Davor Pasarić 07.04.18

Macintosh je oduvijek bio tradicionalni odabir kreativaca i multimedijskih profesionalaca. No, Apple, sada velik i moćan, promijenio je fokus. Najbolji inženjeri i razvojni timovi povučeni su da rade na projektima iPhonea i iPada. Ukinuta je izuzetno uspješna serija Mac Pro radnih stanica u tower formi, zatim, nakon preduge pauze, dolazi novi Mac Pro "Valjak" koji nije ispunio očekivanja. Tim Cook u konačnici sam priznaje da su zeznuli stvar i kratkovidno konstruirali novu arhitekturu koja ima vrlo ograničen termalni kapacitet, a to znači da je slijepa ulica za nadogradnje i razvoj. Potom Apple odlučuje cijeli koncept "baciti u smeće" i razviti novi modularni Mac Pro koji su najavili za kraj ove godine, no upravo su objavili da se to neće dogoditi dok dobrano ne zađemo u 2019. godinu. Rupu u profesionalnom segmentu su u međuvremenu pokušali zakrpati zaista moćnim iMac Pro modelom. Jesu li uspjeli? I što je najbolji izbor Mac profesionalaca u ovom trenu?

Idemo na kavu

Parafrazirat ću razgovor između mene i mog starog Mac prijatelja:

"Hej, Davore, čujem da si nakon mnogo godina kupio novi Mac?"
"Jesam, Mac Pro, model s 12 jezgri!"
"Opaaa, ima se para! No, dobro, ti radiš u firmi koja je i Apple Reseller, sigurno si ga mogao kupiti po super cijeni?"
"Ne, ne, nisi shvatio, kupio sam polovan Mac star devet godina, tower iz 2009. godine!"
"Ha?! Kakvog to ima smisla, 2018. godine kupiti Mac iz 2009. godine?"
"Idemo na kavu, objasnit ću ti!".
:)

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro tower radna stanica iz 2009. godine do danas nije nadmašena kao profesionalan stroj

Prvog svibnja 2009. godine sam na Jabučnjaku odradio hardverski test tada novog Mac Pro modela interne oznake (4,1) koji je zamijenio izuzetno uspješnu i voljenu (3,1) seriju koja i dandanas mnoge vjerno služi. Tada sam rekao da se radi o "vrhunskoj arhitekturi" stroja, ali nisam niti slutio da je čak i ta izjava bila preskromna. Iduću Mac Pro seriju (5,1) nisam testirao jer se radilo o gotovo identičnom hardveru, razlika je bila samo u bržoj memorijskoj sabirnici i bržim procesorima. Danas, s dovoljnim vremenskim odmakom i s dobrim poznavanjem svih Macintosh modela od 1984. naovamo, mogu reći da je Mac Pro tower serija bez konkurencije. Od prve generacije 2006. godine, pa do zadnje 2012. godine, ti strojevi pokazali su se kao najbolji ikad proizvedeni Macovi! Kako je to moguće? Objasnit ću kasnije.

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro (4,1) iz 2009. ažuriranog firmwarea na (5,1) iz 2010. godine i s procesorima nove generacije

Početkom 2015. godine konačno sam dočekao isporuku novih Mac Pro modela u obliku crnog valjka. Ta serija nosi internu oznaku (6,1) i zlobnici je zovu "kanta za smeće", a oni vedriji "vaza". Ipak, najčešće se koristi izraz "Valjak". U siječnju te godine odradio sam test Valjka u izdanju s 8 i 12 jezgri. Uz niz prednosti koje donosi svaka nova generacija, poput bržih procesora, moćnije grafike i brže pohrane, pokudio sam sve ono što je bilo "korak nazad" u odnosu na prošlu generaciju: izuzetno visoka cijena, vanjska periferija koja traži gomilu kablova, samo jedan utor za SSD, nepostojanje konfiguracije samo s jednom grafičkom karticom (uz istovremeno malen izbor OpenCL softvera koji koristi dva GPU-a), nedostatak konfiguracije s dva centralna procesora, a posebno me smetala nemogućnost zamjene tvornički ugrađenih grafičkih kartica. Ne čudi da ovaj stroj nije imao sretnu budućnost.

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro "Valjak" je u mnogo toga bio korak unazad. Hrpa kablova iz njega je tako ne-Appleovska.

Ne dižimo spomenik živima... barem još malo...

No, da ne bude zabune, nije Valjak loše računalo, dapače, on vrlo uredno odrađuje svoj posao ako ste spremni na kompromise takve ideje, čak ga se još uvijek može i kupiti, ali je zanemaren i od samog Applea; od 2013. godine do danas nije ažuriran, nema čak niti, već neko vrijeme standardne, Thunderbolt 3 priključke. Također, kada je Valjak izašao svi su očekivali da će Apple uskoro napisati grafičke drivere koji će istovremeno koristiti obje grafičke kartice, tzv. "CrossFire" podrška, upravo zato što su dvije skupe i moćne grafičke kartice standardna oprema svakog Valjka. Apple je to jednostavno zaboravio! Bizarno, ali isti taj Mac pod Windowsima može koristiti obje kartice! Vrlo obeshrabrujuća politika tvrtke. Osim toga, loš je osjećaj kupiti stroj čiji je koncept odradio tek jednu generaciju i za koji se zna da je slijepa ulica. Mislim da ćemo jednog dana u našem Muzeju informatike PEEK&POKE Appleov Valjak staviti na istu policu na kojoj je danas PowerMac G4 Cube. Vrlo su slični: oba modela su bila dizajnerska avangarda, oba stroja su bila gotovo nečujna, oba stroja su bila izuzetno jaka za svoje vrijeme, oba su radi malog formata koristila samo jedan procesor - i oba su na kraju bila preskupa i doživjeli tek jednu generaciju. Mislim da će za par godina polovan Valjak biti vrlo zgodna i tražena kućna zamjena za, također zapostavljen, Mac mini.

Mac Pro tower 12-core
Valjak uz Kocku. Oba stroja su bili izuzetni kada su se pojavili, ali dizajn im je ograničio profesionalnu uporabu.

Nabildani maneken ili pouzdan radni konj?

Apple je odlučio premostiti vrijeme do najavljenog, ponovno modularnog, Mac Pro modela tako što je u elegantni iMac zapakirao ozbiljan Xeon procesor, moćnu grafiku i super brzu pohranu. Kućište su tonirali u njihovu izuzetno popularnu "Space Grey" boju aluminija i nazvali novo računalo "iMac Pro". No, je li iMac Pro zaista "pro"? Po snazi bez dvojbe jest! Novi iMac Pro dolazi s 8-jezgrenim Xeon procesorom radnog takta od 3.2GHz, ali može se doplatiti i za 10, 14 ili čak 18-jezgreni procesor! Radna memorija kuca na taktu od 2.666MHz putem četverokanalnog memorijskog kontrolera, a grafički procesor je iz AMD-ove Vega serije s 8 ili 16 GB brze HBM2 (high-bandwidth memory) memorije. Impresivno, zar ne? Jest, ali to je daleko od dovoljnog jer snaga nije jedina osobina koja neko računalo čini profesionalnim.

Mac Pro tower 12-core
iMac Pro je nevjerojatno snažan i vrlo "cool", ali i nevjerojatno skup i potpuno nenadogradiv!

Pravo profesionalno računalo mora biti natprosječno i imati ovih sedam osobina:

1) velika brzina i uravnotežene performanse cjelokupnog sustava,
2) uvijek moguć pristup podacima,
3) otvorena arhitektura koja omogućuje nadogradnju,
4) sve vrste priključaka za periferne uređaje,
5) izdržljivost, rad 365/24 punom snagom ako je potrebno,
6) u slučaju kvara brza zamjena komponenti od strane korisnika,
7) mogućnost uparivanja s nizom različitih monitora.

Apple je do sada mogao naučiti i što profesionalna radna stanica ne mora biti:

1) ne mora biti malena,
2) ne mora biti avangardnog dizajna,
3) ne mora biti najtiša na svijetu,
4) ne mora imati ugrađen monitor,
5) ne mora biti osmišljena za neiskusne korisnike.

Iako je iMac Pro izvanrednih karakteristika u ovom trenutku, već iduće godine bit će nadmašen nekim novim hardverom. Za dvije do tri godine više uopće neće biti u vrhu, a za četiri do pet završit će u oglasniku jer ga profesionalac koji mora pratiti razvoj tehnologije i softvera ne može baš nikako nadograditi. Da, ne šalim se, nevjerojatno, ali iMac Pro nije nadogradiv niti u jednoj komponenti! Korisnik ne može proširiti niti RAM, a to je moguće čak i na kućnom iMac 27" modelu. No, ni to nije najveći problem ako se na početku kupi dovoljno memorije, više brine pouzdanost takvog sustava u pravom profesionalnom okruženju gdje računala često rade punom snagom ne satima, nego danima.

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro tower lako je nadogradiv i dostupan za popravke što je profesionalcima često presudna osobina

Koji god kvar da se dogodi, korisnik ostaje bez cijelog stroja - i bez podataka! Vjerujem da je većini profesionalaca to potpuno neprihvatljiv rizik u ozbiljnoj produkciji. Profesionalcima je potrebna radna stanica kod koje u slučaju nevolje mogu izvaditi disk s podacima i nastaviti raditi na drugom stroju. Kod iMaca Pro se radi o gomili vrhunske tehnologije koja je vrlo gusto zapakirana, gotovo na razini prijenosnih računala, a od nje se očekuje da radi pouzdano i bude dugovječna kao nekadašnja Mac Pro računala koja koriste hladnjak na procesoru koji bi bio dostatan i za Vespu. Teško je pomiriti "šminku" i pravu heavy duty uporabu.

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro tower arhitektura bila je osmišljena kao "otporna na budućnost" - i dokazano su uspjeli!

Mac Pro tower 12-core
Arhitektura Valjka imala je dobrih zamisli, ali i previše kompromisa za prave profesionalne korisnike

No, recimo da pregrmite to što ste kupili stolnu radnu stanicu koja nije nadogradiva, da se pouzdate i u to da Apple, ali i njegovi dobavljači komponenti (sjetimo se nesretne NVIDIA priče na starijim MacBook Pro serijama) daju svoj maksimum u kvaliteti i da u svakom trenu izvodite i backup podataka na vanjski disk ili mrežu, opet ostaje problem velikog gubitka vrijednosti takvog stroja tijekom radnog vijeka. Čak i to ne bi bio velik problem kada se radi o profesionalnoj produkciji da Apple nije dobrano zapaprio cijene, a o tome ću pisati opširnije u direktnoj usporedbi dostupnih modela i cijena.

Mac Pro tower 12-core
iMac Pro u ovom trenu nema konkurenciju u brzini, ali on ostaje zabetoniran na ovoj poziciji

Za koga je onda zamišljen iMac Pro, tko su mu kupci? Nisam siguran. Mogu tek nagađati da bi to mogao biti kakav šminkerski produkcijski studio na zapadu koji toliko dobro stoji da ih nije briga ako utroše desetak tisuća eura na računalo koje nije nadogradivo, kod kojeg u slučaju kvara korisnik ne može do podataka i cijelo računalo mora na servis. Uz to, hoćeš-nećeš, moraš koristiti Appleov glossy monitor koji jest lijep, ali grafički profesionalci većinom žele mat monitore. Ne tako davno, Apple je nudio uz doplatu od stotinjak eura "antiglare" monitor na svojim MacBook Pro serijama. Nije to bilo bez razloga, isto kao što legendarne Cineme 30" nisu mat bez razloga. Moj zaključak je da je iMac Pro po ovim cijenama vrlo rizična investicija u osnovno sredstvo za rad.

The Cheese Shop skeč

Dobro, koji Mac na kraju kupiti za profesionalnu uporabu? Mac mini je u zadnjoj generaciji osakaćen, onemogućeno mu je proširenje memorije, a i potpuno je zapušten od Applea, ne koristi ništa od tekućih tehnologija. Taj mali genijalni stroj ima toliko potencijala i dan danas je omiljen među svojim korisnicima, ali maćehinski odnos korporacije prema njemu učinio ga je zastarjelim i nepoželjnim. No, recimo da ga baš jako, jako želite. I odlučite se naručiti BTO (built to order) konfiguraciju kojoj ćete podići performanse do razine koja bi vam mogla profesionalno poslužiti. Naručujete Mac mini s Intel Core i7 dual-core 3.0GHz procesorom, 16 GB memorije i SSD pohranom od 1 TB. Uzmimo uz to tipkovnicu i trackpad. Hajde, pogodite koliko stoji, recite na glas cijenu s PDV-om? I mene koji sam poprilično iskusan, ovo je iznenadilo - preko 23.300 kn! I raniji podatak u tekstu nije greška - to je i7 u verziji sa samo dvije jezgre i spartanskom Intel Iris grafikom. Za taj novac? No, dobro, križamo Mac mini. :(

Mac Pro tower 12-core
Pri kupnji Maca za ozbiljan posao proučite cijene i što dobivate kod svake konfiguracije! Cijene uključuju PDV.

Idemo na nešto vedrije - stari dobri iMac 27" s 5K monitorom u srednjoj izvedbi s 2 TB Fusion Driveom je zaista dobra kupovina! Nudi gomilu hardvera za razuman novac i ima proširivu memoriju. Istina, takav stroj nije prikladan za najteže zadatke, ali za većinu Adobe alata i poslove tiska i web produkcije, više je nego dovoljan. Može on solidno odraditi i manje komplicirane zadatke video montaže ako nam nije potrebna 4K rezolucija. Cijena mu je oko 22.400 kn. Nije malo, ali s obzirom što se sve dobije, predstavlja trenutno najpovoljnije Appleovo računalo u pogledu cijene i dobivenih performansi. Svakako izbjegnite jeftiniji 1 TB Fusion Drive model jer SSD na tom modelu koji čini Fusion Drive ima svega 32 GB! Naravno, taj "detalj" će vam prešutjeti većina trgovaca. Vjerujem da to neće učiniti zlonamjerno, većina ih jednostavno niti ne zna što je "ispod haube", a Apple nije iskomunicirao taj podatak, što im pak uopće ne služi na čast. Možemo zaključiti da je standardni iMac 27" u srednjoj izvedbi dobra kupovina za profesionalce kojima ne treba mnogo procesorske snage, kojima ne smeta monitor sjajnog tipa i koji su spremni svoje velike projekte čuvati na vanjskim diskovima.

Mac Pro tower 12-core
Primjećujete li nevjerojatnu anomaliju u ovom grafu?

Treba li možda razmišljati o BTO izvedbi iMaca 27"? Hm. U trenu ćemo probiti 30.000 kn. Istina, to bi značilo i7 quad-core procesor na 4.2GHz, 16 GB RAM-a i SSD od 1 TB, pa sve to još uvijek "drži vodu", ali to je već vrlo ozbiljan novac za jedno računalo koje ipak nije zamišljeno kao profesionalna radna stanica. Ako bismo pak redovni iMac "nabrijali" do kraja, dolazimo do iznosa od čak 48.000 kn, a to onda gubi smisao jer smo u zoni iMac Pro modela.

Mac Pro tower 12-core
Za razliku od novih Macova stari Mac Pro gomilu pohrane elegantno drži u sebi - što je većini korisnika dovoljno

Mac Pro tower 12-core
Ako su tvrdi diskovi u ladicama, gdje je SSD? Diskretno je smješten na mjesto sekundarnog optičkog pogona!

Valjak. Rekao sam da ga se još uvijek može kupiti. A ima li to smisla? Moje mišljenje je da nema. Osnovni model s Xeon procesorom na 3.7GHz i sa samo 4 jezgre stoji s tipkovnicom i mišem 30.300 kn. Nešto jači model sa 6 jezgri na 3,5GHz stoji mrvu ispod 40.000 kn. Želite li pak najbrži model s 12 jezgri, boljom grafikom i većim SSD-om, taj užitak ćete s tipkovnicom i trackpadom platiti oko 95.000 kn. Takva investicija traži da ste zaista vrlo-vrlo-vrlo produktivan kreativac.

Mac Pro tower 12-core
iMac Pro nudi izgled i performanse za 21. stoljeće, ali po cijeni solidnog osobnog automobila

Novi iMac Pro. Osnovni model s početka priče stoji 46.500 kn! Ako želite vrhunski model s najbržim procesorom, najboljom grafičkom karticom, gomilu RAM-a i velik SSD, cijena je, pazite ovo, nije šala - 144.700 kn (stotinu četrdeset četiri tisuće i sedam stotina kuna)! Mogu primijetiti da je to cjenovni razred mnogih novih automobila niže klase. Vjerujem da je ovo i najskuplji Mac ikada. Vrijedi li toliko? Možda i postoji neka vrlo uska grupa profesionalaca koji su u takvoj vremenskoj stisci da jednostavno moraju imati najbrži mogući stroj pod svaku cijenu i za njih je ovaj iMac Pro moguće rješenje. Poznajem li ikoga takvoga? Ne. Barem ne u Hrvatskoj. Moj posao je upravo u multimedijskoj produkciji i većina mojih kolega radi na Macu i svi imaju potrebu za snažnim strojevima, ali iz razgovora sam saznao da im ne pada na pamet ulagati velik novac u all-in-one, tj. "sve-u-jednom" radnu stanicu koja je potpuno zatvorena i aristokratske cijene.

Deus ex machina

Došli smo do kraja Appleove ponude i već ste pomislili da zapravo ne postoji sretno rješenje za Mac profesionalce? Oh, kako ste u krivu! Na početku ove priče spomenuo sam staru Mac Pro tower seriju kao "najbolje Macove ikada proizvedene". Takva izjava svakako ima težinu, ali tko bi to ozbiljno shvatio u kontekstu 2018. godine, pa radi se o strojevima starim gotovo desetljeće! Znamo da godine u informatici prolaze brže i od pasjih godina, nisu li stoga ti strojevi zreli za muzej?

Mac Pro tower 12-core
Najnovija High Sierra veselo prede na Macu starom devet godina

Mac Pro tower 12-core
64 GB pouzdane ECC memorije je većini više nego dovoljno, a stari Mac Pro podržava čak do 128 GB!

Ne da nisu za muzej, nego su BRŽI čak i od novih konfiguracija u rangu od stotinu tisuća kuna! Dobro opremljen i nadograđen Mac Pro iz 2009. godine brži je od tekućeg modela Mac Pro Valjka od 95.000 kn, može imati jednakih 128 GB RAM-a i neusporedivo više internog prostora za pohranu podataka, čak preko 40 TB! Brži je i od ulaznog iMac Pro modela u klasi od gotovo 50.000 kn! Je li to zakašnjela prvoaprilska šala? Iskustveno gledano, većina informatičara bi rekla kako nema nikakve tehnološke logike da je stari stroj brži od novog, ali ček, ima li? Ipak ima! Evo kako...

Mac tenk!

Ovo možete shvatiti i kao prvi test polovnog Macintosha na Jabučnjaku! Kada je situacija toliko apsurdna da profesionalci radije kupuju strojeve stare devet godina, negoli moderne Macove iz tekuće ponude za profesionalce, onda znamo da je Apple nešto gadno zeznuo. Srećom, sudeći prema zadnjim izjavama iz kompanije, izgleda da su konačno shvatili ono čemu profesionalci već godinama vrište po forumima. No, u iščekivanju njihovog rješenja, treba na nečemu raditi i zato pogledajmo što je danas razuman odabir za kreativne profesionalce kojima nije dovoljan običan iMac 27".

Mac Pro tower 12-core
Čak i danas su malobrojni Macovi na kojima možete uživati u ovakvom pogledu na raspoloživu snagu

Stara Mac Pro tower serija osmišljena je u doba kada nije bilo važno koliko će struje trošiti radna stanica (Mac Pro napajanje može isporučiti 980W!), hoće li matična ploča biti dimenzija 40 x 40 cm i tražiti gomilu aluminija za kućište (bez monitora Mac Pro teži oko 20 kg!), a u to vrijeme se nije gledalo niti na veličinu ambalaže kao nešto bitno. U to doba bilo je normalno imati niz PCI slotova za proširenja, a to znači da takvi strojevi mogu imati dug eksploatacijski vijek jer ih se lako može nadograditi nekom novom tehnologijom, npr. za USB 3.0 priključke ili korištenje najbržeg tekućeg standarda SSD pohrane, štoviše, moguće je u brzini pristupa nadmašiti i nove modele jer postoji PCI kartica za proširenje koja koristi dva SSD-a istovremeno postavljena u RAID 0 polje, a to znači dvostruku brzinu!

Mac Pro tower 12-core
Ovo ne može niti novi iMac Pro - dva ultra-brza SSD-a u RAID 0 polju!

Mac Pro tower 12-core
Jeftina PCI kartica koja uz AHCI tip SSD-a radi i na starijim Mac Pro generacijama

Mac Pro tower 12-core
Za Mac Pro tower postoji velik izbor PCI kartica koje podržavaju razne standarde SSD pogona

U doba Mac Pro tower generacija moglo se, uz razumnu doplatu, kupiti stroj dvoprocesorske arhitekture. U takvim konfiguracijama, koje su i dan danas na cijeni, svaki procesor ima svoju sabirnicu prema memoriji i tako se u mnogim slučajevima udvostručuje brzina pristupa podacima. Upravo zato su ti strojevi bili toliko ispred vremena i “future ready”. To je bilo i vrijeme kada se nije škrtarilo na memorijskim utorima, pa tako stari Mac Pro može imati 128 GB RAM-a isto kao najnoviji i najskuplji Macovi danas. Tekući Mac Pro i iMac Pro modeli koriste 4-kanalni memorijski kontroler, a stariji 3-kanalni, ali puta dva, svaki procesor je na svojoj sabirnici. To je još jedna tajna dugovječnosti ovih strojeva. No, ima još! Kada je seriju (4,1) zamijenila nova (5,1) koja koristi bržu memoriju (skok s 1066 na 1333MHz ECC), hakeri na Macu su shvatili da se radi o istom hardveru, različit je samo firmware na matičnoj ploči! Napisali su malen alat (neslužben, ali radi) koji može svaki Mac Pro (4,1) model reprogramirati u (5,1) i tako podržati bržu memoriju na novijim generacijama Xeon procesora!

Nakon otkrića da je moguće izvesti takvu modernizaciju otvara se Alibabina pećina mogućih nadogradnji! Najvažnija je ta što je moguće zamijeniti i same procesore za neke novije generacije, a to čini drastičnu razliku u brzini. Apple je zadnju Mac Pro tower seriju izdao 2012. godine i ona je u jednoprocesorskoj verziji nudila 3.46GHz quad-core Xeon, a u dvoprocesorskoj 2.67GHz 12-core Xeon. To znači da se svaki model od 2009. godine može nadograditi na procesore iz 2012. godine! To je velika stvar jer je razlika u procesorskoj snazi između zadnje serije Tornjeva i Valjaka malena.

Mac Pro tower 12-core
Intelov Xeon 5690 procesor je "must have" nadogradnja koja nudi fantastične performanse uz nisku cijenu

No, nećete vjerovati, ali predstava tek počinje! Iako je Apple 2012. stao s tom Mac serijom, Intel nije stao s novim izdanjima svojih Xeon procesora koji su kompatibilni s tom matičnom pločom! Slutite li što se dogodilo? Naravno, Mac entuzijastima znatiželja nije dala mira i pokušali su u te stare Macove ugraditi najnovije procesore, koje niti sam Apple nije koristio! Bum! RADI! :)

Veselju nije bilo kraja! To je konkretno značilo da ste mogli jednoprocesorski Mac Pro iz 2009. godine s 2.66GHz quad-core Xeonom pretvoriti u beštiju s 3.46GHz six-core Xeonom koji uz sve to još podržava “Turbo Boost” način rada do 3.7GHz i memoriju bržeg tipa! Zamislite tek veselje vlasnika dvoprocesorskih Macova? Ulazni 8-core 2.26GHz model bez problema postaje 12-core 3.46GHz čudovište! Brzina s, i danas solidnih, 87 gigaflopsa skače na 184.6 gigaflopsa! Za usporedbu, najjači Mac Pro “Valjak” koji možete danas kupiti razvija 174.5 gigaflopsa! :)

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro iz 2009. godine posramit će brzinom čak i najbrži Valjak koji sada možete kupiti!

Za razliku i od najskupljeg suvremenog Maca, stari Mac Pro mogao je zamijeniti grafičku karticu i tako uvijek imati najnoviju grafičku tehnologiju. Zato danas nije problem u takav Mac Pro instalirati čak i moćnu NVIDIA GTX Titan karticu s 12 GB video memorije zasnovanu na Maxwell ili, novijoj, Pascal arhitekturi. Tu se pojavljuje još jedna nenadana prednost starije generacije - naime, NVIDIA grafički procesori podržavaju CUDA tehnologiju koja omogućuje da se GPU koristi ne samo za grafiku, već i za izračune. Da, to je identična zamisao kao i OpenCL koji radi i na AMD grafičkim procesorima, ali kvaka je u tome što više softvera podržava CUDA standard.

Mac Pro tower 12-core
Apple ne nudi CUDA podršku u novim strojevima, a stari Mac Pro je može imati uz NVIDIA karticu

NVIDIA Titan spada u vrh ponude grafičkih kartica za Mac, ali dolaskom iMaca Pro, dobivamo drivere i za novu AMD Radeon Vega seriju i već se našao entuzijast koji je takvu karticu upogonio na starom dobrom Mac Pro! Da stvar bude zanimljivija, Radeon Vega 64 testiran u tom stroju bio je brži (Geekbench rezultat 169.397) od Radeona Pro Vega 64 u novom iMacu Pro (Geekbench 184.835)! Prednost Radeona je i to što ne traži zaseban driver kao NVIDIA kartice, High Sierra sve to izvorno podržava.

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro tower "guta" čak i mnoge grafičke kartice za PC, a u slučaju kvara, u trenu sami popravite računalo

Moguć problem kod high-end grafičkih kartica je potrošnja pri maksimalnom opterećenju koja može prijeći dozvoljeno ograničenje i dovesti do sigurnosnog gašenja stroja. Prema iskustvima drugih, to se događa samo kod Titana i to kada se ciljano maksimalno optereti, u normalnom radu nema takvih problema. Novija Radeon Vega serija je zahtjevnija i traži zasebno eksterno napajanje ako vam Mac Pro nije poluprazan i neopterećen, ali moguće je da će se u idućoj generaciji tog procesora smanjiti potrošnja, a time i olakšati ugradnja u strojeve koji su već pretrpani i ograničenog kapaciteta napajanja.

Mac Pro tower 12-core
Ponoćni AMD vs NVIDIA benchmark obračun. Često ne pobjeđuje bolji hardver već bolje napisan driver.

Od grafičkih kartica nove generacije u višoj klasi, za naklonost Mac Pro korisnika bitku vode AMD Radeon RX 580 i NVIDIA GTX 1070. Postoji i par bržih, ali te su većini korisnika preskupe, dok ove dvije nude odličan odnos cijene i performansi. NVIDIA standardno nudi CUDA podršku i može se kupiti s Macovim firmwareom putem nezavisnih on-line trgovina, a Radeon pak ima bolje napisan driver koji je integralni dio operativnog sustava, a to nije mala prednost. Moj savjet je jednostavan: ako vam treba CUDA za neki bitan softver (npr. DaVinci Resolve), kupite nešto iz GTX serije, a ako vam ne treba - život će vam biti daleko jednostavniji s Radeonom. Inače, moguće je PC-ijev Radeon "flashnuti" s Appleovim firmwareom, ali to je procedura koja nije za neiskusne.

PC kanta? Može i to!

A što s onima kojima su apsolutno neophodni Windowsi? I tu je Mac Pro tower najbolji izbor! Razni emulatori poput VirtualBoxa na ovakvom stroju radit će najbrže, a oni koji imaju zaista zahtjevan softver za 3D ili samo žele isprobati igre koje ne postoje u Mac izdanju, mogu putem Boot Campa instalirati Windowse 10 na zaseban tvrdi disk unutar kućišta - sve bez particioniranja i nepotrebnog rizika za Mac okolinu. Takav Mac Pro ponašat će se kao izuzetno brza dual-Xeon PC radna stanica.

Mac Pro tower 12-core
Boot Camp omogućuje native instalaciju Windowsa. Iako su navedeni 7 i 8, rade i 10.

Ovdje ću s vama podijeliti i korisno iskustvo kako biste uštedjeli sate i sate traženja problema: Microsoft Windows 10 instalacija (da ne bude zabune, kupljena i legalna, bez ikakvih hakiranja) ima bubicu koja se manifestira tako da na određenim PC matičnim pločama (a izgleda da ova od Mac Pro modela spada baš u njih) javlja besmislenu pogrešku pri pokušaju instalacije u slučaju ako se na SATA sabirnici nalazi više tvrdih diskova! Službeni Microsoft forum za podršku nudi i rješenje: na takvim PC računalima potrebno je fizički odspojiti sve diskove osim onog na kojeg se izvodi instalacija! Nevjerojatno da Microsoft do dan danas nije ispravio tu pogrešku. Kada prebrodite i tu prepreku, dovoljno je instalirati Appleove drivere za Mac specifičan hardver, (Bluetooth modul, Airport, Trackpad...), i vaš Mac Pro postaje PC kanta! Moćna kanta, ali ipak kanta! ;)

Dobro, imaju li ti strojevi uopće neki nedostatak? U ovom trenu gotovo da nemaju osim što se ne mogu kupiti izuzev na tržištu polovnih, a oni koji ih imaju, nerado se od njih odvajaju. Ako ćemo sitničariti, moguć nedostatak, ali za vrlo usku skupinu korisnika, jest nepostojanje Thunderbolt priključaka ili prikladne PCI kartice koja bi to nadomjestila. No, kako postoji USB 3.0 kartica i radi odlično, javili su se neki korisnici koji koriste USB 3 na Thunderbolt adapter i tako koriste vanjsku Thunderbolt pohranu.

Vitalni radni konji

Još jedan potencijalni nedostatak koji će se dogoditi prije ili kasnije jest da će u nekom trenu Apple ukinuti službenu podršku za tu seriju i time dokinuti korištenje zadnjih izdanja macOS-a. No, to vas ne treba previše brinuti jer je Mac zajednica do sada pokazala nevjerojatnu sposobnost prilagodbe; kada je Apple ukinuo podršku za prve (1,1) i (2,1) serije pod isprikom da EFI firmware ne podržava 64-bitni OS (iako je cijeli stroj 64-bitan izuzev boot loadera), japanski haker napisao je zakrpu koja to premošćuje. Tako danas i najstarije serije iz 2006. godine sasvim uspješno vrte macOS 10.11 El Capitan! Dolaskom Sierre i High Sierre, u operativni sustav se uvodi novi dio koda koji traži specifične instrukcije na razini procesora koje imaju samo novije generacije Xeona. To je već bilo vrlo teško simulirati tako da su te prve serije sada stale na El Capitanu. No, da stvar bude zabavnija, takvi strojevi i dalje mogu koristiti najnovije Windowse! Pošto je El Capitan vrlo solidno i upotrebljivo izdanje macOS-a, predviđam da će čak i ti najstariji strojevi još dugo služiti, pogotovo ako negdje rade kao serveri.

Mac Pro tower 12-core
"Tacna" jednoprocesorskog modela, pogledajte samo taj hladnjak! Naravno da su onda strojevi pouzdani!

Mac Pro generacija u sredini (3,1) ima novije Harpertown Xeone, ali kod nje je Apple ukinuo službenu podršku uz loše opravdanje da osnovne konfiguracije Mac Pro (3,1) serije nisu imale grafičke kartice koje podržavaju "Metal", novi grafički podsustav koji koristi tekući macOS. Također, neke Airport kartice iz tog vremena nisu kompatibilne, pa je Apple bahato zaključio da onda neće podržati cijelu tu generaciju! Zar je zaista razumno otpisati cijelu seriju sasvim upotrebljivih strojeva jer je netko odlučio da nema smisla u instalacijskoj skripti jednostavno provjeriti ima li ciljani stroj potreban hardver?

Mac Pro tower 12-core
Pregled svih Mac Pro generacija do sada. Serija (1,1) može se ažurirati na (2,1), a (4,1) na (5,1).

Naravno, većina Mac Pro (3,1) korisnika je odavno nadogradila sustave modernijim karticama i ne postoji nikakav problem da se na takvim računalima pokrene High Sierra, dovoljno je u samoj instalaciji izbrisati oznaku modela s Appleove "crne liste" nepodržanih. Da vam i pri tome uštedim nešto vremena, kada to učinite (ručno ili pomoću gotove skripte koja to čini), instalaciju svakako pokrenite s internog tvrdog diska, a ne s eksterne USB memorije.

Mac Pro tower 12-core
Dvoprocesorski model, elegancija i otvorenost za nadogradnju. Apple je ove strojeve stvorio prekvalitetnima!

Mac Pro serije (4,1) i (5,1) kojima sam i posvetio ovu malu tehničku analizu su danas još uvijek podržane, pa čak i da ostane samo na tome, iz iskustva znamo da većina bitnih softvera još godinama radi na starijim generacijama operativnih sustava, pogotovo danas kada su novosti uglavnom "šminka" i nadgradnja. No, gledajući korisničku bazu ovih strojeva, koja je zaista golema, siguran sam da će se u trenu kada Apple ukine podršku za ovaj stroj, naći haker koji će napisati workaround zakrpu i tako ovom fantastičnom stroju opet produžiti život.

Mac Pro tower 12-core
Mac Pro s dvije Cinema 30", gomilom RAM-a, diskova i vrhunskom grafičkom karticom po cijeni jačeg iMaca

Trenutak kada više neće biti moguće nastaviti ovim putem je dan kada Apple odluči izvesti konvergenciju svih svojih operativnih sustava u jedan. Iako o tome ne pričaju službeno, to se čini kao dugoročno logičan razvoj događaja, a tada će Macovi umjesto Intelovih procesora početi koristiti Appleove procesore ARM tipa i to će biti ta kritična točka koju stare arhitekture ne mogu preskočiti. Kada će se to dogoditi? Da je Steve Jobs živ, vjerojatno bi se sve to već odigralo, a ovako se Apple kreće polako i štreberski sigurno. Vjerujem da se to neće dogoditi prije 2020. godine. Do tada, kupite za malo para dobar stari Mac Pro tower, budite vrijedni, kreativni i uživajte! :)Mac Pro tower (early 2009) 12-core 3.46 GHz pro et contra

Za:
 • izuzetno niska cijena
 • brži od većine modernih Macova
 • podržano zadnje izdanje macOS-a
 • instalacija Windowsa na zaseban disk
 • i danas dovoljno brza arhitektura
 • mogućnost nadogradnje bez konkurencije
 • RAM proširiv do 128 GB ECC memorije
 • interni kapacitet diskova preko 40 TB
 • podržane moderne grafičke kartice
 • dovoljno tih rad pri većini zadatka
 • vrhunska izrada, trajnost i pouzdanost
 • izdržljivost i praktičnost kućišta
 • lako održavanje i bez servisa
Protiv:
 • ne podržava Thunderbolt priključke
 • nezgodan za transport
 

Komentari  

hal9000
+2 07-04-2018 | 22:53
dakle, prvo da se pohvalim da sam prvi komentar. drugo, svaka čast autoru na ovolikom trudu. tekst je izuzetno objektivan i slikovito opisuje sav jad i bijedu post job-ovskog apple-a i očaj korisnika koji su se naučili na puno bolje od kompanije koja je još donedavno bila leader na tom polju. tekst dodatno ima na težini jer je autor izuzetno odan apple-u (usudio bih se reći: apple fanboy) i macintosh računalima od prvih dana. bravo za izuzetan članak.
Citiraj
Dijete
+1 08-04-2018 | 05:12
meni je sa 10.13.4 graficka prikazana kao tocan model a ne Radeon RX xxx model... kozmetika, ali covjeka veseli... trenutno je unutra RX 460 al na putu je RX 580 da mi potjera HTC Vive tak da ne moram ostat u studiju za te montaze nego da mogu i od doma.... a i Space Pirate Trainer za po doma je isto stvarcica kojoj se jako veselim... (totalni VR killer app za mene)
Citiraj
Riba
+2 08-04-2018 | 06:01
"Mislim da će za par godina polovan Valjak biti vrlo zgodna i tražena kućna zamjena za, također zapostavljen, Mac mini."

Bingo! Ja vec sada razmisljam o ovome. Gledam polovne entry modele na ebayu za ispod 1000 funti. Ako zaseru novi Mini ozbiljno razmisljam o ovoj opciji. Ma ako i ne zaseru, stari valjak ce biti jaci od njega (valjda :)), tih je, malen i dobro izgleda. Kada izadje novi pro pretpostavljam da ce im cijene dodatno pasti.
Citiraj
Kloba
+1 08-04-2018 | 06:59
Članak je IZVRSTAN!
Provjeren, poduprt činjenicama, jednostavno - točan i zanimljiv u svakom pasusu.
Davor kao Davor - dragulj ove stranice!
A sada mišljenje o temi teksta - iz amaterskog sjedala.
U puno stvari mi kod Applea fali Steve Jobs. Čovjek kojeg je otac od malih nogu naučio da je stražnja strana ormara za alat u garaži kojeg su zajedno radili bitna kao i prednja iako je nitko neće vidjeti do trena kada će ga skinuti sa zida. Isti onaj Jobs, koji - iako je bio potpuno svjestan moći jedne Kine, u svojstvu Appleovog CEO-a nije tu državu posjetio NITI JEDNOM, dok je u Japanu bio svako malo. Što poslovno, što s obitelji, što uživajući u sushiju i zen vrtovima u njihovoj originalnoj verziji.
A ovo Apple računalo koje Davor toliko hvali, bilo je prvo Appleovo računalo koje sam vidio da se raspakirava za grafički odjel Večernjaka.
Mislim da je tada stajalo oko 60.000 kuna bez PDV-a (s monitorom). Zaljubio sam se u Apple isti čas.
S druge strane, Tim Cook je CEO koji vodi kompaniju kao tipični računovođa. Zato je bio i COO. Dobar je u organizaciji i sakupljanju para, ali to je otprilike - to.
Sada - kada je i posljednje dijelo pokojnog Stevea napravljeno - tek postajemo svjesni koliko toj kompaniji treba neki novi - Steve.
Citiraj
Djuro genijalac
+1 08-04-2018 | 08:33
Dakle, Davore, ti mi hoćeš reći da se danas proizvode lošiji kompovi, nego nekad? Hmmm, otkud mi je to poznato, pitam se...?!

Prokleti konzumerizam i nezajažljivo gomilanje profita; umjesto da svi radimo za normalne novce i kompanije posluju s debelim nulama (nakon odbitaka troškova za razvoj, plaće i amortizacija) cijedi se krv iz kamena da bi neki imali više nego mogu pojmiti...
Citiraj
Kloba
+1 08-04-2018 | 09:38
Znam da sam nešto obećao sam sebi da ću napisati u komentar čim sam pročitao naslov, ali zaboravio sam kada sam stigao do kraja teksta i počeo pisati prvi komentar. No, sada sam se sjetio. Eureka!
Ne znam da li ti je to bila i ideja - ali već se u naslovu izvrsno poigravaš s mislima čitatelja. Ciljam na "Čekajući Godota". U um odmah dolazi misao da čekamo nešto - što nikada stići neće. :)
Ma, stvarno, svaka čast!
Citiraj
smayoo
+1 08-04-2018 | 10:20
Bravo, Davore, sjajan članak! :)
Osobno, ne mislim da bi smjer razvoja bio bitno drugačiji niti s Jobsom na čelu. Općenito, mislim da Jobsa previše ljudi idealiziraju. Čovjek je imao snažne vizije i prepoznavao je jake strane raznih tehnologija i način kako da od njih izvuče kudikamo više od onih koji su ih izmislili. Ali mislim da se njemu živo fućkalo za kupce koji su Apple izgradili. I to još od trenutka dok je uspio s iPodom.
Citiraj
dpasaric
08-04-2018 | 10:30
Hvala, mnogo toga sam prikupio da sve to posložim u jedan sveobuhvatan pregled situacije! :)

A ovo s Jobsom možda i jest tako, ali onda bi barem brinuo za sebe, a upravo ova Mac Pro serija bila je njegov osobni odabir, vidimo je na fotografijama iz njegove radne sobe doma! :)

S druge strane, ako ću biti odvjetnik suprotnog stajališta, nije da nema argumenata da je upravo Jobs brinuo o profesionalnim korisnicima više nego li itko drugi, osobno sam pratio zbivanja na Mac Rumors forumu kada je izašla Mac Pro (3,1) serija koja je imala novu 8800GT grafičku karticu. Kvaka je bila što je ta serija prva imala 64-bitni EFI firmware i onda kartica iz tog stroja nije radila na prethodnim (1,1) i (2,1) serijama. Netko iz ekipe je poslao email Jobsu i požalio se, a on je samo kratko odgovorio: "Sredit ćemo to, NVIDIA je sje****, naši programeri će to zakrpati, ali treba koji mjesec, strpite se!" - i zaista, za oko dva mjeseca izašala je potpuno nova verzija kartice samo za korisnike sa starijim serijama kako ne bi bili izostavljeni. To se zove biti mikromenadžer! :)
Citiraj
rusty
+1 08-04-2018 | 12:10
Izvrstan članak! Osobno sam gledao uzeti polovni 5.1 model prije kupnje imaca, ali nemam mjesta za njega i ostalo od hw pa sam na kraju ostao u iMac vodama. Svakako se slažem sa svime iznesenim i nadam se da će 2019. izaći praktički ista serija modularnog Pro stroj da se konačno završi ova agonija iščekivanja, hackanja i tweekanja (ne da nešto tome fali haha).

U svakom slučaju izvrsno te s puno iskustva nema što, skrojen tekst. Bravo.
Citiraj
Anonimac
08-04-2018 | 12:26
komentar

Hmm, ok je test, ali postoji nekoliko stvari koje mi bodu oko:

“3) ne mora biti najtiša na svijetu” - ovo je pitanje posla koji se obavlja, okruženja i ukusa, ali mnogi preferiraju tišinu koja se na Windows mašinama i G# Macovima može postići vodenim hlađenjem, malo je smiješno da Apple još uvijek to nije uspio ponuditi.

“moćnu NVIDIA GTX Titan karticu s 12 GB video memorije zasnovanu na Maxwell arhitekturi”
- ovo je malo smiješno s obzirom da je spomenuta prastari proizvod koji je danas u vrijednosti srednjeg segmenta iz 2016. od nekih 500€. Danas imamo mnogo brže modele poput cijelog niza iz serije Pascal i novije Volta.

“Titan je donedavno bio vrh ponude grafičkih kartica za Mac, ali dolaskom iMaca Pro, dobivamo drivere za novu AMD Radeon Vega seriju “

Titan je još uvijek vrh ponude, modelima Titan X, Titan Xp iz stare Pascal serije te modelom Titan V iz nove (2017./2018.) Volta serije.

Geekbench rezultat od nekih 185.000 je relativno skroman s obzrim da za istu cijenu Nvidia 1080Ti (700€ MSRP) daje mnogo bolje rezultate preko 240.000.

“Prednost Radeona je i to što ne traži zaseban driver kao NVIDIA kartice, High Sierra sve to izvorno podržava.” - je ipak istina, ali tek manja gnjavaža.
Citiraj
smayoo
+1 08-04-2018 | 12:34
U nekom "širem" svjetlu, usudio bih se reći da su profesionalci u svim segmentima zanemareni, ne samo kod Applea. Dakle, ljudi koji su spremni puno platiti za ICT (ili općenito bilo kakvu) opremu i/ili software vrhunskih performansi koja im služi kao osnovno sredstvo za rad jednostavno su postali druga liga jer ih je premalo i sve manje u odnosu na masovno potrošačko tržište.
Više se isplati raditi smartphoneove za tinejdžere i sponzoruše, nego za zahtjevne poslovne korisnike jer je ovim prvima manje stvari bitno, zarada je bolja (manjoj cijeni usprkos), a volumen prodaje neusporedivo veći.
Više se isplatiti raditi junk-softver za $0,99 ili besplatni koji se naplaćuje preko reklama za tinejdžere i sponzoruše, odnosno njihove smartphoneove, nego složene profesionalne alate za zahtjevne specijaliste.
Više se isplati raditi šit-namještaj treće lige kvalitete koji se prodaje masovno jer si ga svatko može priuštiti, pa makar i trajao samo 4-5 godina, nego visokokvalitetn e komade od skupog materijala za zahtjevne kupce koji traže nešto za cijeli život.
I tako dalje...
Citiraj
dpasaric
08-04-2018 | 13:20
@Anonimac - Ne slažem se s "da Apple još uvijek to nije uspio ponuditi", pa Valjak je gotovo potpuno nečujan, a navodno i iMac Pro (nisam ga imao prilike testirati). Ovdje govorimo o desetljeće starim strojevima koji su i dalje daleko tiši od bilo koje PC radne stanice slične generacije. Za sve poslove koji nisu vezani uz glazbenu produkciju mislim da su i ovi stari Mac Pro toweri dovoljno tihi. Kome je presudna tišina, neka kupi Valjak ili iMac Pro.

Druga primjedba za Maxwell stoji, to je samo moj propust, naravno, podržan je i Pascal, sada ću to ispraviti. Nisam dugo gledao kako su išli naprijed, pa sam to previdio. Hvala na komentaru! :)
Citiraj
petros
+1 08-04-2018 | 13:45
Ovdje je bilo što za čitati! 8) Mogu vas sada sve malo udaviti razmišljanjem na glas? Nakon ovoga išao sam pogledati cijene polovnih po oglasnicima i ima svega. Stariji 2006/07 modeli idu za već od 1800 do 4000 kuna ovisno o memoriji, procesorima itd... serija 3,1 još uvijek bolje drži cijenu i oni se kreću od 4 do 6 tisuća, opet ovisno koja je konfa. Ovi zadnji 5,1 počinju na 6000 kn za ulazne modele, pa sve do oko 2000 eura za dual modele, a oni su obično i dobro opremljeni. E sada, kako je moj studentski budžet skroman, možda bi uzeo baš ovaj neki najjeftiniji, 2006 ili 2007, stavio u njega neki jeftini SSD za boot i radio na 8-core Xeon kompu s El Capitanom po cijeni kakvog PC-ija iz HG spota/Linksa. Da li ima neka kvaka koju ne vidim? Mogu li i na taj polazni model ići WIndowsi putem BootCampa? Pitam za igre, ne brinite neću ja na Windowse samo tako! 8D
Citiraj
Anonimac
+1 08-04-2018 | 14:02
Disclaimer: nisam Macovac i ne zanima me MacOS, moj posao traži Windowse, ali ono čemu sam se uvijek divio je kako Apple složi dizajn i kućište. Vidio sam te Macove uživo i to izgleda odlično kada se otvori poklopac. Napravljeni su kao da trebaju trajati sto godina. Sada me kopka da uzmem jedan i koristim ga kao kućni PC. Ono što me brine je RAM, izguglao sam da u ove starije ide neki čudan "240-pin PC2-5300(800MHz )DDR2 ECC fully-buffered DIMM (FB-DIMM)" u istim parovima. Nikada to nisam vidio kod nas za kupiti, gdje uopće nabavljate takvu memoriju i da li je skupa?
Citiraj
smayoo
08-04-2018 | 15:54
macupgrade.eu
macsales.com

Citat:
E sada, kako je moj studentski budžet skroman, možda bi uzeo baš ovaj neki najjeftiniji, 2006 ili 2007, stavio u njega neki jeftini SSD za boot i radio na 8-core Xeon kompu s El Capitanom po cijeni kakvog PC-ija iz HG spota/Linksa. Da li ima neka kvaka koju ne vidim? Mogu li i na taj polazni model ići WIndowsi putem BootCampa? Pitam za igre, ne brinite neću ja na Windowse samo tako!
Što se BootCampa tiče, Apple načelno ne podržava windows driverima stari hardware na novim verzijama windowsa. Dakle, na Mac iz tog vremena možeš eventualno računati staviti Windows XP / Vistu. Ili se pripremi na žestoko kemijanje.
Citiraj
dpasaric
08-04-2018 | 16:17
@petros (a to je i dio odgovora Anonimicu iza) - Smayoo je točno rekao, Apple formalno ne podržava stari hardver u novim izadnjima Boot Campa, a time onda niti nove verzije Windowsa, znači sada govorimo o staroj (2,1) seriji Macova. No, uporni kakvi jesu, Macovci su našli načina za instalaciju Windowsa 7 na ta stari Mac i detaljan opis procedure se može naći Mac Rumors forumu:

https://forums.macrumors.com/threads/installing-windows-7-10-x64-on-mac-pro-1-1-2-1.2037620/

Isto tako, neki koriste trik, pa instalaciju odrade na nekom novijem Mac Pro, a onda samo premjeste disk u stari Mac Pro, ali tu treba vidjeti koje su kombinacije moguće i s kojim driverima. U biti, mnogo tog specifičnog Mac hardvera nije presudno na Windowsima. Driver za zvuk će raditi, to se nije diralo, grafička će raditi sigurno, za nju se lako nađe driver, bez Airporta se može, bez Trackpada se može... daveži bi možda bio Bluetooth ako se koristi neka novija bežična tipkovnica.

Tko ima sreće imati (3,1) model, na njemu rade i Windowsi 10 i to, koliko čitam, "Everything is working 100%. Though, I had many issues installing the drivers.", dakle može se, ali traži malo čačkanja.

Također, dobar resurs za takva kemijanja je hackintosh zajednica koja već zna sve štoseve koji su driveri na Windowsima pogodni za Mac okolinu.
Citiraj
dpasaric
08-04-2018 | 16:31
@Anonimac - Da, to razmišljanje ima logike - jer čak i dan danas stari dual Xeon 3.0GHz 8-core sistem iz 2007. godine daje zavidnu procesorsku brzinu. Stari tip memorije je možda spor za današnje pojmove, ali kako koristi dvostruku sabirnicu, ispada da je brzina dohvata podataka duplo brža i obično to nije usko grlo na tim strojevima za većinu poslova. Ono što u slučaju te stare serije može biti "tlaka" je formalno nepodržan Boot Camp od Applea za novije Windowse, pa treba biti spreman za kemijanja. Zato ja ne bih u ovom slučaju išao ispod (3,1) stroja, a idealno bi bilo kupiti (4,1) koji se lako flashne na (5,1) i koji onda ima podršku koja radi bez problema.

RAM za starije modele se godinama kupovao u SAD-u, kod OWC-a (https://www.macsales.com), ali dostava i naša carina bi se uglavnom potrudile da ti unište svo zadovoljstvo nadogradnje. Srećom, OWC je sada otvorio svoje predstavništvo u Europi i veći dio njihove ponude je dostupan s EU teritorija, a to znači minimalne troškove dostave i uvoz bez davanja. Pogledaj cijene ovdje:

https://macupgrade.eu/catalog/

Stari RAM nije baš jeftin, 8 GB ECC RAM-a za te modele dođe oko 75€. Bitno je znati da u starim (1,1) i (2,1) modelima bez problema radi i noviji RAM za (3,1) modele (razlika je 667 vs 800MHz) i uz malu razliku u cijeni je pametnije kupiti ove novije jer se kasnije mogu kombinirati i s tom novijom generacijom strojeva.
Citiraj
Anonimac
+1 08-04-2018 | 17:49
Zahvaljujem na odgovoru! Ako nisam naporan, imam još jedno pitanje: u tekstu je navedeno da Mac Pro "guta i mnoge grafičke kartice za PC", što to točno znači? Koje onda "ne guta"? Da li mogu otići u PC shop i kupiti karticu koja mi se sviđa, staviti i da to radi ili ima komplikacija? Hvala još jednom!
Citiraj
dpasaric
08-04-2018 | 18:04
@Anonimac - Priča s grafičkim karticama na Macu nije jednostavna, ali dobra vijest je da je malo jednostavnija kada su Windowsi u pitanju jer kada se jednom sve postavi, može raditi gotovo bilo koja. Sve originalne grafičke kartice na Macu imaju posebno napisan EFI dio koji služi da prikaže sliku prilikom boota računala, prije nego li se učita specifičan driver za određenu karticu. Izuzev toga, nema hardverske razlike između kartica. U praksi je moguće u Mac staviti bilo koju PC grafičku karticu koja koristi određeni GPU tip za koji postoji driver unutar Macovog OS-a, ali ako nema u firmwareu upisan Macov EFI, kartica će sliku pokazati tek NAKON što se učita Macov driver.

To naizgled nije nikakav problem, ali može biti u slučaju kada moramo ući u selektor boot drivea ili u Recovery particiju, a to je dio koji se odvija prije učitavanja drivera. E sada, kada se jednom stroj podesi, zaista se može živjeti bez toga, ali ako korisnik stalno mora switchati boot diskove, onda je dobro imati karticu koja ima i Macov EFI. Mnoge PC kartice se mogu flashati s Macovim EFI-ijem, ali to definitivno nije procedura za početnike. Moguće je putem eBaya ili odličnog web-shopa http://www.macvidcards.com kupiti već flashane kartice.

Alternativa je u Macu ostaviti originalnu grafičku karticu koliko god slaba bila, prebaciti je u neki sekundarni PC slot i koristiti je samo za potrebu prebacivanja boot pogona, a kao glavnu karticu koristiti nešto moderno i jefitno, kupljeno u lokalnoj PC trgovini. Prije nego li se odlučiš za kupovinu grafičke kartice koja ide u Mac svakako prvo provjeri po forumima je li kompatibilna. Većina Radeona novih generacija radi (ja koristim 7970), a isto tako sve NVIDIA kartice koje možeš naći u spomenutom web shopu. Sretno! :)
Citiraj
janimir
+1 08-04-2018 | 18:31
Jako dobro složen članak i zaključak koji “odgovara mojim mislima”… Nije da bum vrlo skoro slagal svoj “staro-novi” Mac Pro Tower jer za moje potrebe sasvim dovoljno služi Mac Mini, no gruntal sam si o tome.
E sad podpitanje: (iz vedra neba pa u vaša rebra) – nisam se do sad informiral o tome (tek mi sad šibnula misao kroz glavu), al bil bilo moguće Thunderbolt PCI-e karticu naštukat na PCI-to-PCIe adapter?
Citiraj
dpasaric
08-04-2018 | 19:02
Hvala Janimire, drago mi je da ti se članak svidio! :)

Vidiš, ovo što ti predlažeš je vrlo zanimljiva ideja, nije mi to palo na pamet! PCIe to Thunderbolt opcija postoji, ali nisam našao karticu za prvi dio, nude se samo eSATA, USB 3.0 i USB-C kartice. Osobno, Thunderbolt mi ne treba ni za što - vanjski diskovi su ili mrežni ili NAS ili USB ili FireWire. Nemam ništa u Thunderbolt kućištu, a koliko vidim malo je onih koji imaju. Isto tako nisam naišao na neku third-party soluciju za to. Mislim da to još uvijek nije bitno za većinu poslova.
Citiraj
petros
09-04-2018 | 01:28
OK, hvatam info dio po dio, hvala puno! 8) Bilo bi lijepo uštekat si jedan 3,1 jer za noviji nemam love, ali kod njih nema mogućnosti da se stavi novi procesor ili ima? Starih procesora se nađe po ebay-u za niš para, ali kako znati koji Xeon može i koji ne?
Citiraj
Daddo
09-04-2018 | 05:21
Zaista odličan članak. No ja kao friški Mac korisnik koji je na Mac došao iz PC svijeta moram pitati - tko su konkretno ti Apple profesionalci i u kojim branšama su da su zaista "toliko" zakinuti pa da moraju pribjegavati kemijanju sa starim strojevima?

Nedavno sam na forumu pitao čovjeka koji će se upuštati u takvu jednu nadogradnju a bavi se CAD/CAM-om zar je zaista usko grlo upravo disk u tom njegovom sustavu?

Ono što ja vidim kao problem nadogradnji i rada na starijim Mac pro uređajima nije ništa od navedenih minusa (ni transport ni thunderbolt) već činjenica da se radi o - starim strojevima. Oni se kao takvi više ne proizvode, njihovi vlasnici nemaju suvislog izbora u vidu novih strojeva što se iz članka jasno vidi, te će se ili sami upustiti u ovo gore pobrojano jer im nedostaje snage ili će jednostavno raditi na takvim strojevima dok ne otkažu poslušnost.

Novi vlasnik takvog stroja će proći recimo upola(?) jeftinije nego da kupi "valjak" iste snage. Podesiti/nadogr aditi takav stroj nije jednom profesionalcu - trivijalno. Službene podrške od Applea za takve strojeve i noviji OS - nema. Dakle, osuđen je na forum i/ili entuzijaste. Meni to izgleda kao "hackintosh upgrade" i nisam siguran da bih kao profesionalac koji živi od nečega što takav "frankenstein" odrađuje upuštao se sam u takvo što (a nije da imam oko sebe 100 ljudi koji to znaju i mogu umjesto mene, oni koji znaju bi me ipak i nešto koštali).

Što se same nadogradnje tiče, bez sumnje, radi se o odličnoj vrijednosti za novac. Trajnost? Gotovo sigurno dovoljno dugo da prebrodimo ovo stanje do novog modularnog mac proa.

Osobno, vjerujem da će upgrade minija (jednom kad dođe) donijeti dovoljno snažne XEON procesore i brzu sabirnicu da ovakva kemijanja neće biti "isplativa", a da će za one željne jače grafike postojati vanjska TBx kućišta. No to je sve još uvijek samo "wishful thinking" s moje strane.

Dotad, možda se pojave kakvi apple reselleri koji će prodavati ovakve složence polovne sa nekim jamstvom pa da reciklaža svima koristi. MS to ima za stare mašine u obliku Microsoft Authorized Refurbisher (MAR) mreže. Obzirom na trajnost Macova i još uvijek prilično visoku cijenu istih vjerujem da bi takav nekakav korak doprinio širenju Apple zajednice.
Citiraj
Kloba
09-04-2018 | 08:15
Daddo, kamo sreće da si ti u pravu za upgrade Mac Pro kompjutora koji će biti barem nalik ovome što se modularnosti i jednostavnosti tiče.
Slika govori tisuću i riječi. Ali kada otvoriš Mac Pro pa otvoriš PC tih generacija - onda shvatiš što to znači jednostavnost pristupa SVAKOM dijelu unutrašnjosti stroja. To je ono što, između ostalog, Mac Pro userima fali.
A neki se appovi jednostavno moraju napraviti na Macu jer na PC-u programi nisu tako detaljni.
Evo ti primjer. Istina, iz 2005. godine - ali primjer.
Pitam grafičara zašto mu je lakše (tad sam bio PC entuzijast) na Macu cropati oblik osobe koja će izaći na naslovnici sutadan. On mi odgovori zato što, ukoliko bi istu stvar radio na PC-u, onda bi linije oko osobe povlačio ravno, pa koso, pa ravno, i tako do kraja - ukratko ne bi je izrezao kako spada.
Dok mu je Mac dopuštao da istakne izbočinu vilice osobe od tanjeg vrata iste. A to je primjer prije 13 godina.
Davor bi ti to puno stručnije i up-to-date objasnio.
Citiraj
dpasaric
09-04-2018 | 08:58
@petros - Situacija ti je ovakva:

prve serije (1,1) i (2,1) možemo smatrati istima jer postoji firmware upgrade s prve na drugu, kod njih se procesori lako mijenjaju, ali samo u okviru onih koje je nudio i sam Apple, dakle izbor se svodi na Woodcrest i Clovertown serije Xeona, a to su 2 x 2.0GHz, 2 x 2.66GHZ i 2 x 3.0GHz. Ovaj zadnji je i danas sasvim upotrebljiv.

Srednja serija (3,1) koristi Harpertown Xeon, a oni su bili 2 x 2.8GHz, 2 x 3.0GHz i 2 x 3.2GHz. Iskreno, kod njih ti je razlika mala i već onaj prvi (ujedno i najčešći model) daje dovoljno snage i ne treba se lomiti oko upgradea.

Zadnje serije (4,1) i (5,1) su one plodonosne za dogradnju i tu je izbor velik! Najbolje pogledati ovu listu:

https://forums.macrumors.com/threads/mac-pro-cpu-compatibility-list.1954766/
Citiraj
Anonimac
09-04-2018 | 09:41
strojevi i software će za koju godinu ići sasvim drugim putem, točnije bit će integrirana AI stoga svi se pripremaju i hardverski i softwerski za tu next fazu, nismo daleko od toga da ćemo samo glasom dorađivati fotografije i slično, naravno bit će toga još ali za velike novce ili kad zastari u industriji ili u vojsci.. mislim da je dosadašnji koncept prevaziđen.
Citiraj
dpasaric
09-04-2018 | 11:00
@Daddo - postavio si pravo pitanje i otvorio zanimljivu temu! :)

Mišljenja sam da mnogi postojeći pro korisnici zaista ne moraju lomiti glavu oko svega ovoga jer će im vjerojatno postojeći Mac sustav izgurati još toliko da dočekaju novi Mac Pro 2019. S druge strane, znam za mnoge kojima jest "frka" jer šire posao (npr. imam frenda koji ima arhitektonski studio) i oni moraju investirati u novi stroj i sada se otvara pitanje što kupiti. Appleove profesionalne solucije u ovom trenu imaju vrlo nepovoljan odnos cijena/dobiveno , pa se sve ovo svodi na neko krpanje da se premosti rupa. Zabavan dio je što često onda takva "krpanja" potraju godinama i pokažu se kao sasvim solidna rješenja (govorim iz iskustva).

No, nije tako strašno komplicirano doći do jednog ovakvog stroja - ipak se oni svako toliko pojave u oglasima na Jabučnjaku, ali i u drugim oglasnicima. Isto tako, moguće ih je kupiti putem eBaya ili na drugi način iz EU, znači uz neki razuman trošak.

Nadalje, odraditi nadogradnju procesora nije neki "rocket science", to bi morao znati napraviti svaki iskusniji PC serviser, ako je već samog korisnika strah. Moje je iskustvo da mnogi informatički profesionalci imaju taj "basic skill set" za takve DIY akcije. Uostalom, ako se za 15 do 20 tisuća kuna može složiti stroj karakteristika sličnim novom Macu do 100 tisuća kuna, onda je to jako dobra motivacija da čovjek uložiti nešto vremena u sve to! :)

Još jedan način je nešto slično MAR mreži koji spominješ, a to je upitati Resellera može li nabaviti kakav polovan stroj tog tipa i da se složi konfiguracija koja bi odgovarala potrebama.
Citiraj
dpasaric
09-04-2018 | 11:02
@Anonimac - da, slažem se da sve ide prema nekoj AI budućnosti, moguće Star Trek utopiji - ili pak Blade Runner distopiji, ali još će trebati mnogo vremena da AI koristimo za produkcijske poslove ovog tipa. Ide sve prema tome, ali "ima još fore", a do tada treba na nečemu raditi! :)
Citiraj
Anonimac
09-04-2018 | 11:14
Čitam sve ovo i nije mi jasno tko izmišlja ovakve cijene Apple proizvoda? Tu se barata s desecima pa i stotinama tisuća kuna?! Da li je to neka fora samo u Hrvatskoj ili je svuda tako?
Citiraj
Anonimac
09-04-2018 | 12:03
ta “budućnost “ je sadašnjost , adobe već ima spreman takav sofware,.. u američkim avionima 5 generacije već funkcionira naveliko , radi se o 4-5 godina maksimalno a do tada dobar je i mac pro 4.1
Citiraj
smayoo
+1 09-04-2018 | 21:10
Citat:
Ono što ja vidim kao problem nadogradnji i rada na starijim Mac pro uređajima nije ništa od navedenih minusa (ni transport ni thunderbolt) već činjenica da se radi o - starim strojevima. Oni se kao takvi više ne proizvode, njihovi vlasnici nemaju suvislog izbora u vidu novih strojeva što se iz članka jasno vidi, te će se ili sami upustiti u ovo gore pobrojano jer im nedostaje snage ili će jednostavno raditi na takvim strojevima dok ne otkažu poslušnost.
PC kante, čak i vrlo skupe, su - kante. Govno konzumne elektronike, u principu (iznimke, naravno, priznajem, ali nema ih puno, po mom iskustvu). Mac Pro je komad profesionalne elektronike. Ja se profesionalnom elektronikom bavim čitav svoj život i osobno mogu posvjedočiti da je za profesionalnu digitalnu elektroniku starost od 10 godina - debelo ispod prosječnog životnog vijeka. Ja znam programirao, održavao i koristio profesionalna računala stara i po 30 godina. Naravno da to podrazumijeva da imaš i održavaš i primjerene alate za njihovo održavanje. Kao što je za industrijske strojeve i 30 godina star stroj - mlad ako je dobro održavan, a u svom sam poslu viđao i strojeva starih preko 80 godina koji itekako dobro rade.

Hoću reći ako je netko profesionalni korisnik koji se služi 5 ili 8 godina starim profesionalnim računalom kao sredstvom za rad, ne mora on po njemu ništa "hackirati" ako to ne zna ili ne želi. Može platiti nekom tko se u to razumije da mu stroj održava u funkcionalnom stanju.
Citiraj
dpasaric
09-04-2018 | 22:10
Evo, kada se Smayoo dotaknuo pouzdanosti, to je tema gdje zaista imam iskustva s Macovima i mogu vam reći da su Mac Pro tower serije (uz Mac mini) najpouzdaniji Macovi ikada. Od svih ikada imao sam tek jedan kvar - i to takav da sam ga sam prouzročio: preopteretio sam naponske vodove na matičnoj ploči na jednom 2007 modelu s daleko predimenzionira nom karticom bez dodatnog hlađenja usred ljeta. Negdje se nešto oštetilo i iako je stroj radio, imao je shutdown čim bi se malo zagrijao.

Čuo sam od kolege iz Slovenije da se jednom pokvarilo napajanje - i to je to od nekih ozbiljnih kvarova. Ono što ponekad "odlazi" je ECC RAM na prve tri serije, zato preporučujem da se po ljeti malkec pojača rad ventilatora u memory bayu. Zgodno je što je Mac Pro toliko robustan da čak i kada se RAM pokvari, on radi dalje s onim što je ispravno, samo isključi problematičan DIMM.

Grafičke kartice znaju otići od starosti ako su ostale na originalnim malim hladnjacima. To je bio čest slučaj s 8800GT serijom. Opet, ako se na nju namontira ozbiljan aftermarket hladnjak, takva kartica radi desetljeće bez problema (konkretno moja iz 2008. dan danas radi dobro u jednom stroju). Ove moderne kartice uglavnom imaju vrlo solidne hladnjake, pa to nije problem. I vrlo rijetko da na kartici ode GPU, obično se pregrije RAM ili se stvori neki hladni spoj, pa tada pomaže "reflow" procedura koju koriste iskusniji DIY hardveraši.

Sve u svemu, razlika u pouzdanosti u odnosu na MacBook Pro i iMac je velika. Kod njih obično rikne GPU i onda popravak često bude na rubu isplativosti. Kada se to dogodi na toweru, samo se kupi nova grafička za malo para i radi se dalje. Nije to mala prednosti.
Citiraj
Performita
+2 09-04-2018 | 22:58
Čitati Davorove članke zna biti pravi povratak u romantična vremena kad smo mi Macovci zbilja bili na vrhu planine u pro računalima. Sve savršeno razjašnjeno veteranima i juniorima u Mac svijetu, a osobito iz osobne perspektive neusporedivog znanja i iskustva. No, ono što mene muči, kao profesionalca koji već 20 godina živi od rada na Macu, nije problem hardwarea, kartica, diskova, utora i konekcija, a još manje vanjskih ili internih pohrana - mene muči software!

Zašto s godinama profesionalni software ne smanjuje svoj apetit? Zašto se, na primjer, bilo koji pro software, pa čak i za video i 3D, ili neki inženjerski, možda turbo-matematič ki, ne može vrtiti na iPadu i prikazati na izuzetno visokorezolucij skom projektoru/moni toru/hologramu. .. Nisam uopće utopijska Trekkerica kad kažem da je već davno bilo vrijeme prevazići i kante, kantice i debele diskove, kabele i memorijske pločice za kojima tragamo po e-bayu... Hardware se morao smanjiti a potrebe software recipročno tomu. No, Smayoo je lijepo objasnio u kojem smijeru ide potrošačko društvo općenito, pa tako i proizvodnja računalnih alata za produktivni rad.

Friško sam nabavila iMac Retina 4K i nastavila ga paralelno koristiti s 11 godina starim iMacom koji je do jučer samostalno (uz blagu pomoć iPada pro i "Who needs a stylus, lyahh") služio za ilustracije, prijelom knjiga, magazina, plakata, bilboarda, ambalaže, web design, prijevode, pisanja, risanja i druga kreiranja. Novi je svjetlosnim godinama brži, ali stari ipak još radi... Znam da postoje profesionalni poslovi u kojima iMac nikada nije rješenje, no ja mislim kako je došlo vrijeme da živimo u budućnosti i da se ured može i mora nalaziti gdje god se mi nalazimo. Ako nam dođe kreativni naboj na putovanju, pa čak i na plaži, ima da radimo na plaži... To bi morao software dopustiti bez previše gladi za procesorskom, memorijskom i pohraniteljskom veličinom.

Tko i što nam to ne dozvoljava, e to je tek pitanje...
Citiraj
Daddo
10-04-2018 | 09:34
smayoo je rekao:
Citat:
Ono što ja vidim kao problem nadogradnji i rada na starijim Mac pro uređajima nije ništa od navedenih minusa (ni transport ni thunderbolt) već činjenica da se radi o - starim strojevima. Oni se kao takvi više ne proizvode, njihovi vlasnici nemaju suvislog izbora u vidu novih strojeva što se iz članka jasno vidi, te će se ili sami upustiti u ovo gore pobrojano jer im nedostaje snage ili će jednostavno raditi na takvim strojevima dok ne otkažu poslušnost.


PC kante, čak i vrlo skupe, su - kante. Govno konzumne elektronike, u principu (iznimke, naravno, priznajem, ali nema ih puno, po mom iskustvu). Mac Pro je komad profesionalne elektronike. Ja se profesionalnom elektronikom bavim čitav svoj život i osobno mogu posvjedočiti da je za profesionalnu digitalnu elektroniku starost od 10 godina - debelo ispod prosječnog životnog vijeka. Ja znam programirao, održavao i koristio profesionalna računala stara i po 30 godina. Naravno da to podrazumijeva da imaš i održavaš i primjerene alate za njihovo održavanje. Kao što je za industrijske strojeve i 30 godina star stroj - mlad ako je dobro održavan, a u svom sam poslu viđao i strojeva starih preko 80 godina koji itekako dobro rade.

Hoću reći ako je netko profesionalni korisnik koji se služi 5 ili 8 godina starim profesionalnim računalom kao sredstvom za rad, ne mora on po njemu ništa "hackirati" ako to ne zna ili ne želi. Može platiti nekom tko se u to razumije da mu stroj održava u funkcionalnom stanju.
Smayoo, razumijem ja što ti hoćeš reći i slažem se s tobom da ta "starost" nije presudna niti sumnjam u pouzdanost takvih strojeva - kako rekoh, vjerujem da će dovoljno dugo izdržati do pojave novih modela (nadamo se jednako tako nadogradivih a ne "valjkastih").

Ono što bi me kao profesionalca IPAK brinulo, nije KAKO će to raditi (jer znam da će raditi dovoljno dobro) nego upravo - podrška. Koliko Davora / Mac korisnika znaš koji će ti takav stroj održavati ako je tebi primaran posao nekakav modeling/render ing/nešto treće što traje satima pa to pukne a ti nemaš "backup" mašinu (ako je imaš onda si blizu cijene nekog valjka)?

Sve ove nadogradnje koje Davor navodi jesu relativno trivijalne za napraviti za ikog tko je imalo tehnički potkovan, no traže - vrijeme (koje ako ti HW nije primarni posao uglavnom nemaš).

I upravo tu vidim mogućnost za resellere - polovni strojevi za manje novaca - tržište definitivno postoji.

Meni osobno kao novom Mac korisniku iskustva korisnika puno znače. Trebaš app - dobiješ zaista preporuku. Pa čak i na storeu, recenzije i ocjene su (uglavnom) smislene. To je IMHO (uz trajnost i pouzdanost HW) najveće "blago" APPLE zajednice.
Citiraj
dpasaric
10-04-2018 | 09:52
@Performita - Otvorila si vrlo zanimljivu temu za raspravu! :)

Rekao bih da se mnogo toga valja i u softverskoj sferi, ali mislim da smo još uvijek daleko od toga da se neka ozbiljna multimedijska produkcija može raditi na tabletima. Preduvjet za to je da komunikacije postanu toliko brze da se tablet pretvori u svojevrsni wireless terminal, a da se većina pohrane i obrade odvija u oblaku - ili da se pojavi neka revolucionarna tehnologija koja će omogućiti terabajte prostora na tabletima i procesorsku snagu iz nekog budućeg doba, možda kvantnih računala?

Čini mi se da su apetiti softvera najviše porasli iz dva razloga: prvi je taj što gomila sadržaja danas završava kao video u nekoj formi, da li za YouTube, da li za TV ili Facebook, Twitter i slično... kako su rasle rezolucije, a danas je full-HD standard, dok mnogi koriste i 4K, tako su rasli i apetiti za hardverom - i to eksponencijalno jer se potrebe kod videa množe na kvadrat.

Drugi razlog je sve bolja integracija cijelog radnog procesa, workflowa, gdje sada u paketima poput Adobe Creative Clouda većina aplikacija prilično transparentno preklapa segmente obrada - to se najbolje vidi pri video montaži gdje Premiere, AfterFX i Photoshop vrlo lijepo surađuju uz dosta mogućnosti za automatizaciju. Da bi to sve skupa radilo zajedno, naravno da je potrebna gomila radne memorije i procesorske snage.

Bi li moderan softver mogao biti bolje optimiziran i bi li on tada mogao uspješno raditi i na hardveru tableta? Da, vjerujem da bi! Kada bi se takvi moderni alati programirali na onaj spartanski hard-core način kao što se programirao softver tijekom 80-tih i kasnih 90-tih, bila bi moguća čuda, ali kvaka je u razvojnom ciklusu i cijeni pisanja softvera. Ovakav "ležeran" razvoj u modernim alatima i programskim jezicima više razine omogućuje brze promjene, lakše traženje i ispravljanje greška i općenito ubrzan razvoj svega. Cijena toga da imamo toliko dobrih i kompleksnih softvera danas je u tome što su oni pisani na način na koji mogu biti napisani i debagirani u nekom smiselnom roku. Jeftinije je uložiti ekstra novac u više hardvera nego li u dodatne godine razvoja da se neki softver piše na način da u potpunosi iskoristi resurse hardvera.

Veseli me da si se obnovila lijepim 4K iMacom, znam da će kod tebe biti super-produktiv an, stigao je u prave ruke! :)
Citiraj
Anonimac
+1 10-04-2018 | 10:22
ja mislim da je ovo smjer u kojem ide software....a naravno mora ga pratiti i hardware, budućnost je stigla i po mome mišljenju mogućnosti AI u grafici i video editingu su bezgranične. https://www.adobe.com/sensei.html
Citiraj
Kloba
+1 10-04-2018 | 11:31
Što se softvera na iOS uređajima tiče - mislim da ćemo svi na ovogodišnjem WWDC-u svjedočiti prvom pravom pokušaju integracije macOS-a i iOS-a. Čitao sam slične najave na raznim Mac stranicama, da će macOS 10.14 i iOS 12 zapravo biti prvi korak u stvaranju identične platforme za sve softverske proizvode u Appleovom svijetu (u prvoj verziji vjerojatno ne uključujući i watch i TV - mada to nisam pročitao, samo razmišljam na glas). Slijedom toga developerima će se olakšati posao jer će jednu aplikaciju izraditi automatski za sve platforme, a ne istu aplikaciju raditi prvo za macOS, pa iOS, pa watch OS pa  TV... Ili redom kojim već rade, to sada nije toliko bitno.
Hoće li to, nakon jedno četiri izdanja, znači tamo negdje 2022., rezultirati time što Performita promišlja (a to je jeftiniji software za pro usere, koliko sam shvatio iz njenog posta), vrijeme će pokazati.
Citiraj
bumbar
+1 10-04-2018 | 12:32
Davore, svaka cast za "sudiju o mac pro", prvo sam bio ljut kad sam vidio da trebam cekati jos najmanje godinu za novi pro ali nekako mi je sad i drago da cu moci korisiti uz malo shopinga svoj stari 5.1. Pozdrav
Citiraj
janimir
10-04-2018 | 13:42
Davore, ima raznih pci to pcie kartica (primjerice prva koja mi je iskočila: https://www.amazon.co.uk/Startech-com-PCI-Express-Adapter-Card/dp/B0037ECAM2 no ima ih još) sam ja ne znam bil to radilo…
Kaj se pak thunderbolt periferija tiče ni ja ih ne rabim (osim ekrana) no moral bum preć sad kad sam otkril da mi sw za DAS ni podržan na novom OSu… :/
Citiraj
dpasaric
10-04-2018 | 14:45
@janimir - Za ekran nije bitno jer onda to ovisi o grafičkoj kartici, a i većina ekrana (osim ako nije baš ona Appleova Cinema 27" u Thunderbolt izdanju) imaju druge opcije spajanja, npr. Ultra HDMI ako se radi o rezolucijama iznad 2560. Do 2560 sve sigurno ide i preko Mini DisplayPorta koji ima većina Macovih kartica. Sve skupa, mislim da monitori nisu velik problem u toj priči.
Citiraj
Tomislav32
+1 10-04-2018 | 16:01
Otkako sam se registrirao, nisam do sada bio aktivan na forumu, ali kao vlasnik mac pro 3.1 "kante" moram komentirati ovaj detaljan i nadasve iscrpan osvrt. Mac pro 3.1 sam uzeo pred nekih mj. dana od jednog poznanika. U početku sam bio dosta skeptičan, te sam odmah kao dugogodišnji win. user odbacio ideju da mi to računalo bude glavni PC (ipak je to deda od 10 ak godina). Međutim vizualni izgled stroja te mac os el capitan operativni sustav me natjerao da računalu starom 10 godina pružim priliku, i izvučem još malo života iz njega. Ugradio sam jedan ssd od 256 gb, ostale HD kaveze sam popunio s hardovima od 1TB svaki (za sada ne znam da li bi hard od 4 TB radio u 3.1 stroju ali budem malo po forumu pronjuškao). Zadržao sam optiku iz razloga sto ponekad svoju kolekciju muzike spržim na CD jer volim muziku slušat na CD playeru. Za grafiku se brine nVIDIA GeForce 1080 Ti i mac je došao s 24 gb ram-a. Zabavljam se već neko vrijeme sa tim mac pro strojem i moram priznati da me kao osobu koja je koristila dugi niz godina win. platformu.. taj mac jednostavno oduševio. Ne mogu vjerovati da je to računalo staro 10 god. i da tako dobro radi !? Ali nakon pročitanog teksta gosp. Pasarića, sad mi je to malo jasnije. I zaista, usudio bih se reći, bila je to platforma za budućnost !!! Jedino što me sad kopka je kako da instaliram najnoviji mac os High sierru na mac pro 3.1 ?Inače, ovako malo po forumu gledajući teme i sve to,stječem dojam da ste super ekipa i sviđa mi se u Hrvatskoj postoji kvalitetan forum za mac platformu.
Citiraj
dpasaric
+1 10-04-2018 | 16:42
@Tomislav32 - Drago mi je da te taj stari (3,1) tako dobro služi. Meni je upravo (3,1) bio moj radni stroj u Kreativnom odjelu do unatrag pola godine. Nikada nikakav problem s njim, otplatio je svoju vrijednost valjda 50 puta! :) Sada sam prešao na (5,1). Moj savjet je da ne radiš upgrade na Sierru ako ti to nije zaista potrebno jer koristiš NVIDIA karticu koja ima svoje zasebne drivere i onda treba paziti što se radi jer kod svakog updatea sistema mora se skinuti i novi NVIDIA driver, a kvaka je bila u tome što se za instalaciju High Sierre treba isključiti SIP (System Integrity Protection), a NVIDIA driver (barem tadašnji) je upravo suprotno tražio da SIP bude uključen. Ne znam jesu li to sredili do sada. Ako ti je to jako važno, onda se možeš s time igrati na nekom rezervnom disku, ali nemoj na glavnom bez obzira na Time Machine backup. Da imaš neki Radeon, onda sve to ne bi bio problem.
Citiraj
Tomislav32
+1 10-04-2018 | 17:16
Hvala na odgovoru gosp. Pasarić.. I nije mi sierra tako bitna, a u zalihi imam i radeon, nego vjerujem da će me taj mac pro poslužiti još barem 2 do 3 god. pa ću onda razmisliti o 5.1 modelu.. Priznajem, mac os je zaraza i to kakva ;) pogotovo za nas tzv "switchere" ;)
Citiraj
Anonimac
10-04-2018 | 20:35
Neka mi netko objasni zašto bi kupio polovan Mac s Xeonom ako novi Lenovo server TS140 sa Xeon E3 procesorom na 3,3GHz, 8GB ECC RAM-a, RAID-om od 2 x 1TB s garancijom 3 godine košta 6000 kn? A možda se čak na njega može Hackintosh metodama staviti i MacOS...
Citiraj
dpasaric
10-04-2018 | 21:06
@Anonimac - Svatko ima neke svoje razloge. Koliko pratim naš forum, čini se da bi većina ovdje radije uzela polovni Mac nego novi PC. Znam da ja bih, čak i da se radi o identičnom hardveru, ja bih za 6.000 kn radije kupio polovni Mac nego li taj low-end PC server. Neka ozbiljnija radna stanica sigurno bi koštala i više.

Prije dosta godina, na regionalnoj televiziji, gdje smo kolege i ja radili, dobili smo dvije Acer radne stanice s dual Xeonima. I strojevi kao strojevi su bili u redu, hardver je sam po sebi bio pouzdan, ali sve oko njega nije, svako toliko bismo dobili Blue Screen of Death zbog nekompatibilnos ti na relaciji Acer - Microsoft - Matrox driveri. I svaka od te tri strane se pravila luda, svi su upirali prstom na onog drugog kao uzrok problema. I nikada se to nije sredilo, već smo gotovo intuitivno znali kada će stroj "puknuti". Kod Maca nema takvih situacija i nema prebacivanja odgovornosti. Već samo to vrijedi razlike u cijeni.

No, sada me kopkala ta "TS140" konfiguracija, pa sam pogledao o čemu se radi. Nije to baš neko čudo... iako je to novi Xeon, to je single procesor stroj i to samo s 4 jezgre i po brzini je sporiji od polovnog single procesor Maca iz naše tablice u članku. To baš i nije neka fora za novi stroj, ali neću njurgati na to jer niti Apple nije bolji s većinom ulaznih strojeva. Ok, ima brži RAM, ali samo 4 slota, diskovi su osnovni, a RAID je podržan i na Macu. Grafička se niti ne spominje, vjerojatno je nešto on-board. Dio koji je usko grlo je napajanje od samo 200W, dok i single Mac Pro ima napajanje od gotovo 1kW, a to znači da je problem staviti bilo koju jaču grafičku karticu, a to je ono što Mac korisnici trebaju.

Ako se pak radi o goloj serverskoj upotrebi, onda je to neka druga priča, ali onda u nju nećemo ući s novijim Mac Pro (5,1) iz naše tablice, nego s nekim (2,1) modelom koji se može dobiti za zaista malo para, možda već od 2 do 3.000 kn, a obično ih većina ima 8-core Xeone. I opet bih radije izabrao tako nešto nego li spomenuti TS140.
Citiraj
drlovric
11-04-2018 | 12:21
Mene uopce ne bi iznenadilo da se Mac Pro projekt pridruzi Xserve u vjecnim lovistima :) Ne bi me zacudilo da ukinu i Mini seriju kompletno. Ne treba to njima u zivotu. Par laptopa i iOS devices su vise nego dovoljno za sadasnji biznis model.

Lakse je nastancati iPhone covera i narukvnica za Apple Watch i uzeti kes, nego razvijati profi radnu stanicu.

Mercedes ima S klasu, ali najmanje para zaradi na njoj. Ima je u ponudi radi prestiza kompanije. Za Apple je prestiz iPhone X i to je jednostanvo tako...
Citiraj
dpasaric
11-04-2018 | 12:51
@drlovric - Mislim da ipak nisu toliko blesavi, u konačnici to su računala na kojima rade oni sami, to su strojevi za razvoj, to su računala na kojima rade developeri, Pixar, Disney CEO im sjedi u Upravnom odboru, itd... Isto tako, s ovim iMacom Pro Apple je pokazao da im je ipak stalo do Pro segmenta i da im je stalo do imidža u tim krugovima. Isto tako, Tim Cook je nedavno nedvosmisleno izjavio da je Mac Pro 2019 "a product", dakle on se događa u svakom slučaju.
Citiraj
gogh
+1 11-04-2018 | 13:10
Davore, super članak. Mislim da ovakvo istraživanje jedino ti možeš napraviti na ovaj način. :) Lijepo je vidjeti usporedne testove, razlike u cijenama i sve te prednosti i mane kupnje bilo kojeg Maca kojem je glavna svrha zarađivanje novaca. Ja sam nakon 5 godina rada na 27" iMacu i5, prije 3 godine prešao na Mac Pro 5.1 (2x2.66 12 core s 24 GB RAM-a i nVidia 980Ti). Taj stroj je bio pravi preporod nakon svega što sam do tada imao. Računalo se gotovo nikada ne gasi i odrađuje sve zadatke vrlo dobro. Što se tiče nedaća, u te tri godine imao sam jednu pregorenu Radeon grafičku, budući da mi je posao video produkcija - rendanje ju je ubilo, a jedna nVidia kupljena u "MacVidcardsu" mi nije prepoznavala 21:9 monitor pa je ona završila u stroju kod dpasarica. :) Ostalih problema - nema. Dugo sam se predomišljao treba li početi razmišljati o prelasku na nešto novije, no izbor takav kakav je i ne ostavlja baš puno prostora. Sva sreća pa "valjak" nisam kupovao dok je bio aktualan, a iMac nemam namjeru ponovo kupovati. Pogotovo ne "Pro" model, budući da dijelim Davorovo mišljenje. Stoga sam se odlučio na dodatni upgrejd procesora na najjaču verziju 2 x 6 core 3,46 GHz i vjerujem da ću još neko vrijeme biti miran, što mi daje kratkoročni spokoj (godinu, dvije, tri...?)

No mene ipak brine druga stvar. 10-ak godina sam u Apple okruženju u punom smislu te riječi i ne mogu se požaliti, no nisam siguran kakva će biti budućnost za kreativne profesionalce čak i s najavom novog Mac Proa. Iako sam (hvala Bogu) trenutno u stanju postojeću opremu i postojeći softver vrlo brzo amortizirati i isplatiti pitam se dokle će to biti tako. Uzmemo li u obzir suludu cijenu iMaca Pro, što onda možemo očekivati druge godine od novog Mac proa? On sasvim sigurno neće smjeti biti jeftiniji od iMac Proa, ako ništa drugo onda zbog imidža, a posebice zbog tehnoloških rješenja i vlastitog pozicioniranja na tržištu, odnosno na vrhu "hranidbenog lanca". Što to znači u eurima? Po mom mišljenju možemo očekivati cijene koje će prelaziti 20.000 eura (plus minus 10-15%). Prijenosnici su već sada zabrazdili u deeeebele dvoznamenkaste kunske iznose. Stoga, gledajući s cost benefit strane, brine me to što sam svjestan da nisam u mogućnosti podići cijene mojih usluga za 30-50%, koliko je Apple podigao cijene svoje ponude u posljednjih nekoliko godina. Dodamo li tome spoznaju da će mi se sasvim sigurno dogoditi situacija da ću u približno istom periodu morati mijenjati svoj MBP iz 2013. i Mac Pro 5.1 iz 2010. to bi značilo da ću morati iskeširati između 130.000 i 200.000 kn samo na računala. Hmmmm, toliko mi Apple baš nije prirastao srcu da ne pogledam koje su alternative.

Da ovaj problem bude još veći moram reći da u mom poslu PC konfiguracije postižu iste ili čak bolje rezultate u render timeu od Mac ekvivalenata. Poznato je da Adobe paket puno lakše diše na Windowsima nego na Mac OS-u. After Effectsi ne koriste niti pola resursa mog trenutnog računala osim u samom renderu finala, Premiere koristi dva procesora samo kod eksporta (ne svih formata!) i u rendanju nekih efekata, dok u 80% vremena leži na jednom procesoru (imam uvijek zadnju verziju Adobe CC-a).

Stoga, pitam ja vas; da li trošiti 6-znamenkaste kunske iznose na vrhunski novi Apple stroj koji će biti pouzdan i dobar sljedećih 10+ godina čak i pod cijenu ovih mojih ne-znanstvenih performance usporedbi ili potrošiti manji 5-znamenkasti iznos na high end PC konfiguraciju koja će ubijati u render timeu, ali treba progutati probleme s Windowsima i biti spreman svako toliko biti "ispod haube".

Davore, konkretno pitanje za tebe; jesam li promašio procijenjenu cijenu budućeg Mac Proa? Svjestan sam da je teško pričati o nečemu za što još nema niti roumorsa. No zdravi razum nam daje za pravo da procjenjujemo i razmišljamo. Zanima me ima li i ostalih forumaša koji su u sličnim razmišljanjima i dvojbama te do kakvog su zaključka došli? Ovo je zapravo jako ozbiljna tema za sve koji ovise o high end hardveru. Treba planirati buduće korake pomnije no ikada, pogotovo ako ćemo trebati odriješiti kesu kao nikada do sada. Hvala! :)
Citiraj
Daddo
+2 11-04-2018 | 14:10
IMHO stvar je prilično trivijalna po pitanju Windowsa... MS tvrdi da je 10 njihov zadnji OS, driveri za grafičke kartice su očajno pisani i nestabilni, s vremenom teško da će biti bolje. Najmanji problem je "cijena". Render traje satima, a tebi nakon sat - dva stroj se - sruši. Jel kriva NVIDIA/AMD, registry ili nekakav DLL? Adobe ili MS?

Daleko od toga da je Apple super i divan po pitanju kompatibilnosti HW-a (novi Mac mini 2014 iz standbya ne probudi nekad miša, nekad tipkovnicu, VGA se probudi pa bude roza ili ne bude slike, od El capitana naovamo) no i dalje je IMHO "miljama ispred" MS-a. Glavni razlog mog "prelaska" je bio taj da mi se više nije dalo šarafit po PC-jima.

S druge strane, ako Mac Pro (ne-valjak) ima napajanje od 1 kW i troši struje ko rusko vozilo, mene više zanima kako će izgledati neki novi Mini (pro?) sa xeonom unutra na kojeg će korisnik preko TB-a kačiti eksterne GPU-ove i u tom smislu biti "dugovječni". iMac Pro je pokazao da se mogu i CPU i RAM u malo kućište nagurati. Koliko će takav neki stroj zadovoljiti profesionalce, ne znam.

Apple nema svoj display/panel. Nema svoj GPU (izbor je ili Iris ili AMD). CPU je Intelov. Cijene GPU-ova divljaju zbog kriptovaluta. Hoće li se vezati za jednog proizvođača kao i do sad ili jednostavno ostaviti "integrirani Intel" a nek se korisnici onda odlučuju za rješenje prema potrebama - ne znam. No svakako mislim da bi to bilo prema korisnicima - najpoštenije.

Ovo definitivno nisu sretna vremena za profesionalce, neovisno o platformi.
Citiraj
dpasaric
11-04-2018 | 15:28
@gogh - Kada Apple izdaje hardver novog koncepta, onda uvijek zapapri cijenu, ali kada predstavlja iduću generaciju nečeg već poznatog onda se obično na Keynoteu hvali s nešto nižom cijenom ili barem znatno boljim performansama za ulazni model. Mislim da su mogli svašta naučiti iz Valjak priče, a i to kako cijena utječe na kupce.

Moje je mišljenje da će Mac Pro 2019 biti slične ulazne cijene kao i Valjak. Dakle, očekujem da se nešto upotrebljivo može kupiti već za 30-ak tisuća kuna, što bi trebalo biti podnošljivo. Ako će biti modularan kako najavljuju, onda ga se može kupiti s minimalno svega, a onda sve ostalo kupovati vremenom ili koristiti hardver od prije koji je kompatibilan. Nadam se da će biti dovoljno razumni da ostave prostor za 3.5" diskove bez kojih profesionalci teško da mogu zamisliti ozbiljan rad. Mene najviše zanima hoće li ponuditi opciju za dual procesorske strojeve i koliko će PCI utora ostaviti, neki minimum bi bila dva, ali bilo bi lijepo da ima barem koliko i stari tower. U biti, mnogi na forumima su rekli Appleu: "Ne filozofirajte, napravite samo novi (5,1) i mi ćemo ga kupiti, ništa drugo ne treba." - i to je istina. Nadam se da neće opet previše odlutati u neku nasilnu inovativnost tamo gdje to i nije potrebno.

Što se tiče monitora, tračevi kažu da će uz novi Mac Pro konačno doći i nov monitor, ovaj put bi to bila Cinema 8K. :)
Citiraj
gogh
+1 11-04-2018 | 15:40
dpasaric je rekao:


Što se tiče monitora, tračevi kažu da će uz novi Mac Pro konačno doći i nov monitor, ovaj put bi to bila Cinema 8K. :)


Riječi ti se pozlatile... a na spomen ovoga brišem sline... :)
Citiraj
janimir
+1 11-04-2018 | 15:43
@dpasaric - je, za monitor ni bitno, al za pohranu mi je frka… nije mi fw spor, al ni više podržan… (a sad, kad mi je stroj na high sierri, nemrem ni s vanjskog (starog) startup diska startat SmartNAVI.app za kontrolu DASa… grmblj#$%&)
Citiraj
dpasaric
11-04-2018 | 20:32
@gogh - ovo za Apple Cinema 8K nije samo glasina, kada su pričali o novom Mac Pro, Phil Schiller je rekao:

"As part of doing a new Mac Pro — it is, by definition, a modular system — we will be doing a pro display as well."

E sada, ako bude koštao koliko je koštala Apple Cinema 30" kada se pojavila (oko 32.000 kn!) onda ih se nećemo baš nagledati. No, kako je cijela te tehnologija LED ekrana znatno napredovala i veliki ekrani visokih rezolucija su postali vrlo pristupačni, možda dočekamo i neku relativno skupu, ali još uvijek razumnu cijenu.

@janimir - da, ma moraju imati prostor za 3.5" diskove, oni su još uvijek industrijski standard za bilo kakvu veću pohranu i arhiviranje velikih projekata. SSD-u će trebati još 4-5 godina da cijenama sustigne klasične hard diskove koji sada bez problema idu i do 10 GB. Bit ću jako razočaran ako ne bude imao standardnu SATA sabirnicu i interni prostor za diskove.
Citiraj
smayoo
+1 11-04-2018 | 20:38
Htio si napisati 10 TB, naravno. :)
Citiraj
dpasaric
11-04-2018 | 21:17
Da, naravno, 10 TB! :) Inače, evo još jedan koristan info za toweraše! Naime, iz nekog glupog razloga industrija se sjetila promijeniti raspored rupa na novim generacijama diskova od 6 TB i više. Tako da više ne idu na klasične Mac Pro slidere, tj. ladice. Zadnji koji još idu su neke Western Digital serije od 6 TB (ja našao u Linksu), a ovi novi traže drugačiji slider. Srećom, brzo se pojavilo rješenje, ali svejedno tlaka je da sada moramo misliti i na to.

https://macupgrade.eu/catalog/hard-drive-sled-bracket-for-mac-pro-2009-2012-p-797.html#.Ws5tIy-B2-c
Citiraj
gogh
+1 11-04-2018 | 22:18
dpasaric je rekao:
@gogh - ovo za Apple Cinema 8K nije samo glasina, kada su pričali o novom Mac Pro, Phil Schiller je rekao:
"As part of doing a new Mac Pro — it is, by definition, a modular system — we will be doing a pro display as well."


Iako je 6k i 8k video produkcija postala high end realnost, realne potrebe za takvim monitorima još uvijek gotovo da i nema, budući da je delivery pa i post workflow gotovo u pravilu u manjoj rezoluciji. Ok, to bi vjerojatno bilo jako dugo future proof, no pitanje je koliko kvalitetan i cjenovno dohvatljiv takav ekran može biti. Mislim da bi za početak bilo puno korisnije i za njih isplativije da naprave jedan 34" 5k matte LED ekran.
Citiraj
dpasaric
12-04-2018 | 02:07
@gogh - potpisujem! Jedan lijepi 5K monitor u 34" veličini bi imao i vrlo ugodan DPI. Još da ponude "antiglare" opciju kao nekada i to bi bilo zakon sve skupa - i sasvim dovoljno za svakog profesionalca. No, oni vole nekada pomicati granice samo zato da budu prvi, barem su se tako ponašali u vrijeme Jobsa. Cook je, čini se, mnogo oprezniji, sve ovisi koga sluša. Sada je šef hardvera Dan Riccio, a blizu mu je i Johny Srouji. Malo znam o njima, nemam pojma kakve ambicije imaju! :)
Citiraj
Kloba
+1 12-04-2018 | 02:32
Iako nemam veze sa Mac profesionalom - ukoliko izbace taj novi Mac Pro koji će biti modularan i barem sjena ovome koji valjda može i 20 godina izdurati bez beda, onda bi monitor od 8K bio logičan slijed. Pa OI Tokio 2020. će se prenositi u 8K rezoluciji. Znači 2022. će 8K biti ono što je 4K danas. Neće biti ludo raširen, ali će ga biti.
Prema toj logici, Mac Pro koji će trajati desetljeće bi trebao imati takav monitor, IMHO.
Citiraj
Dijete
12-04-2018 | 08:24
Osim standardnog "ne kupovanja prve generacije", zbog povijest prelaska sa PPC na Intel u Power Mac G5 u Mac Pro formi, bit cu samo promatrac, a ne i kupac... (nije da bi si ga mogao priustit, ali ono... )

Postoji malecna vjerojatnost da ce novi Mac Pro bit gonjen Appleovim CPUom i GPUom... ak je to istina, onda prva generacija nece bit bas pro, osim za Apple soft koji bi mogao bit propisno napisan, a na ostale cemo cekat i nacekat se da ponovo prilagode novoj arhitekturi... dakle ne kupovat 1. generaciju...

Druga vjerojatnost je da ce novi Mac Pro bit na intelu i bit jak ko Mate Parlov, al da ce onda druga generacija novog Mac Proa imat appleove CPUe i GPUe i tek tad napravit ogroman raskorak u snazi, potrosnji naspram konkurencije itd... al opet, pitanje je koliko ce drugi proizvodjaci softa biti brzi u prelasku... dakle i u tom slucaju, ne kupovati 1. generaciju...
Citiraj
dpasaric
12-04-2018 | 09:34
@Dijete - Dobro si ovo zaključio. Sklon sam tome da je vjerojatniji scenario onaj u kojem bi Mac Pro 2009 ipak ostao Intel baziran. Čim je on prvotno planiran za ovu godinu, pa je samo odgođen, znači da nisu imali vremena za ozbiljnu promjenu. Čak mislim da nije stvar u hardveru, ali pisanje novog emulatora, nekakve nove Rosette, koja bi na razini OS-a transparentno prevodila Intelov kod u nekakav Appleov ARM nije lako napisati tako da radi bez greške.

OK, Apple je do sada dva puta pokazao da je u stanju potpuno glatko izvesti takvu tranziciju (68K na PPC i onda PPC na Intel), ali u oba slučaja znamo koliko su aplikacije bile brže kada su konačno bile napisane izvorno za novu arhitekturu. Problem je što iz iskustva znamo i da obnova bitnih third-party aplikacija može potrajati i dvije-tri godine, velika je to inercija, pogotovo kod kompleksnih alata. Možda se nešto poboljšalo u samom razvoju da to danas ide brže, ali ne uzdam se previše u to.

Ne znam, mene ne bi bilo strah kupiti ni prvu generaciju ako bude Intel i ako cijena bude razumna. Isto tako, moguće je da će se pojaviti puno polovnih Valjaka nakon objave novog modela, a oni su ok za rad kada bi bili korektne cijene, a opet, Valjak meni osobno ne bi značio ništa jer je u svemu lošiji od mojeg sadašnjeg Mac Pro (5,1). Vidjet ćemo! :)
Citiraj
Dijete
+1 12-04-2018 | 10:09
Ma valjak mi stane u ruksak, to mu je prednost i pol.

:D
Citiraj
Daddo
+1 12-04-2018 | 10:54
Nastavno na razmišljanja @dijete - osim novog Mac Pro stroja, čeka se i novi Mini. iMac Pro je pokazao da Xeon može i u malo kućište. iPhone X (i 8?) je prvi uređaj u kojem je CPU i GPU skroz appleov. Apple TV 4K ima CPU iz ipada Pro. Moje predviđanje ide u smjeru - ok, trebamo refresh Mac Pro, obećali smo da nećemo zaboraviti Mini, najavili smo unifikaciju OS-ova. Još uvijek ne znamo što će 3rd party software developeri napraviti za naš CPU/GPU. Idemo van sa "provjerenim" Intel rješenjem (XEON + diskretna grafika koju korisnici biraju po potrebi i sami stavljaju u novi modularni Mac Pro), Mini ćemo gurnuti van sa "downsized" Xeonima iz iMac proa i sa Intelovom grafikom (entry model) ili downsize Radeonima iz Proa i zvat ćemo ga Mini Pro? Običnim korisnicima ponudimo jeftiniji "new Mini" sa inhouse rješenjem i CPU/GPU kombinacijom iz iPhonea kao probni balon za integraciju svih OS-ova.

Još jedno prilično zanemareno "tržište" je ono serversko - sumnjam da će Apple baš sjediti i gledati kako Azure ili Amazon Web Services i Google Cloud services uzimaju svoj dio kolača. Zašto ne sudjelovati u tome - mali "jeftini" xeon serveri, rehabilitacija OS X servera kao nekakvog "prozora" do Apple Cloud usluge?

Ne odmah i sad... no ne vjerujem da će ostati i gledati kako drugi to rade.
Citiraj
dpasaric
12-04-2018 | 11:16
@Daddo - uf, jedan Mac mini Pro bi bio sjajna stvar! :) O tome smo mnogo puta ovdje teoretizirali u raznim raspravama. Taj mali strojčić ima baš potencijala da bude super računalo. Evo, već samo da u njega zapakiraju hardver iz najjačeg MacBooka Pro, pa bi to postao genijalan i super upotrebljiv Mac.
Citiraj
Daddo
+1 12-04-2018 | 11:25
Davore vlasnik sam Minija 2014 sa maksimalno zavarenom količinom RAM-a i zaista ne vidim što se na tom stroju (osim zahtjevne video montaže / renderinga) ne može odraditi?

Staviti XEON u takvo kućište i omogućiti nadogradnju RAM-a kao kod 2012 modela i imaš prilično upotrebljiv i dugovječan stroj po pristupačnoj cijeni. Za zahtjevnije vanjska TB kućišta za GPU-ove i svima dobro. Oni baš sa ogromnim potrebama dobit će Mac Pro 9.1 (recimo da je 9 jer se pojavljuje u 2019) koji je "preslikan" 5.1 i opet svima dobro.
Citiraj
Anonimac
12-04-2018 | 14:55
Zašto nemate HomePod prikaz na Jabučnjaku? Već ima dosta da je izašao. Da li on radi sa svim Macovima? Ako ne radi, ali i ako radi, da li je to najbolji izbor za zvučnike? Što vi koristite i preporučate kao zvučnike uz Macove?
Citiraj
dpasaric
12-04-2018 | 15:34
@Daddo - za tisak, web i slične poslove taj Mini je uistinu dovoljan ako ima top procesor, dovoljno RAM-a i SSD. Usko grlo je grafička i nije mi jasno zašto u njega ne uguraju hardver koji ide u MacBook Pro. Mislim da je to čisto politička, tj. marketinška odluka, mislim da znaju da bi takav stroj bio predobar! :)

@Anonimac - HomePod jest izašao u SAD-u, ali u Hrvatsku (a koliko vidim i u većinu EU zemalja još nije došao). Ja jesam znatiželjan i volio bih ga isprobati, ali po ovome što sam do sada vidio, to nije zvučnik vrijedan te cijene. Da se barem dobiju dva, pa da korisnik ima stereo, još ajde, a ovako... ne znam. Možda su mogli staviti barem neke visokotonce koji se prostorno rasporede. Opet, sve ovo pričam napamet, možda je zaista toliko inteligentan da svojim višesmjernim zvučnicima postigne super efekt? Valjda će koji doći i do nas, pa ćemo isprobati. Onaj Siri dio me još najmanje zanima.

Osobno za zvučnike uz Mac Pro koristim Harman/Kardon Soundstickse, odlična su vrijednost za novac, iako su to zapravo osrednji consumer zvučnici. Na poslu ih isto imamo, ali imamo i Genelec zvučne monitore, svaki ima valjda 15 kg. :) Oni su ozbiljniji, flat odaziva, ali ne mogu izvući bas kakav nude SoundSticksi. Koliko vidim, mnogo profesionalaca koristi i samo slušalice. Evo, to je što se tiče mene, neka se drugi izjasne ako imaju kakvu dobru preporuku za zvučnike uz stolni Mac...
Citiraj
Kloba
+1 12-04-2018 | 16:06
Davore, ovdje ti na nažolst i vrlo nevoljko moram kontrirati - ali HomePod je od gotovo svih recenzenata na YouTubeu i na web stranicama koje prate gadgete, bilo samo od Applea, bilo od svih kompanija koje su u trenutnom konzumerskom vrhu - ocijenjen kao izvrstan zvučnik. SIRI je ocjenjena kao najgluplji glasovni asistent, ali zvučnik od HomePoda je - fantastičan.
Evo jedna od stranica (da ne stavljam istu jer sam slično pisao i na nedavnoj temi): http://www.trustedreviews.com/reviews/apple-homepod
Naravno, ne treba naglašavati da pri odluci između Google Homea, Amazon Echa ili Apple HomePoda, biraš između tri ekosustava.
Bilo kako bilo, Google Home navodno ima najbolji spoj imeđu inteligencije glasovnog asistenta i kvalitete zvučnika, Amazonova Alexa ima veći razmjer "vještina" od Google Homea, pritom mislim na više uređaja na koje se Alexa može spojiti i više njih s kojima korisnik putem tog Amazonovog pametnog zvučnika može upravljati.
Ovdje SIRI DEBELO zaostaje.
Što se pak, samog zvuka tiče, smjesti li korisnik HomePod bilo gdje u sobu, on automatski analizira akustiku, podešava zvuk na temelju postavljenog mjesta i odvaja glazbu na izravni i ambijentalni zvuk.
Izravni zvuk emitira u sredinu prostorije, dok ambijentalni zvuk raspršuje u lijevi i desni kanal te ga odbija od zida.
Znači glazba, prema velikoj većini korisnika, za takav zvučnik doista zvuči nevjerojatno.
HomePod ukupno ima osam zvučnika; a da svaki od njih odrađuje posao izvrsno brine se Apple A8 čip, 1 GB RAM-a te 16 GB Toshibine interne memorije koja sluši za streamanje pjesama i privremenu pohranu playlista.
Eto, nadam se da sam barem malo zadovoljio Anonimčevu znatiželju za analizom HomePoda.
Ide bez pogovora da su sve ovo mišljenja drugih korisnika, ali na temi u kojoj smo ga nedavno spominjali javio se član Jabučnjaka koji ga ima i potvrdio sve što sam napisao. Čovjek je prezadovoljan zvukom, no ne toliko sa SIRI. Isto tako, što sam također napomenuo u toj temi, jedan si je lik složio iMac Pro za 16000 $. Svi možemo pretpostaviti da su zvučnici tog iMaca izvrsni. No, on je bio toliko oduševljen zvukom HomePoda da je kupio dva komada i spojio ih na taj iMac da mu služe kao glavni zvučnici.
Mislim da ovaj podatak govori - sve.
Naravno, kada se Davor dočepa primjerka koji će moći istestirati - siguran sam da će, kako samo on to zna, objektivno i putpuno realno napisati sve pluseve i minuse tog Appleovog pametnog zvučnika. Do tada Anonimac, imaš ovo i mali milijun stranica i videa na engleskom.
Citiraj
Anonimac
+1 12-04-2018 | 20:45
Toliko sam puta "ispljuvao" Davora na njegovom apple fanboyismu, ali danas sam s uzivanjem procitao clanak. Svaka cast. Pokazao si da znas koji put i skinuti ruzicaste naocale... :-)))
Salim se, odlican je clanak....

Zna li netko neki jeftini PCI USB 3.0 adapter za MP 5.1 da pouzdano radi (MacOS Sierra), a da opet ne kosta sad nekih 100 eura. I gdje se moze kupiti (po mogucnosti u zgb)?

ajd pomognite.... hvala
Citiraj
dpasaric
12-04-2018 | 21:09
@Anonimac - možda je najsigurnije kupiti MaxPower od Newerrecha, oni su stara i oprobana Mac kompanija. Stoji 49€ + shipping iz EU, evo link:

https://macupgrade.eu/catalog/maxpower-4port-usb-31-gen-p-1549.html#.Ws-70C-B2-c

Imaju i Kinezi na AliExpressu po 25€ i free shipping, ali bi trebalo otkriti koji sigurno radi i na Macu.
Citiraj
dpasaric
12-04-2018 | 21:40
@Kloba - Istina, suzdržat ću se dok ga ne čujem. Isto tako me oduševio Bose SoundLink, a kada sam ga na prvu vidio koliko je malen, nisam mu davao nikakve šanse. Sjećaš se toga 2013. godine?

http://www.jabucnjak.hr/clanci/audio/bose-soundlink-mini-disco-iz-depa.html

Fora mi je bilo što je iste širine kao Mac Pro tower, pa se može staviti na vrh "ručke". :) Inače, rado bih kupio Appleove zvučnike, ali slobodno bi mogli biti non-smart, ali da su malo niže cijene. Osobno mi je skupo dati 350€ za jedan zvučnik, kolikogod bio on pametan. I dalje bih uz stolni Mac odabrao Harman/Kardon Soundstickse po 187€, a bilo bi super da Apple prodaje zasebno one "Kugla" zvučnike koji su nekada dolazili uz iMac Lampu i G4 Cube! Uopće ih ne moraju mijenjati, onakvi kakvi su bili, mnogima bi bili super za kućno korištenje.
Citiraj
jupi
+2 12-04-2018 | 21:46
Odličan tekst i moram priznati kao da si mi čitao misli.
Imali smo ih prije kante za smeće zar ne?
U fazi sam gdje razmišljam o novom stroju koji mora podnijeti rendanje u Blenderu, slaganje u MD6, Afxe, Premiere....nar avno sve u isto vrijeme :D
Thx olakšao si mi sljedeći izbor i sate kopanja po forumima.
Citiraj
petros
12-04-2018 | 22:07
Evo me opet s novim setom pitanja! Nemojte me popljuvati jer ja o tome razmišljam zbog igara, ali svatko ima neki bug 8) moj je taj da se volim igrati na starim Macovima, a ovo mi je sada sve zagolicalo maštu i nije više tako skupo, taman da bi si mogao priuštiti nešto, ništa ludo, može biti osrednje. Ako sam vam naporan s mojim neozbiljnim pitanjima, samo me ignorirajte, nema beda! 8)

Ono na čemu sam zapeo su grafičke kartice. Uz stare Mac Pro-ove (ove koje sam našao po oglasniku) dobije se jadni Radeon 2600XT (256MB) ili jača ali stara NVIDIA 8800GT. Poneki ima Radeon 4870HD. Tek noviji 5,1 imaju GT120, 5770 ili 5870, a to je onda cijena van mog dosega. Onda sam po Davorovoj preporuci ovdje otišao na www.macvidcars.com i tamo ima svega, ali to su sve moderne i moćne kartice za ozbiljan rad i cijena im je gotovo kao cijeli komp (i to za slabije modele). I sada me zanima koje to PC kartice rade ok? CUDA mi ne treba što bi značilo da može biti ATI/AMD kartica. I bilo bi super da nađem kompatibilnu polovnu u PC oglasniku i to tako složim. Iskustva? Preporuka neka?
Citiraj
Daddo
12-04-2018 | 22:08
dpasaric je rekao:

Osobno za zvučnike uz Mac Pro koristim Harman/Kardon Soundstickse, odlična su vrijednost za novac, iako su to zapravo osrednji consumer zvučnici. Na poslu ih isto imamo, ali imamo i Genelec zvučne monitore, svaki ima valjda 15 kg. :) Oni su ozbiljniji, flat odaziva, ali ne mogu izvući bas kakav nude SoundSticksi. Koliko vidim, mnogo profesionalaca koristi i samo slušalice. Evo, to je što se tiče mene, neka se drugi izjasne ako imaju kakvu dobru preporuku za zvučnike uz stolni Mac...


Soundstickse sam prvi put vidio i čuo kad je susjeda koja se bavi dizajnom za Freehand nabavila G4 - oduševili su me zvukom iako sam doma imao sasvim solidne Creative Soundworks. Bežični zvučnici mi nikad ne bi bili prvi izbor za stolno računalo. Na Minija spajam ili airpodse kad gledam nekakav video ili film da ne smetam ukućanima ili zvuk ide van na Harman Kardon klasičan stereo par PC zvučnika:

https://www.amazon.com/Harman-Kardon-Computer-Speakers-HK206/dp/B00577RM8Y

Zašto baš ti? Stigli su u miraz sa ženom mi pa sam sentimentalno vezan za njih. Zvuk je za tako malene zvučnike - super. Jednom kad oni krepaju potražit ću ili aktivne manje studijske monitore ili se isprsiti za B&W MM-1.

Manje zahtjevnim korisnicima možda bi se dopao i ovaj Genius: https://www.amazon.com/Genius-SP-HF1800A-Three-way-Hi-Fi-Speakers/product-reviews/B0041Q9PZ0

Svojedobno dok sam radio u prodaji, taj model je bio best buy i ljudi nisu mogli vjerovati što iz njih izlazi za novce koje koštaju.
Citiraj
Anonimac
12-04-2018 | 22:55
dpasaric je rekao:
@Anonimac - možda je najsigurnije kupiti MaxPower od Newerrecha, oni su stara i oprobana Mac kompanija. Stoji 49€ + shipping iz EU, evo link:

https://macupgrade.eu/catalog/maxpower-4port-usb-31-gen-p-1549.html#.Ws-70C-B2-c

Imaju i Kinezi na AliExpressu po 25€ i free shipping, ali bi trebalo otkriti koji sigurno radi i na Macu.Hvala Davore..... isti prodaju u Finderu za 645 kuna.... nasi preprodavaci stvarno znaju bit govna. A u stvari su bedasti jer zasto bi netko dao 200-300 kuna vise za isti proizvod, a internet je svuda oko nas.
Citiraj
dpasaric
13-04-2018 | 00:09
Našao sam još jeftinije ako ti treba USB-C, nije deklarirana za Mac, ali provjereno radi, samo treba povući napajanje iz optičkog baya... kladim se da bi se ova mogla naći i na AliExpressu doslovno za sitniš...

https://appleinsider.com/articles/17/01/13/install-an-inexpensive-usb-c-pci-e-card-in-a-mac-pro-for-full-usb-31-data-transfer-speeds
Citiraj
dpasaric
13-04-2018 | 01:26
@petros - najjeftinije će biti da ubodeš neku polovnu PC karticu iz neke od Radeon serija. Ako ti je to za generalnu upotrebu i igre, onda ti CUDA ne treba i zgodno je što ne moraš brinuti o driverima jer su već u OS-u. Što se tiče Radeona, većina koja koristi "referenti layout" kartice će raditi glatko, ali sve jače traže spoj dva dodatna kabla za napajanje s matične ploče. Sada su lako nabavljivi po netu, prije su bili dostupni samo kao Appleov rezervni dio.

Od Radeona bi trebali raditi: 5770, 5850, 5870, 7850, 7870, 7950 i 7970, R9 280X, pa novi RX580 8GB... za ostale R9 nemam iskustva, to treba malo provjeriti po forumima, vjerojatno ih ima još dosta koja rade, ali treba paziti na neke modele koji nisu podržani. Grafički sustav "Metal" je podržan od serije 7 nadalje, pa svakako preporučujem nešto iz te serije ili novije. NVIDIA radi gotovo svaka: GTX680, GTX780, GTX980, GTX1080, Quadro profi serija, GTX Titan... najbolje uzeti neku od onih izlistanih kod MacVidCards.
Citiraj
Kloba
13-04-2018 | 01:34
Nemrem spavat. Davore, sada sam ti pročitao reply. Moram priznati da sam ili zaboravio ili nisam niti pročitao tvoj tekst na koji si dao link. Juhuu! Idem skuhat kavicu i bacit se na čitanje! :)
P.S. Nisam mislio ništa loše. Zato sam i naglasio da ti na žalost moram kontrirati. Jer se UVIJEK slažem s tvojom napisanom riječi. Ali ostaje činjenica da zapravo (kao niti ja) nisi imao taj zvučnik u rukama i da ćeš ga sigurno kvalitetno recenzirati kada u njih dođe. ;)
P.S. Sjećaš se šta sam ti napisao za broj određenih... tekstića? :D
Za ovako nešto čovjek treba biti prirodno nadaren, imati iskustva, i ono najvažnije - razumijevanje prema onome o čemu piše. A da to imaš, ovdje nam nisi dokazao, samo si nas - podsjetio... ;)
Citiraj
Dijete
13-04-2018 | 02:27
petros je rekao:
CUDA mi ne treba što bi značilo da može biti ATI/AMD kartica. I bilo bi super da nađem kompatibilnu polovnu u PC oglasniku i to tako složim. Iskustva? Preporuka neka?


Radeon RX 460, 480, 560, 580 su podrzane nativno na High Sierri. sto znaci, upikni i vozi... treba ti kabel za napajanje kartice koji se usteka u maticnu plocu, gdje su dva mini 6 pinska za napajanje.. (ovisno o kartici treb ti odgovarajucu kabel.. npr. za Sapphire RX460 koji sada vozim, [bmu misha, di je postar], treba ti mini pcie 6 pin to 6 pin, dok za 580 ti treba na kartici bit 8 pinski pa postoji Y kabel koji ti ta dva 6 pinska porta pretvori u 8 pinski... )
Citiraj
Anonimac
+1 13-04-2018 | 07:46
dpasaric je rekao:
Našao sam još jeftinije ako ti treba USB-C, nije deklarirana za Mac, ali provjereno radi, samo treba povući napajanje iz optičkog baya... kladim se da bi se ova mogla naći i na AliExpressu doslovno za sitniš...

https://appleinsider.com/articles/17/01/13/install-an-inexpensive-usb-c-pci-e-card-in-a-mac-pro-for-full-usb-31-data-transfer-speeds


E da, ali oba napajanja iz ODD-a su mi zauzeta. U jednom je boot SSD, a u drugom time machine disk. Mislim da cu ipak onu prvu za 50 Eura. Sigurno je sigurno. :-)
Citiraj
Kloba
+1 13-04-2018 | 10:30
Pročitao (ponovo, sjetio sam se da sam tekst čitao i tada - objavljen friško ispod peke :)) i iskreno držim da ćeš imati slično mišljenje i o HomePodu. SIRI, e to je druga priča. Kada su je 2011. objavili s iPhoneom 4S, računao sam da će taman negdje u ovo vrijeme pričati i hrvatski. Ipak, još čekam taj dan.
No, znaš kako se kaže, nada umire posljednja. ;)
Citiraj
FiFi
13-04-2018 | 15:49
Odličan članak! Svaka čast na trudu i detaljima.

Osvrnuo bih se samo na:

Dpasaric quote:
"Ovdje ću s vama podijeliti i korisno iskustvo kako biste uštedjeli sate i sate traženja problema: Microsoft Windows 10 instalacija (da ne bude zabune, kupljena i legalna, bez ikakvih hakiranja) ima bubicu koja se manifestira tako da na određenim PC matičnim pločama (a izgleda da ova od Mac Pro modela spada baš u njih) javlja besmislenu pogrešku pri pokušaju instalacije u slučaju ako se na SATA sabirnici nalazi više tvrdih diskova! Službeni Microsoft forum za podršku nudi i rješenje: na takvim PC računalima potrebno je fizički odspojiti sve diskove osim onog na kojeg se izvodi instalacija! Nevjerojatno da Microsoft do dan danas nije ispravio tu pogrešku."

Jesi li siguran da je riječ o bubici u Windows 10? Naime, ja sam prije deset dana pomoću Boot Campa na MBP 7,1 instalirao Windows 7 na HDD kojim sam zamijenio CD-RW. Imam High Sierru, a instalacija nikako nije prolazila sve dok nisam odspojio sistemski SSD. Problem je navodno bio u pogrešnom formatiranju Master Boot Recorda na HDD-u ako je prisutan OS X disk s kojeg se prilikom instalacije pogrešno "povuku" osobine diskova. Taj disk nije bilo moguće pravilno formatirati sve dok nisam odspojio sistemski SSD, nakon čega je instalacija uredno prošla.

Čini mi se da je problem ipak u Boot Campu ili High Sierri. Ispravi me ili nadopuni ako sam u krivu :)

Pozdrav,
Filip
Citiraj
smayoo
+4 13-04-2018 | 15:59
Svatko tko instalira Windowse na Maca, neka se kazni sam jer mu očito ta kazna sama po sebi nije dovoljna. :)
Citiraj
dpasaric
+1 13-04-2018 | 16:42
@FiFi - Nisam siguran da je bubica specifična samo za Windowse 10, moguće da se vuče od tko zna kada... ali ono što sam siguran jest da je bug vezan baš za Windowse, ne za Boot Camp jer sam za problem našao na službenom PC support forumu od Microsofta, uopće se ne spominje Mac, već razni vulgaris PC-iji na kojima se to javlja kao problem. Nitko ne zna točno na kojim modelima, ali netko je tamo komenitrao da je kvaka navodno u tipu motherboarda.
Citiraj
dpasaric
13-04-2018 | 16:51
Dijete je rekao:
petros je rekao:
CUDA mi ne treba što bi značilo da može biti ATI/AMD kartica. I bilo bi super da nađem kompatibilnu polovnu u PC oglasniku i to tako složim. Iskustva? Preporuka neka?


Radeon RX 460, 480, 560, 580 su podrzane nativno na High Sierri. sto znaci, upikni i vozi... treba ti kabel za napajanje kartice koji se usteka u maticnu plocu, gdje su dva mini 6 pinska za napajanje.. (ovisno o kartici treb ti odgovarajucu kabel.. npr. za Sapphire RX460 koji sada vozim, [bmu misha, di je postar], treba ti mini pcie 6 pin to 6 pin, dok za 580 ti treba na kartici bit 8 pinski pa postoji Y kabel koji ti ta dva 6 pinska porta pretvori u 8 pinski... )


Ajme užas, ovo je zarazno, sada sam ponukan ovim išao gledati specifikacije za Radeon RX580 i jako mi se sviđa. Nije drastično brži od mojeg sadašnjeg 7970 (kasnije preimenovan u R9 280X), ali opet dovoljno da bih razmišljao o upgradeu! Ima li možda tko zainteresiran za moju 7970, tj. R9 280X (chipset kao FirePro D700 u Valjku) s 3GB VRAM-a? :) E, Dijete, reci mi imaš link na taj adapter s 2 x 6 pin na 8 pin? Zadnji put sam to sam lemio za 7970, a radije bih kupio tvornički ovaj put.
Citiraj
Dijete
+1 13-04-2018 | 23:02
https://m.ebay.com/itm/18AWG-Dual-mini-6Pin-male-to-8Pin-male-PCI-E-Y-Splitter-Power-cable-for-Mac-Pro/152976450027?_mwBanner=1&ul_ref=https%3A%2F%2Frover.ebay.com%2Frover%2F0%2F0%2F0%3Fmpre%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.ebay.com%252Fulk%252Fitm%252F152976450027%26rvr_id%3D0%26rvr_ts%3Dc107a5351620a86007c62484ffff11eb&ul_noapp=true
Citiraj
Anonimac
14-04-2018 | 07:42
Koliko vremena treba ovom stroju da iskodira 10 minuta,, recimo 1080p/50fps u HEVC format?
Citiraj
dpasaric
14-04-2018 | 11:27
@Anonimac - na kojem stroju? Pretpostavljam na starom Mac Pro s brzim procesorima? Za probu sam pokrenuo vulgaris QuickTime eksport kod mene doma na 24 fps sirovini, za 2.15 min mu je trebalo presporih 14 minuta, a npr. Handbrake je isto odradio za samo 108 sekundi. E sada, trebalo bi se poigrati s postavkama da dobijemo usporedivu kvalitetu. Ubrzanje je linearno i ovisno o snazi stroja s time da enkodiranje unutar QuickTimea izgleda korsiti samo jedan procesor (iako sve jezgre), a Handbrake koristi sve što ima. Veliku razliku za HEVC radi hardverski enkoding, ali, koliko znam, za njega je potreban Vega GPU. Ovo što si pitao bi, uz hardversku podršku za H.265 eksport, potrajalo vjerojatno tek 10-15 sekundi. To je jedna od prednosti novog iMaca, ali po visokoj cijeni. Treba vidjeti radi li to jednako dobro na starom Mac Pro kada se u njega uvali npr. Vega 64.
Citiraj
FiFi
+1 14-04-2018 | 16:23
smayoo je rekao:
Svatko tko instalira Windowse na Maca, neka se kazni sam jer mu očito ta kazna sama po sebi nije dovoljna. :)


Na žalost GIS u kojem radim se ruši u virtualki koju sam do sada redovito koristio, pa sam bio prisiljen nakon puno godina odbijanja instalirati Dual Boot Windowse na Mac. Već i to mi je dovoljna kazna, a tebi +1 na karmu :)
Citiraj
dpasaric
14-04-2018 | 23:49
Evo još malo informacija za one koji su pitali kojim putem krenuti po pitanju odabira grafičkih kartica za ove strojeve...

Koristan test tekućih kartica u višoj klasi se može pronaći na Barefeatsima:

http://barefeats.com/vega_resolve.html

Isto tako pogledao sam što se nudi u domaćim trgovinama, tko može živjeti bez boot screena može dobiti više nego dobru grafiku već od 1.500 kn za R9 klasu, a za 3.500 do 4.000 kn moguće je nabaviti i prave beštije koje će lijepo raditi u ovom starom Macu. Ono što me u gornjem testu iznenadilo je rezultat za R9 290X (moja trenutna kartica) koja u DaVinciju postiže rezultat ne baš daleko od top verzije novog iMaca Pro s Vegom 64 (31.5 prema 36.7). Čini se kao da su svi od Vega generacije očekivali ipak malo više. Tko želi top performanse može krenuti putem GTX serija 1070 i 1080 ako ga ne smeta briga o ažuriranju drivera. Za ostale važi da trebaju odabrati neki Radeon, a izbor je velik, R9 290X (ex HD 7970), RX 480 ili tko može RX 580. Nitro i Special Edition izdanja imaju i novu generaciju hladnjaka (ulazni modeli imaju isti hladnjak kao RX 480) i isplati se uzeti njih jer su tiše.

I evo jedan neozbiljan test, nešto za igrače, no test zorno pokazuje snagu ovih starih Macova - Feral Interactive je upravo izdao novi Tomb Rider za Mac koji koristi Metal, a ne OpenGL. Igra izgleda kao vjerojatno niti jedna do sada na Macu, ali traži zaista jak hardver. Nevjerojatno, ali nadograđeni Mac Pro star 9 godina je čak i u tome brži od najskupljeg iMac Pro modela.

http://barefeats.com/rise_of_tomb_raider.html
Citiraj
Anonimac
+1 15-04-2018 | 11:45
Da mislio sam na starom macprou sa novim procesorima za HEVC, znaci isto puno, kad softverski kodira.

Neznam je hardverski ide preko vega GPU il je integrirano u i7 procesore to već?

Pa handbrake to radi punooo brze nego quicktime na istom stroju ako je isti kodek?

Inace iMacPro ima ove brzine, tako Je decko na applovom forumu napisao....


Finally able to conduct some tests today with a 3 minute, 18-second H.264 clip (1080p, 8-bit 4:2:0, 29.97 fps).

Old Mac (2012 12-Core Mac Pro, 32 GB RAM, Radeon HD 5870 1 GB). Source drive read speed of 100 MBps. Destination drive (separate) a write speed of around 120 MBps. Conversion would have taken around 45 minutes (I stopped it at the 6-minute mark and it had around 40 minutes left to go).

New Mac (2017 10-Core iMac Pro. 64 GB RAM, Radeon Pro Vega 56 8 GB). Source RAID read speed of 600 MBps. Destination RAID (separate unit) a write speed of 400 MBps. Conversion took around 56 seconds.
Citiraj
dpasaric
15-04-2018 | 13:28
@Anonimac - nema veze s i7, da i7 to može i običan Mac mini bi izvodio takvo enkodiranje u 56 sekundi, sigurno ima još neka "kvaka" u tome. Takav tip posla se ne može tom brzinom odraditi bez onoga što se nekada zvalo "vector processing", G4 procesor je to prvi imao u obliku koprocesora integriranog s glavnim procesorom i zvalo se AltiVec, kasnije su te sposobnosti dobili gotovo svi moderni procesori, ali na jednoj osnovnoj razini, niti blizu onoga što može paralelno obraditi moćan grafički procesor.

Koliko sam čitao, za HEVC je napisan poseban enkoder koji koristi Vega GPU i zato to radi toliko brzo. No, to je i Appleova odluka da to izvede tako, a ne da to isprogramira na razini sustava radi putem OpenCL-a ili CUDA-e. Možda imaju i neko tehnološko opravdanje za to, nisam naišao na neki tekst o tome.

Mislim da to nikako nije fer prema njihovim kupcima Valjka koji imaju ogromnu GPU procesorosku snagu u obliku 2 x D700 FirePro koje stoje besposlene, a koje bi taj eksport odradile sigurno brže od jedne Vege. Mislim da je pitanje vremena da netko nezavisan napravi enkoder koji će to koristiti, bio to Adobe ili netko manji. Handbrake radi brže jer koristi sve procesore, ali vjerujem i da koristi vlastiti enkoder za taj codec, u svakom slučaju daleko više toga se može podesiti. Pratim sve ovo s velikim interesom, javim ako otkrijem nešto novo.
Citiraj
Anonimac
+1 15-04-2018 | 18:44
Heh, koji su likovi onda ovi u applu... naprave podršku za HEVC i ubiju valjak posto ne iskoriste njegovu najvecu snagu u dvije D700??

A opet ako se koristi handbrake, mora se prije exportati iz fcp ili adobea u neki file, pa se onda radi dupli posao i kodiranje
Citiraj
dpasaric
15-04-2018 | 20:21
Bilo je predavanje na WWDC-u o tome, pa sam poslušao:

https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2017/503/

Uglavnom, za HEVC je hardverska podrška napravljena za dekodiranje za 6. i 7. generaciju procesora (Kaby Lake/Skylake), a za enkodiranje kažu da je 8-bitni način dovoljno imati 6. generaciju, a 10-bitni način podržavaju svi Macovi, ali softverski. U cijelom predavanju ne spominju OpenCL za enkodiranje. Sve je to još jako svježe i vidim i da video profesionalci po stranim forumima nisu na čistu što gdje radi. Navodno NVIDIA podržava hardversko HEVC enkodiranje na karticama od GTX 980 naviše, ali nisam mogao naći informaciju radi li to i na Macu, pa vjerojatno ne radi.

A zaista bi bilo žalosno da nije podržan niti Ivy Bridge Xeon u Valjku, to je ipak relativno nova i inače moćna serija procesora. No, ok, sve to mogu razumijeti, ali ne mogu da ne guraju OpenCL oko kojega su svojevremeno digli toliko prašine i cijeli Valjak koncept je bio složen oko toga da će takve aplikacije koristiti snagu OpenCL-a i više grafičkih. Na kraju oni sami to ne koriste! :(
Citiraj
HardcoreMAC
+2 16-04-2018 | 06:45
Moram pohvaliti izuzetan clanak!

Dodat cu, a obzirom na uocenu i objasnjenu manu velikog Mac Pro- valjka i pokusaja premoscavanja "rupe" u kontinuitetu profesionalnih uredjaja, da je jos jedan uredjaj nepotrebno izbacen iz game proizvoda i to za "profesionalce" u pokretu - MBP 17".

Ovdje u Njemackoj je jagma za najmladjim izdanjima istoga, a koji rade na HighSierri: za malo novaca dobije se izuzetno pouzdan stroj (stariji od mid 2009).
Bilo je i pokusaja (usjesnih) za nadogradnju 5K ekrana....

Steta, barem sa mojega stanovista i mori potreba da nisu nastavili sa serijom koja je meni osobno jako zanimljiva.

Ja cu slijedece godine u Aprilu proslaviti 10-godisnjicu mojega MBP-a, od svega sam mijenjao bateriju 3 puta i ugradio OWC-ove 3Mb/S 2TB SSD-e.
Radi kò zmaj, nazalost na El Capitan-u.
Citiraj
dpasaric
16-04-2018 | 09:09
@HardcoreMAC - dotaknuo si jednu stvar koju sam i ja primjetio: svi profesionalci koji su kupili 17" (najčešće fotografi) su tražili opet 17" kod kupovine novog i onda bili razočarani što moraju uzeti 15". I redovno su takvi stari 17" bili u opciji s antiglare ekranom. I tu se vidi što profesionalci žele od Applea, ali on ih uporno ignorira. Znam ih tri koji su još na originalnoj bateriji i rade po 2-3 sata. Ta zadnja 17" serija je bila zakon stroj, pogotovo nakon što se ugradi SSD.
Citiraj
Anonimac
+1 16-04-2018 | 09:26
a neznam šta rade u applu oko HEVCa i koju snagu moraju imati da im to radi u realnom vremenu. A sa druge strane imaju iPhone 7,8.... koji snimaju video u sebi i to kodiranje rade u realnom vremenu bez beda, a na stolnim računalima trebaju uber turbo procesore i grafičke kartice ? Onda je smješno da to jedan običan noviji desktop procesor koji valjda treba imati to hardverski u sebi rješeno ne radi isto barem u realnom vremenu
Citiraj
arhitekt
+1 16-04-2018 | 18:22
Anonimac je rekao:
Neka mi netko objasni zašto bi kupio polovan Mac s Xeonom ako novi Lenovo server TS140 sa Xeon E3 procesorom na 3,3GHz, 8GB ECC RAM-a, RAID-om od 2 x 1TB s garancijom 3 godine košta 6000 kn? A možda se čak na njega može Hackintosh metodama staviti i MacOS...


zato što nije poanta hardwer nego operativni..... ne znam koliko shvaćaš o čemu se govori tu i ono što pc korisnici ne shvaćaju jer stvar gledaju samo iz persepktive "brojki"...."mo j tata ima veči opasač" i sl, jest operativni sustav i sami dozivljaj produktivnost rada pod macOS i sl.

dakle, zašto bi kupio... iz jednostavnog razloga, što je cijela stvar bolje postaljvjena u samome startu...dakle, i dalje ponavljam.. ne moras shvatit o čemu pričam, ako nemas dugogodišnjeg iskustva rada na macu......

u uredu imamo 4 maca.....presli smo na macove nakon dugih niz godina, i to je najbolja odluka koja je donešena...... sav posao se odrađuje puno porduktivnije, a sama stvar sa macovima i macOS funkciomnira po defaultu, stabilno, stabilno i stabilno bez ikakvih pizdarija i sl..... i dalje tvrdim da je operativni važnija karika od ikakve količine radne snage....

dakle, da ti dam odgovor na tvoje pitanje.... zašto bi "mali mujo kupio polovnog maca kada može kupit PCa sa xeonima za svega 6000 kn"... zato jer i za next 5 godina, mac će radit kao da je jučer kupljen.... a taj PC, zbog windowsa.... čisto sumnjam u kakvom će stanju biti kroz nex 5 - 10g ..... ne pričam o brzini, več o svakodnevnom radu i stabilnosti......

eto.

ps.
Davore, genijalan članak...... sad vidim da moram kupit staru cinemu i to 2 komada :) .... taman što mi treba :)
Citiraj
Bertone
+1 16-04-2018 | 20:35
@dpasaric, da ti je članak i razmišljanje ok znaš i sam no ipak bum te i ja pohvalio jer mi je baš bio gušt čitati :)

Neki opći zaključak članka i komentara bi bio da bi za korisnike i Apple bilo najbolje da u postojeću šasiju MacPro-a 5.1 i u šasije MacBook Pro-a 15" (9.1) i 17" (8.3) ugradi novi hardver i to je to :)

Usput, kad ste se maloprije dotakli teme MBP 17", ovdje ima zanimljiv popis želja ;)
Citiraj
petros
16-04-2018 | 22:21
Sve ovo mi je inspiracija, daje malo i onaj neki užitak koji je čovjek imao kod samogradnji, samo što to na Macu ide bez frustracija, a super je i onaj osjećaj da posložiš nešto i još za malo love, a dobro radi! 8)

Imam info koji može ovdje nekome biti koristan: tražeći kartice (gledao sam sve web shopove i oglasnike) našao sam nešto (meni preskupo), ali možda nekome taman: Links nudi Gainwardovu (oni su kvalitetni koliko čitam) GeForceicu GTX1070 za 3600 kn jer je bila korištena za testiranje (valjda Bug?). Daju i jamstvo 3 mj. To je 600 kn ispod redovne cijene, čini se fer cijena. 8)
https://www.links.hr/hr/graficka-kartica-used-pci-e-gainward-geforce-gtx-1070-phoenix-gs-8gb-ddr5-dvi-hdmi-dp-8100001070
Citiraj
arhitekt
+1 17-04-2018 | 07:25
Meni jedna stvar nije jasna, a zanimljiva je.... dakle.... gledajuci trenutno stanje brzina i ponude procesora i7 u pc svijetu.... velika večina prosječnih korisnika imaju i7 4 jezgre.... velika vecina laptopa je s i7 4c procesroima.... .. ubrzanja su relativno minorna....... nisu skokovi kao sa dual core na i7 4 core.....

E sad, sto to znači i povlači za sobom..... mac pro sa recimo 2x3.46 12jezgri je i dalje monster po pitanju brzine ..... znaci, za veliku večinu korisnika koji su na i7 procesroima , ovo je i dalje daleko brze a jeftinije za kupit.....poslo vi su vise manje isti na kojima radimo... a brzina je sasvim dovoljna za odrađivanje istih....... dakle, želim reč da za male pare.. cca 1000eura, moze se kupit bazicni 2010 ili 2012 stroj koji će i dalje , 5-8 godina odrađivati posao jednako dobro a moci ce se do jedne točke nadograđivati.....

apple je napravio stvarno vrhunski stroj.... koji i dalje prkosi vremenu.. bez obzira sto nije naj naj naj naj naj brzi...... al je dovoljno brz za podosta toga...... :) i sve jeftiniji :) ..... onda kupiš još jedan i imaš 24 jezgre , tj 48 treadova :) ......... sasvim dovoljno brzo :)
Citiraj
dpasaric
17-04-2018 | 09:28
Hvala svima na pozitivnim komentarima, očigledno sam ovaj put "ubo temu" koja mnoge brine. Potaknulo me par ljudi koji su došli do mene po savjet što kupiti i bili spremni za profesionalni stroj dati od 15 do 30 tisuća kuna, ali ne više. I mislim da je to vrlo razuman i ne škrt iznos za računalo. Da je Valjak u pola cijene, vjerojatno bi im preporučio njega kao neko privremeno rješenje do novog Mac Pro, ali kada se pogleda ona tablica cijena/performa nse, sve je jasno i odabir je prilično očigledan.

@Bertone - Super je onaj link za MacBook Pro 17", zaista blesavo je što su ga ukinuli, imao je svoju vjernu publiku.

@arhitekt - da, komercijalni procesori su stali na 4 jezgre, a takt se već zadnjih 10 godina ne povećava bitno. Mac Pro je imao Xeone na 3.0GHz još 2007. godine, tako da se brzina uglavnom dobivala na druge načine - npr. povećanjem broja jezgri, internim optimizacijama procesora, a ne kroz "brute force" dizanje takta jer su došli do tehnoloških limita procesa izrade čipova. Xeon je pak uvijek bio papreno skup jer imati više jezgri znači i više otpada u proizvodnji i automatski višu cijenu, tražio se skup motherboard, skupa ECC memorija i sve što s tim ide, i zato nikada nisu postali mainstream procesori "za narod", ali kada se jednom investira u njih, zaista su brzi i trajni.

Evo i zgodna trivia: i superačunalo Bura na riječkom Kampusu je također bazirano na gomili dual-Xeon (mislim da je verzija kao u Valjku) "bladeova" povezanih u jedan mega-cluster. Dakle, nema tu neke filozofije oko procesora, Xeon je i danas vrh koji se može nabaviti, a ova sreća da ih možemo ugurati u stari Mac Pro po povoljnoj cijeni baš veseli! :)
Citiraj
arhitekt
+1 19-04-2018 | 11:46
mene veseli slijedece, a to je da kroz godinu, mislim nabavit jos jedan dual xeon 2012 macpro 5.1. i upgrejdat ga..... i poslije samo valjke, i slagat ih kao vinske boce u podrumu..... hm, jefitnije je složit render node od recimo 5 macp pro tijekom vremena.... nego kupovat jedan od 20 000 eura ili više..... iako će noviji bit duplo brzi, kao jedan stroj... nekoliko starijih će bit jeftinija investicija sa savim dovljnom brzinom.... stvar je broja jezgri.... a za ikava renderiranja koja radim.... bilo šta unutar , da vidim. hm.. 12c * recimo 5 macproova jest 60 jezgri..tj 120 treadova..... je i više nego dovoljno brzo.... svaki render je ispod 5minuta u 6k rezoluciji i ukupna investicija tijekom tih x godina, ce bit unutar 5000eura...... a da o broju puta kojim će se isplatiti zbog odrađenog posla i ne pričam......
Citiraj
dpasaric
19-04-2018 | 19:25
Istražujući cijelu ovu temu naišao sam i sam na mnogo novih informacija, pogotovo u zoni grafičkih kartica. To je priča za sebe koja gotovo da traži zaseban članak. Ono što mogu Mac Pro ekipi ovdje onako ad hoc savjetovati je: strpite se s kupovinom nove generacije high-end grafičkih dok sve dobro ne proučim i istestiram.

Naime, rade one fantastično brzo i potpuno su prepoznate od macOS-a, ali kada ih se optereti do kraja (znači kada pređu oko 200W u peaku) mogu uzrokovati sigurnosni shutdown Maca, a to nikako nije dobro. Naravno, nije problem njegovo napajanje, ono može provjerno pogoniti i dvije high-end grafičke, problem je u vodovima do grafičke koji su službeno 75W, a imamo ih samo dva, akle 150W + onoliko koliko dođe preko samog PCI busa. Sada testiram alternative - jedna je dodatno napajanje putem optical baya ili modifikacija izlaznog voda iz trafoa tako da se doda još jedan ili dva voda samo za GPU.

Work in progress... javim! :)
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 22 minuta
 • big_mac: dok mi u onoj aplikaciji battery life pise 99%
 • big_mac: ajfon 8 star 4mj pise u apple settings battery healty 96%
 • Yonkis: iPhone 8 nakon 5 mjeseci na 95% baterije po Battery Health... ne kužim, kako vec 5% otišlo. Što radim krivo?
 • energyman: Ne znam jeste vidjeli nove ideje koje se pokušavaju provesti u Zagrebu :D [link]
 • carnivora: @dodonn to je tako i meni bilo prvi put čudno kad sam kupio Air. I nije mi nikada trajala ni kasnije tih 12 sati koliko oni tvrde da traje. Ista stvar i s Pro.
 • dodoonn: Cudna mi je malo baterija na Airu, ako traje cca 12 sati, jja danas nisam efektivno bio niti 4 sata na njemu,a sada je na 57%.. Da li postoji neki nacin kako puniti bateriju prvih nekoliko puta ili to ne igra ulogu?
 • TuxFan: Četvorocifrena lozinka za iPhone može biti hakovana za samo 6 minuta [link]
 • Yonkis: ..za djecu od 4 plus godina (za više od 4 god), ne prikazuje plus znak
 • Yonkis: Zanima me da li je što uznapredovalo od zadnji put od kad sam igrao (prije 2 godine) i da li je to dobra "platforma" za 4 djecu, igrati igrice, Smatram da je bolje nego PS4 (sjediš i samo sjediš, ovo te barem malo "natjera" na neki muving). Isto tako onaj Kinetic od Microsofta, jel to uopće više aktualno? Znam da svi klinci igraju PS pa si "nepopularan" sa Wii.
 • drlovric: yoniks: Imam ja Wii, sta te kontretno zanima?
 • drlovric: Performita: Gaming ne da moze argument za nego je krucijalan za odabir, ako igra koju zelis igrati (ili par stotina njih) uopce ne postoje za OS X :)
 • big_mac: [link]
 • Yonkis: JosipR: jesi pokušao uninstalirati app i ponovno ga dodati., Jel snimano u 4K?
 • big_mac: Iz nekog razloga ne mogu paste link od youtube
 • big_mac: Evo ko zeli promijeniti/ubrzati animaciju na ios-u
 • Josip R.: Gaming miš i tipkovnica, amen! ;)
 • Josip R.: Blic pitanje, nakon zadnjeg update iMovie neće uploadat video na YouTube. Zapne na dijelu pisanja na YouTube. :( Ima mjesta na disku, i acc je povezan.
 • Performita: Argument za kvalitetu/vizualno-korisničku operacijskog sustava ne može biti gaming. Sorry dečki, al ja se potpuno slažem da je naš OS još uvijek ispred Windoze u mnogo čemu...
 • shinzon: iPad 4 iPad 1 nova tipkovnica/cover za samo 1500kn [link]
 • robee: imam ja wii u ali moje je da ga postimam a sin ponekad malo igra nesto :) posto mene igrice ne zanimaju jos od C64
 • Yonkis: Jel netko probao Wii?
 • stefanjos: meni je isto gaming na konzoli privlacniji. jer je odredena svojoj svrsi. sjednes na kauc i igras. mene komp asocira na ucenje i baratanje multimedijom. jos da bi proveo sate igrafujci igrice na istom mjestu. ugh
 • kinsif: jedan sam od onih koji se nisu nikada privikli na gamepad. daj brate tipkovnicu i mis! :D
 • drlovric: Nije. Imam ja i PS4. Postoji zanrovi igara koje jednostavno ne mozes igrati gamepadom. Tipa RTS strategije, koje moras igrati misem.
 • Mislav2222: Slazem se
 • smayoo: Tko se želi igrati, nije li mu bolji izbor neka game konzola?
 • drlovric: Gaming. Minusi su naslijedjeni Registry (koji je morao do sada nestati) i cinjenica da po defaultu mora raditi na svakom mogucem HW, pa je tromiji i sporiji. Sudbina mu takva :)
 • robee: koristim oba i svaki ima nesto dobro a nesto lose....nekome bitne stvari a nekome totalno nebitne
 • smayoo: A koje su to točno prednosti Windowsa?
 • drlovric: Trebalo je pisati plus jedan, a ne sjedni jedan :D
 • drlovric: robee: 1 :)
 • robee: Moguce da je taj teks pisao tinejdzer :) Budimo realni svaki OS ima svoje prednosti i mane. Nema smisla ne prihvacati drugacije.
 • Performita: Isječak iz jednog teksta o OSX vs. Windows: "Nema mjesta racionaliziranju kad je u pitanju naš operacijski sustav. I dalje je najbolji u galaksiji. No, super je da nas i dalje imitiraju i da njihovi prozori izgledaju malo pristojnije" hihi
 • drlovric: Apple je trebao kupiti dropbox i ponuditi kompletan servis, jer im cloud usluge bas i ne leze :)
 • drlovric: Ja sam imao velik eprobleme sa icloudom, dok je sve otislo gore. Danima je trajalo. Tjednima mozda. Pukne, poludi, duplikati, uzas... Nekako se poslozilo, i kad je proradilo, ja prodam iOS uredjaje :)
 • stefanjos: ma znam da hoce, samo to je prva serija fotografija sto ide dolje (sa starih ios uredaja) nakon toga krecu fotke sa fotoaparatom, a 8 dana do odlaska u australiju :/
 • rusty: stefan - ako je tako onda će to doći u icloud samo će potrajati
 • carnivora: hvala, shvatio sam sada :)
 • Mislav2222: Jer su prevelike
 • carnivora: zašto mi se ne vide slike na oglasu? jel zna netko? :'
 • stefanjos: Ma zeznuo sam se kod toga. Radio jesam, pa kako sam rijetko za kompom bacio sve u photos.app i nadao se najboljem. Ma icloud. Zato me i zeza.
 • rusty: stefan - a da radiš u serijama? To ti nije opcija? Koji cloud je u pitanju?
 • stefanjos: Postoji li koja dobra dusa na podruzju rijeke sa uploadom od preko 25mbit/s da ostavim imac i hard da mi se uploadaju sve slike na cloud :D
 • stefanjos: dodoon cestitke :)
 • Renzo: Ili u postavkama-Safari-Otvori linkove-U pozadini
 • dodoonn: Proveo vikend na Autoshowu u ZG pa sam se odmah pocastio Airom i zastitnom futrlom za njega :)
 • Yonkis: Pa i onako imaš dva prsta spremna za dodirnuti link, samo sa ta dva prsta uzumiraš/raširiš dio stranice i dotakneš. No big deal. Po starom imaš više "klikanja".
 • cariblanco: Radi, ali baš neki fičers. Prvo moram povećat link da mi ulovi dva prsta. Ovak po starom jednim prstom na link, pa kasnije na back strelicu
 • Yonkis: Pro-tip; In Safari, you can open links in a new tab instantly by tapping on them with 2 fingers (works for iOS)
 • robee: Ne vjerujem da je bio samo los primjerak. Koristio sam bezicnu tipk prije ove zadnje. Osom toga kao i mis jede baterije ko luda. Mis 2 je bolje rijesen ali brate mili nacin punjenja bolje da ne komentiram. Na kraju sam kompletno presao na Logi

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO