trebam JEDNOSTAVNI software za skeniranje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

trebam JEDNOSTAVNI software za skeniranje

18.06.2010 | 20:40
Imam HP all in one uređaj koji je pod Leom koristio vlastiti (katastrofalno loš) software za skeniranje, a Mac ga nije prepoznavao kao skener. Pod Snow Leom ga pak vidi kao normalan skener pa HP više ne isporučuje svoj SW (hvala Bogu ).

Međutoa, Image Capture.app koji dolazi s OS-om mi je previše bazičan što se podešenja tiče. Ja stvarno nisam zahtjevan, ali on uopće nema podešavanja. Ima samo tri preseta - color, B&W i "text". Ovaj "text" radi kako meni ne odgovara (zapravo uopće ne znam što bi on trebao raditi).

Ono što meni treba je jednom mjesečno skenirati dvadesetak listova u grayscale 150 DPI sa sheet feedera u PDF. Image capture sve odradi OK, osim što nema grayscale. Full color mi ne odgovara jer kreira puno prevelike fajle.

Koji mi, dakle, JEDNOSTAVNI i BESPLATNI software za skeniranje možete preporučiti, a da zadovoljava moje zahtjeve?

(Molim da se suzdržite komentara tipa "kakve veze ima što su full color fajle velike, pa danas su diskovi jeftini, itd. Hvala.)
18.06.2010 | 20:48
Probaj VueScan www.hamrick.com/

Poskeniras pa maknes i sljedeci mjesec ponovo instaliras...
18.06.2010 | 21:03
VueScan je odlican. Radi za 5!
18.06.2010 | 21:13
Hvala na savjetu, ali za mene je to stvar principa. Ako netko traži da mu se plati, za mene nije bitno da li se to može zaobići. Čak i software za koji ne traže da se plati, nego samo primaju dobrovoljne donacije uvijek platim (doniram) ako sam zadovoljan i vidim da ću ga redovito koristiti.

$40 je previše za platiti s obzirom na to koliko je meni skener potreban.
18.06.2010 | 21:16
Koji mi, dakle, JEDNOSTAVNI i BESPLATNI software za skeniranje možete preporučiti, a da zadovoljava moje zahtjeve?

Ja bih se držao Image Capturea. Zapravo, i držim ga se.

Jedno od potencijalnih rješenja tvog problema je automatsko konvertiranje full color skenova u grayscale, nakon skeniranja i snimanja na disk.

Potpuno automatizirano rješenje je moguće ako uvijek koristiš isti destination folder (ili više različitih, ali uvijek unaprijed poznatih) za skeniranje. U tom slučaju možeš aktivirati folder action za taj folder i zakačiti za njega AppleScript koji će pomoću sistemskog Image Eventsa konvertirati full color u grayscale (ili napraviti štogod drugo ti padne na pamet). Dakle, ne zahtjeva dodatan softver tipa Photoshop - sve je out-of-the-box.

Skripta za spomenutu konverziju ne bi trebala biti nikakva posebna znanost pa ako zaključiš da ti to rješenje paše, pingaj me za skriptu.
18.06.2010 | 21:34
Mf... vidiš, ovo je zanimljivo. Razmislit ću o tome. Ima li još tko kakav prijedlog?
  • Dijete
  • Posjetitelj
18.06.2010 | 22:23
moj novcic je da slusas Djipija..
18.06.2010 | 23:10
Ups. Moram se ispraviti! Provjerio sam, Image Events NE može konvertirati bit depth slike. Dosjetio sam se i rješenja kroz Preview, s obzirom da se u njemu može desaturirati slika, ali to je svejedno neće pretvoriti u grayscale, ostat će 24-bitna. :/

Ali! Image Capture, koliko vidim, ipak defaultno MOŽE snimiti grayscale. Kad je "Kind" postavljen na "Black & White", "Grays" uredno nudi "256 Grays", što je 8-bitni grayscale format. Provjerio sam u Photoshopu, nakon importa tako skenirane slike, Image Mode JE Grayscale.
19.06.2010 | 01:11
Hvala, Đipi! No, kakve li uvrnute logike... Strpati grayscale pod "black & white"...
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.06.2010 | 03:13
smayoo je napisao:
No, kakve li uvrnute logike...

meni je to baš baš sa prosjecne strane usera logicno.. black and white nije nuzno 2bitna definicija jer kod prosjecnog covjeka crno-bijelo izaziva asocijacu crno bijelog filma (koji je ustvari bezbojan, desaturiran, al nikako črn bel) i vjerojatno jos poneke koje se ticu situacije koja nije ni crna ni bijela..
19.06.2010 | 08:54
Mda... Imaš pravo...
26.06.2010 | 11:05
BTW, evo sad sam tek išao skenirati iduće dokumente i skužio sam da kod mene u "Image Capture" ne postoji "Grays" roleta o kojoj Đipi piše. Onda sam, "metodom uzaludnih pokušaja" (kako je to zvao moj profesor iz Osnova elektrotehnike na faksu ) napravio scan s podešenjem na "black & White" i dobio - grayscale scan .

Ako želim baš monokromatski scan (1-bit depth), onda moram izabrati kind "Text".

Enivej, bitno je da radi što mi treba...
26.06.2010 | 17:31
Koju verziju Image Capturea koristiš? Moja je 6.0.1 (428). I ovako izgleda gornji-desni dio kad odaberem "Black & White":

Screen_shot_2010_06_26_at_16.png
26.06.2010 | 17:50
Ne ide li to samo od sebe s verzijom OSa? Kod mene je isto 6.0.1 (428). Ali ovaj dio izgleda ovako:

Screen_shot_2010_06_26_at_16-f0a4a79e973e88b49d545ddd384b78fa.png

Bit će da ima veze sa skenerom. To jest, to znači da moj skener na glup način OS-u prijavljuje svoje sposobnosti...
26.06.2010 | 17:53
Neznam gdje je nestala navika da se uz skener isporuci TWAIN driver koji onda mozes koristiti i u Wordu ako bas treba...
Zadnji HP skener s kojim sam bio zadovoljan bio je 6100c. Ja kupio 6200c i od onda sam prestao imati bezuvjetno povjerenje u HP proizvode.
26.06.2010 | 18:07
Meni je samo tuzno sto vecina periferije ima bitno losije drivere za OSX u odnosu na Win
26.06.2010 | 18:33
MoschuS je napisao:
Meni je samo tuzno sto vecina periferije ima bitno losije drivere za OSX u odnosu na Win

Prije 10ak godina je bilo obrnuto, barem sto se printera i skenera tice...
26.06.2010 | 20:00
Čuj, to je već dosta star HP all in one Officejet 5610. Više nisam točno siguran koliko, ali negdje 4-5 godina. Imam ga još od prije nego sam kupio prvog Maca i s njim je došao poseban CD s driverom i softverom za Tiger. Onda sam s neta skinuo noviju verziju svega toga, za Leopard, i to je bilo živo go*no. Driver je tako glupo bio napisan da ga nijedan drugi softver osim njegovog nije prepoznavao kao scanner (i to ne samo na Macu, nego i na Windowsima isto). I stalno se nešto blesirao.

Srećom, sa Snowom dolazi driver za njega koji je normalan, tako da sam ja sad superzadovoljan, jer sad mogu skenirati ne samo iz Image Capture, nego iz bilo čega što podržava TWAIN skenere. I radi svaki put. Od prve. Normalno. I ne zaglavi se.

To što se grayscale zove "black & white", a b&w se zove "Text" - preživjet ću.

Inače, ja sam imao dobro mišljenje od HP-u vrijeme HP 28, 32, 38, 42, 48 džepnih računala (bez kojih je bilo nezamislivo studirati elektrotehniku) i u vrijeme LaserJet IV printera. Od onda, sve nizbrdo. Ali, s obzirom da sam taj all-in-one fax, printer i skener platio 1100 Kn, i da je već toliko star da, ne da je preživio garanciju, nego sam već i zaboravio kad je kupljen, ne mogu biti nezadovoljan, taman i da upravo sad crkne (kuc, kuc, kuc...)...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 10 sati
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?