Rezolucija slike za naslovnu stranu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Rezolucija slike za naslovnu stranu

11.09.2016 | 19:57
Da li će ova slika na naslovnoj strani knjige biti dovoljne rezolucije za štampu?
Prilozi:
12.09.2016 | 08:28
Otvori ju u photoshopu... 250 ili vise dpi u velicini naslovnice.
12.09.2016 | 10:17
Za odgovor treba biti navedena i dimenzija naslovnice u tisku.
Znači dimenzija slike u odnosu na dimenziju zadane naslovnice.

Otvori sliku u PS,
idi pod Image Size (slika u privitku)

Prvo provjeri da nije čekirana kućica Resample
Odaberi jedinicu omjera (milimetre ili centrimetre)
Unutar jedne kućice upiši dimenziju svoje zadane nasovnice. - time mjenjaš samo omjer pixela po Inchu
Provjeri da ti druga dimenzija nije slučajno manja od druge dimenzije zadane naslovnice. Ako je manja, tada u njenoj rubrici upiši točnu dimenziju svoje druge dimenzije zadane naslovnice.

Nakon toga pročitaj Resolution. Ako je iznad 230 ok je za digitalni tisak, ako ide na offset i tiskati će se u 175 linijskom rasteru tada bi ti bilo bolje (za detalje) da je 300-350 dpi ali prolazi i ovih 230.
Prilozi:
12.09.2016 | 17:21
Pa zar nije 300dpi-a to što treba za knjige.
A4, 8"x12" (20x30cm) što bi bilo 2400x3600pix.
A3, 12"x16" (30x40cm) ili 3600x4800pix
12.09.2016 | 18:32
250 ili vise, moze i 300
12.09.2016 | 18:56
Za tiskane materijale se potrebna veličina fotografije (PPI) određuje prema linijaturi rastera (LPI):
novine 85 LPI – najmanje 130 PPI
časopisi 120 LPI – najmanje 180 PPI
150 LPI – najmanje 225 PPI
tisak visoke kvalitete 300LPI – 360PPI
12.09.2016 | 19:52
Meni nikad nisu bile jasne linije po inču (lpi)!
Za točke po inču nije problem (ppi).
Ne znam u kojoj su ovisnosti. U stvari linije po inču su one linije koje neki stroj može izvući a da nisu isprekidane, ali ne znam kako staviti u vezu s točkama po inču.
Ako netko može seljački obkasniti, ja bi bio zahvalan.
13.09.2016 | 10:18
Zabac,
Linije po inch-u označavaju koliko razlučivih točkica /linija može printer (tiskarski stroj) ispisati na jednom inch-u.
U nastavku, to ti označava koliki raspon sivih tonova može prikazati printer (tiskarski stroj) na jedinici površine (u našem slučaju inch).
Jednostavno ti je zamisliti ako printer može otisnuti na 2.54 cm dvije točke to znači može prikazati samo crno / bijelo, ako može više točaka tada imamo i više nijansi sive na toj jedinici površine (zbog prirode ljudskog oka i njegove razlučivosti - mi ne vidimo točkice nego tonove). Više nijansi sive - više detalja.
Na to dolazi formula po kojoj se izračunava kolika se maksimalna razlučivost DPI može prikazati na određenoj LPI, jer svatko pretjerivanje sa DPI-ma ne znači ništa jer LPI mogu prikazati samo svoj maksimum.

Ako nisam uspio približiti razumijevanje LPI-a pitaj, ako mogu, pokušati ću opet. Ako ne uspijem, prepuštam palicu elokventnijima:)
13.09.2016 | 15:36
Konkretno, ako imam u 1" povučene dvije crne linije, a između njih su dvije bijele linije (crno-bijelo-crno-bijlelo), to znači da je to 2lpi?
Ili ovako, printer može izvući najtanju liniju koja je debela 1/100", da li taj printer ima 50 ili 100lpi? Ako gledam kontra, imam printer koji može izvući 300lpi-a, dovoljno mi je 600ppi-a?
14.09.2016 | 09:18
Ti si matematičar?

Ja sam grafički dizajner, nemam ambicija unapređivati tehnologiju pa nisam došao do tvojih pitanja.
Potraži na internetu, ako ne nađeš odgovor tada isprintaj na svom printeru 300lpi pa ih prebroj , ili podesi printer na 20lpi (ako imaš tu mogućnost) pa onda broji.

zabac kaže:
Ako gledam kontra, imam printer koji može izvući 300lpi-a, dovoljno mi je 600ppi-a?

Ako je 300LPI tada je potrebo 360DPI znači da ti je 600DPI previše.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 4 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, dpasaric, Ender, Riba, skunic, temeljnik, ZeljkoB, Anonimci (631)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO