iMac 27" i ugradnja SSD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 27" i ugradnja SSD

05.12.2012 | 01:02
Od kada je izašao ML 10.8.2 s podrškom za fusion drive, puno je interesantnije dodavanje SSD, nego zamjena postojećeg HDD ili optike s SSD.

Za iMac 27" mid 2010 pronašao sam upute kako to napraviti ovdje:

www.twam.info/hardware/apple/installing-...-in-mid-2010-27-imac

i već sam naručio potrebne komponente ovdje:

www.applecomponents.com/computers/imac-27-inch-mid-2010/

Za one koji imaju iMac 27" 2011 modele dogradnja SSD opisana je ovdje:

eshop.macsales.com/item/OWC/DIYIM27SSD11

i nije se potrebno odreći ni HDD ni optike.

Sad se još dvoumim između ova dva SSD:
SSD 240.0 GB INTEL Series 520

ili
SSD 256.0 GB OCZ Vertex 4

Koji bi mi od ova dva vi preporučili?
07.12.2012 | 21:05
I jedan i drugi imaju super ocjene. Tako da nećeš pogriješiti ni kod jednog ni kod drugog.
OCZ je malo jeftiniji od Intel-a.
Da ja odlučivam kupio bi Intel, ali samo radi Controller-a. Meni se uvjek SandForce više sviđao nego Indilinx Everest, ali da li je to više love vrijedno? Mislim da nije. Tako da ti odluči. Nema baš puno razlike.
08.12.2012 | 01:11
@tino1 hvala na odgovoru. U međuvremenu sam nabavio Intel SSD, a naručeni su dijelovi već na putu pa se nadam da će stići drugi tjedan. Čim stignu krećem u akciju ugradnje, a usput planiram i očistiti LCD panel. Javim kako je prošlo cijelo iskustvo.
08.12.2012 | 08:27
Ovo je operacija na otvorenom srcu:)
Slikaj korak po korak, pa da napišemo Tutorial na hrvatskom, ja ću već početi prevoditi text? To sa Tutorialom za pokretanje fuzion drive-a, bi moglo biti stvarno od koristi našim jabučarima.
Kako izgleda kalkulacija?

Ako negdje zapneš tu sam, ali ne vidim zašto bi zapeo.
08.12.2012 | 23:12
Postoji li mogućnost da se kupi hybrid hard drive i jednostavno ugradi na mjesto klasičnog diska?
09.12.2012 | 00:25
Možeš, kako ne.
09.12.2012 | 10:01
Sa Hybridom ćeš imati 4GB Cache u Flash-u i to je to. Ali tih 4GB u SLC-u, tako da je to stvarno zanivljiv aspekt toga svega. Hybrid radi na istom principu kao i Fusion Drive, mašina vidi samo jedan HD i u Flash-u se pospremaju i obrađuju samo podatci koji se učestalo koriste. Pošto 4 GB i nije toliko malo, ako ti ne treba neka pljačka od nazovimo radnog prostora, Hybrid bi i mogao zadovoljiti.
U Fusion Drivu dobivaš više u Flash-u, u Sank-ovom slučaju čak i 250 GB ali u MLC-u, na to se već da instalirati svašta od Software-a i ostaje ti mijesta za hrpu datoteka, samo neki ogromni arhiv bi bio na HDD-u. Tako da bi Fusion Drive 99% rada obavljao u Flashu i ne bi se ni primjetilo da ima HDD na koji bi jednom na godinu nešto napisao i pročitao. Ponavljan prednost Hybrida je struktura SLC- NAND u odnosu na MLC- NAND u (jedino ako ne želiš platiti hrpu love za SLC-NAND SSD ) Fusion-u.
Momentus XT 750 GB super, i ima najviše staža na tom tržištu,a trebao je istrijebiti sve dječije bolesti do sad.

Tako da je Hybrid po meni ozbiljna alternativa SSD-u a i Fusion Drivu.
09.12.2012 | 11:11
Hvala na detaljnom objašnjenju. Pogledao sam video tutorial o ugradnji SSD-a i moram priznati pravi mali kirurški zahvat. Ne znam koliko je ovo izvedivo na mašini koju imam iMac 24" 2,8 GHZ 2008. Sretno kad budete radili
09.12.2012 | 11:47
Može se i na tvojoj mašini to bez problema napraviti. Samo moraš znati šta radiš. Ako nisi do sada nikad ništa raskopavao bolje pusti to nekom ko zna.
17.12.2012 | 17:34
Stigli potrebni dijelovi za ugradnju SSD u iMac mid 2010 Sada mi predstoji delikatna operacija pacijenta. Nadam se da će preživjeti

iMac_SSD_parts.jpg
17.12.2012 | 17:40
Samo polako i strpljivo. A i ne sumnjam u tvoje sposobnosti.
17.12.2012 | 18:06
Ma ne brine me toliko šrafljenje jer to mi je inače posao, brine me samo rastavljanje LCD panela i njegovo čišćenje. Sakupilo se mrljica po gornjem dijelu ekrana. Do sada sam već rastavljao neke LCD panele u pokvarenih monitora, ali samo iz znatiželje i nisam ih nazad sastavljao. Svakako javim kako je prošlo, a moguće je da ću i dokumentirati sa slikama premda već ima takvih uputstava po netu.
17.12.2012 | 19:47
Ako je "Kapetanica" sredila minija,ne sumljam da ćeš i ti uspjeti Samo se drži podalje od svog nick_a
17.12.2012 | 21:34
Zahvaljujem na podršci. Možda bi bilo najbolje da zamolim Kapetanicu da mi to riješi
17.12.2012 | 21:34
Evo, a da se pridružim, ja sam danas naručio kabel za upgrade Minija 2012 na sekundarni disk, pa ću to izvesti čim se dogodi. Nemam love za SSD, ali ću zato uzeti brzi 7200 rpm disk.
18.12.2012 | 18:54
Ima li problema? Ide li sve po redu?
19.12.2012 | 02:02
Eto, iMac bio sav rastavljen do skoro zadnjeg šarafa, očišćen od prašine, ugrađen je novi SSD, sastavljen i RADI Prema tino1 uputama napravio Fusion Drive i sve prošlo bez problema. Trenutno vraćam iz Time Machinea zadnji backup. Za sad se ne čuje HDD pa pretpostavljam da sve šiba na SSD. Piše da će za malo više od 2 sata završiti, a onda ću vdijeti kako sve to skupa funcionira.

Više o svemu kad se naspavam
22.12.2012 | 11:26
Jesi li se naspavao, moj Sank?
22.12.2012 | 19:58
Naspavao i trenutno testiram cijelu tu priču sa Fusion driveom. Moram priznati da mi je backup bio oko 380Gb što je nešto veće od 240Gb koliki je SSD. Tako da mi se za sada još uvijek neke aplikacije podižu jednako dugo kao i prije kada je bio samo HDD. No, svako toliko nešto sami diskovi rade bez da ja išta radim, pa pretpostavljam da se polako prebacuju češće korištene na SSD, a ono manje bitno nazad na HDD.

Ne znam sad da li da uopće pišem o cijelom postupku s obzirom da pokriva samo iMac mid 2010?
22.12.2012 | 20:32
Trebat će mu neko vrijeme da poslaže prioritete. ako imaš volje i vremena napiši.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 51 minuta
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, robee, Anonimci (467)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi