05.12.2005 | 19:36
I, dok sam tu, već par dana nosim i nikako da ti javim, ime i adresu majstora graditelja gitara (klasičnih) koji radi i servise, najfinije i najpreciznije navodno, zove se Mirko Hotko 01 3313493 u Zaprešiću, sretno,
za ostala pitanja ovog foruma, ako netko nešto treba nek pita konkretno,
teško je pisati o tako širokoj temi, ali odgovoriti je lakše,
za početak, ne treba strahovati od ničega, a mix je obična subjektivna interpretacija i manipulativno-hipnotička demonstracija muzičkog izvora, najjednostavnije rečeno mix nije realnost, mix je iluzija, ali jasna iluzija, subjektivno percipiranje magije zvuka i prenošenje toga na druge.
Producent svira glazbeni materijal kao što dirigent dirigira orkestrom, kao što umjetnik slaže ikebanu, kao što mama kuha grah ili maneštru! Nema filozofiranja, ali opet sve je važno!
Drugima uvijek tvoja priča ispadne neka sasvim njihova, ali to i jest smisao, glazba je subjektivan osjećaj, ako ga sam uhvatiš, moći će ga i drugi, ako nisi uspio, teško će nekom biti tvoje ništa - nešto!
Jasno postoje neki (frekventni, dinamički, panoramski...) postulati, no sasvim sigurno nisu nikakav tabu, malo čitanja štiva, malo volje i prakse (čitaj suočenja s vlastitim stavovima) i brzo se istešu. Sretno svima u mixanju, to je najljepši dio glazbene produkcije!
SAVJET: definitivno MIX treba tretirati kao odvojeni proces od snimanja i krenuti sasvim ispočetka, što imam, što kanim, zašto i s čime, pa ciglu po ciglu graditi odgovore na prijašnja pitanja!