Photoshop.
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Photoshop.

24.08.2005 | 16:59
Dragi jabučnjaci
Može li mi netko prevesti što znači color cast kod korekcije boja u photoshopu i koja je svrha klizača flow koji se nalazi desno od kliz. opacity u photoshopu 7 .
Hvala )
I što je to u prijevodu color flow? )
24.08.2005 | 21:27
Kad se kaže color cast, često se misli na bilo kakav neželjeni pomak boje. No budimo precizni, radi se o neželjenom prevladavanju jedne boje (kanala). A što se flowa kista (brusha) tiče. radi se o dinamici kista. Uzmi neki kist tvrdog ruba, najbolje 100%, pa bijelim kistom povuci po crnoj podlozi. Povuci nekoliko poteza, svaki s drukčijom vrijednošču flowa. Biće ti sve jasno.
25.08.2005 | 17:17
Hvala
26.08.2005 | 14:15
I taj bi se neželjeni pomak boje, trebao najefikasnije i najbrže ukloniti sa selektivnom korekcijom!!?? Tj Adjustment ...Selective color i smanjiti prenaglašena ili neželjena boja.
Pozdrav
27.08.2005 | 23:35
Pa baš i ne. Selective color služi prvenstveno, kak mu i ime kaže, selektivnoj korekciji boja. Za uklanjanje neželjenog pomaka boja je najmočnija alatka - krivulje. Nije jedini način, postoji ih bezbroj, no svakako najfleksibilniji način, barem kad se savlada baratanje krivuljama.
29.08.2005 | 17:10
Ok, thanks
09.09.2005 | 17:50
Photoshop je genialna aplikacija, a put od originala (lošeg predloška) do kvalitetne slike je poput labirinta, a puteva do kraja je mnogo... jednom davno, prije 10ak godina neki mi je \"majstor\" objašnjavao kako on obrađuje fotke. I kao prvo je postavio nešto što ljudi retko koriste: color balance... njime možeš ljepo skinuti taj color cast... pa čak i podesiti kontraste... puteva ima puno... nisu svi podjednaki i nekima paše nešto, drugima nešto drugo...
10.09.2005 | 11:53
Da i ja znam jednog starog meštra koji je koristio color balance.
Ravnoteža boja. Zašto ne?
Mada je moj \"omiljeni\" način selective color.Mislim...omiljen, bolje rečeno najjednostavniji.
Curves su najmoćnije, kako je rekao Tomislav.

Postoji dobra knjiga o korekciji boja. MOže se kupiti u Algoritmu.
Zove se PHOTOSHOP COLOR CORECTION & ENHANCEMENT.
Samo što su svi primjeri za RGB, što međutim nije razlog da se ne shvati i CMYK.
14.09.2005 | 04:14
Rastepavanje u CMYK i onako bi trebala biti posljednja radnja u Photoshopu. Rad, a posebno korekcija boje (a još gore u više raznih koraka - a zato postoji u sistemu 9 Convolver kao obrada iz jednoga koraka) jako je destriktivna po konačnu kvalkitetu, sočnost, bogatstvo tonova.

Pravi macani zapravo RGB prebace u LAB pa onda ograničenim laatom učine potrebno i na kraju sliku opet dernu u CMYK. No, uz relativno pametnu separaciju oja u InDesignu, pa i mogućnost da u na layout zalijepiš JPEG (koji je do tada služio jedino da bi se jeftinije transferiralo sliku), a pogotovo Acrobatov PDF kako finalni output... sada čine fino umijeće kolor reprodukcije sve uzaludijim znanjem. Klijentela više ne zna u otisnutom vidjeti bitnu razliku u kvaliteti, kao što nije uspjela vidjeti kvalitatitivni pomak i Hi-Fi tisku (6 ili 7 boja, bez spot dodataka) ili u MM fontovima, od kojih je odustao i Adobe.
Ukratko, svaki napredak i demokratizacija donosi i nazadak i kvaliteti i stvarnom znaju
14.09.2005 | 22:01
Prijatelj mi živi vani, u Parizu. Kada sam mu rekao da je output standard u Hrvatskoj PDF, pukao je od smijeha. Njima je Quark još uvijek broj 1.In Design ne baš. Možda se to promijenilo u zadnjih godinu dana.

Vjerovatno je CTP u pitanju.

Kažete 7 boja ne uključujući spot boje. Dakle 4 cmyk plus ostale procesne ili spot. Pa i spot (posebne)boje su u biti na CMYk-u, samo što se prizvode baš te i pod određenom šifrom, odnono brojem. Ako niste mislili na one metalik ili fluorescentne ili nešto slično.

Dakle, offset sa koliko tiskovnih jedinica?
15.09.2005 | 23:40
frane je napisao:
Prijatelj mi živi vani, u Parizu. Kada sam mu rekao da je output standard u Hrvatskoj PDF, pukao je od smijeha. Njima je Quark još uvijek broj 1.In Design ne baš. Možda se to promijenilo u zadnjih godinu dana.

Vjerovatno je CTP u pitanju.

Kažete 7 boja ne uključujući spot boje. Dakle 4 cmyk plus ostale procesne ili spot. Pa i spot (posebne)boje su u biti na CMYk-u, samo što se prizvode baš te i pod određenom šifrom, odnono brojem. Ako niste mislili na one metalik ili fluorescentne ili nešto slično.

Dakle, offset sa koliko tiskovnih jedinica?

Gle, jedna stvar je prelazak na nešto novo besplatno, znači piratluk, a nešto drugo kad to treba platiti. Tako da pretpostavljam kako se još debello koristi i Quark 4.

Što se tiče višebojnog tiska, ne, ne radi se o spot bojama. Radi se o procesnim bojama, no sistem ih ima više od 4. Neko vrijeme je HexaChrome (sistem sa 6 procesnih boja) imao sasvim fini prodor na tržište. No negdi je zastalo.
16.09.2005 | 13:43
frane je napisao:

Eto jedan svijetli primjer koliko je lijepa nasa domovina ispred drugih u nekim lijepim sporednim stvarima u zivotu. Inace, Francuska danas i nije neki nasvjetliji primjer razvijene tiskarske misli.
16.09.2005 | 13:51
MAK je napisao:
.. kao što nije uspjela vidjeti kvalitatitivni pomak i Hi-Fi tisku (6 ili 7 boja, bez spot dodataka) ili u MM fontovima, od kojih je odustao i Adobe.
Ukratko, svaki napredak i demokratizacija donosi i nazadak i kvaliteti i stvarnom znaju

Ovo je zanimljivo; recimo, iako sam nekoc drzao da je MM nesto fantasticno, nakon godina prohujalih mislim da je MM zapravo samo vrlo komplicirana zanimacija onih najokorjelijih tipografa. MM se u stvarnom zivotu vrlo tesko primjenjuje, i zato valjda nije ni zazivio. No s druge strane, OpenType je puno bolja igracka; ne ide toliko daleko u detalje kao MM, ali daje:

* jednostavnost uporabe (pismo je jedna datoteka a ne pet),
* ista datoteka radi na svim platformama
* ima ugradjene izvrsne tipografske cake (automatsko variranje u debljini poteza, laicima posve nevidljiv i nepoznat trik srednjevjekovne tipografije) te
* obilje znakovlja po Unicodeu.

Sve sto MM nije nikad imao.
16.09.2005 | 14:02
Tomislav je napisao:
Što se tiče višebojnog tiska, ne, ne radi se o spot bojama. Radi se o procesnim bojama, no sistem ih ima više od 4. Neko vrijeme je HexaChrome (sistem sa 6 procesnih boja) imao sasvim fini prodor na tržište. No negdi je zastalo.

Trosak. Hexacrome postaje tlaka tiskarama jer da bi bio isplativ moras kupiti 6-bojni ili 8-bojni offset i dovoljno redovitih narudzbi koji ce to sve opravdati. Tesko u danasnjim uvjetima, gdje je najvaznije da se nesto pljune van, bez obzira sto bilo, uz najnize moguce troskove i boje koje ne moraju biti najsavrsenije na svijetu.
Hexacrome je postao egzotika, koju danas eto ni Adobe ne podrzaje, jer valjda nema komercijalna smisla -- InDesign ne podrzava sestobojne separacije, samo cetverobojne. A i zasto bi? Danas su sestobojni i ostali specijalizirani visebojni tisak tiho zamijenili inkjet pisaci, koji danomice postaju sve ludji i nevjerojatniji, te daju tisak izravno iz RGB datoteke.
Komercijala odnijela svoj danak, ali je donijela i svoje prednosti.
16.09.2005 | 17:53
Ma tip nije profesionalac, ali nije baš tabularasa.
Ma Francuzi, oni su više za poisti i popiti )
17.09.2005 | 00:51
Tomislave i ostali
Nisam nikad vidio ofset sa osam boja ni na shemi, a vjerovatno postoji negdje.
Ili je predugačak, ili su mu tiskovne jedinice smještene, barem po dvije u jednom agregatu???
Mogla bi biti da ideu po dvije tiskovne forme tj. dva ofsetna cilindra na jedan temeljni, ali onda bi on trebao biti dvostrukog promjera, kao što zna biti slučaj kod bakrotiska.
Jer svi cilindri, pošto su spojeni zupčanicima, moraju imati iste kutne brzine, pa tako i obodne ali teka kada imaju jednak polumjer.
Dakle, znaš za osam boja?

Nemam poima
17.09.2005 | 03:58
frane je napisao:
Tomislave i ostali
Nisam nikad vidio ofset sa osam boja ni na shemi, a vjerovatno postoji negdje. ... Dakle, znaš za osam boja?
Nemam poima

Ima ih i sa deset \"boja\". Stos je u tome sto se takvi strojevi koriste ne samo za kolor ili visebojni tisak, vec i dvostrani. Recimo, \"sestobojni\" offset moze otiskati hexacome, ali i CMYK s dvije spot boje (standardna zlatna i srebrna, recimo). \"Osmobojni\" moze otiskati dvostrani kolor u jednom prolazu, desetobojni to isto ali i sa spot bojom, itd. Sve zavisi sto tko zeli i zasto se specijalizirao. Kod danasnjih offset strojeva \"kolor jedinice\" mozes dodavati po zelji (Heidelberg) pa mozes graditi visebojac kakvog zelis.
17.09.2005 | 10:17
Zvonimir je napisao:

Ima ih i sa deset \"boja\". Stos je u tome sto se takvi strojevi koriste ne samo za kolor ili visebojni tisak, vec i dvostrani. Recimo, \"sestobojni\" offset moze otiskati hexacome, ali i CMYK s dvije spot boje (standardna zlatna i srebrna, recimo). \"Osmobojni\" moze otiskati dvostrani kolor u jednom prolazu,

Da, postoje bubnjevi za preokretanje araka.
U tom slučaju osmerobojni bi tiskao četiri boje sa svake strane.
Bez preokretanja osam boja na jednoj strani.

Malo skup sport.
21.09.2005 | 19:20
Počeli smo s photoshopom a završili na ofsetnim strojevima
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 22 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.65 Seconds

Provided by iJoomla SEO