iMac Alu - struja na aluminijskom dijelu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac Alu - struja na aluminijskom dijelu

• matx
  • Posjetitelj
08.02.2013 | 19:38
Ponekad mi se za dogoditi da osjetim laganu struju na iMac-u aluminium (2008) na aluminijskom dijelu..
Dali bi me to trebalo zabrinjavat ili?
08.02.2013 | 20:12
Da.
Loše uzemljenje na električnoj instalaciji. Ili uopće nije uzemljenje, nego nulovana instalacija, u kojem slučaju imaš neko drugo trošilo koje ima djelomični proboj na masu (pokvareno je).
  • matx
  • Posjetitelj
08.02.2013 | 20:31
Aha, znači rješenje je uljučiti ga u drugu utičnicu (uzemljenu)? ...još sam primjetio i da uvijek zaiskri kad ga uključujem u utičnicu.
Znači da tako ostane to bi moglo biti "kobno" za hardver??
08.02.2013 | 20:41
Više za tebe, nego za hardver.
  • matx
  • Posjetitelj
08.02.2013 | 21:32
Eh sad mi je laknulo, hvala!
08.02.2013 | 21:55
  • mileni
  • Posjetitelj
08.02.2013 | 21:55
: ))))))))))))
08.02.2013 | 22:04
matx kaže:
Eh sad mi je laknulo, hvala!

Sta je ljubav prema "meku".
  • Mobius1
  • Posjetitelj
08.02.2013 | 22:08
Ma nek me prži samo Mac da izdrži
  • matx
  • Posjetitelj
08.02.2013 | 22:27
A stvarno nebi davao novce za popravak (jer vjerojatno ni nebi bio jeftin), nisam toliki zaljubljenik u Mac, imam ga odnedavno ali mi je definitivno bolje sjeo nego windows i na windowse se više sigurno ne vračam.. a i ako recimo padnem s bicikla uvijek prvo gledam bicikl a onda sebe
Ma nije to tolika struja, toga se ja ne bojim
09.02.2013 | 11:34
To što se ti toga ne bojiš - ne znači da nije opasno. Od toga se gine, znaš...
  • matx
  • Posjetitelj
09.02.2013 | 18:34
Razumijem.. trebat ću to riješit..
09.02.2013 | 23:25
smayoo kaže:
To što se ti toga ne bojiš - ne znači da nije opasno. Od toga se gine, znaš...

Slazem se. To treba rijesiti
28.07.2013 | 23:29
Pozdrav, uocio sam slican problem na svom 27'' imacu mid 2010. Dakle ponekad osjetim kao "vibracije" kada prodjem rukom po zadnjoj strani, dakle dijelu gdje je power tipka ili gdje su ulazi, a kada dodirnem gornjom stranom ruke (dakle ne dlan nego suprotna "mekanija" strana) onaj oštriji dio ispod monitora gdje su zvucnici, osjetim lagano peckanje. Nakon nekog vremena to "vibriranje" prestane. Jel tko imao slicna iskustva? Loše uzemljenje u kući ne bi trebao biti problem jer je nedavno to riješeno.
28.07.2013 | 23:50
Jesi probao staviti ispitivač napona?
29.07.2013 | 00:13
Evo rijesio sam, imac nije bio trenutno na svom mjestu nego u drugom dijelu kuce i vidio sam da je spojen preko produznog kabla koji nema uzemljenje. Sada je sve ok, thx na pomoci.
29.07.2013 | 12:36
ja kada u imac ukljucujem usb mi iskri kontakt izmedu kucista imaca i usb utora, ali sada kada se sjetim odkad sam promijenio produzni mi se ne desava vise. bar mislim. o.O
29.07.2013 | 15:52
Ipak nije rijeseno, sa novim produznim koji ima uzemljenje također se isto događa.
29.07.2013 | 16:24
Jedna od mogućnosti je i da si ti nabijen statičkim elektricitetom pa se prazniš na njega.
29.07.2013 | 16:47
markobb kaže:
Ipak nije rijeseno, sa novim produznim koji ima uzemljenje također se isto događa.

Bitno je uzemljenje objekta, a ne produznog.
29.07.2013 | 17:36
zabac kaže:

Bitno je oboje, jer ako produžni nema žicu za uzemljenje, ne bude ni iMac bio uzemljen, bez obzira kakvo je uzemljenje objekta.
29.07.2013 | 23:25
Ako je električna instalacija u utičnicama "nulovana" (dakle, nema žuto-zelenog vodiča, nego se plavi vodič spaja na jedan pol utičnice i na kontakt zaštitnog uzemljenja), onda je moguće da neki drugi električni uređaj u kući nije ispravan pa da on stvara određeni napon na nul-vodiču prema zemlji, koji se onda osjeti na svim metalnim kućištima u kući.

Dakle ako produžni kabel ima ispravni zaštitni vodič (žuto-zeleni) odvojen od nul-vodiča (plavog), a kućna instalacija je nulovana (dakle na razvodnoj ploči nema FID diferencijalnih zaštitnih sklopki), problem može biti u nekom drugom neispravnom uređaju. U tom slučaju, pokušaj umjesto Maca uštekati nešto drugo (peglu, metalni toster, i sl.) što ima metalno kućište pa vidi da li imaš isti osjećaj pri dodiru s metalnim dijelovima tog nečeg. Ako da, onda imaš neispravni električni uređaj drugdje u kući koji ti stvara napon dodira na cijeloj instalaciji.

Onda, u tom slučaju, skidaj redom sve osigurače u kući dok ti taj osjećaj ne nestane pa ćeš tako locirati neispravan uređaj.
29.07.2013 | 23:33
num kaže:
zabac kaže:

Bitno je oboje, jer ako produžni nema žicu za uzemljenje, ne bude ni iMac bio uzemljen, bez obzira kakvo je uzemljenje objekta.

Da naravno, samo je produzni lako rijesiv problem ako nema zemlje.
Problem je sto punjaci nemaju transformator kao nekad. Ako bi se koristio odvojni trafo, ovog efekta nebi bilo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 6 minuta
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Borisone, Ender, Riba, temeljnik, Anonimci (712)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO