Krepo hard - trebam savjet oko novog
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Krepo hard - trebam savjet oko novog

30.07.2014 | 07:26
Pozdrav svima. Uglavnom, izgleda da mi je krepao HDD na iMacu. Pokusat cu sa RAM servisom kako ga je preporucio smayoo ili bivsim kolegom koji mi je prvi izbor ako mi se javi na forumu pošto sam izgubio njegov broj.
No ... svejedno imam problem naime sa slijedećim. recimo da spasim slike djece i par projekata koje sam radio, koji HDD da stavim? vidio sam neki utorial gdje lik je izvadio CD drive (koji mi je krepao jos prije 2.5 godine, komp je inace iMac 27" late 2009) i stavio kao glavni HDD SDD a kao pomoćni neki obični. Ima li to smisla uopće? Da li se može složiti u takvom stroju npr. SSD ili neki hibridni kao glavni a 2 u RAIDu za podatke?
Što bi se najbolje odrazilo na performanse. Imam 12GB RAMa ali nije pomoglo puno za brzinu.
30.07.2014 | 07:56
Pa ima smisla, naravno. Iako me čudi kad kažeš da ti 12 GB RAM nije pomoglo za brzinu. Koje programe koristiš?
30.07.2014 | 08:30
Pa 90% vremena provedem u browserima i to Crome ili Firefox ali imam po 10-20 tabova otvorenih, uz to paralelno koristim FileZillu i eventualno coda ili neki sl. program. Safari sam poceo koristiti kada mi je komp poceo stekati, s obzirom da jedini nije rusio stroj (iako uopce nije za web dizajn pogodan), iako od prije 2 dana ni to vise nije pomoglo.
Inace browseri su mi u kombinaciji sa fireworksom (koji mi je najdrazi, sa time da se radi o web dizajnu dakle ne velike stvari i fajlovi) znali požderati svih 12 GB i imao bi po 10-20MB slobodno.

Jucer mi je komp poceo opasno stekati i "klikati" iako sam to vec cuo prije par dana. Pogledao sam na Apple KB i tamo su preporucili da rebootam i odem u disk utility i napravim verify disk, to je proslo ok. Nakno toga sam isao napraviti provjeru permissiona. E to nije uspjelo kako treba, niti verify niti repair. Nakon toga sam ga uspio uspalit mozda jos jednom i od tada ne mogu uopce. Samo se ugasi nakon "bonga" i jabuke. Ne mogu ga pokrenuti sa recovery particije niti sa time machine backupa (iako je bed bas u tome da je taj backup dosta star, pa sam ostao bez slika svoje djece ;( )
Pokrenuo sam ga u single user modu prema uputama (male upute, sa moba sam trazio kako) ali nisam znao što dalje napraviti ali sam skuzio da ne moze mountati disk0s2 iliti Machintosh HD popularni.
Koja je uopce razlika izmedju single i verbose modea?
Uglavnom, resetirao sam PRAM i ono drugo, i iskopcao ga iz struje. Svasta nesto i ostao sam gluplji nego prije. Ocajan sam ... hocu slike nazad. Šljivi mi se za ostale podatke.

No ... ako to uspijem rijesiti, htio bih SSD il nesto jer kompjuter kao takav je i dalje vrlo dobar stroj. Ima izvrstan procesor, puno RAMa, po mojem mišljenju može tako raditi još 5 godina (vrti inače assasins creed i sl. ako treba ) ali najveci bottleneck mu je hard. Pretpostavljao sam da bi sa nekim SSD diskom ili slicnim štosom (upravo sam pročitao da postoji nešto što je Fusion drive) mogao dobiti neko ubrzanje 10-15% što bi bilo i više nego dovoljno.

Malo sam se raspisao
30.07.2014 | 09:23
1. Što se izgubljenih podataka tiče, možeš eventualno probati spojiti FW kabelom iMac u target mode na drugi Mac pa sa drugog Maca pokrenuti Disk Warrior i vidjeti da li će on uspjeti što spasiti. Ili kad izvadiš taj stari HDD, staviš ga u neko vanjsko kućište pa se poigraš. Ali šanse ti nisu velike. Drugi put ne škrtari, nego kupi barem vanjski USB disk (ako već ne NAS) i naštimaj si redoviti Time Machine Backup pa te neće boliti glava. Znam da te boli sad što ti to tako grubo kažem - ali sorry - diskovi crkavaju svaki dan. Tko ne radi backup - sam si je kriv.

2. Što se tiče potrošnje RAM-a, mogu pojmiti da ti browseri požderu puno RAM-a, ali ne i da ti ruše stroj. Ti imaš neki drugi problem. Možda je to već bila indikacija crkavajućeg HDD-a na koju nisi obratio pažnju, ali ako ti se problem nastavi i nakon zamjene, nemoj ga zanemariti, jer to nije normalno. Da nemaš slučajno ona neka s*anja instalirana - MacKeeper, Clean My Mac i te gov*arije?

3. Ja sam osobno čvrstog stava da SSD nije i ne može biti nadomjestak nedovoljnoj količini RAM-a. To što će komp puno brže swapati sa SSD-a, nego što bi swapao s HDD će učiniti da se komp ponaša responsivnije, ali uz vrlo intenzivno korištenje SSD-a. Koliko znam, SSD ima životni vijek definiran brojem operacija zapisivanja. Koristiti ga kao swap drive će mu sigurno skratiti život. Dakle, ako mene pitaš - najprije ti treba dovoljno RAM-a da ti normalan workflow ne troši RAM do kraja, a tek onda, ako ti i je to i dalje sporo - SSD.

4. Naravno, ako medija datoteke i dalje držiš na HDD-u, operacije koje se tiču njih neće biti ni najmanje ubrzane ugradnjom SSD-a. Samo bootanje, otvaranje aplikacija, swapanje...
30.07.2014 | 09:31
Kupio sam bio eksterni hard nedavno i pokrenuo time machine backup. i nije mu bilo dovoljno za 400GB podataka 500GB disk. Pa sam stavio samo neke foldere. Pa ja napravio backup u trecem mjesecu ali od tada nije radio backupe jer nije bilo mjesta. Bas sam bio planirao kupiti novi eksterni od 1 TB ali evo kalvarija me preteknula.
30.07.2014 | 09:35
Nisi shvatio kako radi TM backup. Kad te je obavijestio da nema mjesta za nove backupove, trebao si mu zadati da obriše stare i napravi nove te da te ne gnjavi više. I dalje bi uredno radio uvijek friški backup, a brisao najstariji.
30.07.2014 | 09:37
Kasno je plakati nad prolivenim mlijekom. Poslao sam ga u RAM servis koji si preporučio pa ćemo vidjeti što će mi tamo reći.
30.07.2014 | 09:39
E pitanje. Kada sam pokrenuo bio u onom boot modu ili kako li se to vec zove, gjde imam samo terminal i disk utility i nesto za mrezu, imao sam opciju u disk utility da uzmem cijeli HDD i prebacim ga na eksterni disk. Jedino mi je kao "visak" 10GB u odnosu na disk pa nisam bio siguran da li to pokrenuti ili ne.
30.07.2014 | 10:36
Sumnjam da bi ti to uspjelo ako ga nije mogao mountati. Nisam nikad probao, pričam napamet.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO