baš je razno
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

baš je razno


28.06.2017 | 12:32
Slažem se s tobom, Zdravac - i tvoje je iskustvo dragocjeno preneseno. Zašto ne?
Meni primjerice kod "domaćih" banaka smeta - jer pouzdano znam da vani to banke ne smiju niti rade, njihova (ja sam u PBZ-u) naknada koju uzimaju za održavanje tekućeg računa (7 kuna mjesečno), pa naknada što te mailom obavještavaju o tvojim transaksijama (8 kuna mjesečno). I neka recimo nemam, plus da nemam dozvoljeni minus na računu - opet će me baciti 15 kuna mjesečno u minus. Za dva mjeseca 30 kuna. Godišnje 180 kn za "održavanje računa i slanje mailova"...
To vani ne rade.
Nisam siguran, ali što se usklađivanja financijskog sustava s prosječnim sustavima zapadnih i sjevernih zemalja EU, mislim da nismo to odradili do kraja. Ne kažem da nećemo, ali držim da možemo bolje. Osobno mišljenje, nikakvo stručno...
Evo, stavit ću link na diplomski ili posdiplomski rad gospođe ili gospođice Helene Furjanić naslovljen "Analiza bankarskog poslovanja u RH". Na stranici 43. piše što su zadaci HNB-a.
rzr.vusb.hr/islandora/object/vusb%3A336/datastream/PDF/view
28.06.2017 | 13:18
U cilju informiranja kolega forumaša (a ne nastavka rasprave ) ovdje prilažem sporni članak, i odgovor ZABE.
Odgovor lijepo zvuči, ali svejedno smatram da HNB ima ZAKONSKO pravo naložiti bankama da uklone takav članak iz ugovora. Da sada ne povlačim usporedbe šta bi se sve moglo dogoditi kroz trajanje otplate kredita, pa šta su onda banke sve mogle ukomponirati u ugovor...

HNB ima zakonsko PRAVO, ali ne i zakonsku OBAVEZU, pa su stoga i Kloba i Smayo u pravu


Untitled_2017-06-28.png
28.06.2017 | 14:04
smayoo kaže:
Pa eto, sa svim time se mogu složiti. Pravnog uporišta za obavezu hnb da nešto učini - nema. Da ima, učinili bi, ili na*ebali.
Da li bi trebalo biti? Da, mogu se složiti. Trebalo bi im biti obaveza da vode o tome računa. Ali nije. Ako nije i ako znamo da nije, koja nam je korist od toga da svi u krug jedan od drugog prepričavamo "hnb je trebala nešto učiniti, trebala je nešto učiniti, vidi, svi pričaju da je trebala nešto učiniti pa to sigurno znači da je trebala!"?
Trebala je (treba!) postojati takva obveza hnb kao regulatora - da, slažem se. Da li je postojala - PRAVNO nisam još vidio dokument koji bi bio temelj toga.
Eto, to cijelo vrijeme pokušavam objasniti.


Jebi ga Smayo i ti kad zakompresaš ni najbolji pik hamer ti nije ravan.
HNB ima obvezu stvoriti uvjete da zaštiti nas od banaka i morao bi to činiti, jer je zadužen za stabilnost valute i reguliranje vrijednosnih poslova. Ali ne jednostrano reguliranje, nego uzajamno.
Ali ni Rohatinski a ni ovaj karijerista nisu vidjeli potrebu bilo šta regulirati, jer su glupi ko kurac ili mislili su ”sigurno se ništa neće desiti”, ali desilo se i sad niko nije odgovoran osim onog jadnog blesimetra koji se dao naguziti u Švicarcu.
Tako da se to može šminkati kako god hoćeš ali fakt ostaje da su banke naguzile hrpu hrvata, a HNB je to gledao skrštenih ruku ( to im je i statistički pasalo). Ali to je tako. I ko ih jebe jer biraju glupsone da ih gaze.
Izlaz iz depresije: Rupa, Pasjak, Bregana itd.
28.06.2017 | 14:42
Da "Izlaz iz depresije: Rupa, Pasjak, Bregana itd."
HAHAHAHAHA - ovako se nisam nasmijao dugo. Svaka čast tino!
  • Hammer
  • Posjetitelj
28.06.2017 | 18:14
smayoo kaže:
Pravnog uporišta za obavezu hnb da nešto učini - nema. Da ima, učinili bi, ili na*ebali.


Kako pršti neznanje i neinformiranost.

Da ima, učinili bi - meni je to u ovoj državi prenaivno i misliti, kamoli napisati.

A da bi najebali - samo me zanima od koga? I kako? Od državne revizije koja je mrtvo slovo na papiru, jednom godišnje tri zastupnika u Saboru usvoje ili ne usvoje izvješće te revizije, debela lova je potrošena, vuk je sit, koze na broju, idemo dalje, važnost državne revizorice (sjeća li se itko kako se ona još uopće zove, ta gospođa Šima Krasić?) je velika kao i lanjskog snijega...!

Najebali bi od onih koji su im i dali zeleno svjetlo, zakonima i neimanjem nadzora (kao i Agrokora i još mase drugih gdje prljava, korumpirana politika ima smrdljive papke umočene do ramena!), da rade što hoće, uništavaju narod, gospodarstvo i sve ostalo za ljubav ne nas koji ih plaćamo, nego za ljubav onih koji ih isto plaćaju, očito puno bolje od nas?

Britanac Nigel Farage je bio u parlamentarnom odboru EU kada je "političkim elitama" u RH ispod stola dano 290 milijuna eura da Hrvatsku bez otpora i problema uvedu u EU (i to je posvjedočio u EU parlamentu, jasno na negodovanje onih koje poštenje ne zanima nimalo)... gdje je ta lova, koje stranke su je podijelile? Zna se tko je podijelio tu lovu po privatnim džepovima stranačkih diktatora i kružoku njihovih uguzica i uhljeba, zato nije bilo teško preko noći mijenjati i Ustav i zakone da Hrvatska bude u EU, jer po tada važećim zakonima i Ustavu RH ne bi NIKADA postala članica EU, ovako je prošao referendum uz rezultate dječje matematike koji vele da je Hrvatsku u EU uvelo debelo manje od 30% građana, a ne potrebnih, po Ustavu i zakonima, 50% + 1 glas SVIH državljana RH... za te "velike zasluge" protiv interesa naroda tadašnji guverner Rohatinski je proglašen najboljim šefom neke Narodne banke u svijetu, jasno u izboru tih koji su to sve i organizirali i podmazivali, a glupa raja je pušila pričle o jako sposobnim i pametnim našim "stručnjacima"...

Mislim, da se vratim na temu - ti misliš da bi netko takav prozivao ili "jebavao" HNB da rade nešto krivo - iako je svakome jasno da tu jedno nema ničeg - ispravnog?
28.06.2017 | 18:43
Tu serete o Agrokoru, kreditima u švicarcima, a što niste srali protiv Volkswagen-a kad je varao na ekotestu i zašto Njemačka nije uništila tu prevarantsku firmu ili kad je Mercedes davao mito u USA za kupnju onih kamiona?
Zašto niste srali kad je Lidl ostvario širenje na u regiji zahvaljujući kreditu Svjetske banke za pomoć u razvoju.
Naravno, bitno je domaće razjebati, a što se isto to događa u Europi, a mi smo dio nje, to nije važno.
Bitno je da smo mi još u "komunizmu" (ali u glavama) i da neki još nisu svjesni kako je Tito krepao.

Vas nije briga za druge (meni se spočitava da nemam empatiju).
Agrokor i većinu firmi treba spasiti od propast, Hrvatska i Vlada trebaju stati iza toga i pomoći koliko mogu.
28.06.2017 | 19:49
Žabac - ajde popi tabletu za smirenje.
Ovo je stranica o  proizvodima, pa smo zalutali na razno - i dotakli se teme švicarskog Franka te izmjenili mišljenja. A što se tiče svega ovoga što si spomenuo, mi nismo jednostanički organizmi s natpisom Tito u toj jedinoj sivoj ćeliji, već imamo sposobnost multitaskinga i razmišljanja o više stvari i dedukcije o istima.
Naravno da se Agrokor treba spasiti. Pa to je žila kucavica hrvatskog gospodarstva - takvog kakvo trenutno je. U najboljim danima Konzuma (2005.) dnevni prihod samo te tvrtke koncerna premašivao je 50 milijuna kuna dnevno.
Ali, pošto smo Jabučnjaku - da ti dočaram to ovako - mi smo se dotakli ugriza jedne jabuke - poput loga naše drage nam firme.
A još je cijeli voćnjak problema u ovoj državi koje treba riješiti. Pravih problema. A ne kako se koji trg zove...
A ti sam kažeš da te ne zanima šta ovaj misli o tebi, onaj o tebi - pa zašto da se mi opterećujemo sa problemima bavarske autoindustrije (e jesi ga našao stvarno), kada prvo trebamo riješiti probleme u Lijepoj našoj?
Bavarci će se spasiti, nemaj brige. Lidl? Pročitaj Crnu knjigu Lidla, pa mi pričaj o Lidlu. Ali - nisam znao da smo tu da otvorimo temu na svaku trulu granu ovog našeg hrvatskog nešpricanog i izvornog voćnjaka/društva - koja ne valja...
28.06.2017 | 20:24
Zdravac kaže:
Ali ZABA je u ugovor stavila članak, da zadržava pravo povećanja anuiteta, ukoliko njihov trošak koji neposredno mogu povezati s mojim kreditom postane veći od sadašnjeg. Drugim riječima, ako država jednog dana uvede porez bankama, banka ima pravo taj trošak prebaciti na mene!??!

Naravno da NISAM prihvatio.
Ali sada se postavlja pitanje da li banka uistinu ima pravo zaštititi sebe, na štetu potencijalnog klijenta? Da li je to "siva zona" ? Da li banke, kao temelj financijskog dijela ekonomije imaju pravo ulaziti u sivu zonu? Mislim, činjenica je da stalno posluju u sivoj zoni, ali zar uistinu nitko ne može zaštititi najslabiju kariku društva - osobe, koje su prisiljene poslovati s bankama?


Nisam pravne struke, upućen sam donekle detaljno samo u one zakone i pravilnike koji se tiču posla koji radim. Jedan od njih je Zakon o obveznim odnosima i meni ovo djeluje kao pitanje koje bi tamo trebalo tražiti.

Zakon je ogroman i treba ga zaista dobro poznavati (ja ga poznajem donekle dobro samo u onom dijelu koji se tiče ugovora kakvi se sreću u građevinarstvu) da bi se znalo gdje uopće početi tražiti. Ovako, na brzinu, kratkim pretraživanjem zakonskog teksta, sa sigurnošću mogu reći da upravo takva ugovorna odredba (prebacivanje naknadno nastalih troškova s banke na klijenta) NIJE IZRIJEKOM ZABRANJENA. To ne znači da ne postoji neka općenitija odredba za koju bi se neki odvjetnik mogao uhvatiti, ali to već podrazumijeva sudsku parnicu, dokazivanje, itd.

Da jest (ali nije) takva ugovorna odredba izrijekom zabranjena ZoOO-om, ona je jednostavno ništetna. Kao da nije ni napisana. Ali jbg.

Da li im regulator financijskog tržišta može zabraniti takvu ugovornu odredbu? Ja mislim da ne. Može možda donijeti nekakav pravilnik koji bi regulirao opće uvjete kreditiranja ili tako nešto...?
28.06.2017 | 20:25
Ne mogu nikako shvatiti kad je sarkazam a kad je ozbiljno. Interesira me ova izjava kako Agrokor treba spasiti. Jel to zajebancija ili ozbiljno?

Smayo me preduhitrio sa komentarom. Moje pitanje je upućeno Klobi.
28.06.2017 | 20:38
Kloba kaže:
Naravno da se Agrokor treba spasiti. Pa to je žila kucavica hrvatskog gospodarstva - takvog kakvo trenutno je.


Ne treba ga spasiti, treba ga terminirati. Agrokor je karcinom na hrvatskoj ekonomiji. Treba ga izrezati i terminirati. Ako je nešto ostalo zdravo (proizvodne firme, jer ovaj trgovački dio sigurno nije), to se mora spašavati parcijalno.

Svaka kuna koju je neki potrošač ostavio ikad u Konzumu gurnula je hrvatske proizvođače hrane još dublje u propast.

Po čemu je bolje imati (nominalno) domaću trgovačku firmu koja svoje dobavljače sustavno i planski upropaštava monstruoznim odgodama plaćanja, umjesto (nominalno) inozemnih koji svim (pa i hrvatskim) dobavljačima plaćaju uredno i promptno?

Na kraju, makroekonomski gledano, uopće nije bitno je li vlasništvo firme domaće ili inozemno. Kad pogledaš bilancu, neto profit takve firme dosiže 10-ak % u nekakvim totalno mokrim snovima. Dakle, 10% je totalni maksimum kojeg vlasnik može odnijeti iz Hrvatske. Plaće i doprinosi ostaju u Hrvatskoj, porez također, najamnina također, trošak energenata također, svi troškovi facility managementa i logistike - također. Ovisno o strukturi dobavljača, naravno, sve ono što je uvezeno financijski ode iz Hrvatske. Ali na kraju ispada da "inozemni" trgovački lanci nemaju ništa bitno veći udio uvoza u svojoj ponudi, od Konzuma.

A ti sam kažeš da te ne zanima šta ovaj misli o tebi, onaj o tebi - pa zašto da se mi opterećujemo sa problemima bavarske autoindustrije


Donjosaske autoindustrije, zapravo. Ne bavarske. BMW nije imao takvih problema, ili barem za njih ne znamo.

Meni osobno je argumentacija tipa "Što si mene našao zajebavat što kradem/lažem/muljam/štoveć, pa eno ti tamo vidi onoga..." ili "Pa svi kradu/lažu/muljaju..." jadno-smiješna i potpuno djetinjasta. Uvijek me iznenadi koliko se snažno ljudi vole hvatati za tu slamku.
28.06.2017 | 20:50
ping kaže:
Ne mogu nikako shvatiti kad je sarkazam a kad je ozbiljno. Interesira me ova izjava kako Agrokor treba spasiti. Jel to zajebancija ili ozbiljno?

Smayo me preduhitrio sa komentarom. Moje pitanje je upućeno Klobi.

Osobno mišljenje mi je da Todorića treba maknuti i iz Nadzornog odbora, iako ne vidim kako je to moguće.
No, Agrokor, kao što svi znamo, ima 60.000 zaposlenika. Kada se zbroji i inozemstvo, koncern ima 50-ak tvrtki pod sobom, među kojima su najpoznatije Jamnica, Pik Vrbovec, Belje, Ledo, Tisak...
Ne mislim da država treba spasiti Agrokor kao Agrokor - treba pokušati spasiti te tvrtke.
Barem neke od njih. I ne na račun poreznih obveznika, naravno. To ne bi niti bilo moguće.
Javno privatno partnerstvo, novi vlasnici - ne znam - ali da tvrtke ostanu solventne.
Zar se ne slažeš?
Smayoo ovo što si napisao "Donjosaske autoindustrije, zapravo. Ne bavarske. BMW nije imao takvih problema, ili barem za njih ne znamo." - evo - priznajem pogriješio sam - mislio sam da je Mercedes isto tamo. Moja greška, fala na ispravci. Neću se vadit da sam zamjenio termine ili tvornice ili što već. ali sam barem danas naučio nešto novo
28.06.2017 | 20:56
S tim se slažem, svakako. Proizvodne tvrtke svakako treba pokušati spasiti. Bez Todorića, bez Agrokora i bez Konzuma. A za zaposlene u Konzumu ne treba brinuti. Trgovačka mreža kao takva je potrebna. Lokacije, prostori, ljudi - jednostavno će ih preuzeti netko drugi tko će možda poslovati etičnije.
28.06.2017 | 20:57
Po tome treba i brodogradilišta sva raspusiti i sve radnike poslati doma. Posluju s gubitkom.
Ja bi i plavi dizel ukinuo jer se krade na njemu na veliko. Našlo bi se novaca.

"Meni osobno je argumentacija tipa "Što si mene našao zajebavat što kradem/lažem/muljam/štoveć, pa eno ti tamo vidi onoga..." ili "Pa svi kradu/lažu/muljaju..." jadno-smiješna i potpuno djetinjasta. Uvijek me iznenadi koliko se snažno ljudi vole hvatati za tu slamku. "

Nisi u pravu. U Hrvatskoj je vampirska klima prema Agrokoru i narod urla kako ga treba uništit, s druge strane, slična kriminalna posla se rade u Njemčkoj, ali nisam vidio da tamo narod urla kako treba uništiti VW.
28.06.2017 | 21:03
smayoo kaže:
S tim se slažem, svakako. Proizvodne tvrtke svakako treba pokušati spasiti. Bez Todorića, bez Agrokora i bez Konzuma. A za zaposlene u Konzumu ne treba brinuti. Trgovačka mreža kao takva je potrebna. Lokacije, prostori, ljudi - jednostavno će ih preuzeti netko drugi tko će možda poslovati etičnije.


Desiti će se da se budu zatvorile brojne prodavaonice u "pripizdinama" jer nisu rentabilne. Ako se i desi prodaja, cijena rada bude jako mala jer se bude pojavio višak radne snage. Mali dobavljači budu otišli u kurac (primjer Lidla i Rumunjske) i dobivati ćemo škart još veći. Veća moć nekog drugog lanca, druga pregovaračka pozicija i sigurno brojni ustupci. Pa sad masovno potpomažemo stranu poljoprivredu jer je domaća nerentabilna.
Nije Konszum svetinja, ali ne treba dozvoliti preuzimanje jer se bude poremečaj desio.
28.06.2017 | 21:14
zabac kaže:
Po tome treba i brodogradilišta sva raspusiti i sve radnike poslati doma. Posluju s gubitkom.


Nije pitanje posluju li s gubitkom, nego plaćaju li svojim dobavljačima ili ih vuku za sobom u propast.

Ja bi i plavi dizel ukinuo jer se krade na njemu na veliko. Našlo bi se novaca.


WTF?? Kakve to sad veze ima s bilo čime? Žabac, kakve ti to trave pušiš? Jel ima malo i za mene?

Nisi u pravu. U Hrvatskoj je vampirska klima prema Agrokoru i narod urla kako ga treba uništit, s druge strane, slična kriminalna posla se rade u Njemčkoj, ali nisam vidio da tamo narod urla kako treba uništiti VW.


Opet - ako je uprava krivotvorila propisane dokumente, na sud s njima (dakle s ljudima, ne s firmom). Ali to nije ista stvar. Zbog toga što je radio VW nije oštetio svoje dobavljače, niti ih financijski upropastio.
28.06.2017 | 21:16
zabac kaže:
Desiti će se da se budu zatvorile brojne prodavaonice u "pripizdinama" jer nisu rentabilne. Ako se i desi prodaja, cijena rada bude jako mala jer se bude pojavio višak radne snage. Mali dobavljači budu otišli u kurac (primjer Lidla i Rumunjske) i dobivati ćemo škart još veći. Veća moć nekog drugog lanca, druga pregovaračka pozicija i sigurno brojni ustupci. Pa sad masovno potpomažemo stranu poljoprivredu jer je domaća nerentabilna.
Nije Konszum svetinja, ali ne treba dozvoliti preuzimanje jer se bude poremečaj desio.

Tu se čak i slažem sa Žapcem. Osim ovoga s preuzimanjem, vjerojatno će neki tektonski poremećaj uslijediti - ali netko mora preuzeti taj Konzum i voditi ga kako spada.
Evo link na tekst u kojem se govori o zatvaranju prvih trgovina:
www.24sata.hr/news/u-iducih-mjesec-dana-...nzum-trgovina-529814
28.06.2017 | 21:24
zabac kaže:
smayoo kaže:
S tim se slažem, svakako. Proizvodne tvrtke svakako treba pokušati spasiti. Bez Todorića, bez Agrokora i bez Konzuma. A za zaposlene u Konzumu ne treba brinuti. Trgovačka mreža kao takva je potrebna. Lokacije, prostori, ljudi - jednostavno će ih preuzeti netko drugi tko će možda poslovati etičnije.


Desiti će se da se budu zatvorile brojne prodavaonice u "pripizdinama" jer nisu rentabilne. Ako se i desi prodaja, cijena rada bude jako mala jer se bude pojavio višak radne snage. Mali dobavljači budu otišli u kurac (primjer Lidla i Rumunjske) i dobivati ćemo škart još veći. Veća moć nekog drugog lanca, druga pregovaračka pozicija i sigurno brojni ustupci. Pa sad masovno potpomažemo stranu poljoprivredu jer je domaća nerentabilna.
Nije Konszum svetinja, ali ne treba dozvoliti preuzimanje jer se bude poremečaj desio.


Konzum jest poremećaj. Otkad mu se politički stvorio prostor da vedri i oblači.

Male trgovine u malim mjestima (kao npr. u Prizdrini na Pelješcu ) su ionako već odlučili zatvoriti. Prije ih je Konzum tzv. "strateški" otvarao i držao cijelo vrijeme da posluju s gubitkom, ne bi li upropastio male obiteljske trgovine koje su u takvim mjestima postojale, u maniri prave gramzljive nemani neoliberalnog kapitalizma, sve dok nije postigao da lokalno stanovništvo nema kamo, nego k njima. Sad ih zatvara jer ne može ta trgovina živjeti od dva mjeseca ljetne sezone i tri babe kroz ostalih deset mjeseci. A te tri babe ko je*e, neka im nosi unučad ako nije odselila u Irsku.

Elem, male trgovine u malim mjestima ionako nije prirodno da drže veliki trgovački lanci. Svugdje u svijetu to pokrivaju mali obiteljski trgovački obrti. Jedna obitelj, jedno selo, jedan mali dućan. Jer ljudi kojima je to obiteljski posao, naravno, žive s tim poslom 24 h dnevno i ne isplaćuju sami sebi naknadu za smjenski rad i sl, nego samo gledaju da od tog posla žive. Dakle, oni isti koje je Konzum ranije planski upropastio, otvorit će ponovno svoje trgovine. A u određenom broju slučajeva, to su ionako ti isti ljudi koji su u međuvremenu radili u Konzumu jer im nije bilo druge nego se zaposliti kod onoga tko ih je gurnuo u propast.
28.06.2017 | 22:03
Teško će se spašavati Konzum jer veliki super konzumi nisu njihovo vlasništvo. Oni samo iznajmljuju prostor u kojemu su smješteni. Ledo se nema šanse spasiti jer je zadužen devet puta više od vrijednosti tvrtke. Pik Belje i Vrbovec posluju sa gubicima godinama. Jana ima problema sa bočicama. Ne znam točno koliko ali u ciboninom tornju radi jako puno managera koji su klasični uhljebi i lijevi i desni. Usporedba sa VW ne stoji jer je njihov CEO odstupio odmah nakon što je skandal postao javan a kod nas se gazda nije odrekao Akrokora. Samo je prepustio upravljanje državi. Marić je bio financijski direktor u firmi i "nije znao" za lažirana izvješća. Franck koji je pristao na njihov reket isto nije siguran za preživljavanje. Kraš, Vindija su isto tako u problemima. A sve zbog poslovanja sa Agrokorom. Sve gore navedeno me navodi na zaključak kako Agrokor i njegove firme ne treba spašavati. Jedino me brine Jana radi koncesije na vodu. Sve ostalo je ili loše poslovalo ili je prezaduženo. I dok mi mlatimo praznu slamu nigdje nisam vidio odnosno pronašao informaciju tko garantira za ovaj novi kredit od 400 milijuna eura. Ne vjerujem da su banke dale taj novac na lijepe oči. Kao što rekoh ja sam za stečaj. Imovine nemaju, barem ne neke vrijedne koja može pokriti dugove, perspektive nemaju, novca nemaju sve ostalo je po meni prevara za široke narodne mase. Prazne fraze o zaštiti radnih mjesta i ostale bla bla priče.
28.06.2017 | 22:09
@smayoo
Izokreces u svoju koris u iste gusle guslas.
DE politicari mediji i narod - nema linca - nema priziva se propast VW
HR politicari,mediji i narod - javni veselje i linc - priziva se unistenje svega pid Agrokorom

VW je varao - Agrokor je varao

Oboje lopine a drugaciji tretman.

PS. U bitno je da li drzavna firma donosi profit. Brodogradilista usisavaju novac kako bi lokalni politicari imali sto krasti.
28.06.2017 | 22:34
zabac kaže:
Vas nije briga za druge (meni se spočitava da nemam empatiju).
Agrokor i većinu firmi treba spasiti od propast, Hrvatska i Vlada trebaju stati iza toga i pomoći koliko mogu.


Žabac, daj se odluči... Jesi kapitalist ili socijalist?
Sve se nešto praviš HDZovac-Tuđmanovac, a tu prizivaš Titoizam da spasi zabludjela poduzeća. Moram priznati da ne znam više koja je tvoja strana. Po ovom bih rekao da si socijalist, druže Žabac

Nu, da se još dotaknem spočitavanja... Ako se vratiš par postova ranije, vidjet ćeš da si nedostatak empatije upravo ti spočitnuo drugu Vanjuški. Ja sam više kao zanimljivost iznio viđenje iz druge perspektive. Ne bih se toga ni dotaknuo da dan ranije nisam razmišljao baš o suosjećajnosti u kontekstu ove rasprave.
28.06.2017 | 22:37
Hammer sad bi ti Zdravko Mamić rekao da lažeš ovaj napaćeni narod.

Britanac Nigel Farage je bio u parlamentarnom odboru EU kada je "političkim elitama" u RH ispod stola dano 290 milijuna eura da Hrvatsku bez otpora i problema uvedu u EU (i to je posvjedočio u EU parlamentu, jasno na negodovanje onih koje poštenje ne zanima nimalo).


Nigel Farage, poštenje, istina? Really.


@zabac
Veliš kako je znak jednakosti izmađu VW i Agrokora jer su i jedni i drugi varali. I poručuješ smayi kako izokreće u svoju korist. Ali teza bi trebala biti
VW je varao i plačao porez državi bez poticaja ≠ Agrokor je varao, nije plaćao porez, uzimao poticaje.

A tko se još sjeća današnjeg zaposlenika Agrokora a bivšeg guvernera Željka Rohatinskog koji je mijenjao tečaj dan dva prije nego su mjesečni anuiteti kredita Agrokoru stizali na naplatu. I nakon dva dana opet se tečaj eura vrati na staro.
28.06.2017 | 23:14
Ping kaže: Hammer sad bi ti Zdravko Mamić rekao da lažeš ovaj napaćeni narod.

Britanac Nigel Farage je bio u parlamentarnom odboru EU kada je "političkim elitama" u RH ispod stola dano 290 milijuna eura da Hrvatsku bez otpora i problema uvedu u EU (i to je posvjedočio u EU parlamentu, jasno na negodovanje onih koje poštenje ne zanima nimalo).


Nigel Farage, poštenje, istina? Really.
Vidiš, to sam propustio. Lik koji je napustio pokret isti tjedan kada su dobili Brexit čiji je on bio pokretač.
Sada baš želim da im ga EU zapapri do ibera, krajnje je vrijeme da ih netko stavi na svoje mjesto. A to je taj fucking otok, a ne ostatak svijeta.
29.06.2017 | 09:50
smayoo kaže:
Zdravac kaže:
Ali ZABA je u ugovor stavila članak, da zadržava pravo povećanja anuiteta, ukoliko njihov trošak koji neposredno mogu povezati s mojim kreditom postane veći od sadašnjeg. Drugim riječima, ako država jednog dana uvede porez bankama, banka ima pravo taj trošak prebaciti na mene!??!

Naravno da NISAM prihvatio.
Ali sada se postavlja pitanje da li banka uistinu ima pravo zaštititi sebe, na štetu potencijalnog klijenta? Da li je to "siva zona" ? Da li banke, kao temelj financijskog dijela ekonomije imaju pravo ulaziti u sivu zonu? Mislim, činjenica je da stalno posluju u sivoj zoni, ali zar uistinu nitko ne može zaštititi najslabiju kariku društva - osobe, koje su prisiljene poslovati s bankama?




Da li im regulator financijskog tržišta može zabraniti takvu ugovornu odredbu? Ja mislim da ne. Može možda donijeti nekakav pravilnik koji bi regulirao opće uvjete kreditiranja ili tako nešto...?


Smayo, vjerujem da je po zakonu, kada NEMA uredbe regulatornog tijela (HNB), koja bi takvo nešto barem pravično regulirana, ako ne zabranila.
Tu bih povukao paralelu sa općim uvjetima telekomunikacijskih operatera i HAKOM-om, koji se bar tu i tamo potrudi stati na stranu potrošaća.

Agrokor:
Ne treba uništiti firme, dugom treba promjeniti strukturu vlasništva. Profitabilne firme će se sigurno otkupiti

Treba uništiti Todorićeve, imenom i prezimenom, i njima najbliže suradnike, svi do jednog pohlepni megalomani, koji su imenom i prezimenom stvorili trule gospodarske uvjete, zato jer je IVICA TODORIĆ imao bolesne ambicije stvoriti nešto (carstvo) u 10 godina, koje se u zapadnom svijetu stvara 50 i više godina!
Apsolutno ih razbaštiniti, natjerati da proglase bankrot, i čekati kada će posegnuti za skrivenim novcem, i onda ih strpati u zatvor.

Ovo što sam izjavio, u nekim zapadnim zemljama bi bio najnormalniji scenarij, ali ne i u HRV.

Po pitanju firmi - mislim da je vrijeme da se podvuče crta, i napravi račun, pa kud koji! Dosta je bilo pumpanja.
Taj novac radije pumpati u saniranje štete ostatka gospodarstva!
  • Hammer
  • Posjetitelj
29.06.2017 | 10:10
zabac kaže:
Tu serete o Agrokoru, kreditima u švicarcima, a što niste srali protiv Volkswagen-a kad je varao na ekotestu i zašto Njemačka nije uništila tu prevarantsku firmu ili kad je Mercedes davao mito u USA za kupnju onih kamiona?


Kao prvo, ako ćemo baš o temeljnim postavkama diesel-gatea, VW teško da je varao. Ili barem da je radio nešto što ne rade - i SVI ostali.

Te tablice o štetnim tvarima ne ispunjava niti jedan motor današnjice, jer su same tablice i cijeli sustav postavljeni, ajmo reći, "imaginarno", tj, izmjerene količine štetnih tvari moraju biti u tolerancijama veličina koje su same zadane u postotku stvarno željenih veličina (tolerancija na toleranciju)... znači, ako se želi da su štetne tvari realno XX, onda sporazumi predviđaju da se smatra da su isti ispunjeni ako zadovoljavaju cca 50% (ili tako nešto) željene veličine, a i to "zadovoljavanje" ima svoje tolerancije i dozvoljena odstupanja - drugim riječima, oni se svade oko posve imaginarnih, zapravo posve nepostojećih vrijednosti, oni su nešto zamislili (što i današnji najmoderniji motori ne zadovoljavaju ni izbliza) i sada sanjaju o tome bez neke realne osnove, no zato to politika izuzetno dobro (zlo)upotrebljava da bi gulila narod kroz bezvezne i u biti posve neopravdane poreze i takse na CO2...

Ameri su pokvareno optužili VW za ono što oni i sami rade, i dapače su u tome gori od bilo koga, zbog toga oni ne poštuju nikakve eko-sporazume, imaju svoje tablice izračunavanja CO2 (ne jebe ih ostatak svijeta, oni su "najpametniji"), a koliko su napredni jednostavno je objasnio Reagan na pitanje dok je bio predsjednik - "zašto SAD ne implementira eko-norme koje vrijede u svijetu" - "Zato jer bi to uništilo američki industriju"... pametnom dosta.

No VW je i dalje, unatoč diesel-gateu, najprodavaniji europski auto u SAD-u, iako najavljuju povlačenje, skupa sa ostatkom VW grupe, no i Mercedes i BMW od ove ili slijedeće godine prestaju sa prodajom diesela u SAD-u, a i benzince kane dosta ograničiti, jednostavno se ne žele izlagati bahatosti američkih sudova i tužbama bilo koga samo zato da lovu uzme, a to je poanta 99% suđenja u Americi. Potrošači su se već počeli buniti, no odgovor je jasan - ili prestanite srati, ili nas neće biti... sada se čeka odluka Amera, no najpotrebnije bi bilo da je poltronska, bijedna EU uzvratila istom mjerom američkim proizvođačima (jer elemenata itekako ima - samo im reći da neka izvole poštovati Euro-norme!), samo što u korumpiranoj EU administraciji nemaju muda za to...

Tako da pitam - zašto bi Njemačka uništila VW, pa nisu budale kao Hrvati koji za ljubav stranaca uništavaju svoje firme, ljude i gospodarstvo?? Sa druge strane, razloga za uništavanje (koja glupa, te neopravdana riječ!) nema, gledano čak i ekološki. Ustvari, samo bi potpuni idiot uništavao nešto što mu donosi desetke milijardi eura od poreza, tako da tu hrvatsku "logiku" poltronizma i dopadanja strancima zaboravi, Nijemci nisu najjača ekonomija jer su budale. Oni nisu Hrvati.

Zdravac kaže:
Treba uništiti Todorićeve, imenom i prezimenom, i njima najbliže suradnike, svi do jednog pohlepni megalomani, koji su imenom i prezimenom stvorili trule gospodarske uvjete, zato jer je IVICA TODORIĆ imao bolesne ambicije stvoriti nešto (carstvo) u 10 godina, koje se u zapadnom svijetu stvara 50 i više godina! Apsolutno ih razbaštiniti, natjerati da proglase bankrot, i čekati kada će posegnuti za skrivenim novcem, i onda ih strpati u zatvor.


Lex Agrokor i nije složen da se zaštiti Agrokor, Todorić ili ijedan radnik u Agrokoru, boli kurac Plenkija za sve njih, no složen je da zaštiti političke elite, sve do sada unazad 27 godina, koje su okretale glavu, nisu radile svoj posao, primale mito i bile korumpirane (Todorić je po 5 milja kuna davao prije svakih parlamentarnih izbora i HDZ-u i SDP-u, znao je da će netko od njih pobijediti, i bilo mu je svejedno tko, on je svoj mir kupio unaprijed!), prale lovu i pogodovale, radile cijele nizove najtežih kaznenih djela sve do veleizdaje, i Lex Agrokor služi upravo zato da se zaštite te političke elite.

Da je pravde i zakona (i njegova provođenja), na optuženičkoj klupi bi sa debelim optužnicama sjedili svi premijeri i članovi Vlada otkada je Republike Hrvatske, sa posebnim naglaskom na premijerima, ministrima financija i ministrima gospodarstva, jer oni su sve znali, sve zataškavali, sve opstruirali, oni nisu radili svoj posao nadzora, inspekcija, revizija - i taqj nerad se mora zaštititi... jasno, ima i drugih velikih poslodavaca, kakav je bio i Pevec, no on nije mazao - a tko ne maže, taj ni ne vozi... takav ide u stečaj, pa neka smeće nauči tko je ipak najvažniji i kome treba dati, jer je sve ostalo nebitno...

ping kaže:
Nigel Farage, poštenje, istina? Really.


Nitko nije savršen, ali on je u tome pojam i poštenja, i otvorenosti, i istine. Štogod tko mislio, ali mi masu stvari o "našima" ne bi znali bez njega, jer mafija inače skriva svoj kriminal kao i zmija noge, i onda kada netko tako nešto veli (iako je trebao reći svatko, to su u EU proračunske stavke, kod nas i kroz naše bajne europarlamentarce se o tome ne smije ni govoriti), onda ga se trpa u teoriju zavjere. Nitno je da nitko nije ni riječ opovrgnuo ijedan njegov navod, samo su se šutke poledavali, zna ta bagra da se protiv činjenica ne može. To još jedino kod nas bagra daje replike i opovrgava što čak i slijepa budala vidi iz svemira, no našima neinteligentnima likovima je to dječja igra prepucavanja, njih istina ionako ne zanima...
29.06.2017 | 10:56
Kada smo skrenuli na automobile, jako me obradovalo da pročitam tekstove kako je jedan od najpoznatijih auto novinara na svijetu Jeremy Clarckson u kolumni za The Sunday Times pohvalio i Rimca i Concept One, napisavši da taj auto ubrzava brže, i da je puno brži od Lamborghini Aventadora - i još ti daje prostora da izađeš iz njega kada se zapali "zbog neke tamo elektrike".
A nahvalio je i bateriju automobila - piše, usprkos brzini uzbrdo i do 193 km/h kako bi čovjek pomislio da će mu se baterije potrošiti za par sekundi - a one uredno traju po 200 kilometara.
Ta će se emisija emitirati na Amazonu na jesen, i vjerujem da je Rimac već sada, a tek će poslije emitiranja te epizode - dobiti svjetsko priznanje i reklamu kakvu platiti ne bi mogao.
Meni je drago da je čovjek uspio.
Slično kao i Akrapovič u auspusima - Slovenac - a radi najbolje ispušne sustave na svijetu i ne misli seliti proizvodnju van. Nadam se će i Rimac ostati u Svetoj Nedjelji.
Link za Telegram:
www.telegram.hr/biznis-tech/jeremy-clark...ju-elektricnih-auta/
Link za Sunday Times, treba proći registraciju za kompletan tekst, ali nije nikakvo plaćanje uključeno pa nije bed koga zanima:
www.thetimes.co.uk/article/jeremy-clarks...ange-rover-qrsbdwlft
  • Hammer
  • Posjetitelj
29.06.2017 | 11:16
Nije Artuković, već Akrapovič - vidi se da nisi bajker...
29.06.2017 | 11:19
Hammer kaže:
Nije Artuković, već Akrapovič - vidi se da nisi bajker...

Istina - sorry - ispravit ću - nisam bajker. Da budem iskren - do prošle nedjelje (Stanković i Nu2) nisam ni čuo za čovjeka, al' me oduševio!
No, samo jedno pitanje u vezi njega, on radi samo za motore najbolje auspuhe, ili i za aute? Taj dio nisam shvatio?
29.06.2017 | 11:58
Hammer kaže:
Nije Artuković, već Akrapovič - vidi se da nisi bajker...


Akrapovič pravi auspuhe, a onaj drugi ti je najbolji prijatelj od žapca

EDIT:


Untitled_2017-06-29.png
  • Hammer
  • Posjetitelj
29.06.2017 | 12:48
Kloba kaže:
No, samo jedno pitanje u vezi njega, on radi samo za motore najbolje auspuhe, ili i za aute? Taj dio nisam shvatio?


Radi za sve vrhunske namjene (iako ima i vrlo solidan amaterski program za serisjke aute i motocikle), no najpoznatiji je po auspusima za trkaće motocikle koje voze u MotoGP-u, kao i u svijetu endurance i mnogih drugih auto-utrka (ako se ne varam, radio je i za Toyotin F1 tim, ili neki takav...)...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 29 minuta
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO