iMac HDD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac HDD

18.12.2013 | 14:42
Pozdrav svima!

Molio bih vas za svajet. Imam iMac 21,5" mid 2011. i5 quad-core, 1TB HDD. Prije cca. 3 tjedna sam napravio clean install Mavericksa i instalirao sav softver. Jučer se skinuo update (nisam za macom pa ne mogu provjeriti, ali mislim da je 10.9.1). Također, instalirao sam i Paragon NTFS. Od tada se mac ponaša čudno, usporio se do neiskoristivosti, beach ball se vrti konstantno sa kratkim pauzama (sekundu - dvije) i ni na što se ne može kliknuti (čak ni na jabuku u meniju).

Ugasio sam ga na gumb i upalio sa cmd + r, pokrenuo sam disk utility koji je prijavio poruku da je file system corrupted, da napravim backup svega i formatiram drive. S obzirom da se to događa drugi put u 3 tjedna, to je već postalo zabrinjavajuće, i čovjek to ne bi očekivao od kompa koji sam platio 13,000 kn. Uglavnom, imam dva pitanja:

1. Imate li kakvih iskustva sa Paragon NTFS-om? Da li je on mogao napraviti takvu štetu? Iskreno ne vjerujem, ali možda je netko imao sličan problem? Ili je update sje... stvar, također malo vjerojatno.

2. U servisu mi kažu da je možda otišao HDD i da novi košta 2500 kn + cca. 500 kn za ruke(!!!). Srce me boli dati toliku lovu za nešto što u Linksu košta 550 kn, ali u servisu trde da za konkretno taj model ugrađuju samo originalni hard (nevjerojatno skup, upitne kvalitete). Znate li nešto o tome i da li je to istina?

Hvala puno (i sorry na opširnoj priči)
18.12.2013 | 15:17
Koristim Paragon godianam i nikad nikakvih problema. Na razlicitim Macovima i ralicitim diskovima. od SSD do HDD 5400...
za Servis i ugradnju HDDa mi je to preskupo i uvijek pristupam sam svoj majstor. Ne preporucujem ako nisi siguran u ono sto radis. bilo kakav hdd disk ce raditi u iMacu, ali je do tebe kakav ces ugraditi(kvalitetom)...
18.12.2013 | 15:38
Ma koji servis toliko računa HDD i zamjenu?! HDD od kolko? 3 TB? Nisu normalni! Stvarno neznam da li u taj model iMac-a ide neki "posebni" HDD, možda posut zlatnim listićima, ali mislim da to nije slučaj...
Kad sam ja ugrađivao SSD u Mac Minija nisam se to usudio raditi sam pa sam pitao u iStyle-u koje su mi opcije... Lijepo su mi rekli da mogu kupiti SSD kod njih ili da donesem svoj, kupljen negdje drugdje jer je jeftiniji, i da će mi ga ugraditi... Ruke su mi naplatili, ako se dobro sjećam, 200 KN...
18.12.2013 | 15:41
Disk je puno, puno preskup bez obzira sto vjerovatno ima ugradjene posebne termalne senzore za iMac. Mislim da se u tvoj model iMaca moze ugraditi obican HDD iz Links-a.

Probaj ponovo preinstalirat bez Paragon NTFS-a ili instaliraj na neki eksterni disk pa testiraj.

@moragd Nisi naveo jel' ti Paragon radi pod Mavericksom?
18.12.2013 | 15:46
Piše na sajtu od paragona : "Prvo rješenje koje podržava OS X 10.9 Mavericks!"
18.12.2013 | 16:10
Ta cijena diska od 1TB je definitivno previsoka. Ja sam mijenjao disk iz svog iMaca za SSD drive i vidim da je unutra bio WD 1TB Black edition. Oni jesu skupi i imaju najdulju garanciju ali toliko skupi bome nisu.

Ja osobno nisam koristio Paragon nikada, jer sve što mi treba biti čitljivo na mac i/ili win (ostalim) sustavima držim pod exFAT particijom i nemam onda potrebe koristiti nužno 3rd party alate. Ako je baš apsolutno nužno raditi sa nekim ntfs uređajem (u smislu zapisa) onda ga spojim na virtualku pod XP/7icom i napravim transfer na taj način.
18.12.2013 | 17:28
Hvala svima na svjetima!

LP
19.12.2013 | 10:46
Ma sam si to zamjeni, ako si imalo tehnički potkovan, ne bi trebao biti problem - na youtube pogledaj film kako se imac rastavlja i mjenja hdd....cijena je brutalna x 4 puta , uglavnom provjeri disk u kojem je stanju, mislim da software to ne bi smio napraviti, probaj vratiti stari OS pa budeš eliminirao jel maverick sa tom verzijom paragona problem....inaće ja koristim tuxera - ako ti treba radi win particija, software radi super na svim dosadašnjim osx-ima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 3 sati
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku