Cuvanje rezervne baterije - macbook
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Cuvanje rezervne baterije - macbook

03.02.2014 | 11:11
Pozdrav,

ukazala mi se prilika kupiti (povoljno) novu original bateriju za moj macbook uni. 2008. Moja baterija još uvijek drži oko 3 sata i namjeravam ju nastaviti koristiti još neko vrijeme (90% zdravlje). Zanima me ako novu bateriju spremim (sobna temperatura, mrak..bla bla bla) kako će to utjecati na nju. U kojim uvijetima se skladišti u trgovini? Koliko treba biti pona/prazna?

lp, Hvala
03.02.2014 | 12:39
Napuni je do cca 75-80% i spremi na mjesto gdje joj neće biti ni hladno, ni vruće (temp. 10-25ºC). Može stajati koliko hoćeš.
03.02.2014 | 16:27
Baš i ne koliko hoće jer će se isprazniti nakon xy mjeseci, ali to u ovom slučaju nije važno jer će je za par godina upotrijebiti kad prva krepa.
Navodi se do 2% mjesečno, a ide i do nekoliko desetaka % ako je loše (na vručemu) skladištena.
04.02.2014 | 00:24
Hvala ljudi
04.02.2014 | 04:05
Pricamo o laptopu starom 6 godina koji jos uvijek ima nekakvu funckionalnu bateriju.

Ja bi se prije brinuo hoce li taj laptop poziviti dovoljno dugo da potrosi radni vijek i te druge baterije.
04.02.2014 | 14:01
drlovric kaže:
Pricamo o laptopu starom 6 godina koji jos uvijek ima nekakvu funckionalnu bateriju.

Ja bi se prije brinuo hoce li taj laptop poziviti dovoljno dugo da potrosi radni vijek i te druge baterije.

Znaš ti šta..nemoj ti zezat

To je konj za duge utrke
04.02.2014 | 14:02
drlovric kaže:

Pa sto ne bi pozivio? To je alu macbook, i tek u 10. mjesecu ce napunit 6 godina, ako je uopce tad kupljen. Ima LED osvjetljenje, koje ne odlazi kao CCFL prijasnjih macbooka, i nema nekih vecih problema ako se na njega pazi.
04.02.2014 | 14:16
Danas 6 godina ne mozes voziti automobil da ne crkne, a kamoli laptop

Ja osobno ne poznajem NIKOGA tko u radu koristi laptop star 7-8-9 godina. Ako i ne crkne, vrijeme ce ga toliko pregaziti da ne vidim nikakav smisao posjedovanja takvih masina.

Ali naravno, svako zna svoje, to je bila samo moja opaska... Nisam nista lose mislio.
04.02.2014 | 14:23
Ti koji si okruzen potrosackim drustvom ni ne shvacas. Koje to zadatke komp star 7-8-9 godina ne moze raditi. Ljudi su zgrtali novac na tim masinama. Radili cudesne stvari.
Mozda najnoviji programi stucaju, ali oni prije rade vrlo komotno.
Cak ni Norvezani se ne bi slizili s tobom a platezno nisu u banani. Oni koriste dok ne krepa i dok se vise ne da popraviti.
04.02.2014 | 14:45
Moj macbook 2008 alu:
60mjeseci starost - tako mu coconutbattery (l)kaze.
Na njemu os x mavericks.
4gb ram

Neznam, meni radi odlično, usporedno sa mac mini 2012 (8gb ram-m.lion) blizu je.

Držim jako uredno i koristim ga 10-ak sati tjedno (surfanje i malo win7 u bootcamp-u), pa mislim da bi mogao poživjeti ako Bog da. Imam na tavanu powermac 800 i mac mini 1.5 ppc i rade takodjer bez ikakvih problema. Apple se kod mene dokazao
04.02.2014 | 14:46
markoveic kaže:
drlovric kaže:

Znaš ti šta..nemoj ti zezat

To je konj za duge utrke

Doktore, ovo je bila šala . Hvala ti na sugestiji i komentaru.
04.02.2014 | 15:12
Neki pak kažu napuniti do 40-45% (tj isprazniti na taj postotak) i možeš držati u frižideru mjesecima. Nakon što se izvadi iz frižidera, dopustiti da dođe na sobnu temp, staviti u lap, istrošiti do minimuma (ne do 0% ili 1% nego do nekog posljednjeg alerta) i tada napuniti do 100%. Nakon toga koristiti bateriju u punim ciklusima, tj ne držati bateriju stalno na struji već joj dopustiti da kemija/članci u njoj vježba/ju od 100% do 5-7% i natrag do 100% i tako to..
04.02.2014 | 15:39
markoveic kaže:
Pozdrav,

Moja baterija još uvijek drži oko 3 sata i namjeravam ju nastaviti koristiti još neko vrijeme (90% zdravlje).

lp, Hvala

Meni je fascinatno da ti je zdravlje baterije, nakon šest godina na 90 % ? Moj air nakon 26 mjeseci ima zdravlje 86 %
04.02.2014 | 16:48
cariblanco kaže:
markoveic kaže:
Pozdrav,

Moja baterija još uvijek drži oko 3 sata i namjeravam ju nastaviti koristiti još neko vrijeme (90% zdravlje).

lp, Hvala

Meni je fascinatno da ti je zdravlje baterije, nakon šest godina na 90 % ? Moj air nakon 26 mjeseci ima zdravlje 86 %

mislim da je oko 85-90, nisam više siguran. Baš cu pogledati kad dodjem doma pa javiti. Macbook je jedno vrijeme gotovo ne korišten..
04.02.2014 | 16:49
Yonkis kaže:
Neki pak kažu napuniti do 40-45% (tj isprazniti na taj postotak) i možeš držati u frižideru mjesecima. Nakon što se izvadi iz frižidera, dopustiti da dođe na sobnu temp, staviti u lap, istrošiti do minimuma (ne do 0% ili 1% nego do nekog posljednjeg alerta) i tada napuniti do 100%. Nakon toga koristiti bateriju u punim ciklusima, tj ne držati bateriju stalno na struji već joj dopustiti da kemija/članci u njoj vježba/ju od 100% do 5-7% i natrag do 100% i tako to..

Ovo navedeno uglavnom nije tocno za Lion ili LiPo baterije. Njih se slobodno moze drzati na struji. Cak suprotno, bolje ih je ne isprazniti do kraja vec prikljuciti punjac cim prije moguce. Praznjenje do kraja sigurno nije stetno, ali ako nije nuzno bolje to ne raditi. Pisalo se o tome na forumu vec nekoliko puta.
04.02.2014 | 16:51
"jedno vrijeme"? relativan pojam. daj preciznije, cca mjeseci/godine
04.02.2014 | 18:15
cariblanco kaže:

Mojem koji je non stop spojen na struju i monitor je nakon godinu i pol- dvije tako baterija pala na 80 i onda samo riknula skroz.
Naučio sam, pa sada jednom tjedno, skidam sa struje i radim na njoj bz monitora...
04.02.2014 | 19:19
Yonkis kaže:
"jedno vrijeme"? relativan pojam. daj preciznije, cca mjeseci/godine

Kakve veze ima koliko, Čelije su takve kakve su, mušićave. Ako se ne koriste napunjenost pada i ovisi o temperaturi.
04.02.2014 | 20:56
cariblanco kaže:
markoveic kaže:
Pozdrav,

lp, Hvala

U pravu si, baterija je na 81%.
Screen_Shot_2014_02_04_at_19.png
05.02.2014 | 03:48
Evo i moje baterije na Retini 15 nakon malo jace od godinu i pol koristenja.
Screen_Shot_2014_02_05_at_6.png
05.02.2014 | 10:11
drlovric kaže:
Evo i moje baterije na Retini 15 nakon malo jace od godinu i pol koristenja.

nisam ja ljubomoran na bateriju, nego na igrice
05.02.2014 | 14:50
drlovric kaže:
Danas 6 godina ne mozes voziti automobil da ne crkne, a kamoli laptop

Ja osobno ne poznajem NIKOGA tko u radu koristi laptop star 7-8-9 godina. Ako i ne crkne, vrijeme ce ga toliko pregaziti da ne vidim nikakav smisao posjedovanja takvih masina.

Ali naravno, svako zna svoje, to je bila samo moja opaska... Nisam nista lose mislio.

Te 2008. se dogodila velika promjena u Appleu. Tadasnji laptopi zapravo do danas nisu promijenjeni nesto previse.

Jos 2007. su to bili plasticni Macbookovi, sa CCFL lampama koje su znale odlazit, bez multitoucha, sa maks 6 GB rama itd. Pa opet, i takav laptop, sa C2D 2.0 GHz, 6 GB i dva diska (jedan umjesto optike) danas radi i ja sam ga prodao za 2000 kn prije 2 mjeseca.

A 2008. je za to kvantni skok. Jer taj tadasnji Macbook se samo u jednoj (za mene bitnoj stvari) razlikuje od mog MBPa 2010, a to je sto u moj ide 16 GB rama. I ja ovog, trenutno starog 3.5 godine necu mijenjat jos jako dugo. Ako pozivi. Jednostavno ne vidim neke prednosti novih. Ok, proc je cca 2x brzi. Ali dodje nekad i ono good enough. Isti je OS, isti je touchpad, ok, nema USB3, ni thunderbolt, ali ima gigabit ethernet. Nema retina ekran, al ima mDP s kojim ga bez problema spajam sa 30'' monitorom. Za ono sto meni treba, taj od 2008 bi zapravo bio isti, samo bi se morao ogranicit na manje paralelnih virtualnih masina.
05.02.2014 | 14:59
Slažem se. Ja sam novi MBP kupio (i to stari model) samo zato što su sa zadnjom promjenom krajem prošle godine potpuno ukinuli non-retina (modularni, dogradivi) MBP od 15,4" pa sam uhvatio zadnju priliku da kupim novi, nekorišteni laptop koji je takav (stari model, late 2012). Da nije bilo tako, uredno bi i dalje bez ikakvih teškoća radio na starom MBP late 2008, koji ima 5 godina. Ne sumnjam da će veselo raditi u našem domu (osim ako mu se ne dogodi neka havarija, s obzirom da ga klinci maltretiraju) barem još 3 godine.
05.02.2014 | 15:43
vrhunska ohrabrenja od obadvojice
05.02.2014 | 16:46
Ja imam MacBook white iz 2008. godine i koristim ga u poslu svakodnevno (prezentacija i izvođenje video materijala u predstavama) i nemam nikakvih primjedbi… Sve radi kako spada… Da kucnem u drvo...
Za bateriju kaže sljedeće...
Screen_Shot_2014_02_05_at_3.png
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 minuta
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa