Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


06.03.2016 | 08:15
Ja krvavice ne mogu jesti. Okus krvi ni je ide u njima. Bijele mi ne smetaju.
06.03.2016 | 10:32
Moja žena recimo ne može smislit školjke i rakove, ali zato ribu tamani.
Ja krvavice nemogu smislit. Samo zbog krvi. Ni bijele nemogu smislit jer me podsjećaju na crne.
Ali zato švargle mogu jest dan i noć, pa ajd mi to objasnite. Švargli i bijele krvavice su praktički ista stvar, no jedno jedem a drugo ne.
06.03.2016 | 12:33
Je, stvar je u glavi. Blokada mozga. Srećom meni nije problem što se tiće jela, mogu gotovo svu hranu jesti, šta ju čovjek jede. Nemam blokadu na lokalnu hranu. Imam susjeda koji mora paziti što jede jer ima alergiju i dobije fleke na koži i plikove. To razumijem, ali da ne jedem hranu, koja je inaće zdrava i dobra, samo zato jer si možda umislim (nesvjesno) da mi je to bljak, to ne dozvoljavam. Ja kontroliram svoj mozak, a ne on mene (posvjesno).
06.03.2016 | 16:59
jzelko kaže:
Je, stvar je u glavi. Blokada mozga. Srećom meni nije problem što se tiće jela, mogu gotovo svu hranu jesti, šta ju čovjek jede. Nemam blokadu na lokalnu hranu. Imam susjeda koji mora paziti što jede jer ima alergiju i dobije fleke na koži i plikove. To razumijem, ali da ne jedem hranu, koja je inaće zdrava i dobra, samo zato jer si možda umislim (nesvjesno) da mi je to bljak, to ne dozvoljavam. Ja kontroliram svoj mozak, a ne on mene (posvjesno).


Nije baš sve u umišljanju i predrasudama, vidi post iznad od JOHN, ili moj post oko paprike koju obožavam, ali mi je kuhana paprika bljutava i nema mi nikakav okus i zato je nejedem.
06.03.2016 | 17:33
No dobro, nebum komentiral.
06.03.2016 | 19:03
Ja krvavice mog pojesti, ali ne uživam uopće. Nije bit natrpati se , već uživati valjda.
06.03.2016 | 19:26
Točno. Jedi malo , jedi dobro. Ko klinac sam se znao prežderati pa sam mogao pojesti za trojicu. Poslije vojske mi se to stabiliziralo i papam normalno. sad već i malo penzionerski, ali guštam. Probao sam razne krvavice po HR ali jedino slavonske i međimusko/prekmurske sa heljdom su mi dobre. Njih treba znati napraviti. Isto i bijele prosene koje mi za nijansu više pašu. A fina je i pašteta od trpa, makarski recept.
06.03.2016 | 20:59
Lista jela koja su mnogima gadljiva jer su od "čudnih" sastojaka, a da su meni fantastična - mogla bi biti dosta dugačka.
Morski ježinci. Prezvuršt (tlačenica) i švargl. Krvavice. Priljepci. Žabe. Neretvanski brujet od žaba i jegulja. Zagorska kisela juha od plućica i drugih iznutrica. Hladetina. Tripice. Jagnjeća crevca (jeo u Makedoniji). Kineska kiselo-ljuta juha. Koreanska salata od meduze. Boršč. Goveđi jezik. Pohani mozak (teško nabaviti danas, u klaonicama se uništava zbog Kreutzfeld-Jacobove bolesti). Brizle. Pohane morske vlasulje (moruzgve). Može i sirove, samo s malo limuna. Morsko jaje....
  • Dijete
  • Posjetitelj
07.03.2016 | 06:45
Jedino jelo koje ne mogu jesti je hladetina. Bilo koji oblik. Stvar je u teksturi koja mi ne odgovara. Dodatno sto me smeta je zvuk i osjet koji imam na jeziku kad je zagrizem, kad iz zelatinastog stanja prelazi u tekuce - onomatopeja bi bila fffć...

S vremena na vrijeme joj dajem sansu, ali ne, jednostavno ne ide.


Fileke nisam mogao godinama podnijet zbog situacije u Puntijarki '86. Nisu bili dobro zrezani, a ja sam bio mali pa kad sam progutao, dio je bio daleko dole, a dio jos ustima pa sam uz poriv za povracanje rukama vadio taj nesretni veliki komad.
Jako mi se zamjerio taj osjecaj i jelo, tako da sam tek 25 godina kasnije skupio hrabrost i na preporuki otisao u, cini mi se Kaptol, i pojeo zdjelu fileka.

Od tad, fileki su visoko na listi najdrazih jela...
07.03.2016 | 07:49
08.04.2016 | 14:57
Prošle sam godine od prijatelja dobio na poklon glinenu posudu sa kuhanje koju je donio iz Srbije u Kuvajt (!). Konačno je došlo vrijeme da se to stavi u pogon!

Nakon kraćeg istraživanja kupljen gomad krasne govedine, špikovao češnjakom, utrljao paprikom i timijanom, polegao u lijes i poslao na kremiranje. Krumpir, mrkva, kapula, lovorov list i suha šljiva. Išao bi i dec vina ali jbg.

Pošaljem rezultat za cca sat i pol.

glina3.jpg


glina.jpg


glina2.jpg
08.04.2016 | 15:44
Lakse i jeftinije je dobiti beluga kaviar nego deci kiselog vina?
08.04.2016 | 16:10
Vjerojatno, nisam upoznat sa tržištem ni jednog ni drugog.
08.04.2016 | 17:11
Vidim da si dodao još nešto što se ne smije spominjat.
08.04.2016 | 19:32
jzelko kaže:
Vidim da si dodao još nešto što se ne smije spominjat.


Da, ali se zato smije nositi tam. Ja kad sam išao u Iran isto sam nosio par kg špeka i kobasica. Nitko mi nije postavio nikakvo pitanje, mislio sam ako se baš nesmije neka to bace, ali kad sam išao na Island onda sam popušio. Ne da su mi samo to bacili, nego sam platio i novčanu globu cca 30-40 $
08.04.2016 | 20:33
OK, i? Kakav je konačni ishod?
08.04.2016 | 20:48
Možda nije još gotovo?!?
08.04.2016 | 21:49
Bit će nanjušili miris te došla murja i uredovala.
08.04.2016 | 21:54
jzelko kaže:
Bit će nanjušili miris te došla murja i uredovala.


Koji si ti gad, hahaha
08.04.2016 | 22:17
Bogami, potpun uspjeh! Za prvi put odlično, još se da poraditi na začinima, ali kako je i najavljeno meso je mekano, topi se u ustima. Idući projekt je zapečeni grah pa đuveč!

rezultat1.jpg


rezultat2.jpg
09.04.2016 | 06:27
Ako si još u Kuvajtu, mogao bi restoran otvoriti.
09.04.2016 | 06:36
Ima već makedonski restoran. A imaju i oni svoju verziju peke.
09.04.2016 | 07:44
U drugim zemljama dresiraju pse da nanjuše drogu i eksploziv, a kod njih - šunku i slaninu :-D I rakiju. :-D
09.04.2016 | 12:16
Srećom pas se smatra prljavom životinjom pa nema ni toga.
  • Dijete
  • Posjetitelj
27.04.2016 | 22:56
Za pocetak jedno veliko fala Johnu za ribu u krupnoj soli.

U 2 tjedna, 3 puta smo imali Porae na meniju sto je nablize oradi sto se tu moze nac, i jednom smo probali sa vecim rodjakom lokarde.... Jednostavno, brzo, i stvarno posebno..

Dok sam kupovao prekjucer Porae, po prvi put sam vidio hobotnice u ribarnici i uzeo malu od kile i po da se pocastim. Svrbilo me da kupim mrcinu od 4 kile, al za prvi put u novoj sredini, rekoh, nek je manja...

Trebalo mi je vremena da se odlucim na koji nacin da ju spremim. Naravno, puknuo sam ju u frizer jer taj dan smo imali oradu u soli. Proveo sam dana mastajuci o krakovima i pipcima, o kljunu i okicama. Gledao videe podvodnih ribolovaca na jutjubu i polako upadao u zal za jadranom i ostima, maskom i perajama, podvelebitskim kanalom...

Odluka je pala na Hobotnicu u kruhu na moj nacin.

Lagano, efektno i fino.

Ociscena hoba (dakle sve iz glave van, osim kljuna) se baci u lonac na laganoj vatri i poklopi. Kuha se u tekucini koju sama pusti. Ne solit, ne paprit.Primit ce se, da, ovisno o loncu i plamenu, ali nece zagorit i nece joj nis bit. Ja ju par puta kroz 20 minuta, pola sata koliko joj treba da se skuha na pol pomaknem kuhacom, ponajvise zbog mirisa koji se siri kuhinjom kad dignem poklopac.

Nakon kuhanja, pustite ju da se ohladi i ocistite. Crvenu tekucinu ostavite u loncu. Hobi lagano ogulite kozu i izvadite kljun i pojedite usta (ako zelite). Narezite krakove na snitice kao za na salatu, narezite i glavu.

Na zagrijano maslinovo ulje bacite hrpu cesnjaka, nakon tog hobu i persin, poprzite malo. Pola deci vina u usta, pola deci vina u hobu. Sad moze malo soli. Moze i malo vise soli i ako ispadne preslano, nema brige jer ce se razblaziti kasnije.

Nakon par minuta krckanja, prebacite sve u drugu posudu da se ohladi, ugasite plamen i u tavu ulijte crvenu tekucinu od hobe i deci vina, malko promijesajte da se pomijesa sa ostacima hobe, cesnjaka, persina i maslinjaka. Procijedite od mrvica i stavite u posudu neku, trebat ce za zalit.

Sad je vrijeme za zamijesit tjesto za kruh ili za picu ili koje god tijesto volite. Meni se pokazalo kao najbolje tijesto, slicno onom koje radim za picu. Oko pol kile brasna, jaje, pola jogura, deci mlijeka za razmutit kvasac, mrva soli... Nek tijesto odstoji i naraste.

Kad naraste razvaljajte ga i stavite hobu na njega i zamotajte u strucu.
Tu sam se sjetio da imam telefon!


IMG_7354.jpg


IMG_7355.jpg


Stavite u pecnicu pec na 180 oko 40, 45 minuta... Obicno nakon 30 minuta prvi put otvorim pecnicu, i zalijem kruh sa crvenom tekucinom. Do tad je vec dobio finu koricu i tekucina mu daje mekocu i okus...

Kad je struca pecena, izvadite ju van, ponovo zalijte i ako imate vremena pricekajte, pokrijte krpom, da fino omeksa.. ako nemate vremena, stavite na stol, narezite na snite i posluzite... Meni je najbolja drugi dan. Tava sa putrom, snita, dvije na to da se zagrije i mmmmmm dorucak...


IMG_7356.jpg




IMG_7359.jpg


Troje gostiju je jelo hobotnicu po prvi put sinoc... Dogovorili smo da sljedeci put jedemo hobu s krumpacem, jer ipak hobotnica nije tako grozna kao sto su mislili.
27.04.2016 | 23:05
Zanimljiv recept. Pekarske varijante su domena moje drage pa ću joj predložiti da probamo ovo jednom.
28.04.2016 | 06:32
Zanimljivo pripremanje. Moram to isprobat
28.04.2016 | 06:49
Jebate, orehnjaca od hobotnice!
28.04.2016 | 19:41
orada na ploci od cedrovine u weberovom rostilju (drveni ugljen).
vrhunski





daska se namoci oko pola sata u vodi, riba na nju (losos je top u ovoj kombinaciji), i sve na dobro zagrijani (barem 250 stupnjeva) americki tip rostilja.
cedrovinu nece uloviti plamen kako je rostilj zatvoren, pa ce lagano dimiti i dati hranu posebu aromu.

inace pred cca 2 godine sam se zainteresirao za barbecue i "smoukanje". kada se ima vremena biti na otvorenom par sati, i u intervalima provjeravati sta se zbiva sa rostiljem, ovo mi je odlicna zabava, a hrana koja se tako sporo pece na nizim temperaturama je sex cisti
28.04.2016 | 19:51
Tako i Švedi pripremaju ribu, samo oni lože neku mahovinu koja jako dimi, ali isto taj zatvoreni roštilj. Meni osobno je to prejak okus dima i takoreći ni ne znaš da li jedeš ribu, meso ili drvo.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 36 minuta
  • MBPruleZ: Mislim da ne ta fora s koberzijom u eSIM bila i na nekoj od inačica iOS18 znam da sam probao i ništa dobio poruku da Operater to ne podržava
  • VanjusOS: tko će prvi probati da li to radi?
  • VanjusOS: ljudi, da li je netko primjetio novu opciju na postavke - mobilne mreže - "konvertiraj u esim"
  • hal9000: Ne sviđa mi se sučelje novog Mac OS-a :/
  • Borisone: Nema ni na HT-u.
  • MBPruleZ: Jel Vam radi RCS na iPhonima (iOS >=18). Ja sam na Telemachu, eSIM i nema opcije da se uključi
  • drlovric: Ma ide to bez problema. Ja sam uvijek azurirao sve strojeve prvi dan. Nisam imao problema, ali generalno nije pametno :)
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgleda da izlazi oko 19.00 sati po našem vremenu. Očekuje ze velika gužva prilikom downloada
  • dpasaric: Možda za neki nebitni stroj za početak...
  • dpasaric: Ne znam, ja ne bih žurio. :)
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO