iMac 27 sa Fusion drive kako?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 27 sa Fusion drive kako?

09.12.2012 | 22:30
Zanima me kako se u Hr može doći do novog iMac-a 27 sa ugrađenim SSD kako bi koristio fusion drive?
Točnije malo je zbunjujuče na stranicama Apple.com i Apple.com.hr

Nudi se model bez "opcije" fusion drive. Razumijem da ugradnja ide sa strane korisnika u Hr.
I drugi podatak je malo više zbunjujući, proširiva memorija samo do 16GB.
Službeni podatak za sve nove iMac-ove 27" je do 32 GB, a 21,5" do 16 GB.

Da li je netko kupio novi iMac i kakva su iskustva? Osobno mi je potreban za obradu videa.
Tako da mi memorija i SSD igraju veliku ulogu.

Unaprijed hvala svima koji imaju neke informacije !!
09.12.2012 | 23:25
Jos nisu shippani ni u Americi tak da ih niti kod nas neces naci, mozes samo vidjeti 21.5 u Vlaskoj i Arena centru
09.12.2012 | 23:27
Hvala na informaciji
  • mileni
  • Posjetitelj
10.12.2012 | 00:19
iMac 21,5 moze samo do 16GB rama. Ako je istina sto je dpasaric nedavno napisao, sam korisnik ne moze vise ugradjivati istu, izgleda da je slucaj kao i sa retina MBP.
10.12.2012 | 00:26
Ja sam zainteresiran za 27" i vidim na nekim stranicama da nude memoriju za novi iMac 2012.
Razumijem da apple zna nekada zagorčati život nama smrtnicima.
Ali mi je glupo da 27" dolazi sa 8GB u HR, i ne može se nadograditi memorija.
10.12.2012 | 00:39
Mislim da možeš naručiti sa više rama.
10.12.2012 | 00:48
Znam da se može naručiti sa više rama odmah u startu, ali moram vidjeti koliko mi kućni buđet u tom momentu bude dozvoljavao.

Zato mi je uvijek bolja opcija da se naknadno nadogradi.
10.12.2012 | 01:09
Evo gledam na apple storeu , 27" imac ce se tek od januara moci slati kupcu. A sto se tice memorije, samo u 27" ces moci sam nadograditi.
10.12.2012 | 09:06
Kupiš stariji model, nađinđuriš RAM-a do bola, staviš SSD i pokreneš sam Fusion Drive. Siguran sam da će biti i bolje i jeftinije nego oriđiđiđi.
10.12.2012 | 09:33
Ako je istina kako je scarface32 vidio na apple.com da će se moći nadograditi memorija, super

Inače opcija sa starijim iMac serijom mi ne zvuči glupo. Hvala tino1
  • Sank
  • Moderator
  • 221
10.12.2012 | 11:22
Ja imam iMac 27" mid 2010. Naručio sam potrebne dijelove za ugradnju SSD diska sa www.applecomponents.com/, a SSD disk je već spreman za ugradnju.

Kad stignu dijelovi krećem u akciju, a tino1 je već napisao ovdje u forumu kako sam napraviti fusion drive:

www.jabucnjak.hr/forum/hardver/101746-fusion-drive-za-sve.html

Hvala tino1!
10.12.2012 | 11:23
Mik:

Mozda pusem na hladno ali ja bi bio malo skeptican prema novom iMac i obradi videa. Nije to tako tanko kuciste jos uvijek dokazano kao dovoljno dobar hladnjak, pogotovo kada CPU treba satima procesirati nesto zahtjevno.

Kazem, moguce da grijesim, ali ja bi poslusao dojmove i drugih korisnika, prije nego bio early adopter drasticno promijenjenog dizajna (koji je samsebi svrha, po mom misljenju).

I nije uopce lose ovo sto Tino kaze za stariji model. Razmisljaj malo i u tom smjeru...
  • HardcoreMAC
  • Posjetitelj
10.12.2012 | 12:40
drlovric kaže:
Mik:

Mozda pusem na hladno ali ja bi bio malo skeptican prema novom iMac i obradi videa. Nije to tako tanko kuciste jos uvijek dokazano kao dovoljno dobar hladnjak, pogotovo kada CPU treba satima procesirati nesto zahtjevno.

Kazem, moguce da grijesim, ali ja bi poslusao dojmove i drugih korisnika, prije nego bio early adopter drasticno promijenjenog dizajna (koji je samsebi svrha, po mom misljenju).

I nije uopce lose ovo sto Tino kaze za stariji model. Razmisljaj malo i u tom smjeru...

Apsolutno se slažem s ovim. Osim toga, nije mi baš jasno (za nas koji imamo i Windozw preko BootCamp-a), i po defaultu trebamo particionirati disk na OSX i WIN, što točno radi "Fusiondriwe" emulacija u tome slučaju? Prebacuje "češće korišteni" WIN software u SSD? Kada??? Kad smo u WIN modu ili OSX modu? Može li mi kada sam u WIN modu, na WIN particiji "nestati" software na SD-u? I može li u tom slučaju Software sa WIN particije "pronaći" potreban WIN software "prebačen" na OSX SSD-particiju?

Hm.......
  • HardcoreMAC
  • Posjetitelj
10.12.2012 | 12:42
Nekako mi se čini da je ovo navlačenje da se u biti cijeli iMAC "opskrbi" sa isključivo SSD-om. Tada bi, pretpostavljam, nestalo gore opisanih problema...
  • mileni
  • Posjetitelj
10.12.2012 | 13:52
Fusion Drive sigurno nece raditi sa Windowsima. Sad kako ce ici instalacija preko bootcampa, da li se moze posebno ssd particija kreirati, itd., izgleda da to jos nitko ne zna. No Apple je objavio da na 3TB HDD-ovima ne radi bootcamp assistant. Kako i zasto nemam pojma, naravno da nisu nista objasnili. Googlao sam o ovome prije par dana, a opet, vecina stvari su obicna naklapanja kako FD jos uvijek nije testiran. I opcenito, ne shvacam cemu kreiranje fusion drivea? SSD+HDD i mirna Bosna
10.12.2012 | 18:17
Posebno napravljene Particije se ne mogu napraviti na fusion drive. Ali nekoj od virtualizacijskih software-a kao parallels ne trebaju nužno zasebne Particije tako da bi penđeri koji se vrte preko parallelsa ili neke druge virtualke radili pouzdano čak bi OSx u slučaju da se wing..vno češće koristi i njega parkirao na SSD tako da bi radio brže nego ikad.
Razlika između FD-a i zasebno SSD i HDD-a je ta šta je FD jedan veliki Hybrid i netrebaš se brinuti gdje parkirati šta.
  • mileni
  • Posjetitelj
10.12.2012 | 18:32
Znam sta je Fusion Drive, no briga gdje cu sta parkirati i nije neka velika briga, dapace. Recimo FD od 3tb ima samo 128GB SSD-a. Sta je sa onim korisnicima kojima treba vise SSD-a? No ukoliko OSX jako dobro radi sa FD-om, to je odlicna vijest za home usere, ili pak i za one kojima sami SSD i nije prijeka potreba. Meni osobno FD je nepotreban, jer HDD+SSD je uvijek brza i bolja kombinacija
10.12.2012 | 18:34
Pošteno braco. Ti ga nemoj kupiti ili složiti.
11.12.2012 | 14:58
Hvala svima za savjete u svim smjerovima.

Za sada ću čekati da vidim način isporuke i nadogradnje u novim iMac 27".
Nakon toga ćemo vidjeti što je najbolje a da se ne mora prodati bubreg Kinezima za novi iMac 27 sa SSD+HD FD i 32GB jer je to jedina opcija.

Još jednom hvala svima na konstruktivnim savjetima i oprostite što se nisam javio prije, ali....

Sportsko rekreativno popodne s lopatom za snijeg me ubilo tako da sam u komi od jučer.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 6 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, miomika, tino1, Anonimci (410)

Novo na Jabučnjaku

Teme