Macintosh Classic...problemcic
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macintosh Classic...problemcic

09.11.2012 | 13:34
Nedavno nabavio klasik iz 90-te. Problem je taj sto nema zvuka i floppy drive ne prepoznaje format. Koju god disktetu da stavim govori kako ne prepoznaje, kada mu dam opciju da ponovno formatira disketu onda na samom kraju kaze kako nije uspio.
Sistem je 6.0.8. Yu verzija, ali je netko (davno) stvarao 20 findera i izvodio cudesa... ocito se desio neki kurshlus, a novi sistem ne mogu instalirati jerbo floppy odbija poslusnost. Sistemskog flopija i nemam, ali probao cisto 10-ak da vidim dal radi.

Probao sam resetirati pram, bootao iz roma. I dalje nista. Sad, pitanje je dali floopy drive ne radi...treba li ga ocistiti? i zasto iz boot moda ne mogu dobiti zvuk? Dal sve ovo moze biti zbog MOZDA istrosene pram baterije?

Ako nista, bar sam ga uspio napuni ramom. Imao je 2, a sada juri sa 4megabajta!!
09.11.2012 | 13:54
Koliko se sjecam u to doba su bile 3.5" diskete od 720kB tzv Double Side, pa probaj snjima ako ih uspijes negdje nabaviti i da su koliko toliko ispravne.
09.11.2012 | 14:19
ma on takozvani superd drive od 1.44mb. Probao i jedne i druge, ali ista stvar. Probao par puta resetirari pram i dalje no sound.
09.11.2012 | 14:33
1.44MB su HD diskete koju DS/DD floppy vjerovatno nezna formatirati. 720kB disktete su bile plave boje.
Eto,ako sto pomaze.
09.11.2012 | 14:43
Mora bi znati foramtirati kad po svemu sto sam nasao na netu pise da podrzava 800 KB i 1.44 MB diskete. Prije ce biti da je prljav i da zato ne radi? E sad, moze li se to raditi nekako drukcije osim da se rastavlja sve? Probao i s puhanjem.
10.11.2012 | 02:04
Inace. Nasao u cemu je problem sa zvukom. 99% sam siguran da je u ovome.
blog.syrinxsystems.co.uk/macintosh-class...ard-repair/#more-188
Dal' je itko tako nesto radio i moze li uputiti na nekog majstora? Servisima bas ne vjerujem.
10.11.2012 | 10:36
baba kaže:
Inace. Nasao u cemu je problem sa zvukom. 99% sam siguran da je u ovome.
blog.syrinxsystems.co.uk/macintosh-class...ard-repair/#more-188
Dal' je itko tako nesto radio i moze li uputiti na nekog majstora? Servisima bas ne vjerujem.

Virtus mreža
01 8891 230
Traži Emila Dobrijevića.
10.11.2012 | 16:08
Hvala! Nisam o njima razmisljao.
Bice veselo, jerbo sam ga od njih i nabavio.
10.11.2012 | 16:46
Baba, ti si neki kolekcionar?
10.11.2012 | 16:57
Jos nisam. Mozda budem. Zasto?
10.11.2012 | 17:16
Classic je moj prvi Mac. Kupio sam jednog početkom '92 i prodao ga '93. Koliko znam na svim starim Macovima je disk odlazio vrlo brzo zbog rijetkog korištenja. Na PCijima se kod paljenja glava protrese i to je dovoljno da se prašina nikad ne ukorijeni..
10.11.2012 | 17:37
Mislis na floppy drive?
10.11.2012 | 20:43
Pa da, hard se ipak koristi cijelo vrijeme. Nisam to naglasio pošto sam pisao poruku iz početka - izvorna je nestala negdje u bespućima interneta...
10.11.2012 | 23:53
Možeš ga probati ispuhati komprimiranim zrakom, možda ti pomogne.
11.11.2012 | 10:21
U nedostatku pravog floppy za čišćenje, meni je znao pomoći i običan na kojem mi nisu bili važni podaci. Nekoliko pokušaja čitanja, pa onda brisanje floppy sa sa sredstvom za čišćenje glava, pa još ponovit postupak prisilnog čitanja.
11.11.2012 | 18:41
Kako ce se morati cackati po maticnoj (zbog crknutog kondezatora), najlakse mi je zamijeniti sa drugim. Ili ga onda dobro ocistiti. Inace, postoji li neka zastita...neka fora iz 80-ih...da se sprijeci gomilanje prasine u drajvu?
11.11.2012 | 19:02
Drži disketu unutra
11.11.2012 | 19:07
Majku mu, nisam se toga sjetio.
25.11.2012 | 13:23
lol. često je najtrivijalnije rješenje pravo rješenje
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 42 minuta
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO