kalibracija (valjda?) monitora
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

kalibracija (valjda?) monitora


25.10.2010 | 09:39
Spojio sam MBP HDMI kabelom (pomoću HDMI na MDP adaptera) na Samsung SM 2494HM 24" monitor.

Spajao sam ga ranije i VGA, i DVI, i HDMI kabelom (ovim istim) na razne monitore, projektore i televizore (LG i Samsung uglavnom) i slika mi je bila OK. Nisam ja po tom pitanju osobito zahtjevan - moje oko ne razlikuje više od 30-ak nijansi i boja - niti mi je posao takav da mi je to bitno.

Međutim na ovom (ganc novom) monitoru slika preko HDMI je *KATASTROFALNA*. Izgleda spaljeno. Fotografskim rječnikom bi se reklo - preeksponirano. Boje su isprane. Pokušao sam se igrati sa Brightness i Contrast podešenjima na monitoru, ali nisam ništa uspio popraviti. Ima i neka tri preseta (Dynamic, Standard i Movie) - na "Movie" je nešto malo, kao, bolje, ali, hm...

Na istom tom monitoru PC kanta preko DVI daje normalnu sliku (u okvirima mojih očekivanja).

Može li se tu što učiniti?
25.10.2010 | 09:57
A je li mozes preko Mac-a podesavati sliku? Istina je da vecina monitora dolazi priredjena i kao bolje radi s picekima. U igri ti je ona gamma (mislim da je 2.2 za PC, a za MAC je 1.8). Probaj se s time igrati, ili na kompu povecaj na 2.2 ili na monitoru smanji na 1.8 ili tako nekako.
Imas OSX 10.6? Tada bi gamma trebala biti 2.2.
support.apple.com/kb/ht3712
Tu nekaj trkeljaju o tome. E sad, ako je MBP u igri onda ima i Apple monitor u sebi i mozda je gamma ipak na 1.8. Eto, nije nesto, ali probaj.
25.10.2010 | 09:58
Ne znam kaj se desava, ali kad napisem odgovor onda ga nema.
Probaj se igrati s postavkama gamma vrijednosti. MAC ima 1.8, a PC 2.2.
support.apple.com/kb/ht3712
Tu malo objasnjavaju.
25.10.2010 | 12:36
Hvala na pomoći. Ali sad mi je otišlo na drugu stranu. Boje nisu više spaljene, sad su prezasićene.

Problem je vjerojatno u tome što mi je u koraku "Native gamma" rekao da namjestim slider tako da se siva boja jabučice poklapa sa sivom bojom pozadine, a pozadina mi je bila na tamnosive i svijetlosive pruge, a na bilo kojem položaju slidera je jabučica bila neke sive između ove dvije sive. Jbg.

Ali poigrat ću se još malo...

Ima li još koja ideja?
25.10.2010 | 14:21
Stos kod namjestanja parametara (siva, i RGB i onih pruga) je u tome da ti mora biti ambijentalno svjetlo postavljeno i onda se u odnosu na to ambijentalno svjetlo namjestaju parametri. Druga stvar je da kod namjestanja u stvari skiljis (gledas kao kroz trepavice), jer nikad nebus uspio namjestiti boje i sivu. Znaci, slika bi ti bila blurana zbog skiljenja. Ili posudis kalibrator, ali oni kvalitetniji su spojeni na komp stalno (koliko mi se cini) jer slika ovisi o ambijentalnom svjetlu, a kalibrator ima senzor svjetla.
25.10.2010 | 21:14
Čekaj, radi se o računalnom monitoru, a ne o LCD televizoru? Generalno pravilo je monitore spajati uvijek putem DVI protokola ako je moguće. Imaš li koji razlog zašto ga ne spojiti tako?
25.10.2010 | 21:58
Na DVI port mi je spojena PC kanta. Monitor mi na MBP treba samo ponekad, a pretežno ga koristim uz PC (koji nema drugog displaya).

A zašto je to generalno pravilo? Digitala ovo - digitala ono. U čemu je razlika? Uostalom, doma na LG 32" LCD TV-u mi je s istim HDMI kabelom i MDP adapterom sa ovog istog MBPa slika super.
25.10.2010 | 22:25
Hm, možda je glupo ali meni je pomoglo kad nisam mogao dobiti sliku na taj način. Naime pokušaj da je samo HDMI spojen na laptop a ištekaj DVI. Dakle samo laptop mora biti spojen na monitor, ne i pc (iako je ugašen).
25.10.2010 | 22:33
j***m ja taj monitor ako je takav da mu to smeta. Čemu mu onda služi source selector?

Hvala na savjetu, probat ću i to, iako mi je to neprihvatljivo rješenje (neću roniti svaki put iza monitora da to ištekavam-uštekavam).
25.10.2010 | 22:41
Apsolutno, mene je to primoralo na još jedan ekran, čak sam se toliko zanio da sam uzeo Cinemu.
25.10.2010 | 23:09
@smayoo - Dobro pitanje jer nema logike, ali praksa tako pokazuje. Izgleda da mnogi uređaji na HDMI ulazu očekuju nešto što "treba još malo obraditi" i stvar ne funkcionira pixel na pixel kako bismo očekivali! Nevjerojatno zar ne? Npr. spojiš Mac mini na 42" LCD koji ima 1920x1080 ekran, rezolucija na kompu je baš takva, ali slika na ekranu nije oštra jer sam monitor/TV nešto skejla! Stari Mini tu nije mogao ništa, a ovaj novi čak ima slider kojim reguliraš taj dio! Ne bih se iznenadio da isto tako nešto čini s bojama, kontrastom itd... ukratko - HDMI se "pravi pametan", a DVI je sirov, ali egzaktan.
25.10.2010 | 23:18
Smayoo jel bi mi mogao reci gdje si kupio taj adapter u HDMI (pretpostavljam na ebayu, pa ak možeš poslat link prodavaca) i koliko inaće dođe? I jel možda prenosi i zvuk?

Baš sam gledao onaj Griffinov u HDMI sa DVI nastavkom, al mi se čini skup..
26.10.2010 | 09:08
@cvitko, DVI ne prenosi zvuk. Postoje rjesenja i sa zvukom (mislim ATI ima to), ali onda i adapter mora biti poseban. To su custom rjesenja. DVI prirodno prenosi i zvuk (to vec znas). Znaci komp mora imati takav DVI koji je nestandardni da se na njega spoji isto tako nestandardni DVI>HDMI adapter i onda ide zvuk u recimo televiziju.
Kaj se televizije tice, susreo sam na Sony telkicama da nisu uopce prikazivali sliku, ili su je prikazivali u malenoj rezoluciji ili slika nije bila od ruba do ruba. To je mislim mana HDMI-a koji ima zastitu (dok DVI toga nema).
Doduse na svoj Sony koji ima 1xDVI i 2xVGA, svo troje radi skupa.
@smayoo, mozda HDMI i DVI "dijele" nekog vraga u monitoru i zato zeza. Mada, Samsung je u pitanju, pa nekako sumnjam.
26.10.2010 | 09:58
Žabac, nisam siguran da sam skužio što si napisao, ali HDMI prenosi zvuk, a DVI ne prenosi (ako je standardan).

Cvitko, ne ovisi o MDP/HDMI adapteru da li prenosi zvuk, nego o Macu. Moj MBP late 2008 nema audio out na MDP-u pa ne znam da li bi adapter prenosio zvuk na novijem MBP-u (koji ima audio out na MDP-u), ali pretpostavljam da bi.

cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&a...geName=STRK:MEWNX:IT
26.10.2010 | 12:28
Sjecam se da neke ATI graficke kartice (za PC, a mozda i za MAC), prenosile su i audio kroz DVI konektor. Taj DVI je nestandardni, to je odgovor cvitku. To kod tebe vjerojatno nije slucaj.
26.10.2010 | 14:16
Za ovo da DVI ne prenosi zvuk mi je jasno, a HDMI prenosi za modele iz '10 ali ovisi o adapteru. Nadam se da ovaj koji mi je preporucio smayoo prenosi. Jedno mi je cudna cijena od $0.99 + $4.50 Shipping

Ugl.kupio sam 1 vec iz kine, al ga nisam mogao koristiti mini DP dio nije bio dobro sljepljen pa bi se uvukao u plastiku kad bi ga probao ukopcati. Vratili su mi lovu, al mi se neda vise s tim zezat...
26.10.2010 | 21:43
Meni se nisu takve stvari nikad dogodile. Ne vidim što je čudno u cijeni 0,99 + 4,50 shipping. To je komad plastike s pedalj kabela i malo bakra. Sve skupa se 100% automatski štanca u SMD robotiziranim pogonima koji se prodaju za ispod $10.000. $0,99 je sasvim primjerena cijena za takav proizvod u prodaji na malo, na lokaciji bliskoj mjestu proizvodnje.
$4,50 je također primjerena cijena za slanje nečeg što nije baš pismo, ali nije ni puno veće od toga, na suprotnu stranu svijeta.
Kad pogledaš po kojoj se drsko visokoj (3 ili 4x većoj) cijeni prodaje takva ista điđa, kupljena na istom mjestu, i to naveliko, tu negdje u našem ćošku svijeta...
Meni uopće ne smeta platiti poštarinu 4,5 puta više nego proizvod ako je ukupna cijena na kraju 25-30% one koju traže u trgovinama do kojih opet moram putovati 100-200 ili više km.
10.11.2010 | 10:07
dpasaric je napisao:
@smayoo - Dobro pitanje jer nema logike, ali praksa tako pokazuje. Izgleda da mnogi uređaji na HDMI ulazu očekuju nešto što "treba još malo obraditi" i stvar ne funkcionira pixel na pixel kako bismo očekivali! Nevjerojatno zar ne? Npr. spojiš Mac mini na 42" LCD koji ima 1920x1080 ekran, rezolucija na kompu je baš takva, ali slika na ekranu nije oštra jer sam monitor/TV nešto skejla! Stari Mini tu nije mogao ništa, a ovaj novi čak ima slider kojim reguliraš taj dio! Ne bih se iznenadio da isto tako nešto čini s bojama, kontrastom itd... ukratko - HDMI se "pravi pametan", a DVI je sirov, ali egzaktan.


Je, imao si pravo... Jutros sam imao malo više vremena poigrati se ovim. Dakle, negdje u dubinama on-screen menija od monitora ima "picture size" gdje se može birati 4:3, 16:9 i "just scan". Bilo je odabrano 16:9 i dio slike (cca po 100 pixela po svakom rubu) je iscurilo s ekrana (što ranije nisam skužio jer u Mac OSu nikad ne maksimiziram prozore, a sad sam bootao Windowse pa sam skužio da ne mogu do "start" buttona ). Kad sam stavio na "just scan" slika je točno kakva treba biti.

Čudno. Jer na LG televizoru doma nemam takvih opcija i slika je super kakva je.

Inače, i u Sys Prefs, Displays mi za taj sekundardni display (preko HDMI) nudi kvačicu "overscan". Kad je ta kvačica ukvačicana (to je po defaultu), a na monitoru odabrano "just scan", onda je slika super, što se veličine tiče. Ako je overscan isključen, onda je slika smanjena na cca 19+ incha (imam debeli crni okvir oko slike).
10.11.2010 | 19:23
Hm, overscan nebi trebao utjecati na digitalni izlaz, vec samo na analogni dio DVI-a. To se koristilo na telkicama s katodnom cijevi da bi slika bila od ruba do ruba, jer kad se pustio film slika bi bila manja, a i bila je cijela savinuta po rubovima.
10.11.2010 | 19:38
kad se spojim na isti monitor preko njegovog DVI, ne nudi mi overscan kvačicu. Samo preko HDMI.
15.09.2011 | 16:27
Dižem temu da ne pokrećem novu, a vezano je uz kalibraciju. Da li ima koga iz Rijeke da ima kalibrator (za posuditi ili doći do mene) da kalibriram LCD? Za Win sam bio nabavio icc profil i bio sam zadovoljan pa nisam radio kalibraciju, ali sam nakon switcha primjetio da prikaz fotografija i boja nije baš u redu. Nemam TN-ca već S-IPS.
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 47 minuta
 • zoranowsky: Dok su se druga djeca igrala u pijesku, mali Chuck se igrao na betonu :)
 • smayoo: Chucka Norrisa je rodila njegova teta jer mu se nitko nije usudio j***t mater. :D
 • Ender: @smayoo: ja sam cuo da je Cuck Norris stvorio sam sebe, a onda je Bog stvorio ostalo. al to je jedno od izgubljenih jevandjelja :-)
 • smayoo: Kad smo kod Chucka Norrisa, to, pretpostavljam, znate - da je njega rodila teta? :)
 • smayoo: Zanimljivo. Hvala!
 • drlovric: Ne znam jeste li culi za Omnivore. Ja nisam do nedavno, i brutalan je alat. Pogledajte, mozda vam se svidi :) [link]
 • Zdravac: Chuck Norris ne slavi rođendan. - Rođendan slavi Chacka Norrisa! :)
 • smayoo: :D
 • Yonkis: @smayoo misliš reći da Chuck Norris rođen dan poslije rođenja tvoje mame? To mi nekako bolje zvuči. :)
 • zoranowsky: Respect!
 • smayoo: A moja mama je rođena dan prije Chucka Norrisa :D
 • zoranowsky: Moja mama dan ranije :)
 • korisnik: Steve Jobs i Alain Prost rođeni istog dana. Moja mama, dan kasnije :)
 • Ender: Bez Steve sa nama, sa Stevom u nama! :-)
 • smayoo: Druže Stevo, Miti seku nemo! :D
 • dpasaric: Jobs bi danas slavio 69. rođendan!
 • Beli: Dragi svi, molim vas da pogledate na moj post na Hardware forumu. Unaprijed zahvalan od srca. [link]
 • zvone: Pozdrav. Netko jr ovdje spominjao promjenu tipkovnice na MB Airu iz strane u Hr. Ima li tko iskustva i zna li se cijena? Hvala.
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.51 Seconds

Provided by iJoomla SEO