Macbook Air 13.3, kupovina u USA, koja tastatura?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Air 13.3, kupovina u USA, koja tastatura?

06.09.2014 | 06:38
Pozdrav ekipo...

Treba mi pomoc, kupujem Macbook Air, 13,3 inčni model, sa 128 GM diska, i5 procom i ako jeikako moguće 8 GB RAM-a. Imam dvije opcije; kupnja kod nas (9k+ tisuća kuna) ili kupnja u americi, taman idem na poslovni put kroz mjesec dana i idealna mi je prilika. Cijena je koliko vidim dosta popularna, 1100 USD za model s 8 GB Rama, odnosno 3000 kuna jeftiniji nego kod nas. Jedini problem je, tipkovnica... Layout je po defaultu naravno US, što meni osobno ne smeta toliko, ali laptio ide kao poklon supruzi, koja bi mogla dobiti pokoji zivcani slom prilikom koristenja....

E sad, koliko mi je poznato, opcije zamjene nema (jer HR tipkovnica ne pase na US layout) ali... imam opciju odabrati neki drugi layout, npr njemački, ili norveški (nažalost ne i hrvatski). Mogu li u tom slučaju zamijeniti tipkovnicu jednom kada se vratim u lijepu našu, i koliko to zadovoljstvo košta.

Nadalje, ukoliko nikakva izmjena ne dolazi u obzir, da li itko u HR radi lasersko graviranje i kako to uopće ispada na kraju, pogotovo kod tipkovnica sa backlitom... i na koncu, ako iyaberem tu opciju, koji layout je najprikladniji, odnosno od odabira kojeg cu imat najmanje ''saranja'' po tipkama...

Unaprijed hvala svima na pomoci.
06.09.2014 | 06:51
Treba se raspitati, ali ja sam shvaio kako se bilo kojo raspored tipki moze dobiti i bilo kojem Apple ducanu, samo se ceka.
Ako svicarac ima za ponuditi engleski raspored, zasto amer nebi imao i nas (doduse to je jos uvijek mislim Yu raspored).
06.09.2014 | 07:17
Zvao, nemaju nas... ima n aplle storu lista od valjda 10 jezika... nas nije jedan od njih...
06.09.2014 | 09:47
OK. Ja sam povezao ponudu tipkivnica Apple storiva s time koko se ipk moze naruciti bilo koja.
06.09.2014 | 10:06
Bojim se da raskapanje po MBA u cilju zamjene tipkovnice ti nece biti jednostavno i jeftino. US layout osim sto naravno nema nasih znakova ima drukciji raspored i dimenzije nekih tipki. Broj tipki nije isti kao npr. na English International (BTW taj layout bi ti preporucio). US layout ima drukcije otvore za neke tipke na top coveru. Ono sto mozes napraviti je neki sitotisak ili slicno na tipkama koje nose nase znakove.
06.09.2014 | 10:21
Za par eura mozes kupiti naljepnice koje idu na tipke da ti i pisu nasa slova sa kvacicama. Pokusat cu iskopati link...

Ja osobno uvijek kupujem US layout jer sam navikao na to, i po meni ima bolji raspored tipki (pogtovo za coding), mada razumijem ljude koji zele i trebaju HR raspored.

EDIT:

www.4keyboard.com/mac-english-croatiansl...-stickers-p-466.html

www.amazon.com/CROATIAN-SLOVENIAN-LETTER...GROUND/dp/B00KRE5VHG
06.09.2014 | 10:41
jmirakul kaže:
Bojim se da raskapanje po MBA u cilju zamjene tipkovnice ti nece biti jednostavno i jeftino. US layout osim sto naravno nema nasih znakova ima drukciji raspored i dimenzije nekih tipki. Broj tipki nije isti kao npr. na English International (BTW taj layout bi ti preporucio). US layout ima drukcije otvore za neke tipke na top coveru. Ono sto mozes napraviti je neki sitotisak ili slicno na tipkama koje nose nase znakove.

Sve mi je jasno... Ali mogu primjerice naručiti novi novcati Macbook Air sa njemačkim layoutom, on bi trebao biti identičan našemu, makar dimenzijama...

Znam da će biti drkanje za zamjeniti, ali koliko košta zamjenska tastatura? Ima li netko pojma? Stvarno sam novi u Mac svijetu... Koliko god bilo, 6000 naspram 9000 kuna je ogromna razlika u cijeni...

jmirakul kaže:

Ono sto mozes napraviti je neki sitotisak ili slicno na tipkama koje nose nase znakove.

Već sam na par mjesta naletio na ''nekog čiču iz samobora'' koji gravira tipkovnice, i to bi bilo super rješenje... navodno nije ni skup... samo nitko nigdje nije stavio kontakt.. Mislim, dosta mi je čudno da se u 2014. godini nitko u Hr ne bavi kompjuterskim graviranjem tastatura...
06.09.2014 | 10:44
drlovric kaže:
Za par eura mozes kupiti naljepnice koje idu na tipke da ti i pisu nasa slova sa kvacicama. Pokusat cu iskopati link...

Ja osobno uvijek kupujem US layout jer sam navikao na to, i po meni ima bolji raspored tipki (pogtovo za coding), mada razumijem ljude koji zele i trebaju HR raspored.

EDIT:

www.4keyboard.com/mac-english-croatiansl...-stickers-p-466.html

www.amazon.com/CROATIAN-SLOVENIAN-LETTER...GROUND/dp/B00KRE5VHG

Puno hvala na linku... ovo uvijek ostaje kao opcija... i tako se covjek s vremenom navikne... BTW. Ima jedna stvar koja mene užasno nervira sa US layoutom (a prisiljen sam koristiti ga jer radim vani) mali enter... Jednostavno ne mogu vjerovat da je neki moron odlučio da desni shift, koji ne koristim apsolutno nikad, bude veći od Enter tipke...
06.09.2014 | 11:05
Ja zbog kodinga iskljucivo i jedino radim sa US layoutom odnosno English International jer se kod nas nemoze naruciti US. Njemacka tipkovnica je dimenzijski ideticna kao i spomenuta English International. Zanci ima veliki Return koji se proteze kroz dva reda, ali zato ima mali lijevi Shift (koji se puno cesce koristi nego desni). Cini mi se da na MBA valjda isto kao i na rMBP tipkovnicu fizicki mjenjas u kompletu sa baterijom i trackpadom i da to sve skupa kosta cca $200 ako se ne varam.
07.09.2014 | 15:26
Graviranje slova na tipke je loša ideja jer ispod tipaka postoje LED lampice koje svijetle po mraku. Tipke na MBP i MBA su izvedene tako da su slova otisnuta "prozirnom" bojom, a sve oko njih je neprozirnom, tamnom.
Zamjena tipkovnice ti pojede cijelu razliku u cijeni, to se ne isplati.
Ne naručuj njemačku, nego English international tipkovnicu. Na njemačkoj osim umlauta imaš dodatne oznake na par tipaka, a koje ti neće biti na tom mjestu kad aktiviraš HR layout (npr. €).
13.09.2014 | 12:01
smayoo kaže:
Graviranje slova na tipke je loša ideja jer ispod tipaka postoje LED lampice koje svijetle po mraku. Tipke na MBP i MBA su izvedene tako da su slova otisnuta "prozirnom" bojom, a sve oko njih je neprozirnom, tamnom.
Zamjena tipkovnice ti pojede cijelu razliku u cijeni, to se ne isplati.
Ne naručuj njemačku, nego English international tipkovnicu. Na njemačkoj osim umlauta imaš dodatne oznake na par tipaka, a koje ti neće biti na tom mjestu kad aktiviraš HR layout (npr. €).

PA cijela ideja graviranja je da mi novo slovo svijetli u mraku. Koliko sam shvatio, zagrebavanjem boje s vrha ces se ''probiti'' do prozirnog sloja... A mozda i brijem... ne znam, palo mi je napamet jer lijepo izgleda, barem na slikama...

Koji god layout odabrao, ista mi je stvar... opet ce biti razlika u odnosu na HR tastaturu, i trenutno se dvoumim izmedju Njemackog i Norveskog Layouta.... Pa cemo vidjeti...

BTW. Zar se ne moze zamjeniti samo tipka, ne cijela tastatura...??

www.replacementlaptopkeys.com/servlet/th...k-Macbook-AIR/Detail
13.09.2014 | 12:41
Zasto ciganis? Kupi polovni u Hrvatskoj. Ti si ili skrt ili nenas dovoljno novaca. Za tebe je definitivno polovno.
13.09.2014 | 13:46
nstanivuk kaže:
PA cijela ideja graviranja je da mi novo slovo svijetli u mraku. Koliko sam shvatio, zagrebavanjem boje s vrha ces se ''probiti'' do prozirnog sloja... A mozda i brijem... ne znam, palo mi je napamet jer lijepo izgleda, barem na slikama...

Ha, čuj... Daj gravirati pa ćeš onda znati. Moj je dojam da nema dovoljno mesa na tim tipkama za graviranje.

BTW. Zar se ne moze zamjeniti samo tipka, ne cijela tastatura...??

www.replacementlaptopkeys.com/servlet/th...k-Macbook-AIR/Detail

Može, ako pri tom ništa ne polomiš. A šanse su ti velike da hoćeš, jer je mehanizam ispod tipaka jako nježan i osjetljiv.
13.09.2014 | 15:12
Zaboravi to. Inace pravi hard core useri imaju ovo:
Das Keyboard 4 Ultimate
www.daskeyboard.com/
13.09.2014 | 17:38
zabac kaže:
Zasto ciganis? Kupi polovni u Hrvatskoj. Ti si ili skrt ili nenas dovoljno novaca. Za tebe je definitivno polovno.

jer mi se moze... Osim toga, gajim sentimentalne osjecaje prema romskoj manjini! Stoga ciganjenje orakticiram gdje god da mi se moze... Pogotovo ako to ukljucuje ustedu od 3000 kuna!
13.09.2014 | 18:03
ja na imacu imam HR tipkovnicu, bila mi je super,(i jos je) jer je plitka, super tipkam na njj i sve. palatale kao sto vidim ne koristim. kad sam dobio rMBP, dobio sam sa U.S layout. i preporodio se, dobro ne baš ali je super jer su mi odmah zagrade i čiče miče sa strane, bez shiftanja ni niš, a kada mi na retini trebaju palatali, samo dugo drzim s, i onda biram koji su dijakriticki znak. pa si malo i to razmisli prije nego sto ides 'gravirat' stroj od 1000 dollara.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 21 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, Riba, songoku, tino1, ZeljkoB, Anonimci (769)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO