kalibracija (valjda?) monitora
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

kalibracija (valjda?) monitora


25.10.2010 | 09:39
Spojio sam MBP HDMI kabelom (pomoću HDMI na MDP adaptera) na Samsung SM 2494HM 24" monitor.

Spajao sam ga ranije i VGA, i DVI, i HDMI kabelom (ovim istim) na razne monitore, projektore i televizore (LG i Samsung uglavnom) i slika mi je bila OK. Nisam ja po tom pitanju osobito zahtjevan - moje oko ne razlikuje više od 30-ak nijansi i boja - niti mi je posao takav da mi je to bitno.

Međutim na ovom (ganc novom) monitoru slika preko HDMI je *KATASTROFALNA*. Izgleda spaljeno. Fotografskim rječnikom bi se reklo - preeksponirano. Boje su isprane. Pokušao sam se igrati sa Brightness i Contrast podešenjima na monitoru, ali nisam ništa uspio popraviti. Ima i neka tri preseta (Dynamic, Standard i Movie) - na "Movie" je nešto malo, kao, bolje, ali, hm...

Na istom tom monitoru PC kanta preko DVI daje normalnu sliku (u okvirima mojih očekivanja).

Može li se tu što učiniti?
25.10.2010 | 09:57
A je li mozes preko Mac-a podesavati sliku? Istina je da vecina monitora dolazi priredjena i kao bolje radi s picekima. U igri ti je ona gamma (mislim da je 2.2 za PC, a za MAC je 1.8). Probaj se s time igrati, ili na kompu povecaj na 2.2 ili na monitoru smanji na 1.8 ili tako nekako.
Imas OSX 10.6? Tada bi gamma trebala biti 2.2.
support.apple.com/kb/ht3712
Tu nekaj trkeljaju o tome. E sad, ako je MBP u igri onda ima i Apple monitor u sebi i mozda je gamma ipak na 1.8. Eto, nije nesto, ali probaj.
25.10.2010 | 09:58
Ne znam kaj se desava, ali kad napisem odgovor onda ga nema.
Probaj se igrati s postavkama gamma vrijednosti. MAC ima 1.8, a PC 2.2.
support.apple.com/kb/ht3712
Tu malo objasnjavaju.
25.10.2010 | 12:36
Hvala na pomoći. Ali sad mi je otišlo na drugu stranu. Boje nisu više spaljene, sad su prezasićene.

Problem je vjerojatno u tome što mi je u koraku "Native gamma" rekao da namjestim slider tako da se siva boja jabučice poklapa sa sivom bojom pozadine, a pozadina mi je bila na tamnosive i svijetlosive pruge, a na bilo kojem položaju slidera je jabučica bila neke sive između ove dvije sive. Jbg.

Ali poigrat ću se još malo...

Ima li još koja ideja?
25.10.2010 | 14:21
Stos kod namjestanja parametara (siva, i RGB i onih pruga) je u tome da ti mora biti ambijentalno svjetlo postavljeno i onda se u odnosu na to ambijentalno svjetlo namjestaju parametri. Druga stvar je da kod namjestanja u stvari skiljis (gledas kao kroz trepavice), jer nikad nebus uspio namjestiti boje i sivu. Znaci, slika bi ti bila blurana zbog skiljenja. Ili posudis kalibrator, ali oni kvalitetniji su spojeni na komp stalno (koliko mi se cini) jer slika ovisi o ambijentalnom svjetlu, a kalibrator ima senzor svjetla.
25.10.2010 | 21:14
Čekaj, radi se o računalnom monitoru, a ne o LCD televizoru? Generalno pravilo je monitore spajati uvijek putem DVI protokola ako je moguće. Imaš li koji razlog zašto ga ne spojiti tako?
25.10.2010 | 21:58
Na DVI port mi je spojena PC kanta. Monitor mi na MBP treba samo ponekad, a pretežno ga koristim uz PC (koji nema drugog displaya).

A zašto je to generalno pravilo? Digitala ovo - digitala ono. U čemu je razlika? Uostalom, doma na LG 32" LCD TV-u mi je s istim HDMI kabelom i MDP adapterom sa ovog istog MBPa slika super.
25.10.2010 | 22:25
Hm, možda je glupo ali meni je pomoglo kad nisam mogao dobiti sliku na taj način. Naime pokušaj da je samo HDMI spojen na laptop a ištekaj DVI. Dakle samo laptop mora biti spojen na monitor, ne i pc (iako je ugašen).
25.10.2010 | 22:33
j***m ja taj monitor ako je takav da mu to smeta. Čemu mu onda služi source selector?

Hvala na savjetu, probat ću i to, iako mi je to neprihvatljivo rješenje (neću roniti svaki put iza monitora da to ištekavam-uštekavam).
25.10.2010 | 22:41
Apsolutno, mene je to primoralo na još jedan ekran, čak sam se toliko zanio da sam uzeo Cinemu.
25.10.2010 | 23:09
@smayoo - Dobro pitanje jer nema logike, ali praksa tako pokazuje. Izgleda da mnogi uređaji na HDMI ulazu očekuju nešto što "treba još malo obraditi" i stvar ne funkcionira pixel na pixel kako bismo očekivali! Nevjerojatno zar ne? Npr. spojiš Mac mini na 42" LCD koji ima 1920x1080 ekran, rezolucija na kompu je baš takva, ali slika na ekranu nije oštra jer sam monitor/TV nešto skejla! Stari Mini tu nije mogao ništa, a ovaj novi čak ima slider kojim reguliraš taj dio! Ne bih se iznenadio da isto tako nešto čini s bojama, kontrastom itd... ukratko - HDMI se "pravi pametan", a DVI je sirov, ali egzaktan.
25.10.2010 | 23:18
Smayoo jel bi mi mogao reci gdje si kupio taj adapter u HDMI (pretpostavljam na ebayu, pa ak možeš poslat link prodavaca) i koliko inaće dođe? I jel možda prenosi i zvuk?

Baš sam gledao onaj Griffinov u HDMI sa DVI nastavkom, al mi se čini skup..
26.10.2010 | 09:08
@cvitko, DVI ne prenosi zvuk. Postoje rjesenja i sa zvukom (mislim ATI ima to), ali onda i adapter mora biti poseban. To su custom rjesenja. DVI prirodno prenosi i zvuk (to vec znas). Znaci komp mora imati takav DVI koji je nestandardni da se na njega spoji isto tako nestandardni DVI>HDMI adapter i onda ide zvuk u recimo televiziju.
Kaj se televizije tice, susreo sam na Sony telkicama da nisu uopce prikazivali sliku, ili su je prikazivali u malenoj rezoluciji ili slika nije bila od ruba do ruba. To je mislim mana HDMI-a koji ima zastitu (dok DVI toga nema).
Doduse na svoj Sony koji ima 1xDVI i 2xVGA, svo troje radi skupa.
@smayoo, mozda HDMI i DVI "dijele" nekog vraga u monitoru i zato zeza. Mada, Samsung je u pitanju, pa nekako sumnjam.
26.10.2010 | 09:58
Žabac, nisam siguran da sam skužio što si napisao, ali HDMI prenosi zvuk, a DVI ne prenosi (ako je standardan).

Cvitko, ne ovisi o MDP/HDMI adapteru da li prenosi zvuk, nego o Macu. Moj MBP late 2008 nema audio out na MDP-u pa ne znam da li bi adapter prenosio zvuk na novijem MBP-u (koji ima audio out na MDP-u), ali pretpostavljam da bi.

cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&a...geName=STRK:MEWNX:IT
26.10.2010 | 12:28
Sjecam se da neke ATI graficke kartice (za PC, a mozda i za MAC), prenosile su i audio kroz DVI konektor. Taj DVI je nestandardni, to je odgovor cvitku. To kod tebe vjerojatno nije slucaj.
26.10.2010 | 14:16
Za ovo da DVI ne prenosi zvuk mi je jasno, a HDMI prenosi za modele iz '10 ali ovisi o adapteru. Nadam se da ovaj koji mi je preporucio smayoo prenosi. Jedno mi je cudna cijena od $0.99 + $4.50 Shipping

Ugl.kupio sam 1 vec iz kine, al ga nisam mogao koristiti mini DP dio nije bio dobro sljepljen pa bi se uvukao u plastiku kad bi ga probao ukopcati. Vratili su mi lovu, al mi se neda vise s tim zezat...
26.10.2010 | 21:43
Meni se nisu takve stvari nikad dogodile. Ne vidim što je čudno u cijeni 0,99 + 4,50 shipping. To je komad plastike s pedalj kabela i malo bakra. Sve skupa se 100% automatski štanca u SMD robotiziranim pogonima koji se prodaju za ispod $10.000. $0,99 je sasvim primjerena cijena za takav proizvod u prodaji na malo, na lokaciji bliskoj mjestu proizvodnje.
$4,50 je također primjerena cijena za slanje nečeg što nije baš pismo, ali nije ni puno veće od toga, na suprotnu stranu svijeta.
Kad pogledaš po kojoj se drsko visokoj (3 ili 4x većoj) cijeni prodaje takva ista điđa, kupljena na istom mjestu, i to naveliko, tu negdje u našem ćošku svijeta...
Meni uopće ne smeta platiti poštarinu 4,5 puta više nego proizvod ako je ukupna cijena na kraju 25-30% one koju traže u trgovinama do kojih opet moram putovati 100-200 ili više km.
10.11.2010 | 10:07
dpasaric je napisao:
@smayoo - Dobro pitanje jer nema logike, ali praksa tako pokazuje. Izgleda da mnogi uređaji na HDMI ulazu očekuju nešto što "treba još malo obraditi" i stvar ne funkcionira pixel na pixel kako bismo očekivali! Nevjerojatno zar ne? Npr. spojiš Mac mini na 42" LCD koji ima 1920x1080 ekran, rezolucija na kompu je baš takva, ali slika na ekranu nije oštra jer sam monitor/TV nešto skejla! Stari Mini tu nije mogao ništa, a ovaj novi čak ima slider kojim reguliraš taj dio! Ne bih se iznenadio da isto tako nešto čini s bojama, kontrastom itd... ukratko - HDMI se "pravi pametan", a DVI je sirov, ali egzaktan.


Je, imao si pravo... Jutros sam imao malo više vremena poigrati se ovim. Dakle, negdje u dubinama on-screen menija od monitora ima "picture size" gdje se može birati 4:3, 16:9 i "just scan". Bilo je odabrano 16:9 i dio slike (cca po 100 pixela po svakom rubu) je iscurilo s ekrana (što ranije nisam skužio jer u Mac OSu nikad ne maksimiziram prozore, a sad sam bootao Windowse pa sam skužio da ne mogu do "start" buttona ). Kad sam stavio na "just scan" slika je točno kakva treba biti.

Čudno. Jer na LG televizoru doma nemam takvih opcija i slika je super kakva je.

Inače, i u Sys Prefs, Displays mi za taj sekundardni display (preko HDMI) nudi kvačicu "overscan". Kad je ta kvačica ukvačicana (to je po defaultu), a na monitoru odabrano "just scan", onda je slika super, što se veličine tiče. Ako je overscan isključen, onda je slika smanjena na cca 19+ incha (imam debeli crni okvir oko slike).
10.11.2010 | 19:23
Hm, overscan nebi trebao utjecati na digitalni izlaz, vec samo na analogni dio DVI-a. To se koristilo na telkicama s katodnom cijevi da bi slika bila od ruba do ruba, jer kad se pustio film slika bi bila manja, a i bila je cijela savinuta po rubovima.
10.11.2010 | 19:38
kad se spojim na isti monitor preko njegovog DVI, ne nudi mi overscan kvačicu. Samo preko HDMI.
15.09.2011 | 16:27
Dižem temu da ne pokrećem novu, a vezano je uz kalibraciju. Da li ima koga iz Rijeke da ima kalibrator (za posuditi ili doći do mene) da kalibriram LCD? Za Win sam bio nabavio icc profil i bio sam zadovoljan pa nisam radio kalibraciju, ali sam nakon switcha primjetio da prikaz fotografija i boja nije baš u redu. Nemam TN-ca već S-IPS.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 40 minuta
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
  • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
  • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]
  • Gjuroo: Upozorenje Apple korisnicima glede moguće krađe identiteta: [link]
  • Gjuroo: @drlovric: Sviđaju mi se oznake što nisu šareni... Taj grb sa zoo vrtom je uvijek nekako kao šaka u oko, al ajd.
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, m@xym, marioart, Riba, tino1, Tito, VanjusOS, Anonimci (352)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO