Airport Extrem ili AP+switch ?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Airport Extrem ili AP+switch ?

19.07.2013 | 13:12
Htio bih dignuti mrežu u firmi na malo viši nivo (bez dodatnih polica ).
Odvojiti "galvanski" intranet od interneta, odnosno da nemam fizički spoj između moje lokalne mreže i internet/telekom mreže.

Ovo prvenstveno radim zbog grmljavine. Puno mi znači oprema koju imam. Čujem od poznanika svako toliko kako je grmljavina spržila nekome dio ili cijelu opremu.
Zadnja kap je bila kad je na par kilometra od mene prestao raditi ethernet port na jednom iMacu 27" nakon iznenadne kratke i žestoke grmljavine.

To zamišljam napravit tako da lokalne kompove, printere i NAS spojim na gigabitni switch, a njega na Access point.
Lokalno će mi oprema raditi na gigabitnoj mreži. Access point ću bežično povezati na router od telekoma tako da ću imat WiFi vezu prema internetu.
Ako krepa router, dignem na mobitelu personal hotspot, access point spojim na njega i imam internet dok ovaj preko routera ne poprave.

Da li je netko tako slagao tako nešto, ima koja rupa u ovoj mojoj priči?

Drugi dio moje priče je oprema s kojom to mislim realizirati.
Dvije su varijante.
Prva je D-Link Access point D-Link DAP-1360 + D-Link Switch 5-portni gigabitni DGS-1005A.
To je 235 kn + 125 kn = 360 kn

Druga varijanta je AirPort Extreme.
Ima u sebi gigabitni switch sa 3 porta + USB2 (na koji bih priključio printer).
Sa WiFi dijelom odrađuje access point i vezu prema telekom routeru.
Ta varijanta me košta cca (APE 5.gen / APE 6. gen) cca 1.000 / 1500 kn.

Kod ove opreme nemam nikakva iskustva.
Da li ove dvije varijante mogu jednako odraditi ovaj moj zahtjev?
Mogu financirati i jedno i drugo, želio bih platiti nešto više, ali da i dobijem više.
Da li je razlika u cijeni opravdana?

Molim da mi pomognete sa komentarima, vjerujem da ovdje ima iskustva s takvom opremom.
19.07.2013 | 14:16
To ti je loša ideja jer:

1. cijelu ćeš firmu na internet gurati kroz usko grlo jednog wifi kanala koji je k tome još podložan smetnjama (tj. daljnjoj redukciji širine pojasa). Širina pojasa wifi veze nikad nije ona koja je po standardu maksimalna moguća. U prosjeku možeš očekivati nešto između 10 i 80% te brzine, ovisno o količini smetnje (drugih izvora radiosignala na 2,45 ili 4,95 GHz) u neposrednom okolišu.

2. Zašto misliš da je wireless cijepljen od problema s prenaponom? Štoviše, još je osjetljiviji. Ovisno o internoj izvedbi, čak se može dogoditi da ti wifi bridge pokupi elektromagnetni izboj preko antene i generira prenaponsku špicu na ethernetu.

3. Čak i da ti ne dođe prenapon preko wifi strane, i dalje ti može doći (čak je i vjerojatnije) preko napajanja. Ključna stvar za zaštitu od prenapona, dakle, nije galvansko odvajanje od telefonske parice, nego od niskonaponske instalacije 230 Vac. Za to ti treba (a) ispravno uzemljenje na instalaciji (otpor < 2 Ω) i (b) prenaponski odvodnik, najbolje onaj koji se ugrađuje u razvodnu ploču, ali može i onaj koji se ušteka u utičnicu pa onda switch uštekaš od njega. Kad kupuješ prenaponski odvodnik, ne budi škrtac pa da kupiš onaj jeftini, jer to su jednokratni odvodnici. Kad se jednom pojavi prenapon, on ga odvede i pregori pa ga treba zamijeniti (znaš da je pregorio po tome što kontrolna lampica više ne svijetli). Oni skuplji su automatski pa samo, nakon što izbaci (što vidiš po tome da alarmna lampica svijetli), pritisneš dugme.

Međutim, ako si već namjerio tako, onda samo napomena da na gigabit switch NE spajaš access point, nego wifi bridge. Razlika je u tome što je AP uređaj koji prihvaća druge wifi uređaje i povezuje ih na žičanu mrežu, a WB je uređaj koji se spaja na AP (ili wifi adsl router u tvom slučaju) i preko sebe propušta promet žičanih uređaja koji su na njega spojeni.

Da ja radim takvo što, da mi je baš stalo galvanski odvojiti svoj LAN (a to nije intranet, btw, nego obična kućna mreža) od dovodne telefonske linije, ja bi gigabit switch uzeo takav da ima SFP utor za GBIC modul na optiku (i multimodna će ti biti dovoljno dobra), napravio bi 2 ili 10 Gb/s uplink običnim optičkim patch kabelom (to ti sve ionako stoji na istom mjestu, zar ne? - pa ti ne treba optički kabel niti splajsanje, varenje, čudesa...) na media converter koji bi spojio na slobodni ethernet port od ADSL routera. Sutra, kad bude dostupno pa ti netko ponudi fiber to the office, bit ćeš spreman i imat ćeš sve u kući riješeno za višestruko bržu vezu. A košta te parsto kuna više.

Ako već imaš Gbit switch koji nema SFP port, onda kupi 2 media convertera, samo gledaj da su 1000baseT.

I, naravno, prenaponski odvodnik za napajanje je uvijek bitan.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 minuta
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.57 Seconds

Provided by iJoomla SEO