Krađa
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Krađa


12.01.2009 | 12:40
@Dijete:

Cemu taj znak cudjenja za obicnu majicu koja kosta 500kn, kada Diesel hlace (traperice, farmerice, rebe ili kako ih vec ko zove) redovito kostaju oko 1000kn ili malo jace?

Nije uopce vazno sta dobijes uz tu majicu i zasto koliko kosta, vec je u pitanju elementarna stvar da je ponudjena na trzistu, pa kome se svidja on ce ju i platiti.

Ni meni nije jasno da zenske daju po par tisuca eura za neke fancy dizajnerske torbice, kao sto ni njima nije jasno da neko moze dati 2-3 tisuce eura za racunalo, ili 20-30K € za auto.

S druge strane, kako je moguce da cipele ili hlace (ne nuzno dizajnerske marke) za moju kcerku od godinu dana budu skuplje od odjece za odrasle, ali eto ipak je tako. I ne vidim da ducani propadaju, znaci da netko tu robu i kupuje.

Sve je stvar izbora i mislim da tu stvarno nema mjesta za nekakvu polemiku ili ne daj boze raspravu

P.S. Cijene najma stanova i pos. prostora jesu skocile u nebo, ali ta majica kosta bilo gdje u svijetu priblizno isto, tako da mislim da to nije razlog visoke cijene.

Povlacim paralelu sa onim programom za knjigovodstvo koji kosta 1000€. Autor je prinudjen drzati takvu cijenu zbog malog broja prodanih licenci, da ih on proda puno vise vjerojatno bi i cijena isla dole. Ista stvar je i sa ovim majicama i ostalom dizajnerskom robom.

Pa na koncu svi se slazu da su Apple proizvodi precijenjeni (pogotovo potrosacka elektronika) pa ih opet svi kupuju Mozda zato sto su IN
  • lex
  • Korisnik
  • 5
12.01.2009 | 13:19
Vjeruj mi da cijena ne bi padala, nego rasla!!
  • Dijete
  • Posjetitelj
12.01.2009 | 13:22
Cudjenje je samo za to sto sam trenutno glup i neuravnotezen..

Pruzam ispriku..

I dalje cu se cudit, al necu govorit tebi na glas, al cu dodat da dizelice i ostale drangulije koje si spomenuo u mom malom svijetu nemaju opravdanja, samo cudjenje..
12.01.2009 | 14:47
drlovric je napisao:

Cemu taj znak cudjenja za obicnu majicu koja kosta 500kn, kada Diesel hlace (traperice, farmerice, rebe ili kako ih vec ko zove) redovito kostaju oko 1000kn ili malo jace?

Nebi se bas slozio da obicna majica kosta 500kn. Obicna kosta 100-150, ovo markicu platis jos 300
Eto bas mi je drago sto si se "pohvalio" sa tom majicom jer kao sto tebi nije jasno kako neki od nas imaju "toliko" novaca da mogu imati Macove kuci "bezveze" bez da zaradjuju na njima meni nije jasno kako netko moze kupovati majice ili hlace za soma kn
BTW Sad se sjetih, bas je jucer bilo nesto na tvu kao Stoka i onaj neki drugi reper u shopingu i Replay hlace sa 40% popusta 1200kn. Mislim WTF?
12.01.2009 | 16:32
Ma prijatelju nemam se ja kome sto hvaliti, jebo majicu, nego sam to slucajno spomenuo kada je smayoo pisao o onoj sirotinji koja je gotovo pa roblje, a garant proizvodi i tu moju majicu.

Stvar izbora sta ce ko nositi, nije da nam trebaju i Bossova ili Armanijeva ili UPISI BRAND odijela, ali nekako sam siguran da vecina nas ovdje ima barem jedno u ormaru

Niti smayoo-i treba MBP, ali eto kupio ga je, bez obzira sto Mini radi savrseno ) IJK

Sad ce on odmah osuti paljbu po meni, ali nema veze, jednostavno nisam izdrzao
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
12.01.2009 | 17:20
Eto vidiš čime se treba boriti protiv krađe - dobrim brendiranjem!
Očigledno se na nematerijalnom hypeu zaradi više nego samim kvalitetnim proizvodom. I sve je riješeno. Smayoo, o tome si govorio kad si zagovarao bespogovornu osobnu higijenu u svih?
12.01.2009 | 19:54
drlovric je napisao:
Stvar izbora sta ce ko nositi, nije da nam trebaju i Bossova ili Armanijeva ili UPISI BRAND odijela, ali nekako sam siguran da vecina nas ovdje ima barem jedno u ormaru



Ja se jedino mogu cuditi sa Djetetom jer u ormaru imam jedno odjelo placeno 1000 kuna koje koristim za vjencanja i sprovode, a u zivotu nisam hlace platio vise od 300 kuna i majicu vise od 100. Nao kao sto kazes svaka roba nadje svoga kupca.
12.01.2009 | 20:32
@smayoo
Ako već ideš u Pariz i planiraš klince odvest u EuroDisney, onda razvedri i suprugu posjetom Val d'Europe (www.valdeurope.fr) koji je THE shopping outlet village. To ti je jedan izlaz prije ili poslije EuroDisneya, ovisi o gledanju, ali je na istoj autocesti po kojoj buš došel iz smjera Strassbourga i Baden-Badena.
Ako si daš truda i odeš na sjever u smjeru Bruxsellesa, onda buš naišo na Parc Asterix koji je po meni fakat bolji od Euro Disneya, ali ako dijete hoće vdijet Šilju, onda je to-to. Ako se voziš po Parizu, onda koristi periferique koliko god se da, kvart oko Saint Denisa prođi po danu (tam smo spljugali 2:1; Thuram nikad nikom nije dal gol osim nama dva komada u onom polufinalu....1998.... U Parizu se lako voziti: svi se guraju, ali svi sve puštaju i nema prostačko-seljačkog zatvranja kao kod nas...
Šetnja po Champs Elysee je lijepo iskustvo i sigurno je, jer je sve puno murje na rolama koji jure ko hokejašiB)
Ako ste već tam, preporučam posjetu Atelieru Renault: klopa je ok, uvijek je neka tematska izložba unutra, a preko ceste je Virgin megastore. Ako tam nema nekog cedeja, onda on ne postoji. Jazz kolekcija je vrlo solidna
Slikanje: ako te žandar vidi sa stativom, onda počne kenjati kako ne smiješ stavljati stativ na sveto francusko tlo bez odobrenja Sarkozyja i Carle Bruni osobno:huh:
Eiffelov toranj je skup ko otrov (mislim da je karta 22 ojra), ali je fora. Samo se priredi na to da mu vrh ima amplitudu pomaka od nekih metar do metar i pol, ovisno o snazi vjetra kaj nije baš svima ugodno.

Ugodan provod i ako si već pohodio Pariz puno puta, oprosti na ovim savjetima koji su bili u najboljoj namjeri.
12.01.2009 | 21:30
Sada smo već dosta off-topic, ali vidim da je svima zabavno. Evo, onda ću i ja biti malo slobodniji... ja npr. obožavam kupovati trapke na tržnici! I uvijek tamo kupim najbolje, nikada skuplje od 150 kn! Majice su mi 100% sponzorske ili od firme/udruge. Ne sjećam se da sam kupio majicu valjda 5 godina. Zato mi 500 kn za majicu izgleda monstruozno, ali moram šutjeti jer niti ja nisam "čist" - npr. jedna guma za auto mi košta 3000 kn. Dakle, svatko ima svoju slabu točku - bila to moda, tehnika, putovanja ili nešto drugo.

Donekle u ovu priču upadaju i šaneri - jeste li kada nešto kupili do šanera? Ja jesam. I nije da mi je bilo baš svejedno, ali opet priča ima svakakvih - neke čak imaju onaj robinhudovski štih, ali sve je to mutna zona - često to uopće nije "šanirana roba" već tek šverc ili rasprodaja turskog kontejnera. Naravno da je sve to loše i da podriva sistem, ali ono što mi se kod šanera svidjelo je isto ono što mi se svidjelo kod iStocka ili App Storea - dobiješ ono što želiš brzo, ugodno i povoljno.

Kada smo već kod podrivanja sistema, čitam u Novom listu da će ekipa koja je uništila Riječku banku većinom biti oslobođena, da će zadržati i svoje milijunske bonuse, a sve troškove suđenja od preko milijun kuna ćemo platiti mi - porezni obveznici. Tko tu podriva sistem? Danas u Hrvatskoj zbilja moraš biti moralna vertikala da uz sve to što se događa oko nas budeš 100% čistunac i legalist.

IMHO treba naći nekakvu sretnu sredinu koja maksimizira moral i preživaljvanje u džungli oko nas.
12.01.2009 | 23:33
Iako sam zena ne patim od dizajnera i marki no priznajem da su neke stvari zaista kvalitetnije i traju puno duze od onih "s placa". Cesto (gotovo uvijek) kupujem u Outletima (ne patim od toga da nosim ono sto je in bas sada ) i na raspordajama kada se kvaliteta moze dobiti za povoljnu cijenu .

Previse puta sam se uvjerila da je ona "nisam dovoljno bogat da kupujem jefirno" istinita. Barem sto se tice nekih proizvoda.

Vezano za Kineze/Tajvance/Indonežane koji rade za 2 dolara tjedno. Da, to je grozno i treba se boriti protiv izrabljivanja radne snage, pogotovo kad je rijec o djeci, ali opet ne mogu na to gledati crno - bijelo. Sto bi bilo da ne moze zaraditi ni ta 2 dolara tjedno?

Jednom sam gledala neki dokumentarac o radu u kineskim IT tvornicama. Na traci rade iskljucivo zene, muskarci su supervizori. I jedna od zaposlenica (nema vise od 18 godina) je pricala kako zaradi 12 dolara tjedno i od tih novaca financira svoju obitelj koja je ostala u nekoj selendri u kineskoj zabiti i kako oni zahvaljujuci njoj i tom novcu ne umiru od gladi, doslovno.

Kazem, tesko mi je na stvari gledati crno - bijelo. Zivot je izmedju crnog i bijelog .

A inace nisam čistunka i legalist pa mi je onda malo tesko razmisljati samo u jednom smjeru.
13.01.2009 | 00:45
Vidi, prirodno je da pokušavamo naći neko tumačenje po kojem mi ne ispadamo ni najmanje krivi što živimo dobro (da, mi živimo dobro! Mi smo u gornjih 5% svjetske populacije po životnom standardu!) na grbači nekih nesretnika koji žive ko stoka i još su sretni kad zarade 12 dolara da ne umru od gladi, barem ne još ove godine.

Ali to jednostavno nije tako. Ja znam što bi bilo da ne može zaraditi ni ta 2 dolara. Ali siguran sam da i ti znaš što bi trebalo biti da tamo na vlasti nije neki polupismeni diktator ljudožder kojeg financira zapadni krupni kapital (da ne kažem, kako je to govorio drug Čiča "belosvetska buržoazijska reakcija" )!

Trebalo bi biti tako da je nama, nas cca 1,2 milijardu (iliti oko 20%) nešto malo lošije nego sad, a njima, njih 4,8 milijardi (iliti oko 80%) PUUUUUNO bolje nego sad. E, to bi bio jedan normalan i pravedan svijet.

Ovako se mi durimo što su nam naši Appleovi duplo skuplji nego u USA i osjećamo se jako nesretni dok tamo neka djeca do svoje desete godine sjede na zemljanom podu i uče pisati štapićem po prašini, a onda idu do prerane smrti robijati u neku tvornicu zvučne brand-robe i presretna su što ih nisu pustili crknuti od gladi i/ili dizenterije kao njihove manje sretne prijatelje iz razreda.

Da, sreća je stvarno ironično relativan i subjektivan osjećaj.

Ispričavam se što kvarim raspoloženje, ali morate od nekog barem ponekad čuti kako nije dovoljno o Božiću odnijeti stare igračke i paket pelena u lokalni dom za nezbrinutu djecu, nazvati koji put neki humanitarni 060 i tu i tamo u prolazu užurbano udijeliti promrzloj djevojčici u pothodniku 2 kn pa da se riješimo krivnje. Kolektivne krivnje eksploatatora.

Ah, zabrijah... Sad se sigurno svi pitate "koji mu je k... danas?". E, pa, nije mi danas, nego svaki dan, samo nekad tlak malo naraste pa fućne para na "sikurecu".

U Parizu sam bio više puta, ali draga nije bila ni jednom. Za Asterix park sam čuo. Djeca su trenutno više za Disneya, ali to je čisto njihova odluka. U oba nećemo ići sigurno, jer ne želimo toliko vremena zdrobiti na to. Moja draga prezire shopping čak i više od mene (što je jedan od razloga zašto sam se zaljubio u nju jučer, i prekjučer, i svaki dan prije toga, zadnjih 15 godina ). U outlet shopping villageove ne idem ni u HR, a kamoli da bi se vozio 17 sati preko pola kontinenta da bi išao tamo, a inače znam da je tamo, to je 5 minuta vožnje od našeg pansiona i do njega moramo doći jer odande ide RER (nadzemno-podzemna željeznica) za Pariz, jer nisam lud ići autom u Pariz, hvala na pitanju, autom do Ile de Paris treba 2,5 h, a vlakom 45 minuta. Ali hvala svima na savjetima.

Drlovric, hvala i tebi na pitanju, nemam niti jedan komad brand name garderobe osim 2 Gant majice koje mi je kupila moja majka. Zamolio sam je da to više ne čini, ali ih nisam dao u Caritas kao što sam naumio jer se rasplakala pa nisam imao srca. A zapravo sam ih trebao prodati u pola cijene pa za te dvije majice kupiti 10 normalnih, sebi zadržati dvije, a ostale odnijeti u Caritas. Ali jbg, pretpostavljam da nitko ne može ostati ravnodušan na suze svoje majke.

Lex, već sam ranije htio reagirati na ovu tvoju tvrdnju (da cijene rastu kad raste prodaja) - koja zvuči kao hiperbanalizirano rješenje zadatka iz osnova ekonomije na prvoj godini faksa. Zakon ponude i potražnje je samo jedan, prvi i početni zakon trgovine, ali daleko od toga da je jedini. To što ti kažeš tako funkcionira samo ako kupci nemaju izbora (potpuno elastična potražnja, kao npr. cijena električne energije ili naftnih derivata u Hrvatskoj), ili ako dobavljač više ne može povećavati obujam prodaje (npr. vino Dingač ili Primoštenski Babić - svake godine ima toliko koliko ima i ni kapi više). No, u stvarnom životu, gdje prodavač teži stalno održavati rast i resursi proizvodnje u pravilu nisu ograničeni (zapošljava se još i još ljudi, gradi se još i još tvornica...), a postoji i konkurencija, povećanje prodaje UVIJEK rezultira manjom cijenom. No, da ne širim, preporučam nastaviti čitati Samuelsona i dalje od 2. poglavlja, u kasnijim je poglavljima sve objašnjeno.
13.01.2009 | 01:03
Eh, da, i ostao sam dužan reagirati na Drlovricevu provokaciju o MacBook Pro. I dalje stojim iza toga da Mini može sve što treba za web publishing, što moja draga radi od kuće za potrebe svog poslodavca i svoj hobi. Ja sam, međutim, projektant (s velikim brojem sati na terenu) i predavač i koristim se AutoCADom (koji se također pretvara u tipično bloatware smeće, ali nisam ja taj koji diktira uvjete odabira sredstva za rad) koji je intenzivno grafički zahtjevan (iako bez pravog razloga - kad pogledam na verzija od prije 8 godina radi sve što je meni trebalo, i to na onom istom Miniju, ali, naravno, nije podržana, nije kompatibilna, i truć bla... ) i relativno je malo laptopa koji mogu to vrtiti optimalno. MBP je jedan od njih i na kraju čak i ne ispada toliko skuplji od drugih koliko bi netko mogao pomisliti, a omogućava mi da sve ono ostalo osim samog direktnog projektiranja radim u okruženju koje je ugodnije i stabilnije.

I što sad? Jesam li licemjer kad radim to što radim, a pišem to što pišem? Jesam. Ali sam toga svjestan i trudim se barem dio svog novca, napora i vremena uložiti u neko javno dobro ne bih li tako okajao makar dio svog dijela kolektivne krivnje. Malim koracima se penje i na najveću planinu, reče mudri Lao Tse.
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
13.01.2009 | 05:04
Eh, kad bi bila barem zabuna moje uvjerenje da Macove ne kupujemo i veselo ih platimo zato što su brend, a Apple jedna od tvrtki koja se u tim korporativnim šemama bahaće da ima najodanije kupce.
Fantaziram si da imam pravo kada govorim da to računalo i OS valjaju više od svega drugoga što se za iste novce može kupiti.

Ali živimo u svijetu u kojemu cure biraju telefon tako da im je top kriterij "da je lijep". Moramo se pomiriti, a i priznati da smo ovdje neki možda i staromodni jer nam se živo fućka što je Apple brand, te da bi nam život bio znatno jednostavniji kad to ne bi bio. Fućka mi se zato što neki - zato jer vide da ga imam i zagovaram - najprije pomisle da sam šminker, s kad pogledaju odjeću i ostalo što bi se također dalo pozlatiti brendovima, onda se korigiraju i kažu da sam ... čudan.

Ali jednu stvar moramo ovdje razjasniti: ovdje se upotrebljava mozak upravo onoliko koliko on može bistro i ledeno hladno misliti. Za današnja računala to možda nije neophodno. Za današnji standard i druga poimanja polako možda i nije neophodno zagovarati moralno stajalište po kojemu je neuredan ured u kojemu na policama nisu po veličini složene kutije svih originalnih verzija, nego je posvuda kaos od snimljenih medija. Možda danas nije isuviše trendi nešto napraviti svojim rukama što ima u sebi dobru ideju, uzbudljivo je, a nekoga će možda i ganuti. Uopće raditi. Oni koji tako misle, ja bih im najradije pregledao sve što imaju na računalu... ali ne najprije to... nego što su napravili.

Možda sada uopče ne razgovaramo o novcu, o tome jesu li programiplaćeni, i je li im ono što su uradili također plaćeno. Ovdje se dopisujemo zato što dobrovoljno i besplatno razmjenjujemo nešto svoje što se nigdje drugdje ne može platiti - vlastite ideje.

To nekoga može ljutiti - osobito razne proizvođače čiji PR-ovi i trgovci žele da sve vrijeme nosimo ružičaste naočale. One kojima se ružičasti dopada neka se i dalje igraju s ružičastim aksesoarima svojih Barbika. Originalnih Barbika, a ne jeftinih kopija.
To vjerojatno ide s uzrastom.
13.01.2009 | 09:41
zasto bih se osjeclaa krivom sto zivim dobro? ne, ne osjecam se krivom niti malo i ne pokusavam opravdati sebe. zahvalna sam za to sto zivim dobro, sto imam za jesti, sto ne hodam bosa i sto imam krov nad glavom. no, to ne znaci da ne suosjecam s onima koji to nemaju.

isto tako znam da problem gladi nije samo zato sto zli zapadnjaci bacaju zito u more da mu ne padne cijena umjesto da nahrane gladnu afriku. na jednom od seminara (jos dok sam radila u skoli) sam od jednog od poznatih hrvatskih demogeografa cula podatak da bi se problem gladi u africi mogao rijesiti i tako da africke drzave samo 10 % sredstava koje ulazu u naoruzanje ulazu u razvijanje primarnog sektora (poglavito poljoprivrede).

opet kazem. nije sve crno i bijelo .

no, sad smo stvarno otisli predaleko od teme.
13.01.2009 | 10:44
Kada pogledamo samo ovo "nase malo selo" tolike su oscilacije u kvaliteti zivota, od bakice mkoja za novu godinu ima samo juhu ili dijete koje umire a nema za lijekove pa organiziraju humanitarni koncert, do tajkuna koji imaju jahte, brodove, avione...

Tako da mi dodje malo glupo sve to gledati na globalnoj razini.

Vidjao sam i tu gladnu djecu po africi kako od 6 godina nosaju kalasnjikov, umjesto da uce da pisu, no pretpostavljam da to nije do njih nego do okruzenja u kojem odrastaju.

Ja se, poput flare, ne osjecam krivim sto dobro zivim (ovo dobro je ipak relativan pojam, jer i meni puno toga u zivotu nedostaje) i sto sebi mogu priustiti neke stvari.

Rodjen sam i odrastao u Bosni. Sa 12 godina sam docekao rat. Vrlo dobro znam sta je svakodnevno granatiranje, sto znaci biti gladan, sto znaci gledati mrtve i ranjene ljude po ulicama, kako je nemati patike/cipele da imas u cemu ici u skolu, zavrsiti prvi razred srednje skole sa samo dvije biljeznice. I naravno pjesice ici u tu istu skolu, jer nije bilo nafte. Zaboravio sam reci da su ucionice bile hladne i da se nastava odvijala izmedju dva granatiranja grada.

I onda mi neko prica o dobrom zivotu u ovom dijelu svijeta, te kako smo smi sreckovici sto eto zivimo ovdje. Ja bi radije da sam se rodio negdje drugo, ali to ne mozes birati...

Zato me danas nakon svega opusteno zaboli sa Afrikom i slicnim dijelovima svijeta (kao sto i pirate u Somaliji zaboli za nama, te da li ljudi koje otimaju na brodovima imaju zenu i djecu koje ih doma cekaju).

Mozete reci da sam sebican i egoist (sto je vjerojatno tocno) ali stvarno me nije briga sto ce tko reci.

Da imam novaca kao Jolie i Brad, vjerojatno bi osnovao neku udrugu za pomoc, ali ovako, glupo mi je i pricati na tu temu.
13.01.2009 | 21:46
Flare, Drlovrić, i svi ostali koji se ne osjećaju krivima što žive dobro.

(komentare o ratnim godinama neću načinjati jer jako je puno ljudi koji su prošli i puno gore, a naravno i onih koji su prošli puno bolje i sve je to skupa besmisleno izvlačiti - iz tog vremena svi imamo teška životna iskustva)

To (da se ne osjećate krivima) je, naravno, vaše neotuđivo ljudsko pravo, upravo kao što je vaše pravo da živite dobro. Ja nikako ne želim vas niti ikog u vašoj situaciji osuđivati. Želim samo u vama probuditi svijest o tome kako se to što je vama dobro temelji na neuravnoteženom sustavu vrijednosti koji vlada između siromašnog i nesiromašnog dijela svjetske populacije. I pri tom siromašni nisu oni koji nemaju za nove cipele ili za skupe lijekove (koliko god i jedno i drugo bilo teško i nepravedno), nego oni koji nemaju za jesti, ili još gore, koji nemaju niti svoju najosnovniju slobodu, koje njihovi robovlasnici drže na životu samo zato što im je to jeftinije nego "kupiti" drugog roba/političkog zatvorenika.

Dakle, svatko tko živi dobro može se i treba se osjećati krivim što je svoj standard utemeljio na tome da skupo naplaćuje svoj rad (koji je upravo zato sve češće usluga tercijarnog i kvartarnog sektora kakve svi koji smo tu na jabučnjaku profesionalno pružamo), a jeftino kupuje proizvode koje netko proizvodi na samoj granici egzistencije (dakle, duboko ispod praga siromaštva).

Naravno, da nije takav sustav postavila niti Flare, niti Drlovric, niti ja, niti... Ali bogami, kako ste se sami izjasnili, niti ne činite išta da ga promijenite. To je vaš slobodan izbor, naravno. No, budite svjesni da taj slobodan izbor imate zato što za svakog od vas postoje četiri osobe na ovom svijetu koje ga nemaju.

Sigurno ste već čuli (ocjene i procjene, svakako ne precizne statistike) da:

10% svjetske populacije troši 90% svjetskih energetskih resursa.
20% svjetske populacije jede 80% svjetski proizvedene hrane.
1% svjetske populacije kontrolira 99% svjetskog kapitala.

A mi smo svi na ovoj sretnijoj strani te Paretove vage. Koja ne bi funkcionirala da nema one nesretne strane.

Nikad to ne zaboravite. A kamoli da imate stav "zaboli me za ove ili one". Ne zato što će netko loše misliti o vama. Hoće, ali to nije bitno. Bitno je to da je sve povezano, SVE je povezano. Ako zanemarujemo drugu stranu s kojom smo povezani, nećemo ni biti svjesni što nam se dešava dok se ne desi. A onda ćemo misliti da je netko drugi kriv.

Ajde sad, stvarno, dosta. Nije ovo offtopic, ali postaje nekonstruktivno.
13.01.2009 | 23:36
Lijepo rečeno. I mene ponekad uhvate takva razmišljanja, ali se istovremeno osjetim premalenim da bih išta učinio da nepravedan svijet pretvorim u pravedan. Naravno, znam da to nije dobar pristup, pa barem pokušavam biti pozitivan tamo gdje mogu. Nekada mi to uspije, nekada ne. Da li je to sve skupa zapravo pravilno razmišljanje je već domena kakvog filozofskog foruma...
14.01.2009 | 00:53
Moj je pak stav da se svatko ima sam izboriti za svoju dobrobit. Nazalost (?) pravila prirode su surova ali vrijede svugdje, ono sto se u narodu naziva "zakon jacega". Sve bi vam to Attenborough lijepo objasnio u nekoj epizodi o prezivljavanju u prirodi dok u pozadini kadra lavovi cerece antilopicu koja je prerano ostala bez majke.
Plakanje nad tim prepustam neopranim antiglobalistima sa psima skorenih krzna.
Razvoj je doveo tocno do one situacije do koje je i trebao dovesti, ovo je kao da se brinemo nad tim sto imamo dvije ruke.
14.01.2009 | 11:13
dpasaric je napisao:
Lijepo rečeno.


A meni se sve skupa ukiselilo. Ne volim moralizatore koji jedne ljude pozivaju na javne isprike, a istovremeno blate i stavljaju riječi u usta ljudima koji ih nisu izrekli. Ne vidim baš potrebu za moralnom bukvicom "nama malenima" o tome kako se svi trebamo osjećati krivi i pretpostavkama da se ne osjećamo krivi (i da smo usput svi idioti koji pojma nemaju ni o čemu, u najmanju ruku).

Diskusija mi je bila zanimljiva dok je dopuštala različita mišljenja i raspravu. Ovo sada mi prelazi u crkveno predavanje i, ako ne božje obraćanje, onda u obraćanje sveznajućeg božjeg poslanika.
14.01.2009 | 11:40
I meni se ukiselilo Melina i dugo sam razmisljala da li da uopce nesto napisem ili ne ali ne mogu protiv sebe da me ubijes pa me evo sad tu u post replyu

Smayo - kako si uzimas za pravo izvrtati moje rijeci i osudjivati me kad me uopce ne poznajes? Prema ovom sto si ti napisao ispada kao da me boli ona stvar za sve ostale a ja sam rekla upravo suprotno. I odakle ti pravo da zakljucujes kako se ni ne trudim kako bi promijeila situaciju?

Nisam se tako izjasnila i vrijedja me da si uzimas za pravo drzati mi moralne prodike tipa: "Ali bogami, kako ste se sami izjasnili, niti ne činite išta da ga promijenite."

ili "Želim samo u vama probuditi svijest o tome kako se to što je vama dobro temelji na neuravnoteženom sustavu vrijednosti koji vlada između siromašnog i nesiromašnog dijela svjetske populacije."

Toliko od mene. I ne, ne zelim se vise natezati oko ovoga niti se zelim prepirati sa Smayom ili nekim drugim clanovima foruma i mozda bi mi bilo bolje da sam sutila ali jednstavno nisam mogla preci preko toga da se moje rijeci izvrcu i da me se proziva za nesto sto ne stoji.

Argumentirane rasprave volim i ne smeta mi kada netko ima drugacije vidjenje situacije od mene, ali ne volim kad mi se stavljaju rijeci u usta i kad se ono sto sam rekla izvrce.

Over and out. Sto sam imala, rekla sam (barem sto se tice ovog threada )
14.01.2009 | 11:46
Moram i Melini reći - "lijepo rečeno!"

I rekao sam da to sada odlazi u filozofske vode. Mnogo je gledišta, a svatko je u tom izboru našao modus s kojim se osjeća najbolje. Kod filozofije je teško reći što je ispravno, a što "kiselo". Smayoo se osjeća dobro totalno legalan. Vidjeli smo da ima buntovnika koji se osjećaju super i potpuno ilegalno. Najviše je onih negdje u sredini. Nažalost, premaleni smo da bismo kao jedinke u ovoj zabiti napravili razliku - osim ako netko ovdje nema ambicije postati idući Obama?
14.01.2009 | 12:18
što se tiče ukiseljavanja, zato imamo ribu da doda šećera:

Riba je napisao:
Plakanje nad tim prepustam neopranim antiglobalistima sa psima skorenih krzna.


ROTFLMAO!
14.01.2009 | 14:22
Smayoo je rekao nesto što se temelji na činjenicama (mislim generalno ... samo pojedini podatci i brojke mi u tom smislu nisu važni). Ako je i ispalo da nekome ovdje spočitava mislim da nije to toliko bila namjera ali nije, mora se priznati posebno ni pazio .
Ja mislim da kad ovako nešto napiše nemamo druge nego se ljutiti, prvenstveno jer ili možemo to ili se možemo osjećati krivi; što onda vodi ka tomu da onda moramo nešto poduzeti kako bi se te krivnje riješili.
Neznam od kud mi to al netko je rekao da bi svi (čitaj antiglobalisti (čitaj oni sa navedenim psima jer ima i ozbiljinh koji bi se mogli nazvati antiglobalistima)) htjeli revoluciju (u odnosu na kapitalizam kao svjetski poredak) ali isti nebi da izgube konfor koji im taj isti kapitalizam pruža (život po skvotovima na račun drugih nije naravno odricanje komfora). Ili kratko svi bi revoluciju bez revolucije, promjenu bez promjene. Tako da se onda osjetimo krivim aka napadnutim te grizemo natrag (me myself included) (i molim da nitko ovo ne čita kao nekom osobno upučenom ... čak se ograđujem i govorim da se eto bar ja tako osjećam).
Slično je sa vegetarijsnstvom; poćneš iznalaziti razloge i objašnjenja, svoje stavove i "osobnu filozofiju" jer u suštini želimo doć doma i nakrkat se mesine ... želimo to "pravo" (nisam vegetarijanac).
S druge strane priroda nije baš postavila stvari tako da je jednostavno zaključiti da je ispravna stvar jesti samo biljke .. kao što nam je riba to sugerirao.
Ali opet ... stav da se sami trebamo za sebe izboriti je kao da zavežeš nekome noge i onda sa tim stavom kažeš "hajde da se utrkujemo" ... to je otprilike neka moja usporedba sa pozicijama njih i nas.
@dpasaric Kao što ona (mani gnjusna reklama od Applea kaže) "The ones that are crazy enough to think they can change the world, are the ones who actually do!" ili nešto slićno.
Meni je bila baš zanimljiva tema. Nisam siguran da je rješenje kupovati Adobe i sličan software da bi se popravile ove stvari (pitanja izrabljivanja rdne snage ...) pa i malo, no ... :roll: ...
To mi je pretjerano proširivanje teme ... a onda opet preusko ako se već dotle dođe.

Pozdrav
14.01.2009 | 14:36
flare je napisao:
Smayo - kako si uzimas za pravo izvrtati moje rijeci i osudjivati me kad me uopce ne poznajes? Prema ovom sto si ti napisao ispada kao da me boli ona stvar za sve ostale a ja sam rekla upravo suprotno. I odakle ti pravo da zakljucujes kako se ni ne trudim kako bi promijeila situaciju?


Flare, sorry, mislim da si krivo shvatila. To za "boli ona stvar" je napisao Drlovric i ja sam se na to referirao.

Žao mi je što sam te (i Melinu, i sve one ostale koji se nisu javili ali se slično osjećaju) uzrujao. Ne mogu reći da nisam to želio, ali svakako nisam imao zlu namjeru. Međutim reakciju sam svakako htio isprovocirati (kako je to lijepo primjetio Ecvis). Jer ako si prema nečem ravnodušan, to je siguran znak da o tome nisi nikad pravo ni razmislio.

Još jednom - iako stojim iza svega što sam napisao, ispričavam se svima koje sam uvrijedio.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
14.01.2009 | 15:25
Ne treba pomagati iz osjećaja krivnje nego treba pomagati iz ljubavi... Osječaj krivnje je jedini osječaj koji ne smijemo osjećati, taj se osjećaj često koristiu svrhu maipulacije...
14.01.2009 | 19:49
Vidim da su se uzburkali duhovi. Vas dvije, sto ste se uzjogunile, smayoo ima onaj provokatorski stil koji vec prepoznajem koji sluzi da potakne reakciju...
Davor je najjaci, taj je super diplomat, samo dodje sa strane i komentira kao dosadni glas spikera na HRT Radio 1 u 2 ujutro.
Tu 'krivnju' zbog nejednakosti u svijetu ne pusim jer prodaje istu stvar kao i Katolicka crkva sa Istocnim grijehom.
Jedino sto mozete gospodo napraviti, jest da utvrdite cinjenicno stanje poput mene i prilagodite se trenutnoj situaciji! Ja najvise cijenim Aborigine koji jaja zamotanih u krpu neobuzdani trce po Outbacku i smatraju da je vrijeme ciklicko i da razvoj koji ide u nekom smjeru ne postoji jer se sve vrti u krug. Meni Jabucnjak pruza slican osjecaj!
Isto tako na celu korporacija ne postoje zle baba roge koje porobljavaju siromasnu djecu po zemljama treceg svijeta. Kompletno stanje je u stvari potpuno prirodno, jednog dana ce doci i do post kapitalistickog drustva, no do tada dreadlocksi i drum circleovi nece nista napraviti da se to ubrza. Zanimljivo, jucer je bila na TV epizoda South Parka gdje su se u South Parku okupili hipici kako bi digli glas protiv zlih korporacija. Nakon sto su 8 dana svirali, tripali, i pusili travu, stvar je spasio Cartman otjeravsi ih CD-om od Slayera.
Autori te sreije su uvijek imali prilicno trezven pogled na svijet.

Boze sto sam svasta napisao a jos ni pivu nisam popio, dajte mi 10 minuta pa se vracam jos jaci!

P.S. Da, znam da je piva instrument zlih korporacija poput InterBeva da me drzi porobljenog.
15.01.2009 | 12:03
Smayo, kapa dolje - fino si ih isprovocirao
15.01.2009 | 15:16
Dodjem ja i svi zamuknu!
15.01.2009 | 16:27
Ne znam Smayoo zasto ti je cilj bio isprovocirati neciju reakciju. Iako se vecina tvojih citata odnosila na mene, eto mene nisi isprovocirao

Jer kao sto rekoh, uopce me ne zanimaju niti doticu stvari na koje ne mogu utjecati.

Krenuli smo od Adobe-a i licneci a dosli do gladnih u Africi.

Ne znam samo koliko bi se njihov zivotni standard popravio kada bi svi mi pokupovali legalne Photoshopove? To su price za utopiste i za mali djecu...

I zar je grijeh javno reci da me ta sirotinja u Africi ne zanima, i da ne cinim nista da im pomognem (ne da necu, vec nisam u mogucnosti, pa i ne pricam o tome bezveze).

Koliko vas je ucinilo BILO STA KONKRETNO da pomogne gladnima u svijetu? Prazna prica i suosjecanje se ne racuna.

Zar je to, na koncu, i nasa obveza kao pojedinaca? Postoje organizacije (US Aid, UNHCR, Save the Childern, WFW i sl) koje imaju JAKO VELIKE BUDZETE i kojima je to jedina i primarna zadaca, pa neka oni vode racuna o tome.

Jer mi i da hocemo nesto globalno napraviti, toliko smo jadni i nemocni da bi nam se i ti gladni smijali

A i nama bi bilo bolje da se vratimo na IT teme, nego da raspravljamo o stvarima za koje cak ne znamo ni da li su bas takve, kakvim nam ih mediji serviraju.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
15.01.2009 | 16:39
Riba je napisao:
Dodjem ja i svi zamuknu!


Rekao si da ćeš pivo popit, i da se vraćaš za 10min, nisi to ispunio!!

Da se vratim na temu.

Da li je legalno nabaviti orginal, zapakirani software preko ebaya? Da li se smije koristiti unutar firme, i kao fizička osoba?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 22 minuta
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, korisnik, Riba, Anonimci (477)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO