Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


06.03.2016 | 07:15
Ja krvavice ne mogu jesti. Okus krvi ni je ide u njima. Bijele mi ne smetaju.
06.03.2016 | 09:32
Moja žena recimo ne može smislit školjke i rakove, ali zato ribu tamani.
Ja krvavice nemogu smislit. Samo zbog krvi. Ni bijele nemogu smislit jer me podsjećaju na crne.
Ali zato švargle mogu jest dan i noć, pa ajd mi to objasnite. Švargli i bijele krvavice su praktički ista stvar, no jedno jedem a drugo ne.
06.03.2016 | 11:33
Je, stvar je u glavi. Blokada mozga. Srećom meni nije problem što se tiće jela, mogu gotovo svu hranu jesti, šta ju čovjek jede. Nemam blokadu na lokalnu hranu. Imam susjeda koji mora paziti što jede jer ima alergiju i dobije fleke na koži i plikove. To razumijem, ali da ne jedem hranu, koja je inaće zdrava i dobra, samo zato jer si možda umislim (nesvjesno) da mi je to bljak, to ne dozvoljavam. Ja kontroliram svoj mozak, a ne on mene (posvjesno).
06.03.2016 | 15:59
jzelko kaže:
Je, stvar je u glavi. Blokada mozga. Srećom meni nije problem što se tiće jela, mogu gotovo svu hranu jesti, šta ju čovjek jede. Nemam blokadu na lokalnu hranu. Imam susjeda koji mora paziti što jede jer ima alergiju i dobije fleke na koži i plikove. To razumijem, ali da ne jedem hranu, koja je inaće zdrava i dobra, samo zato jer si možda umislim (nesvjesno) da mi je to bljak, to ne dozvoljavam. Ja kontroliram svoj mozak, a ne on mene (posvjesno).


Nije baš sve u umišljanju i predrasudama, vidi post iznad od JOHN, ili moj post oko paprike koju obožavam, ali mi je kuhana paprika bljutava i nema mi nikakav okus i zato je nejedem.
06.03.2016 | 16:33
No dobro, nebum komentiral.
06.03.2016 | 18:03
Ja krvavice mog pojesti, ali ne uživam uopće. Nije bit natrpati se , već uživati valjda.
06.03.2016 | 18:26
Točno. Jedi malo , jedi dobro. Ko klinac sam se znao prežderati pa sam mogao pojesti za trojicu. Poslije vojske mi se to stabiliziralo i papam normalno. sad već i malo penzionerski, ali guštam. Probao sam razne krvavice po HR ali jedino slavonske i međimusko/prekmurske sa heljdom su mi dobre. Njih treba znati napraviti. Isto i bijele prosene koje mi za nijansu više pašu. A fina je i pašteta od trpa, makarski recept.
06.03.2016 | 19:59
Lista jela koja su mnogima gadljiva jer su od "čudnih" sastojaka, a da su meni fantastična - mogla bi biti dosta dugačka.
Morski ježinci. Prezvuršt (tlačenica) i švargl. Krvavice. Priljepci. Žabe. Neretvanski brujet od žaba i jegulja. Zagorska kisela juha od plućica i drugih iznutrica. Hladetina. Tripice. Jagnjeća crevca (jeo u Makedoniji). Kineska kiselo-ljuta juha. Koreanska salata od meduze. Boršč. Goveđi jezik. Pohani mozak (teško nabaviti danas, u klaonicama se uništava zbog Kreutzfeld-Jacobove bolesti). Brizle. Pohane morske vlasulje (moruzgve). Može i sirove, samo s malo limuna. Morsko jaje....
07.03.2016 | 05:45
Jedino jelo koje ne mogu jesti je hladetina. Bilo koji oblik. Stvar je u teksturi koja mi ne odgovara. Dodatno sto me smeta je zvuk i osjet koji imam na jeziku kad je zagrizem, kad iz zelatinastog stanja prelazi u tekuce - onomatopeja bi bila fffć...

S vremena na vrijeme joj dajem sansu, ali ne, jednostavno ne ide.


Fileke nisam mogao godinama podnijet zbog situacije u Puntijarki '86. Nisu bili dobro zrezani, a ja sam bio mali pa kad sam progutao, dio je bio daleko dole, a dio jos ustima pa sam uz poriv za povracanje rukama vadio taj nesretni veliki komad.
Jako mi se zamjerio taj osjecaj i jelo, tako da sam tek 25 godina kasnije skupio hrabrost i na preporuki otisao u, cini mi se Kaptol, i pojeo zdjelu fileka.

Od tad, fileki su visoko na listi najdrazih jela...
07.03.2016 | 06:49
08.04.2016 | 12:57
Prošle sam godine od prijatelja dobio na poklon glinenu posudu sa kuhanje koju je donio iz Srbije u Kuvajt (!). Konačno je došlo vrijeme da se to stavi u pogon!

Nakon kraćeg istraživanja kupljen gomad krasne govedine, špikovao češnjakom, utrljao paprikom i timijanom, polegao u lijes i poslao na kremiranje. Krumpir, mrkva, kapula, lovorov list i suha šljiva. Išao bi i dec vina ali jbg.

Pošaljem rezultat za cca sat i pol.

glina3.jpg


glina.jpg


glina2.jpg
08.04.2016 | 13:44
Lakse i jeftinije je dobiti beluga kaviar nego deci kiselog vina?
08.04.2016 | 14:10
Vjerojatno, nisam upoznat sa tržištem ni jednog ni drugog.
08.04.2016 | 15:11
Vidim da si dodao još nešto što se ne smije spominjat.
08.04.2016 | 17:32
jzelko kaže:
Vidim da si dodao još nešto što se ne smije spominjat.


Da, ali se zato smije nositi tam. Ja kad sam išao u Iran isto sam nosio par kg špeka i kobasica. Nitko mi nije postavio nikakvo pitanje, mislio sam ako se baš nesmije neka to bace, ali kad sam išao na Island onda sam popušio. Ne da su mi samo to bacili, nego sam platio i novčanu globu cca 30-40 $
08.04.2016 | 18:33
OK, i? Kakav je konačni ishod?
08.04.2016 | 18:48
Možda nije još gotovo?!?
08.04.2016 | 19:49
Bit će nanjušili miris te došla murja i uredovala.
08.04.2016 | 19:54
jzelko kaže:
Bit će nanjušili miris te došla murja i uredovala.


Koji si ti gad, hahaha
08.04.2016 | 20:17
Bogami, potpun uspjeh! Za prvi put odlično, još se da poraditi na začinima, ali kako je i najavljeno meso je mekano, topi se u ustima. Idući projekt je zapečeni grah pa đuveč!

rezultat1.jpg


rezultat2.jpg
09.04.2016 | 04:27
Ako si još u Kuvajtu, mogao bi restoran otvoriti.
09.04.2016 | 04:36
Ima već makedonski restoran. A imaju i oni svoju verziju peke.
09.04.2016 | 05:44
U drugim zemljama dresiraju pse da nanjuše drogu i eksploziv, a kod njih - šunku i slaninu :-D I rakiju. :-D
09.04.2016 | 10:16
Srećom pas se smatra prljavom životinjom pa nema ni toga.
27.04.2016 | 20:56
Za pocetak jedno veliko fala Johnu za ribu u krupnoj soli.

U 2 tjedna, 3 puta smo imali Porae na meniju sto je nablize oradi sto se tu moze nac, i jednom smo probali sa vecim rodjakom lokarde.... Jednostavno, brzo, i stvarno posebno..

Dok sam kupovao prekjucer Porae, po prvi put sam vidio hobotnice u ribarnici i uzeo malu od kile i po da se pocastim. Svrbilo me da kupim mrcinu od 4 kile, al za prvi put u novoj sredini, rekoh, nek je manja...

Trebalo mi je vremena da se odlucim na koji nacin da ju spremim. Naravno, puknuo sam ju u frizer jer taj dan smo imali oradu u soli. Proveo sam dana mastajuci o krakovima i pipcima, o kljunu i okicama. Gledao videe podvodnih ribolovaca na jutjubu i polako upadao u zal za jadranom i ostima, maskom i perajama, podvelebitskim kanalom...

Odluka je pala na Hobotnicu u kruhu na moj nacin.

Lagano, efektno i fino.

Ociscena hoba (dakle sve iz glave van, osim kljuna) se baci u lonac na laganoj vatri i poklopi. Kuha se u tekucini koju sama pusti. Ne solit, ne paprit.Primit ce se, da, ovisno o loncu i plamenu, ali nece zagorit i nece joj nis bit. Ja ju par puta kroz 20 minuta, pola sata koliko joj treba da se skuha na pol pomaknem kuhacom, ponajvise zbog mirisa koji se siri kuhinjom kad dignem poklopac.

Nakon kuhanja, pustite ju da se ohladi i ocistite. Crvenu tekucinu ostavite u loncu. Hobi lagano ogulite kozu i izvadite kljun i pojedite usta (ako zelite). Narezite krakove na snitice kao za na salatu, narezite i glavu.

Na zagrijano maslinovo ulje bacite hrpu cesnjaka, nakon tog hobu i persin, poprzite malo. Pola deci vina u usta, pola deci vina u hobu. Sad moze malo soli. Moze i malo vise soli i ako ispadne preslano, nema brige jer ce se razblaziti kasnije.

Nakon par minuta krckanja, prebacite sve u drugu posudu da se ohladi, ugasite plamen i u tavu ulijte crvenu tekucinu od hobe i deci vina, malko promijesajte da se pomijesa sa ostacima hobe, cesnjaka, persina i maslinjaka. Procijedite od mrvica i stavite u posudu neku, trebat ce za zalit.

Sad je vrijeme za zamijesit tjesto za kruh ili za picu ili koje god tijesto volite. Meni se pokazalo kao najbolje tijesto, slicno onom koje radim za picu. Oko pol kile brasna, jaje, pola jogura, deci mlijeka za razmutit kvasac, mrva soli... Nek tijesto odstoji i naraste.

Kad naraste razvaljajte ga i stavite hobu na njega i zamotajte u strucu.
Tu sam se sjetio da imam telefon!


IMG_7354.jpg


IMG_7355.jpg


Stavite u pecnicu pec na 180 oko 40, 45 minuta... Obicno nakon 30 minuta prvi put otvorim pecnicu, i zalijem kruh sa crvenom tekucinom. Do tad je vec dobio finu koricu i tekucina mu daje mekocu i okus...

Kad je struca pecena, izvadite ju van, ponovo zalijte i ako imate vremena pricekajte, pokrijte krpom, da fino omeksa.. ako nemate vremena, stavite na stol, narezite na snite i posluzite... Meni je najbolja drugi dan. Tava sa putrom, snita, dvije na to da se zagrije i mmmmmm dorucak...


IMG_7356.jpg




IMG_7359.jpg


Troje gostiju je jelo hobotnicu po prvi put sinoc... Dogovorili smo da sljedeci put jedemo hobu s krumpacem, jer ipak hobotnica nije tako grozna kao sto su mislili.
27.04.2016 | 21:05
Zanimljiv recept. Pekarske varijante su domena moje drage pa ću joj predložiti da probamo ovo jednom.
28.04.2016 | 04:32
Zanimljivo pripremanje. Moram to isprobat
28.04.2016 | 04:49
Jebate, orehnjaca od hobotnice!
28.04.2016 | 17:41
orada na ploci od cedrovine u weberovom rostilju (drveni ugljen).
vrhunski





daska se namoci oko pola sata u vodi, riba na nju (losos je top u ovoj kombinaciji), i sve na dobro zagrijani (barem 250 stupnjeva) americki tip rostilja.
cedrovinu nece uloviti plamen kako je rostilj zatvoren, pa ce lagano dimiti i dati hranu posebu aromu.

inace pred cca 2 godine sam se zainteresirao za barbecue i "smoukanje". kada se ima vremena biti na otvorenom par sati, i u intervalima provjeravati sta se zbiva sa rostiljem, ovo mi je odlicna zabava, a hrana koja se tako sporo pece na nizim temperaturama je sex cisti
28.04.2016 | 17:51
Tako i Švedi pripremaju ribu, samo oni lože neku mahovinu koja jako dimi, ali isto taj zatvoreni roštilj. Meni osobno je to prejak okus dima i takoreći ni ne znaš da li jedeš ribu, meso ili drvo.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 56 minuta
  • Kloba: Evo ga, kao tehnološke kompanije manipuliraju medijima: [link]
  • Kloba: Ovaj tip je jako dobar. Ima dosta vide i za Marquesom, čak jedan gdje pričaju kako ih kompanije mole da ne objavljuju loše stvari o proizvodima ako naprave to i to, pa će dobiti 100 primjeraka nećega za podjeliti itd... Možda ga nađem pa pukem i taj link
  • Kloba: Neću otvarati temu oko ovoga iako bi bila zanimljiva, pravi razlog zašto proizvođači više ne daju punjače uz mobitele: [link]
  • overtherainbow: Na Gravisu je cijena iPda mini base model oko 4000 kuna. Znaci da bi u nas moglo bit i skuplje
  • smayoo: RIP :(
  • Daddo: [link]
  • Daddo: Umro je Sir Clive Sinclair :(
  • Kloba: Radio nam je jedan čovjek procjenu kuće još prije par godina, i predao nam nalaz u uvezanim papirima - sa skicama, svime. Tu se nalazi točna kvadratura, ovo smo iz glave bubnuli. Ali naći ću i pogledati
  • rusty: @invictus - ja sam na komercijalnoj verziji Protona
  • smayoo: Kako ne? To je totalna bedara. Sad će upasti u krivi statistički razred! :D
  • JOHN: A ako si fulao, mislim da i nije neka bedara.
  • JOHN: Računa se podna površina, uključujući balkoni, lođe, terase na višim etažama i sl. bez koeficijenata
  • Kloba: Samo za informaciju: Kuća jest nešto veća; ima podrum i tavan - ali se računa samo prostor za život koliko sam shvatio
  • Kloba: Ma nebitno. Bitno da imam taj kod, da sam to odradio i ćao đaci
  • Kloba: Samo onaj kod na kraju sam si slikao, ali kada sam kliknuo "pošalji kod na mail adresu" napisao mi je da mi je neispravna adresa. A upisao sam gmail adresu namjerno da ne bi s drugima imao problem
  • Kloba: Hvala Smayoo; zvao sam pa su mi isto rekli, imam eToken PBZ-a pa sam tako ušao u sustav eGrađani i popisao sebe i staru. Kuća mi ima 72m2. Sestra ima veći stan jbt. :D
  • smayoo: Ne trebaš, dosta ti je token od banke (ili m-token u aplikaciji za pametni telefon)
  • Kloba: Pa me zanima da li za popis stanovništva trebam eOI ili ne?
  • Kloba: Isprika na ovom ispod, htio sam napisati da imam mogućnost aktiviranja elektroničke osobne ali nemam smart card reader, pa to nikada nisam napravio
  • Kloba: Da
  • Kloba: Ja ne kužim da i treba smart card reader za to ili ne
  • Kloba: Ljudi, jer se itko popisao od vas doma?
  • lucija: Iznenadena sam sto nisu rekli nista za slusalice. Cekam Pr 2
  • Soffoklo: iOS 15, iPadOS 15 i watchOS 8 izlaze u ponedjeljak 20.9.
  • zvone: Isti dan kad i iphone?
  • zvone: Ne sjecam se da su spomenuli datum izlaska novog iosa?
  • Soffoklo: Za one koje interesira zašto su 'leakeri' toliko fulali u vezi  watcha. U biti i nisu, jer je to najvjerojatnije dizajn za 2022. - [link]
  • Kloba: Zanimljivo :)
  • Riba: Koristim Sony Xperiu XZ2 Compact, od tableta iskljucivo table tamne cokolade. :)
  • Kloba: Riba, pa koji mobitel koristiš? I tablet, ako ga koristiš?
  • Kloba: m@xym - hvala na info!
  • Riba: Nemam ni iPhone, ni iPad, ni iMac.
  • Vanjuška: Meni je Watch promijenio život na bolje, smanjio korištenje mobitela i općenito sam prezadovoljan...
  • m@xym: kloba, safirno staklo se može i ogrebati i otkrhnuti, pogotovo kada se radi o staklu na nečemu što je izloženo svakodnevnim udarcima, kao što je ručni sat (imam sat, ne Apple Watch, sa safirnim staklom pa znam).
  • Kloba: @Riba, nemaš iPone? Ni iPad?
  • Riba: Ja sam i dalje potpuno ravnodusan prema svim tim i* uredjajima.
  • Kloba: Ali kako je ekran 50% veći u odnosu na  watch 3, i 20 % veći u odnosu na  watch 6 - to je mene zadivilo... Da ne pričam kako uoće (dugo nisam pratio keynote, sigurno sam ih propustio jedno četiri, pet) sada više ne koristi Gorilla Glass, već safirno staklo na ekranu. Pa to ne možeš ogrebati nikako
  • Kloba: Pa sve to zaokružiti sedmom generacijom  watca
  • Kloba: A o iphoneu 13 Pro da ne pričam... :)
  • Kloba: Ja bi taj iPad isto. Ima A15 bionički čip. [link]
  • Beli: bas tak :)
  • drlovric: Koliko samo pogresnih leakova ove godine. Watch su skroz profulali. Svi su mislili da ide kockasti, kao iPad.
  • Daddo: А15 bionic. I dalje mi nije jasno zašto forsiraju pencil 1. generacije kod običnog ipada
  • drlovric: I bas mi je zao sto nismo dobili Always on display na iPhone. Mislio sam da je to gotova stvar. Ali barem eto ProMotion :)
  • drlovric: Dobar Mini ali imam iPad Pro tako da mi je glupo imati oba. I meni se svidja bas.Super gadget u malom pakiranju. Nez samo jel 14 ili 15 chip u njemu. Promaklo mi je.
  • Daddo: iPad mini je definitivno impresivan sad kako je narastao ekran i dobio podršku za pencil 2nd gen
  • kupus: ah čuj, navodno s novim ajfonom s kul ml mogućnostima prevodiš Odiseju s starogrčkog na srpski u trenu :)
  • Djuro genijalac: @ kupus: pa nije nikad Štulić bil na Apple eventima....
  • Lihto: Zasad ništa worthy upgradea tko je uzeo prošlu ili preprošlu generaciju..
  • Daddo: Koja je fora s ML mogućnostima u mobitelu?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.00 Seconds

Provided by iJoomla SEO