MBP 13" early 2011 prasnuo i dalje radi?!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP 13" early 2011 prasnuo i dalje radi?!

26.08.2013 | 21:55
Malo prije, dok sam nešto radio na iMacu uključeni MBP je prasnuo uz vidljivu iskru sa stražnje strane, zatim se restartao i nastavio raditi!!! Kad se to dogodilo nije bio opterećen nikakvim zadatkom.

Otvorio sam ga i pronašao da je prasnuo jedan od kondezatora (označen žutom kružnicom), ako se ne varam. Evo slike:

EksplodiraoMacBookPro.jpg

Testirao sam sve hardverske komponente, oba zvučnika, mikrofon, web kameru, ugrađeni disk i optiku, memoriju, ventilator, tastaturu, trackpad... i sve radi. Ekran je također ok i upravljanje osvjetljenjem, a i tipkovnica još uvijek svijetli. Jedino nisam isprobao IR jer su mi oba daljinska momentalno već uparena sa iMacom i ATVom i ne da mi se s time zezati, a i ne treba mi, ali ovo je stvarno začuđujuće.

Ima li itko da zna kojem sklopu pripada taj kondenzator i može li ga se nekako zamijeniti bez da mjenjam cijelu matičnu ploču? Trebam li zapravo išta poduzeti s obzirom da sve i dalje normalno funkcionira?
26.08.2013 | 22:12
Mozes li uslikati cijelu plocu i oznaciti kondezator
26.08.2013 | 22:42
Na žalost već sam ga zatvorio, ali prilažem slijedeću sliku gdje je označen crvenom strelicom i kvadratićem crvene boje. Inače se nalazi blizu ventilatora:

MBPprasnuo2.jpg

Pokušao sam pročitati što piše na malom čipu do njega, ali moje oči to više ne vide čak ni uz povećalo
26.08.2013 | 22:42
Nije prasnuo jer je morao, već se nešto dogodilo. Ja bi ga zamijenio, jer je očito probio (ploče mu se spoje i od struje rastope tako da nema spoja i sve je to vrlo sićušno) zbog prevelikog napona, ili greške. Moguće je bilo kakvo prežnjenje, ali sumnjam u to.
26.08.2013 | 23:05
Da zabac, no vrlo lako je moguće da je prasnuo zbog greške u proizvodnji. Čudi me samo da ništa drugo nije povuklo i da barem za sada sve radi kao da se ništa nije dogodilo. Vrtio sam windowse pod paralellsima koji inače poprilično izmuče procesor i temperatura mu skoči na momente preko 90'C i ventilator puše maksimalnom brzinom. Tako je bilo i prije praska. vrtio sam i film u HD razlučljivosti i još je sve ok. Nema trzaja, nema blinkanja.

Inače znam dobro kako se matične ploče ponašaju kad im se neki od elektrolitskih kondenzatora osuši i napuše. Veći broj smo ih i popravili samo zamjenom el. kljondena, ali ovo mi je prvi put da je prasnulo i nastavilo raditi, dapače, ne mogu otkriti što zbog ovog ne radi jer sve je isprobano i za sada sve radi od hardvera kako sam naveo.

Eto, čisto iz znatiželje napravio sam i AHT i rezultat je "No trouble found" Sad radim i extended AHT, ali trebat će mu više od sat vremena da završi.
27.08.2013 | 00:15
Mislim da imam shemu od ove ploce pa cu probati naci za sta je kondezator i koji je
27.08.2013 | 00:34
@saint, bio bih ti jako zahvalan. Ako će pomoći, otvorit ću ga ponovo i bolje slikati taj dio premda moram priznati da je sve tako manjušno i ni sa povećalom nisam uspio pročitati što piše na obližnjem čipu.

EDIT
Naravno ni extended AHT nije pronašao nikakvog problema, a trajao je skoro sat vremena uz bučni rad ventilatora.
27.08.2013 | 00:53
Lako moguće da ti je to kond koji služi da usiše glitcheve od choppera koji upravlja ventilatorom. Svrha mu je ta da se smanji smetnja i negativan utjecaj na podatkovnu sabirnicu
27.08.2013 | 08:12
@sank, ne mora biti neki kondenzator od vitalne važnosti. Obično se koriste za smanjenje smetnji na signalima. Budemo vidjeli što će @saint reći kad shemu rastegne. Zamjena ne bi trebala biti ni skupa, ni komplicirana.
27.08.2013 | 16:27
Na zalost nemam sheme tj imam ali od nekog starig modela iz 2008 ,probat cu kontaktirati druga koji je petljao sa plocama.Svakako javim rezultat
27.08.2013 | 19:04
I meni se čini da je u pitanju samo filtriranje, moguće čak od ventilator choppera kako je napisao smayoo jer MBP radi i dalje ok. Saint hvala ti na trudu.

Ne znam sad da li da ga uopće dajem na servis. Pitat ću ove naše dečke iz Rijeke da li oni rješavaju takve probleme jer trenutno nema šanse da se uputim do Zagreba. Naravno, čisto sumnjam da se takav kondenzator može nabaviti. Sve je to danas minijaturno, sitno i više se ne lemi kao nekada, već se samo mijenjaju cijele kartice ili ploče.
27.08.2013 | 20:21
Relno gledajući kondenzatori imaju funkciju jedino u analognim sklopovima, a u digitalnim baš i ne. Uloga im je sporedna. Komp ti bude i dalje radio, samo je pitanj eda li će možda tu i tamo doći do kakve greške.
Inače, kondenzatori su jako loše komponente što se tiće toerancije proizvodnje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 21 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.57 Seconds

Provided by iJoomla SEO