vrtnje na 3000 rpm-a i sad su temperature otprilike podjednake ili koji stupanj nize. Mnogi ce sada pitati zasto se ja brinem o tome kad Apple-ov SMC sam povecava brzinu vrtnje ventova u ovisnosti o temperaturama na raznim tockama unutar kucista? Zato sto sam primjetio da Apple drzi temperature na prilicno visokim nivoima prije no sto pocne intezivnije podizati brzinu vrtnje ventilatora. Nekako mi se cini da je Apple-u vazniji nizi nivo buke nego dobro hladjenje. Maximalna brzina vrtnje ventova je cca 6000 rpm (velika buka). Tu brzinu vrtnje SMC postavi tek npr. nakon sto CPU core temp. predje 100 stupnjeva. To je po meni suludo i bespotrebno mucenje silicija. Trebalo je ranije podici brzinu i sprijeciti takav porast temperature. Danasnji poluvodici ocito mogu podnijeti tako visoke temperature, ali im to sigurno smanjuje zivotni vijek. Uvjeti pod kojima kod mene dolazi do ovakvih zagrijavanja su intezivna kompiliranja, buildanja te istodobno testiranje koda na nekoliko virtualnih servera, a sve podignuto na MBP-u. Isto tako danasnje 3D igre znaju jos i jace zagrijati MBP jer se osim CPU-a znacajno grije i GPU.
13.09.2014 | 21:29
Hvala ti na detaljnom opisu.

Čekam još smayoo-u da on prokomentira.
13.09.2014 | 21:31
MiaLovric kaže:
Hvala ti na detaljnom opisu.

Čekam još smayoo-u da on prokomentira.

Uuuuuu... smayoo... Score!
13.09.2014 | 21:45
MiaLovric kaže:

Da. Temperature su super i ventilatori isto. Nemaš brige. To što osjećaš da je metalno kućište laptopa toplo - to je normalno jer se kod Maca glavnina hlađenja događa isijavanjem kroz kućište. Zato i mogu uz tako spore ventilatore održavati tako nisku temperaturu unutrašnjosti.
14.09.2014 | 17:30
Hvala smayoo na odgovorima. Sada mi je srce na mjestu, mogu mirno spavati.

Da ne otvaram novu temu, imam još nekih par pitanja za @jmirakula i @zabca, pošto vidim da su oni ugrađivali SSD.

Znači ja u svojem imam 4GB RAM-a, i 500GB HDD, e sada ja bi htjela ubaciti u njega još 4GB RAM-a i SSD. Vidim da se spominju SSD-ovi od Intela, ja bih uzela SSD Intel 520 ili 530, mislim da su tu negdje po specifikacijama, e sada me zanima da li je taj SSD Intel 520/530 OK? I kada ubacim još 4GB RAM-a, da li će MBP odmah bolje disati?

Nemojte se ljutiti ako imam kakvih grešaka u pisanju, jer nisam baš 100% upućena u SSD.
14.09.2014 | 17:57
Ne bude islo "jos" 4GB. Morala budes to van i nove memorije unutra (vjerojatno je 2x2GB nutra), a treba ti 2x4GB. Intek je OK. S vise memorije racunalo bude radilo brze i lakse, sa SSD-om bude jedino operacije pisanja i citanja radilo brze.
14.09.2014 | 18:10
Čim ubodeš novi SSD laptop će definitivno prodisati. Znam iz vlastitog iskustva
Intel SSD je svakako odličan izbor.
RAM ide u paru, tako da moraš 2x2GB mijenjati za 2x4GB
14.09.2014 | 18:16
Da, @zabac u pravu si, kod mene je 2 x 2GB RAM-a, znači ti moraju van, a drugi unutra.

Vidim da ima i pločica od 1 x 8GB, a ima ih i 2 x 4GB, sad ne znam da li mi je bolje ići na ovu 1 x 8GB, zato što nekada za 3-4 godine, ako mu bude malo mogu ubaciti još jednu od 1 x 8GB, tako da ima 16GB maximalno. Šta kažete na to?

E, da i što se tiče proizvođača ima Kingston ili G.Skill, pa koju od te dvije mogućnosti?
14.09.2014 | 21:01
stavi ih odmah u paru ako možeš idi odmah na 2x8, ako ne 2x4. Osobno imam nadograđenu dodatnu memoriju (Kingston) i radi bez problema.
14.09.2014 | 21:40
Čemu kupovati više RAM-a ako si i dalje pri napisanom od prije par mjeseci:

E sada on bi mi služio za net, filmove, Word, Excel, Photoshop i takve stvari, pa ..

.. za to je ovih 4GB koje imaš i više no dovoljno.. bolje je ako već imaš viška kuna iste uložiti u kapacitetom veći SSD.

8 ili 16 GB RAM-a za Word, YouTube i FaceBook je nepotrebno
14.09.2014 | 21:45
Evo ga opet
14.09.2014 | 21:48
@bertone - upravo sam to htjela reći, trenutno financijski nisam u mogućnosti uzeti i SSD i RAM, pa evo zadnje pitanje, da se @saint ne ljuti, da li je bolje uložiti u SSD ili u RAM?
14.09.2014 | 22:09
Za tvoje potrebe, barem one koje si navela, bolje je uložiti u SSD...
14.09.2014 | 22:33
SSD-om ćeš dobiti malo brži boot sistema i brže pokretanje aplikacija i možda većih datoteka (kažem možda jer ne vjerujem da imaš ili svakodnevno otvaraš fotografije u RAW-u teške 20 - 30 MB. a onima slikanima mobitelom ili digitalcem od 0,5-1,5 MB je svejedno na čemu su pohranjene).

Sa više RAM-a ćeš dobiti manje korištenje SWAP-a (ako ti ga OS uopće i koristi), znači ništa, a koliko će RAM-a trebati OSX-u za dvije ili pet godina da normalno radi koga briga jer ne znamo ni hoće li sutra ponovno padati kiša.

Po meni je bilo kakva nadogradnja nepotrebno bacanje novaca jer tim svojim laptopom ne zarađuješ i nije ti zapravo bitno imati ni brzi SSD, ni puno RAM-a.

Ako baš hoćeš i moraš, onda uloži u 120-128 GB SSD (500-600 kn) + u kvalitetno USB alu kućište za 2,5" HDD ( cca 200 kn) i super.. na SSD-u OS i podaci koje koristiš, na vanjski HDD (koji je trenutno u laptopu) spremaš podatke koje ne koristiš svakodnevno.

.. ili zaboravi i taj vanjski HDD i HDD iz laptopa prodaj za 200-250 kn, dodaj onih 200 kn koje bi uložila u Vanjsko kućište i kupi odmah SSD od 240 GB.
15.09.2014 | 02:54
Imajuci u vidu koliko od toga uzme sam OS X, ova izjava "Sta ce ti vise od 4GB za Photoshop" mi je stvarno zaparala usi.

To racunalo ce prije prodisati sa dodatnih 4GB RAM, nego sa SSD.

Ako ostane ta mala kolicina slobodne memorije, i koriste se zahtjevne aplikacije, onda ce sustav swapati cijelo vrijeme po SSD i drasticno mu skratiti zivotni vijek.

Samo kazem...
15.09.2014 | 04:25
@drlovricu, dobro zboriš .. previdio sam Photoshop i da dva puta mjesečno nemreš ugodno popraviti "red eye" na tri fotografije bez minimalno 8 GB RAM-a

Evo, da joj pomognem da ne traži previše, ima ovdje odgovarajući RAM, cijena sitnica, ni 100 eurića.

Nego da te pitam. Koliki je prosječni pretpostavljeni piši/briši životni vijek SSD-a?
Za moj Vertex4 piše 20 GB dnevno kroz pet godina, a toliko mu traje i garancija tako da se u životu živciram oko drugih stvari, a ne koliko će eventualno korištene SWAP-a pojesti SSD.
15.09.2014 | 05:41
Idu do mislim 10.000 zapisivanja, ali ne ovi nasi. Mora izdurati 2-3k zapisa.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 17 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, iAnte, IgorD, Riba, superstric, ZeljkoB, Anonimci (616)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.87 Seconds

Provided by iJoomla SEO