Preporuke za SPDIF TOSLINK adapter
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Preporuke za SPDIF TOSLINK adapter

13.04.2025 | 20:57
Ne znam koliko vas koristi optički audio izlaz na Macu da ga spojite na kućno ili studijsko pojačalo, ali Apple je u nekom trenu opće "modernizacije" i prelaska na razne streaming i Bluetooth solucije, počeo štedjeti na tome i više ne nudi optički audio izlaz na Macovima.

Zadnji "prijelazni" stroj je bio Mac Pro 6,1 Valjak koji je imao kombinirani audio konektor koji je prije svega bio analogni audio, ali uz SPDIF adapter se na njega mogao spojiti i TOSLINK kabel. Isto rješenje se koristilo na mnogim MacBook Pro serijama. Cijena tog adaptera je 2-3 eura na AliExpressu, pa nije problem.

No, već idući Mac Pro 7,1 više nema optički izlaz i meni je zbog toga jako žao jer je to bilo kvalitetno, heavy-duty rješenje koje je super pouzdano radilo i nudilo vrhunski zvuk. Naime, tim putem se tako koristi eksterni DAC u skupom pojačalu, a ne onaj interni od Maca, koji, istina, nije loš, ali ne može se uspoređivati s onim u pojačalima od par tisuća eura gdje se na to posebno pazi na audiofilskoj razini.

I sada dolazimo do toga na koji način digitalni audio s Maca provesti do optike na pojačalu. Solucija ima od 20 do 1.000 € (neka multiport rješenja za studijsko korištenje), ali kako ja vidim stvar, to je vrlo bazičan komad elektronike koji binarni niz konvertira iz električnih u optičke impulse i nema tu nekog prostora za veliku filozofiju, nula na kraju toga mora biti - nula, a jedinica - jedinica.

Našao sam par rješenja, ali me zanima imamo li nekoga ovdje tko već nešto koristi, pa možda ima preporuku?

Naravno, kada u konačnici odaberem i kupim rješenje, svakako ću javiti kako radi!
14.04.2025 | 05:57
A iskoristiti AirPort Express?
Ima opticki izlaz, a kabelom ga se spoji s kompom.
14.04.2025 | 09:30
jura22 kaže:
A iskoristiti AirPort Express?
Ima opticki izlaz, a kabelom ga se spoji s kompom.

Haha, svaka ti čast kako si se to sjetio!

To sam potpuno zaboravio kao mogućnost! Imao sam dva AirPort Expressa, ostali su mi iz bivšeg prostora, nisam znao što s njima i na kraju sam ih prodao. To bi bila zgodna all-Apple solucija.

Za sada sam našao dobar i povoljan konverter na Amazonu koji nije skup i čini se kao čisto rješenje:

www.amazon.de/-/en/gp/product/B09QFYNB7Y

Zanimljivo, nema ga na AliExpressu ili Temuu, niti neki klon, samo ili skuplja i kompleksnija rješenja - ili neka skrpana rješenja koja izgledaju kao da su kućna radinost.

Javim!
14.04.2025 | 09:31
U međuvremenu, frend audiofil, našao mi je dobar tekst o tome kako to sve funkcionira "ispod haube", pa koga zanima:

"S/PDIF combines clock data with the audio data. The converters generate a clock signal.
The computer tells your USB converter the format it will use e.g. 48kHz 24bit PCM data. The USB endpoint replies it wants to receive the data isochronously timed to its own 24.567MHz clock.

It takes this data splits it into blocks, which are split into frames, and then split into 192 sub-frames. Each subframe has a preamble attached at the front, 24bits of data, a validity bit, a user bit, a channel bit, and a parity bit attached to it. These subframes are then bi-phase mark encoded with the clock source which looks like this markdingst.blogspot.com/2015/12/manchest...phase-mark-code.html and then whisked away down the wire.

The receiving device then decodes the bi-phase mark code to extract both the clock and the data. It goes through the data looking for the "B" Preamble indicating the start of the block and then starts decoding each of the subframes. Every 192 subframes it combines all the user bits, channel bits, validity bits, and parity bits, and then uses that data to figure out what to do with the data it just received since that data tells the receiver what format, sample rate, bit detph, etc the data has.

But ultimately, the data itself under all this protocol nonsense is still just PCM data, chopped up, rearranged, reassembled, sent with additional bits of information, but critically should never be converted into anything else, still completely original when it gets spat out the other end."
14.04.2025 | 13:04
Realno, zagriženi audiofili izbjegavaju optiku i idu na koaksijalno rješenje (zbog robusnosti, veće dužine kabela i imuni su na prašinu).
Ovo je za veliku raspravu kao i neka druga rješenja (recimo Bi-wiring)
14.04.2025 | 13:15
Zagriženi audiofili ne slušaju glazbu sa računala. Osobno nism audiofil, ali spadam u kategoriju "diskofila", onaj koji skuplja vinile i CD-e, pa sve skupa "ripam" na Mac, tamo uređujem i skladištim.

Original ploče i CD-i koje izripam se uglavnom pospreme i više se ne slušaju. Držim ih kao kolekcionarsku vrijednost.
14.04.2025 | 14:25
Ali nekako moraš spojiti s pojačalom.
Neki vole audio visoke rezolucije i više kanala.
Meni je stereo sasvim OK, ali ne MP3 koji ima mali bitrate.

PS.
Drago mi je da sam nekome digao živac s kabelima.
14.04.2025 | 23:12
jura22 kaže:
Realno, zagriženi audiofili izbjegavaju optiku i idu na koaksijalno rješenje (zbog robusnosti, veće dužine kabela i imuni su na prašinu).
Ovo je za veliku raspravu kao i neka druga rješenja (recimo Bi-wiring)

Audiofilija je danas puna "snake oil" gluposti, pa se tako može naći i pozlaćene USB kabele kao da postoje zlatne nule i zlatne jedinice.

I koaksijal i optika daju jednak rezultat na kraju, ali meni je draža optika jer je "čisto" binarno rješenje bez ikakve mogućnosti degradacije, a pogotovo je ključno što mi Mac to ima serijski, pa nema prčkanja.
14.04.2025 | 23:23
drpongrac23 kaže:
Zagriženi audiofili ne slušaju glazbu sa računala. Osobno nism audiofil, ali spadam u kategoriju "diskofila", onaj koji skuplja vinile i CD-e, pa sve skupa "ripam" na Mac, tamo uređujem i skladištim.

Original ploče i CD-i koje izripam se uglavnom pospreme i više se ne slušaju. Držim ih kao kolekcionarsku vrijednost.

Ne bih se složio, druga su vremena danas, audiofila ima raznih vrsta, imam ih mnogo u mom užem krugu i jako su različiti. Da, postoje oni koji su čista klasika - gramofon, cijevno pojačalo i stereo zvučnici, ali takvih je danas sve manje.

Onda ih ima dosta koji su čisto bazirani na CD-ima, evo jedan moj je kupio polovni(!) CD player za 18.000 €. Čini se strašno, ali kako mu cijeli sustav teži 50.000 € to je još uravnotežena cijena. Ne bih ulazio u smisao toga, ali njega to jako veseli i u tom smislu podržavam njegov entuzijazam.

No, velika većina audiofila u mom krugu za izvor glazbe ima Mac, često uz neki bolji eksterni DAC. Osobno imam solidnu CD kolekciju, ali to se svodi na ripanje u lossless format i onda se stvari vrte preko optike s Maca. Gramofonske ploče sam poklonio audiofilu koji sluša samo ploče, a neke legendarne držim kao dekoraciju na zidu. Mac je odličan i vrlo praktičan kao izvor.
15.04.2025 | 18:46
Auuu!!! Ima jedan moj poznanik, Silvijo... Bolestan je na audio komponente. Od ranih dana naše mladosti. Mene to nikad nije tangiralo, imam solidno Yamaha pojačalo, tj. reciever i na njega spojen isto tako Yamaha CD player te gramofon "Audio-Technica" sa USB izlazom (koji je spojen na iMac iz 2010-e), tako da u aplikaciji "Audacity" ripam LP-e.

Meni dosta, u podsvijesti znam da imam originale, a sve što imam, ripam u .mp3 320 Kbps, 44100 Hz. A slušam preko bluetooth-a, sa Macova i sa iPad-a.

Meni je više bitna povijest glazbe, saznanje o nekom albumu, informacija, a manje "extra" kvaliteta.

I na kraju uživam.
15.04.2025 | 18:48
A taj famozni "Mac Pro 5.1" nabavljam već godinama, moj "mokri san". Pa da ga nafilam sa dva diska od po 4TB i svu glazbu skupim u jedno.
15.04.2025 | 20:23
Možda nije za temu ali imam iPod Shuffle koji slovi kao jedan od najboljih audio izlaza za takve ili visoko kvalitetne audio uređaje. Da ga barem mogu iskoristiti kao takvog

The iPod Shuffle, particularly the first and second generations, is widely regarded as one of the best-sounding portable music players Apple ever made, especially for its size and price. Its audio output has been praised in both subjective listening tests and objective measurements, making it a cult favorite among audiophiles seeking a simple, high-quality portable player.
The iPod Shuffle's standout audio is the result of a combination of high-quality internal components, careful engineering, and a focus on pure music playback without unnecessary features. Its ability to deliver clean, powerful, and accurate sound in a tiny, durable package is why it remains beloved by music enthusiasts even years after its release
16.04.2025 | 07:43
drpongrac23 kaže:
A taj famozni "Mac Pro 5.1" nabavljam već godinama, moj "mokri san". Pa da ga nafilam sa dva diska od po 4TB i svu glazbu skupim u jedno.

Imam ti jedan 6-core 3.46 GHz na lageru, Sonoma gore, pa se javi ako te zanima. Upravo za to što kažeš je idealan stroj, meni je cijela audioteka tako lijepo posložena.
16.04.2025 | 08:34
Dodatna je prednost što ima 20 kila pa ti ga nikad nitko neće ukrasti.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 10 sati
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.
  • dpasaric: Hvala, idem urediti tekst za zadnjim info, pa ide objava večeras! :)
  • dpasaric: Evo, imamo 1.000!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, rusty, tino1, Tito, Zoki, Anonimci (371)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO