MBP 13" early 2011 prasnuo i dalje radi?!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP 13" early 2011 prasnuo i dalje radi?!

26.08.2013 | 21:55
Malo prije, dok sam nešto radio na iMacu uključeni MBP je prasnuo uz vidljivu iskru sa stražnje strane, zatim se restartao i nastavio raditi!!! Kad se to dogodilo nije bio opterećen nikakvim zadatkom.

Otvorio sam ga i pronašao da je prasnuo jedan od kondezatora (označen žutom kružnicom), ako se ne varam. Evo slike:

EksplodiraoMacBookPro.jpg

Testirao sam sve hardverske komponente, oba zvučnika, mikrofon, web kameru, ugrađeni disk i optiku, memoriju, ventilator, tastaturu, trackpad... i sve radi. Ekran je također ok i upravljanje osvjetljenjem, a i tipkovnica još uvijek svijetli. Jedino nisam isprobao IR jer su mi oba daljinska momentalno već uparena sa iMacom i ATVom i ne da mi se s time zezati, a i ne treba mi, ali ovo je stvarno začuđujuće.

Ima li itko da zna kojem sklopu pripada taj kondenzator i može li ga se nekako zamijeniti bez da mjenjam cijelu matičnu ploču? Trebam li zapravo išta poduzeti s obzirom da sve i dalje normalno funkcionira?
26.08.2013 | 22:12
Mozes li uslikati cijelu plocu i oznaciti kondezator
26.08.2013 | 22:42
Na žalost već sam ga zatvorio, ali prilažem slijedeću sliku gdje je označen crvenom strelicom i kvadratićem crvene boje. Inače se nalazi blizu ventilatora:

MBPprasnuo2.jpg

Pokušao sam pročitati što piše na malom čipu do njega, ali moje oči to više ne vide čak ni uz povećalo
26.08.2013 | 22:42
Nije prasnuo jer je morao, već se nešto dogodilo. Ja bi ga zamijenio, jer je očito probio (ploče mu se spoje i od struje rastope tako da nema spoja i sve je to vrlo sićušno) zbog prevelikog napona, ili greške. Moguće je bilo kakvo prežnjenje, ali sumnjam u to.
26.08.2013 | 23:05
Da zabac, no vrlo lako je moguće da je prasnuo zbog greške u proizvodnji. Čudi me samo da ništa drugo nije povuklo i da barem za sada sve radi kao da se ništa nije dogodilo. Vrtio sam windowse pod paralellsima koji inače poprilično izmuče procesor i temperatura mu skoči na momente preko 90'C i ventilator puše maksimalnom brzinom. Tako je bilo i prije praska. vrtio sam i film u HD razlučljivosti i još je sve ok. Nema trzaja, nema blinkanja.

Inače znam dobro kako se matične ploče ponašaju kad im se neki od elektrolitskih kondenzatora osuši i napuše. Veći broj smo ih i popravili samo zamjenom el. kljondena, ali ovo mi je prvi put da je prasnulo i nastavilo raditi, dapače, ne mogu otkriti što zbog ovog ne radi jer sve je isprobano i za sada sve radi od hardvera kako sam naveo.

Eto, čisto iz znatiželje napravio sam i AHT i rezultat je "No trouble found" Sad radim i extended AHT, ali trebat će mu više od sat vremena da završi.
27.08.2013 | 00:15
Mislim da imam shemu od ove ploce pa cu probati naci za sta je kondezator i koji je
27.08.2013 | 00:34
@saint, bio bih ti jako zahvalan. Ako će pomoći, otvorit ću ga ponovo i bolje slikati taj dio premda moram priznati da je sve tako manjušno i ni sa povećalom nisam uspio pročitati što piše na obližnjem čipu.

EDIT
Naravno ni extended AHT nije pronašao nikakvog problema, a trajao je skoro sat vremena uz bučni rad ventilatora.
27.08.2013 | 00:53
Lako moguće da ti je to kond koji služi da usiše glitcheve od choppera koji upravlja ventilatorom. Svrha mu je ta da se smanji smetnja i negativan utjecaj na podatkovnu sabirnicu
27.08.2013 | 08:12
@sank, ne mora biti neki kondenzator od vitalne važnosti. Obično se koriste za smanjenje smetnji na signalima. Budemo vidjeli što će @saint reći kad shemu rastegne. Zamjena ne bi trebala biti ni skupa, ni komplicirana.
27.08.2013 | 16:27
Na zalost nemam sheme tj imam ali od nekog starig modela iz 2008 ,probat cu kontaktirati druga koji je petljao sa plocama.Svakako javim rezultat
27.08.2013 | 19:04
I meni se čini da je u pitanju samo filtriranje, moguće čak od ventilator choppera kako je napisao smayoo jer MBP radi i dalje ok. Saint hvala ti na trudu.

Ne znam sad da li da ga uopće dajem na servis. Pitat ću ove naše dečke iz Rijeke da li oni rješavaju takve probleme jer trenutno nema šanse da se uputim do Zagreba. Naravno, čisto sumnjam da se takav kondenzator može nabaviti. Sve je to danas minijaturno, sitno i više se ne lemi kao nekada, već se samo mijenjaju cijele kartice ili ploče.
27.08.2013 | 20:21
Relno gledajući kondenzatori imaju funkciju jedino u analognim sklopovima, a u digitalnim baš i ne. Uloga im je sporedna. Komp ti bude i dalje radio, samo je pitanj eda li će možda tu i tamo doći do kakve greške.
Inače, kondenzatori su jako loše komponente što se tiće toerancije proizvodnje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 13 minuta
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dpasaric, Riba, robee, rusty, smayoo, ZeljkoB, Anonimci (452)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO