NAS rješenje za Apple okolinu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

NAS rješenje za Apple okolinu


08.11.2014 | 14:03
Naravno ako ti sync ne uspije baš iz prve i to ponoviš par puta za sve svoje evernote notes, onda možda i ostaneš bez mj. prometa kao npr ja. /mad
09.11.2014 | 16:08
dxdandy kaže:
Zasto ovo piram, jer sam nedavno uzeo za spavacu sobu LG SmartTv


Hehehe, jesi li dobro pročitao PRIVACY upute na početku kod instalacije tog TVa?
Jer novi LG Smart TV imaju i mikrofon, a navodno ponekad i snimaju, čak i da ne znaš...

Ali sigurno gledaju što gledaš i što imaš na USB

doctorbeet.blogspot.co.uk/2013/11/lg-sma...b-filenames-and.html
10.11.2014 | 07:44
Novi Security Advisor u DSM 5.1 radi dobro. Upravo sam dobio notifikaciju da imam malware unutar OSa. Ispalo na kraju da je riječ o modifikaciji defaultne CSS datoteke koju uvijek modificiram kako bi dobio ljepši font unutar samog OSa.

Do sada to nije bio problem i nije da me smeta, ali se vidi do kojeg nivoa ide Synology da bi zaštitili korisnike. Na drugom NASu je detektiran 3rd party OPT paket.

Jedini problem koji imam sa ovime je što ovakve detekcije će sada stalno okidati. Postoji rule po kojem je Syno detektirao 'malware' (CSS modifikaciju), ali ne postoji način da se to stavi kao exception, već samo da se taj rule generalno isključi. Međutim to pak apsolutno ne želim.

Sada ću se malo crvenit sa upozorenjem, ali uvid u svaki pojedinačni warning i event postoji, pa i nije neki problem.

Eto toliko.
10.11.2014 | 10:41
Pozdrav svima.

Molim za strucno misljenje. Evo i ja bih sebi uzeo neki NAS koji bi mi iskljucivo sluzio za storage ( multimedia i slike ) i za torrente. Trenutno imam popcorn-a200 i u njemu wd green od 2TB. Njega bih iskoristio za NAS ali bih volio dokupiti jos jedan disk pa da ukupno budu 2 komada u NAS-u.

Vidim da se u ovoj teme dosta spominjao i Synology DS214se koji prima ukupno do 8TB prostora.
E sad ja sam naso od Synology-ija nesto dosta povoljnije i isto prima 2 diska ali recimo do 6TB diskovnog prostora. Sto je meni sasvim dovoljno. Ne kuzim sada u cemu je razlika izmedju tog 2-bay Synology DS214se i recimo ovog dosta povoljnijeg Synology USB Station 2 NAS Server.

Isto pise da je NAS, ima LAN i 2xusb. Meni sasvim dovoljno. Ne znam dali ima podrsku za torrente ali to cak mogu i prozvakati ako nema. Ne treba mi wifi ni nista jer bi ionako bio u lanu spojen sa svime u kucnoj mrezi.

P.S. bilo bi dobro kad bih na njemu mogao imati i PLEX server instaliran

THX !
10.11.2014 | 10:59
Usporedba Synology DS214se i USB station 2 nije valjana. Ako misliš na USB station 2 to je model iz 2010 godine i NIKAKO ti ne bi preporučio to.

USB station 2 je u biti uređaj na kojeg se spajaju USB diskovi. Sam station se spaja onda LANom dalje u ostatak mreže. DSM verzija na njemu je poprilično stara i pitanje je dali možeš staviti bilo što iz verzije 4.x

To nije baš najpraktičnije rješenje i nikako za nešto što bi trebalo služiti za ovo što ti želiš. Plex na njemu možeš zaboraviti, nema supporta.

Modele iz 2013/2014 ti je najbolje pogledati ako želiš nešto up to date i kvalitetno. Što se tiče supporta po pitanju diskovnog prostora, svi modeli Synology od 2011 podržavaju novi DSM 5.1 sustav koji ima support za 6TB diskove (po svakom bayu).

214se primjerice ima max support dakle 12TB (u RAID0 polju), a ne 8TB. Što se Plexa tiče na njemu imati ćeš malo problema (iako mi to nikada nije bilo jasno pošto na slabijim i starijim modelima radi uredno), ali se može složiti da radi. Moguće da su i sada objavili paket koji je malo manje bugovit za instalciju na tom konkretnom modelu. Naravno imaj na umu da vrti 800Mhz procesor i bilo koje transcodiranje na strani NASa će ubiti NAS i to neće raditi. Samo hostanje Plex server bibloteke, metapodataka i directPlay push će raditi uredno, ali za to moraš imati Plex clienta koji će ti uredno moći odraditi decoding audio/video zapisa.

Support za torrente ćeš imati sigurno (Download Station) i to će raditi na bilo kojem modelu jer dolazi kao standardni paket unutar DSMa.
10.11.2014 | 11:13
rusty kaže:

Što se Plexa tiče na njemu imati ćeš malo problema (iako mi to nikada nije bilo jasno pošto na slabijim i starijim modelima radi uredno), ali se može složiti da radi. Moguće da su i sada objavili paket koji je malo manje bugovit za instalciju na tom konkretnom modelu. Naravno imaj na umu da vrti 800Mhz procesor i bilo koje transcodiranje na strani NASa će ubiti NAS i to neće raditi. Samo hostanje Plex server bibloteke, metapodataka i directPlay push će raditi uredno, ali za to moraš imati Plex clienta koji će ti uredno moći odraditi decoding audio/video zapisa.


Da, imam na drugoj strani uredjaje sto mogu prozvakati sve bez problema. Samo mi je bitan storage i recimo da ima opciju Plex servera.

Imas onda neku preporuka za ono sto je meni odgovarajuce za sto manje para a da sljaka bez bugova ili da idem na Synology DS214se. Od ovoga USB station 2 u svaom slucaju odustajem.
10.11.2014 | 12:23
U svakom slučaju 2bay model ti je dovoljan. Ja bi ti i u svakom slučaju preporučio 213j model (ima bolji i jači procesor od SE modela i ima duplo više RAMa).

Ovdje je situacija kao i sa nekim Apple proizvodima. Ne možeš ništa nadograditi jednom kada ga kupiš. Moj prijedlog je malo bolji model u startu. Ovaj model ima već support i za 8GB diskove tako da ako ikada budeš trebao povečati polje to ćeš napraviti uz jednostavnu rotaciju diskova većeg kapaciteta.

Složi unutar neke WD RED diskove i nemoj slušati što ti Smayoo govori i bit će sve super. To je stroj koji vjerujem Dragan sa foruma ima pa ti i on može iz prve ruke reći koliko je kvalitetan.

Osobno ima DS211j model koji je u usporedbu sa 213j mala beba, a uredno me služi za backup, torrente i slično. Raspon cijene je negdje oko 1400-1500 kn što ispada nekih 400kn+/- više od SE modela (bez diskova), ali mislim da ti se isplati.
10.11.2014 | 13:55
@rusty

Hvala na objasnjenju. Stvarno, za malo vise para ovo se cini puno bolji stroj. Uf bas nisam planirao toliko para izvrnuti za ovo cudo ali sta se moze. Bas mi pasala ova cijena od ovog USB Station 2.

Nemam lose misljenje o WD diskovima. Eto u popcornu se przi vec jedno 4,5 godine 2TB green bez i jedne greske a popcorn-a200 je malih dimenzija i uvijek vrel a hladi ga mali vent koji se vrti na miljon/min pa zuji ko blesav a moj je još totalno prozujao.
Zasto predlazes Red WD, znam da se vrte nesto brze od green diskova a dali su toliko kvalitetniji ili sto ? Mislio sam uzeti za pocetak neki od 4tb najjeftiniji koji nadjem.
10.11.2014 | 14:07
Osobno koristim 2x2TB green u jednom NASu i 4x3TB red u drugom. Istina nemam nikakvih prigovora ni ja na green diskove.

Jednostavno red serija je brža i više optimizirana za 24/7 rad. Svaki disk će kad tad krepat to je neupitno. S druge strane osobno ne volim riskirati ako već postoji način da mi se bitni podaci nalaze na kvalitenijim diskovima.

Svaki disk koji staviš unutra će biti dobar samo se pobrini da imaš dobar backup i nema straha. Što se pak cijene tiče, mislim da ćeš promijeniti mišljenje kada vidiš mogućnosti Synology NASa. Istina većina ne korsiti ni 10% potencijala i mogućnosti, ali one i dalje postoje, tako da ako ti budu dostupne možda i počneš koristiti neke funkcionalnosti koje do sada nisi nikada koristio.
10.11.2014 | 14:10
Zaboravih pitati, a kako ide sa formatiranjem diska. Mogu li ga tako kupljenog udmah ubaciti pa preko NAS formatirati ili ne? Iz kojeg OS-a koristiti sistem particioniranja? NTFS, HFS+, EXT
10.11.2014 | 14:49
DSM (Disk Station Manager) je ajmo to reći OS. On će odraditi kompletnu instalciju kao i formatiranje diska(ova). Konkretno DSM radi sa EXT4 formatom.

Dakle nećeš moći pristupiti DSMu dok ne napraviš instalciju. Ako te malo više interesira možda možeš još koju informaciju izvući iz ovog članka (iako je pisan dok je DSM bio u verziji 4.3): www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/nas-rjeenje-nae-svagdanje.html
13.11.2014 | 08:22
hi

imam UPS C-Lion Blazer Vista 600, spojio sam ga USB kabelom sa 214se, prepoznat je kao generic uređaj, no nakon 2 minute uređaj NAS ide u safe mod....
tako znači da radi kako treba....... bio je to neki jeftini UPS..
13.11.2014 | 13:39
To nakon 2 minute rada preko UPSa ode u safe mode i onda se ugasi?
13.11.2014 | 14:42
Sta nije to malo prebrzo da ode u sleep na UPS-u?
13.11.2014 | 15:11
Ne, zašto bi bilo pre brzo?
UPS ne služi za gonjenje uređaja dok se baterija ne isprazni, već da uređaj sigurno ugasi u nekom vremenu.
Možda se i dade podesiti vrijeme.
Ne znam koje je vrijeme automatskog uklopa ud strane HEP-a kad "nestane struje".? Mislim da je par minuta i to u 2 ili 3 pokušaja i ako neide, tada trajno trafostanica ostane izvan pogona.
13.11.2014 | 16:17
da nakon 2 minute se ugasi...... mene je najviše zanimalo kako će to sve funkcionirat, al eto funkcionira jako dobro....

najviše radi toga što je to jedan običan i prosječan UPS..
13.11.2014 | 18:29
Robert_84 kaže:
da nakon 2 minute se ugasi...... mene je najviše zanimalo kako će to sve funkcionirat, al eto funkcionira jako dobro....

najviše radi toga što je to jedan običan i prosječan UPS..


Kad "struja dođe", da li se što desi? Automatski start ili tako nešto?
14.11.2014 | 17:17
upali se sam, te nastavi rad normalno...
29.11.2014 | 16:35
Novi update za DSM 5.1 je vani

Version : 5.1-5004 Update 2

(2014/11/29)
Fixed Issues
Fixed an issue that could cause a false alarm in Security Advisor after upgrading to DSM 5.1-5004 Update 1.
Fixed an issue where Firewall rules did not apply correctly.
Fixed a security issue that could allow remote attackers to cause a denial of service via a crafted ECC certificate or certificate signing requests (CVE-2014-8564).
Enhanced HA stability on system updates.
Fixed an issue where DS213+ and DS413 could fail to execute scheduled tasks after entering system hibernation.
Fixed the send-mail function in PHP.
Fixed an issue where packages failed to start or users were unable to install packages on entry models.
Fixed an issue where CGI cannot be executed in Web Station.
Fixed an issue where DSM mobile was not correctly displayed on Chrome v39 on mobile devices.
Fixed an issue where installation of digitally-signed packages could fail on EDS14.
Improved QuickConnect mechanism on complex network environment.
Fixed an issue where scheduled power-off function could fail to execute when DSM Auto Update was enabled.
Fixed an issue where false warning could display in System Health on Play-series.
Fixed "Customzie PHP open_basedir" function to accept directories that have not been created.
Enhanced security on SSH/Telnet connections.
Fixed an issue where EDS14 could fail to apply updates.
07.12.2014 | 22:57
hi,

počeo mi se dešavati jedan problem sa NASom

naime kad nešto kopiram sa ili na njega jednostavno gubi konekciju..... no samo preko Wireless konekcije.... na žici radi sve ok
NAS je spojen u 10/100 NG switch, a wireless dobija signal preko Airporta.
Probavao sam i preko dongla da je i NAS na Wifi mreži ali ga onda komp uipće nevidi radi te Apple politike da ne daju disk sharing preko svojih "adaptera"

slično kao i ovaj problem


forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=49&t=89219

no nevidim da je itko igdje odgovorio sa riješenjem.....

ima tko kakav savjet
08.12.2014 | 08:32
I prije nego sam došao do pola posta na Syno forumu rekao sam da je pitanje vjerojatno propusnosti (Airport ili switch).

Pretpostavljam da ti je i AP spojen žicom na isti NG switch kao i NAS. Očito da ti 100MBit link može progurati sve što kopiraš i nema problema, ali evidentno se nešto preko wifia događa da jednostano zaguši cijelu priču i u jednom trenutku jednostavno počinju paketi dropat i kopiranje pukne.

S kojeg klijenta to kopiraš sa/na NAS? Je li se to može testirati sa nekog drugog stroja? Koji je točno OS u igri i koji se točno protokol koristi (SMB/CIFS, AFP, webDAV...)?

Također koliko je uređaja na tom WIFIu u tom trenutku? Da li igra udaljenost neku ulogu u tom testiranju? Da li se isto događa sa velikim datotekama ili puno malih datoteka?

Slijedeći put kada budeš radio testiranje probaj otvoriti terminal/prompt i u trenutku prije kopiranja pripremi 'ping IP_NAS -t' naredbu koja će kontinuirano pingati NAS sa samog stroja.

Gledaj što se događa i da li postoji dropanje paketa kada krene kopiranja i da li se poklapa pucanje sa gubljenjem paketa (vrlo vjerojatno bi to trebalo biti tako).

Moj prijedlog je da se test (ako je moguće) napravi sa drugim APom ili neki drugim generičkim wifi access pointom (možda malo većom antenom). Rekao bi da je problem jednostavno u propusnosti (ovako na prvu).
08.12.2014 | 14:01
hi

sad sam van grada pa nemam mogućnost sve probat.....
uglavnom NAS je DS 5.1.2 mislim tako sam podesio sam da se svaki tjedan nadogradi .
što se tiče protokola nisam ništa mijenjao od kad sam podigao foldere i sherao ih, a kopiram sve sa svoga kompa koji je na W7 64 pro.... copy/paste metodom ili drag & drop
WFS onaj osnovni Windows protokol il kako se već zove

odnosno samo je onaj prvi prozor sa osnovnim protokolom označen

windows service i MTU / large files, ostalo je sve bez ikakvih podešenja

moram probat sa drugog kompa pa javim
08.12.2014 | 14:46
sve to stoji, zato ti i inicijalno radi, što samo govorit da nije problem u mrežnoj vidljivosti, pravima itd... Vjerojatno je neko mrežno zagušenje tj hardwareski problem, pa treba i probati sa nekim drugim strojem/ruterom/switchem itd..
08.12.2014 | 16:54
hi

došao sam kući, kopirao sam 50tak filova ukupno 12 gb sa ženinog kompa isto bežično samo ona ima w8 64bit....

sad vidim da je u mome laptopu problem....
08.12.2014 | 21:32
riješeno
08.12.2014 | 21:34
Dakle što je točno bio problem odnosno riješenje?
09.12.2014 | 18:25
hi nisam mogao pisat sa mobitela ranije,


laptop mi ima killer 1103 karticu, i samo sam očistio totalno kompletan software sa programom za bandwidth te instalirao najnovije......

eto jednostavno riješenje...... malo me zbunilo to što je sve radilo do prije 3-4 dana normalno, al eto sad opet radi
10.12.2014 | 18:22
...molim malu pomoć...razmišljam o nabavci synology-a...pa ako bi mi netko mogao objasniti razlike između modela ds215j ds214se ds213j i koji bi bio best buy?...planiram ga koristiti kao kućni nas uglavnom za multimediju...
10.12.2014 | 18:53
best buy od ta 3 je zadnju model ds215j. on i 213 model jedini imaju 512MB RAMa, SE model ima 256.

215j također koristi noviju generaciju Armada procesora za razliku od 213j modela.

215 je DualCore na 800Mhz u usporedbi sa single core na 1.2 Ghz koji ima 213.

za osnovno i malo čak napredniju ulogu će te služiti savršeno
10.12.2014 | 19:53
...hvala!
..jel trebam na što obratiti pozornost kod kupovine diskova ili?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 13 minuta
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO