New MacMini 2014
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

New MacMini 2014


04.09.2014 | 16:31
Pozdrav svima!

Novi sam na forumu i ovo mi je prvi post. Pisem sa iPad mini1 jer mi je racunalo otputovalo na smetliste. Presudilo mu nevrijeme,srecom samo je to otislo od tehnike. E sad da predjem na svrhu ovog posta. Vec nekih godinu dana planiram prelazak na mac os i evo sada i razloga jer staro racunalo vise ne radi. Pratim vec neko vrijeme strane medije i nikako se dokopati neke konkretne informacije. Kada dolazi novi mac mini? Nekako sam se odlucio za njega. Mogao bih ici i na iMac ali mislim da nema potrebe. Imam odlican LG monitor sa IPS matricom koju dijele i neki modeli dell-ovih monitora i jos neki dr. Jedina mana mu je sto nije fullHD vec 1680x1050. Dalje od periferije imam za mene odlicnu wireless Logitech tipkovnicu i mouse pa ni to ne bih mjenjao. Jedino sto me muci je datum izlaska novog mac manija ako uopce izlazi novi model pa vas zato molim da podijelite sa mnom neku info ako imate.
Ne mogu cekati sad pola godine za nabavku racunala. Na nekom siteu sam nasao da mac mini izlazi u 10.mj. i to mi je prihvatljivo za cekati. Znaci kad ga najave i ako ga stvarno najave u tom mjesecu, mogao bi biti u RH nakon toga za 2-3 tjedna. Isao bih na najjaci model koji bude dostupan bez obzira na cijenu.
E sad druga stvar koja me malo muci iako sam procitao stranica i stranica o macovima, dali ici na iMac ili mac mini. Na iMacu me muci taj njihov usb hub koji je na straznjoj strani i kako onda do njega doci iako mi je ako nista drugo design odlican. Imaju li iMacovi problema sa pregrijavanjem? Kakav je stvarno monitor,dali je refleksija jako izrazena! Tenutni monitor koji koristim je mat pa nema refleksije i to mi odgovara. Koji je tisi imac ili mac mini. Negdje sam procitao da se ne treba tj. da nema potrebe za gasenjem,dali je to istina. Nisam ni ovo racunalo bas nesto gasio...recimo svakih par dana ili jednom tjedno.

Ovo bi bilo za pocetak nekoliko pitanja, a biti ce ih jos i molim vas za vase cijenjeno misljenje.

THX !!!

P.S. bas sam se raspisao, sorry
04.09.2014 | 16:46
Na ova pitanja o iMacu ti baš i ne mogu odgovoriti jer ne posjedujem jednog... Što se tiče Minija, ja imam model iz 2011. sa AMD grafikom i mogu reći samo lijepe stvari o stroju, radi kao urica. S vremenom sam nadogradio RAM na 16 GB i ubacio SSD... Što se novog Minija tiče i datuma njegovog izlaska... To zapravo nitko ne zna, možda saznaš ako znaš nekog tko poznaje Tim Cooka... Može izaći sutra, a može više uopće ne izaći. Nekakva optimistična procjena je 10 mjesec, dok drugi kažu sljedeće godine, kad izađu novi Broadwell procesori... Ali sve su to nagađanja...
E da, dobrodošao...
04.09.2014 | 17:08
Evo ja osobno imam late 2010 iMac model sa dodanom memorijom i SSDom. Što se pregrijavanja tiče o tome nema ni govora (barem ne kod mene), a glasnoća ne postoji (čak i kod igranja).

Refleksija kod ovog modela postoji, ali je iMac kod mene tako pozicioniran da se ne primijeti pa je u biti kao i da ne postoji. Kod novijih modela je to dodatno smanjeno za 75% (ako se ne varam) tako da mislim da to uopće više nije upitno. Što se tiče pristupa USB portovima možeš na stražnju stranu spojiti usb hub koji će ti biti dostupan bilo gdje na stolu. Također ako naručiš iMac sa full size tipkovnicom ona ima 2xUSB 2.0 a lijeve i desne strane za lagani pristup. Kod mene upravo zbog toga nema potrebe stalno zalaziti na stražnju stranu iMaca, a povrh toga iskorištena su 3/4 porta konstantno.

Što se gašenja računala tiče (u smislu shutdown) to kod maca ja osobno ne radim. Sleep je way to go
04.09.2014 | 17:13
dxdandy kaže:
Pozdrav svima!

Novi sam na forumu i ovo mi je prvi post.


Dobro došao!

Jedino sto me muci je datum izlaska novog mac manija ako uopce izlazi novi model pa vas zato molim da podijelite sa mnom neku info ako imate.


To čekanje nekog potencijalnog novog modela nema baš puno smisla. Stalno izlazi neki novi model. Sadašnji model ne može biti puno slabiji od novog modela. Mini je entry level Mac. Nema na njemu revolucionarnih promjena.

dali ici na iMac ili mac mini


Za nekakvu normalnu kućnu uporabu - Mini. Uvijek Mini. iMac je nepotrebno preskup i jedina prava "prednost" (onima kojima je to bitno) je Q-faktor. Ništa, baš ništa drugo.

Imaju li iMacovi problema sa pregrijavanjem?


Ovi novi tanki - kako se sada čini - ne. No tek su godinu-dvije na tržištu. Možda još isplivaju neki problemi. Za sada se čini da su puno bolje pogođeni od prethodnog dizajna s kojim je bilo more problema.

Kakav je stvarno monitor,dali je refleksija jako izrazena!


Da.

Tenutni monitor koji koristim je mat pa nema refleksije i to mi odgovara.


Ako ti je to bitno, drži se onda njega u kombinaciji s Minijem.

Koji je tisi imac ili mac mini.


Jednako su tihi. U odnosu na prosječnu PC kantu ili neki plastiša-laptop - neusporedivo tiši. Toliko su tihi da prvih 2-3 godine korištenja nećeš uopće ni čuti da se iz njega čuje ikakav zvuk, dok ti mozak ne zaboravi razinu buke koju si trpio ranije...

Negdje sam procitao da se ne treba tj. da nema potrebe za gasenjem,dali je to istina.


Je. Samo sleep.

Nisam ni ovo racunalo bas nesto gasio...recimo svakih par dana ili jednom tjedno.


Imamo doma dva minija. Jedan iz 2007 i jedan iz 2010. Reboot bude par puta godišnje, kad neki update to zahtijeva (već vrlo rijetko jer su oba na 10.6.8 OS-u pa nema više ni updateova baš često), a ugasimo ih kad idemo na dulje od 2 dana od kuće (ljetovanje i sl.).
04.09.2014 | 19:59
Nisam naveo opcu svrhu novog racunala. Dakle treba mi za svakodnevo koristenje ( surfanje,torrenti amaterska obrada slike i lagajno editiranje vlastitog videa ). Nista zahtjevo ali zelim da ima snage kako bi me mogao sto duze posluziti. Ne igram se gotovo uopce ili tek povremeno a od igara koje volim zaigrati su zapravo vec dosta stare igre ( Mafia 1 & 2, Far Cray 1 i ponekad stari Collin McRea )...cak ni ne znam dali se te igrice tj. postoji li od njih uopce verzija za mac os. Ako i ne, nije neka tragedija jer cu zbog zene svakako morati staviti i windoze.
E sad kako eto ponekad volim zaigrati poneku igricu vidim da aktualni modeli imaju dosta slabu intelovu hd4000 graficku karticu i ne znam sa sigurnoscu dali je ona dovoljno snazna za takve podhvate. Racunalo koje sam do sada koristio je imalo ATI hd4670 graf. karticu kaja je sve to fino i sa lakocom gural. Kako sad vidim ovi novi haswell procesori furaju iris pro grafu i ona je po specama cak za barem 70% jaca od moje stare sto znaci da bi moga pogurati i te igrice bez problema. Kazem nije jako vazno ali u trenutku slabosti da se imam malo i zaigrati. Dijete sam commodore64 i bez obzira na godine volim se prisjetiti stariha dana i nekad lan partyja koje sam sa svojom ekipom znao organizirati i po sedam dana se ubijati igrajuci dok nesvisnemo od umora jer nije bilo odmora a opet alkohola i cigara i puno previse...ah ti mladi dani... .
Imate li mozda neki prijedlog za neki dobar monitor sa ips matricom 24".
Trenutni je 22" pa bih mozda samo dijagonalu promjenio i bilo bi zgodno da je dobrog dizajna jer se racunalo seli u dnevni boravak zbog oslobadjanja sobe za nadolazecu prinovu.
Eto istjeran sam iz svoje muske sobe u stanu a ovaj LG nije bas neki izgledom, samo dobru sliku daje. Radi se o modelu LG W2220P .
Moj je kompletno crni i bolje izgled od ovoga ali bih htio vecu dijagonalu i bolji dizajn ali da zadrzim kavalitetu slike. Nema ni on najbolju sliku ali je meni dobra i puno bolja od od ovih sa TN matricom. Fino sam ga iskalibrirao.
04.09.2014 | 20:10
Evo ja sam uzeo ovaj od 24"

Dell
04.09.2014 | 20:25
Daj mi malo pojasni ovo molim te radi žene ćeš i windowse?
Je li joj treba neki specifičan komad software-a? Iako Parallels sve guta... Ako misli da se neće naviknut, neka proba 2 dana.. siguran sam da će prva reakcija biti, u kako je ovo brzo... kao što je i moja kad je dobila Air-a za godišnjicu
04.09.2014 | 21:01
havdic kaže:
Daj mi malo pojasni ovo molim te radi žene ćeš i windowse?
Je li joj treba neki specifičan komad software-a? Iako Parallels sve guta... Ako misli da se neće naviknut, neka proba 2 dana.. siguran sam da će prva reakcija biti, u kako je ovo brzo... kao što je i moja kad je dobila Air-a za godišnjicu


Kako radi u skoli, stalno koristi MS office pa bi vjerojatno doslo do nekompatibilnosti izmedju MS i apple softvera. Ucenici joj salju word i excel dokumenta pa kako bi to otvarala na macu drugacije sem da ima u nekom obliku i windoze...meni ne trebaju, ja se zelim sto vise naviknuti na novo okruzje. Linux sam vec upoznao i nije los ali nije za mene za svakodnevnu upotrebu...mislim sve sto mi treba radi ali mi se ne svidja. Probao ubuntu,mint i dr. ali odustao na kraju. Mint mi jos cak dobro sjeo i njega imam na laptopu kao drugi os za nedaj boze.
Osim toga mislim da na mac os imam relativno slobodne ruke i dosta free softvera za amatersku obradu slike i videa. Na ipadu mi je bas dobar iMovie za napraviti pokoji klipic pa je sigurno na pravom OS-u to jos puno bolje.
Osim prelaska na mac mini ako izadje i novi ipad mini 3 onda i njega uzimam a novi iphone6 cu dobiti od firme. i tako ja se totalno onda prebacio sa wimdoza i androida na novu platformu. Moram priznati da mi je ovo staro vec dobrano dopi...lo. Sorry na izrazu.

"mario.zg" ---

da, gledao sam vec taj Dell i moram priznati da mi je to favorit, vrlo je vjerojatno da cu se u njega ponoviti.
04.09.2014 | 21:15
E sad da se vratim na minija...dali se recimo na njega smije staviti monitor...znaci da ne stoji negdje ispod u ladici ili sa strane vec da je ispod podnozja monitora. Mislim dali bi se mozda grijao zbog toga ili nema beda ako to ucinim.

Dali zbog manjka usb na njemu, recimo mogu si uzeti jos jedan do dva usb huba i da sve radi bez problema?

Osim ovoga muci me i printer. Imam stari laserski samsung printer koji odlicno radi ali mu slaba podrska za nove windoze. Nativno radi na winXP ako radi i na win8 i win7 ali dobrano sam se namicio oko drivera sa kojima ce sve raditi. E sad hoce li radit na mac os, to cemo jos vidjeti.,cisto sumnjam...imate kakvu preporuku za laserski printer koji provjereno radi a ima zamjenski toner do 150kn.

Thx!
04.09.2014 | 21:20
Mislim da možeš staviti slobodno monitor na njega, topao zrak izlazi sa stražnje strane.

Zašto ne bi mogao stavljati USB hubove i zašto bi bilo problema?

O kojem se Samsung modelu radi? Vjerojatno će raditi bez ikakvih dodatnih instalacija.
04.09.2014 | 21:35
Riba kaže:
O kojem se Samsung modelu radi? Vjerojatno će raditi bez ikakvih dodatnih instalacija.


Radi se o modelu Samsung ML-1510
04.09.2014 | 21:51
Na OS 10.8.5 ima prilično dug popis native podržanih Samsung ML- printera, ali ML-1510 nije među njima. Međutim, pretpostavljam da, slično kao s HP Laserjetovima, uvijek možeš ubosti neki vrlo sličan.

dxdandy kaže:
Kako radi u skoli, stalno koristi MS office pa bi vjerojatno doslo do nekompatibilnosti izmedju MS i apple softvera.


Ne bi. Imaš MS Office za Mac. Nema nikakve nekompatibilnosti. I njena Carnet edukacijska licenca vrijedi za Mac MS Office, isto kao i za Win MS Office.
04.09.2014 | 22:29
smayoo kaže:

Ne bi. Imaš MS Office za Mac. Nema nikakve nekompatibilnosti. I njena Carnet edukacijska licenca vrijedi za Mac MS Office, isto kao i za Win MS Office.


Vidis, nisam se toga uopce sjetio...znam da ima na nabavku mac racunal popust od 7% koji planiram iskoristiti ali se nisam sjetio da ima mogucnost nabavke offica preko carneta...moram to jos provjeriti...legalno je legalno...

Hvala za ovaj savjet !
05.09.2014 | 03:39
Sto se tice monitora, i ja se dvoumim izmedju ova dva:

Dell 24" Ultra sharp U2412M ili Dell U2414H IPS

Cijena je jako slicna, pa ako ima neki znalac da da neki savjet

Ili ne mora uopce biti Dell, samo da cijena normalna...
05.09.2014 | 05:40
Imas na Njuskalu MSO 2004 za 50kn i 2008 za 200kn. To stvarno nije skupo.
05.09.2014 | 07:27
Zabac ne kupujem ja nista na Njuskalu. Ti si mene zamijenio s nekim

Kupit i sebi kad si vec naletio tako povoljno...
05.09.2014 | 10:29
drlovric kaže:
Sto se tice monitora, i ja se dvoumim izmedju ova dva:

Dell 24" Ultra sharp U2412M ili Dell U2414H IPS

Cijena je jako slicna, pa ako ima neki znalac da da neki savjet

Ili ne mora uopce biti Dell, samo da cijena normalna...


U2412M ima omjer 16:10 (1920x1200px) vs. U2414H 16:9 (1920x1080px). Oba imaju zadovoljavajuću IPS matricu.
05.09.2014 | 13:54
Dr. Beast kaže:

U2412M ima omjer 16:10 (1920x1200px) vs. U2414H 16:9 (1920x1080px). Oba imaju zadovoljavajuću IPS matricu.


Evo sam bas malo gledao usporedbe ta dva monitora i ipak bih isao na U2414H. Na dosta stranica sam naletio da je sama kvaliteta izrade bolja i da ima siri opseg konektora. Meni jedan vrlo zanimljiv, audio out. I ovaj monitor sto ga sada imam ima isto audio out tako da sam ga jedno vrijeme koristio zbog primoranosti kao TV-e. Spojio sam na njega dvb-t uredjaj preko hdmi-ja i onda još spojio zvučnike i eto ti TV.
Zato je barem meni onda ovaj bolji jer ako se opet ukaze potreba lako ga prebacim da sluzi kao Tv.
Osim toga ima mi i 100x bolji design ali o tome se ne raspravlja jer svako ima pravo na svoje misljenje o tome.

Kad sve zborojim i oduzmem idem 100% na novi mac mini. Cekam ga ako treba do 31.12.2014 a do onda ako ne izadje novi model kupujem trenutno najjaci tj. sa i7 procesorom i odmah u njega stavljam 16gb rama a imam spreman i jedan Samsung Evo840 Basic SSD od 120gb za njega.

Čak sam mišljenja da ovoj postojeći disk koji dobijem uz njega tj. platim da ga isto odmah izvadim i ubacim neki na 7200rpm od 2TB ako postoji a ako ne onda od 1TB i onda sam miran ili da uzmem mozda od 1TB i da kupim jedan vanjski mrežni disk tj. ladicu ili kako se to vec zove od 4TB pa da mogu pristupati sa svih uredjaja sadrzaju koji tamo pohranim ( slike i video ).
05.09.2014 | 13:58
Odlična odluka! Sigurno će ti biti super stroj sa tim specifikacijama.
06.09.2014 | 09:28
Nisam mislo da TI kupis, vec dxdandy.
29.09.2014 | 09:19
Evo opet malo njuškam po netu i naletih da postoje glasine kako bi ipak 21.10 trebao biti najavljen i novi model Mac Mini.

Šta vi mislite, ima li nade ili su ovo samo puste zelje :

www.macrumors.com/2014/09/25/mac-mini-october-update/

forums.macrumors.com/showthread.php?t=1790060
29.09.2014 | 11:49
Mini je pozicioniran kao low end Mac za kućnu nezahtjevnu uporabu. Mnogi ga koriste i kao file server (zapravo NAS), opet za ne prezahtjevnu (nekakvu SOHO) uporabu. Sumnjam da će ga Apple ikad micati odatle. S obzirom da je za takvu uporabu zapravo dovoljno dobar i onaj Mini od prije 4-5 godina, a kamoli ne ovaj od prije dvije godine, ne znam što bi bitno mogli ili trebali na njemu mijenjati.
Jedino nešto što bi zadržalo iste performanse, a smanjilo cijenu.
29.09.2014 | 13:12
smayoo kaže:
Mini je pozicioniran kao low end Mac za kućnu nezahtjevnu uporabu. Mnogi ga koriste i kao file server (zapravo NAS), opet za ne prezahtjevnu (nekakvu SOHO) uporabu. Sumnjam da će ga Apple ikad micati odatle. S obzirom da je za takvu uporabu zapravo dovoljno dobar i onaj Mini od prije 4-5 godina, a kamoli ne ovaj od prije dvije godine, ne znam što bi bitno mogli ili trebali na njemu mijenjati.
Jedino nešto što bi zadržalo iste performanse, a smanjilo cijenu.


Ne kuzim zasto ga bas tako malo cijenis. Nekako mi se cini da je Mac Mini i7 jaci od iMaca i5 2,7ghz. Ne znam zasto bi onda on bio low end Mac a ovaj iMac kao puno bolji stroj. Daj mi malo pojasni molim te. Izgleda da sam ja negdje nesto propoustio. Nema monitor ali to ga ne cini losim izborom.
Osobno se nadam izlasku novog minija iz samo jednog razloga ( jaci GPU ). Recimo Iris Pro kao GPU i meni dovoljno. Snaga ovog i7 CPU-u je dovoljna za jos koju godinu i moje potrebe ali sam nekako razmisljanja da bi mogao biti jos malo brzi,manja potrošnja, koji USB vise i meni recimo super kad bi prebacili dugme za paljenje naprijed.
Do nedavno sam koristio racunalo sa i3 procesorom i 4gb rama i radilo je super i normalno pa ne vidim zasto bi ovaj stroj sluzio za NAS, server ili media centar a ne za svakodnevnu upotrebu u nekom normalnom kucanstvu.
29.09.2014 | 14:03
Mac Mini uopće nije lošiji izbor od iMaca, mislim da smayoo to nije niti želio reći...
Ja imam Mid 2011. Mac Minija sa AMD grafikom i sve to vrijeme sam i više nego zadovoljan sa njegovim performansama... Jedino što ga je po meni malo "izdalo", onako "out of the box" je dosta spori HDD na 5400 okretaja.
Njega sam u međuvremenu zamijenio SSD-om, nadogradio RAM na 16 GB i da vidiš... Mali leti!
Nadam se da će Mini još dugo živjeti u Apple liniji kompjutera jer itekako ima svoje mjesto na tržištu... Možda ne donosi toliku zaradu kao MacBook Pro linija, ali to mu, barem po meni, niti nije svrha...
29.09.2014 | 15:56
Točno, nisam želio reći da Mini ne valja, dxdandy me krivo shvatio.
Štoviše imam doma 2 kom, jedan iz 2007, a drugi iz 2010 i super sam zadovoljan. iMac sigurno ne kupujem dok ne naprave 42" verziju s DVB-T tunerom koju mogu koristiti kao TV-multimedia box-itd u dnevnoj sobi. Ali Mini - uvijek.

dxdandy kaže:
Ne kuzim zasto ga bas tako malo cijenis. Nekako mi se cini da je Mac Mini i7 jaci od iMaca i5 2,7ghz. Ne znam zasto bi onda on bio low end Mac a ovaj iMac kao puno bolji stroj.


Sam procesor danas uopće više nije bitan skoro nikad. Jedino što ostaje vrlo procesorski zahtjevno je video-obrada.
No i u tom slučaju je bitna znatno bolja grafulja, a Miniji je nikad ne dobiju. iMacovi, osobito oni skuplji - da, ali Miniji - ne.

dxdandy kaže:
Osobno se nadam izlasku novog minija iz samo jednog razloga ( jaci GPU ). Recimo Iris Pro kao GPU i meni dovoljno.


Da, upravo sam na to mislio kad sam napisao da Apple Minija drži kao low end komp za kućnu uporabu i da ga sigurno neće od tuda micati. Osobno, sumnjam da ćeš doživjeti da vidiš Minija s iole jačom grafikom. Jer da mu je stave, osakatili bi prodaju vlastitih skupljih Macova. A Mini im ne služi tome. On im služi da privuče switchere svojom (relativno) niskom cijenom, tišinom i malim desk/shelf footprintom.

Snaga ovog i7 CPU-u je dovoljna za jos koju godinu i moje potrebe


Kako rekoh, sam CPU je već najmanje 5-6 godina prosječnom korisniku potpuno nebitan, u bilo kojem računalu.

ali sam nekako razmisljanja da bi mogao biti jos malo brzi


U kojem smislu brži? Procesor? Disk?

manja potrošnja



Kakva manja potrošnja? Čega? Struje? Zašto?

koji USB vise i meni recimo super kad bi prebacili dugme za paljenje naprijed


E, brate, sad stvarno... Kakve veze ima dugme za paljenje? Koliko ga često koristiš (i zašto?)?

Ja Minija jednom-dvaput godišnje gasim i palim. I jednog, i drugog.

Do nedavno sam koristio racunalo sa i3 procesorom i 4gb rama i radilo je super i normalno pa ne vidim zasto bi ovaj stroj sluzio za NAS, server ili media centar a ne za svakodnevnu upotrebu u nekom normalnom kucanstvu.


Naravno, slažem se. Kod nas upravo tako i služe, oba. Čak sin na onom starijem radi svoje filmiće za youtube, u iMovieju. Malo je sporije, ali on to naklika, pusti da se obrađuje i piše zadaću za to vrijeme.
30.09.2014 | 06:33
Uvijek se može kupiti eksterna grafička kartica, povezati s Thunderbolt kabelom i ima se veća snaga GPU-a. Istina je kako cijena nije malena.

EDIT:
Moja razmišljanja su kako će se u nekoj budućnosti pojaviti monitori s grafičkom karticom ili monitori sa slotom za grafičku karticu gdje će računalo moči biti i slabije i koristiti će grafiku monitora. Mogle bi biti i posebne jer u tom slučaju otpada dio elektronike ili klasične, a stolna računala. Nešto su proizvođači prijenosnika eksperimentirali, ali se nije primilo. Samo pogledajte SSD u novim MAC računalima, takve do nedavno nismo mogli kupiti.
30.09.2014 | 07:34
smayoo kaže:
Točno, nisam želio reći da Mini ne valja, dxdandy me krivo shvatio.


Isprika onda na mom krivom tumacenju

smayoo kaže:
U kojem smislu brži? Procesor? Disk?

manja potrošnja


Kakva manja potrošnja? Čega? Struje? Zašto?


koji USB vise i meni recimo super kad bi prebacili dugme za paljenje naprijed


E, brate, sad stvarno... Kakve veze ima dugme za paljenje? Koliko ga često koristiš (i zašto?)?


Pa da, nije li normalno kada izadje nova generacija istog proizvoda da bude bolja,brza i sl. Tako ocekujem da i novi Mini bude bar 20% brzi od starog modela u bilo kojoj operaciju koja mu se zada.
Da trosi manje struje. Nema veze koliko ovaj trenutni model trosi malo ili puno na godisnjoj bazi ali da novi trosi jos manje.
USB-a nikad dosta, zasto bih kupovao hubove i sl. kad bi mogli to nekako spakirati u kuciste.

Ja Minija jednom-dvaput godišnje gasim i palim. I jednog, i drugog.


Pa sta ja znam, ja kad ne koristim komp, ja ga nekad gasim a nekad ne. Obično kad idem leci a ne skidam nista sa neta onda ga gasim da mi bezveze ne radi,ne trosi i sl. A kad se probudim prije odlaska na posao ga upalim pa ako mi zatreba na poslu nesto sa mog kucnog kompa da si mogu prebaciti ili da stavim neki sadrzaj za skidanje.
Zna biti upaljen po par tjedana a nekad ga svu noc gasim. I samo ventovi s vremenom prozuje od rada pa samim time i taj dio odgadjam jer se ne trose bespotrebno.
Kkom koji sam do sada koristio je isto tako bio necujan jer sam samo ventove platio oko 500kn a napajanje na njemu je Seasonic fanless sa zlatnim certifikatom.
30.09.2014 | 09:30
A zašto ne koristiš sleep? Mac u sleepu troši manje od 100 mW. To znači da ti bitno više troši u autu onaj dio elektronike koji se nikad ne gasi. Kad je u sleepu, ne vrti ventilatore, ne "troši", dakle, ni njih.

dxdandy kaže:
Pa da, nije li normalno kada izadje nova generacija istog proizvoda da bude bolja,brza i sl.


Pa... ne nužno. Zašto bi? Može biti jednako dobra, brza i sl, a jeftinija.
Pogledaj npr. hard diskove. Ne samo da nisu bolji i brži, nego su lošiji i manje pouzdani od prethodnih generacija. Samo što su sve jeftiniji. Dok ih definitivno ne prestanu proizvoditi, osim za neku nišu.

Koja je svrha da bude bolje i brže, ako je i do tada bilo više nego dovoljno dobro i brzo? Jedino da zadrži cijenu, odnosno da ne opada profit. A to je, dakle, interes proizvođača, ali ne i korisnika.

dxdandy kaže:
Tako ocekujem da i novi Mini bude bar 20% brzi od starog modela u bilo kojoj operaciju koja mu se zada.
Da trosi manje struje. Nema veze koliko ovaj trenutni model trosi malo ili puno na godisnjoj bazi ali da novi trosi jos manje.


To je tipično razmišljanje nekog "marketinškog stručnjaka". Neka bude nešto bolje, samo da bi bilo bolje, da oni u reklami mogu napisati da je bolje. Nema veze što nema svrhu.

Ne znam koje si struke (ako jesi neke, ili se možda tek školuješ), ne znam da li te vrijeđa to što sam sad napisao, ali nadam se da uviđaš da nije osobno. Ne želim uvrijediti nikog osobno, ali činjenica je da je mnogo stvari danas u poslovanju i razvoju izopačeno upravo zato što se previše vlasti dalo "bankaroidima".
30.09.2014 | 10:16
dxdandy kaže:
Novi sam na forumu i ovo mi je prvi post.


Dobrodošao. Evo da ti kratko odgovorim, nisam čitao doduše jel ti netko već prije odgovorio, tako da nezamjeri ako se ponavlja.


Ne mogu cekati sad pola godine za nabavku racunala. Na nekom siteu sam nasao da mac mini izlazi u 10.mj. i to mi je prihvatljivo za cekati.


Ne zna se. Ima priča i priča, i zbilja im je vrijeme, no mislim da je ovdje intel ograničavajući faktor.


Na iMacu me muci taj njihov usb hub koji je na straznjoj strani i kako onda do njega doci iako mi je ako nista drugo design odlican.


Ne znam što te muči, ja spajam i naslijepo, makar ako ti je problem, uvijek možeš i neki vanjski usb hub staviti, što ćeš ako koristiš mnogo usb uređaja i morati ionako.


Imaju li iMacovi problema sa pregrijavanjem?


Ne.


Kakav je stvarno monitor,dali je refleksija jako izrazena!


U odnosu na prve iMacove, ovaj zadnji je prekrasan, refleksija je skoro nepostojeća, sve naravno ovisi i položaju svjetla nasuprot ekrana. Ali gledaj na to ovako, imaš već dobar monitor, ako budeš s njim zadovoljan, ostavi ga za glavni, a iMaca stavi pored i spoji ih. Imat ćeš dva desktopa, što je jako privlačno


Koji je tisi imac ili mac mini.


Oba su jako tiha. iMac ako se ne varam sad ima SSD, ali provjeri još. Ako ima HDD onda ćeš njega sigurno čuti. Uglavnom samo njega. Kod minija ista stvar, ako ima HDD čut ćeš ga, sve ostalo je bešumno.


Negdje sam procitao da se ne treba tj. da nema potrebe za gasenjem,dali je to istina. Nisam ni ovo racunalo bas nesto gasio...recimo svakih par dana ili jednom tjedno.


Zašto bi netko gasio komp? Sleep je dovoljan, ništa ne troši, a instant je buđenje.
30.09.2014 | 10:26
smayoo kaže:
A zašto ne koristiš sleep? Mac u sleepu troši manje od 100 mW. To znači da ti bitno više troši u autu onaj dio elektronike koji se nikad ne gasi. Kad je u sleepu, ne vrti ventilatore, ne "troši", dakle, ni njih.


O sleep modu nisam nikad razmišljao na windows platformi jer mi i nema nekog smisla. Sve radi i vrti se a kao ne radi....bezveze. Hibernacija je tak-tak jer se s vremenom sve zbrka ako ju dugo koristis pa onda svako malo moras resetirati ga i sl. pa je i ona bezveze.


Pa... ne nužno. Zašto bi? Može biti jednako dobra, brza i sl, a jeftinija.
Pogledaj npr. hard diskove. Ne samo da nisu bolji i brži, nego su lošiji i manje pouzdani od prethodnih generacija. Samo što su sve jeftiniji. Dok ih definitivno ne prestanu proizvoditi, osim za neku nišu.

Koja je svrha da bude bolje i brže, ako je i do tada bilo više nego dovoljno dobro i brzo? Jedino da zadrži cijenu, odnosno da ne opada profit. A to je, dakle, interes proizvođača, ali ne i korisnika.


Da slazem se tu s tobom ali kad gledas da same web stranice i youtube ne rade kako spada na nekom jednojezgrenom inetlu kojemu srce kuca na 3,0ghz i ima 2gb rama sto je po meni suludo onda me ovijek strah sta nose takvi sadrzaju za 5 godina. Ako se nastavi takav trenda jos malo ce nam trebato quad core procesoro za googlanje. Imamo osobno jedno takvo racunalo i znam kako mi sve steka.

Ne znam koje si struke (ako jesi neke, ili se možda tek školuješ), ne znam da li te vrijeđa to što sam sad napisao, ali nadam se da uviđaš da nije osobno. Ne želim uvrijediti nikog osobno, ali činjenica je da je mnogo stvari danas u poslovanju i razvoju izopačeno upravo zato što se previše vlasti dalo "bankaroidima".


Nisam se nasao niti povrijedjenim niti uvrijedjenim dapace volim cuti tvoje misljenje. Nisam dugo na forumu ali vidim da imas prave i konkretne odgovore a to cijenim.
U svakom slučaju sugestiju su uvijek dobro dosle. Osobno sam odlucio cekati ta famozni 21.10 i da vidim hoce li biti najava novog minija ili ne pa onda cekam da stigne kod nas i kupim ga ili uzimam trenutno aktualni model sa i7 procesorom i dobro. Ionako je plan ubaciti SSD i staviti 16gb memorije i mislim da me onda mora dobro sluziti. Dali svi miniji imaju problem sa HDMI izlazom ili samo poneki primjerak. Pitam jer sam vidio da se spominje pa trazim unaprijed najbolje rijsenje za spojiti ga na monitor koji ima HDMI,DVI i VGA ulaz ?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 53 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO