upgrade iMAC-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

upgrade iMAC-a

02.06.2013 | 16:20
@lukarak:

Super da si se ukljucio, zamalo su me ubijedili da sam lud zato sto imam 16GB

Poceo sam sumnjati i u ispravnost mog rMBP koji bez problema potegne preko 10GB rama
03.06.2013 | 12:52
@forthdancer

Izjavio si takvu glupost i ostao si živ...
Kako nema igre koja troši više od 680MB? Danas će svaka igra uzeti 2GB ako ima mogućnosti i manje će roštati po disku, to je činjenica. To što daješ svoj primjer nije mjerilo jer računalo će dodjeliti manje memorije ako je nema na pretek.

Radim s fotografijom već dugi niz godina. PSD file s 10 layera ima 1GB samo tako, ako radiš kompozicije s fotografijama pojest će i više od toga, ovisno koliko dozvoliš photoshopu. Stavi mu na 4GB prostora pa će drage volje uzeti si dodatnog prostora da živi. Photoshop se isto jako temelji na scratch disku ako nema dovoljno RAMa i scratch diskovi na PCu su mi znali iznositi po 10GB, na macu više toga nema jer ima puno više RAMa + SSD.
Ja imam 16GB, kupio jer mi je pametnije kupovati odjednom 2 sticka, nego kupiti jedan, pa ako bude usko grlo tražiti isti takav stick (koji postoji velika vjerojatnost će raditi probleme...). Kupio i prošle godine SSD i preporodio se i to smatram najboljim djelom trenutnog maca. Realno igre u današnje vrijeme su jedni od najzahtjevnijih zadataka za računalo i ne vidim uopće problem da netko tko ima novaca i želi si priuštiti potroši te novce za igru.
Ozbiljnost rada svrstavanjem u kategorije da li se igra, radi u wordu ili koristi photoshop je debilna...
03.06.2013 | 17:07
Ja se u potpunosti slažem s mišljenjem da je više RAMa bolje i to čak nema veze jel se radi o Macu ili Win PeCeju s 64bit windowsima naravno. Sad kad je memorija još relativno jeftina (osim za one koji kupuju nove MacBook Pro ili iMace manje dijagonale gdje je RAM zalemljen) svakako se isplati nadograditi do toke, tj. maksimalno koliko je moguće.

drlovricu, nisi uopće lud što imaš 16Gb u svom rMBP, dapače, da imaš više još bi bilo bolje s obzirom da je barem meni i još nekima sve očitija činjenica da OS X definitivno zna zaboraviti upravljati memorijom ili barem dozvoljava aplikacijama da ju gutaju bez ikakvih granica, a da ih ne zna obuzdati u tome. I nije samo Safari gladan memorije koju kasnije ne zna osloboditi kad mu više ne treba, ima još aplikacija s tim problemom i čak su gore od Safarija.
03.06.2013 | 18:50
Vidim kako me se zna popreko kritizirati. I ja se slažem da od viška glava ne boli, ali smješna su mi opravdanja.
Nisu samo računala ta gdje se znade pretjerivati. Ima samo jedna stvar (muški) koja se teško ili nikako ne daju nadograditi na više! LOL
Druga je stvar (što @Sank navodi kako OSX dosla loše ili nikako ne barata s memorijom i ne oslobađa RAM, već swap-a na disk).
Neki dan sam probao otvoriti u PS6 1,2GB fotografiju i tek onda je nekih 200MB spremio na disk, ali kada ja imam 1,2GB fotografiju za obrađivat, nikad pa ni onda. Najveće je bila 16x24MB (cca. 400MB ) panorama.
Imam MBP 6,2 i5, 4GB.
04.06.2013 | 02:42
Ovo sve štima, ali znam iz iskustva da se priča ubrzava dodavanjem RAMa. Pogotovo tipa kada neki veći projekat radim. Lightroom, photoshop i youtube mi pojedu 10GB samo tako kada se malo zaletim s obradom...
Ali to zato jer sam im dozvolio da rade s puno više memorije. Nemam zastajkivanja, a i nije mi to opcija kada koristim tablet i želim fluidnost u radu s brushevima.

Naravno da se može raditi na 4GB, pa prije par godina smo imali slabija računala nego mobitele pa smo odrađivali poslove. Svugdje se može pretjerivati, to se slažem s tobom, ali komfor je kod većine ljudi uvijek + koji rado si priušte.

@sank

Najgora trenutno aplikacija što se tiče memorije mi je Google Chrome i njegov plugin za youtube... To je strašno kako mi ispizdi živce. Purge mi je obavezan poslije par sati rada chromea ako imam puno tabova (a imam ih...)
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 47 minuta
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]
  • ZoPaj: iPhone Book i iPhone Book Neo
  • Yonkis: Preklopni iPhone, bit će kad tad, samo kako će se zvati? [link]
  • Yonkis: Apple prvih 50 godina [link]
  • Bertone: MA pusti ga, cendra bez veze, da mu je bilo bitno probudio bi se u pet :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.59 Seconds

Provided by iJoomla SEO