Posudba PB G3 Wallstreet PDQ CD-ROM
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Posudba PB G3 Wallstreet PDQ CD-ROM

08.04.2013 | 10:54
Ima li netko mozda kakav G3 Powerbook koji ima ispravni CD-ROM, trebao bi instalirati OS na njega jer je HDD krepao, a ne mogu nikako naci kako bi to napravio bez CD-ROMa.

Nema USB, nema FireWire.

Moze li se mozda preko mreze?

Hvala na pomoci
08.04.2013 | 11:13
Treba ti netko s bilo kakvim Macom koji ima firewire port, FW kabel. Staviš taj drugi mac u target mode (držiš T dok se budi) i onda ga spojiš FW kabelom na taj Powerbook. On će vidjeti sve njegove diskove (i optiku) kao da su mu vanjski fw diskovi i moći ćeš bootati s njih.
08.04.2013 | 11:30
smayoo, a kako ako nema firewire?
08.04.2013 | 11:51
Sank kaže:
smayoo, a kako ako nema firewire?

Ideje koje su mi padale na pamet su nekako napraviti particiju s instalacijom, ili nabaviti SCSI externi CD-ROM, no to mi se cini jos nevjerojatnije da ce netko imati nego da nabavim originalni CD-ROM.

S nekakve FW i/ili USB PCMCIA kartice navodno ne moze bootati.
08.04.2013 | 12:07
Ideš... zabrijao sam. Odnosno zaboravio sam da tada još nije bilo FW. Gle, ja mislim da se meni čak negdje po furdi još potutaka jedna SCSI optika (nije godinama korištena, ali zatvorena je u kutiju tako da je prašina sigurno nije spopala). Nije eksterna, ali to se iskemija. Imam ti napajač koji joj može dati ono klasično interno sistemsko napajanje i onda samo treba iskopati eksterno-interni SCSI kabel (tj. adapter). To je onaj full starinski SCSI, pretpostavljam? Što je izgledao kao na paralelnom printeru, samo veći? Ili onaj noviji, SCSI-II, što je imao manji form factor?

Mogao bi čak pitati u bivšoj bivšoj firmi, bilo je eksterno SCSI kućište, ako ga nisu rashodovali, s Yamaha CDR-100 pržilicom.
08.04.2013 | 17:31
smayoo kaže:
Ideš... zabrijao sam. Odnosno zaboravio sam da tada još nije bilo FW. Gle, ja mislim da se meni čak negdje po furdi još potutaka jedna SCSI optika (nije godinama korištena, ali zatvorena je u kutiju tako da je prašina sigurno nije spopala). Nije eksterna, ali to se iskemija. Imam ti napajač koji joj može dati ono klasično interno sistemsko napajanje i onda samo treba iskopati eksterno-interni SCSI kabel (tj. adapter). To je onaj full starinski SCSI, pretpostavljam? Što je izgledao kao na paralelnom printeru, samo veći? Ili onaj noviji, SCSI-II, što je imao manji form factor?

Mogao bi čak pitati u bivšoj bivšoj firmi, bilo je eksterno SCSI kućište, ako ga nisu rashodovali, s Yamaha CDR-100 pržilicom.

To je neki konektor kakvog nisam prije vidio.

Ovaj desno od mreznog konektora.

Budem probao pronac takav kabel.
08.04.2013 | 18:44
Ja imam externo SCSI-1 5.25" kuciste sa konektorom centronix db50. U njemu sam krajem devedestih imao Sony CD przilicu brzine 2x. Przilicu nemogu pronaci. Ako bude trebalo, tu sam.
08.04.2013 | 19:31
Au, brate, to je Apple HDI-30 nestandardni konektor za SCSI... To jedino ako se nekom od Mac veterana takvo što potutaka po ladicama.

Pinoutovi su poznati

support.apple.com/kb/TA48016

ali pregusto je to da se nabada iglice jednu po jednu. Treba naći takav kabel, ili makar takav konektor.
13.04.2013 | 12:03
Elem, ja sam našao eksterno SCSI kućište, a doma imam SCSI CD-ROM. Samo taj čudnovati SCSI kabel fali. Ima li ga netko? Sa strane SCSI kućišta treba Centronics DB-50, a sa strane Maca treba HDI-30.

Riba, da nema slučajno taj kabel negdje u bespućima Peek & Pokea?
13.04.2013 | 12:10
Na ebayu ima svašta:

Adapter na Centronics DB50, $26 s poštarinom

Isto adapter, samo nije s kabelom, nego iz jednog komada (malo nepraktično), $38 s poštarinom

S bilo kojim od tih adaptera se onda može koristiti običan SCSI-1 kabel (Centronics DB50 na obje strane) kakvog možda i ja imam negdje doma.
13.04.2013 | 12:25
Koja je svrha upogonjenja ovako starog računala?
13.04.2013 | 12:39
Koja je vlasniku svrha - ne znam. Meni osobno, to je izraz stava protivljenja konzumerizmu i kulturi beskrajnog bacanja i kupovanja. Ako želiš nastaviti tu diskusiju, molim te otvori temu u forumu Razno.
17.04.2013 | 15:45
Imam ti ja doma tri PowerBooka sa ispravnim optickim...
17.04.2013 | 15:50
Tj. tocnije, imam i za Wallstreet
17.04.2013 | 17:28
smayoo kaže:
Koja je vlasniku svrha - ne znam. Meni osobno, to je izraz stava protivljenja konzumerizmu i kulturi beskrajnog bacanja i kupovanja. Ako želiš nastaviti tu diskusiju, molim te otvori temu u forumu Razno.

Što se srdiš. Nekako sam imao osjećaj kako očajnički traži način kako upogoniti (pra)staro računalo.
17.04.2013 | 17:42
Ma ne srdim se. Samo nisam htio da opet odemo u neku filozofsku diskusiju.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 11 minuta
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds