iMac ne prepoznaje SSD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac ne prepoznaje SSD

25.06.2013 | 00:18
Dakle stvarno čudno. Uzeo sam si novi iMac i uzeo iz starog PC-a SSD (Mushkin) 120 GB sa eksternim kućištem. Plan je bio da na SSD stavim Mac OS i aplikacije a ostalo na Mac.
Ali kreću problemi, uštekam SSD u iMac - ništa. Uštekam SSD u Macbook pro retina a on ga uredno prepozna. Na MBP ga formatiram u Mac OS journaled, kreiram particiju i opet ništa na iMacu..Kako da mi prepozna SSD i na iMacu??
i iMac i MBP su na 10.8.4
25.06.2013 | 00:47
externo kučište spojeno na mac preko njegovih portova ili preko tipkovnice možda ili nekog drugog huba? Kabel od externe ladice, original ili ne? Jedna ili dva konektora? Da li koristi dodatni izvor za struju?

imaš li mogućnost probati drugi disk u istoj ladici na tom iMacu? Da li neki drugi uređaji (stickovi ili slično) rade na tim portovima na macu?

Što prikazuje Disk utility na iMacu kada ga spojiš?
25.06.2013 | 11:10
eksterno kućište je spojeno na usb 3.0, portovi svi rade normalno kad uštekam drugi eksterni disk. Kabel je orginalan sa kućištem.Nema dodatnog izvora za struju.
Kada spojim ssd na iMac na Disk Utility vidim samo 1TB disk od iMac-a a SSD-a nema nigdje.
Razmišljam da probam najnoviji firmware za ssd instalirati?
25.06.2013 | 12:00
1-To sa najnovijim Firmware nije nikako loša ideja.
2-Provjeri dali ti Externa proizvodi ispravan USB Event, to bi mogao sa:
1.otvori Terminal
2. upiši "sudo dmesg"
3. Password
4. zapamti nekoliko zadnjih znamenki.
izštekaj Externu iz USB-a i ponovi postupak i ako se ugrubo nešto od zadnjih znamenki promjenilo onda šljaka ako ne, tražimo dalje.
3- Možda je napajanje?
25.06.2013 | 13:01
Što se tiče USB Event napravio sam kako si rekao i puno toga on meni izbaci pa ne znam što bih prvo gledao, primjetio sam i ovo:
The USB device HubDevice (Port 8 of Hub at 0x1d100000) may have caused a wake by issuing a remote wakeup (3)
The USB device BRCM20702 Hub (Port 1 of Hub at 0x1d180000) may have caused a wake by issuing a remote wakeup (3)
The USB device Bluetooth USB Host Controller (Port 3 of Hub at 0x1d181000) may have caused a wake by issuing a remote wakeup (3)

Ne vjerujem da je napajanje jel kućište uredno radi na MacBook Pro...
25.06.2013 | 14:54
Ehej, što nisi odmah spomenuo da se radi o USB 3 konekciji!

Vjerojatno je u tome caka, imao sam takav slučaj. Dakle, na USB 3 port mora biti spojen USB 3 kabelom, a kada se spaja na stariji USB 2 Mac mora se koristiti USB 2 kabel. I znam da bi to trebalo biti uzvodno/nizvodno kompatibilno bez zavrzlama, ali praksa mi je pokazala drugačije, valjda ovisi o tipu kontrolera u kućištu diska.

Kvaka je što se s USB 3 koristi "high speed transfer mode" i valjda netko u tom lancu ne napravi detekciju kako treba, pa zato ne radi na starijem, a onda se starim kabelom forsira fall-back na stari standard.
25.06.2013 | 15:23
Prije svega, hvala svima na odgovorima i pomoći...
Eksterno kućište je novo, jučer kupljeno. Chieftec EEB-40 SU3. Sa njim sam dobio 3.0 USB kabel. Novi iMac ima 4 USB 3.0 porta. Dakle sve bi trebalo biti kompatibilno. Mislim da nije u tome caka. Onda ne bi radio ni na laptopu a tamo uredno prepozna ssd.
25.06.2013 | 15:49
Bez obzira što ti misliš da nije u tome problem, probaj s usb 2 kabelom. Zar ti je to takav problem?
25.06.2013 | 15:58
Ma naravno da nije problem. Doduše nemam njegov kabl orginalni 2.0 nego sam uzeo produžni USB ali opet ništa.
25.06.2013 | 16:55
Nisam primjetio da si napiso da se upali PWR ledica kad ga usteks u iMac. Osim toga mozes provjeriti u System Profiler (System Information) pod sekcijom USB je li se nesto promjeni kad ustekas disk.
25.06.2013 | 17:17
Lampica svijetli na kućištu. U system information nema nikakvih promjena kada uštekam-ištekam disk.
U međuvremenu sam napravio updat firmwarea ssd-a. Ništa.
Jebe ga neka postavka sigurno. Jer kako objasniti da na macbook pro radi super a na imac neće. Imali mac kakv bios?
25.06.2013 | 18:27
vkrules kaže:
Lampica svijetli na kućištu. U system information nema nikakvih promjena kada uštekam-ištekam disk.
U međuvremenu sam napravio updat firmwarea ssd-a. Ništa.
Jebe ga neka postavka sigurno. Jer kako objasniti da na macbook pro radi super a na imac neće. Imali mac kakv bios?

Ima BIOS tj. firmware u/efi koji se update-a zajedno sa OS i kad Apple napravi izmjenu na njemu.
Nego, imas li ti kakav USB 2.0 HUB?
Ako da onda probaj spojit disk (cisto za probu) preko njega, jer ocito tvoj iMac ne prepoznaje USB 3.0 interface od eksternog kucista. Ako se ne varam rekao si da imas neki drugi eksterni disk koji ti na iMac-u radi. Probaj u to kuciste ugraditi SSD, pa vidi je li radi.
25.06.2013 | 22:09
Kada sam stavio ssd u eksterno kućište od drugog diska koji je 2.0 prepoznao ga je od prve. Značii ili je kućište loše ili nema dovoljno napajanja..ne znam što drugo...
25.06.2013 | 23:14
Ne može napajanje biti problem sa SSD-om. On treba puno manje snage od klasičnog HDD. Kućište nije loše ako ti radi na drugom Macu. Očito je nešto neusklađeno s USB3.0
25.06.2013 | 23:41
Znaci tvoj iMac ne prepoznaje USB 3.0 interface od eksternog kucista. Tesko je sad reci zasto i kako. Nisam se jos do sada susreo sa takvim slucajem da USB3.0 device ne radi na USB2.0 hostu.
26.06.2013 | 01:17
Ako ti uopće ne prepoznaje SSD možda ti nije ispravno napajanje na iMac-u pa ne prima dovoljno napona na USB hub. Probaj nabaviti eksterni HDD pa ga spoji i vidi da li radi ako isto ne prepoznaje onda probaj osluhnuti da li svira kakav zvuk HDD, ako svira onda znaš da je napajanje problem i da ga treba u jamstvu zamjeniti.
26.06.2013 | 11:08
smayoo kaže:
Ne može napajanje biti problem sa SSD-om. On treba puno manje snage od klasičnog HDD. Kućište nije loše ako ti radi na drugom Macu. Očito je nešto neusklađeno s USB3.0

U pravu si da troši manje od 3.5" diskova, no nažalost ne i od 2.5" diskova.

USB3 i Thunderbolt daju dovoljno struje za 2.5" diskove, te za SSD-ove do 256GB. Za sve iznad toga je poželjno vanjsko napajanje.

SSD-ovi veći od 256GB bez vanjskog napajanja najvjerojatnije neće raditi jer traže previše struje. Naravno, iznimka su oni koje je proizvođač prilagodio da ipak rade (no nešto sporije) u takvim uvjetima (ja na takve još nisam naišao).
26.06.2013 | 12:20
vkrules kaže:
Što se tiče USB Event napravio sam kako si rekao i puno toga on meni izbaci pa ne znam što bih prvo gledao, primjetio sam i ovo:
The USB device HubDevice (Port 8 of Hub at 0x1d100000) may have caused a wake by issuing a remote wakeup (3)
The USB device BRCM20702 Hub (Port 1 of Hub at 0x1d180000) may have caused a wake by issuing a remote wakeup (3)
The USB device Bluetooth USB Host Controller (Port 3 of Hub at 0x1d181000) may have caused a wake by issuing a remote wakeup (3)

Ne vjerujem da je napajanje jel kućište uredno radi na MacBook Pro...

Slikaj sa uštekanim SSD-om. Pa onda slikaj sa ištekanim SSD-om. Ako ima razlike između te dvije slike, onda ti pravi USB Event, ako ne onda problem.
29.06.2013 | 00:07
Hvala svima na konstruktivnim prijedlozima. Danas sam se vratio sa službenog puta na kojemu sam svratio do Media Markta (obavezna destinacija), i tako naletim ja na eksterno kućište isto 3.0 usb i kupim ga. Dođem kući uštekam SSD i radi bez problema. Znači bio je neki problem u onom kućištu a nisam sumnjao na njega zato što je radio na macbook-u....zbilja mi ništa nije jasno...uglavnom sve radi sad...brzo radi na SSD
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 50 minuta
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, Ender, Riba, temeljnik, ZeljkoB, Anonimci (807)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO