Photoshop.
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Photoshop.

24.08.2005 | 16:59
Dragi jabučnjaci
Može li mi netko prevesti što znači color cast kod korekcije boja u photoshopu i koja je svrha klizača flow koji se nalazi desno od kliz. opacity u photoshopu 7 .
Hvala )
I što je to u prijevodu color flow? )
24.08.2005 | 21:27
Kad se kaže color cast, često se misli na bilo kakav neželjeni pomak boje. No budimo precizni, radi se o neželjenom prevladavanju jedne boje (kanala). A što se flowa kista (brusha) tiče. radi se o dinamici kista. Uzmi neki kist tvrdog ruba, najbolje 100%, pa bijelim kistom povuci po crnoj podlozi. Povuci nekoliko poteza, svaki s drukčijom vrijednošču flowa. Biće ti sve jasno.
25.08.2005 | 17:17
Hvala
26.08.2005 | 14:15
I taj bi se neželjeni pomak boje, trebao najefikasnije i najbrže ukloniti sa selektivnom korekcijom!!?? Tj Adjustment ...Selective color i smanjiti prenaglašena ili neželjena boja.
Pozdrav
27.08.2005 | 23:35
Pa baš i ne. Selective color služi prvenstveno, kak mu i ime kaže, selektivnoj korekciji boja. Za uklanjanje neželjenog pomaka boja je najmočnija alatka - krivulje. Nije jedini način, postoji ih bezbroj, no svakako najfleksibilniji način, barem kad se savlada baratanje krivuljama.
29.08.2005 | 17:10
Ok, thanks
09.09.2005 | 17:50
Photoshop je genialna aplikacija, a put od originala (lošeg predloška) do kvalitetne slike je poput labirinta, a puteva do kraja je mnogo... jednom davno, prije 10ak godina neki mi je \"majstor\" objašnjavao kako on obrađuje fotke. I kao prvo je postavio nešto što ljudi retko koriste: color balance... njime možeš ljepo skinuti taj color cast... pa čak i podesiti kontraste... puteva ima puno... nisu svi podjednaki i nekima paše nešto, drugima nešto drugo...
10.09.2005 | 11:53
Da i ja znam jednog starog meštra koji je koristio color balance.
Ravnoteža boja. Zašto ne?
Mada je moj \"omiljeni\" način selective color.Mislim...omiljen, bolje rečeno najjednostavniji.
Curves su najmoćnije, kako je rekao Tomislav.

Postoji dobra knjiga o korekciji boja. MOže se kupiti u Algoritmu.
Zove se PHOTOSHOP COLOR CORECTION & ENHANCEMENT.
Samo što su svi primjeri za RGB, što međutim nije razlog da se ne shvati i CMYK.
14.09.2005 | 04:14
Rastepavanje u CMYK i onako bi trebala biti posljednja radnja u Photoshopu. Rad, a posebno korekcija boje (a još gore u više raznih koraka - a zato postoji u sistemu 9 Convolver kao obrada iz jednoga koraka) jako je destriktivna po konačnu kvalkitetu, sočnost, bogatstvo tonova.

Pravi macani zapravo RGB prebace u LAB pa onda ograničenim laatom učine potrebno i na kraju sliku opet dernu u CMYK. No, uz relativno pametnu separaciju oja u InDesignu, pa i mogućnost da u na layout zalijepiš JPEG (koji je do tada služio jedino da bi se jeftinije transferiralo sliku), a pogotovo Acrobatov PDF kako finalni output... sada čine fino umijeće kolor reprodukcije sve uzaludijim znanjem. Klijentela više ne zna u otisnutom vidjeti bitnu razliku u kvaliteti, kao što nije uspjela vidjeti kvalitatitivni pomak i Hi-Fi tisku (6 ili 7 boja, bez spot dodataka) ili u MM fontovima, od kojih je odustao i Adobe.
Ukratko, svaki napredak i demokratizacija donosi i nazadak i kvaliteti i stvarnom znaju
14.09.2005 | 22:01
Prijatelj mi živi vani, u Parizu. Kada sam mu rekao da je output standard u Hrvatskoj PDF, pukao je od smijeha. Njima je Quark još uvijek broj 1.In Design ne baš. Možda se to promijenilo u zadnjih godinu dana.

Vjerovatno je CTP u pitanju.

Kažete 7 boja ne uključujući spot boje. Dakle 4 cmyk plus ostale procesne ili spot. Pa i spot (posebne)boje su u biti na CMYk-u, samo što se prizvode baš te i pod određenom šifrom, odnono brojem. Ako niste mislili na one metalik ili fluorescentne ili nešto slično.

Dakle, offset sa koliko tiskovnih jedinica?
15.09.2005 | 23:40
frane je napisao:
Prijatelj mi živi vani, u Parizu. Kada sam mu rekao da je output standard u Hrvatskoj PDF, pukao je od smijeha. Njima je Quark još uvijek broj 1.In Design ne baš. Možda se to promijenilo u zadnjih godinu dana.

Vjerovatno je CTP u pitanju.

Kažete 7 boja ne uključujući spot boje. Dakle 4 cmyk plus ostale procesne ili spot. Pa i spot (posebne)boje su u biti na CMYk-u, samo što se prizvode baš te i pod određenom šifrom, odnono brojem. Ako niste mislili na one metalik ili fluorescentne ili nešto slično.

Dakle, offset sa koliko tiskovnih jedinica?

Gle, jedna stvar je prelazak na nešto novo besplatno, znači piratluk, a nešto drugo kad to treba platiti. Tako da pretpostavljam kako se još debello koristi i Quark 4.

Što se tiče višebojnog tiska, ne, ne radi se o spot bojama. Radi se o procesnim bojama, no sistem ih ima više od 4. Neko vrijeme je HexaChrome (sistem sa 6 procesnih boja) imao sasvim fini prodor na tržište. No negdi je zastalo.
16.09.2005 | 13:43
frane je napisao:

Eto jedan svijetli primjer koliko je lijepa nasa domovina ispred drugih u nekim lijepim sporednim stvarima u zivotu. Inace, Francuska danas i nije neki nasvjetliji primjer razvijene tiskarske misli.
16.09.2005 | 13:51
MAK je napisao:
.. kao što nije uspjela vidjeti kvalitatitivni pomak i Hi-Fi tisku (6 ili 7 boja, bez spot dodataka) ili u MM fontovima, od kojih je odustao i Adobe.
Ukratko, svaki napredak i demokratizacija donosi i nazadak i kvaliteti i stvarnom znaju

Ovo je zanimljivo; recimo, iako sam nekoc drzao da je MM nesto fantasticno, nakon godina prohujalih mislim da je MM zapravo samo vrlo komplicirana zanimacija onih najokorjelijih tipografa. MM se u stvarnom zivotu vrlo tesko primjenjuje, i zato valjda nije ni zazivio. No s druge strane, OpenType je puno bolja igracka; ne ide toliko daleko u detalje kao MM, ali daje:

* jednostavnost uporabe (pismo je jedna datoteka a ne pet),
* ista datoteka radi na svim platformama
* ima ugradjene izvrsne tipografske cake (automatsko variranje u debljini poteza, laicima posve nevidljiv i nepoznat trik srednjevjekovne tipografije) te
* obilje znakovlja po Unicodeu.

Sve sto MM nije nikad imao.
16.09.2005 | 14:02
Tomislav je napisao:
Što se tiče višebojnog tiska, ne, ne radi se o spot bojama. Radi se o procesnim bojama, no sistem ih ima više od 4. Neko vrijeme je HexaChrome (sistem sa 6 procesnih boja) imao sasvim fini prodor na tržište. No negdi je zastalo.

Trosak. Hexacrome postaje tlaka tiskarama jer da bi bio isplativ moras kupiti 6-bojni ili 8-bojni offset i dovoljno redovitih narudzbi koji ce to sve opravdati. Tesko u danasnjim uvjetima, gdje je najvaznije da se nesto pljune van, bez obzira sto bilo, uz najnize moguce troskove i boje koje ne moraju biti najsavrsenije na svijetu.
Hexacrome je postao egzotika, koju danas eto ni Adobe ne podrzaje, jer valjda nema komercijalna smisla -- InDesign ne podrzava sestobojne separacije, samo cetverobojne. A i zasto bi? Danas su sestobojni i ostali specijalizirani visebojni tisak tiho zamijenili inkjet pisaci, koji danomice postaju sve ludji i nevjerojatniji, te daju tisak izravno iz RGB datoteke.
Komercijala odnijela svoj danak, ali je donijela i svoje prednosti.
16.09.2005 | 17:53
Ma tip nije profesionalac, ali nije baš tabularasa.
Ma Francuzi, oni su više za poisti i popiti )
17.09.2005 | 00:51
Tomislave i ostali
Nisam nikad vidio ofset sa osam boja ni na shemi, a vjerovatno postoji negdje.
Ili je predugačak, ili su mu tiskovne jedinice smještene, barem po dvije u jednom agregatu???
Mogla bi biti da ideu po dvije tiskovne forme tj. dva ofsetna cilindra na jedan temeljni, ali onda bi on trebao biti dvostrukog promjera, kao što zna biti slučaj kod bakrotiska.
Jer svi cilindri, pošto su spojeni zupčanicima, moraju imati iste kutne brzine, pa tako i obodne ali teka kada imaju jednak polumjer.
Dakle, znaš za osam boja?

Nemam poima
17.09.2005 | 03:58
frane je napisao:
Tomislave i ostali
Nisam nikad vidio ofset sa osam boja ni na shemi, a vjerovatno postoji negdje. ... Dakle, znaš za osam boja?
Nemam poima

Ima ih i sa deset \"boja\". Stos je u tome sto se takvi strojevi koriste ne samo za kolor ili visebojni tisak, vec i dvostrani. Recimo, \"sestobojni\" offset moze otiskati hexacome, ali i CMYK s dvije spot boje (standardna zlatna i srebrna, recimo). \"Osmobojni\" moze otiskati dvostrani kolor u jednom prolazu, desetobojni to isto ali i sa spot bojom, itd. Sve zavisi sto tko zeli i zasto se specijalizirao. Kod danasnjih offset strojeva \"kolor jedinice\" mozes dodavati po zelji (Heidelberg) pa mozes graditi visebojac kakvog zelis.
17.09.2005 | 10:17
Zvonimir je napisao:

Ima ih i sa deset \"boja\". Stos je u tome sto se takvi strojevi koriste ne samo za kolor ili visebojni tisak, vec i dvostrani. Recimo, \"sestobojni\" offset moze otiskati hexacome, ali i CMYK s dvije spot boje (standardna zlatna i srebrna, recimo). \"Osmobojni\" moze otiskati dvostrani kolor u jednom prolazu,

Da, postoje bubnjevi za preokretanje araka.
U tom slučaju osmerobojni bi tiskao četiri boje sa svake strane.
Bez preokretanja osam boja na jednoj strani.

Malo skup sport.
21.09.2005 | 19:20
Počeli smo s photoshopom a završili na ofsetnim strojevima
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 22 minuta
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Maxxy, Riba, robee, Anonimci (531)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO