Što je Jabučnjak?

1. Voćnjak zasađen jabukama (sorte Macintosh u našem slučaju).

2. Prvi Apple orijentiran web na našim prostorima, zasađen 15. srpnja 2003. godine. Stvoren je kao neprofitabilan projekt od strane hrvatskih Mac korisnika u suradnji s Udrugom darovitih informatičara Rijeke s ciljem okupljanja Apple korisnika - kao i onih koji to tek žele postati. Jabučnjak je zamišljen kao ugodno mjesto razmjene informacija, savjeta i ideja o svim temama vezanim za Apple tehnologije.

Želja je da sadržaj Jabučnjaka stvaraju i oblikuju sami korisnici aktivnim sudjelovanjem u njegovom razvoju. Oni s više iskustva i entuzijazma pozvani su da postanu stalni suradnici. Fokus Jabučnjaka je na temama koje se ne mogu pročitati na uobičajenim svjetskim Mac web stranicama. Posebnu pozornost dajemo Apple zbivanjima vezanim za naše prostore i stručnim temama. Od samog početka nastojimo održavati uredan forum kako bi Jabučnjak baza znanja bila lako pretraživa i molimo sve korisnike da tome pomognu. Ako pak imate problem - iskusni suradnici, ali i svi korisnici Jabučnjaka, uvijek vole priskočiti u pomoć!

Dobrodošli! :-)

Novosti iz Jabučnjaka možete pratiti i na Twitteru!

Glavni urednik

MAK
Miroslav Ambruš-Kiš - MAK

Macintosh veteran, legenda hrvatskog računalstva, osnivač i predsjednik prve udruge Mac korisnika u Hrvatskoj - HuMk. Sudjelovao u osnivanju prvih hrvatskih računalnih časopisa Bug i Vidi. Kao najstariji, a bez konkurencije i najiskusniji novinar u timu, odmah nakon osnivanja Jabučnjaka 2003. godine izabran je za glavnog urednika i tu dužnost obavlja sve do danas. Izvještavao s MacWorld Expo sajmova dok su se održavali u Europi, odradio niz intervjua s poznatim osobama iz svijeta tehnologije, svjetski putnik i fotograf. Radio u Večernjem listu, Globusu i sada opet u Večernjaku. O sebi kaže...

Počelo je u siječnju i veljači 1974. I prije sam slušao i čitao o tome da "neki klinci rasturaju računala". A meni 20 godina! Sveučilištu je na dar stigao rashodovani Hewlett Packard, bio je to nekakav "mini mainframe", više od npr PDP-11 o kojemu su mnogi sanjali, ali sasvim zgodno "mali" da bi prof. dr. Branimir Makanec na njemu držao tečaj za dobrovoljce generalne studentske publike u Multimedijalnom centru Sveučilišta na Trgu maršala Tita, u susjedstvu tadašnjeg AMD Sveučilišta. Na njega su se prikopčavali terminali, a sada zvuči nevjerojatno, na njemu samo jedan pravi videoterminal, propisan komplet tastature i ekrana. To je bilo za "kraljeve". Ja sam uglavnom, kao "netehnički" čovjek s FF-a bivao bačen za jedan od dva terminala koji su bili kombinacija tipkovnice i printera. Svi su sanjali o ASCII-artu (Mona Lisa od slova), a ja sam bio lijen u BASIC upisivati slova kao na goblenu, pa je moj prvi program bio ono sto danas znamo kao tekstualnu avanturu. Računalo priča priču i pita, a korisnik odlučuje kamo će se njegova priča granati. Taj BASIC je poznavao samo naredbe IF (x) THEN (y) pa je u više krugova trebalo simulirati proces odlučivanja IF-THEN-ELSE. Ludo iskustvo! Svoje smo programe zapisivali na bušenu vrpcu za teleks od jednoga inča i to u pet bita, pa smo ih u svakom novom sessionu s nje učitavali u računalo.

Potom je došla stanka. Tek 1980. godine pojavio se Sinclairov ZX-80 s 1 K RAM-a. Morao sam ga imati da osvježim što sam naučio. I tako sam prešao i na ZX-81 s "kvrgom" od 16 K ukopčanih u prvi port za proširenje koji sam ikada vidio. Ljudi su nabavljali ZX-Spectrume, a ja sam bio kupio Commodore 64 koji je bio upravo izašao. San snova bilo je računalo TI/99 koji je s jednog sessiona snimanja ploče u Švedskoj bio donio Drago Mlinarec. Ja sam dugo ostao na Commodoreu, došle su i igre oko kojih se okupljala familija i prijatelji, floppy disk, printer... Na njemu sam isprobao i prvog miša! Pojavio se Mac. Nisam imao novca da ga kupim, a 1985. prijatelj ga je imao i odmah je kupio i prvi LaserWriter. Wow! Na njega je instalirao i prvi vanjski 17" monitor koji je prikazivao 16 sivih tonova. Opet wow! PageMaker 1.0, Photoshop 1.0... Bila je to krasna godina u kojoj je Apple sklopio ugovor s Adobeom, a iste je godine to učinio i Linotype. DTP je zapravo spasio Maca koji je bio stroj ispred svog vremena, jer, što bi s toliko mnogo mogućnosti radili knjigovođe i tajnice - što ce otkriti tek s Windowsima 3.1. Ipak, prvi potpuno moj Mac, ne računajući Atarija STF koji je dosta dugo kod kuće emulirao Maca, bio je model IIsi kojega sam si zaradio upravo radeći na Macu. Danas, za pravi posao, nosim 17" PowerBook, a kod kuće se nalazi Power Mac G5.

Osnivači i urednici

Riba
Tomislav Ribičić - Riba

Odrastao na Commodoreu 64 i Amigi, nakon nesretne dvomjesečne epizode s PC-jem 1994. godine kupuje prvi PowerPC Macintosh - Powermac 6100/60. Obdaren (pre)širokim poljem interesa i sklon brzopletim eksperimentima, u hotelskim sobama i čekaonicama zračnih luka 2003. godine nehotice stvara začetak onog što će kasnije postati Jabučnjak. Za razliku od prosječnog Macintosh korisnika, ne gaji interes prema video produkciji, već prvenstveno prema web i srodnim tehnologijama. Profesionalno se ne bavi ni jednim ni drugim. :) Jedan od osnivača udruge Calculus koja pokreće PEEK&POKE - jedan od rijetkih muzeja računala na ovim prostorima. Voli sve što je različito, ljubitelj alternativnih operativnih sustava i hardvera, mačaka, vintage Vespa skutera, single malta te moderne japanske kinematografije i B-horrora. Ima usmenu dijagnozu da je sklon "bizarnom ponašanju". Smatra da je duh Macintosha umro dolaskom OS X-a, no trenutno predstavlja najmanje zlo. Kod kuće i dalje koristi Power Mac G4 Cube iz 2000 godine. 2009. godine upgradeao na trostruko brži G4 Mac Mini!.
Paso
Davor Pasarić

Prvo računalo koje susreće je Apple II kod pionira hrvatske informatike - dr. Dragojlovića. Zatim sve kreće sa ZX Spectrumom 1983. godine: prvak Hrvatske u programiranju 1985. godine, pomogao pri stvaranju jedne od prvih domaćih knjiga na tu temu, pisao za tadašnje računalne časopise i razbijao softverske zaštite. Prvi Macintosh susreće kasnih 80-tih, ali zbog visoke cijene kupuje Atari ST koji ga je uspješno emulirao. S prijateljem stvara i nekoliko demoa za Atari u assembleru. S Tomislavom Ribičićem 1. travnja 1992. godine pokreće TVRi BBS - jedan od prvih hrvatskih bulletin board systema - preteču današnjih on-line foruma. Komunikacija se odvija na "munjevitih" 300 bps. Dolaskom interneta, iz BBS "konferencije" o Macu, nastaje današnja hr.comp.mac newsgrupa. Zatim dolazi red na prvi PC - u kuću dolazi 286 koji se ponaša primitivno spram Atarija i tada pada odluka da se, bez obzira na cijenu, krene Mac putem - kupuje se Centris 610. Sjeme jabuke nalazi plodno tlo i Macovi se redaju jedan za drugim sve do današnjeg dana. Na Mac "elitizam" gleda pozitivno i porok mu je uživati u high-end hardveru čak i za kućnu uporabu.

Diplomirao je Poslovnu informatiku na Ekonomskom fakultetu u Rijeci i član je Izvršnog odbora Udruge darovitih informatičara Rijeke. U timu s Tomislavom Ribičićem i Goranom Paulinom 15. srpnja 2003. osniva Jabučnjak - prvi Apple orijentirani web i forum na našim prostorima. Pet godina radi na regionalnoj televiziji u odjelu produkcije, ali na nesretnim Windowsima. Privatno i dalje koristi Mac za poslove grafičkog dizajna, a onda 2004. s partnerima osniva tvrtku u toj domeni i ostvaruje san da može raditi na platformi koju preferira. Danas Macintosh koristi profesionalno u poslovima multimedije, grafičkog i video dizajna, a kao višegodišnji stručnjak za Apple hardver i softver uživa i Apple Sales Professional status. Unutar tvrtke Kreativni odjel pomaže stvaranje prvih hrvatskih widgeta. S prijateljima iz udruge Calculus 22. rujna 2007. godine kreće u projekt prvog hrvatskog muzeja starih računala - PEEK&POKE.

Na glasu kao strastveni zagovornik Mac platforme čije je boje godinama branio u nebrojenim on-line raspravama - zato ga mnogi i nazivaju "Mac desničarem"! ;-) Priča se i da je Apple dioničar, a on samouvjereno tvrdi da svi u njegovoj blizni prije ili kasnije pređu na Mac - za sada mu to dobro ide. Za smanjenje stresa koristi World of Warcraft i Starcraft II. :-)
GP
Goran Paulin

Peter Laurie: Kompjutor u kući. MSX. BASIC. ZX Spectrum. Ugljikovodici (Mladost, Zagreb). Amstrad CPC 6128. PC XT. QuickBASIC. Amiga 500. Fantavision. Sculpt-Animate 4D. C. Moj Mikro. Elite BBS. AMOS. Kre-Kre (HTV3). MC68000 assembler. DPatch (Amiga User Int, VB). Amiga 600. Amiga 1200. Imagine. SGI Indigo 2. Softimage. Amiga 4000/060/PPC. LightWave 3D. Megavision d.o.o. Rijeka. Broadcaster Elite. Pentium 3. Photoshop. CorelDRAW. DIR. Mreža - Internetom do zarade (32 bita d.o.o., Rijeka). hr.fido.grafika. Starcraft. Kanal Ri d.o.o. Rijeka/ Kreativni odjel. Pentium 4. After Effects. iMac 15". PowerBook G4/400. REALbasic. IO ZTK Rijeka. PowerBook G4/667. Memory/Otvaralica (Autoklub Rijeka). Semafor (Autoklub Rijeka). Jabučnjak. Kreativni odjel d.o.o. Rijeka. Power Mac G5. Maya. Beri-beri (Jabučnjak). Urban Jungle (Autoklub Rijeka). iMac 24". Xcode. Unity. Calculus. PEEK&POKE. MacBook Air. iPhone. iMac 27" quad-core. Kindle. iPad. Tim redom.

Uredništvo

Betty
Roberta Barbarić - Performita

Iako cijeli život posvećena umjetnosti kroz obrazovanje u srednjoj školi (Primjenjene umjetnosti), a onda i na Akademiji likovnih umjetnosti, tehnologija i računala joj nikako nisu bila strana. Možda je to proizašlo iz velike ljubavi prema znanstvenoj fantastici, a možda zato jer u računalima vidi izvrstan medij za likovno i glazbeno izražavanje. Nije switcher, počela je s Macovima 1995. godine i do danas isključivo koristi Mac za sve potrebe. Diplomirala je na ALU Široki Brijeg (BiH) u klasi pokojnog prof. Miroslava Šuteja s temom Kompjuterska grafika. Nakon toga je nekoliko godina predavala kolegij Kompjuterska grafika za umjetnike na istoj Akademiji. Grafički dizajn i priprema za tisak su nešto što se provuklo kroz njen rad u tiskarama i kao grafička urednica nekoliko tjednika. No, pošto isključivo grafičko uređivanje nije jedini način izražavanja, pisala je kolumne za nekoliko časopisa o kulturi življenja, ali i računalima. Neke od kolumni bile su ženski pogled na svijet računala. U tom svom izletu u novinarstvo odradila je nekoliko intervjua s poznatim ljudima iz Mac svijeta, od kojih je najznačajnije istaknuti razgovor s David Pogueom za MacKorisnik.

Danas živi i radi u Mostaru, u tvrtki Media Forum koja je ovlašteni prodavač Apple proizvoda, a usput radi grafički dizajn i kompjuterske grafike kao samostalna likovna djela koja izlaže na skupnim i samostalnim izložbama. Korisnica je Jabučnjaka od samog početka 2003. godine, a dugogodišnje prijateljstvo je sada preraslo i u trajnu suradnju. Betty za sebe s ponosom kaže da je "geek", a to možemo samo potvrditi - i to u najpozitivnijem značenju te riječi.
Breed
Alen Brabec - Breed

Odrastao uz senzorsku tipkovnicu ZX-81, prekaljen uz gumice Mordor... ups, Spectruma... i od onda mrzi tastature s klikom. Čitajući Tarzana dok su ostala djeca u Osnovnoj igrala nogomet, shvatio je da je Darwin bio u pravu. Prekaljeni Amigaš, inicijator i pridonositelj sadržaja u WARP Amiga fanzinu, shvatio je da ljudi na internetu žele isključivo seks, krv, ostale tjelesne fluide, nasilje i smijeh iz publike. Od tada radi na eksterminiranju ljudske vrste kao takve, mada mu se često dogodi da udruži snage s Dr. Ribom kojemu se također gade ljudi. Alen voli finu SFF literaturu, uvrnut humor i MMORPGove, pritom ne zapostavljajući socijalu i gladnu djecu kojoj otima jela od mljevenog mesa kada god stigne. Eksperimentalno se bavi pjevanjem i skladanjem i to svakome nabija na nos nakon tri pive. Stara računala bacaju ga u sevdah i nakon toga nije ga teško nagovoriti da bude pipničar. Obožava jednorečenično flejmanje, nerazumljive onelinere i mentalnu pustoš koju ostavlja iza sebe. Ima crnog mačka i bijelog psa. Kratkovidan i lagano razrok. Ne dirajte ga dok naručuje alkoholna pića sa šanka.

Na Jabučnjaku je od najranijih dana. Bavi se videom zato što od toga ima koristi, a u zadnje vrijeme ga to izrazito uzbuđuje u negativnom smislu. Macovima se služi zato što to većini ljudi ide na živce, a samu plahovitost izričaja umanjuje odvijačima i stvarima od kojih se Mac zealotima ledi krv u žilama. Žica na žicu? Hardverska improvizacija? Overclock? Guranje pravih stvari u krivo mjesto? Flash grafičke kartice? Hackintosh? Hranjenje opasnih životinja? Sve za slavu!
Čar
Tomislav Čar

Kao i mnogi klinci sanjao je da će postati pilot. Započeo s računalima na ZX Spectrumu i Commodoreu. Usprkos naporima da shvati dotična računala, uz častan izuzetak Amige, uvjerila su ga da takva tehnologija nije za humanoide. No, tada dolazi 1989. godina i prvi polovni Mac Plus. Napokon nešto prihvatljivo prosječnom korisniku, a da uporaba nije kompliciranija od korištenja tostera. Tijekom godina kroz ruke mu prolazi gomila Macintosh računala da bi zadnje bilo MacBook Pro. Početni strah da će se Macintosh dolaskom OS X-a pretvoriti u nešto manje humano ipak se nije obistinio.

Po struci propali student elektrotehnike koji od prvog Maca i printera uviđa da je računalo dušu dalo za crtanje. Niz godina radi po raznim studijima, agencijama i tiskarama da bi se na kraju skrasio u Art-Studiju gdje je direktor, čistačica, DTP-aš, dizajner, domar i sve što treba. Svojedobno je pisao o grafičko-dizajnerskim temama u PC Chipu, no nije potrajlo zbog neslaganja s redakcijom o konceptu članaka. Da ih je redakcija prihvatila, iste bi vjerovatno čitalo petero ljudi, a u tu brojku bi bio uključen i sam autor. Nimalo skroman i mrzi kada se smatra dobrim u nečemu, a postoji bolji od njega - jer najgore je biti drugi. Također neskromno, smatra se jednim od najvećih poznavatelja Adobe Illustratora u domeni tiska na ovim prostorima. Uz dizajn, DTP i marketing radi i u relacijskoj bazi podataka FileMaker, vjerojatno zato jer je, kao i sam Macintosh, jedna od rijetkih baza podataka prihvatljiva prosječnom čovjeku. Stisnuvši zube prihvatio se i proučavanja web tehnologija koje sve odreda imaju kriptična imena poput SQL, PHP, HTML, CMS, SMS, Ajax, Persil, Java, Franck... već sama imena tehnologija uopće ne nagovješčuju nešto što je namijenjeno čovjeku, prije stroju. U međuvremenu čeka fullframe digitalne fotoaparate koji ne koštaju poput omanjeg auta kako bi iz kupaone izbacio foto laboratorij. Moto mu je: "Ako mrzite računala, koristite Mac!"
smayoo
Emil Prpić - Smayoo

Bio je uvjeren da će, kad naraste, biti novinar i književnik sve dok se 1983. nije beznadno i sudbinski zaljubio u svoj prvi, posuđeni Apple IIe. Kao i sve prve ljubavi, ni ova se nikad ne zaboravlja. Sudbinu je zapečatila legendarna BBC-jeva TV serija o kućnim računalima, tečaj BASIC-a na Iskrinim ZX Spectrumima 16K i konačno prvi vlastiti Commodore 64 kojeg je relativno brzo prerastao i već za tri godine prešao na 128 u kojem je ušao u svijet "ozbiljnih" operacijskih sustava, tada još vrlo bitnog CP/M-a, a i napisao svoj prvi multiprocesorski kôd, izravno u assemblerima za 8502 i Z80 procesore. Vrlo brzo za tim je slijedio Atari ST s kojim je otkrio nove dimenzije "vizualnih" operacijskih sustava i shvatio da tehnologija UVIJEK napreduje brže nego što to ljudi očekuju. Atari mu je također u studentskim danima bio ozbiljan izvor financiranja (uglavnom za razvoj aplikacija za obradu podataka namijenjenu MS DOS platformi). Nažalost, kako su komercijalni interesi bili puno lakše ostvarivi na PC platformi, od ranih devedesetih pa sve do dana današnjeg se pati s mušicama i ostalim bubama PC kanti i Microsoft operacijskih sustava.

Istodobno, za vrijeme studija elektrotehnike u Zagrebu, upoznao je svoju zadnju i vječnu računalnu ljubav - Unix. Često s ponosom ističe kako je 1992. bio među prvih nekoliko stotina Hrvata koji su imali mogućnost i sreću aktivno biti dijelom Interneta u njegovim najranijim godinama (od kad pamti svoju prvu e-mail adresu: ep04537@pinus.cc.etf.hr ), u vrijeme kad je HTML bio egzotika s CERN nuklearnog instituta, kad su glavni internetski alati bili Archie, Gopher i Veronica , a cijela Hrvatska na Internet bila povezana jednom 28.800 vezom. :-) Kao inženjer elektrotehnike i stručnjak za automatizaciju i automatsku regulaciju imao je priliku administrirati, graditi i održavati distribuirane sustave digitalnog upravljanja velikih industrijskih i energetskih sustava, bavio se programiranjem najegzotičnijih računalnih platformi (uSON, CP/M, OS9, QNX, OpenVMS...), programirao u desetak različitih strojnih jezika, mnogim BASIC-ima, Pascalu, C-u, Clipperu, LISP-u, Javi... i uvijek se folirao kako kotačićem miša može paliti i gasiti svjetla u pola Hrvatske. :-) Vodio je jedan od prvih projekata polaganja optičke infrastrukture za računalnu mrežu izvan telekomunikacijskog businessa, u Hrvatskoj. Danas mu, kao ovlaštenom projektantu i konzultantu za sigurnosne sustave, računalni operacijski sustavi, mreže i programiranje ostaju drag i njegovan hobi.

Ima li veće sreće nego spojiti prvu i zadnju, vječnu ljubav - Apple i Unix? Nema, naravno! :-) Zato je, isključivo za kućnu, hobi uporabu u krugu obitelji krajem 2007. napokon nabavio Mac mini, otkad je i član Jabučnjaka, gdje je među rijetkim aktivnijim članovima koji Mac ne koriste profesionalno. Kako nije, kao većina Jabučara, "izrastao" s Macom, ne osjeća takvu emotivnu privrženost Appleu pa definitivno spada u "Mac ljevičare" i često je "vražji odvjetnik" kad diskusije poprime emotivni tok. I, za razliku od Ribe, smatra da je tek OS X zaista zagrizao slastan, sočan zalogaj Jabuke. :-)
Jupi
Jusuf Šehović - Jupi

Apple Certified Trainer za Apple profesionalne aplikacije. Završio New York Film Academy u Hollywoodu. Sedam godina rada na HRT-u, pet godina na regionalnom Kanalu Ri, a od 2004. godine suvlasnik multimedijskog studija Kreativni odjel gdje radi na poslovima producenta. Specijaliziran za montažu i postprodukciju. Voditelj video-sekcije u Udruzi darovitih informatičara Rijeke. Stručnjak za Final Cut Pro, Motion, Soundtrack, DVD Studio Pro i Color. Poznaje i ostale video orijentirane softvere poput Combustion i Adobe After Effects, a koristi i Adobe Photoshop i Blender. Montažom se počeo baviti u vrijeme prelaska s U-Matic sustava na Betu, a do danas radio na Avid, Media 100, Adobe Premiere, Sony Edit Station i Final Cut Pro sustavima nelinearne montaže. Hobi 3D animacija i iPhone. Moderator video i iPhone foruma na Jabučnjaku.
Sinisa
Siniša Tkalčević - Đuro Genijalac

Diplomirani inženjer strojarstva s romantičnom dušom. Beznadno zaljubljen u tehniku, poglavito onu na četiri kotača i onu s Jabukom nagriženom. Cijeni optimiranu konstrukciju u kojoj se isprepliću funkcionalnost, kvaliteta izrade i izgled. Kao školarac je čeznutljivo pohodio prijatelja koji je dobio ZX-81 koji je onda prerastao u spectrum pa i commodore 64. Kad je već 128-ica zavladala on je konačno dobio C64. Nakon njega stigao je PC dok je u MIOC-u paralelno radio na ivel ultrama, tj. apple IIe sklopljenom u Ivanić gradu. Na žalost, njegovo programersko umijeće je (za)stalo na razini turbo-pascala i fortrana 77 pa su mu sad automator i eventualno apple script posljednje postaje održavanja programerskog samopoštovanja.

Na poslu je počeo raditi na LC475 koji je zamijenjen bondi iMacom. Tu je otkriveno da komp može raditi bez rušenja i glupiranja. Kad je bondi postao eMac na OS X-u, virus OS X-a i Applea već se duboko ukorijenio, a piceki i prozori su postali samo neugodna sjećanja na prošlost.

Obožava crtiće pa otud i njegov nadimak, po kojotu ('Dobar dan. Ja sam Milivoj S. Zlikovsky zvani Đuro Genijalac...') koji nikako nije uspio uloviti zeca, iako se svojski trudio. Moto: budi svjestan onog što znaš, ali poštuj sve ono što ne znaš. Druga velika ljubav su mu auti. Godinama radi kao automobilistički novinar (Peta Brzina, AutoAuto, Auto blic, Auto partner, Večernji list, 24 sata), obožava reli, a poseban gušt mu je vožnja po snijegu, ledu i makadamu.

Sva sreća da Apple i VW nisu napravili iCar, jer bi se u jednoj grani od dvije industrije koje obožava gorko razočarao.

Audiofil je koji pažljivo prati razvoj audiofilije uz korištenje računala, zagriženi sportaš koji obožava iPod i sanjar koji snatri o miniju u lampi kao posve funkcionalnom i besprijekornom računalu dostojnom oznake zagrižene jabuke koju nosi.

Doma ima iMac 17" (late 2006.), iMac G4 (700 Mhz), iMac G4 (800 MHz, neispravna matična kandidat za presađivanje minija), macmini (late 2009., NVidija 9400m) te powerbook G4 12".

Spremno priznaje da je danas na razini malo naprednijeg korisnika OS X-a i da na forumu ima puno pametnijih i sposobnijh kompjuteraša, ali nikom ne priznaje da je bolji vozač od njega!
Sank
Zoran Sanković - Sank

Prvo računalo s kojim se susreće je ZX Spectrum kod prijatelja. Ubrzo nakon toga odlazi u NR Kinu na studij i tamo nabavlja svoje prvo računalo COMX 35 na kojem pravi svoje prve korake u programiranju, prvo Basic, a onda i strojni jezik. Prije kraja studija nabavlja svoj prvi PC 8086 Amstrad 640 sa MS-DOS i kineskim CC-DOS-om na kojem piše svoj diplomski rad kineskim hlijeroglifima. Nakon povratka iz Kine još jedan studij, a onda prvi radni koraci u Impuls informatičkom inženjeringu kao programer u Clarionu i pomaže Juri u održavanju Impuls BBS-a. U to vrijeme nizaju se PCji 286, 386, Next, a onda postaje ponosni vlasnik Macintosh Performe 5200. Zbog potreba posla sa suzama u očima prodaje Performu i vraća se u PC mutne vode, ali uvijek svojom rukom složeni. Nakon četiri godine odlučuje prestati s programiranjem i bira kruh sa sedam kora. Od tada nizaju se PSION Series 3MX, Compaq iPAQ pocket pc, HP, Toshiba, Acer laptopi, a onda prvo otkriva iPhone 3G, pa 3GS i na kraju iPhone 4 i iPad. Iako mu sadašnji posao nema više toliko dodirnih točaka sa informatikom i računalima, još uvijek voli eksperimentirati, isprobavati, čačkati i nabavljati razno razne gadgete, stara ljubav nikad ne prestaje :).
Saint
Dženis Hodžić - Saint

Prvi susret sa računarima desili se uz Commodor 64 i ZX Spectrum, naravno to je bilo igranje, igranje i samo igranje. Onda dolazi prva ljubav u životu Muzika. Počinjem raditi kao muzički urednik i voditelj na Gradskom radiju "202" i tu ostajem šest godina. Shodno godinama i iskustvu prelazim na državni radio i tu nalazim svoju egzistenciju. Kroz posao ponovo se vraćam u računarske vode gdje se susrećem sa List, Edit, DOS, Windows 3.1... Ne zadugo sa softvera se prebacujem na PC hardver i popravke mobilnih telefona. Specijalnost su mi Symbian i Windows Mobile. Nakon toga dugo živim u zabludi da su PC i Windows ono što mi treba, sve do prvog koraka u bijegu i prelaska na Linux. I dalje tapkam u mraku do izlaska iPhone 2G i instalacije terminala na isti. Nakon tog dana Apple lagano ulazi u moj život i tu ostaje. Prvo je to MacBook, zatim Mac mini i na kraju iMac. Naravno, sve to praćeno aktuelnim iPhone modelima 2G, 3G, 3GS, 4, iPad, te ostalim Apple gadgetima. Iz ljubavi prema iPhone-u počinjem se baviti i popravljanjem gdje ostajem i uživam! ;-)

Suradnici

Marko
Marko Blažeković

PC korisnik! Jedan od mlađih u Jabučnjak timu i jedini koji nema Mac! Ipak, nada se da će si jednog dana i to priuštiti. Prvi kompjuter vidio je sa sedam godina - bio je to Atari 540ST. Uvijek je žalio što nije imao Amigu. Koristio Commodorea, Spectruma i odigrao sve igre vrijedne pažnje kasnih 80-ih i 90-ih. Isprobao je on-line sve što se isprobati može - od prvih BBS-ova, pa do on-line kupovanja i zarade. Korisnik je interneta još od sredine devedesetih. Zaljubljenik u nove tehnologije, voli isprobati sve aktualno u informatici, ali se tek na rijetkim stvarima i zadrži. S programiranjem se upoznao ponajviše u GAM-u preko Pascala i kasnije obećao sam sebi da se više nikada time neće baviti. Voli nove tehnologije za igranje - preko svih Playstationa, pa do Xboxa 360, a nekada je bio strastveni igrač svega - i dobrog i lošeg. Kako je dobar dio života potrošio na igranje i gledanje nogometa, danas uglavnom igra Pro Evolution Soccer. Voli i Call of Duty, a ponekad popusti i pred Civilizationom. Radi kao Flash actionscripter i PHP programer, a trenutno mu je u fokusu traženje zlatnog grala u web poslovanju kroz proučavanje Google AdSensa i drugih vrsta kontekstualnog oglašavanja. Odgovoran za web-igre na Jabučnjaku.
Dogan
Hrvoje Dogan

Još jedna jabuka koja je pala daleko od stabla. Započevši svoje druženje s računalima na Commodoreu VIC-20, nastavio je u još egzotičnije vode sa Sinclairom QL. Dolaskom u kuću 286-ice, bio je beskonačno ljubomoran na prijatelja iz ulice koji je imao VGA grafiku umjesto njegovog Herculesa, međutim prijatelj ipak nije imao hard disk. U nježnoj dobi od 16 godina, skucava zadnje pare i kupuje 2400 bps modem, i onda sve odlazi kvragu. Od ponešto povučenog djeteta koje je provodilo vrijeme u svijetu mašte, postao je geek, i to one najgore vrste, Unix geek.

Te davne 1993. bio je jedan od šaćice srednjoškolaca s korisničkim računom na SRCU, i kada je upoznao taj novi svijet globalne komunikacije i računala koja imaju "višu svrhu" znao je u kojem smjeru želi ići. Slijedeći prirodni korak je bio da je na svoju 286-icu instalirao Minix, tweakao mrežne drivere da rade kako treba i nakon nekoliko dana kompajliranja kernela, imao vlastiti Unix stroj spojen (ultrabrzim 2400 modemom!) na Internet. Eh, da, neko vrijeme je imao i vlastiti Fidonet node. Vrhunac te adolescentske geekštine je došao kada je svog neslutećeg oca ("Da, tata, može vrtit Vindovse, i to eNTe!") uvjerio da mu kao studentsko računalo kupi DEC Alphu baziranu na AXPpci 33 matičnoj ploči.

Od onda je mnogo vode prošlo ispod mosta, od faze aktivističkog entuzijazma i zagriženog sudjelovanja u zajednici, preko tako tipičnog razočaranja u kolektivizam, postao je cinični prerano ostarjeli čičica. Iskustvo na "nekim drugačijim" računalima nije previše pomoglo. Tako je u svojoj informatičkoj "karijeri" prošao nekoliko desetaka različitih industrijskih arhitektura, od IBMove z/ Series, oveće količine raznoraznih Unix-baziranih arhitektura, sijaset mrežne opreme, i ponešto PC-ja.

2000-i-neke njegov IT svijet se stubokom mijenja nabavljanjem polovnog Quicksilvera na 733 MHz. Bila je to ljubav na prvi pogled, i Quicksilver je za njega jos uvijek najljepse dizajnirano kućište ikad. Kao još jedan od atipičnih korisnika Applea, potpuno je fanatičan, međutim cijeni neke druge vrijednosti na Macu od stare garde. Kao i još poneki, smatra da s OS X-om najbolje od Maca tek izlazi na vidjelo. Zbog duge ljubavi s Unixom, i zudnje za računalom koje se može koristiti bez da to korištenje bude samo sebi svrha, smatra da je ono što je Apple napravio 2001. fantastično. Zapravo, pošto je kraće vrijeme koristio i NextSTEP na PC-u, prva reakcija na OS X mu je bila "Oh, vidi, Jobs je nastavio gdje je stao u Nextu."

Njegove vješte ruke na tipkovnici iskoristili su Jabučari, te je od samog početka Webmaster u sjeni - onaj za kojeg ne znate, ali koji je kriv ama baš svaki put kada Jabučnjak ne radi ;-) Ta ista klika ga je kasnije, zbog njegove zaludjenosti "industrijskim" računalima, vrbovala u PEEK&POKE gdje s velikom ljubavlju pokušava odnjegovati nešto što će se zvati "sekcija poslovnog računarstva" ili tako nekako. Zasada, istina sa samo djelomičnim uspjehom, i pokojim incidentom.
Dijete
Adam-Luka Turjak - Dijete

Dok većina bježi sa sela u grad, on čini suprotno - izbjeglica je iz Zagreba, povratnik seoskom načinu života u kraju njegovih predaka. Kako sam kaže: "Kmet bio, kmet ostao." :-) Od malena se vrti oko kompjutera i mašinerija koje stvaraju muziku i filmove. U posljednje vrijeme ne toliko često ispred objektiva i mikrofona, a češće za pultom, iza kamere i tastature. Nakon raznoraznih računala koja si je sam slagao - što od kupljenih, što poklonjenih komponenti, na dvomjesečnicu napada na Blizance kupuje iBooka da bi se javljao rodbini i prijateljima iz puste Londre. Od tada "zašvasan" za jabuke koje mu se množe po kući. Sretno oženjen za osobu koja ima veći geek faktor od njega samog. Ne srami se reći da se pomirio sa svojom ženskom stranom i da nije glava obitelji, kao niti toga da ga upravo jača i bolja polovica prehranjuje - kao i njihove mačke, čiji se točan broj ne zna, a nikako da se spusti ispod šest. Navodno stvara muziku, navodno montira, režira i snima, navodno VJ-a, ali zbog mijenjanja aliasa kroz povijest, teško je uprijeti prstom u išta konkretno.

Poluplaćenik, vječiti amater koje se u posljednje vrijeme ponovo pokušava trgnut iz konzumerizma umjetnosti i prebaciti "na onu" stranu - stvaranja umjetnosti... Ako ništa drugo, stvara i troši rakiju, sušeno voće, juhe od bundeve i 'ko ga ne bi volio kad stara narodna kaže da ljubav ide kroz želudac. Dežurni dobri duh Jabučnjaka koji se među našim virtualnim stablima jabuke osjeća kao doma. Uvijek spreman pomoći savjetom slučajnom prolazniku, prijateljima i svakom dragom gostu. Kada bi za svako dobro djelo dobio novčić bio bi bogat čovjek.
 

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 31 minuta
 • cariblanco: Vidiš da i apple zna da ti je dosadno, pa ti svaki dan daju malo posla....špijaju te ;)
 • stefanjos: je, ali sta ces, ne zamara me previse, malo je dosadno istina :)
 • big_mac: Silovanje je to sto ga ti stalno brises :-D
 • Beli: ma i ja sam. Pazi, 3 puta sam ga brisao! Ja ga zbrisem, a on se opet skine. Pa sta to nije silovanje?
 • stefanjos: pa sam miran
 • stefanjos: i odem u settigns i izbrisem ga
 • stefanjos: ja samo provjerim prije spavanja dal se skinuo ios11
 • ivan.hirsi: jja također bez problema ios11 od kada je izašao i na 6s radio kao podmazan i na 8plus
 • Daddo: čitam i ne vjerujem... moj 5s veselo vrti 11.1.2 i nikakvih problema s njime. A nije da kao krajnji korisnik mogu nešto utjecati na to.
 • Beli: Bio bih i ja na 10.3 da se nije sam updejtao. Uza sav napor da im onemogucim update MOJEG telefona, nisam uspio. Probudim se i 11-ica. Sad umjesto krasnog iPhona 6s, koji je radio kao svicarski sat, imam kramp koji zapinje sta god radio. Dode mi da ih tuzim na sudu za ljudska prava. Treba ih odjebati.
 • ivan.hirsi: ma samo najnovije uvijek :D
 • stefanjos: ako sam ja jos uvijek na 10.3, onda su mogli i svi :P
 • zabac: Ko vas tjero na apgrejd?
 • Yonkis: Jel mi može netko objasniti kako funkcioniraju Gestures na iPhoneu? Znam za Zoom/Pinch i Rotate (doduše, više se slike ne mogu rotirati prstima). Ali što još mogu osim toga i kako to "snimiti"/prakticirati? Jel netko to koristi (osim Zoom/Pinch)?
 • Yonkis: Ovo je koma, 6. update od kada je izišao iOS 11. Bugovito kao da su amateri radili ovu verziju.
 • energyman: Meni ne dolaze zadnjih dva mjeseca :D
 • rusty: Da li ima netko problema sa primanjem notifikacija prilikom primljenog PM-a? ili to imam samo ja? Do neki dan je radilo, a sada zadnjih par danas jednostavno ne dolaze?
 • ivan.hirsi: iskreno da ti kazem, nisam ni pokusao na 11.1.1 vec slucajno sada :D
 • Yonkis: ivane, to je vraćeno sa 11.1.1
 • ivan.hirsi: napokon vratili onaj 3d s lijevog ruba kao prečac sa multitask
 • Yonkis: 11.1.2 samo za X-ice. Studente :) Ali meni je na 5s popravilo neke bugove u animaciji.
 • big_mac: ios 11.1.2 je vani
 • Daddo: Teddy - hvala na informaciji za Kiwi!
 • m@xym: Zdravac, mijenja, imaš 45 minuta vožnje više. :D
 • Zdravac: ;)
 • Zdravac: Prihvaćam kritiku, i slažem se! (Nije ZG nego VŽ), ali ne mjenja ništa!
 • smayoo: Od Zagreba do Dubrovnika ima 6 sati vožnje. Ne mora ti se to dati odvesti svaki mjesec, ali ako ti se jednom u životu to ne da, imaš iz Zagreba subvvencioniranu aviokartu, osobito u podsezoni. Tko hoće, nađe način, tko neće, nađe izgovor... ;)
 • Zdravac: Ali za iduću godinu planiram ipak otići na jug!
 • Zdravac: Kloba, slažem se, ali kad uvijek idemo nekoliko puta godišnje, ali svaki puta na 4 ili 5 dana, pa mi se neda vozati južnije. A i ovdje nam još nije dosadilo :)
 • Teddy: Kiwi for Gmail je besplatan neko vrijeme pa pozurite :) [link]
 • Kloba: A to nam ne služi baš na čast. Volim putovanja. A držim da čovjek svoju domovinu, pogotovo ovako lijepu i ne previše veliku, treba upoznati što bolje. I to live, a ne preko interneta. :D
 • Zdravac: Kloba, da te utješim; Ja nisam bio južnije od Baške na Krku :)
 • Kloba: Ja, na svoju sramotu, moram priznati da od neovisnosti nisam bio južnije od Brela. Kao klinac sam ljetovao na Pelješcu, ali tada te granice (osim valjda table da ulazimo u BiH) nije bilo. A sada, ne znam, muž od ženine sestre tvrdi da tamo možeš pojesti Prstace u restoranu. Barem da si mogao prije jedno deetak godina. Ne znam. Nikada ih nisam jeo. :)
 • m@xym: stanovnici Neuma s također oduševljeni što im je grad 'prepolovljen' tijekom ljetnih gužvi
 • m@xym: E pa ne znam kako je na Schengenskoj granici, ali ovaki ti je na ovoj našoj 'mekoj' granici sa BiH
 • Daddo: pa iz Mrkoplja možeš skijama i puškom do EU državljanstva... i to bez puno jebemti... :)
 • smayoo: Nemoj reć!! :D Mi nismo? Ma hajde... A što misliš kamo su krenuli svi ti švercani ljudi? Samo tu, do Gorskog kotara? U Mrkopalj, na skijanje... :D
 • Daddo: smayoo vi niste na ruti za šverc cigareta, droge i ljudi... zato je to.
 • smayoo: Ej... Preko Schengenske granice, tu na Pasjaku, prođe autobus pun djece na službeni popis putnika od autoprijevoznika...
 • m@xym: Ali, kad god sam putovao autobusom, uvijek su nam tražili dokumente, tako da bi teško prošao netko bez njih
 • m@xym: Odvano nisam prešao granicu svojim autom, ali jednom vrijeme mi je to bilo tlaka jer su me stalno izdvajali na našoj strani granice (jer mi je bio ukraden novčanik sa dokumentima i vozačkom i prometnom).
 • smayoo: Je. I imao ga je na ATA karnetu. Samo jbg kad BiH nije potpisnica... :D
 • m@xym: a valjda mu je alat bio u gaćama (pardon, hlačama)
 • m@xym: Daddo, :D :D :D :D
 • Daddo: ali bez alata... :D
 • smayoo: I onda smo se jednom sreli u Neumu, slučajno je uletio u isti restoran na gambore... :)
 • smayoo: Imali smo poslovnog partnera iz Dubrovnika koji nam je radio terenske servise na području od Cavtata do Makarske. Čovjek nam je prodavao žvaku kako mora preko Trpnja i Ploča jer ga Carina je*e zbog alata, pisao puste kilometre, sate na putu, noćenja...
 • m@xym: smayo, osim toga, ne jadikujemo, samo pričamo
 • m@xym: smayo, prođe i paket iz Kine bez carinjenja, a vrijedniji od 22EUR, ali shit happens
 • smayoo: Ma dajte, ajde, uvijek slušam iste jadikovke od vas Dubrovčana. Prošao sam kroz Neum s troje djece najmanje deset puta tamo i natrag, od toga su mi samo zadnji put svo troje djece imali nekakav dokument. Uvijek napuhavate...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li neku od Apple novosti?

Page Speed 4.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO