Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


04.01.2015 | 11:30
Da, iz Vinkivaca ali sam u Novome cca tri puta godisnje.U 6,8 i 10mj. sam tamo na godisnjem pa onda slobodno vrijeme pecam. Ulov nikad nije zajamcen ali to me ne dira,bitno je biti na vodi i probati. Jos jedni pitanjce...da se peca sa ovog vanjskog dugackog doka ili sa ovih unutarnjih sto tvore kao slovo E,ili je potpuno svejedno? Smije li se tu slobodni kretati ali na vlastitu odgovornost jer je zabranjen pristup? Si probao kad ovdje pecati. Ovo sa propadanjem mamca bez olova i ja radim u Novome. Bulo par dobrih pecanja ali nista vani. Jednom pao mali branko id cca 500g. Inace tako i na tijesti isto pecam pa sam znao dobiti i oradu ali najcesce predvece idu kao lude bube.
04.01.2015 | 11:38
Tja, jučer je bio pohani morski pas ali zato je danas na rasporedu "Kraljevski Hazenfefer". Njofra se nebu ljutil.

Hazenfefer.JPG
04.01.2015 | 11:40
Da te inače ispravim, mada to za raspravu nije toliko bitno, to se zove lukobran a ne dok. Jbg, građevinar sam po struci pa me to sili da te ispravim. Dok ti je mjesto gdje se vrši gradnja, popravak brodova ili nešto treće. A lukobrani/valobrani imaju svrhe zaštite luke ili nekog područja od valova.
Preporučam ti odlazak u 6 ili 10mjesecu. Listopad je daleko bolji. Provedi bar tjedan dana na njemu, bar svaki drugi dan. Imat češ zagarantiran ulov bar u dvije prilike, a na tebi je da shvatiš zašto je baš taj dan grizlo. I izbjegavaj period kad je puni mjesec. Najbolje je mlađak i prva četvrt. Tako da si tada planiraj odlazak.
Više od ovih informacija nedam.
04.01.2015 | 11:55
Da nije sve u znaku riba, malo sam si uredio pušnicu.

image_2015-01-04-2.jpg


image_2015-01-04-3.jpg


image_2015-01-04-4.jpg
04.01.2015 | 11:55
Hvala na pomoci, ali nisi mi rekao dali je tu slobodan prolaz ili ne, da ne dobijem kakvu kaznu
04.01.2015 | 12:11
U svim lukama je zabranjen ribolov, tako da je i u ovoj. Policija tolerira i ne daju kazne, ali dozvolu moraš imat. Bio je neki period od nekoliko mjeseci da su branili ribolov, pa su opet dopustili.
04.01.2015 | 13:07
blog.dnevnik.hr/blogodneverina/2009/07/1...-longo-opet-nas.html
Riječani taj lukobran zovu Molo Longo (dugi mol, tj. dugi gât). Definitivno nije dok, ali nije dxdandy prvi koji ne razlikuje dok od gata od lukobrana od valobrana pa ćemo mu oprositi. Jedino nisam shvatio zašto je "novi" (napisao je dxdandy "onaj novi dok")?
Molo longo je dio našeg grada, bit će, evo još malo, pa 100 godina. Evo jedne fotografije snimljene s njega, još ranih 20-ih godina.

Pitanje o tome da li je slobodan prolaz je na mjestu jer do prije 4-5 godina - nije bio. Cijeli Molo Longo je bio iza granice carinske zone i građanstvo nije smjelo slobodno njime šetati. Ali danas je potpuno slobodan i popularna je šetnica.

Ne znam da li je John mislio da se lovi s unutarnje strane (u lučkom prostoru) ili s vanjske, ali znam da *ja* zasigurno ne bi nijednu ribu ulovljenu u riječkom poratu (ili ikojem drugom) išao jesti. Ribiči uglavnom zabacuju na vanjsku stranu, prema Cresu, recimo to tako. Siguran sam da i u samom poratu ima ribe, čak i krupnije, ali isto tako sam siguran da ne valja za jesti.
04.01.2015 | 13:11
jzelko kaže:
Tja, jučer je bio pohani morski pas ali zato je danas na rasporedu "Kraljevski Hazenfefer". Njofra se nebu ljutil.

Hazenfefer.JPG



Fino izgleda. Mi kunića obično spremamo u saftu od crnog vina, grožđica i suhih šljiva.
04.01.2015 | 13:12
JOHN kaže:
Da nije sve u znaku riba, malo sam si uredio pušnicu.


Impresivno. Koliko vas ima u familiji? Mislim - kad to sve pojedete - tolike kobasice, pa onolike ribe...
04.01.2015 | 13:13
Ma dobra je svaka riba od tamo, samo bi i ja izbjegao recimo ciple, ušate, orade i brankose.
04.01.2015 | 13:25
smayoo kaže:
JOHN kaže:
Da nije sve u znaku riba, malo sam si uredio pušnicu.


Impresivno. Koliko vas ima u familiji? Mislim - kad to sve pojedete - tolike kobasice, pa onolike ribe...


Četvero.
Manje-više što ja ulovim ribe i osušim mesine, gotovo četvrtinu do pola podijelim rodbini i prijateljima. Ribu jedemo doma bar dvaput tjedno, a ja se dodatno na poslu pocastim bar jos jednom. Pojede se toga dosta na moru, po rođendanima, uredu, gradilištima. Meni nije problem napravit, održavam tradiciju kad nitko drugi neće u obitelji, a drugima ukusno za pojesti.
Eto od prošle godine ostale mi 4 kobasice a bilo ih 50. Stime da špek i vratinu ove godine nisam radio, prosla godina je bila lekcija(pretopla godina). Nadam se da ce se ove godine bar neko duze vrijeme zadrzat hladniji ciklus jer i ova bas nije bajno krenula. Obicno sve to radim krajem 10-og ili u 11-om, ove godine sam to odradio iza Božića. Tada su tek prvi put nastupili prvi minusi u Zagrebu.
04.01.2015 | 13:28
smayoo kaže:
jzelko kaže:
Tja, jučer je bio pohani morski pas ali zato je danas na rasporedu "Kraljevski Hazenfefer". Njofra se nebu ljutil.

Hazenfefer.JPG



Fino izgleda. Mi kunića obično spremamo u saftu od crnog vina, grožđica i suhih šljiva.


A gulaš sa lovačkim knedlama od starog kruha? Tu zekonja kod mene ima najviše ocjene.
04.01.2015 | 13:57
Ma već smo ga papali na tko zna koje načine. Ovaj put sam zaželio spartanski, samo najosnovnije začine i vino. Za prste lizat. Koji put se treba vratiti na jednostavne pripreme. Nedavno sam imao patku sa dosta dodataka i medom te je ubilo okus patke.
11.05.2015 | 19:50
Vrijeme je da malo "trgnemo" ovu temu!
Proljeće je, zeleno je svuda oko nas, pa evo i na tanjuru!
Francuzi bi rekli "quiche", Alzašani "tarte", primjereno - proljetno-povrtni. Nije za vegane, ali jest za vegetarijance. No jamčim da je jako ukusan i mesojedima.

DSCN9139.JPG


Nakon što je bio ispečen, nestao je nevjerojatnom brzinom, nitko se nije sjetio slikati. Zato prilažem samo fotku prije ulaska u pećnicu.

Domaće prkho tijesto (moja draga je majstor u tome)
Lagano na maslinjaku i bijelom vinu podinstana mlada tikvica na ploške s mladim lukom na štapiće
Posloženo u ispečeno tijesto, preliveno mješavinom kiselog vrhnja i jaja
Po vrhu posložene blanširane divlje šparoge.

Njam!
14.09.2015 | 06:06
ImageUploadedByTapatalk1442214645.091521.jpg

Evo jučerašnjeg ručka. Crni rižoto pa poslije fete od palamide u lastovskoj salsi.
14.09.2015 | 06:58
Veliki like za palamidu.
04.10.2015 | 05:27
malo iz sirokog repertoara
ImageUploadedByTapatalk1443940452.996076.jpg

ImageUploadedByTapatalk1443940542.013491.jpg


u zdravlje
04.10.2015 | 13:29
Megalajk!
04.10.2015 | 16:11
Može i malo "umjerenije" kao ovo moje za doručak.
-Domaća slanina na kockice
-Zimska (češka sa češnjakom) na kockice
-Sir polutvrdi na kockice
-manja glavica luka narezano na komadiće
- dva režnja češnjaka usitnjena
-malo papra
-malo soli
-zalito na kraju sa bučinim uljem

DSC_0113.JPG


Toliko mi je bilo dobro, da sam se pred sam kraj sjetio slikati, inaće ne bih imao šta.
10.10.2015 | 13:30
Riba u krupnoj soli.

Vjerojatno Vas dosta ljubitelja znaju za ovaj način pripreme bijele ribe( a može i druga), no za one koji ne znaju evo jedan primjer od ulova do tanjura.Specifičnost ovog načina pripremanja ribe je taj što riba maksimalno zadržava svoj prirodan miris, okus i perfektnu mekoću mesa bez dodataka ulja i kojekakvih začina koji umanjuju njezin prirodan okus. Meni jedan od dražih pripremanja.

Riba(orada) je ulovljena krajem kolovoza, neka tajna pošta na lošinju. Ulovljena je na surf štap, ješka je cijela srdela, bez olova. Borba je trajala par minuta a krenula je točno u 9:10(malo neobično za oradu jer voli ranije zorom ili kasno popodne)

Primjerak je to od 1.245kg, taman za moje dvoje djece, suprugu i mene. Šteta što je ulovljena zadnji dan kada smo se vračali u Zagreb jer ju je ovako najbolje spremat dok je tek ulovljena(znači isti dan). No bila je šokirana (naglo smrzavanje na -30 do -50°C) i spremljena za siguran put ka Zagrebu.

IMG_9526.JPG


Prilog/zi IMG_9536.JPG nije/su pronađen/i



IMG_9545.JPG



Recept je jednostavn. Na ovu masu ribe treba 2.5kg krupne soli i, tri bjeljanka i 1.5 dcl vode. Sol, bjeljanjak i voda se zamješaju kuhačom i krenemo raditi podlogu za ribu u debljini 0.5 do 1.5cm. Na podlogu stavljamo ribu i prekrivamo je istom smjesom soli u deblji stjenke do 1.0cm.
IMG_0202.JPG


IMG_0204.JPG


IMG_0205.JPG


Kada je riba pripremljena, ugrijati pečnicu na 200°C i peči ju 50 min.

Kada ju poslužujete, otuči tvrdu koricu laganim lupkanjem. Nakon što se odstrani ljuska od soli, možete lagano nakapati domaće maslinovo ulje.
IMG_0209.JPG


Za prilog poslužite kuhani krumpir, blitvu i češnjak. Može i nešto drugo. Mnogi uopće ne poslužuju prilog jer se želi uživati isključivo u ribi.
IMG_0210.JPG


Ribu ne morate odmah izvaditi iz čahure od soli, vadite po male komade i uživajte.
IMG_0211.JPG



Dobar tek!
10.10.2015 | 16:40
Majstore. Svaka čast!
10.10.2015 | 20:12
Hvala. Zaista je riba bila ukusna. Da sam bliže moru, bilo bi tako svaki tjedan.

Jedan mali dodatak, bilo bi dobro staviti papir za pečenje na protvan ispod soli, što ja nisam jer ga nisam imao.
02.02.2016 | 13:49
Ja se zabavljam pripremom. Komin sam malo doradio i preuredio za drugu namjenu, privremeno.click.email.vimeo.com/?qs=ff270841caf6f3...32385834dd427ce8b4a8

i epilog :

DSC_0056.JPG
02.02.2016 | 17:31
Čovječe... Do ovamo miriše!
02.02.2016 | 20:04
Fini komadi. Lajkam pečenicu.
I ja sam ponešto ubacio u pušnicu. Ovaj put je bila tijesna. Ubacim koju fotku za dan ili dva.
05.03.2016 | 16:28
Danas za promjenu pale kozice na buzaru (po prekmurski ) nakon skuša. Nije ostalo ništa osim drače za mačku.
Kozice.jpg
05.03.2016 | 18:45
05.03.2016 | 19:19
jzelko kaže:
Danas za promjenu pale kozice na buzaru (po prekmurski ) nakon skuša. Nije ostalo ništa osim drače za mačku.
Kozice.jpg


Neznam koju ja grešku imam, ali nema šanse da to pojedem, ili bilo koje plodove mora, rakove, školjke, jastoga...bilo što osim same ribe. Isto tako nemogu smisliti maslinovo ulje a mogu pojesti kilu maslina, nebitno jesu li crne ili zelene ?
05.03.2016 | 19:43
Ne možeš smisliti maslinovo ulje kad ti netko kaže da je u jelu maslinovo ulje, zar ne? Jesi li siguran da si uopće u stanju prepoznati da je u nekom jelu korišteno maslinovo ulje (a ne neka druga masnoća), ako je maslinovo ulje zaista kvalitetno (nije užeglo, nije iscijeđeno od maslina među kojima je već započelo truljenje, nije iscijeđeno od maslina koje su čuvane u morskoj vodi pa da ima previše joda i drugih soli unutra, itd.)?

Naime, moja stara cijeli život frkće nosom na maslinovo ulje, a kad dođe kod nas na ručak pojede salatu s limunom i maslinovim uljem i uopće to ne primjeti. Jer njoj zapravo ne smeta maslinovo ulje, nego LOŠE maslinovo ulje.

Što se tiče rakova i školjaka, to nije čudno. Dosta ljudi je alergično na njihove bjelančevine, u većoj ili manjoj mjeri. Ako osjećaš gađenje na te namirnice, slušaj svoj organizam i ne jedi ih, jer si vrlo vjerojatno alergičan. Nisi napisao - jedeš li glavonošce? Lignje, sipe, hobotnice...?
05.03.2016 | 21:31
smayoo kaže:
Ne možeš smisliti maslinovo ulje kad ti netko kaže da je u jelu maslinovo ulje, zar ne? Jesi li siguran da si uopće u stanju prepoznati da je u nekom jelu korišteno maslinovo ulje (a ne neka druga masnoća), ako je maslinovo ulje zaista kvalitetno (nije užeglo, nije iscijeđeno od maslina među kojima je već započelo truljenje, nije iscijeđeno od maslina koje su čuvane u morskoj vodi pa da ima previše joda i drugih soli unutra, itd.)?

Naime, moja stara cijeli život frkće nosom na maslinovo ulje, a kad dođe kod nas na ručak pojede salatu s limunom i maslinovim uljem i uopće to ne primjeti. Jer njoj zapravo ne smeta maslinovo ulje, nego LOŠE maslinovo ulje.

Što se tiče rakova i školjaka, to nije čudno. Dosta ljudi je alergično na njihove bjelančevine, u većoj ili manjoj mjeri. Ako osjećaš gađenje na te namirnice, slušaj svoj organizam i ne jedi ih, jer si vrlo vjerojatno alergičan. Nisi napisao - jedeš li glavonošce? Lignje, sipe, hobotnice...?


Ništa od toga mi ne paše, ne da sam gadljiv, nego mi jednostavno ne ide. Što se tiče ulja, ja ga osjetim kad mi ga je pokojni stari samo malo pomješao s običnim uljem u salatu. Niti bućino ulje nemogu koje je idealno za npr. grah salatu. Nemam nikakav amonizitet prema tim jelima, niti sam gadljiv, ali mi nikako ne pašu. Šta je tome uzrok stvarno neznam, kao ni to da mi samo paše ulje od suncokreta ili biljno, znači ono najobičnije. Isto tako papriku obožavam, bilo pečenu ili sirovu, a kuhanu je nemogu smisliti, kad se naprave punjene paprike, pa pojedem sve osim same paprike.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 6 minuta
  • smayoo: Mraq. Ona ti je rekla da potpišeš ugovor s njima tako da ona ima manje posla. :D Jel plaćaš ti nju ili ona tebe?
  • bumbar: @Smayoo kaže knjigovotkinja, oni su ti najbolji
  • Dijete: a izgleda da ni tipkat ne mogu...
  • Dijete: @drlovric, ne mogu usporedit su mi ovo prvi...
  • smayoo: [link]
  • smayoo: Zašto si uopće potpisivao ikakav ugovor s njima?
  • bumbar: bog beta šaljem račune za općine i gradove1 sad bi oni meni naplatili 150kn pdv za otkazivanje usluge, kao da sam ja kriv za njihovu nesposobnost. sramota
  • smayoo: A što ti treba Fina za e-račun?
  • bumbar: FINA e-račun nema software ni nikakvu podršku za nas Mac korisnike!!!!
  • drlovric: Ja imam Airpods 1gen i dvoumim se kupit nove. Jesu bas toiliko bolje Dijete? :) (imam Bose NC ali su 3.5mm jack :/ )
  • smayoo: :)
  • Dijete: e pa Airpods Pro su do jaja...
  • arhitekt: ... bemti č ć :) :) ..... će da vježbam opet :)
  • arhitekt: smayoo :) :) .. joj daaa. Ugor... riba... asti miša...hm, ok, uvjerio si me... :) ćevape ću onda zaobići, Ugor zvuči kao odlično mjesto. svi ga hvale :) thanx :)
  • smayoo: Na ćevape radije pođi kad si u Bosni. U Rijeci - preporučam Ugora za razna jela od ribe po humanim cijenama ili za mesna - posjeti nedavno preuređeni Kokolo
  • smayoo: Meh... ne jedi ćevape u Rijeci ako imaš izbora. :) Ako ti je baš baš sila, još ti najbolji ispadne McChevap. :) Za banjalučke ti se možda svidi u "Banjalučki ćevap" na Rubešima (to je već zapravo Kastav, više nije Rijeka, ali eto...) :)
  • arhitekt: Gdje su najbolji čevapi u Rijeci?
  • Riba: Energyman, urudzbeni je zaprimio Vasu primjedbu!
  • smayoo: :). Energyman, javim ti se porukom
  • Bertone: Dobro je da se nije poteglo pitanje GDPR-a :D
  • energyman: Ako ima nacin kako mogu doprinjeti, samo javi.
  • energyman: Ne znam na koji način je J hostan ali govoriš kao da je potrebno 5 sati za implementaciju SSLa. Meni hosting provider čim dodam domenu automatski odradi sve za mene , ne moram ni misliti o tome :)
  • smayoo: Elem, da se vratim na bitno - želiš li nam pomoći i implementirati SSL?
  • smayoo: Energyman, Jabuönjak je volonterski projekt nekolicine entuzijasta. Ako si od volje primiti se posla, dapače, dobrodošao si! :) Ako, pak, nisi, prije nego kreneš flejmati, sjeti se da svi to što ovdje radimo, radimo volonterski, bez naknade, u svoje slobodno vrijeme, nakon što smo dali što smo dužni obitelji i poslu.
  • energyman: Uostalom, za objavu na oglasniku potrebn oje ostaviti OIB, zašto bi takav podatak trebao biti nekriptiran do J servera?
  • energyman: Nije mi janso uporno odbijanje implementiranja certifikata u vrijeme kada hosting provideri iste daju šakom i kapom besplatno. Barem ne bi morao stalno stiskati na proceed kada želim pristupiti na jabučnjak.
  • smayoo: Fakat. Zamisli da ti neko hackne account na Jabučnjaku. Čekaj, idemo približno zbrojiti milijarde dolara gubitaka koji bi nastali... :)
  • rusty: i dobro kako ćemo mi svi skupa naprijed kada nam jabucnjak nije na ssl-u? tsk tsk.. Kada browseri počnu plakat, jao jao
  • drlovric: Nisam stvarno znao da Hrvatska nema ATV . Kod mene je US account pa nisam ni provjeravao.
  • smayoo: Apple žičani miš (tzv. "sapun";)? Radi, ali ne radi horizontalni scroll.
  • ivan123123: Pozdrav! Može li se apple mouse koristiti na običnim laptopima, uz windowse?
  • ihorvat: sve što je iznad 3k je meni više nego odgovarajuće. Ima malo coatinga na ekranu ali ništa strašno kupio sam novi punjač početkom godine tako da onda može nadam se za 3500 otići ako ne i više, hvala na pomoći! :D
  • iLeo: Ja bi rekao prije 4-5K nego 3K
  • ihorvat: retina
  • smayoo: Retina ili non-retina?
  • ihorvat: koliko bi realno mogao dobiti za mb pro 15" 2012 sa 240ssd i7 8gb ram? Može 3000?
  • smayoo: Vjerojatno taj što se ATV usluga u Hrvatskoj službeno ne nudi? :)
  • drlovric: Sto bio razlog da ATV ima slovenske, madjarske i bugarske titlove, ali ne i hrvatske? :(
  • Zdravac: Da, istina.
  • Dijete: nije sve u reziserima, ima nesto i u producentima...
  • Zdravac: Ja ogledao prvu epizodu See, i naravno, sve moraju zajebati sa glupim vulgarnim i neobjašnjivo nepotrebnim scenama gdje ubiju svu čar pustolovne akcije. Stvarno ponekad ne razumijem tu potrebu režisera da idu baš za extremima.
  • stefanjos: for all man kind i moring show su meni odlicni. nemam predispoziciju za free, ali razmisljam si uzet pretplatu, ali malo mi je toga za cijenu koju mi se nudi s obzirom da sam zadovoljan i netflixom
  • drlovric: Dobio sam evo 12 mj ATV pretplatu uz novi iPhone 11. Jel ima nesto vrijedno za pogledati tamo? Neka preporuka? :)
  • dpasaric: Evo imate osvrt, pa javite dojmove u komentarima!
  • energyman: Ovo je predivno, konačno i base specka vrijedi nešto. Ide moj 2017 MBP na prodaju uskoro :D
  • stefanjos: znam za us$, trazim davorovu preracunutu cijenu s marzama :D
  • drlovric: $2800
  • stefanjos: koliko je base_ napokon nesto sto bi mogao uzeti kad mi crkne early 2013 retina 13 >(
  • drlovric: Bice eto najverojatnije moj MBP 2018 na prodaju uskoro, ako nekoga bude zanimalo :)
  • drlovric: Meni se ovaj laptop svidja. Vjerojatno cu ga kupiti 16/32GB sa 1TB SSD. Al ne mogu da vjerujem da u 2020. godini jos uvijek imaju 720p front cameru. Facetime stvarnno izgleda jadno :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.87 Seconds

Provided by iJoomla SEO