Lightroom i zbrka sa folderima
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Lightroom i zbrka sa folderima


25.07.2011 | 22:45
Molim vas pomagajte, pokušao sam tražiti po netu ali ne nalazim nikakve korisne odgovore.

Najprije sam primjetio da se folder u Lightroom-u (vidi sliku) poduplao a slike podjelio pola u jedan, a pola u drugi. U finderu ima samo verzija sa "ist" i sve slike su bile unutra.
grab1.jpg

Pošto nisam našao način da ih ponovno spojim pokušao sam u Lightroom-u jednostavno drag&drop jednu u drugu. I tu je otišlo sve u klinac.

Sada mi jedna polovica slika fali, u finderu uopće više nema originalnog foldera, a onu polovicu slika koju još vidim u Lightroom-u kaže da je off line or missing.

Imam osjećaj da su slike tu negdje, jer ih je previše da ih obriše u trenu (iMac lampa G4).

Ako ima neki Lightroom stručnjak da pomogne i da me spasi katastrofe.

Hvala!
26.07.2011 | 07:31
Nisam preveliki Lightroom strucnjak, ali radim u njemu Situaciju u kojoj se "podupla" folder nisam imao... Jedino ti mogu reci da situacija u kojoj se pojavi folder ili fotografija sa "?" se događa kada u Finderu promijeniš naziv foldera. U principu bi izmjenu naziva trebao raditi iz Lightrooma-a tako da on može nesmetano pratiti foldere i fotografije. Međutim ako to i napraviš u Finderu, klikom na upitnik kod fotke ili foldera u LR dobiješ opciju da sam lociraš fotografije. Pokušaj u Finderu pronaći fotografije i tamo ih spoji, a u LR izbriši ova dva foldera i ponovo ih importiraj. Kod brisanja fotografija ili foldera u LR uvijek te pita dali da izbriše iz kataloga ili da briše sa diska. tako da ako nisi brisao i potvrdio brisanje s diska morao bi moći pronaći fotografije na disku. Provjeri da ti nije uključen neki od filtera u "library" modu koji blokira prikazivanje određenih fotografija. E, da ako si slućajno i potvrdio brisanje s diska, fotografije bi se trebale nalaziti u smeću, pa ako nisi radio "empty trash" znaš gdje ces ih tražiti.
26.07.2011 | 09:09
Hvala na odgovoru!

Sve to znam, ali ja izgleda imam specifičan slučaj.
U lightroom-u sam jednu mapu "povukao" na drugu u nadi da će se sadržaj samo premjestiti. Ali nije, nego su se pojavili upitnici a u finderu (na vanjskom disku) više nema original mape niti slika u njoj.
Pregledao sam i susjedne mape da nisam slučajno krivo povukao i pustio.

Prema onome šta sam uspio proguglati, a to nije ništa, mislim da mi preostaje samo neki data recovery jer nisam ništa pisao po vanjaskom disku nakon toga.

Imam beckup do 21/04 i mogu pokušati recovery SD kartice od 21/05 do jučer, u tom slučaju gubim samo jedan mjesec.

Ali ako netko zna možda jednostavniji način za pronači nestali folder na vanjskom disku neka se javi.
Spreman sam i kupiti pogram samo neznam koji je pouzdan, platiti recovery foldera i sl.
26.07.2011 | 09:30
Radis li backup kataloga pri svakom gasenju Lightrooma?
26.07.2011 | 09:41
Ne, jednom mjesečno.
Pokušao sam vratiti iz lightroom beckupa ali nije vratilo nestali folder na vanjski disk a u lightroom-u se nije ništa promjenilo.

PS - pogledao sam tvoju stranicu i oduševio me tvoj pristup fotografiranju vjenčanja. Da se ponovo ženim nebi tražio dalje, svaka čast
26.07.2011 | 10:17
Hvala

Nisam ti od pomoci u ovomm problemu, a ocito je da se radi o nekom "izoliranom" slućaju. Prije nego krenes u neki "data recovery" prekopaj disk/ove, ja vjerujem da su slike tu negdje....
26.07.2011 | 23:48
Bojim se da ih nema, tražim sa spotlight-om ne vidi niti jednu sliku ni mapu.
Pogledao sam sve mape koje imaju veze sa slikama i ništa.

Ne mogu vjerovat da jedan "povuci i pusti" može dovesti do nestanka original foldera sa diska
27.07.2011 | 09:25
Pa u principu bez da ti to potvrdis nema sanse. Osim toga, ako i potvrdis trebale bi otici u trash, tako da mi je ovaj tvoj slucaj poprilicno nejasan i malo me plaši. LR upotrebljavam tek par mjeseci i jako sam zadovoljan ali sad me malo frka....
 • Sank
 • Moderator
 • 219
27.07.2011 | 09:46
Vicko, da nije mapa sa slikama samo iz nekog razloga postala skrivena (hidden)? Možda ne bi bilo loše provjeriti preko terminala ili skinuti s neta Pathfinder i potražiti još jednom? I meni zvuči prilično opasnim da su mape izbrisane samo tako od strane LRa?
27.07.2011 | 09:50
Zanima me na koji nacin importiras fotografije u LR? Prema imenu foldera rekao bi da je to naziv koji kreira sam fotoaparat na kartici (možda griješim) pa je moguce da si zbrku "složio" kopiranjem istog foldera na HD sto je onda nekako dovelo do ovog nereda?
27.07.2011 | 12:08
Sank kaže:
[quote]Vicko, da nije mapa sa slikama samo iz nekog razloga postala skrivena (hidden)? Možda ne bi bilo loše provjeriti preko terminala ili skinuti s neta Pathfinder i potražiti još jednom? I meni zvuči prilično opasnim da su mape izbrisane samo tako od strane LRa?[/quote

Pkušao sam pogledati skrivene filove sa onom komandom iz terminala:

"defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles YES"

ali nije pomoglo.

Pokušat ću sa tim Pathfinder-om.
27.07.2011 | 12:19
Stain kaže:
Zanima me na koji nacin importiras fotografije u LR? Prema imenu foldera rekao bi da je to naziv koji kreira sam fotoaparat na kartici (možda griješim) pa je moguce da si zbrku "složio" kopiranjem istog foldera na HD sto je onda nekako dovelo do ovog nereda?


Na početku godine otvorim mapu npr. PENTAX *istDS 2011 i onda importiram sa čitača kartice i odaberem sort by date. Tako dobijem foldere po datumima. Kasinje ako je potrebno otvaram nove foldere za posebne događaje u finderu i onda pokažem Lightroom-u di su mu slike.

Inače mapu je prebacilo kako sam ja htio ali je onda sve nestalo u finderu odnosno dobilo upitnike u Lightroom-u.
grab_2.jpg


U prvom postu je slika sa dvije mape jedna sa "IST" a druga sa "ist".
 • Sank
 • Moderator
 • 219
27.07.2011 | 12:22
Ufff, ne mogu vjerovati da bi Lightroom samo tako mogao izbrisati mapu sa slikama bez upozorenja, ako da, onda je to vrlo opasan bug koji svakako treba prijaviti. Ja se još uvijek dvoumim između Lightrooma i Aperturea, pa me sada ovaj slučaj zabrinjava i opet vuče kazaljku prema Apertureu
27.07.2011 | 12:39
@Sank
Instalirao Pathfinder i ništa ne vidi ništa više od Finder-a ili ja neznam gledat sa njim. Ima neki poseban način pretraživanja sa Pathfinder-om?
27.07.2011 | 12:47
Meni ovo više vuce na neku grešku u kombinaciji korištenja Findera i LR, što naravno ne mora biti istina. Ja sam u par slucajeva imao problem sa nekim fotografijama koje nisam mogao pronaći u LR a znam da su tu. Nije ih uopce prikazivao pa ni sa "?" Onda bi ih potražio na disku i pronašao. Uvijek je bila moja greška, ili bi bio upaljen neki filter ili nisam prebacio slike u folder u koji sam mislio da jesam.... Ne mogu vjerovati da bi Drag & Dropom LR izbrisao fotografije bez upozorenja.
27.07.2011 | 12:57
Ne mogu ni ja...
Ali kako se pojavio folder u Lightroom-u sa istim imenom i slikama od 1. mjeseca do druge polovice 5. nazvan PENTAX *IST DS 11 a slike od druge polovice 5. do danas ostale su u PENTAX *ist DS 11. Cijelo vrijeme u Finderu postojao je samo folder PENTAX *ist DS 11 sa svim slikama.

Možda da sam obrisao mape u Lightroom-u i ponovno importirao mapu sa diska do toga nebi došlo, ali bilo me strah brisat jer neznam šta bi obrisao. Mislio sam da je jedan drag&drop manje opasan
27.07.2011 | 13:06
U principu se folder u LR sam od sebe teško mogao pojaviti, naravno uvijek postoji opcija nekakvog bug-a, ali više sam sklon vjerovati da si napravio nekakvu grešku. Ja sam se "igrao" sa LR-om par mjeseci prije nego sam ga poceo koristiti za posao i u tom periodu sam imao svakakvih situacija, uvijek se ispostavilo da sam sam napravio neku "svinjariju" Ocito je da ti necu moci pomoći u ovom slućaju, ali bi ti mogao preporuciti LR video tutoriale, mislim da su Lynda.com koji su jako dobri i meni su puno toga posložili i pomogli u radu s LR-om. Ne znam od kud si, ja sam u ST-u pa ako nisi predaleko mogu ti ih dobacit....
27.07.2011 | 13:17
Neznam, ne sjećam se da sam nešto prtljao sa folderima u finderu zadnje 2 godine.

Hvala na ponudi ali ja sam u Kašteliru blizu Poreča. Inače imam knjigu za Lightroom 2, koji i koristim jer noviji ne ide na moj komp.

Inače sa beckupom i recoveryem kartice (hvala Smayoo na poklonjenom kodu) ostao sam "samo" bez 50-ak slika između 21/04 i 21/05.
 • Sank
 • Moderator
 • 219
27.07.2011 | 13:19
vicko kaže:
@Sank
Instalirao Pathfinder i ništa ne vidi ništa više od Finder-a ili ja neznam gledat sa njim. Ima neki poseban način pretraživanja sa Pathfinder-om?

Bez obzira koji način prikaza ti je odabran "icon view", "list view" ili "column virew" ako klikneš desno dugme u desnom prozoru di se pokazuje sadržaj diska otvorit će ti se izbornik u kojem odabereš opciju "Show view options" i otvorit će ti se prozor sa opcijama pregleda gdje ti na vrhu odabereš Swtich za "All windows", a ispod njega uključiš opciju "Show invisibles" pa bi se u daljnjem pregledu diska trebale pokazati i sve skrivene mape i datoteke. Spomenuo sam Pathfinder jer daje puno više opcija u pregledu sadržaja diska od originalnog Findera u OS X i petljanja sa terminalom.
 • Sank
 • Moderator
 • 219
27.07.2011 | 13:25
Stain ja sam trenutno u Rogoznici, a imam namjeru skočit do Splita, pa možda se moremo nać na biri na Rivi? Inače živim u Rijeci pa opet nisam tako daleko od Poreča, a imao sam plan skočiti i do tamo, pa eto, mogu poslužit kao kurir Pored toga ako se odlučim za Lightroom, moglo bi i meni poslužit
27.07.2011 | 13:28
Hvala Sank, ali nažalost ne pokazuje ništa više od findera sa terminalom.
27.07.2011 | 13:36
Sank kaže:
Stain ja sam trenutno u Rogoznici, a imam namjeru skočit do Splita, pa možda se moremo nać na biri na Rivi? Inače živim u Rijeci pa opet nisam tako daleko od Poreča, a imao sam plan skočiti i do tamo, pa eto, mogu poslužit kao kurir Pored toga ako se odlučim za Lightroom, moglo bi i meni poslužit


Nema problema, šaljem mob na PP...
 • Sank
 • Moderator
 • 219
27.07.2011 | 13:43
Stain, hvala, imam namjeru skočit do Splita ovu subotu, pa ako budeš imao vremena javim ti se.

Vicko, žao mi je da ne pomaže, a znam kako je to kad se neke slike izgube, imao sam i ja svoje gubitke svojevremeno, zato sad uvijek odmah radim backup na NAS disk zlu ne trebalo.
27.07.2011 | 13:49
Samo se javi
27.07.2011 | 16:02
Hvala dečki na trudu.

Sank, javit ću ti se kada budem išao za Rijeku. Trebao bi odnijeti neki monitor u Peek&Poke.
27.07.2011 | 19:52
Eto, dostavu smo riješili, dio slika je pronađen ali ja bi volio znati kako je do toga problema uopće došlo....
27.07.2011 | 20:15
I ja isto... na netu ne mogu naći ništa slično. Pokušat ću naći neki LR forum pa tamo postaviti pitanje.

Dugo se koristim računalima (Mac i Win), nisam neki stručnjak, ali to me ostavilo bez teksta.
27.07.2011 | 20:19
Ajde, javi ako saznaš što bi mogao biti uzrok...
27.07.2011 | 23:23
vicko kaže:
Neznam, ne sjećam se da sam nešto prtljao sa folderima u finderu zadnje 2 godine.

Hvala na ponudi ali ja sam u Kašteliru blizu Poreča. Inače imam knjigu za Lightroom 2, koji i koristim jer noviji ne ide na moj komp.

Inače sa beckupom i recoveryem kartice (hvala Smayoo na poklonjenom kodu) ostao sam "samo" bez 50-ak slika između 21/04 i 21/05.


Nema na čemu.

Ja mislim da je problem povezan s tim što je Unix by default case sensitive, a Mac by default nije. Koliko vidim, ta dva problematična foldera se razlikuju samo u tome što se ta tri slova (IST) u jednom imenu pišu velikim, a u drugom malim slovima. Za Macov finder su to (by default) dva ista imena.

Ne znam kako (da li) to išta pomaže, ali problem je možda nastao kad si pokušao ubaciti jedan folder u drugi (drag & drop), a oni zapravo imaju isto ime. Koliko se sjećam, Finder u takvim slučajevima ne radi merge dvaju istoimenih foldera (kao Windowsi) nego stari sadržaj foldera uništi i ubaci novi sadržaj.

Ali to je sve, onako... nagađanje. Palo mi je na pamet da bi mogao pogledati Terminalom kako izgleda to stablo foldera na disku. Ako se znaš služiti terminalom. Ako ne, javi se na PM, možemo probati nešto preko TeamViewera.
28.07.2011 | 11:14
Smayoo to sam i ja pomislio ali nisam znao kako pogledati.

Neznam da li je sada kasno jer sam ja otvorio novi folder pod tim imenom i ubacio slike iz beckupa i sa kartice, a da stvar bude još bolja, na staroj kartici sam izvukao one slike koje su mi falile tako da sada imam sve.

Ali ako si od volje i imaš vremena volio bi pročačkati da vidim di je nestao originalni folder, ako se to još može.

Ja sam doma, instalirat ću TeamViewer pa ti se javim.
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati
 • zoranowsky: Dok su se druga djeca igrala u pijesku, mali Chuck se igrao na betonu :)
 • smayoo: Chucka Norrisa je rodila njegova teta jer mu se nitko nije usudio j***t mater. :D
 • Ender: @smayoo: ja sam cuo da je Cuck Norris stvorio sam sebe, a onda je Bog stvorio ostalo. al to je jedno od izgubljenih jevandjelja :-)
 • smayoo: Kad smo kod Chucka Norrisa, to, pretpostavljam, znate - da je njega rodila teta? :)
 • smayoo: Zanimljivo. Hvala!
 • drlovric: Ne znam jeste li culi za Omnivore. Ja nisam do nedavno, i brutalan je alat. Pogledajte, mozda vam se svidi :) [link]
 • Zdravac: Chuck Norris ne slavi rođendan. - Rođendan slavi Chacka Norrisa! :)
 • smayoo: :D
 • Yonkis: @smayoo misliš reći da Chuck Norris rođen dan poslije rođenja tvoje mame? To mi nekako bolje zvuči. :)
 • zoranowsky: Respect!
 • smayoo: A moja mama je rođena dan prije Chucka Norrisa :D
 • zoranowsky: Moja mama dan ranije :)
 • korisnik: Steve Jobs i Alain Prost rođeni istog dana. Moja mama, dan kasnije :)
 • Ender: Bez Steve sa nama, sa Stevom u nama! :-)
 • smayoo: Druže Stevo, Miti seku nemo! :D
 • dpasaric: Jobs bi danas slavio 69. rođendan!
 • Beli: Dragi svi, molim vas da pogledate na moj post na Hardware forumu. Unaprijed zahvalan od srca. [link]
 • zvone: Pozdrav. Netko jr ovdje spominjao promjenu tipkovnice na MB Airu iz strane u Hr. Ima li tko iskustva i zna li se cijena? Hvala.
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO