Posudba PB G3 Wallstreet PDQ CD-ROM
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Posudba PB G3 Wallstreet PDQ CD-ROM

08.04.2013 | 10:54
Ima li netko mozda kakav G3 Powerbook koji ima ispravni CD-ROM, trebao bi instalirati OS na njega jer je HDD krepao, a ne mogu nikako naci kako bi to napravio bez CD-ROMa.

Nema USB, nema FireWire.

Moze li se mozda preko mreze?

Hvala na pomoci
08.04.2013 | 11:13
Treba ti netko s bilo kakvim Macom koji ima firewire port, FW kabel. Staviš taj drugi mac u target mode (držiš T dok se budi) i onda ga spojiš FW kabelom na taj Powerbook. On će vidjeti sve njegove diskove (i optiku) kao da su mu vanjski fw diskovi i moći ćeš bootati s njih.
08.04.2013 | 11:30
smayoo, a kako ako nema firewire?
08.04.2013 | 11:51
Sank kaže:
smayoo, a kako ako nema firewire?

Ideje koje su mi padale na pamet su nekako napraviti particiju s instalacijom, ili nabaviti SCSI externi CD-ROM, no to mi se cini jos nevjerojatnije da ce netko imati nego da nabavim originalni CD-ROM.

S nekakve FW i/ili USB PCMCIA kartice navodno ne moze bootati.
08.04.2013 | 12:07
Ideš... zabrijao sam. Odnosno zaboravio sam da tada još nije bilo FW. Gle, ja mislim da se meni čak negdje po furdi još potutaka jedna SCSI optika (nije godinama korištena, ali zatvorena je u kutiju tako da je prašina sigurno nije spopala). Nije eksterna, ali to se iskemija. Imam ti napajač koji joj može dati ono klasično interno sistemsko napajanje i onda samo treba iskopati eksterno-interni SCSI kabel (tj. adapter). To je onaj full starinski SCSI, pretpostavljam? Što je izgledao kao na paralelnom printeru, samo veći? Ili onaj noviji, SCSI-II, što je imao manji form factor?

Mogao bi čak pitati u bivšoj bivšoj firmi, bilo je eksterno SCSI kućište, ako ga nisu rashodovali, s Yamaha CDR-100 pržilicom.
08.04.2013 | 17:31
smayoo kaže:
Ideš... zabrijao sam. Odnosno zaboravio sam da tada još nije bilo FW. Gle, ja mislim da se meni čak negdje po furdi još potutaka jedna SCSI optika (nije godinama korištena, ali zatvorena je u kutiju tako da je prašina sigurno nije spopala). Nije eksterna, ali to se iskemija. Imam ti napajač koji joj može dati ono klasično interno sistemsko napajanje i onda samo treba iskopati eksterno-interni SCSI kabel (tj. adapter). To je onaj full starinski SCSI, pretpostavljam? Što je izgledao kao na paralelnom printeru, samo veći? Ili onaj noviji, SCSI-II, što je imao manji form factor?

Mogao bi čak pitati u bivšoj bivšoj firmi, bilo je eksterno SCSI kućište, ako ga nisu rashodovali, s Yamaha CDR-100 pržilicom.

To je neki konektor kakvog nisam prije vidio.

Ovaj desno od mreznog konektora.

Budem probao pronac takav kabel.
08.04.2013 | 18:44
Ja imam externo SCSI-1 5.25" kuciste sa konektorom centronix db50. U njemu sam krajem devedestih imao Sony CD przilicu brzine 2x. Przilicu nemogu pronaci. Ako bude trebalo, tu sam.
08.04.2013 | 19:31
Au, brate, to je Apple HDI-30 nestandardni konektor za SCSI... To jedino ako se nekom od Mac veterana takvo što potutaka po ladicama.

Pinoutovi su poznati

support.apple.com/kb/TA48016

ali pregusto je to da se nabada iglice jednu po jednu. Treba naći takav kabel, ili makar takav konektor.
13.04.2013 | 12:03
Elem, ja sam našao eksterno SCSI kućište, a doma imam SCSI CD-ROM. Samo taj čudnovati SCSI kabel fali. Ima li ga netko? Sa strane SCSI kućišta treba Centronics DB-50, a sa strane Maca treba HDI-30.

Riba, da nema slučajno taj kabel negdje u bespućima Peek & Pokea?
13.04.2013 | 12:10
Na ebayu ima svašta:

Adapter na Centronics DB50, $26 s poštarinom

Isto adapter, samo nije s kabelom, nego iz jednog komada (malo nepraktično), $38 s poštarinom

S bilo kojim od tih adaptera se onda može koristiti običan SCSI-1 kabel (Centronics DB50 na obje strane) kakvog možda i ja imam negdje doma.
13.04.2013 | 12:25
Koja je svrha upogonjenja ovako starog računala?
13.04.2013 | 12:39
Koja je vlasniku svrha - ne znam. Meni osobno, to je izraz stava protivljenja konzumerizmu i kulturi beskrajnog bacanja i kupovanja. Ako želiš nastaviti tu diskusiju, molim te otvori temu u forumu Razno.
17.04.2013 | 15:45
Imam ti ja doma tri PowerBooka sa ispravnim optickim...
17.04.2013 | 15:50
Tj. tocnije, imam i za Wallstreet
17.04.2013 | 17:28
smayoo kaže:
Koja je vlasniku svrha - ne znam. Meni osobno, to je izraz stava protivljenja konzumerizmu i kulturi beskrajnog bacanja i kupovanja. Ako želiš nastaviti tu diskusiju, molim te otvori temu u forumu Razno.

Što se srdiš. Nekako sam imao osjećaj kako očajnički traži način kako upogoniti (pra)staro računalo.
17.04.2013 | 17:42
Ma ne srdim se. Samo nisam htio da opet odemo u neku filozofsku diskusiju.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 12 sati
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.61 Seconds

Provided by iJoomla SEO