Kada je Apple objavio novu Mac Pro generaciju svi su ostali iznenađeni. Nije se očekivala toliko drastična promjena; sve je iz temelja izmijenjeno, izvrnuta je i sama filozofija kako moderna radna stanica treba biti koncipirana. Od nekadašnjeg “stavimo svu silu hardvera u veliko kućište” do današnjeg “samo neophodno u što manje prostora”. No, glavna novost je prebacivanje težišta snage s centralnog na grafičke procesore. Kako se taj koncept pokazao u praksi i je li Mac Pro dobar izbor za kreativne profesionalce?

Goran Paulin 18.12.14

Ivica je odavno prestao škripati kredom. I hvala mu na tome. Odrastao je. Razdrljana koljena i razbijeni prozori ostali su samo sjećanje na pubertet. Nikada nije požalio kolinje vlastite kasice prasice čiju je utrobu, bez ikakve nedoumice, istresao za svoj prvi Mac.

Wacom ga je godinama magično služio, ali kada se u svibnju 2013. nad njegov Photoshop nadvila sjena mračnog oblaka - odložio je olovku, tugaljivo pogledao prema mjestu na kojem je nekad stajala kasica i zapitao se, uz dubok uzdah, koliko će si još moći priuštiti udahnjivati život?

Počeo je razmišljati o Pixelmatoru, nerijetko se pitao ima li sve to uopće smisla i postoji li nešto više. Zapravo je znao da postoji - ali ne za one razbijenih kasica, pa se o tim svjetovima nije usudio misliti, a kamo li crtati ih.

A onda je došla 2014.

Svima koji još nisu primjetili temu u forumu Jabučnjak, skrećemo ovim putem pažnju da ćemo se neformalno okupiti u Rijeci, u pizzeriji "Maslina", u subotu 06.12.2014. predvečer, od 17h.

Svi koji su zainteresirani doći, a nisu se do sad javili u forumskoj temi, neka to sada učine, kako bismo znali koliko približno ljudi treba očekivati.

Davor Pasarić 21.11.14

Proljetos smo testirali zadnju iMac 27" seriju. Novi modeli su se odlično pokazali u upotrebi; evolucijom su izgubili gotovo sve mane i postali zlatni standard za stolno kućno računalo. Apple je sada novim 5K Retina modelom odlučio opet stvari pomaknuti naprijed i ovaj put je konkurenciji visoko podigao ljestvicu! Novi iMac odlikuje se 5K (da 5K, ne 4K!) monitorom rezolucije 5120 x 2880 piksela u tzv. Retina rezoluciji jer su točkice toliko malene da ih ljudsko oko ne može razabrati. Vrijedi li novi iMac 5K svoje cijene?

Davor Pasarić 18.11.14

Uredništvo Jabučnjaka je ponosno na uspjeh riječkog muzeja informatike PEEK&POKE! Velikim dijelom je to i zato jer veći dio nas sudjeluje u radu ovog muzeja od samog osnivanja, pa iz prve ruke znamo što znači održati na životu jedan neprofitabilan projekt na životu u krizi koja je pogodila Hrvatsku. Muzej informatike PEEK&POKE nedavno je proslavio svoj sedmi rođendan. U svo to vrijeme, gotovo bez ikakvog financiranja, ovaj skromni muzej postao je vodeća turistička atrakcija u Rijeci, ne samo prema Ryanair magazinu, već i prema globalno poznatom portalu za putovanja TripAdvisor. I kao šećer na kraju došla je pohvala od samog suosnivača Applea, inženjer "stare škole", Steve Wozniak pohvalio je rad muzeja i ponovio želju da ga posjeti prvom prilikom!

Davor Pasarić 19.10.14

Apple je ove godine proslavio 30 godina Macintosha. Jednom davno rođendan je bio proslavljen ekskluzivnim i skupim modelom kodnog imena "Spartacus" koji je cijenom od 10.000 dolara tada bio privilegija tek nekolicine bogatih poslovnih ljudi. Vidio sam ga uživo samo jednom prilikom u skladištu švicarskog muzeja informatike. Iako je dizajnom i multimedijskim mogućnostima bio ispred vremena, tehnološki nije pomaknuo niti jednu granicu. S druge strane, danas, novi iMac Retina 5K otišao je korak ispred čak i profesionalnih računala.

Davor Pasarić 09.09.14

Cupertino je danas predstavio Apple Watch “sat” kojim je zakoračio u domenu “nosivih tehnologija” - ono što tehnološki zapad već neko vrijeme naziva “wearables”. Izbor takvih "gadgeta" je širok, ali zapravo ne postoji niti jedan uspješan. Najdalje je došao Google Glass, ali zbog “beta osjećaja” i cijene od gotovo 10,000 kn daleko je od tržišnog uspjeha. Appleova ekstenzija iPhonea za ruku čini se kao do sada najsolidniji pokušaj da se računalo zgura na zglob ruke. Je li taj koncept opravdan? Cijela ta priča je toliko široka i otvara toliko pitanja da je predstavljanje novog iPhonea 6 bilo gotovo usputni događaj. Slijedi kratak osvrt…

S tim riječima Tomislav Vince citirao je Johna Scullya u uvodu priručnika hrvatskog izdanja “Macworld Vodič kroz System 7.1”, 1994. godine. Citatom je želio reći kako za lokalizaciju na domaći jezik već tada nije bilo previše razumijevanja. Niti 20 godina poslije lokalizirani softver još ne dobiva pravi značaj. Pročitajte kako se Apple Macintosh vrlo rano prilagođavao slavenskim jezicima na našem tržištu, kako su prijevodi evoluirali i koji su sve softveri bili prevedeni.

Davor Pasarić 03.06.14

Jučerašnja Appleova konferencija WWDC (Worldwide Developers Conference) napeto je očekivana jer se zna da Cupertino ima mnogo novosti planiranih za ovu godinu. Takva očekivanja dodatno je potpirio Eddy Cue, Appleov "visoki časnik" za internetske usluge i softver kada je nedavno izjavio da je linija proizvoda koju će objaviti ove godine "najbolja u zadnjih 25 godina". No, jučer nije prikazano ništa od toga, ali..

Kada je Steve Jobs predstavio prvi iPad entuzijasti na Jabučnjaku su odmah prepoznali da se radi o revolucionarnom proizvodu koji će promijeniti mnogo toga, koji će konkurencija kopirati, koji će mnogi u tom trenu kritizirati, a na kraju postati njegovi zagovornici. Predviđanja su bila točna. Prije par godina objavili smo prikaz softvera iBook Author kojim čak i neprofesionalci mogu brzo ovladati i stvarati svoje knjige - ili ono što je mnogo važnije, školske udžbenike. Tada se ovdje povela i rasprava o tome koje su sve prepreke da i naše škole počnu koristiti prednosti ove tehnologije. Kada ćemo dočekati budućnost u hrvatskom obrazovanju tema je razgovora s Marinom Biti, redovitom profesoricom i voditeljicom doktorskog studija "Izdavaštvo i mediji" na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Često slušam iPhone korisnike kako se tuže na to da im baterija izdrži jedva jedan dan ako su bili izuzetno aktivni. To uvelike ovisi o načinu korištenja i odabiru uključenih servisa. Nekada su mobiteli imali izmjenjive baterije, ali uz napredak tehnologije i sve izdržljivije izvore napajanja, mnogi proizvođači su slijedili Apple u konceptu da je baterija ugrađena i zamjenjiva jedino u servisu na kraju radnog vijeka. No, što ako vam Appleova ugrađena baterija nije dovoljna za dnevne potrebe rada na terenu? Što ako idete u prirodu na par dana bez pristupa električnoj utičnici?

Davor Pasarić 24.03.14

Početkom prošle godine testirali smo super-tanki iMac 27” prve generacije. Ta serija unaprijedila je mnoge karakteristike prošlih modela, a ponajviše ekran. Zanimljivo je vidjeti kako su se pokazali u upotrebi nakon godinu dana i što nudi novi poboljšan model ove vrlo popularne iMac serije.Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 9 minuta
 • robee: ja sam od svega odustao i prodao :) sada koristim logitech bez problema...nemam nekih funkc kao kod Applea i ne radi mi sve posto je win ali radi bolje nego Apple
 • Daddo: na mom Miniju 2014 je tako od El Capitana preko Sierre do High Sierre. Tipkovnica radi problem. Miš ne.
 • Performita: @Daddo, to ću i učiniti! @Soffoklo resetirala, nije pomoglo, Hvala vam u svakom slučaju...
 • Soffoklo: Na žalost nema veze s tipkovnicom nego s macOS-om. Meni se dešava i s tipkovnicom i s mišom i s trackpadom. Ponekad sve radi bez problema, ponekad samo neki od navedenih imaju problema i tako iz dana u dan. Probaj restartat BT modul.
 • Daddo: ajd probaj još direktno lightningom je upiknut u USB port računala, onda se ponaša kao žičana (puni se i radi istovremeno) pa par ciklusa punjenja prođi s njom...
 • Performita: Pogasila sam sve, palo mi je to na pamet... I dalje je jako često gubila, doslovce svako par minuta. (Tipkovnica nije ni mjesec dana stara :(
 • Daddo: imaš još BT uređaja u blizini? (to isto hoće smetat)
 • Performita: Primijetila sam da gubi konekciju kad brzo tipkam :o
 • Performita: Problem je veći od toga... Idem je napuniti (ima 50%) ne znam što drugo
 • Daddo: turn off - turn back on... pali meni... najčešće se događa kad Mini ide iz standbya u on...
 • Performita: Hello ekipa, jel netko dohakao ovom gubljenju konekcije Apple magic tipkovnice randomly?
 • Yonkis: Deal!
 • Daddo: moj je plan idući tjedan isprobati praktičnu korisnost watcha druge generacije za moje potrebe. Omron također mogu provjeriti. PM-am te s rezultatima svojih "istraživanja".
 • Yonkis: Zanima me jel se u onom Health app to bilježi, neki logovi, za osobno praćenje, ne znam da li naše zdravstvene ustanove to prihvaćaju. Meni bi trebalo nešto sofisticiranije, granulacija krvi, uzima se Martafarin pa tražim nešto u tom smjeru. Ali neki inside info je dobrodošao. :)
 • Daddo: Yonkis provjerit ću ti ja, otac koristi Omronov tlakomjer koji ima nekakav svoj app za iOS... što te konkretno zanima?
 • Yonkis: Jel netko posjeduje neki medical/biometrijski uređaj koji je kompatibilan sa iPhoneom/iOSom, npr toplomjer, vaga i sl, pa da se ti podaci bilježe preko neke app u iPhone?
 • zabac: Barometar, kakav god bio, NE biljezi male promjene. Motra se vise od 3 m popeti/spustiti da ovaj shvati promjenu tlaka.
 • Soffoklo: [link] :-)
 • Yonkis: Pa nije "vježba" ići niz stepenice :)
 • Soffoklo: Hmmm, biti će da si u pravu. Samo uspinjanje koliko vidim kod sebe. Čudno.
 • Yonkis: Soffoklo, ne bih se složio.. živim na prvom katu i ujutro nema "stepenica" tek kad dođem na posao i uspnem se 1 kat, to bilježi. I onda odem na kat više po kavu, i to broji kao 1 kat, ali nema spuštanja natrag na radno mjesto. Išao u bolnicu u posjet na 4 kat i tu je točan. Samo 4 kata vidim, ne 8.
 • Soffoklo: iPhoneova osnovna Health aplikacija (ja ga zovem zdravstveni karton) broji i uspinjanje i spuštanje, cca 1 kat = 3 metra visine pomoću ugrađenog barometra i zna biti ovisan o vremenskim prilikama :-)
 • Yonkis: Pitanje: Zar iPhone broji samo popnute katove, zelim reći da broji samo uspinjanje, ne i spuštanje (Flights CLIMBED)?
 • Soffoklo: Slažem se, isto se može reći za MagSafe.
 • robee: Sve to stoji, imaju kvalitetu, dizajn, no nema smisla ogoliti uredjaje do te mjede da ne budu funkocionalni. Spdif je stvarno nesto sto koristi a ne vidi se, ne smeta. Bezicno? Nekada radi a nekada ne sa Denon AV.
 • Soffoklo: Apple često zna prestati ugrađivati neke stvari samo tako. Zašto? Mislim da oni teže uređaju koji neće imati konektora i fizičkih kontrola, a sve dok ne dođu do tog cilja nadrapat ćemo mi koji im se nađemo na putu.
 • robee: imac 2017 ga vise nema, macbook pro od 2015...mac mini 2014 ga ima ali novi ako se ikada pojavi vise nece. Razmisljao sam o novom imac 27 ili miniju
 • stefanjos: tek stigao, ali ugodna temperatura, sad je 1 ujutro, valjda cu brzo spavat, pricam tu s prijateljima vani smo u kratkim majicama, malo vjetra pa je hladnjikavo ali cisto ok s obzirom da brzo dolazi zima :)
 • Daddo: robee ne znam o kojem se novom Macu radi ali ako imaš 3.5mm jack on je na mom Miniju i D i A pa ti možda ne treba DAC?
 • robee: ne znam kakva je to hrabrost izbaciti nesto sto korisnicima treba a financijski nista ne predstavlja u proizvodnji. da bi spojio novi mac na av moram kupiti kvalitetn dac koji mi uopce ne treba posto mi av treba odraditi d/a i to je do sada islo preko optike
 • cariblanco: Stef, kako je u Australiji, toplo kao i doma ili?
 • icanic: za iste novce
 • icanic: Mislio sam reci da sam prodao koriteni iphone 7 i kupio NOVI galaxy s8 koji je po meni puno bolji uređaj.
 • icanic: ja sam isto nakon dugo godina iphona kupio android. Prodao koristeni iphone 7 i kupio galaxy s8. Mislim da android puno vise daje za manju cijenu a i ovo sto rade u zadnje vrijeme sa cijenama i uređajima nije normalno (mislim na apple). Po svemu sudeci ne vracem se tako skoro na apple opcenito.
 • Yonkis: @robee - treba hrabrosti za takvo što, a Apple je poznat da prednjači u takvim stvarima ;-)
 • robee: nego zasto je Apple izbacio spdif iz novih modela? :( meni je to prilicno korisno a vidim da ima dosta razacaranih korisnika
 • Yonkis: Evo spoja Androida i iPhonea, mislim da je ovo novi "level".. nečega: [link]
 • robee: nuzno zlo i sto se mene tice tu je kraj price. Niti jedan koji sam koristio nije radio kako treba. Svaki je trzav, jede bateriju, apk se ruse, sve nestabilno...steta koliko dobrog hw-a ima a sam android ga unisti
 • Daddo: no ovo nije priča o meni ionako. Moj osobni stav je da je android nužno zlo.
 • Daddo: svakodnevno službenim androidom napravim više poziva nego prosječan korisnik istog... u praksi testiram stabilnost, trajanje baterija i koješta... jednostavno ta dva koncepta su neusporediva.
 • Daddo: saint, tu raspravu smo već vodili... radim u ovlaštenom servisu smartphonea i tableta (baziranih na androidu).
 • saint: @Daddo Koristio si neki android ili samo prenosis nesto sto si negdje procitao?
 • Yonkis: Daddo: ne mora android koštati kao iPhone, ne mogu se iPhone i Androidi uspoređivati kad su svaki u svom svemiru. Doduše iPhone je u svom vlastitom svemiru a Androida ima kao i galaxija (hehehe samsung pun intended) i neka se međusobno bore za titulu najboljeg
 • Daddo: da bi android uređaj bio "dobar" (dobrota je relativna i ovisi o potrebama korisnika) on mora koštati gotovo jednako kao i iPhone i biti hardverski gotovo duplo snažniji za iste performanse. Oprostit ćeš ako smatram takvo što "suboptimalnim". O dugovječnosti android vs ios je uopće bespredmetno raspravljati.
 • saint: Android je dobar samo ga treba znati koristiti,na kraju krajeva kao i iPhone
 • stefanjos: Pozdrav iz Australije!
 • Daddo: da se uopće ne dotičem teme privatnosti podataka
 • Daddo: konkretno kukam na Android sam po sebi i politiku "aplikaciju piše tko hoće", "po sustavu brlja tko hoće"
 • drlovric: Ja nakon 10 gd iPhone, kupio Samsung S8 iz znatizelje. Svjeze. Lijepo. Dobro. Cool. Nez na sto konkretno kukate? Meni S8 radi ko grom :)
 • Yonkis: iOS 11.3.1 is out.. [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Page Speed 4.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO