Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


28.04.2016 | 20:49
Ovako Švedi pripremaju ribu...

28.04.2016 | 21:32
Lako za to. Kad smo kod Šveda i ribe...
28.04.2016 | 21:42
E, a onda, čisto da ne bude zabune. Oni to stvarno vole jest...
14.04.2017 | 11:48

14.04.2017 | 13:16
Nisi fer.
Jel bio bolji pic ili orada?
14.04.2017 | 14:35
Nije pic, nego ovčica. Četiri orade, jedan fratar i jedna ovčica. Ovčica (nomen est omen, jel... ) pase posidoniju pa se to uvijek malo osjeti u mirisu i okusu mesa, a fratar i orada su mesojedi, tako da je načelno orada (i fratar) uvijek bolja od ovčice (ili arbuna, koji čeprka po pijesku). Ali meni taj specifičan "šmek" travojeda ne smeta. Tako da sam ja riješio ovčicu. I oradu.
14.04.2017 | 14:56
Ovčica meni jedna od boljih riba, ali ona se hrani čeprkajući po pijesku kao trlja... dobar tek;-)
14.04.2017 | 17:44
I bio je!
14.04.2017 | 17:48
Nekak mi se iz mog kuta činilo kao da je pic zbog ovih šara. Al ovčica je po meni, pogotovo na gradele, daleko bolji izbor nego orada.
Od prave(divlje) orade meni su draže mnoge druge ribe koje većina ljudi ni nezna ili je zaboravilo na njih. Recimo sarag, fratar, frankul, pagar, pic, ovčica, salpa.

Ljudi kad uđu u ribarnicu uvijek kupuju krivu ribu, onu koja je u pravilu iz uzgoja. A ono što valja, gunđaju da kakve su to ribe. Bar je tako kod nas u Zg.
14.04.2017 | 19:10
Pa i u Rijeci je slično. Puno se ljudi ovdje rodilo i odraslo kraj mora, a nisu nikad ni glavoča iz njega izvadili. Pa onda ne mogu ni znati koja je riba bolja. Meni osobno je najvažnije da je riba svježa. 100x bolja je svježa srdelica od neznamkakvog zubaca, šanpjera ili čega već. A ako je sve svježe, moji osobni favoriti su čač, ranj, škarpina i grdobina
14.04.2017 | 20:00
Uh, ranj je odličan, samo je u zadnje vrijeme teško ulovit da je duži od 20cm.
Imao sam jednom dobar ulov, kombinaciju nekoliko ranja i iglica. Odlično si pašu po okusima. Još kad se sjetim prvog ulova i upoznavanja, da nije bilo šogora i galame prije no što sam ga htio primit rukom, tko zna kako bi završilo.

Ja, odnosno moji ukućani, uglavnom jedemo ono što ja ulovim ili što nam šogi pošalje zimi. U biti, ja u ribarnicu idem samo po ješku. Ne volim kupovat ribu u ribarnici. Ali ono što kupujem je srdela i inćun sa plivarice, pišmolja, lignje s koče. Inćuna bez beda očistim, na kruh, malo iscjedim limuna i to mi je vrh. Neki vele da im je to odvratno, al meni nevjerojatno paše.

Brudet od škampi i školjaka. E to sam u stanju sam pobit 2-3kg bez problema. Samo stavi lonac i kruha ispred mene i vrati se za sat vremena. Na to sam definitivno slab i ne postoji jelo koje je bolje od toga.
14.04.2017 | 21:13
To će onda biti buzara, a ne brodet. Ali slažem se. I ja sam na to slab. Ni kruh mi ne treba. A što se sirovih stvari tiče, iz Jadrana, samo da je iz čistog mora i svježe, nema što nisam sirovo barem probao. A ono što često i rado pojedem sirovo (ili, ajde, termički neobrađeno) je - priljepak, volak, dagnja, vongola, srdela, inćun, kozica (gamber), škamp, ježinac (onaj s kratkim bodljama - ali to nisam već dugo - nekako se ustručavam kad vidim koliko ih je malo ostalo).
15.04.2017 | 12:29
Bas me zanima hocete prepoznati ovu ribu… Uklonili smo glavu i peraje radi teze identifikacije.

15.04.2017 | 12:54
Da, naravno! Latinsko ime je Sus Femoris. Po narodski - Svinjska noga. Kapitalni primjerci dosežu i do 25 kg. Loš je plivač pa se može lako uloviti bez ikakvih posebnih ribolovnih alata. Znalci je najviše vole sušenu pa kuhanu. Slično kao bakalar. Obično se i jede dan-dva nakon bakalara.
15.04.2017 | 13:05
smayoo kaže:
To će onda biti buzara, a ne brodet. Ali slažem se. I ja sam na to slab. Ni kruh mi ne treba. A što se sirovih stvari tiče, iz Jadrana, samo da je iz čistog mora i svježe, nema što nisam sirovo barem probao. A ono što često i rado pojedem sirovo (ili, ajde, termički neobrađeno) je - priljepak, volak, dagnja, vongola, srdela, inćun, kozica (gamber), škamp, ježinac (onaj s kratkim bodljama - ali to nisam već dugo - nekako se ustručavam kad vidim koliko ih je malo ostalo).


Ma može bit i brudet i buzara.
23.07.2017 | 10:19
IMG_7592.JPG

Jučerašnji ručak. Glad je bila velika, a miris predivan pa smo smetnuli s uma slikati kad je bilo gotovo... Pripremili smo ih u pećnici, poklopljene, s krumpirima i tikvicama, u vinu i maslinovom ulju.
23.07.2017 | 13:21
Siguran sam da je bilo prefino!

PS
Za nas kontinentalce, mogo si napisat koja je to riba!?
  • Hammer
  • Posjetitelj
23.07.2017 | 13:31
Zdravac kaže:
Za nas kontinentalce, mogo si napisat koja je to riba!?


Pa riba je kontinentalna - to je pastrva.
23.07.2017 | 13:45
Tako je! Potočna pastrva, iz uzgajališta kod Broda n/K, koje ima prirodnu struju vode iz Kupice.
23.07.2017 | 14:27
Pa tamo smo išli po klopu stalno kad bi bili u Belom, vlasnik se zove Homer ako se ne varam, i ima dva ili tri bazena - uz domaće drži i Kalifornijske pastrve, jel tako - one žute?
Te nisam nikad probao...
Ali dobre su, pogotovo na gradele, uh!
23.07.2017 | 15:07
Ne znam kako se zove gazda, uzgajalište se zove Homer jer je nekad bilo u tom selu, kraj Lokava, na jezeru.
Ima i kalifornijske. Te su jeftinije, isto su fine, ali potočne su meni puno bolje.
23.07.2017 | 15:12
Gjuroo kaže:
Bas me zanima hocete prepoznati ovu ribu… Uklonili smo glavu i peraje radi teze identifikacije.



Uklonili ste glavu i peraje, ali niste uklonili udicu. Kako nema glave, a udica je ostala, netko bi vas mogao tužiti za krivolov
23.07.2017 | 15:13
hehehe, a jbg, ja se držim kulena, kobasice čvaraka, ribe vidim samo pečene.

EDIT:
BAŠ ko ova "riba" iznad!
24.07.2017 | 03:23
smayoo kaže:
Ne znam kako se zove gazda, uzgajalište se zove Homer jer je nekad bilo u tom selu, kraj Lokava, na jezeru.
Ima i kalifornijske. Te su jeftinije, isto su fine, ali potočne su meni puno bolje.

E to nisam znao. Ja sam (Simpsoni valjda ) mislio da se gazda zove Homer. Još se čudim, Homer?!? A šta sam znao, balo mali... Još sam mislio da su kalifornijske super, kao Kalifornija i to, Amerika i mora biti izvrsno...
A onda sam odraso...
24.07.2017 | 07:10
Fini komadi. Ja već odavno nisam jeo pastrvu. Valjda 10-ak godina. Jednostavno nisam miljenik slatkovodne ribe. Al su moji još za mog djetinjstva znali pripremat pastrvu i to mi je bila ok riba.
Svojevremeno, u nekim prigodama, moj diša zna u firmi složit riblji fiš ili tako nešto. Som, smuđ, šaran i još koja riba. Sve po jednoj recepturi iz nekadašnjeg mu Instituta Geoexpert. Tamo se to u laboratorijima za ispitivanje znalo pripremat na tjednoj bazi. Uvijek je znao reči, da su to bila vremena. Izdvojio bi soma u toj pripremi. Za polizat prste.
Recimo znao sam pojest jegulje i žablje krake u hercegovini, no isto tako je to bilo davno kad sam zadnji put jeo. Slabo idem dole zadnjih 10-15 godina, možda sambio tri-četiri puta. Al su jegulje i žabe bile vrh.
24.07.2017 | 07:11
Ovi Švedi gore su ludi!
A koje jelo ne smije jesti japanski car?
Ribu za čije čišćenje i pripremu se kuhari školuju po sedam godina.
24.07.2017 | 07:19
Japanaci su priča za sebe, to su vrhunski stručnjaci za noževe i pripremu ribe. Rekao bi kultura za sebe. Dosta sam čitao i gledao o pripremi hrane(riblje). To je jača nauka. Čak sam si naručio prije par godina nož(gyuto) i brusne kamene. To se nemože usporedit s našim(zapadnim) noževima i brusnim kamenima. Isto tako nauka za sebe. Još mi je u cilju nabaviti Deba i I Petty. Dan danas nož reže ko britva, naravno uz pravilno održavanje. Posebni materijali, način brušenja, kut oštrice, vrste noževa ovisno o vrsti materijala i o namjeni, broj slojeva kada se kuju, legure. Ma čudo.
Deba, Gyuto ili Santoku, Petty i Nakiri su set noževa koji bi trebao imati svatko tko voli kuhinju iz vlastitog aranžmana. Imaju oni nekih 15 vrsta osnovnih noževa ali to prelazi u sfere profesionalnog kulinarstva.
Noževi su skupi, pogotovo od cijenjenih majstora koji ručno kuju noževe, al su definitivno valjda izdržljivi za života.
24.07.2017 | 09:18
Kao i katane među mačevima, mada je katana zbog savijenosti više sablja nego mač.
Ali prije nego što su Europljani otkrili daleki istok, puno bolji čelik u srednjem vijeku od domicilnih engleskih, španjolskih i ostalih zapadnoeuropskih kovača viteškog čelika - su radili Muslimani, ali ne svi - nego oni u Damasku, Siriji. Dan danas se zna da je Damascus steel puno bolje održavao oštrinu od klasičnih europskih kratkih, kopilanskih i dugih mačeva.
Uvjeti nisu bili bitni, (vlaga, suša) - način izrade čelika je. U istim uvjetima europski bi se čelik otupio puno puno prije od damaškog.
A onda smo otkrili Japan, pa poslali svećenike tamo da pokrštavaju ljude i šire "pravu vjeru". I nikad nisu napravili ništa jer bi ih shogun sve preobratio na njihovu vjeru.
Ali dan danas ne znam jer oštrinu više zadržava taj famozni Damascuc steel ili Japanski čelik. Nigdje nisam našao podatak, ali nekako sam uvjerenja da je ipak Japanac oštriji. Mislim, kad mi tip prepolovi bejzbol lopticu koja mu u full speedu izletava iz onog automata, a on ih sječe jednu za drugom - e to je već umjetnost...
JOHN - žablje krakove sam jeo isto ko klinjo u Lokvama, tamo imaju jednom godišnje neku feštu povodom toga. Ali jegulje NIKADA nisam probao. Frend čiji je stari iz Metkovića mi je objasnio da ili su masne ili super, šanse su 50:50 kako ćeš naletiti na koju - a meni se želudac okrenuo. Isto i na puževe. Ne znam - neku hranu na sam spomen odmah ocjenim lošom, a možda sam totalka u krivu...
Predodžbe, jbg...
24.07.2017 | 09:54
Katana je ipak mac. Kod Japanaca izrada katana ima posebno mjesto u kulturi. U Damasku su radili hladna oruzja za rat, a bogatasi su davali ukrasiti ta oruzja.
Rukovanje katanom je isto umjetnist i uci se ocito godinama. Katana se kuje i do 6 mjeseci i zavrsno uranjanje u vodu daje joj karakteristican savijeni oblik. Koji puta se ne savine kako treba i baca se i sve ispocetka.
Koliko sam shvatio, postojali su majstori za izradu katana koji su radili iskljucivo za jednu obitelj ili dinastijui ti su danas vrlo vrijedni jer ih nema mnogo. Drugi su radili za vise njih pa nemaju veliku vrijednost. Pa i imena im daju sto mi govori koliko su bili vezani uz katane.
24.07.2017 | 10:23
Sve stoji što si reko Žabac, a znaš što sam neki dan skužio - a gledao sam filmove valjda tri puta oba. Čije žuto odjelo Uma Thurman nosi u Kill Billu? Od Brucea Leea, to pojma nisam imao - ali on je nosio istu žutu trenirku sa crnom crtom s strane (onu bajku s pokoljem od Tarantina na stranu - ali odijelo je očigledni homage Bruceu, kada shvatiš o čemu se radi.)
A kad smo kod ping ponga, ima na You Tubeu video di on nunčakama igra ping pong protiv kineskog prvaka - i pobijedi ga!
Video je crno bijeli - ali obrati pažnju na trenirku i skužit ćeš da je ISTA

Meni je njegova najjača izjava " be the water, my friend, become the water"
I gledaj kako frajeru zapali pljugu poslije u istom videu, pa ja bi se USRO!!!
P.S. A ovo da se rukovanje katanom uči godinama, uči se cijeli život praktički. To su bili samuraji, njihov je general bio shogun koji im je zapovjedao kamo i šta da rade jer je car bio živi Bog i nije im se direktno obraćao. Ali bilo je pobuna i ratova i među njima, a znak da su pobijedili bio bi odsijecanje glave. Ali vjerovali su da je duša čovjeka u utrobi, zato i ona kraća verzija za (mi kažemo hara kiri) - a oni nekako drugačije - sepuku mislim. Uglavnom, ako pobijeđeni samuraj prije napravi sepuku nego što mu pobjednik odrubi glavu, on više nema pravo na to jer si je ovaj časno oduzeo život i ne smije mu odsjeći ni vlas sa glave... Niti se ta smrt smatra njegovom pobjedom.
Da se ne pomiješa sa pravilno izvedenim samoubjstvom, gdje si tip napravi sepuku jer je nešto sjebo, a iza njega stoji čovjek kojeg je on izabrao (i on ima svoj naziv - ne znam ga sada) i nakon što si napravi križ u trbuhu, ovaj otraga mu s katanom odrubi glavu da se ne muči. Časna smrt, kao.
Mislim da je zadnji tko je to u Japanu napravio javno bio njihov ministar rata nakon Hirošime i Nagasakia, kada je Hirohito potpisao predaju. Od tada mislim da je čak i zabranjeno, ali nisam ziher.
Kako bi Sun Tzu rekao, umjetnost ratovanja...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 14 minuta
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.
  • hal9000: Ako ne revolucionaran (a siguran sam da bi ih bilo), što god da je, bilo bi bez kompromisa i jednostavno radilo bez je*emti.
  • VanjusOS: sve nas zanima što bi bilo da je još poživio... da li bismo imali još koji revolucionarni proizvod? ja sam uvjeren da bismo imali i više od jednog..
  • hal9000: @VanjusOS: Ah, kad se sjetim Jobs-a i kako je dobro vodio Apple, dođe mi da sada zaplačem. Kako u zezanciji znam reći: "Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno!"
  • VanjusOS: jučer bila godišnjica Jobsove smrti - zar nitko nije se sjetio toga?
  • dpasaric: Vidim da vam treba više ljubavi, pa nešto s puno pozitive... :)
  • dpasaric: Novi članak na naslovnici! :)
  • drlovric: Ako imamo nekog vlasnika pausalnog obrta, molim da mi se javi. Hvala.
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P
  • drpongrac23: @Bertone - evo vidiš, baš suprotno. MS Office na PC-u radi daleko brže i uglađenije nego na Mac-u. Baš si fulao od prve :)
  • Yonkis: jer jabučnjak nije optimiziran ;/
  • ping: Zašto na iPadu ne mogu skrolat u vikalici?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, hal9000, Riba, temeljnik, Tito, zoranowsky, Anonimci (360)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.50 Seconds

Provided by iJoomla SEO