Davor Pasarić 16.09.20

Apple je jučer predstavio dva nova-stara proizvoda: Apple Watch šeste generacije i novi iPad Air četvrte generacije. Oba nastavljaju evoluciju i nude više i bolje od prošle generacije. Ništa od toga nije revolucionaran pomak samo po sebi, vrijedi tek spomenuti novi senzor za očitanje razine kisika u krvi. No, ono što jest golem pomak je tehnologija izrade mikroprocesora koja se spustila na mjeru od svega pet nanometara, tj. veličinu tranzistora koja se slobodno može nazvati "atomskom razinom". To znači još više snage uz još nižu potrošnju i omogućit će niz fantastičnog hardvera u bliskoj budućnosti. Bit će zanimljivo vidjeti performanse prvog MacBooka s takvom tehnologijom.

Apple A14
Kao i WWDC, ovo predstavljanje Apple je odradio virtualno uz vrhunsku razinu produkcije

Apple A14
Novi Apple Watch šeste generacije od sada i u "Product RED" izdanju

Apple još nema vlastitu tvornicu mikroprocesora, ali zato samostalno dizajniraju svoje procesore koji su postali višefunkcionalni, tj. pravi "SoC", tj. potpuni System on a Chip sustavi. Što to znači? Tradicionalno računala koriste više procesora kako bi odradila sve potrebne funkcije koje su potrebne računalu, bilo ono stolno, prijenosno ili u obliku tableta ili pametnog telefona. Tako imamo centralni procesor, grafički procesor, zvučni čip, mrežni kontroler, DSP, razne čipove koji nadziru rad periferije putem međusklopova i slično, a tu je uvijek i svojevrsni bridge, tj. mikrokontroler koji spaja sve te komponente. Nekada je čak i matematički procesor, tzv. "FPU unit" bio odvojen od centralnog procesora, dok danas većina modernih mikroprocesora u sebi ima čak i vektorske jedinice za brze paralelne obrade matematičkih problema koji se mogu definirati putem matrica.

Apple A14
Apple nudi tri ključna modela svojih satova, tko ne mora imati najbolje i najnovije, može sada proći dosta jeftinije

Apple A14
Za posjedovanje Apple Watcha više nije uvjet imati iPhone; dovoljno je da ga koristi roditelj koji od sada na svoj uređaj može vezati niz satova i tako lakše brinuti o djeci.

Integracija donosi nekoliko prednosti: izuzetno male dimenzije cijelog uređaja, bržu komunikaciju među svim komponentama - što ubrzava cijeli sustav, a sve to smanjuje potrošnju, a time i rasipanje topline. Kod mobilnih uređaja gotovo da nema izbora, to je jedini način da se izgradi efikasan i pouzdan sustav. Danas čak i prijenosna računala sve više postaju zasnovana na SoC pristupu, uz izuzetak onih koji traže snažan GPU, pa imaju tu komponentu zasebno. Ironično, ali često je taj izdvojeni, tj. kako se to kaže "diskretni", GPU često bio razlog kvarova cijelih serija računala, bez obzira radilo se o Macu ili PC-iju. Posebno notorna je bila jedna serija mobilnih NVIDIA grafičkih procesora zbog koje je Apple ušao u svađu s tim proizvođačem koja traje do danas.

Apple A14
Novi Appleov "System on a Chip" mikroprocesor za sada uopće nema konkurenciju

Apple A14
Gomila funkcionalnosti integrirana je u novi čip

Apple od jučer nudi novi iPad Air - prvi široko komercijalni uređaj zasnovan na A14 procesoru izrađenom u tehnologiju od svega pet nanometara. Takvu "svemirsku" tehnologiju izrade izvodi tajvanska TSMC korporacija koja već duže vrijeme ima funkcionalne prototipove takve tehnologije, ali tek sada je tržišno dostupan i prvi takav komercijalni procesor. Apple tvrdi da je iPad Air s takvim procesorom tri puta brži od najbržeg Android tableta koji se može kupiti, a brži je i od mnogih prijenosnika, pa tako tvrde da je šest puta brži od Chromebooka. Posebnost novog modela je Touch ID senzor koji je sada ugrađen u tipku na vrhu. Odlično rješenje jer sada je cijela površina uređaja postala velik ekran.

Apple A14
Novi iPad Air lakoćom odnosi titulu najboljeg tableta ikada

Apple A14
iPad Air pruža izbor od pet boja kućišta. Naravno, mi smo odabrali Jabučnjak zelenu!

Fantastični A14 procesor možemo očekivati i u novoj generaciji iPhonea, ali niti konkurencija to ne gleda nezainteresirano; nedavno je obavljeno da je NVIDIA kupila ARM za 40 milijardi dolara, a to je kompanija koja je Appleu licencirala velik dio tehnologija za njihove procesore. Apple tvrdi da to ne utječe na njihove ugovore s ARM-om, ali ta vijest otvara mnoge scenarije koji će sasvim sigurno biti uzbudljivi za nas korisnike jer veća konkurencija često znači bolje proizvode i niže cijene. Bit će zanimljivo!

Apple A14
Sve bitno o novoj Apple Watch generaciji na samo jednom slajdu

Što vi očekujete? Mislite li da će NVIDIA ući u tržište mikroprocesora kojim trenutno dominiraju Intel i AMD? Hoće li Apple izdati vlastiti GPU koji može konkurirati novoj NVIDIA 3080 seriji? Kada će se pojaviti prvi Appleovi procesori ARM arhitekture koji bi bili usporedivi sa sadašnjim desktop procesorima? Mnogo pitanja se otvara... :)

 

Komentari  

hal9000
+1 16-09-2020 | 22:07
Vrlo interesantan period se odvija. Mislim da je ovo dobar potez na duge staze i da će, kao i do sada, nakon prvog vala osude cijela industrija napraviti shift u tom smjeru.
smayoo
+1 17-09-2020 | 10:24
Sve se vraća prema Spectrumu... ;-)
dpasaric
17-09-2020 | 10:47
Ovo je još integriranije od Spectruma, on je imao ULA čip koji je bio "domar" cijelog sustava, a ovaj A14 je samostalan skoro kao Terminator! ;)
smayoo
17-09-2020 | 11:05
:D
Kloba
18-09-2020 | 11:00
iPad Air je super, sat i spika o novom dizajnu mi je totalno nejasna kada je dizajn isti već šest generacija (ili ja trebam naočale) - a prezentacija u vrijeme COVID-a mi je bila - totalno čudna. No tu nisu oni krivi. Jer itko primjetio one kolute u dvorištu space shipa u boji duge starog loga?
Nevermind sada to, ovo mi je bio još jedan dokaz da smo roba kojom se trguje - mi. Samo ekran, ekran, ekran, gledajte u ekran dok trčite, plivate, kenjate, a mi ćemo to brižno sačuvati i nikome nećemo davati. Još s tom sijedom kosom, Cook mi je uvjerljiv ko Sanader.
Što se AI tiče, kako su svi zamišljali AI u filmovima 80ih kao neke terminatore, dronove koji će pobiti čovječanstvo - nitko nije shvatio da će to biti hrpa povezanih servera potopljena ili uskladištena negdje drugdje, i više ne treba pričati o budućnosti, jer smo bili gotovi prije par godina kada je smišljen AlphaGo.
Odgovori na pitanja na kraju teksta, od totalnog neznalice (mene):
1. Mislim da hoće, za njih bi neulazak bio smrt kompanije, zar ne?
2. Ukoliko je ta svađa iole ozbiljna, a mislim da bi to napravili i da te svađe s NVIDIAom nema, hoće sigurno.
3. Ako gledamo prvi iPhone i prvi iPhone koji je bio svemirski brod u odnosu na 2007.-u - sezona 2025/26.
kupus
18-09-2020 | 11:37
@kloba - nismo li bili gotovi vec 90tih, kad IBMov bluegen pobjeđuje Kasparova? :) I to s "nemogucim" potezom.
Kloba
18-09-2020 | 12:08
Ne. Na kraju je ispalo da je puno kompliciranija igra od šaha Go. Ako se dobro sjećam šah ima oko 200 000 mogućih poteza, Go ih ima 30 milijuna.
A navodno da mogućih postavka figura ima više nego atoma u svemiru, prema majstorima Go-a.
Zato se i nakon tog šaha kojeg spominješ, krenulo sa stvaranjem AI kojoj će biti cilj pobijediti najtežu igru na svijetu - Go.
Prvo se mislilo da će AI koji će parirati i nadjačati Go velemajstore nastati do 2100. godine, no AlphaGo je iznenadio i najoptimistični je enttuzijaste - iako je jednu partiju izgubio.
Jako zanimljiva igra, iako se čini jako jednostavna. Cilj ti je okružiti svojim kamenčićima protivnikove. Onemogućiti mu izlaz.
Čini se lako, zar ne?
Ali identični potez u jednom slučaju može ispasti genijalan, u drugom katastrofalan po igrača koji ga je izveo.
Imaš stupnjevanje znanja. Majstori se dijele u devet kategorija (dan-a). Samo je jedan čovjek, Lee Sedol iz Juže Koreje, deveti “dan”, a već drugi "dan" je u rangu šahovskog velemajstora.
Onda se pojavila ta britanska kompanija AlphaGo sponzorirana od Googlea, kojoj je u početku programiranja aplikacije pomagao majstor drugog stupnja, a kasnije je program počeo predviđati šeme sam. Ispalo je u pet partija 4:1 za AlphaGo.
Imaš AlphaGo (vs Lee Sedol) dokumentarac na YouTubeu.
https://www.youtube.com/watch?v=WXuK6gekU1Y&t=1s
Kloba
18-09-2020 | 12:21
Pogledaj skaćenu verziju : move 37, isto na YouTubeu. Par minuta traje. AlphaGo je napravio 37 poteza da preokrene igru na glavu i totalno zbuni Sedola, koji je morao izaći iz prostorije "da raščisti glavu".
U drugoj igri Sedol se natjerao predvidjeti manjkavosti AIphaGo-a (tada još beta-e) i izveo takozvani Božji potez 78 (na dalekom istoku tu igru smatraju svetom, da zbližava čovjeka sa onozemaljskim), pomoću kojeg se AI potpuno zblesirala, a on potom pobijedio.
Kužiš?
Nikada nitko tako rano nije pobijedio u toj igri. I prvi puta su AI i ljudska inteligencija počele učiti jedna od druge i tjerati protivnika na potez koji inače nikada ne bi napravio.
Evo i taj link :)
https://www.youtube.com/watch?v=vI9BllT7ovg&t=307s
A sada stvarno dosta o ovome, treba se posvetiti Davorovom tekstu i odgovoriti čovjeku na pitanja. :)

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 10 sati
 • smayoo: Mraq fora! :)
 • dpasaric: Hahaha!
 • Riba: Haha, sjajno
 • bezma: [link] Je ko vidi nesto poznato? :)
 • stefanjos: ma ok onda, hvala svejedno! buem se snasao :)
 • Mislav2222: :/
 • Mislav2222: 2017 je
 • stefanjos: Ali mogo bi zapakirati ja sa dekicom nekom. Pa samo kutija da drzi jel to neki stariji imac? Jer u kutiju tankog sumnjam da bi stalo. Treba bit kvadratna kutija a ne ona na klin
 • Mislav2222: Eeeh
 • stefanjos: To bi samo pasalo ako modificiram stiropor a onda to znaci da ti unistavam imovinu :/
 • Mislav2222: Bez upitnika ahah trebao je smajlic biti
 • Mislav2222: Ja imam za imac 27 ako pomaze ????
 • stefanjos: ima li tko u zagrebu kutiju za apple thunderbolt display, trebam prevest taj ekran u rijeku na tjedan dana , znaci zagreb rijeka pa natrag pa vracam kutiju. sutra bi oko 16:30 - 18:00 trebao to pokupiti pa ako netko ima :)
 • Borisone: Smrdi na "APFS corruption".
 • ^SuperUnknown^: Proskenirao Malwarebytesom i nije nasao nista...
 • smayoo: Neki Malware?
 • ^SuperUnknown^: Jok, sva syncanja radim rucno :) Maloprije sam isao instalirati stariju verziju Officea i usred instalacije je nestao instalacijski .pkg sa diska i naravno, installer je prijavio error. WTF :o
 • smayoo: Da nisi nešto nehotice uključio nekakvo syncanje?
 • ^SuperUnknown^: Od zadnjeg update-a MS Officea i/ili Safarija 14 imam bizaran problem na 10.4.6 Mojave. Naime nestaju mi file-ovi sa diska, konkretno jedan Word dokument koji je bio otvoren u Wordu i jedan mp4 file koji je bio otvoren u VLC-u. Nikad prije nisam nesto slicno vidio niti dozivio. Ima li tko slicnih iskustava u zadnjih dan-dva?
 • Kloba: u suradnji s policajcem, umirovljeni naravno - David Simon i još netko...
 • Kloba: Ne znam jeste li skužili detalj, priznao je i Đikić, novinar Novog lista nekada - dao homage seriji The Wire, sa citatima u drugoj sezoni koji se izgovore tijekom epizode, a i tamo je tvorac bio novinar
 • Kloba: Sav poslovni interijer, i Novine i onaj portal u kojem se zaposli cura šta joj nvopostavljena glavna urednica da otkaz je neki kat nebodera Vjesnika. Ovo ostalo su onaj produžetak od tri kata napravljen za Univerzijadu, di je bila Večernjakova redakcija dok je nisu preselili prema Velikoj Gorici.
 • dpasaric: Evo nešto odlicno iz Piki arhive, iParty 2008 iz doba bogatih sponzora i bez pendemijskih ogranicenja: [link]
 • dpasaric: Dobre su Novine, da...
 • smayoo: Vidiš, ovo za interijer nisam znao. Kužio sam da nije Novi list, ali nisam znao gdje je. :)
 • Kloba: Ja idem gledati seriju Novine. Izvrsna je, i grad Rijeka je super kao eksterijer. Interijer je stara redakcija Večernjeg lista, s birtijom u podrumskom djelu... :D
 • dpasaric: Još 5 minuta do Keynotea! :)
 • Borisone: Čekaj, nisi vidio testove objektiva u kojima se analizira "bokeh" (finoća muteža kadra van fokusa)? :-)
 • smayoo: Moram ti priznati, ovo je novi rekord u potrazi za najbesmislenijim YT videom... :D
 • Dijete: Imam rijec od tri slova - srrrrrrrrrrk... :D ... ziher ste svi bukmarkirali jer bu zgibalo s Vikalice... srrrrrrrrrrrk sluuuuurp... :D
 • smayoo: @Dijete: what the... :D
 • Borisone: Da juha...
 • Dijete: npr ovu... video je kraci od imac vs mac pro [link]
 • Dijete: privilegirani bjelac kuka kako ce prodat mac proa i potrosit tih 10000$ na kucno kino jer mu po svim testovima za stvari koje radi na svakodnevnoj bazi, iMac radi - i veliku vecinu vremena zvuci kao fen za kosu.... al svakom kak ga volja, ne? neko voli unboxing video, neko voli gledat servirane brojke i slusat misljenja, ja radije gledam azijatkinje kako jedu juhu...
 • Dijete: jako zanimljivo... jako sokantno..
 • Robert_84: 2020 i9 5700XT 5K iMac vs Mac Pro: The Shocking Truth..
 • Robert_84: moze ovako ako se netkome da potraziti na youtube
 • Robert_84: jbg, nisam znao da se link ne moze kopirat u vikalicu
 • Kloba: Zanimljjiv dokumentarac u šta se pretvara Silicijska dolina: [link]
 • Bertone: Stvarno je zanimljiv :D :D
 • Robert_84: jedan zanimljiv video tko ima vremena
 • nihad: Ma okej, kad budem bas pred kupnju onda cu osvjeziti svoju temu pa da cujem misljenja
 • smayoo: Nema smisla. Sve što piše na vikalici, nestane nepovratno nakon tjedan dana. Plus, svatko viče svoje...
 • nihad: Tako je Bertone. Smayyo nisam zelio otvarati novu temu ili vec jednu postojecu otvarati jer se nije dugo u njoj pisalo pa sam ovdje pokusao :)
 • smayoo: Nihade, ako ti treba pomoć, piši u forum. Vikalica ne služi tome.
 • Bertone: Zapravo nisi došao na vikalicu pitati nešto nego samo malo razgovarati sam sa sobom :)
 • nihad: Xcode i iOS dev hahah
 • Bertone: A Big Sur će ti u životu donijeti koju prednost da ti je bitan?
 • nihad: ipak su 4C na 2.7Ghz i to mi je mnogo ozbiljnije nego dvije jezgre na MBP 2013,2015
 • nihad: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO