Prebacivanje fotografija u digitalni oblik
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Prebacivanje fotografija u digitalni oblik

30.12.2008 | 18:44
Godinama sam snimao fotografije klasicnim nacinom, kupujuci film za fotoaparat, sve dok nije doslo vrijeme digitalaca. Sve te filmove sam uredno sacuvao. Mnogo je toga.

Kako najkvalitetnije da te fotografije prebacim u digitalni oblik i kojim uredjajem?

Citam da HP Photosmart C8180 visefunkcijski tintni pisac ima u sebi i solidan skener za filmske negative i slajdove pomocu adaptera koji se nalazi u poklopcu skenera.

Ima li boljih nacina i uredjaja?
30.12.2008 | 22:07
Ja sam to pokušao svojevremeno, ali sam odustao, iz 2 razloga:

1. proces skeniranja negativa je (zbog tog adaptera) pretežno manualan i zato vrlo spor. Za količinu negativa o kojoj se kod mene radilo (tj. još uvijek radi jer brijem na zasićenu kromatiku, a to je na digitalcima moguće tek odnedavno i još je uvijek jakojakojako skupo za amatera) je to bilo jednostavno neprihvatljivo.

2. skenovi negativa bili su katastrofalni jer su ti konzumni skeneri zapravo poprilično smeće (naročito u tim all-in-one uređajima) tako da je puno moje zasićene kromatike izašlo osakaćeno (pisao sam o tome i čudio se tome ima već dosta godina na nntp://hr.rec.foto) na moj svekoliki užas.

Zaključak. Ako nisi prokleta picajzla kao ja, imaš puno vremena i malo negativa (pretežno sa slikama rođendana i slično), vjerojatno će ti ovo rješenje pogodovati. Inače, preporučam dobrog profesionalnog fotografa (u Rijeci je to Nikola Kurti) u tvom gradu koji je opremljen Fuji Frontier strojem posljednje generacije, kojeg nahrani negativima i onda ih jednostavno, umjesto da fotke isprinta, zaprži na optički medij. Profesionalni stroj, profesionalni rukovatelj, profesionalni rezultat obrade mojih amaterskih fotografija. Zamjena novca za vrijeme, živce i zadovoljstvo. I cijena mi je ispala tu negdje kao da sam kupio taj skener kojeg ionako nikad poslije ni za što ne bi koristio (ako bi uopće izdržao cijelu količinu).
30.12.2008 | 22:20
Hmm, krenuo sam pisati odgovor i onda vidim da me je Smayoo preduhitrio i rekao isto što sam i ja mislio.

Samo da nadodam, ako kojim čudom imaš zelju i toliko vremena da to sam napraviš i još pri tome ti nije problem kupiti neki solidan skener (ali samo skener, a ne i printer, kopirka, fax i slična sranja "sve u jednom"), moram ti reći da je sam proces skeniranja negativa "malo zahtjevniji" i biti će ti potrebna još dodatna digitalna obrada takvih fotografija ukoliko zeliš dobiti zadovoljavajuću kvalitetu.
31.12.2008 | 12:24
Slažem se da je ovo skupo, i zato nikako nije opcija za prebacivanje obiteljske arhive u digitalni oblik, ali ako trebš fotografije za konkretnu upotrebu, ili se radi o manjm broju ... heh.
Cijena kvalitetnog skena po negativu je 100-injak kuna.
evo link ekipe koja to dobro radi: http://www.dfa.hr/cjenik.php nemojte suditi po dizajnu sajta
Ako pak trebaš prebaciti obiteljske fotke ili nešto slićno ovo definitivno otpada.
Zapravo više se isplati razviti fotke pa napraviti visoko kvalitetni sken njih .. to je upola jeftinije = 50kn kod ovih!
U svakom slučaju bilo kakav kvalitetniji rezultat nije jednostavan ni jeftin
31.12.2008 | 14:58
Cijena za jedan film od 36 snimaka je 20 kuna!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 22 sati
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Borisone, m@xym, Riba, robee, tino1, Anonimci (1053)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO