MBP 13" early 2011 prasnuo i dalje radi?!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP 13" early 2011 prasnuo i dalje radi?!

26.08.2013 | 21:55
Malo prije, dok sam nešto radio na iMacu uključeni MBP je prasnuo uz vidljivu iskru sa stražnje strane, zatim se restartao i nastavio raditi!!! Kad se to dogodilo nije bio opterećen nikakvim zadatkom.

Otvorio sam ga i pronašao da je prasnuo jedan od kondezatora (označen žutom kružnicom), ako se ne varam. Evo slike:

EksplodiraoMacBookPro.jpg

Testirao sam sve hardverske komponente, oba zvučnika, mikrofon, web kameru, ugrađeni disk i optiku, memoriju, ventilator, tastaturu, trackpad... i sve radi. Ekran je također ok i upravljanje osvjetljenjem, a i tipkovnica još uvijek svijetli. Jedino nisam isprobao IR jer su mi oba daljinska momentalno već uparena sa iMacom i ATVom i ne da mi se s time zezati, a i ne treba mi, ali ovo je stvarno začuđujuće.

Ima li itko da zna kojem sklopu pripada taj kondenzator i može li ga se nekako zamijeniti bez da mjenjam cijelu matičnu ploču? Trebam li zapravo išta poduzeti s obzirom da sve i dalje normalno funkcionira?
26.08.2013 | 22:12
Mozes li uslikati cijelu plocu i oznaciti kondezator
26.08.2013 | 22:42
Na žalost već sam ga zatvorio, ali prilažem slijedeću sliku gdje je označen crvenom strelicom i kvadratićem crvene boje. Inače se nalazi blizu ventilatora:

MBPprasnuo2.jpg

Pokušao sam pročitati što piše na malom čipu do njega, ali moje oči to više ne vide čak ni uz povećalo
26.08.2013 | 22:42
Nije prasnuo jer je morao, već se nešto dogodilo. Ja bi ga zamijenio, jer je očito probio (ploče mu se spoje i od struje rastope tako da nema spoja i sve je to vrlo sićušno) zbog prevelikog napona, ili greške. Moguće je bilo kakvo prežnjenje, ali sumnjam u to.
26.08.2013 | 23:05
Da zabac, no vrlo lako je moguće da je prasnuo zbog greške u proizvodnji. Čudi me samo da ništa drugo nije povuklo i da barem za sada sve radi kao da se ništa nije dogodilo. Vrtio sam windowse pod paralellsima koji inače poprilično izmuče procesor i temperatura mu skoči na momente preko 90'C i ventilator puše maksimalnom brzinom. Tako je bilo i prije praska. vrtio sam i film u HD razlučljivosti i još je sve ok. Nema trzaja, nema blinkanja.

Inače znam dobro kako se matične ploče ponašaju kad im se neki od elektrolitskih kondenzatora osuši i napuše. Veći broj smo ih i popravili samo zamjenom el. kljondena, ali ovo mi je prvi put da je prasnulo i nastavilo raditi, dapače, ne mogu otkriti što zbog ovog ne radi jer sve je isprobano i za sada sve radi od hardvera kako sam naveo.

Eto, čisto iz znatiželje napravio sam i AHT i rezultat je "No trouble found" Sad radim i extended AHT, ali trebat će mu više od sat vremena da završi.
27.08.2013 | 00:15
Mislim da imam shemu od ove ploce pa cu probati naci za sta je kondezator i koji je
27.08.2013 | 00:34
@saint, bio bih ti jako zahvalan. Ako će pomoći, otvorit ću ga ponovo i bolje slikati taj dio premda moram priznati da je sve tako manjušno i ni sa povećalom nisam uspio pročitati što piše na obližnjem čipu.

EDIT
Naravno ni extended AHT nije pronašao nikakvog problema, a trajao je skoro sat vremena uz bučni rad ventilatora.
27.08.2013 | 00:53
Lako moguće da ti je to kond koji služi da usiše glitcheve od choppera koji upravlja ventilatorom. Svrha mu je ta da se smanji smetnja i negativan utjecaj na podatkovnu sabirnicu
27.08.2013 | 08:12
@sank, ne mora biti neki kondenzator od vitalne važnosti. Obično se koriste za smanjenje smetnji na signalima. Budemo vidjeli što će @saint reći kad shemu rastegne. Zamjena ne bi trebala biti ni skupa, ni komplicirana.
27.08.2013 | 16:27
Na zalost nemam sheme tj imam ali od nekog starig modela iz 2008 ,probat cu kontaktirati druga koji je petljao sa plocama.Svakako javim rezultat
27.08.2013 | 19:04
I meni se čini da je u pitanju samo filtriranje, moguće čak od ventilator choppera kako je napisao smayoo jer MBP radi i dalje ok. Saint hvala ti na trudu.

Ne znam sad da li da ga uopće dajem na servis. Pitat ću ove naše dečke iz Rijeke da li oni rješavaju takve probleme jer trenutno nema šanse da se uputim do Zagreba. Naravno, čisto sumnjam da se takav kondenzator može nabaviti. Sve je to danas minijaturno, sitno i više se ne lemi kao nekada, već se samo mijenjaju cijele kartice ili ploče.
27.08.2013 | 20:21
Relno gledajući kondenzatori imaju funkciju jedino u analognim sklopovima, a u digitalnim baš i ne. Uloga im je sporedna. Komp ti bude i dalje radio, samo je pitanj eda li će možda tu i tamo doći do kakve greške.
Inače, kondenzatori su jako loše komponente što se tiće toerancije proizvodnje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO