iMac G5 skockani
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac G5 skockani

15.10.2013 | 22:15
U pitanju je stari iMac G5 PPC, grafika 5200, par minuta nakon uključivanja cijeli se ekran skocka.

Ima li tko kakvu ideju o čemu bi se radilo i šta pokušati?

15.10.2013 | 22:36
vrisnula Grafa....
15.10.2013 | 23:03
Ako je daobro kod paljenja, a nakon nekoliko minuta se skocka, probaj poboljšati hlađenje ilil vrnyilator ne radi ili je pasta na hladnjaku grafičke otišla.
15.10.2013 | 23:10
Da, samo kratko vrijeme bude ok i onda se skocka.
Bit će ga red raskopati pa vidjeti.

Na šta točno misliš pod "poboljšavanje hlađenja"?
15.10.2013 | 23:22
Taj tvoj G5 je dosta star i ako nisi čistio prašinu iz nutra, ima je puno. Sama grafička ima na semi neki hladnjak za GPU. Hladnjak je ili pasivni ili aktivni (ventilator). Ja bi skinuo hladnjak, bilo pasivni ili aktivni (ne možeš niša zeznuti osim ako siluješ), očistio staru termovodljivu pastu i nanio novu (košta 20-ak kuna), očistio od prašine i provjerio da li ventilator vrti ako ga ima. Ako ti se i dalje dešava isto, u nabavku po novu garfiču.
Naime, termovodljiva pasta nakon godina i stalnih zagrijavanja i hlađenja postaje kruta i ne obavlja više svoju funkciju (odnosno funkcija je smanjena).
Ovo ti je najjeftinije probati, a pastu ti može čak dati i neko PC-jaš jer oni čeprkaju po tome i sigurno je imaju, ili odeš u PC servis i zažicaš pastu. Ja sam svojevremeno kad sam kupovao nešto u komjuterskim dučanima, tražio pastu i reovito su mi je davali (Formel nekdašnji).
Eto tu ih imaš: www.links.hr/?page=sviartikli&option...;search_phrase=pasta

Sad sam vidio,pa to je iMac, a ne PowerMac. Tu se budeš malo namučio dok ga rastaviš. Tu imaš kako se rastavlja:www.ifixit.com/Device/iMac_G5
15.10.2013 | 23:32
Imam pastu od prije, nije problem.
Samo šta je grafika integrirana na MB, tako da i nisam previše optimističan.

No, bit će zanimljivo
15.10.2013 | 23:41
Nema nista od varijante mjenjanja paste ili ventilatora,moras raditi reballing GPU-a ili da probas sa zagrijavanjem mada je to kratkog daha.Vec sam radio to par puta tako da govorim iz iskustva
15.10.2013 | 23:45
Samo što reballing nije isplativo raditi na ovako nečemu (mislim na cijenu).
Sve u svemu, čini mi se da će ići u dijelovima.
17.10.2013 | 12:29
mario.zg kaže:
U pitanju je stari iMac G5 PPC, grafika HD2600
....

btw. G5 PPC sa HD2600 ??

nemoguće

ATI Radeon ili FX 5200 eventualno, a te su jeftine za eventualnu zamjenu...
17.10.2013 | 12:47
U pravu si, 5200 je.

Možeš li pojasniti tu jeftinu zamjenu?
17.10.2013 | 13:20
Opcija da negdje nadjes polovon GPU i da ga zamjenis ali to nije uopste lagano ni jednostavno.Cak sta vise moras biti bas oprezan i imati dosta iskustva.Za prvo vrijeme probaj uraditi reflow to nije komplikovano ali nije ni trajno.Odvajanje GPU-a ako nisi radio nebih ti savjetovao.Koliko se sjecam ima negdje na forumu kako se radi odvajanje,mislim da je neko Davoru radio na njegovom MBP,princip je isti.
17.10.2013 | 13:45
htjedoh reći da su polovne relativno jeftine, čak i cijela matična za zamjenu:

www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_fr...c+board&LH_BIN=1

pa vidi jel ti se isplati mijenjati na tako starom stroju, a prvi izbor ovo šta saint kaže...

i sve to ako si siguran da je grafička u pitanju...

inače - G5 su imali problema sa napuhivanjem kondenzatora ( vidi na webu), ali nisam siguran da se to ovako manifestiralo, ali je najeftinije za rješiti ako je to problem
17.10.2013 | 14:54
Gledao sam i matične, samo ne znam isplati li se mijenjati kad je cijeli imac malo više.

Kondiće sam pogledao i svi izgledaju ok.
Dalje nisam rastavljao, to ću sljedeći tjedan kad uhvatim vremena.

Probat ću reflow, neću odvajati grafičku, jer je onda iza mene neće više nitko vratiti
19.10.2013 | 16:31
Meni se dogodilo slično na istom stroju. Probao s sa pastom i ispuhivanjem, ali bez rezultata.
S obzirom da je to bilo prije cca. tri godine, uspio s ga prodati za relativno solidne novce i kupiti novog. Predlažem i tebi isto, naravno ako imas mogucnosti i potrebe za takvim strojem.
19.10.2013 | 23:37
Sin kaže:

Imam ovdje taj stroj od klijenta - i po svakoj računici, nikako nije povoljno... Novi ispravan G5 bi došao oko 1000-1200 kn.

A mene samo zamjenska matična + poštarina + sigurna špedicija ili nešto budu ispali brat bratu, 900-1000 kn minimalno.
A garancije da će sve biti OK i raditi nemam.

Drugo je ak imaš nekoga u USA da kupi pa ti donese/pošalje...
20.10.2013 | 23:20
meni se događala ista stvar i bilo je do napuhnutog kondenzatora u napajanju! Stavio sam drugi kondenzator sličnih specifikacija i evo več 2 godine radi bez problema!
21.10.2013 | 00:22
OK, pogledat ću i napajanje.
Samo ne znam kad ću početi
21.10.2013 | 15:28
Vanjuška kaže:
Sin kaže:

Imam ovdje taj stroj od klijenta - i po svakoj računici, nikako nije povoljno... Novi ispravan G5 bi došao oko 1000-1200 kn.

A mene samo zamjenska matična + poštarina + sigurna špedicija ili nešto budu ispali brat bratu, 900-1000 kn minimalno.
A garancije da će sve biti OK i raditi nemam.

Drugo je ak imaš nekoga u USA da kupi pa ti donese/pošalje...

ne znaš koliko je čovjek emocionalno vezan za G5, pa možda zato prevagne

da slažem se...islati se popravljati samo ako zamjena kondenzatora rješava stvar...
22.10.2013 | 00:36
Bez brige, nisam emocionalno vezan za njega. Ali ako može uz neko manje ulaganje ići dalje, zašto ne.

Otvorio sam danas napajanje i svi kondići izgledaju ispravno, kao i na MB.
Što znači da se opet vraćamo na GPU.

Postoji li gdje uopće neka prihvatljiva cijena reballinga?
Jer sve koje sam našao daaaaleko nadmašuju cijenu samog imac-a.
22.10.2013 | 01:01
Pitao si u RAM servisu?
22.10.2013 | 01:12
Nisam ih zvao, ali pitat ću baš za svaki slučaj.

Inače sam negdje vidio cijenu od 100-200 E kod njih.

EDIT zvao sam ih i te su cijene koje sam i našao
06.11.2013 | 17:14
Evo imac konačno raskopan, te termički obrađena grafička (malo pirjanja sa lukom). Trebalo je duže, ali šta je tu je.
Uglavnom kod uključivanja se javi malo artefakata, ponekad puno više da smrzne sustav.

Kad se matična nakon par minuta malo zagrije, dalje radi satima bez ijednog artefakta. Tako da zasad ostaje ovako, a kad budem imao volje,MB će ići još jednom u solarij, pa kako joj bude.

free screenshot software

image upload no compression
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 1 minute
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Gjuroo, Riba, robee, smayoo, songoku, ZeljkoB, Anonimci (402)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.87 Seconds

Provided by iJoomla SEO