ventilator ....
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

ventilator ....

29.01.2013 | 22:51
Ugradio sam SSD samsung 830 u iMac 21,5 mid 2011 . SSD sam dodao a da nisam vadio originalni HDD i optiku tako sto sam porucio kablic za napajanje iz Amerike . Sve sam polako i pazljivo uradio ali mi se sada kada sam sve zavrsio ventilator ispod optike vrti na max ! Probao sam da instaliram Fan control ali nema sanse da nesto postignem sa njim jer ne reaguje ! Vent. se vrti kao da je negde prespojen na max ! Pogledao sam senzor od optike i spojen je kako treba nigde nema nikakvih tragova ostecenja ! Ne znam da li je taj vent. samo za optiku pa tako i reaguje samo na taj senzor ili mozda dobija jos neki signal od negde ! Sto je najcrnje na kraju sam ponovo otvorio Mac , otkacio SSD i ventilator je opet na max sto mi govori da je negde nesto zeznuto ali ne znam sta ! Ako neko ima ideju kako da umirim ventilator vrlo bi mu bio zahvalan ! Hvala unapred !
30.01.2013 | 02:47
Sad je novi momenat nastao ! Opet sam otvorio iMac , ponovo prikopcao SSD , izvadio stari HDD od 500 GB koji je WD Blue (Apple) i stavio mesto njega WD Green 1 GB jer ce on biti samo za download ! Kada sam ga sklopio i upalio onda su poceli svi ventilatori da rade na max. medjutim kada sam ga resetovao onda su se smirili i tako je radio nekih 10-15 min i onda su poceli opet svi da se ubrzavaju postepeno ! Onda sam opet probao da instaliram SMC fan control ali sa njim mogu samo da pojacam a ne da smanjim broj obrtaja ! Da li neko ima ideju sta moze da bude !
30.01.2013 | 10:02
Ti novi Macovi oslanjaju se na mjerač temperature ugrađen u HDD. Ako ne dobivaju očitanje temperature preko SATA, vrte ventilatore na max. Vjerojatno postoji workaround, ima ljudi koji su to sve prošli i pisalo se o tome naširoko tu na JAbučnjaku pa pretraži forum na temu ugradnje SATA diskova, odnosno općenito zamjene originalnih diskova. Ili pričekaj da temu pročita netko tko je to već radio.
30.01.2013 | 10:06
Instaliraj iStat Pro pa vidi koji ti od temp. senzora pokazuje krivu temperaturu. Onaj za HDD je sigurno, ali tako ćeš provjeriti i za optiku.
30.01.2013 | 13:48
Instalirao sam iStat Menus . Totalno sam zbunjen kako rade ventilatori jer sve temperature su ok i osciliraju kako se sta greje i hladi , sto znaci da senzori rade a ventilator od HDD vrti i oscilira broj obrtaja sto se cuje ali nikako da se spusti na normalu , konstantno je tu oko 3000 - 5000 a vent od optike i od CPU su se stabilizovali . Trazim po forumu ko je imao ovakav problem ali mi ne polazi za rukom da nadjem .
Prilozi:
30.01.2013 | 17:31
Dobri ljudi , nasao sam resenje za moj problem a zove se "SSD FAN CONTROL" . Besplatan mali programcic koji cita samo fan od harda i od optike i kada se stavi na "manual" sami podesite brzinu i to je to !
30.01.2013 | 17:41
Ne drži ga na manual jer će ti spržiti stroj prvom prilikom kad zavrtiš nešto zahtjevnije.
30.01.2013 | 18:20
Pa sta da radim onda ??? Ako ga stavim na auto onda dize obrtaje na 5000 ! Ovako je na 1500 . I da , na sta si mislio da ce sprziti , na HDD ? I jos jedno pitanje , da li ako drzim na 2000 sto je podnosljivo ( jedva se cuju ventilatori ) moze da obezbedi normalno hladjenje jer koliko znam sta god da sam radio nikada nisam cuo ventilatore !
30.01.2013 | 18:42
Postoji razlog zašto diže na 5000. Možda neka temperatura nije normalna, nego se tebi čini normalna, a trebala bi npr. biti 5 stupnjeva niža. Ili on misli da bi trebala biti 5 stupnjeva niža.
Ventilatori se baš ne čuju (ako nije posvemašnja tišina u prostoriji) ni na 3500, barem kod mene na MBP. Poanta je u tome da, ako zablokiraš brzinu ventilatora na bilo koju proizvoljno odabranu (a da nije maksimalna), postoje radni uvjeti kad će biti potrebno jače hlađenje, a neće se dogoditi jer si zablokirao ventilatore. Ako si 100% siguran da nikad nećeš raditi ništa što neće tražiti intenzivnije hlađenje, zablokiraj ventilatore i uživaj u tišini. Ali budi svjestan da snosiš rizik da izazoveš kvar.

Spržiti može praktički sve (HDD i optika su najosjetljiviji, onda SSD i RAM, onda sve ostalo), ovisno koliko dugo traje stanje pregrijanosti koje nije dovoljno jako da izazove proradu termičke zaštite, ali je dovoljno jako da izazove štetu na opremi.
30.01.2013 | 20:03
Možda bi ipak bilo najpametnije dat u servis. Vjerovatno bi najprije našli defekt i otklonili ga. Uostalom za to su i najkompetentniji.
30.01.2013 | 20:32
Pa ne verujem da cu ga koristiti za nesto sto ce ga bas bas opterecivati a i koliko sam citao o ovom programu on samo regulise ventilatore od HDD i Optike dok za plocu tj.GPU nema podesavanje tj uopste ga ni ne vidi . Ventilator za optiku sam ostavio na automatici tako da i on radi po senzoru a sto se tice SSD i HDD stavio sam 2500 obrtaja tako da je to i vise nego dovoljno za ono sto ja koristim posto HDD ce sluziti samo za Download a SSD za sistem a on nema grejanje koliko ja znam ! Naravno da si ti Smayoo apsolutno u pravu ali sta da radim kad nema drugog resenja posto ocigledno on uzima temperaturni signal od primarnog diska a to je kod mene SSD a on nema senzor ! U svakom slucaju hvala na trudu da mi pomognete !
30.01.2013 | 21:49
Pa SSD se i ne grije puno kao HDD. Povremeno prati temperature na iStatpro i ok !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 34 minuta
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO