vektoriziranje fotke - pomoć/savjet
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

vektoriziranje fotke - pomoć/savjet


12.05.2010 | 02:01
bok.
nadam se da će mi netko moći pomoći oko sljedećeg problema. trebao bi mi kartonski lik u prirodnoj veličini na kojemu je otisnut Janko Polić Kamov.
imam njegovu fotografiju u knjizi, pa bih ju mogao skenirati na 600 dpi, ali bi se onda morala nekako vektorizirati da se može toliko povećati.
može li se to kako izvesti da konačan otisak ispadne ok?
zapravo imam dvije fotke, jedna glave (torza) i jedna skoro cijelog tijela, pa bi se moglo kombinirati. čak bi se moglo uzeti i nečije tuđe tijelo koje bi bilo kvalitetnije za takav veliki otisak, a samo se onda njegova glava obraditi i dodati.
ovo su fotke:
Kamov_torzo.jpg
12.05.2010 | 02:03
druga fotka (šta se ne može staviti više od jedne fotke uz post?)
Kamov.jpg
12.05.2010 | 02:05
ove fotke su s neta, ali postoje u knjizi i mogle bi se skenirati, samo ne znam koliko bi se nakon toga mogle obraditi i kako da uspije otisak u prirodnoj veličini.
12.05.2010 | 04:18
nisam siguran da razumijem što želiš postići?
Vektoriziranjem ne možeš postići izgled fotografije, ako ti je to želja?
Možeš postići jedino logo-like lik kamova - ako ti to odgovara?
Ili više cartoon like.
bok
12.05.2010 | 09:03
Shvatio sam da želiš lik Kamova isprintati u prirodnoj veličini. Recimo: 170 cm u visinu.
Ako imaš fotografiju otisnutu u nekoj knjizi kao predložak, tada će u najboljem slučaju kvaliteta tog printa biti slična originalu kojeg skeniraš. Sve ostale intervencije spadaju u domenu ilustracije, a taj spektar mogućnosti je poprilično širok.
Fotografiju ne treba vektorizirati, a razloge ti je naveo ecvis 17.
Iskreno, što bi ti na fotografiji vektorizirao? Konturu, unutarnje linije... što?
12.05.2010 | 12:04
da, znam koja su otprilike "ograničenja" traceinga, iako ima u AI-u nekih opcija i za photo-like traceing, ali ne ispada to baš najbolje.
problem je prvenstveno kako takvu fotku razvuči na veličinu cca 170 x 80 cm, da ispadne koliko toliko pristojno. mislio sam da se može nešto iskombinirati s vektorizacijom + još nešto. ne znam, naprosto se informiram o mogućnostima...
12.05.2010 | 12:08
joskocurkovic je napisao:
Shvatio sam da želiš lik Kamova isprintati u prirodnoj veličini. Recimo: 170 cm u visinu.
Ako imaš fotografiju otisnutu u nekoj knjizi kao predložak, tada će u najboljem slučaju kvaliteta tog printa biti slična originalu kojeg skeniraš. Sve ostale intervencije spadaju u domenu ilustracije, a taj spektar mogućnosti je poprilično širok.

ja sam dobio suprotnu informaciju, da ne bi bilo dovoljno skenirati fotku, da to ne bi bio dovoljno kvalitetan predložak za obradu.
meni bi ovo što kažeš odlično pasalo, kada bi to izgledalo i malo lošije nego u knjizi, bilo bi mi dovoljno.
znači, da probam skenirati fotku i povećati ju? koju rezoluciju da stavim za povećanu, nekih 150 dpi?
12.05.2010 | 12:41
Ja mislim da ti riješenje nije niti vektorizacija niti sam sken a iz sljedećih razloga:
1. vektorizacija jednostavno nije tome namjenjena - povečavanju fotki. Vektorizacija je tu da bi se fotografija "pretvorila u nešto drugo" te se onda koristila kakti ilustracija, crtež, grafički element (koji proizlazi iz ali više nije - fotka) itd.
To što si nazavao ograničenjima su prije karakteristike vektorske slike. Kao da kažeš da je ograničenje fotografskog medija, to što se nemogu selektirati "objekti" koji ju sačinjavaju te se od nje teško ili nikako nemoše napraviti nekakav logo ... you get the point.
2. skeniranjem fotografije iz tiska neće dati kvalitetniju sliku iz sljedećeg razloga. Naime prilikom tiska se na ploču tonovi te boje nanose rasterom (tako da su gušće raspoređene točkice način prikazivanja taminijih tonova a rijeđe raspoređene svijetlijih) to naše oko ne vidi baš najbolje i upravo zato to i funcionira. Ali ako pažljivije pogledaš vijdeti ćeš o ćemu govorim. na kraju krajeva evo pogledaj tu tinyurl.com/34mjlpz ... (klikni dodatno na fotku da se zumira da bolje vidiš). Takod da skeniranjem ćeš dobiti samo prikaz tog rastera a ne precizniju fotku.

Sad kad smo to riješili pitanje je sljedeće, s obzirom na koje se možeš (po mom mišljenju) odlučiti na dvije stvari.
1. koristiti fotografiju manje rezolucije te filetrima koje ti recimo photoshop daje možeš dati fotki fini "grain" putem kojeg ćeš naglasiti upravo karakteristike foto materijala koji koristiš. TO može biti "old photo look" ili recimo pixeliziran look. Ovisno o tome što tebi i cijelom projektu odgovara.
2. možeš napraviti svoj grid kao ovaj koji si vidio da se koristi za knjige ali izvorno iz svog fajla a ne takod a ga uskeniraš.
To se radi tako da se fotka prebaci u greyscale (8bitni) ako već nije, zatim image/bitmap/halftone screen i onda biraj oćeš li raster linijama, točkama ili čime.
Tu se igraj sa kutom rastera, pixelažom i sl.
Činjenica da je mala rezolucija slike ti ni malo neće smetati - dapače.

Ovo će se normalno printati na veće dimenzije i može se naknadno bojiti u bilo koju boju želiš.

Osim ova dva riješenje i vektorizacja je mogućnost no ne u smislu da se ond i dalje radi o fotografiji već ona budi svjestan da radiš islustraciju baziranu na fotki a ne način da tiskaš/ printaš fotku.

Eto nadam se da će ovo biti od pomoći.
Ako imaš još pitanja samo pucaj

bok
12.05.2010 | 13:08
ok, hvala.
ono što meni konkretno treba je:
optimalno - c/b (greyscale) fotka Kamova koja će se otisnuti na kartonsku figuru i simulirati njegovu osobu;
prihvatljivo - skica, crtež ili slično istoga.
ne želim iz određenih razloga ići u detalje, ali radi se o korištenju te figure za Riječki sajam knjiga. znači, nije bitno da bude obavezno fotka, niti da to bude neka super kvaliteta, bitnije je da figura dočara i predstavi tu osobu. to je bitnije od načina na koji je tehnički izvedeno, ali to ne znači da želimo da baš izgleda kao da smo ga izrezali iz papira i dali djetetu da ga nacrta.
ne znam uspijevam li vam prenijeti zamisao...
12.05.2010 | 13:52
A gledaj, uspjevaš prenjeti zamisao, no nije mi jasno što bi zapravo htio.
Naime stvar je tvog odabira. Tehnički sam ti rekao kako ide koja od opcija.
Na tebi je da ih isprobaš i odlučiš se za neko od riješenja.

Ja ti mogu reći što ja preferiram no to nema specijalno smisla jer neznam kako to na kraju treba izledati koji je štih cijelokupnog dizajna, štanda ili ćega več za što se to radi itd.

Evo da imaš neku ideju kako to sve skupa izgleda skini si primjere koje sam ti nabrzinu sklepao. skini zip file pa si pogledaj.
Ovo je samo prvo što su programi izbacili ali da imaš odprilike neki feeling eto.

Kod rastera se gustoća kut i koješta još može podesiti, također prije nego ideš raditi raster možeš se poigrati sa kontrastima same fotke pa su onda i rezultati drugačiji.
Kod ove verzije gdje sam se igrao sa filterima sam koristio par noise filtera i texture fileter i onda sam sve skupa obojao u monotone ...
U taj monotone možeš pofarbati i rastere ako želiš. Ovo će te u kranjem tisku doći isto kao i cb tisak jer kostiiš samo jednu boju. No pazi da onda ne koristiš jpeg verziju nego eps kada ju importiraš indesign nakon što je pripremiš u photoshopu kako bi ti povuklo i kolor paletu koja se koristi.
treće su vektorska riješenja pomoću vectormagic.com/home ovog alata koji puno bolje radi vektorizaciju od illustratora jer mu je to jedina funkcija. Web način je free, a desktop app se plaća.

I to ti je to ... tehnike su takve nekakve, a ti moraš odlučiti i napraviti to.
pozdrav
12.05.2010 | 15:15
hvala ti puno na trudu.
dakle, samo da sam siguran - to što si radio u PS-u s filterima, to moram napraviti sa skeniranom fotkom, ne s ovom s neta? i nakon toga ju mogu rastegnuti na veličinu koja mi treba?
12.05.2010 | 15:20
Jedno od rješenja bi moglo biti da:

1. Pretpostavimo da je scan u grayscale paleti, režimu, nije bitno.
2. Idemo na; image-adjustement-threshold, pri čemu češ dobiti full deuxton, isključivo crna i bijela.

Znači, imati češ dvije vrste površina na slici (crne i bijele)

Ideš na SELECT (crna) i similar, pri čemu če ti photoshop odabrati cijelo crno područje. Nakon toga ga vektoriziraj (ako treba)

3. KOmanda-slect-inverse če ti napraviti obrnutu selekciju bijelog područja na slici.
Pa i to možeš vektorizirati.

Problem je što če nestati međutonovi, ali možda ispadne i fora
MOžda ti se i svidi, pokušaj
12.05.2010 | 15:26
S time da možeš stupnjevati treshold, imaš slider .
12.05.2010 | 15:27
ok, dobro, možemo i to probati.
samo ne kužim kako nakon selektiranja svake površine vektoriziram. gdje, u PS-u?
12.05.2010 | 16:34
to moram napraviti sa skeniranom fotkom, ne s ovom s neta

Ne nego sa neta.
...samo ne kužim kako nakon selektiranja svake površine vektoriziram. gdje, u PS-u?

Ne, photoshop nema opciju da vektorizira jer je raster based program.
Opcije su ti onaj link koji sam ti gore dao ili Illustrator ... ovisnošto ti više paše iako je Vectormagic bolji u tom poslu.
Osobno ne vidim zasto raditi ove predradnje koje je frane naveo jer nakon što je stvar vektorizirana i trebaš maknuti recimo pozadinu shiftklikanjem po pozadinskim vektorima i lupiš delete i nestati će.

nakon toga ju mogu rastegnuti na veličinu koja mi treba?

Ova rečenica mi govori da ti fali znanja za ovaj posao, pa postaje malo kompleksno pojasniti cijeli proces jer treba pojašnjavati i opće stvari koje su sa ovime u vezi. Al ajde da ih par probamo obuhvatiti:
1. vektori - ovo je apsolutno neovisno o veličini tiska ... jednom kad imaš vektore možeš ih rastegnuti i na km2 ako imaš takav printer. Ali - to nije fotka ako to želiš, i popularno je no ne i uvjek adekvatno riješenje IMHO.
2. rasterizirana "halftone" priprema fotografije je način na koji se fotka priprema za sitotisak i karakteristična je sa tisak starijeg datuma, (koristi se i danas samo je preciznije pa se manje primjeti) te mi se čini nekako u skladu sa činjenicom da je kamov covjek s pocetka 20-og veka se igrati sa takvim nekim layoutom. Vezano uz printanje - however, ovo je raster slika (za razliku od vektorizirane) i moraš uzeti u obzir veličinu print a koji ćeš raditi. A to je za print 1:1 čovjekovoj visini nekih 150DPI (obzirom da se takve stvari en gledaju izbliza).
Dakle u procesu apliciranja halftone-a istovemeno moraš povečati i rezoluciju outputa slike.
To bi išlo ovako nekako:
image size>tu u donjem lijevom uglu makneš kvačicu sa resample image i gore u dimenzijama uneseš vrijednost height i width koje trebaš imati u krajnjem fajlu i lušiš ok.
Sada imaš datoteku sa istim brojem pixela samo su oni rastegnuti na veću površinu.
Sada odeš u image>mode>bitmap
i prvi redak ti govori koji ti je input DPI (ovo će biti nešto mizerno cca 7dpi) a u drugi moraš unjeti dpi koji ti treba -- recimo da je taj 250dpi. onda ideš dalje i setiraš svoj raster.
Rezultat je fajl koji je print ready.
Da vidiš kako će ispasti u printu u photoshopu odes na view>actual pixels.
Ako želiš da se printa u nekoj spot boji koja nije crna:
image>grayscale onda image>duotone
onda iz padajućeg menija odaberi monotone
te izaberi svoju spot color boju. i upamti joj ime te reci tiskari da se koriste tom bojom.
Evo file upravo ovako pripremljen i spreman za otvaranje illustratorom da se doda neki tekst ili štoveć na to, ili spreman za import u indesign za rad sa tekstom na njemu. tinyurl.com/243qd7p
Ukoliko poželiš kamova isprintati preko fasade robne kuće korzo uvijek možeš ovaj isti rasterizirani halftone img dodatno vektorizirati, tako da isto izgleda a da je size independent. ... ovaj koji sam linkao je print ready za veličinu od 170cm visine.
Ako misliš na onaj filterizirani što ima i neku teksturu i sve njega moraš prvo povećati u željenu veličinu (samo ovaj puta moraš vratiti kvačicu na resample image unutar image size toola kako bi i povećao broj pixala a ne samo visinu i širinu) i onda aplicirati filtere. Kako bi output opet bio 150-250dpi.

Poanta je da ako printaš vektore ne trebaš načelno nemoraš misliti na dpi prije unosa jer ionako jako precizne fotke ni nemožeš dobro vektorizirati niti to ima smisla, a ako radiš sa rasterom bilo koje vrste onda moraš misliti o dpi-ju.
Također skeniranje knjige neće nikako pridonjeti kvaliteti toga što radiš a vjerujem da će i pridonjeti negativno zbog ranije spomenutih razloga. Postoje scenariji u kojima bi sken fotka dala bolje rezultate, ali obzirom da znam o kojim se fotkama radi - teško da imaš nešto više informacija u toj knizi obzorom da ni oroginalne fotke kamova nisu neke kvalitete. Pa zaboga ovaj portret je više slika neko fotka (slika as in painting)

Eto toliko od mene
12.05.2010 | 16:47
Finn je napisao:
ok, dobro, možemo i to probati.
samo ne kužim kako nakon selektiranja svake površine vektoriziram. gdje, u PS-u?


Slažem se s tim da phs nije vektorski program, ali mu je donekle a mislim i upotrebljivo razrađen vektorski dio.
To znači da bi se moglo eksportirati u .ai ili .ps.

Postoji nekakva komanda make path from selection ili tako nekako, koja nije doduše 100% precizna, ali se da kasnije doraditi sa dodatnim sidrištima i polugicama (čitaj: alat pen).

Taj path ili krivulju (recimo crne boje)možeš postaviti kao jedan layer koji češ ostaviti u vektorskom obliku. i drugu krivulju ili skup krivulja za drugu boju, koja ti vjervatno neće trebati jer se radi o bijeloj, a to se u tvom slučaju možda ne bi trebalo tiskati.

Pozadinu izbriši.
To onda možeš eksportirati u .ai ili neki drugi vektorski format, možda .ps.

Pozz
12.05.2010 | 16:56
hvala ljudi na pomoći.
ecvis, zbilja si se potrudio, daj reci kako bih ti mogao barem cugu platit.

kužim se ja nešto u tu grafiku, ali ne dovoljno u ovom slučaju. sva sreća da sam gl. organizator, a ne dizajner sajma.
imamo dečka koji nam radi vizualni identitet, ali je trenutno komplicirana situacija, pa sam ja preuzeo vidjet šta i kako s ovim.

hvala još jednom i navratite: 27. 5. - 2. 6., HKD, Rijeka (stavit ću link na naš web kad ga dovršimo).
12.05.2010 | 17:13
ništa ... drage volje
... ako pratiš ove korake možeš dobiti pripremljenu sliku za print vrlo jednostavno.
Ako ne ide slobodno koristi ovu što sam ti linkao (ako je otvoriš photoshopu možeš otići na image > duotone i duplim klikom na aktivnu boju otvaraš izbornik i možeš promjeniti boju u onu koju želiš)
Sve u svemu to ti je to.

Ako ne opet dobro

A vezano uz pivu ... kako ovaj vikend navraćam u Rijeku na nekoliko dana ... i mogli smo na pivu

pozdrav
13.05.2010 | 03:00
ajde, vidjet ćemo...
ako se ne potrefimo, navrati u Peek&Poke i reci Sveti da ti natoči nešto na moj račun.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 30 minuta
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO