07.04.2005 | 02:50
Znam unaprijed bit će graktanja i tihih upozorenja, zamjerki, no postavit ću jedno drugačije pitanje od onog kojeg sam namjeravao ovom temom.
Nije li Mac, ipak, izgubio trku u glazbenim aplikacijama, naravno s pc-ijem, na kojem danas možete naći masu praktičnih feeware audio editing and recording sofwarea.
Nije li čudno da gro vas koji koristite Macove, ne možete ni približno komotno koristiti njihov lite-paket software GarageBand, pa tako i MAK zove Krešu da kod njega na jakom stroju probaju GB u možda malo zahtjevnijem zvučnom komoditetu, mnogi čačkaju po njemu na svojim strojevima, i ne uspjevaju isprobati ni djelić mogućnosti, zbog preopterečenja stroja. Zato i nitko ne piše ništa o svojim uspjesima, pa da netko nešto napravi, čovjek uvijek voli to i pokazati, kao što čim se i najvanja sitnica dogodi odmah Jabučnjak bruji o tome!
Da li sam u krivu, ako me sve to asocira na to da gro strojeva (osim onih najjačih) gotovo jedva opslužuju taj skromni glazbeni software, i da je GarageBand od nade, postao razočarenje?
Iako ovdje nije ta tema, ipak smo u Audio forumu pa da se nadovežem paralelno:
Da li vam je nekima koji su pratili moja pitanja oko audija-macintosh i gubljenja primata u svijetu glazbe, jasno kakva sam pitanja tada postavljao, još prije godinu dana kad sam kupio najjači tada stroj, s navikom ponosa da je Mac nedokučiva komocija u usporadbi s Personalnim Cantama? Da li možete i malo razumjeti kako se osjećamo mi Mac korisnici u profi-audio recording vodama, kad su nam kvaliteta, snaga i brzina svakodnevni zadatak i posao, a isključivo najjači i najelitniji modeli Maca uopće zadovoljavaju naše potrebe, gledajući kako neki na običnim notebukovima od 15000kn (i puno manje ako su još ružnije kante) lete i stižu daleko prije i lakše do cilja!
Znači još su samo grafičari tihi, znači kod njih je Mac još bez mana.
No nije ni baš takva depra ni u audiu, možda logic pro otvara novu stranicu, no da li je protoolizacija rješenje, za mene nikakva getoizacija nije, na kraju OSX se kompatibilizirao ili bar otvorio prema svim platformama, pa nemremo uvijek biti prvi, možda je upravo to najveći korak unaprijed, već dugo čekamo na neki drastičniji korak Applea, i to će možda doći i sve ove krizne godine baciti u zaborav, nadam se jedino da nećemo završiti na iPODovima, lijepo je sjediti na finom stolcu, i na stolu imati Maca...
no volio bih malo da razmotrimo ovu temu o GarageBandu, stvarno imam dojam da su ove dileme o nadi ili razočaranju realne i kod vas?