ventilator ....
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

ventilator ....

29.01.2013 | 22:51
Ugradio sam SSD samsung 830 u iMac 21,5 mid 2011 . SSD sam dodao a da nisam vadio originalni HDD i optiku tako sto sam porucio kablic za napajanje iz Amerike . Sve sam polako i pazljivo uradio ali mi se sada kada sam sve zavrsio ventilator ispod optike vrti na max ! Probao sam da instaliram Fan control ali nema sanse da nesto postignem sa njim jer ne reaguje ! Vent. se vrti kao da je negde prespojen na max ! Pogledao sam senzor od optike i spojen je kako treba nigde nema nikakvih tragova ostecenja ! Ne znam da li je taj vent. samo za optiku pa tako i reaguje samo na taj senzor ili mozda dobija jos neki signal od negde ! Sto je najcrnje na kraju sam ponovo otvorio Mac , otkacio SSD i ventilator je opet na max sto mi govori da je negde nesto zeznuto ali ne znam sta ! Ako neko ima ideju kako da umirim ventilator vrlo bi mu bio zahvalan ! Hvala unapred !
30.01.2013 | 02:47
Sad je novi momenat nastao ! Opet sam otvorio iMac , ponovo prikopcao SSD , izvadio stari HDD od 500 GB koji je WD Blue (Apple) i stavio mesto njega WD Green 1 GB jer ce on biti samo za download ! Kada sam ga sklopio i upalio onda su poceli svi ventilatori da rade na max. medjutim kada sam ga resetovao onda su se smirili i tako je radio nekih 10-15 min i onda su poceli opet svi da se ubrzavaju postepeno ! Onda sam opet probao da instaliram SMC fan control ali sa njim mogu samo da pojacam a ne da smanjim broj obrtaja ! Da li neko ima ideju sta moze da bude !
30.01.2013 | 10:02
Ti novi Macovi oslanjaju se na mjerač temperature ugrađen u HDD. Ako ne dobivaju očitanje temperature preko SATA, vrte ventilatore na max. Vjerojatno postoji workaround, ima ljudi koji su to sve prošli i pisalo se o tome naširoko tu na JAbučnjaku pa pretraži forum na temu ugradnje SATA diskova, odnosno općenito zamjene originalnih diskova. Ili pričekaj da temu pročita netko tko je to već radio.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
30.01.2013 | 10:06
Instaliraj iStat Pro pa vidi koji ti od temp. senzora pokazuje krivu temperaturu. Onaj za HDD je sigurno, ali tako ćeš provjeriti i za optiku.
30.01.2013 | 13:48
Instalirao sam iStat Menus . Totalno sam zbunjen kako rade ventilatori jer sve temperature su ok i osciliraju kako se sta greje i hladi , sto znaci da senzori rade a ventilator od HDD vrti i oscilira broj obrtaja sto se cuje ali nikako da se spusti na normalu , konstantno je tu oko 3000 - 5000 a vent od optike i od CPU su se stabilizovali . Trazim po forumu ko je imao ovakav problem ali mi ne polazi za rukom da nadjem .
Prilozi:
30.01.2013 | 17:31
Dobri ljudi , nasao sam resenje za moj problem a zove se "SSD FAN CONTROL" . Besplatan mali programcic koji cita samo fan od harda i od optike i kada se stavi na "manual" sami podesite brzinu i to je to !
30.01.2013 | 17:41
Ne drži ga na manual jer će ti spržiti stroj prvom prilikom kad zavrtiš nešto zahtjevnije.
30.01.2013 | 18:20
Pa sta da radim onda ??? Ako ga stavim na auto onda dize obrtaje na 5000 ! Ovako je na 1500 . I da , na sta si mislio da ce sprziti , na HDD ? I jos jedno pitanje , da li ako drzim na 2000 sto je podnosljivo ( jedva se cuju ventilatori ) moze da obezbedi normalno hladjenje jer koliko znam sta god da sam radio nikada nisam cuo ventilatore !
30.01.2013 | 18:42
Postoji razlog zašto diže na 5000. Možda neka temperatura nije normalna, nego se tebi čini normalna, a trebala bi npr. biti 5 stupnjeva niža. Ili on misli da bi trebala biti 5 stupnjeva niža.
Ventilatori se baš ne čuju (ako nije posvemašnja tišina u prostoriji) ni na 3500, barem kod mene na MBP. Poanta je u tome da, ako zablokiraš brzinu ventilatora na bilo koju proizvoljno odabranu (a da nije maksimalna), postoje radni uvjeti kad će biti potrebno jače hlađenje, a neće se dogoditi jer si zablokirao ventilatore. Ako si 100% siguran da nikad nećeš raditi ništa što neće tražiti intenzivnije hlađenje, zablokiraj ventilatore i uživaj u tišini. Ali budi svjestan da snosiš rizik da izazoveš kvar.

Spržiti može praktički sve (HDD i optika su najosjetljiviji, onda SSD i RAM, onda sve ostalo), ovisno koliko dugo traje stanje pregrijanosti koje nije dovoljno jako da izazove proradu termičke zaštite, ali je dovoljno jako da izazove štetu na opremi.
30.01.2013 | 20:03
Možda bi ipak bilo najpametnije dat u servis. Vjerovatno bi najprije našli defekt i otklonili ga. Uostalom za to su i najkompetentniji.
30.01.2013 | 20:32
Pa ne verujem da cu ga koristiti za nesto sto ce ga bas bas opterecivati a i koliko sam citao o ovom programu on samo regulise ventilatore od HDD i Optike dok za plocu tj.GPU nema podesavanje tj uopste ga ni ne vidi . Ventilator za optiku sam ostavio na automatici tako da i on radi po senzoru a sto se tice SSD i HDD stavio sam 2500 obrtaja tako da je to i vise nego dovoljno za ono sto ja koristim posto HDD ce sluziti samo za Download a SSD za sistem a on nema grejanje koliko ja znam ! Naravno da si ti Smayoo apsolutno u pravu ali sta da radim kad nema drugog resenja posto ocigledno on uzima temperaturni signal od primarnog diska a to je kod mene SSD a on nema senzor ! U svakom slucaju hvala na trudu da mi pomognete !
30.01.2013 | 21:49
Pa SSD se i ne grije puno kao HDD. Povremeno prati temperature na iStatpro i ok !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 48 minuta
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bertone, Ender, korisnik, m@xym, tino1, zvone, Anonimci (277)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.91 Seconds

Provided by iJoomla SEO