iMac (late 2012) + eksterni SDD(2 opcije spajanja)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac (late 2012) + eksterni SDD(2 opcije spajanja)

27.10.2013 | 16:10
Pozdrav svima, prije pola godine sam ušao u apple desktop svijet. Kupio sam iMac 2012, 3.2MHz i5, 8GB RAM, 1tb.

Budući da se bavim video editiranjem, after effect-om itd. odlučio sam kupiti veliki SSD (Mushkin Chronos, SATA3, MLC chip), kupio sam model sa 480 GB-a, podijeljen je na 2 particije. Na jednom je OSX (Mavercks), a na drugom je 170GB slobodnog prostora za Video media cache.

Trenutno je SSD povezan s iMacom sa USB3 kabelom. Međutim nisam zadovoljan brzinama koje postižem. write (150MB/sec) i read (250MB/sec) u BlackMagicu. Mislim da može najmanje duplo budući da je sam SSD deklariran oko 500 MB/sec.

RIJEŠENJE?
na internetu se nameće kao jedino rješenje Seagate Thunderbolt GoFlex Desk Upgrade Adapter (www.ebay.co.uk/itm/Seagate-Thunderbolt-G...;hash=item2330a59a30). Međutim, taj dodatak dosta košta, znači potrebno je ulaganje dodatnih 200EUR samo za adapter i kabel, a zanima me da li ću onda dobiti to što tražim.

Na internetu nema jasno prezentirane priče. Nije mi jasno zašto, budući da je to jako aktualan upgarade bez rastavljanja kompa. Ne znam ni gdje u HR mogu postojeći 2'5 ssd možda mogu dati ugraditi da bude interni? Da li ću imati istu brzinu kad je interni ssd ili ovaj s thunderbolt adapterom?

Hvala unaprijed na pomoći.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSzJg5cPcg1hKMjSGxRdebn6FM47NUcXvJCP6-9zzp1oNMjMq5U
27.10.2013 | 17:17
Dobrodosao na Jabucnjak!

Prije bilo kakve kupovine preporucio bih ti da provjeris na nekom drugom racunalu (koje se lakse otvara) kakva je zapravo prava brzini doticnog SSD-a kad se spoji na pravi SATA3 kontroler. USB 3.0 kucista znaju imati dosta lose SATA kontrolere pa SSD-i ne postizu punu brzinu. Kod tebe je cudno to sto je write brzina dosta mala u odnosu na read, a trebala bi biti barem identicna.
Thunderbolt periferija je dosta (da ne kazem pretjerano) skupa pa po logici stvari SATA kontroler bi u takvoj periferiji trebao biti kvalitetan i omoguciti prave SATA3 brzine transfera. Za navedeni Seagate adapter trebalo bi potraziti postoji li kakav test ili review koji bi dao odgovore na iznesenu problematiku.

Pada mi na pamet malo jeftinija varijanta npr ovo: eshop.macsales.com/item/Buffalo/HDPA500TU3/
pa napraviti zamjenu HDD-a za SSD (onda ti ostane viska HDD). Medjutim i dalje ostaje pitanje SATA kontrolera? Je li on projektiran za brzine HDD-a ili moze i vise. Mozda bi mogao pitati OWC?
27.10.2013 | 17:53
1. koliko USB hubova je ugrađeno u taj Mac? Jesu li svi USB portovi na jednom hub-u, ili je svaki port - svoj hub, ili neka kombinacija? Da li koristiš još neku USB periferiju koja ti jede USB bandwidth? Npr. kad testiraš brzinu, da li se brzina razlikuje bitno kad mrdaš mišem (ili tipkaš) u odnosu na onu kad ne diraš ništa?

2. Ja bi ti isto predložio da provjeriš koliko je disk zaista brz prije nego se upustiš u kupovinu skupih adaptera. Možda ti je najlakše da kupiš (ili posudiš) jeftinu e-SATA ladicu i odeš nekom PCjašu koji ima e-SATA konektor na PCu (ili laptopu) pa provjeriš kakva se brzina postiže. Naime, e-SATA je samo konektorska prilagodba, nema nikakve protokol-konverzije pa možeš direktno vidjeti, a bez ugrađivanja u bilo čiji komp, koja se brzina postiže. Naravno, dobro bi bilo da u tom PC-u SATA kontroler bude neki noviji, brži od samog SSD-a.
27.10.2013 | 17:56
Eventualno FireWire kućište i Thunderbolt adapter na FW (koliko vidim, tvoj model nema FW konektor).
27.10.2013 | 18:13
Teško da to ispada jeftinije.
27.10.2013 | 19:18
29€ je adapter, a kućište je oko 80€.
Možda USB 3.0 kućište koje je po 100kn, a adapter mu ne gine.
Mislim kako je najbolje s njim u komp. Imati ćeš punu brzinu prema disku.
27.10.2013 | 19:40
Evo, malo sam pogledao po netu jer je i meni zanimljiva opcija sa Buffalo Ministation. Izgleda moguce zamjeniti HDD sa SSD-om i brzine su nakon toga znacajno vece, cak nema razlike u brzini izmedju USB3.0 i Thunderbolt porta. Tako treba i biti ako je sve OK sa diskom i sa SATA3 kontrolerom. Evo linkova:
www.amazon.com/gp/product/B008D4X9VC/ref...amp;tag=ldoward84-20

27.10.2013 | 23:07
evo podataka o disku: www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820226254
Read je na 540, a write na 430 deklariran.

Ovo za Buffalo Ministation nije loša ideja, ali se bojim prčkati, uvijek se opeknem kad nešto kemijam i prčkam po hardveru. Cijena mu se kreće oko 2.000kn ako gledamo preko britanskog ebaya (1tb verzija). (www.ebay.co.uk/itm/HD-PA1-0TU3-EU-Buffal...;hash=item1e80d2ddb9)

Na PCu na kojem sam prije radio, gdje je SSD bio ugrađen u konfu, kom je radio zaista ko metak (slične preferense kao ovaj iMac sada). Tako da znam što znači imati ssd brzinu, ovo što imam preko USB3-a nije dovoljno brzo.

PITANJE: Jel mi možda najisplativije dati na servis (Filex) i neka otvore iMac i uvale unutra SSD? Koliko bi me to koštalo ima li tko predođbu?

PS. hvala na dosadašnjim savjetima!
28.10.2013 | 01:10
ZaDaR kaže:
PITANJE: Jel mi možda najisplativije dati na servis (Filex) i neka otvore iMac i uvale unutra SSD? Koliko bi me to koštalo ima li tko predođbu?

ugradnja ti je cca 420kn (s PDVom) kod njih, doduše ne znam da li ta cijena vrijedi i za ove nove takne iMac-ove
28.10.2013 | 13:31
rusty kaže:
ZaDaR kaže:

ugradnja ti je cca 420kn (s PDVom) kod njih, doduše ne znam da li ta cijena vrijedi i za ove nove takne iMac-ove

poslao sam upit pa čekam.
28.10.2013 | 17:56
Razlika u brzini između Thunderbolta i USB 3.0 postoji i ona je 4 puta (20Gbit/s vs. 5Gbit/s). Doduše SATA 3.0 ima 6Gbit/s.
NA USB 3.0 kontroleru bi trebao biti samo jedan uređaj koji ne bi remetio brzinu. Ne znam dali je specifikacija USB 3.0 mijenjana, jer USB je bio prvotno namjenjen periferijama, a ne mass storage uređajima, pa je i s toga radio kilavo (mislim na USB 1.1 i USB 2.0, na stranu deklarirana brzina). Jedini logični zaključak je kako je najbolje koristioti TB (jer je njegova narav baš velika i konstantna brzina), a ove ostale koristiti sa periferije i povremeno spajanje. Ostane još prostora za spojiti i neku drugu periferiju na TB.
Tu je sad pitanje novaca koje treba riješiti.
28.10.2013 | 21:52
Susjed je u iMac 2012 sam ugradio ssd i radi ok; savjet prepusti servisu da ugrade ssd i zaboravi kemijanje s adapterima, performanse koje ćeš imati s udrađenim diskom nećeš dobiti kroz periferije, najbliže bi bio TB ali cijena odbija u startu.
28.10.2013 | 22:29
Smet kaže:
Susjed je u iMac 2012 sam ugradio ssd i radi ok; savjet prepusti servisu da ugrade ssd i zaboravi kemijanje s adapterima.

Ako si van garancije i nemaš straha "igrati" se s komponentama uz malo strpljenja možeš odraditi to i sam (op.a. uz pomoć ako je 27"):

- 21"

-27"
28.10.2013 | 23:54
Smet kaže:
Susjed je u iMac 2012 sam ugradio ssd i radi ok; savjet prepusti servisu da ugrade ssd i zaboravi kemijanje s adapterima, performanse koje ćeš imati s udrađenim diskom nećeš dobiti kroz periferije, najbliže bi bio TB ali cijena odbija u startu.

Pa zar nije TB je u najgorem slučaju 5/3, a u najboljem slučaju 10/3 brži od SATA 3.0 (10 ili 20Gbit/s vs. 6Gbit/s)?
29.10.2013 | 01:08
zabac kaže:
Smet kaže:

Pa zar nije TB je u najgorem slučaju 5/3, a u najboljem slučaju 10/3 brži od SATA 3.0 (10 ili 20Gbit/s vs. 6Gbit/s)?

Je, ali thunderbolt brzina ne dolazi do izrazaja sve dok je samo jedan SATA kontroler vezan na njega. Tad je brzina ogranicena max brzinom SATA odnosno prikljucenog diska Kad bi na TB imali spojena dva SATA3 kontrolera i na njima npr. 2 brza SSD-a (recimo 500 MBps) spojena u RAID0, tek tada bi dosla do izrazaja brzina TB sucelja jer bi ukupna teretska brzina bila jednaka zbroju oba diska sto ispada 1GBps ili cca 10Gbps. Za takve stvari je TB namjenjen. Kome to stvarno treba njemo TB periferija nije skupa. Evo primjera entry level pravog koristenja thunderbolta www.promise.com/storage/raid_series.aspx...;rsn1=40&rsn3=62
29.10.2013 | 11:23
onda sam se zahebao.. Garancija mi vrijedi još 6 mjeseci, a ako servis otvara komp, gubim garanciju. ne kužim kako nije predviđeno neko inteligentno rješenje za ovaj problem da se iMacu omogući lagani upgrade. NjeSra
29.10.2013 | 11:52
@ZaDaR Sta si dao iMac na ugradnju? A jesi provjerio brzinu SSD-a na drugom racunalu???
29.10.2013 | 17:52
Nisam dao na ugradnju. Neću ga dati dok mi ne istekne garancija. preskupa je igračka da se igram. Brzinu na drugom kompu nisam provjerio ali mislim da nije problem u njemu nego u sporom USB3. Koristim inače sve utore USBa, imam još jedan passport disk od 1tb, neki usb unutra i kabel za kameru. Tako da mi je usb opterećen.

mislio sam ih "zahebati" sa tom vanjskom nadogradnjom, na kraju su oni mene zahebali.
29.10.2013 | 19:24
USB 3.0 je najgore rješenje za uštekati vanjski disk, ali je i najjeftinije.
29.10.2013 | 19:40
iako moram priznati da je brzina i s ovim USB3-om osjetno veća. Također, uskoro mi dolazi 16GB RAMa tako da će se i to valjda nešto osjetiti u video produkciji. Mislim da je 8 malo, a non stop su mi otvorena 2-3 programa iz adobe paketa + ostali programi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 39 minuta
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bertone, drlovric, Ender, Riba, robee, ZeljkoB, Anonimci (291)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO