Višekanalni zvuk putem digitalnog izlaza
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Višekanalni zvuk putem digitalnog izlaza

27.10.2021 | 10:46
Vjerojatno nisam jedini koji ponekad vrti neki višekanalni sadržaj (npr. film sa surround zvukom) putem digitalnog izlaza (optički izlaz ili HDMI) na vanjsko pojačalo.

Znamo da je stari dobri VLC najbolji za to. Opet, generalno to ne radim često jer koristim Plex gdje samo "gurnem" file preko mreže dalje i vanjski hardver brine o svemu i to je super.

No, sada dolazi moje pitanje, tj. tražim iskustvo ako je netko to već prošao prije mene...

U kompleksnijim setupima (važi i za Plex i za VLC način) potrebno je više pojačala. Hi-end pojačala obično imaju "12V trigger IN" kojim master pojačalo uključi sva slave pojačala u nizu. No, na moje iznenađenje velik broj pojačala (čak i vrlo skupih) nema trigger-in.

Neka pojačala se pale sama (ako su u sleepu) kada osjete HDMI aktivnost ili signal na optičkom ili koaksijalnom ulazu, ali se obično ne pale na vulgaris audio signal s predpojačala nego ih se mora ručno uključiti. Naravno, nije to problem napraviti povremeno, ali ako je to dnevna rutina, to smeta i postaje prava "tlaka".

"Rusko" rješenje je kupiti 220V adapter koji na sebi ima trigger, pa brutalno isključuje/uključuje struju tom pojačalu. To mogu napraviti, ali opet ako pojačalo ima "soft ON" neće se probuditi, nego samo uključiti u sleepu.

Postoje mala pojačala napravljena za lančano povezivanje poput Pro-ject ili Parasound, ali su teško nabavljiva ili preskupa. Zna li netko za nešto niže ili srednje klase što ima trigger IN ili da se samo pali ako je ostavljeno u sleepu kada dobije signal na audio ulazu (ne HDMI ili optici)?

Hvala lijepo!
28.10.2021 | 10:02
Jesi li pogledao BobWire DAT?
28.10.2021 | 22:07
Ha! Hvala ti, ovo se čini vrlo zanimljivo!

E sada treba vidjeti da li moje master pojačalo uvijek šalje optical out van kada je uključeno ili je to dio neke selekcije i da li dok je na optici možda isključi druge izlaze (što mi nije opcija).

Samo ček... sada gledam shemu, pa on sve što napravi je da da 12V trigger OUT, ali to meni nije problem, ja imam 12V trigger OUT, meni je caka da slave pojačalo nema 12V trigger IN! Meni ovo ne pomaže jer ako mi slave ima IN, onda mi BobWire i ne treba. Ovo je zapravo zamišljeno za one koji imaju slave s IN, ali nemaju master s OUT (što je isto slučaj kod starijih pojačala, ali i modernih niže klase).

Bez obzira što nije rješenje mojeg problema, hvala na hintu i baš sam zadovoljan što se na Jabučnjaku uvijek nađe netko tko zna nešto više o nečemu bez obzira koliko je tema možda egoztična.
28.10.2021 | 22:33
Imao sam sličan problem sa svojim Marantz 1510 receiverom koji nema trigger niti IR ulaz.
Trebao mi je triger signal za relej koji pokrece ventilaciju u racku. Stari Onkyo je imao opciju trigera.

Ja sam to napravio putem HDMI CEC releja.

Postoji nekoliko opcija na koje sam ja naletio kada sam pretrazivao internet upravo za taj problem.
Jedna od opcija je tvoj navedeni "ruski" sistem ali fabrički napravljen: www.audiophonics.fr/en/diy-kits-and-boar...-device-p-10661.html

Druge opcije koje su možda prihvatljivije ja sam našao na redditu.

www.reddit.com/r/audiophile/comments/96j...ontrolling_power_to/
29.10.2021 | 20:37
Ovaj od Audiphonicsa su mi već preporučili, to bi bilo i sasvim ok rješenje, ali ostaje da vidim koje ću pojačalo odabrati - jer neka novija kada dobiju napon se uključe, ali u sleep modeu su dok se fizički ne pritisne tipka ili klikne na daljinski.

Možda bih trebao naći neki stari Technics u oglasima i uključivati ga tako "po ruski".

Javit ću u svakom slučaju koje rješenje sam na kraju odabrao!
01.11.2021 | 08:23
dpasaric kaže:

Neka pojačala se pale sama (ako su u sleepu) kada osjete HDMI aktivnost ili signal na optičkom ili koaksijalnom ulazu, ali se obično ne pale na vulgaris audio signal s predpojačala nego ih se mora ručno uključiti. Naravno, nije to problem napraviti povremeno, ali ako je to dnevna rutina, to smeta i postaje prava "tlaka".

Malo sam razočaran, jer je tlaka upaliti i ugasiti pojačalo, pa ću sad odabrati ono koji ima automatsku opciju, da se samo pali, ili ću preraditi bilo koje pojačalo na to !
Koje je to pojačalo je totalno nebitno, jer pojačava zvuk. Mogli bi reći da je ovo Bogohuljenje prema zvuku Ispada da auto treba imati samo 4 kotača i da mora voziti od točke A do točke B. Meni je isto tako tlaka svaki dan paliti svijetla po stanu. Mogao bi to rješiti s senzorima pokreta, ali mi je tlaka da moram mirno spavati, jer ako se okrenem upalit će se svijetlo
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 48 minuta
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]
  • ZoPaj: iPhone Book i iPhone Book Neo
  • Yonkis: Preklopni iPhone, bit će kad tad, samo kako će se zvati? [link]
  • Yonkis: Apple prvih 50 godina [link]
  • Bertone: MA pusti ga, cendra bez veze, da mu je bilo bitno probudio bi se u pet :D
  • Djuro genijalac: A jbg, sori
  • Yonkis: Baš hvala na spoileru. I to ne na Alfi.
  • Djuro genijalac: Dvostruka pobjeda Mercedesa! Opet runda za sve!
  • Djuro genijalac: I ja dam napraviti od jabuka iz vrta, ali to potraje do Božića, maks, ako je dobar urod
  • smayoo: Mi od šogoricinih jabuka iz Požege :)
  • Djuro genijalac: Koji? I ja pijem sok od jabuke. U pravilu onaj iz Lidla 100% kojeg miješam s vodom pola-pola
  • smayoo: Ja ću jedan sok od jabuka, prirodni, mutni. :)
  • Djuro genijalac: Kaj pije jabučnjak? Ja plaćam rundu!
  • Djuro genijalac: Mercedes 1-2 u kvalifikacijama Melbournea!
  • Ender: ranije sam vidjao da linus koristi intel- MB Air. meni je to bilo dovoljno.
  • dpasaric: Linus voli popljuvati Apple, često i opravdano, ali kada on nešto hvali, znači da su zaista odradili dobar posao...
  • hal9000: E da sam i ovo doživio: [link]
  • Performita: Vikalica je još uvijek jednako cool kao prije! Osobito smajlići :)
  • dpasaric: Ma i to isto, ali to će valjda s novim HomePodima i s navodnim HomePadom...
  • zvone: Gdje je novi Apple TV? Nikako da stigne.
  • dpasaric: Javit ću cijene čim ih dobijemo...
  • Borisone: U Italiji Neo kreće od 699 EUR. Kod nas može biti samo više, pretpostavljlam standardnih 70-100 EUR
  • dpasaric: Osvrt na novotarije je na naslovnici, pa slobodno komentirajte!
  • Yonkis: Jeftin u USA, za studoše osnovni Neo je 500$ a koliko će biti kod nas? A tek onaj sa TouchIDom?
  • cavarovobrdo: Očekivao sam vrišteće boje iMac G3. Nekako mi je NEO uređaj za mlađariju, zato veselo. Rado se sijećam svog MacBook black plastenjaka :)
  • drlovric: Meni je Neo bas cool.....kao nekada plasticni Macbook. jeftinij je nego iPhone i odlicna ulaznica u Mac svijet.
  • invictus: Neo? Svašta oni sebi dozvole.
  • accom: ništa od boje ajvara.
  • Yonkis: [link] - Neo? Stvarno Apple, Neo?
  • Borisone: U oglasniku ako nekoga zanima MacBook Air M4 16/512
  • Air: Nadam se ne onaj kupvni crveni nego onaj domaći neodređeno narančasti :)
  • smayoo: Ja već godinama pišem u Apple i pitam kad će napraviti MBP u boji ajvara. :o)
  • cariblanco: Ja kupujem novi MacBook, samo ako ima ponuda u naranđastoj boji
  • cavarovobrdo: Hoće li novi MacBook biti od plastike u bojama sladoleda? Jedva čekam kupit jedan da mi se slaže s majicom ;)
  • drlovric: Idem na 14" sada. Vjerojatno cu zadrzati oba neko vrijeme. M1 Pro radi ko grom.
  • drlovric: Ma dobio neke pare pa moram ih namjenski utrositi na MBP.
  • invictus: Lovriću, čemu to? Jel te ne služi dobro M1 Pro?
  • drlovric: Davore uzimam 14" MBP Pro CTO. Proslijedi molim te cjenike kada dobijes. Tnx
  • invictus: Jebote led, pokidali su sa tih 512GB. :D :D :D
  • VanjusOS: sad baš gledam. Macbook air M5 kreće sa 512gb SSD, vau!
  • invictus: Ma nema eventa, samo su to sve novo ubacili na svoje stranice..

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO