Macbook Air 13.3, kupovina u USA, koja tastatura?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Air 13.3, kupovina u USA, koja tastatura?

06.09.2014 | 06:38
Pozdrav ekipo...

Treba mi pomoc, kupujem Macbook Air, 13,3 inčni model, sa 128 GM diska, i5 procom i ako jeikako moguće 8 GB RAM-a. Imam dvije opcije; kupnja kod nas (9k+ tisuća kuna) ili kupnja u americi, taman idem na poslovni put kroz mjesec dana i idealna mi je prilika. Cijena je koliko vidim dosta popularna, 1100 USD za model s 8 GB Rama, odnosno 3000 kuna jeftiniji nego kod nas. Jedini problem je, tipkovnica... Layout je po defaultu naravno US, što meni osobno ne smeta toliko, ali laptio ide kao poklon supruzi, koja bi mogla dobiti pokoji zivcani slom prilikom koristenja....

E sad, koliko mi je poznato, opcije zamjene nema (jer HR tipkovnica ne pase na US layout) ali... imam opciju odabrati neki drugi layout, npr njemački, ili norveški (nažalost ne i hrvatski). Mogu li u tom slučaju zamijeniti tipkovnicu jednom kada se vratim u lijepu našu, i koliko to zadovoljstvo košta.

Nadalje, ukoliko nikakva izmjena ne dolazi u obzir, da li itko u HR radi lasersko graviranje i kako to uopće ispada na kraju, pogotovo kod tipkovnica sa backlitom... i na koncu, ako iyaberem tu opciju, koji layout je najprikladniji, odnosno od odabira kojeg cu imat najmanje ''saranja'' po tipkama...

Unaprijed hvala svima na pomoci.
06.09.2014 | 06:51
Treba se raspitati, ali ja sam shvaio kako se bilo kojo raspored tipki moze dobiti i bilo kojem Apple ducanu, samo se ceka.
Ako svicarac ima za ponuditi engleski raspored, zasto amer nebi imao i nas (doduse to je jos uvijek mislim Yu raspored).
06.09.2014 | 07:17
Zvao, nemaju nas... ima n aplle storu lista od valjda 10 jezika... nas nije jedan od njih...
06.09.2014 | 09:47
OK. Ja sam povezao ponudu tipkivnica Apple storiva s time koko se ipk moze naruciti bilo koja.
06.09.2014 | 10:06
Bojim se da raskapanje po MBA u cilju zamjene tipkovnice ti nece biti jednostavno i jeftino. US layout osim sto naravno nema nasih znakova ima drukciji raspored i dimenzije nekih tipki. Broj tipki nije isti kao npr. na English International (BTW taj layout bi ti preporucio). US layout ima drukcije otvore za neke tipke na top coveru. Ono sto mozes napraviti je neki sitotisak ili slicno na tipkama koje nose nase znakove.
06.09.2014 | 10:21
Za par eura mozes kupiti naljepnice koje idu na tipke da ti i pisu nasa slova sa kvacicama. Pokusat cu iskopati link...

Ja osobno uvijek kupujem US layout jer sam navikao na to, i po meni ima bolji raspored tipki (pogtovo za coding), mada razumijem ljude koji zele i trebaju HR raspored.

EDIT:

www.4keyboard.com/mac-english-croatiansl...-stickers-p-466.html

www.amazon.com/CROATIAN-SLOVENIAN-LETTER...GROUND/dp/B00KRE5VHG
06.09.2014 | 10:41
jmirakul kaže:
Bojim se da raskapanje po MBA u cilju zamjene tipkovnice ti nece biti jednostavno i jeftino. US layout osim sto naravno nema nasih znakova ima drukciji raspored i dimenzije nekih tipki. Broj tipki nije isti kao npr. na English International (BTW taj layout bi ti preporucio). US layout ima drukcije otvore za neke tipke na top coveru. Ono sto mozes napraviti je neki sitotisak ili slicno na tipkama koje nose nase znakove.

Sve mi je jasno... Ali mogu primjerice naručiti novi novcati Macbook Air sa njemačkim layoutom, on bi trebao biti identičan našemu, makar dimenzijama...

Znam da će biti drkanje za zamjeniti, ali koliko košta zamjenska tastatura? Ima li netko pojma? Stvarno sam novi u Mac svijetu... Koliko god bilo, 6000 naspram 9000 kuna je ogromna razlika u cijeni...

jmirakul kaže:

Ono sto mozes napraviti je neki sitotisak ili slicno na tipkama koje nose nase znakove.

Već sam na par mjesta naletio na ''nekog čiču iz samobora'' koji gravira tipkovnice, i to bi bilo super rješenje... navodno nije ni skup... samo nitko nigdje nije stavio kontakt.. Mislim, dosta mi je čudno da se u 2014. godini nitko u Hr ne bavi kompjuterskim graviranjem tastatura...
06.09.2014 | 10:44
drlovric kaže:
Za par eura mozes kupiti naljepnice koje idu na tipke da ti i pisu nasa slova sa kvacicama. Pokusat cu iskopati link...

Ja osobno uvijek kupujem US layout jer sam navikao na to, i po meni ima bolji raspored tipki (pogtovo za coding), mada razumijem ljude koji zele i trebaju HR raspored.

EDIT:

www.4keyboard.com/mac-english-croatiansl...-stickers-p-466.html

www.amazon.com/CROATIAN-SLOVENIAN-LETTER...GROUND/dp/B00KRE5VHG

Puno hvala na linku... ovo uvijek ostaje kao opcija... i tako se covjek s vremenom navikne... BTW. Ima jedna stvar koja mene užasno nervira sa US layoutom (a prisiljen sam koristiti ga jer radim vani) mali enter... Jednostavno ne mogu vjerovat da je neki moron odlučio da desni shift, koji ne koristim apsolutno nikad, bude veći od Enter tipke...
06.09.2014 | 11:05
Ja zbog kodinga iskljucivo i jedino radim sa US layoutom odnosno English International jer se kod nas nemoze naruciti US. Njemacka tipkovnica je dimenzijski ideticna kao i spomenuta English International. Zanci ima veliki Return koji se proteze kroz dva reda, ali zato ima mali lijevi Shift (koji se puno cesce koristi nego desni). Cini mi se da na MBA valjda isto kao i na rMBP tipkovnicu fizicki mjenjas u kompletu sa baterijom i trackpadom i da to sve skupa kosta cca $200 ako se ne varam.
07.09.2014 | 15:26
Graviranje slova na tipke je loša ideja jer ispod tipaka postoje LED lampice koje svijetle po mraku. Tipke na MBP i MBA su izvedene tako da su slova otisnuta "prozirnom" bojom, a sve oko njih je neprozirnom, tamnom.
Zamjena tipkovnice ti pojede cijelu razliku u cijeni, to se ne isplati.
Ne naručuj njemačku, nego English international tipkovnicu. Na njemačkoj osim umlauta imaš dodatne oznake na par tipaka, a koje ti neće biti na tom mjestu kad aktiviraš HR layout (npr. €).
13.09.2014 | 12:01
smayoo kaže:
Graviranje slova na tipke je loša ideja jer ispod tipaka postoje LED lampice koje svijetle po mraku. Tipke na MBP i MBA su izvedene tako da su slova otisnuta "prozirnom" bojom, a sve oko njih je neprozirnom, tamnom.
Zamjena tipkovnice ti pojede cijelu razliku u cijeni, to se ne isplati.
Ne naručuj njemačku, nego English international tipkovnicu. Na njemačkoj osim umlauta imaš dodatne oznake na par tipaka, a koje ti neće biti na tom mjestu kad aktiviraš HR layout (npr. €).

PA cijela ideja graviranja je da mi novo slovo svijetli u mraku. Koliko sam shvatio, zagrebavanjem boje s vrha ces se ''probiti'' do prozirnog sloja... A mozda i brijem... ne znam, palo mi je napamet jer lijepo izgleda, barem na slikama...

Koji god layout odabrao, ista mi je stvar... opet ce biti razlika u odnosu na HR tastaturu, i trenutno se dvoumim izmedju Njemackog i Norveskog Layouta.... Pa cemo vidjeti...

BTW. Zar se ne moze zamjeniti samo tipka, ne cijela tastatura...??

www.replacementlaptopkeys.com/servlet/th...k-Macbook-AIR/Detail
13.09.2014 | 12:41
Zasto ciganis? Kupi polovni u Hrvatskoj. Ti si ili skrt ili nenas dovoljno novaca. Za tebe je definitivno polovno.
13.09.2014 | 13:46
nstanivuk kaže:
PA cijela ideja graviranja je da mi novo slovo svijetli u mraku. Koliko sam shvatio, zagrebavanjem boje s vrha ces se ''probiti'' do prozirnog sloja... A mozda i brijem... ne znam, palo mi je napamet jer lijepo izgleda, barem na slikama...

Ha, čuj... Daj gravirati pa ćeš onda znati. Moj je dojam da nema dovoljno mesa na tim tipkama za graviranje.

BTW. Zar se ne moze zamjeniti samo tipka, ne cijela tastatura...??

www.replacementlaptopkeys.com/servlet/th...k-Macbook-AIR/Detail

Može, ako pri tom ništa ne polomiš. A šanse su ti velike da hoćeš, jer je mehanizam ispod tipaka jako nježan i osjetljiv.
13.09.2014 | 15:12
Zaboravi to. Inace pravi hard core useri imaju ovo:
Das Keyboard 4 Ultimate
www.daskeyboard.com/
13.09.2014 | 17:38
zabac kaže:
Zasto ciganis? Kupi polovni u Hrvatskoj. Ti si ili skrt ili nenas dovoljno novaca. Za tebe je definitivno polovno.

jer mi se moze... Osim toga, gajim sentimentalne osjecaje prema romskoj manjini! Stoga ciganjenje orakticiram gdje god da mi se moze... Pogotovo ako to ukljucuje ustedu od 3000 kuna!
13.09.2014 | 18:03
ja na imacu imam HR tipkovnicu, bila mi je super,(i jos je) jer je plitka, super tipkam na njj i sve. palatale kao sto vidim ne koristim. kad sam dobio rMBP, dobio sam sa U.S layout. i preporodio se, dobro ne baš ali je super jer su mi odmah zagrade i čiče miče sa strane, bez shiftanja ni niš, a kada mi na retini trebaju palatali, samo dugo drzim s, i onda biram koji su dijakriticki znak. pa si malo i to razmisli prije nego sto ides 'gravirat' stroj od 1000 dollara.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 17 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

1v@n, drlovric, Ender, Riba, Anonimci (439)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.71 Seconds

Provided by iJoomla SEO