Afganistan
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Afganistan

07.09.2021 | 19:03
Kloba kaže:
Ja kao totalni laik za Njemačku, nekako imam dojam da je istina na sredini. Obojica ste živjeli/živite tamo - možda zbog ovih izbjegličkih kriza to nije bilo tako naglašeno kada je tino živio tamo?
Kako god, ne znam tko je u pravu - ne držim nikome stranu - samo primjećujem da možda, a to je veliko možda - to igra ulogu.
Robert je dokazao da nije malograđanin više puta. Tino sto puta.
Zato kažem, možda su vremena kada je koji tamo bio odigrala razliku.

najbolje/ljepse je kod kuce... no ne ide bas uvijek sve kako je planirano....
07.09.2021 | 19:32
Sve jasno. Ipak, postaješ kozmopolit sa iskustvom kojeg nema puno ljudi.
Jedno je putovati zemljama EU sada kada smo članica, mada ima nas (tu ubrajam sebe) koji to pravo još nismo iskoristili.
No, ti si kao i Lovrić, radio u Afganistanu - a to su već dva kontinenta na koja si kročio nogom.
Baš sam gledao web site baze čije si ime napisao i uspoređivao godine kada si dopisao da si tamo radio: od 2011. do 2014.; pa za 2011. site kaže da su se tek uspostavljali i da su tamo imali samo devet ljudi.
Ubrajaš li se ti među tih devet, pojma nemam ali me zanima?
Kao što vjerojatno znaš, najviše ih je bilo 2014. - više od 300.
Što se kozmopolitskog pogleda na svijet tiče, tko zna, možda ima i treći pa i četvrti kontinet na kojem si bio samo nisi ovdje spomenuo.
I obično putovanje se računa.
No po tvojim se postovima vidi da nisi (kako bi mi u Zagrebu rekli) "lajbek".
Na engleskom bi rekli "not narrow-minded".
Svako dobro majstore!
07.09.2021 | 21:13
@Robert:

Jel radila slucajno s tobom Merima u Shindadu?
07.09.2021 | 21:19
drlovric kaže:
@Robert:

Jel radila slucajno s tobom Merima u Shindadu?

je, ona je bila nesto za gradnju bas i nemam pojma vise tocno. mislim narucivala pratila projekat il tako nesto.
07.09.2021 | 21:51
Ovoga bi se trebao sjetiti. Cini mi se da je iz tvoje baze, zar ne?

Bilo je i citavo ono groblje nekih olupina pored FOB-a. Jos od Ruskih vremena vojnog smeca ostalo.

E85CA15B-54DA-421B-AD14-4D10A77C9693.JPG
07.09.2021 | 22:35
je je,

sama Baza je bila recimo 25+25km ograde.

u njo je bilo dosta vojske i dosta stranih firmi. tako da kad netko kaze nas je bilo 100 ili 300, to znaci da je njegovog voda ili njegove firme bilo "toliko" ljudi na terenu.

Sam Shindand je bio HUB te je bio Band 3 pa kasnije 4... najvece baze su bile band 5.

No radi politike se to povecava ili smanjuje.

A sama Baza je bila sa oko 10 000 vojnika i radnika. No sve su firme imale svoje "ograde" napravite od kojekakvih zidova, te se moralo izmedu voziti odnosno hodati.

imali smo 2 kuhinje koje su pravile oko 30 000+ obroka dnevno.
Prilozi:
07.09.2021 | 22:44
Ne znam sta bi ti rekao. Meni kada dodjem iz Kandahara (KAF je bio kao glavni grad svih baza, realno), svaki FOB je bio nekako malen

Sjecam se prvi put u Shindand kad sam dolazio sa C-130 vojnim letovima, udjem u DFAC ono pun frizider BURN energy drinks. Toga kod nas nije bilo, a 7 kuhinja razlicitih smo imali. Samo mi nekako neobicno bilo jesti u satoru, naucio sam bio na zgrade ali drugaciji jelovnik uvijek super dodje
07.09.2021 | 22:59
drlovric kaže:
Ne znam sta bi ti rekao. Meni kada dodjem iz Kandahara (KAF je bio kao glavni grad svih baza, realno), svaki FOB je bio nekako malen

Sjecam se prvi put u Shindand kad sam dolazio sa C-130 vojnim letovima, udjem u DFAC ono pun frizider BURN energy drinks. Toga kod nas nije bilo, a 7 kuhinja razlicitih smo imali. Samo mi nekako neobicno bilo jesti u satoru, naucio sam bio na zgrade ali drugaciji jelovnik uvijek super dodje

to svakako Kabul i KAF su bili prica za sebe.

Sta god da je bilo za jest, ja sam uglavnom jeo pringlis i snickers iz trgovine... zato i imam stomak ko kacigu

ta kuhinja mi nije pasala
09.10.2021 | 10:24
Evo novih brojki koje govore u svom jednom dijelu što su Amerikanci radili u Afganistanu. link

EDIT: popravljen link
09.10.2021 | 13:03
Znam da nije ovo tema, ali čisto da tu stavim obavijest onima kojima to možda nešto znači.
Hrvatskoj od 1. prosinca SAD ukida i turističke i poslovne vize na tri mjeseca.
Znači, ne samo turističke.
U podnaslovu je sve, slijedi ukidanje i dvostrukog oporezivanja (to ćemo čekati no čim smo među 40 država koje ne trebaju vizu nismo daleko):
link
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 5 minuta
  • Junuz: Yonkis, upozorio me narušenim vitalnim funkcijama, za pluća znam da je naglasio broj udisaja naspram prosječnog i temperatura 1 od prosječne.Za kamenac se nesjećam ali je poruka bila da posjetim liječnika
  • Riba: Huawei GT Runner, dok mi ne dodje Pebble Round 2.
  • Krehacro: Riba koji nosis
  • Riba: Osim ago ga zaboravi napuniti. :) Meni je izbor jednostavan jer mi ne dolazi u obzir nista sto moram puniti cesce od jednom tjedno.
  • drlovric: Za normalan zivot kupi Apple watch. Ako si hardcore sportas, uzmi Garmin. Prvi put kada zaboravis novcanik ili mobitel, a imas Apple watch, bice ti drago sto nisi kupio Garmin :)
  • Krehacro: pa nije samo trcanje
  • Riba: Ako ti se ne puni sat svaki dan i treba ti za trcanje onda Garmin bez razmisljanja. Ako su ti bitne 'smart' funkcije i ne smeta te cesto punjenje, onda Apple.
  • Krehacro: I fitness i daily use
  • Riba: Za koju primarnu namjenu?
  • Krehacro: Mislim se izmedju garmin venu 4 ili apple watch 12
  • Yonkis: Sa čime te upozorio?
  • Junuz: Krehacro, apple svaka preporuka.Dva puta me upozorio na posjet liječnika.Koje sam naravno ignorirao i obadva puta završio u bolnici po 4 dana.Jednom upala pluče drugi put kamenac
  • Krehacro: Isplati li se uzet apple watch ili pak neki drugi smartwatch da gledam
  • Junuz: Yonkis, još 4 zadaće i lakiranje klupa po oprobam.Izgleda čekam radni dan da odmorim.
  • Yonkis: Jel’ upalilo?
  • Junuz: Hvala
  • Yonkis: Evo ovdje Junuz [link]
  • Yonkis: @Junuz pošaljem ti poruku ali možeš otvoriti i novu temu u Forumu
  • Riba: Junuz, pisi u forum.
  • Junuz: Pozz, zna li neko kako da deinstaliram apple int u os u 27 (MacBook neo).Bespotrebno mi je zauzeto 20 GB
  • CoffeePod: [link]
  • CoffeePod: Pokrenuo sam subreddit za Apple HR
  • Yonkis: Apple Intelligence Taking Up 30GB on Some Macs Running macOS 27
  • Yonkis: 1 i 2TB iPhonei su sporiji tj koriste sporiju memoriju nego 256 i 512GB [link]
  • Yonkis: Novosti od Applea: [link]
  • mbp2009: meni je odmah nakon updatea na 27 rc baterija dosta bolje
  • Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
  • Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka
  • CoffeePod: iOS27 fenomenalan. Baterija loša dok se ne indexira
  • ping: Kad klikneš na tipku odaberi kod iPhone DUO. Na kratko se pojavi cijena. 999.999,99 €
  • Yonkis: Nisu se još usaglasili koliko bubrega će koštati. 6 ili 9, a možda čak i 11.
  • stefanjos: jel tako tesko istyleu cijenu izbaciti za duo. haha mislim nije mi zivotne vaznosti
  • Borisone: Iako je puni broj, update nije tako značajan kao prošlih godina. Da nema Siri AI (za neka tržišta, ne i naše) ne bi imali o čemu pisati.
  • Yonkis: Jel’ se netko ažurirao na iOS 27?
  • stefanjos: to im je goalgetter pa su trebali
  • Borisone: Čudno da je samo Apple TV stigao. Obično regionalno postane dostupan s još nekim od Apple media servisa (One, Books, ...)
  • CoffeePod: Zna neko kako dobit novu siri na Golden Gate?
  • CoffeePod: Uf odmah sam se pretplatio!
  • Pongy75: Bez HR titlova
  • matijazx: Apple TV je stiglaaaa
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.81 Seconds

Provided by iJoomla SEO