Cuvanje rezervne baterije - macbook
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Cuvanje rezervne baterije - macbook

03.02.2014 | 11:11
Pozdrav,

ukazala mi se prilika kupiti (povoljno) novu original bateriju za moj macbook uni. 2008. Moja baterija još uvijek drži oko 3 sata i namjeravam ju nastaviti koristiti još neko vrijeme (90% zdravlje). Zanima me ako novu bateriju spremim (sobna temperatura, mrak..bla bla bla) kako će to utjecati na nju. U kojim uvijetima se skladišti u trgovini? Koliko treba biti pona/prazna?

lp, Hvala
03.02.2014 | 12:39
Napuni je do cca 75-80% i spremi na mjesto gdje joj neće biti ni hladno, ni vruće (temp. 10-25ºC). Može stajati koliko hoćeš.
03.02.2014 | 16:27
Baš i ne koliko hoće jer će se isprazniti nakon xy mjeseci, ali to u ovom slučaju nije važno jer će je za par godina upotrijebiti kad prva krepa.
Navodi se do 2% mjesečno, a ide i do nekoliko desetaka % ako je loše (na vručemu) skladištena.
04.02.2014 | 00:24
Hvala ljudi
04.02.2014 | 04:05
Pricamo o laptopu starom 6 godina koji jos uvijek ima nekakvu funckionalnu bateriju.

Ja bi se prije brinuo hoce li taj laptop poziviti dovoljno dugo da potrosi radni vijek i te druge baterije.
04.02.2014 | 14:01
drlovric kaže:
Pricamo o laptopu starom 6 godina koji jos uvijek ima nekakvu funckionalnu bateriju.

Ja bi se prije brinuo hoce li taj laptop poziviti dovoljno dugo da potrosi radni vijek i te druge baterije.

Znaš ti šta..nemoj ti zezat

To je konj za duge utrke
04.02.2014 | 14:02
drlovric kaže:

Pa sto ne bi pozivio? To je alu macbook, i tek u 10. mjesecu ce napunit 6 godina, ako je uopce tad kupljen. Ima LED osvjetljenje, koje ne odlazi kao CCFL prijasnjih macbooka, i nema nekih vecih problema ako se na njega pazi.
04.02.2014 | 14:16
Danas 6 godina ne mozes voziti automobil da ne crkne, a kamoli laptop

Ja osobno ne poznajem NIKOGA tko u radu koristi laptop star 7-8-9 godina. Ako i ne crkne, vrijeme ce ga toliko pregaziti da ne vidim nikakav smisao posjedovanja takvih masina.

Ali naravno, svako zna svoje, to je bila samo moja opaska... Nisam nista lose mislio.
04.02.2014 | 14:23
Ti koji si okruzen potrosackim drustvom ni ne shvacas. Koje to zadatke komp star 7-8-9 godina ne moze raditi. Ljudi su zgrtali novac na tim masinama. Radili cudesne stvari.
Mozda najnoviji programi stucaju, ali oni prije rade vrlo komotno.
Cak ni Norvezani se ne bi slizili s tobom a platezno nisu u banani. Oni koriste dok ne krepa i dok se vise ne da popraviti.
04.02.2014 | 14:45
Moj macbook 2008 alu:
60mjeseci starost - tako mu coconutbattery (l)kaze.
Na njemu os x mavericks.
4gb ram

Neznam, meni radi odlično, usporedno sa mac mini 2012 (8gb ram-m.lion) blizu je.

Držim jako uredno i koristim ga 10-ak sati tjedno (surfanje i malo win7 u bootcamp-u), pa mislim da bi mogao poživjeti ako Bog da. Imam na tavanu powermac 800 i mac mini 1.5 ppc i rade takodjer bez ikakvih problema. Apple se kod mene dokazao
04.02.2014 | 14:46
markoveic kaže:
drlovric kaže:

Znaš ti šta..nemoj ti zezat

To je konj za duge utrke

Doktore, ovo je bila šala . Hvala ti na sugestiji i komentaru.
04.02.2014 | 15:12
Neki pak kažu napuniti do 40-45% (tj isprazniti na taj postotak) i možeš držati u frižideru mjesecima. Nakon što se izvadi iz frižidera, dopustiti da dođe na sobnu temp, staviti u lap, istrošiti do minimuma (ne do 0% ili 1% nego do nekog posljednjeg alerta) i tada napuniti do 100%. Nakon toga koristiti bateriju u punim ciklusima, tj ne držati bateriju stalno na struji već joj dopustiti da kemija/članci u njoj vježba/ju od 100% do 5-7% i natrag do 100% i tako to..
04.02.2014 | 15:39
markoveic kaže:
Pozdrav,

Moja baterija još uvijek drži oko 3 sata i namjeravam ju nastaviti koristiti još neko vrijeme (90% zdravlje).

lp, Hvala

Meni je fascinatno da ti je zdravlje baterije, nakon šest godina na 90 % ? Moj air nakon 26 mjeseci ima zdravlje 86 %
04.02.2014 | 16:48
cariblanco kaže:
markoveic kaže:
Pozdrav,

Moja baterija još uvijek drži oko 3 sata i namjeravam ju nastaviti koristiti još neko vrijeme (90% zdravlje).

lp, Hvala

Meni je fascinatno da ti je zdravlje baterije, nakon šest godina na 90 % ? Moj air nakon 26 mjeseci ima zdravlje 86 %

mislim da je oko 85-90, nisam više siguran. Baš cu pogledati kad dodjem doma pa javiti. Macbook je jedno vrijeme gotovo ne korišten..
04.02.2014 | 16:49
Yonkis kaže:
Neki pak kažu napuniti do 40-45% (tj isprazniti na taj postotak) i možeš držati u frižideru mjesecima. Nakon što se izvadi iz frižidera, dopustiti da dođe na sobnu temp, staviti u lap, istrošiti do minimuma (ne do 0% ili 1% nego do nekog posljednjeg alerta) i tada napuniti do 100%. Nakon toga koristiti bateriju u punim ciklusima, tj ne držati bateriju stalno na struji već joj dopustiti da kemija/članci u njoj vježba/ju od 100% do 5-7% i natrag do 100% i tako to..

Ovo navedeno uglavnom nije tocno za Lion ili LiPo baterije. Njih se slobodno moze drzati na struji. Cak suprotno, bolje ih je ne isprazniti do kraja vec prikljuciti punjac cim prije moguce. Praznjenje do kraja sigurno nije stetno, ali ako nije nuzno bolje to ne raditi. Pisalo se o tome na forumu vec nekoliko puta.
04.02.2014 | 16:51
"jedno vrijeme"? relativan pojam. daj preciznije, cca mjeseci/godine
04.02.2014 | 18:15
cariblanco kaže:

Mojem koji je non stop spojen na struju i monitor je nakon godinu i pol- dvije tako baterija pala na 80 i onda samo riknula skroz.
Naučio sam, pa sada jednom tjedno, skidam sa struje i radim na njoj bz monitora...
04.02.2014 | 19:19
Yonkis kaže:
"jedno vrijeme"? relativan pojam. daj preciznije, cca mjeseci/godine

Kakve veze ima koliko, Čelije su takve kakve su, mušićave. Ako se ne koriste napunjenost pada i ovisi o temperaturi.
04.02.2014 | 20:56
cariblanco kaže:
markoveic kaže:
Pozdrav,

lp, Hvala

U pravu si, baterija je na 81%.
Screen_Shot_2014_02_04_at_19.png
05.02.2014 | 03:48
Evo i moje baterije na Retini 15 nakon malo jace od godinu i pol koristenja.
Screen_Shot_2014_02_05_at_6.png
05.02.2014 | 10:11
drlovric kaže:
Evo i moje baterije na Retini 15 nakon malo jace od godinu i pol koristenja.

nisam ja ljubomoran na bateriju, nego na igrice
05.02.2014 | 14:50
drlovric kaže:
Danas 6 godina ne mozes voziti automobil da ne crkne, a kamoli laptop

Ja osobno ne poznajem NIKOGA tko u radu koristi laptop star 7-8-9 godina. Ako i ne crkne, vrijeme ce ga toliko pregaziti da ne vidim nikakav smisao posjedovanja takvih masina.

Ali naravno, svako zna svoje, to je bila samo moja opaska... Nisam nista lose mislio.

Te 2008. se dogodila velika promjena u Appleu. Tadasnji laptopi zapravo do danas nisu promijenjeni nesto previse.

Jos 2007. su to bili plasticni Macbookovi, sa CCFL lampama koje su znale odlazit, bez multitoucha, sa maks 6 GB rama itd. Pa opet, i takav laptop, sa C2D 2.0 GHz, 6 GB i dva diska (jedan umjesto optike) danas radi i ja sam ga prodao za 2000 kn prije 2 mjeseca.

A 2008. je za to kvantni skok. Jer taj tadasnji Macbook se samo u jednoj (za mene bitnoj stvari) razlikuje od mog MBPa 2010, a to je sto u moj ide 16 GB rama. I ja ovog, trenutno starog 3.5 godine necu mijenjat jos jako dugo. Ako pozivi. Jednostavno ne vidim neke prednosti novih. Ok, proc je cca 2x brzi. Ali dodje nekad i ono good enough. Isti je OS, isti je touchpad, ok, nema USB3, ni thunderbolt, ali ima gigabit ethernet. Nema retina ekran, al ima mDP s kojim ga bez problema spajam sa 30'' monitorom. Za ono sto meni treba, taj od 2008 bi zapravo bio isti, samo bi se morao ogranicit na manje paralelnih virtualnih masina.
05.02.2014 | 14:59
Slažem se. Ja sam novi MBP kupio (i to stari model) samo zato što su sa zadnjom promjenom krajem prošle godine potpuno ukinuli non-retina (modularni, dogradivi) MBP od 15,4" pa sam uhvatio zadnju priliku da kupim novi, nekorišteni laptop koji je takav (stari model, late 2012). Da nije bilo tako, uredno bi i dalje bez ikakvih teškoća radio na starom MBP late 2008, koji ima 5 godina. Ne sumnjam da će veselo raditi u našem domu (osim ako mu se ne dogodi neka havarija, s obzirom da ga klinci maltretiraju) barem još 3 godine.
05.02.2014 | 15:43
vrhunska ohrabrenja od obadvojice
05.02.2014 | 16:46
Ja imam MacBook white iz 2008. godine i koristim ga u poslu svakodnevno (prezentacija i izvođenje video materijala u predstavama) i nemam nikakvih primjedbi… Sve radi kako spada… Da kucnem u drvo...
Za bateriju kaže sljedeće...
Screen_Shot_2014_02_05_at_3.png
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Riba, rusty, Sarek, tino1, Tomek, zvone, Anonimci (504)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO