Treca particija uz BootCamp
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Treca particija uz BootCamp

23.08.2012 | 21:00
Tako jednostavno pitanje a odgovora na netu da te glava zaboli.
Znaci jedna (ili vise) zajednickih particija koja(e) bi bila vidljiva iz oba OS-a.
Dajte molim savjet.
24.08.2012 | 00:07
Znaš ti onaj vic, kad dođe u tramvaju kontrolor do čovjeka, stane i gleda. Ovaj isto tako stoji i gleda. Kontrolor veli: "Karta". Čovjek njemu: "Jabuka!". Kontrolor, zbunjen: "Šta - jabuka?", a čovjek njemu: "A šta - karta?"

Elem, daj ti najprije lijepo artikuliraj pitanje, pa stiže savjet časom.
  • User
  • Posjetitelj
24.08.2012 | 00:18
Opiši malo problem, pa ćemo ti bolje znat procijenit opcije.

Npr. je li dovoljno da particije budu R/W na oba OS-a ili je dovoljno da se zapisivati može samo iz jednoga, koja bi bila veličina particija, koliko sistema i kojih bi bilo na njima itd.
24.08.2012 | 00:42
A prije toga, napiši točno pitanje. Da li ne znaš kako napraviti particiju kao takvu, ili pitaš za savjete oko toga koji format particije koristiti, ili nešto treće?
24.08.2012 | 09:52
Htio bih imati ipak i winoze (znam da je to bogohuljenje, ali imam razlog). Uz dva OS-a mi treba jos jedna zajednicka particija kojoj bi pristupao sa oba sustava. Racunam na Paragon, jer mi treba r/w. Mislim da je za to bolji HFS+.
Ali Bootcamp nedozvoljava instalaciju ako je disk prije toga particioniran.
Znaci ovako:
100 OS X
300 SHARED
100 WINDOWS
Obavezno Bootcamp, nikakve virtualke.
Valjda je sada pitanje jasnije.
Ovo me zaintrigiralo:
apple.stackexchange.com/questions/22528/...amp-shared-partition
24.08.2012 | 10:30
Da, to su upute koje bi ti i ja napisao. Ako zaista želiš toliko zakomplicirati.
24.08.2012 | 10:54
Ako ne postoji nista elegantnije, krecem uskoro u avanturu.
24.08.2012 | 11:12
Ne znam koliko često očekuješ da će ti windowsi trebati, ali razmotri mogućnost da si windowse instaliraš na vanjski disk. Također, koji ti je to softver na windowsima? Samo neki zaista "teški" komadi ne rade dobro na virtualki. Razmisli o virtualnim windozama. U krajnjoj liniji, probaj, jer te ne košta ništa. VirtualBox ti je besplatan i jako dobro radi, a licencu windowsa nemoj aktivirati odmah, nego koristi trial pa, ako se uvjeriš da ti je virtualka OK, aktiviraj tada.
24.08.2012 | 12:00
"Moja bolja polovica" ce se tu i tamo koristiti sa ovim laptopom, tako da tu nema diskusije niti dvojbe!
E da je po mom...
  • User
  • Posjetitelj
24.08.2012 | 12:12
smayoo kaže:
Ne znam koliko često očekuješ da će ti windowsi trebati, ali razmotri mogućnost da si windowse instaliraš na vanjski disk.

Nisam siguran da je to baš moguće na Macovima, mislim da tu Apple-ova implementacija EFI-ja u kombinaciji s BIOS-emulacijom radi najveći problem.

Razmatrao sam i sam tu opciju pa sam naletio na takve informacije, ali možda griješim.

S druge strane, OS X se uredno boota s vanjskog USB diska, pod uvjetom da je formatiran na HFS+ i ima GUID shemu.

Inače, abajo, sa Boot Camp driverima za Windowse dobijaš i podršku za čitanje (ne i pisanje) HFS+ particija, pod uvjetom da nisu enkriptirane. Mac OS također može čitat NTFS particije Windowsa, a uz pomoć besplatnih alata kao što je NTFS-3G može i pisati na njih. Možda ti je ta treća particija nepotrebna, već ti je dovoljno samo još za Windowse naći neki softver koji omogućuje pisanje na HFS+. Onda su ti dovoljne samo dvije particije i eventualno neki folder u kojem ćeš skladištit datoteke koje moraju biti dostupne u oba OS-a.
24.08.2012 | 12:23
Que? Ja instalirao i bootao normalno windowse s vanjskog diska. Uostalom, kako bi, dovraga, onda bootao s optičkog medija koji je ubačen u vanjski usb optički drive?

Ali, ako šefica to ne prihvaća, svaki daljnji argument je uzaludan. Poznato mi je to.
  • User
  • Posjetitelj
24.08.2012 | 12:43
smayoo kaže:
Que? Ja instalirao i bootao normalno windowse s vanjskog diska. Uostalom, kako bi, dovraga, onda bootao s optičkog medija koji je ubačen u vanjski usb optički drive?

Baš bez ikakvih komplikacija? Nisam nikad sam probao to, ali po dosta foruma ljudi kažu da su imali komplikacije s time.
Evo npr: forums.macrumors.com/showthread.php?t=1288906

Ajde baš ću probat kad ulovim vremena, thx na info

U slučaju da mi upadne rMBP ove godine, zbog malog SSD-a bi mi bilo zgodno držat Windowse na eksternom disku.
24.08.2012 | 13:11
Zamisli na putu ili na plaži jednog MBP 13" ili Air-a sa prikopcanim diskom sa strane:woohoo:
24.08.2012 | 14:52
Čuj, kažem, ovisi za što ti trebaju windowsi, koliko toga ćeš imati na njima, i koliko intenzivno ćeš ih koristiti. Meni je zamislivo imati i običan USB stick od 64 GB pa na njemu Windowse.

User, da budem iskren, ne znam kako ovi novi Macovi i OSovi na to reagiraju. Ja sam ovo bio napravio na starom Miniju iz 2007, nije imao baš puno diska pa ga nisam htio trošiti windowsima, a windowsi su trebali povremeno pa sam ja to stavio na WD MyBook. Ima 5 godina od onda, u međuvremenu je ta particija zgažena odavno (windowsi se na novom miniju bez frke vrte u virtuali) i ne sjećam se baš da bi ruku u vatru stavio da li je bilo ikakvih komplikacija. Možda i jest, ali ne prevelikih.
24.08.2012 | 15:06
Evo, da javim da sam uspio po navedenim uputama, sve radi kako treba, jos malo windowse postelat i to je to. Za citanje i pisanje po podatkovnoj particiji sam upotrijebio Paragon. Iz oba OS-a je ova particija vidljiva. Jedino sto sam najprije napravio backup glavne i recovery particije na vanjski hard, jer sam pobornik sigurne kopije.
Cak sam nasao zanimljiv programcic Winclone koji je pandan Acronisu ili Ghostu na windovsima.
24.08.2012 | 16:54
Ovo s instalacijom windowsa na ext. disk me zainteresiralo, jer win. pri pokretanju instalacije jave da nije moguća instalacija na diskove spojene preko usb-a i firewire-a. Ako instalaciju sa internog diska kloniram na vanjski usb neće se pokrenuti, zapravo počne se bootati i onda uđe u petlju i restarta se. Koja je procedura?
24.08.2012 | 17:22
Ma, ne sjećam se više. Velim da ima 5 godina da sam to napravio, nije bilo ništa užasno komplicirano, jer bi se inače sjećao toga.

Ali siguran sam da ne možeš tek tako klonirati Windows particiju GUID diska (dakle, to je bootcamp particija) i da ti to poslije radi. To sam siguran jer nisam to uspio ni nakon dosta muke kad sam nedavno mijenjao HDD u svom MBP. Na kraju sam odustao jer je i prvi put bilo natezanja s Microsoftom da aktiviram licencu Windowsa dvaput (jednom kao bootcamp, drugi put preko virtualke, a oba puta se radi o fizički istoj instalaciji) i nije mi se to natezanje dalo ponavljati pa sam zadržao samo virtualku (BootCamp ionako nisam koristio najmanje godinu dana prije toga).

Da ne duljim, kloniranje instalacije s unutarnjeg diska na vanjski - neće raditi, to je 100% sigurno. Ja sam bio napravio instalaciju direktno na vanjski disk.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 42 minuta
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

skunic, Anonimci (533)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO