Illustrator CS i njegovo slovo š, problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Illustrator CS i njegovo slovo š, problem

• melloyello
  • Posjetitelj
30.04.2004 | 12:24
u kratkim crtama:
kopiranjem teksta iz worda ili textedita u Illustrator cs dogadja se sljedece
- sva nasa slova se uredno vide osim što slovo š promjeni font i ostaje u znaku (fi)
- nemoguce ga je promjeniti u drugi font tako da dobije zeljeni oblik
- font je uredan ... provjerio sam kod vise fontova koji su radili i prije i sada.. u svim ostalim programima...
- jedino rijesenje koje sad imam da dodjem ispred znaka (fi) i da upisem slovo š i onda da obrisem znak... pomalo iritirajuce...

ima li netko kakvog iskustva s time, a po mogucnosti i rijesenje?
30.04.2004 | 14:12
kod mene sve OK, cak i u kombinaciji PC Word doc - Illustrator CS
- otvorim PC .doc file u TextEditu (sa nasim slovima)
- copy/paste texta u Illustrator CS (font - OT ili TT (sa unicode layoutom))

isto vrijedi i za InDesign CS

jos samo da docekamo MS Office 2004 i FreeHand sa Unicode suportom...
30.04.2004 | 16:26
..jos samo da docekamo MS Office 2004 i FreeHand sa Unicode suportom...

Mogu koliko toliko shvatiti da se ceka MS Office -- stara matora mazga Microsoft konacno je popustila i ugradila u tako opceniti i svakidasnji komad softvera podrsku za neki medjunarodni standard. Treba li im dati pljesak? Magarci!

FreeHand s Unicode podrskom? Hm, ne znam zasto cu ovo sada reci, ali bio bi vise red da taj komad sofera fino nestane s lica zemlje. Stara troma mazga, eto u sto se pretvorio. Sto ugradjuju u njeg da tako nabuja i trosi sve moguce resurse, iako u zadnjih par inacica nisam vidio nikakav napredak?

Hej, taj softwer nema smisla! Macromedijin rep iz njene DTP proslosti, daj neka ga upokoji vise!

A ja upravo pisem Appleu da nam konacno izbaci jedan pristojan komad softwera za web-publishing, nesto sto ce vinuti u visine XML i od Flasha konacno napraviti uporabljivu i svima dostupnu tehnologiju. Neke glasine kazu da oni i rade na tome ... drzim im palceve!

Nije da sam pristran, ali Apple je izgleda jedina tvrtka koja zna i moze napraviti posten, razumljiv i privlacan komad softwera! Buaa svima ostalim prizvodjacima - vratite se u vrtic i nemojte nas maltretirati bloatwareom!!
  • melloyello
  • Posjetitelj
30.04.2004 | 17:13
okej okej.. samo sam trazio rijesenje za problem slova... ovo sto si naveo je sveopce rijesenje i odlazak u monopolisticke vode...

uglavnom imas pravo sto se tice freehanda ili takozvanog slobodnog crteza... ali ako izbacimo njega i corela ... pa ostaje nam illustrator koji i nije bog zna sto ova je verzija (cs) nesto bolja ali mi se cini da je samo zakrpala rupe od 11 i to je sve.
30.04.2004 | 20:01
FreeHand s Unicode podrskom? Hm, ...i sve moguce resurse, iako u zadnjih par inacica nisam vidio nikakav napredak?[/i]

ma FH 9 (na OS 9) dobro šljaka (i defacto je standard, uz QX 4, kod nas) a ja sam prešao na AI prije par godina i ne vračam se više (iako na poslu ponekad moram raditi u FH zbog kompatibilnosti sa DTP ekipom)

Ovo sa FH MX-om sam spomenuo zbog toga sto večina grafičara ne prelazi na X zbog problema sa našim slovima (i starim Mac PS fontovima), a preko Unicoda stvar definitivno radi

A ja upravo pisem Appleu da nam konacno izbaci jedan pristojan komad softwera ... drzim im palceve![i]

Apple je eventualno trebao kupiti Quark (i izbjeći DTP katastrofu, koja je usljedila), a trenutno, softwarea imaju, mozda i previše

ova je verzija (cs) nesto bolja ali mi se cini da je samo zakrpala rupe od 11 i to je sve

CS je v.11, i vjerovatno je najbolja verzija jos od v.8

... ako koga zanimaju TT fontovi (mac os x - pc kompatibilni + naši grafemi) neka se javi
30.04.2004 | 20:03
ups... pobjegli italici
  • melloyello
  • Posjetitelj
30.04.2004 | 22:36
pobijeglo sve... skoro pa nemoguce procitati
da krivo zapisao... v10... sorry....
mada je meni 9. odlicno radila... osmica isto tako... ali 10 potpuna katastrofa i sa onim updateom i dalje je imala musice...

kod nas zapravo radimo pola na freehandu a pola nas na illustratoru i nemamo problema sa kompatibilnoscu... kakve probleme ste vi imali??

sto OS x tice mi smo svi presli poslije nove godine na njega sa novim fontovima tt... i radiolo je bez greske... zapravo smo cekali quark za osx....

mene zanimaju fontovi... makar sam sad poceo raditi na unicode fontovima tako da mi rade bilo gdje bilo kamo.. ali me zanimaju noviji... imam dvd pa ako si za razmjenu fontova vrlo rado...
za sad nemam gotovo skoro pa nista jer isprobavam kompatibilnost na svim platformama.... stavio sam prije dva tjedna post za razmjenu fontova i logotipa ali se ekipa bas i nije javljala osim marija
30.04.2004 | 22:52
A zašto jednostavno ne odvučeš file na ilustrator, bez da ga otvaraš?!
Ja tako rješavam sve probleme vezane uz naša slova ili eventualno otvorim file (text) u wordu i snimim ko RTF, pa onda njega odvučem na otvoren prozor ilistratora i on uredno importira s našim znakovima
30.04.2004 | 23:35
za sad nemam gotovo skoro pa nista jer isprobavam kompatibilnost na svim platformama.... stavio sam prije dva tjedna post za razmjenu fontova i logotipa ali se ekipa bas i nije javljala osim marija

Jesi iz ZG? Ako jesi, dodjes na Mac kavu i eto fontova.
  • melloyello
  • Posjetitelj
02.05.2004 | 23:20
iz zagreba sam... a gdje je mac kafa?
05.05.2004 | 23:44
evo jedan rezime zašto je tako!

Sve aplikacije koje ne podržavaju unicode neznaju raditi sa roman fontovima koji imaju i čžš-je (Quark 6, FreeHand, AI 10...), rješenje postoji i to je več implementirano u pojedinim fontovima, naime ako font otvoriš i presejvaš u CE encoding sa FontLabom, stvar če ti raditi i vidjeti češ slovo š!

Moj savjet ne koristi poluproizvode kakvi su FH ili Q6!
  • melloyello
  • Posjetitelj
06.05.2004 | 11:08
milose... svaka cast... ali nema porebe za fontlabom posto ne koristim CE verzije.....
pa daj alternativu, q6 koristim fh ne koristim?!.. alternativa bi bila illustrator i indesgin?!...
06.05.2004 | 13:28
možda se nismo razumjeli, font mora biti sejvan kao CE i onda ima i slovo š u Q6!

Imaš možda još neki drugi problem? Rado pomognem, naravno ako znam!
  • melloyello
  • Posjetitelj
06.05.2004 | 14:33
ne mora ti biti sejvan u CE... evo kod mene radi normalno sve u Q6.. vec ne radi mi normalno u illustratoru
ali pretpostavljam da je u pitanju bio font... losi font..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 4 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, Riba, skunic, smayoo, tino1, VanjusOS, Anonimci (676)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.94 Seconds

Provided by iJoomla SEO