Kako posložiti wireless mrežu G5+PowerBook+DSL
(0 korsinik/a gleda/ju temu) 

Kako posložiti wireless mrežu G5+PowerBook+DSL

09.12.2005 | 17:59
Dakle,

Jučer bio čovjek iz HT-a i spojio ADSL. Prema preporuci s ovog foruma uzeo sam wireless DSL modem (Siemens SE 555) i hoću umrežiti G5 (dual 2,0, 1. serija) i PowerBook (17\", također 1. serija). Za G5-icu kroz par dana ubadam Airport Extreme karticu, a ideja je bila da router stoji u hodniku, a oba kompa da budu bežično umrežena.

Problem je slijedeći: PowerBookom se nikako nisam mogao preko žice spojiti na DSL modem - jednostavno je stalno odbijao vezu, a kad sam prespojio na G5 sve je proradilo kako treba. Sve sam podesio, konektao se i stvar dalje radi.

Međutim, PowerBook i dalje odbija poslušnost: prepoznaje bežičnu mrežu, ali opet se ne da spojiti, bez obzira na to što sam mu unio ime mreže (SSID) i lozinku za pristup. Kao, spoji se na nju, ali ne može se npr. surfati ili skinuti mail. Ako probam prek žice, opet neće, a inače su strojevi bili spojeni Ethernet kablom i umrežavao sam ih svakodnevno.

Što ne valja? Kako podesiti sve te parametre da stvar 100% radi?

BTW, oba kompa vrte 10.3.9 sa svim updateima.
10.12.2005 | 03:41
Je li ti na Powerbooku podeseno da dobije adresu i ostalo preko DHCP-a?
10.12.2005 | 11:07
Je. Adresa koju si je dodijelio je ok - nije u koliziji s G5-icom.

Kaže da je preko Airporta spojen na Internet i da je sve 5, ali ne mogu do ničeg. Web, mail = 0 bodova.

Kakav bi inače bio postupak? Signal wireless mreže je na maksimumu i sve izgleda kao da savršeno dobro radi.
Prilozi:
10.12.2005 | 13:23
Otvori terminal i napiši \"ping 213.191.128.8\". Ako ne dobiješ odgovor, nisi spojen na net. Ako dobiješ, znači da ti postavke DNS-a nisu u redu.
Zaebi DHCP i ručno podesi postavke, jedino što moraš znati adresu routera koja je kod HT-a obično 192.168.1.1. IP Address 192.168.1.10, subnet mask: 255.255.255.0, Router: 192.168.1.1, DNS servers možeš staviti 192.168.1.1, a možeš npr. 213.191.128.8 i 213.191.128.9 (iskon DNS).
11.12.2005 | 23:34
Sredio sam stvar: internet sharing na G5-ici je bio isključen. Of kors, nije moglo biti nešto kompliciranije...

No, sad imam drugi problem: PowerBook se bez problema spoji na bežičnu mrežu, ali nakon 5-10 minuta jednostavno se \"otkači\" i onda moram isključiti pa uključiti Airport i opet radi. I tako stalno. Nije bitno da li surfam ili sam se spojio na G5, uvijek se dešava ista stvar.

U međuvremenu sam formatirao Powerbook i dignuo ga na 10.4.3 sa svim Airport updateima koji su dostupni. G5 ostaje na 10.3.9 dok ne prođe gužva s poslom.

Što sad?

E, da, umrežavanje G5/Powerbook preko žice ide jedino ak ih direktno spojim: ako idem preko routera, neće. Direktna veza funkcionira bez beda. Jel možda stvar u kabelu? Treba li kupiti neki posebni za spajanje preko routera?
27.12.2005 | 19:47
Novi problem: oba kompa sam upgradeao na 10.4.3 i sad imam sranje jer ne mogu više pristupiti DSL routeru! Utipkam njegovu adresu u browser (192.168.2.1) i dobijem ekran koji kaže da mi je Alpha server instaliran?! Ne mogu doći do routera i promijeniti neku postavku ako želim! WTF?!

Što treba pobrisati/deinstalirati da maknem taj Alpha server za kojeg niti ne znam kako se pojavio gore. Ne radim web i ne instaliram niti jedan softver za tu svrhu.

Dalje: Powerbook spojim kablom direkt na DSL modem i sve radi za 5, ali G5 nikako ne mogu umrežiti i/ili doći do interneta preko njega. Probao sam odspojiti Powerbook sa routera i niti onda se ništa ne dešava.
Kad probam umrežiti kompove, sa G5-ice ne vidim Powerbook, a sa Powerbooka vidim G5, ali se svejedno ne mogu connectati jer mi kaže da nije dostupan?!

Sharing je uključen:
- Personal file sharing
- Internet > built-in ethernet
Treba još nešto? Isprobavao sam sve što mi je palo na pamet da bi moglo biti upitno, ali ništa nisam uspio riješiti...
27.12.2005 | 20:12
Pojma nemam sto je taj Alpha server, ali meni nije jasno zasto si ukljucio ili morao ukljuciti Internet sharing na G5, to je totalno besmisleno u ovom setupu.
Jesi li pokusao routeru pristupiti nekim drugim browserom?
27.12.2005 | 20:55
Riba je napisao:
Pojma nemam sto je taj Alpha server, ali meni nije jasno zasto si ukljucio ili morao ukljuciti Internet sharing na G5, to je totalno besmisleno u ovom setupu.

Htio bi imati router spojen na G5 žicom, a Powerbook Airportom, zato je ostao sharing uključen. Nije uopće bitno/potreno, to mi je jasno, ali taj Alpha me muči! Tražio sam po helpu, ali ništa pametno nisam našao.

Jesi li pokusao routeru pristupiti nekim drugim browserom?

Jesam: Safari, Firefox, Opera, Netscape - uvijek isto...
28.12.2005 | 22:38
Za spajanje direktno dva racunara si imao \"uvrnuti\" kabel za mrezu. Probaj sa standardnim mreznim kabelom za vezu preko routera.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 26 minuta
  • Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
  • Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka
  • CoffeePod: iOS27 fenomenalan. Baterija loša dok se ne indexira
  • ping: Kad klikneš na tipku odaberi kod iPhone DUO. Na kratko se pojavi cijena. 999.999,99 €
  • Yonkis: Nisu se još usaglasili koliko bubrega će koštati. 6 ili 9, a možda čak i 11.
  • stefanjos: jel tako tesko istyleu cijenu izbaciti za duo. haha mislim nije mi zivotne vaznosti
  • Borisone: Iako je puni broj, update nije tako značajan kao prošlih godina. Da nema Siri AI (za neka tržišta, ne i naše) ne bi imali o čemu pisati.
  • Yonkis: Jel’ se netko ažurirao na iOS 27?
  • stefanjos: to im je goalgetter pa su trebali
  • Borisone: Čudno da je samo Apple TV stigao. Obično regionalno postane dostupan s još nekim od Apple media servisa (One, Books, ...)
  • CoffeePod: Zna neko kako dobit novu siri na Golden Gate?
  • CoffeePod: Uf odmah sam se pretplatio!
  • Pongy75: Bez HR titlova
  • matijazx: Apple TV je stiglaaaa
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)
  • IkoIko: Hoćemo li dobiti osvrt na macos golden gate?
  • dpasaric: Eto osvrt na naslovnici, pa komentirajte, baš me zanima tko će ga prvi kupiti na Jabučnjaku! :)
  • dpasaric: Ma ok, to nije ništa novo, i prije su imali to tako, ali da, slažem se da je to pretjerano i jako "američki"... :)
  • m@xym: Ovaj keynote, k'ooo da ga je pisao Trump... svaka druga riječ im je: "amazing".
  • drlovric: I ja isto. Bas se radujem :)
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)
  • smayoo: Hvala ti, istražit ću.
  • Yonkis: Hocu reći zvuk dopire do mikrofona i preko vibracija drugih površina, plastika, ne samo preko rupice od mikrofona. Vidi na 52 minuti [link]
  • Yonkis: Mislim da ti to neće biti dovoljno. To kao kad začepiš uho prstom, ti svejedno možeš prepoznati riječi a taj mikrofon je jaaaako osjetljiv, prepozna govor iz druge sobe.
  • smayoo: Imam ja, hvala ti na infomaciji. Korištenje mikrofona sam isključio u postavkama odmah out of the box, a za svaki slučaj mikrofon pokrio UHU patafixom. :)
  • Yonkis: Ima li netko doma LG-ev smart TV? [link]
  • IkoIko: Za powermacove, idem ih danas pogledati pa vam javim!
  • Borisone: Na hrvatskom jeziku: [link]
  • Borisone: About Spotlight indexing and search results on Apple devices [link]
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!
  • IkoIko: Pozdrav zanima li ikog dva powermaca g5?
  • Yonkis: Nisam ovo znao, Apple koristi Google za svoj iCloud [link]
  • marioart: ko zeli iz njemacke uzimati, preporucujem alternate.de - pocetni model je 976€
  • ZoPaj: iducan.hr ima sve konfiguracije, mini i studio, nije preogromna razlika u odnosu na nedavno poskupljeno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.65 Seconds

Provided by iJoomla SEO