Davor Pasarić 06.06.19

Sedam godina su profesionalci na Macu čekali ovakvo predstavljanje i konačno dočekali novi Mac Pro, pravi profesionalni stroj bez kompromisa. Ovogodišnji Worldwide Developers Conference bio je izuzetno bogat kvalitetnim novostima. Sve prikazano, osim infantilnih "Memojia", predstavlja napredak i korak naprijed u upotrebljivosti i lakoći korištenja Appleova ekosustava. Keynote je potrajao dobrano preko dva sata i bilo je svega, čak su u predstavljanju novog izdanja iTunesa uspjeli biti i duhoviti. No, Apple ne bi bio Apple da nečim nije uzburkao duhove i pokrenuo lavinu komentara na mreži...

Mac Pro 7,1
Novi Mac Pro je kreativna radna stanica iz snova

Previše toga je predstavljeno da bismo se na sve osvrtali. Zvijezda prezentacije bio je novi Mac Pro s pripadajućim monitorom. Fokusirat ćemo se na njega. No, da razbijemo kolotečinu, započnimo ovaj osvrt zamišljenim šaljivim igrokazom u skrivenom bunkeru u Cupertinu...

Tim Apple - Ive Design - Phil Marketing

Tim Apple: "Hej, Johny, jeste li blizu kraja sa sedam-jedan?"
Srouji Hardware: "Još malo, čekam da Dan potvrdi koje od napajanja na kraju koristimo."
Ive Design: "Znam da sam dosadan što deseti put mijenjam dizajn, ali imao sam viziju s 3D mrežom..."
Dan Hardware: "Slušaj Ive, osiguraj dovoljan protok, a ostalo nije moj problem, radi što hoćeš!"
Tim Apple: "A monitor, gotov?"
Phil Marketing: "E! Monitor! Tu imamo jednu ludu ideju!"
Deirdre Retail: "Joj daj Phil, razapet će nas, nemoj..."
Tor Marketing: "Možda na prvu, ali ideja nije loša!"
Tim Apple: "No, da čujem!"
Phil Marketing: "Složili smo takvu radnu stanicu da joj cijenom malo tko može konkurirati, nudimo profesionalcima referentni monitor po neviđenoj cijeni, daleko ispod ičega što se nudi na tržištu, ali sve to razmaženoj javnosti nije dovoljno da bi krenula priča, moramo učiniti nešto nečuveno!"
Steve Communications: "Sav sam uho!"
Phil Marketing: "Stalak za monitor nam je izuzetno skup u proizvodnji, a velik dio profesionalaca u studijima koristi VESA nosače i nepotreban im je. Idemo ga prodavati zasebno i od stalka učiniti aferu, viralni val zgražanja i rasprava, stavimo mu cijenu jedne solidne PC konfiguracije!"
Tim Apple: "Ha-ha, misliš kao kada smo za Apple Adjustable Keyboard tražili 500 $ dok je dobar PC bio i manje od toga?"
Phil Marketing: "Neeee, idemo razinu više, tražimo 1.000 $ samo za stalak, to ne može proći bez komentara!"
Svi: "Urnebes! Idemo! Bua-ha-ha!"


Mac Pro 7,1
Možete misliti o kakvom se monitoru radi kada samo stalak stoji 1.000 $!!!

Njegovo visočanstvo Apple Pro Stand

Šalu na stranu, ali više prašine je digao "običan stalak" za monitor nego jedno od najbržih stolnih računala ikada. Idemo prvo raščistiti to pitanje da možemo na miru dalje. Je li stalak za Appleov Pro Display XDR neobično skup? Jest! Je li opravdano te cijene? Vjerojatno ne, ali istina je negdje na pola puta. Prije svega to nije "običan stalak" za monitor kako su neupućeni komentirali. Da bismo shvatili o kakvom komadu hardvera se zapravo radi moramo se vratiti sedamnaest godina unatrag!

Davne 2002. godine Apple je predstavio iMac G4, jedno od najljepše dizajniranih računala ikada. Dobio je nadimke "Lampa" i "Suncokret" zbog pokretnog i podesivog nosača monitora kakav nikada nije viđen u industriji. Zašto je bio tako poseban? Jer su ga na kraju konstruirali NASA-ini stručnjaci - nitko drugi nije bio u stanju izvesti da nosač monitora mirno zadrži poziciju u koju ga korisnik namjesti laganim pokretom ruke. Trebalo ga je konstruirati i tako da se ne pohaba, da traje koliko i sam Mac, da zadrži ista svojstva godinama. Jesu li uspjeli? Jesu, u našem Muzeju informatike PEEK&POKE imamo više primjeraka i svi do jednoga dandanas bez problema nose svoje monitore, znači preko desetljeće i pol!

Mac Pro 7,1
Koliko zaista vrijedi Appleov Pro Stand saznat ćemo kada konkurencija pokuša iskopirati stvar

Postoji informacija da je ta famozna "ruka" već u proizvodnji bila neočekivano skupa - oko 200 $. I nosila je 15" monitor i kasnije 17" monitor koji su, relativno, lagani. Zadnja serija iz 2003. godine imala je 20" monitor, ali sve to je neusporedivo lakše od ove mrcine od 32" u teškom metalnom kućištu. Tu je i dodatna komplikacija: Apple Pro Stand podržava i rotaciju u vertikalni, tzv. "portret", položaj. I na kraju, za razliku od iMaca, ovdje moramo imati i dovoljno velik i težak komad od aluminija koji će pružiti stabilnost na radnoj površini. Ne bih se iznenadio da je ovakav stalak u proizvodnji barem 300, a ako ne i 400 $. U redu, ali gdje je ostalih 600 $? Dio je svakako ono što Apple troši na R&D, tj. istraživanje i razvoj, dio je njihova standardna zarada, a preostali dio je porez na ekskluzivnost. Ovaj monitor svakako jest i statusni simbol. No, koja je stvarna cijena? To ćemo saznati kada se pojavi prvi third-party stalak koji će pokušati imitirati original. Netko je komentirao da su ljudi digli prašinu samo jer se radi o dijelu za računalo, a da se npr. radi o zamjenskom mehaničkom dijelu za nekakav skupi auto, nitko ne bi trepnuo na tisuću dolara, pa običan far za neke aute u srednjoj klasi danas stoji i po 15.000 kn!

Izvjesno je da će se pojaviti i razni jeftini klonovi stalka, tako da o tome uopće ne treba brinuti. Osim toga, onaj tko kupuje Appleov Pro Display, njega ne brine 1.000 $ za stalak. Da, jasno da je to većini kućnih i uredskih korisnika skupo, ali vjerojatno će za njih Apple u nekom trenu ponuditi manji i jeftiniji monitor, možda upravo onaj standardni 5K monitor iz sadašnjih iMac i iMac Pro modela. A ako i ne ponudi, izbor monitora na tržištu je danas vrlo širok.

Monitor iz snova

Bestraga i stalak! Novi 32” Pro Display XDR obećava ono što je u svoje vrijeme bila Cinema 30”. No, vrijedi li 5.000 $? Itekako! Ako je suditi po starom Cinema 30” monitoru, koji je 2005. godine, uzevši u račun i inflaciju, bio slične cijene (preko 30.000 kn), sve je u uobičajenim Appleovim okvirima. Stari Cinema 30” monitori su, za moj račun, godinama bili najbolji i najugodniji monitori za ozbiljan rad, pogotovo zbog antirefleksne površine i pogođenog ppi odnosa (pixels per inch). Novi Pro Display XDR je sada i više od toga. Nažalost, antirefleksna opcija se sada dodatno plaća 1.000 $, a Apple to opravdava posebnim nano-uzorkom stakla koje sprječava refleksije. Ne treba zaboraviti i mogućnost rotacije u vertikalni položaj.

Mac Pro 7,1
Apple Pro Display XDR u ovom trenutku uopće nema konkurenciju

Po čemu je ovaj monitor toliko poseban da stoji kao solidan polovan auto? Po tome što nudi karakteristike koje su u zoni tzv. "referentnih monitora", a to su uređaji u cjenovnom razredu od 20 do 40 tisuća $ koje koriste vrhunske videoprodukcije i foto profesionalci koji ne smiju imati odstupanja u produkcijskom procesu, traži se što bolja konzistencija i inzistira se na različitim industrijskim standardima kolorimetrije. Apple se pohvalio da su karakteristike njihova monitora čak i bolje od Sonyjevog referentnog monitora od 43.000 $. Ne, Apple Pro Display XDR nije monitor za kućnu i uredsku uporabu, to je alat filmskih profesionalaca i kao takav je - jeftin! Kako je staroj seriji Cinema monitora cijena za par godina bila gotovo prepolovljena, slično možemo očekivati i sada, i zato, ako vam poslodavac nema adresu u Hollywoodu, žurbe nema. :)

Mac Pro za iduće desetljeće

I jesmo li konačno dobili što smo tražili? Rekao bih da jesmo. Sredinom 2018. poslao sam mail Cooku žaleći se kako korisnici žele fleksibilan i dogradiv Mac na tragu starog Mac Pro 5,1 tornja. Priložio sam listu što bi takav Mac trebao biti i par stvari koje nisu bitne:

What the next Mac Pro should be:

1) Xeon in socket, dual-CPU as an option
2) there must always be an easy way to access data in case of a malfunction
3) open architecture for easy expansion
4) all kinds of interface ports, even some legacy, users are sick of adapters
5) extreme durability, 24/365 operation at full power if needed
6) easy accessible and replaceable vital components, service on sight by user
7) new Apple Cinema display 30" or larger, antiglare option
8) Affordable entry-level model

And here is what the next Mac Pro doesn't have to be:

1) it doesn't have to be small and of avant-garde design
2) it doesn't have to be super-silent, CPU/GPU power is more important
3) it doesn't have to be oversimplified for unexperienced users

So, please, bear that in mind when developing the new Mac Pro desktop.

Mac Pro 7,1
Sve je savršeno dostupno! Bit će zanimljivo vidjeti "iFixit Repairability Score"! :)

I kada danas pogledam tu listu želja, većina toga se ostvarila!

1) Xeon je tu, nema dual opcije, ali 28 jezgri je još bolje
2) pristup pohrani je u trenu
3) arhitektura nije mogla biti otvorenija i modernija (1,5 TB RAM!!!)
4) ovo se nije dogodilo, ali možda i bolje, USB 3.0 kartica je ispod 200 kn
5) nisu mogli bolje
6) pristup komponentama je moguć sa svih šest strana
7) nadmašili su sami sebe i konkurenciju s ovim monitorom
8) ulazni model nije jeftin, ali je dosežan, koristi istu matičnu ploču kao skuplji modeli

Što se ostvarilo od nevažnih stvari?

1) Nije malen i nema avangardni dizajn, a koristi ono najbolje od starih Macova; formu starog Mac Pro tornja i eleganciju G4 Cube otvaranja kućišta, dok monitor koristi iMac G4 "ruku" koja ga je proslavila. Mnogi se zezaju da je dizajniran poput ribeža za sir, ali to je bio nadimak i starog Mac Pro tornja - "Cheese Grater Mac Pro" ili skraćeno "cMP". Meni je dizajn odličan, najviše jer je sve strogo podređeno funkcionalnosti, potpuno je jasan, otvoren, iskren, bez fige u džepu, točno je ono što i izgleda da jest, nema nikakve tajnovitosti, mistike i pretencioznosti - kakvu često vidimo na raznim PC kućištima iz zone kiča i neukusa.

Mac Pro 7,1
Način na koji se otvara kućište neodljivo podsjeća na legendarni G4 Cube

2) Ispoštovali su to da je prioritet CPU/GPU snaga, a tišina je sekundarna, no čak i tako su uspjeli izvesti izuzetno tih stroj.

3) Računalo je složeno za profesionalca koji zna što radi, kojeg nije strah otvoriti kućište, dodati dio ili promijeniti nešto pokvareno, a to je ono što se i očekuje od ovakvih radnih stanica.

No, vratimo se na tren u našu hrvatsku stvarnost; malobrojni su oni koji mogu investirati u radnu stanicu ozbiljan iznos novca, a ovdje govorimo o tome da bi najskuplja moguća konfiguracija s monitorom mogla dosegnuti čak i 300.000 kn. Kreativci koji skupe 30-tak tisuća kuna za osnovni model su već šira skupina, ali i to je povelik iznos za stroj koji bi s osamjezgrenim Xeonom mogao biti ne mnogo brži od starog dograđenog Mac Pro (5,1) s 12 jezgri. Naime, znamo da 8-core Xeon W 3.2 GHz u iMac Pro modelu ima procesorsku snagu od 170.8 gigaflopsa, a stariji 12-core Westmere 3.46 GHz je brži s 184.6 gigaflopsa. Tako možemo predvidjeti da će noviji Xeon W na 3.5 GHz biti u sirovoj brzini obrade sličan starom dobrom (5,1) "nabrijanom" do kraja. Takav stariji Mac Pro toranj se može dobiti upola cijene i to opremljen do kraja, a ne sa samo 32 GB memorije i skromnim SSD-om od 256 GB. Ukratko, vijesti iz Cupertina su odlične, ali čini se da ćemo još dugo vremena koristiti stare dobre "Pet-jedinice", tj. Mac Pro (5,1) koje po cijeni skupljeg Mac minija nude performanse u zoni iMaca Pro i ulaznog modela novog Mac Pro (7,1). Isto tako, kada pogledamo kakav iMac Pro se može kupiti po cijeni sličnoj ulaznom modelu novog (7,1), ispada da se može dobiti iste ili bolje performanse uz 5K monitor kao poklon! Bit će ovo zanimljivo, ali siguran sam da će se dobro prodavati.

Mac Pro 7,1
Apple je usputno izveo odličan propagandni potez i prvoklasni demo svoje AR tehnologije; uz pomoć iOS uređaja možete novi Mac Pro (a i monitor) virtualno postaviti u svoje radno okruženje! :)

Snovi profesionalaca koji rade na Macu su se konačno ostvarili. Ovaj Mac Pro će biti velik uspjeh bez obzira na visoku cijenu. Mogućnosti dogradnje otvorit će cijelo novo tržište, a jedino značajnije pitanje koje ostaje otvoreno jest hoće li Apple ponuditi i CUDA podršku kroz ponudu NVIDIA grafičkih kartica. Ako se to pak uskoro ne dogodi, hoće li developeri razviti softvere koji podržavaju AMD GPU arhitekturu? Rasplet ćemo vidjeti jesenas, a mišljenja sam da je stroj predobar da ga ne bi svi podržali. Jedva čekam prvi primjerak na testu u Jabučnjakovu laboratoriju! :)

 

Komentari  

hal9000
+2 06-06-2019 | 22:07
Prvo da ja opalim PRVI komentar, a onda idem čitati :D
Citiraj
ecvis17
06-06-2019 | 22:36
Super vijesti da su napokon poklonili pažnju macprou, ali brate dizajn je užas ... ove nogice katastrofa, ne izgleda kao sheese grater nego kao cheese (ementaler) :D Toliko je ružan da sam, kada sam vidio prve fotke mislio da nije official nego da ekipa opet "predviđa" ... kako će izgledati
Cijene i to ... ah ... apple.
Citiraj
ecvis17
+1 06-06-2019 | 22:36
Ive je obolio ... i Think
Citiraj
bumbar
06-06-2019 | 23:38
Došao je i taj dan kojeg smo dugo čekali samo cijena je previše Apple iz Cook ere!!!
Citiraj
dpasaric
07-06-2019 | 00:40
Dizajn ventilacijske mreže jest neobičan, ali nije mi ružan, dapače, mislim da će to uživo izgledati ludo i samo čekam kada drugi sada počnu kopirati taj uzorak! To je sasvim izvjesno, samo je problem što drugi to vjerojatno mogu izvesti samo od plastike, a ne ovako kao Apple gdje CNC-om glođu svaku mrežu.

Da ne pričam kako je sada samo pitanje trena kada će neki PC-case-maker napraviti kopiju ove ideje s kromiranim profilom i lako dostupnim računalom sa svake strane. A sve to su neke vrlo osnovne i naizgled očigledne stvari, ali eto, uvijek ih na kraju Apple mora prvi izvesti...
Citiraj
drazenp1706
+2 07-06-2019 | 06:25
Mišljenja sam da će upravo ti detalji od kroma ovom kućištu omogućiti svjež i inovativan izgled i nakon mnogo, mnogo godina. Ostali će naravno to pokušati samo kopirati, naglašavam, pokušati. Po meni, dobro odrađen posao od strane Apple-a. Što se tiče cijene, ovakvo računalo nije ni predviđeno za kućne korisnike, za njih postoji predivni Mac mini, iMac te MBA.

Veseli me i činjenica da će novi iOS13 te novi macOS raditi i na uređajima starije generacije. Bravo Apple!
Citiraj
dpasaric
+2 07-06-2019 | 07:40
I da preduhitrim skeptike koji kažu: "Haha, koji si ti naivac, zar ti zaista misliš da Tim Cook čita mailove, da ga je imalo briga za mišljenje tamo nekog lika s Balkana!" - da, čita, sluša, ponekad i odgovori:

"Thanks Davor.

Best,

Tim"

Ako je mogao Jobs, zašto ne bi i Cook, dapače, jednom prilikom je javno obećao da će nastaviti tu dobru Jobsovu praksu. Nije njima svejedno i nisu toliko bahati kako neki žele prikazati, pogotovo nakon što zeznu stvar i svi im počnu ponavljati isto. Kada dobiju takav input od stotina ljudi s raznih strana svijeta, ja vjerujem da to čini razliku. Možda je baš zato, zbog toliko feedbacka s terena koji su ovaj put imali, ovaj stroj i ispao ovako dobro. Čitao sam da su bili osnovali i grupu koja je obilazila produkcijske studije, pratila stvarni workflow i pitala što profesionalcima zaista treba. Eto, konačno smo došli na svoje! :)
Citiraj
hal9000
+1 07-06-2019 | 09:21
Vezano uz taj nesretni stalak i ta izmišljena anegdota u tekstu... Mislim da je bilo pametnije cijenu stroja dignuti za 1000 dolara pa da je stalak onda "free" nego ga prodavati posebno. I ono što ne valja u cijeloj priči je što je bazni model preprosječan. 256 giga SSD? šta je ovo? 2012 godina? ...
Citiraj
dpohl
+1 07-06-2019 | 09:30
Čekao sam tvoj osvrt, Davore.
Konačno :))

Btw, frend je našao profil koji je Iveu i ekipi poslužio kao uzor za novi Pro case. Končarev kalorifer. :))

Meni osobno novi Pro izgleda fenomenalno s izuzetkom tih nožica. No, vidjet ćemo sve to uživo.

Ono što mi je drago je da ste ti, Džimbeg i ekipa konačno dočekali pravu stvar.

Čitao sam na AppleInsideru osvrt, i zapravo se potpuno slažem s njima - ono koji zamjeraju cijenu novom Pro stroju upravo su oni kojima nova zvijer NIJE namijenjena.
Citiraj
Anonimac
07-06-2019 | 10:06
@dpasaric
Da, mene si citirao, to sam ja napisao pred neko vrijeme. I dalje mislim da ti je odgovorila neka tajnica tamo prije pauze za ručak. :-)

Mac Pro?
Hmmmm

Dizajn mi nije užas, ali nije ni dobar. Nekako mi je ni vrit ni mimo. Otvaranje je na prvi pogled cool, ali nije praktično jer trebaš dignut cijeli teški poklopac da bi npr. promijenio SSD ili tako nešto. Iza gdje su priključci, poklopac ima rub tj. nije samo izrez pa kad nešto mijenjaš treba iskopčat sve kablove s kompa da ga otvoriš. Čvrstoća poklopca se mogla riješit i bez ruba. Opet tipično za Apple, larpurlartizam iznad svega. Šta je falilo vratima?
Kako je riješeno filtriranje prašine koja ulazi kroz ove alien rupice tj. rupetine na prednjoj strani?

E sad, epske izjave kako je ovo najmoćnije računalo današnjice su, blago rečeno smiješne. Na stranu sad MacOS vs Windows vs Linux, hardverski gledano ovo je daaaleeeko preplaćena skulptura. Što se dobije za 6000 USD koji će u EU bit 6000 Eura, možda i više, je daleko od najmoćnijeg računala današnjice.

U 2019. godini za 6000 USD ponudit samo 32 GB rama, bijednih 256 GB SSD-a i samo 8c procesor je bezobrazluk epskih proporcija koji je nadmašen samo onim kretenizmom od stalka za 1000 dolara. SSD ovi su proprietary, dakle ništa od Samsung Evo serije koja je u trenutnoj PCIX3 varijanti 50% brža od ovih appleovih, novi PCIX4 nvme driveovi su ugrubo duplo brži.

Računalo za profesionalce bi trebalo bit potpuno transparentno po pitanju izbora bilo koje komponente, danas pogotovo izbora GPU. Zašto korisnici moraju ispaštati za svađu između nVidije i Applea. Što nas briga za to? U appleu valjda misle da su još devedesete pa da mogu ponovo pokrenuti i izokrenuti svijet. Nvidija je otišla predaleko da bi je apple zaustavio. Kad već toliko vole AMD zašto ne Threadripper ili Epyc? Imali bio PCI 4 već u startu.

Do sad je MP entry level model uvijek bio oko 2000-3000 USD, kad sam ja 2010. kupovao 5.1 uzeo sam srednji 8c za 27000 kn. Entry je bio oko 20000 kn.
Sad je entry 45000 kn, a moćan je točno onoliko koliko je 5.1 bio prije skoro 10 godina.

Pro display je sigurno dobar, ali puno toga ne znamo još. Koliko je bolji od 4K Eizo CG serije (realno 6K je samo marketing), hoće li se moći hardverski kalibrirati (tvornička kalibracija nije dovoljna) i zašto nema manjeg i jeftinijeg modela. Oni kojima treba ovakav monitor teško da će se odvojiti od svojih provjerenih Eizo, FSI ili Sony monitora.

Budući da je MP 7.1 ispao skoro točno onako kako sam predvidio, isto tako predviđam da baš neće bit vruća roba kao 5.1. Preskup je, daje premalo u osnovnoj varijanti, da ga dovedeš do neke razine ode 12000 USD kao od šale. VFX i 3D animacija ga sigurno neće dočekati raširenih ruku bez obzira na sve softverske face koje su najvile podršku. Sjećam se prezentacija 2013. kad je VFX artist iz Hollywooda prezentirao Foundry Mari texturing aplikaciju na tada novom MP 2013. Nakon par godina Mari zaostaje za Win i Linux varijantom za 2-3 generacije.

Otoy i Redshift su najavili svoje render engine za Metal API. OK. Kad to bude production ready ovaj novi ribež će bit staro gvožđe.

I tako….

dpohl je rekao:

Čitao sam na AppleInsideru osvrt, i zapravo se potpuno slažem s njima - ono koji zamjeraju cijenu novom Pro stroju upravo su oni kojima nova zvijer NIJE namijenjena.


Tako je. Oni koji prigovaraju cijenu njima nije namjenjen ovaj MP. Namjenjen je ljudima s PUNO para i vrlo MALO mozga.
Citiraj
Djipi
+1 07-06-2019 | 10:14
Vezano za zadnji odlomak (CUDA) - rasplelo se već na Keynotu, a sažetak je ovdje: https://www.apple.com/newsroom/2019/06/pro-app-developers-react-to-the-new-mac-pro-and-pro-display-xdr/. Neki s popisa su odavno u Appleovom vlaku, ali OTOY (Octane) i Maxon (u kontekstu Redshifta), u paketu sa SideFX-om (Houdini), su vjerojatno razlog zašto Jensen Huang u ponedjeljak nije dobro spavao. Čini se da ratna sjekira s nVidiom nije i neće ni biti zakopana, ali je zato Apple uspio (konačno!) privoliti sve nabrojene da svoje GPU tehnologije prebace na Metal. To će riješiti problem dosadašnje nemogućnosti korištenja GPU renderera na Macu - kemijanje s kojim je do sada radilo, uz lošije performanse i po većoj cijeni nego na Linux/Win, ne brojim kao "rješenje". Naizgled ostaje problem CUDA-e rastućem broju ML (machine learning) korisnika, ali i tu je došlo do twista: Apple se silno potrudio omogućiti bezbolno portanje Keras, TF i drugih ML modela u CoreML, a sve skupa je začinio i aplikacijom Create ML koja postaje Appleova verzija Microsoftovog Custom Visiona, uz bitnu razliku da NE radi u cloudu nego lokalno, koristeći sav raspoloživi HW (CPU/GPU). Teško da će Mac Pro preko noći privući k Appleu cijelu data science zajednicu, ali komotnost alata (poput Create ML), mogućnost brze integracije rezultata istraživanja izravno u appove (i testiranje prototipa uz podršku Neural Enginea) je svakako razlog za mokre snove i tog dijela potencijalnih korisnika.

Sve u svemu, meni osobno uvjerljivo najbolji keynote do sada. Da mi je Ribež ružan - ružan mi je. Srećom, ne postoji da gledamo u njega. Sljedeće valjda možemo očekivati eGPU u obliku ekspres lonca - što je valjda i normalno kad je Kuhar na čelu kompanije. ;)
Citiraj
Gjuroo
07-06-2019 | 11:41
dpasaric je rekao:
Dizajn ventilacijske mreže jest neobičan, ali nije mi ružan, dapače, mislim da će to uživo izgledati ludo i samo čekam kada drugi sada počnu kopirati taj uzorak! To je sasvim izvjesno, samo je problem što drugi to vjerojatno mogu izvesti samo od plastike, a ne ovako kao Apple gdje CNC-om glođu svaku mrežu.


Sama rešetka, koliko god na prvi pogled izgledala složeno, je u biti jednostavna za izvesti. Usudio bih se reći da je čak jednostavnije to napraviti u metalu nego u plastici jer za plastiku moraš raditi kalup, a u metalu imaš samo bušenje do određene dubine. U dizajnu baš volim takve "trikove" gdje na jednostavan način dobiješ dobiješ efektnu stvar.

Overall dizajn kućišta me je razočarao. Ovako nešto bih i sam bio u stanju izdizajnirati. Od Ivea sam očekivao malo više truda. Ove kromirane šipke mi nikako ne sjedaju. Možda je tu mogao ići s "crnim" metalom kao što imaju na iMac pro. A možda je kućište moglo biti crno, pa mi onda kromirane ruče ne bi smetale. Ne znam... Stvar ukusa.

Ako ostavimo po strani sviđa li se nekom pink ili pozlaćeno kućište, druga stvar koja mi ne prati Appleov dizajn su - nožice. Kotačići (!!!), čovječe. Kao da im je Ikea dizajn team radio taj dio. Mislim da se Steve okreće u grobu :)
Citiraj
Gjuroo
07-06-2019 | 11:48
hal9000 je rekao:
Vezano uz taj nesretni stalak i ta izmišljena anegdota u tekstu... Mislim da je bilo pametnije cijenu stroja dignuti za 1000 dolara pa da je stalak onda "free" nego ga prodavati posebno. I ono što ne valja u cijeloj priči je što je bazni model preprosječan. 256 giga SSD? šta je ovo? 2012 godina? ...


Fora je u tome što stalak ne treba svima, pa na ovaj način Apple poručuje " Zašto bi nešto plaćali 1000$ više ako vam to ne treba".
Koliko god je taj stalak podigao prašine, čini mi se da je ok politika da se može kupovati (ili ne-kupovati) odvojeno.
Vjerujem da su zbilja u razvoj tog stalka uložili toliko truda da je samim time zaslužio status zasebnog proizvoda.
Citiraj
Anonimac
-1 07-06-2019 | 12:03
Gjuroo je rekao:

Fora je u tome što stalak ne treba svima, pa na ovaj način Apple poručuje " Zašto bi nešto plaćali 1000$ više ako vam to ne treba".


A zašto bi komad metala s nekoliko opruga uopće koštao 1000 dolara. Pa sunce mu žarko ovaj 8 core Xeon košta toliko. Samo potvrđuju da prave budalu od (sve manje i manje) baze korisnika.

Nije toliko pitanje para (kod nas možda je) već što dobiješ za te pare.
Citiraj
Gjuroo
07-06-2019 | 13:26
Anonimac je rekao:
A zašto bi komad metala s nekoliko opruga uopće koštao 1000 dolara. Pa sunce mu žarko ovaj 8 core Xeon košta toliko. Samo potvrđuju da prave budalu od (sve manje i manje) baze korisnika.

Nije toliko pitanje para (kod nas možda je) već što dobiješ za te pare.


Prvenstveno jer to nije "komad metala s nekoliko opruga" već je to - sofisticirani mehanizam.
Gle, ne opravdavam ja tu cijenu od 1k$. Možda je neka realnije cijena od 500-800$.
Samo hoću reći da možda i nije loša strategija da taj "komad metala" nude zasebno.
Citiraj
vicko
07-06-2019 | 15:20
Anonimac je rekao:
Gjuroo je rekao:

Fora je u tome što stalak ne treba svima, pa na ovaj način Apple poručuje " Zašto bi nešto plaćali 1000$ više ako vam to ne treba".


A zašto bi komad metala s nekoliko opruga uopće koštao 1000 dolara. Pa sunce mu žarko ovaj 8 core Xeon košta toliko. Samo potvrđuju da prave budalu od (sve manje i manje) baze korisnika.

Nije toliko pitanje para (kod nas možda je) već što dobiješ za te pare.


A zašto set kvačila za 2.0 HDI motor košta od prilike te novce? Mislim da ga čak rade u većim serijama nego taj stalak.
Citiraj
Anonimac
+1 07-06-2019 | 22:18
Meni je dizajn super, pregledno, lako dostupno, nadogradivo....

Jedino su opet falili, jer se ne mogu ubaciti klasicni HDD da se slozi neki RAID.... znaci za neku ozbiljnu video produkciju, pogotovo u Raw formatu 4k ili kroz koju godinu 8k.... opet moras vanjski tower spojit kabelom na macpro, kao na vazu, macbook pro, imac.. hbga

Cijena za entry level model ni priblizno ne opravdava konfiguraciju koja je unutra ..... samo 256 GB SSD? Koji je sporiji nego na Macbook Prou? 32 GB rama? ova stara grafika unutra ... to je trebalo bit cca do 4k eura .... a za 6k eura, 12 jezgri, 1 TB, 64gb rama.... vjerujem da ce to vidjeti pa da ce se malo skulirati, jer po ovim cijenama za ovu konfiguraciju se ne isplati uzimati.

Do 1.5 TB rama? Za sto se moze iskoristiti? Ja imam 64 GB u macprou i uz kodiranje u compresoru i paralelni rad u FCP Xu rijetko kad mi zauzece prelazi 30 GB ???
Citiraj
Robert_84
08-06-2019 | 00:35
Apple se zeli izdic iznad svih i imat biranu klijentelu.... malo mi je to bilo cudno dok nisam naisao na trgovine Luisa Vitonea i Gucci te vidio po 4-5 ljudi kako stoje u redu pred trgovinom da ih se pusti unutra te da ostave 10K € na za neku torbu. No u biti nista se ne pravi za onoga koga to ne zanima sve se pravi za one koje to zanima.
Cinjenica da je netko drugi izbacio ovakvo kuciste svi bi ga ocijenili kao ruznoga. Cijena je druga prica, al 1000$ za monitor stalak..... malo je apsurdno jer ni na zadnjem iMacu nisu uspjeli napravit taj stalak da valja vec je pucao ko lud, a i za VESA mount je trebao adapter....

meni je njihova usluga servisa najveci problem i totalno neprihvatljiva gdje ja sa uredajem od 1000€ il 4000€ moram cekat slobodan termin od nekih 14+ dana da bi uopce dosao i rekao kako uredaj nije ispravan i onda cekao sta ce neki tehnicar odlucit.... tako da je samu garanciju bolje rijesit sa nekim od njihovih partnera koji se vise brinu za musteriju. A ovako dok je tu vojska snobova koji ce kupit taj Iphone bezobzira jer kosta 1200€ da imaju iPhone sam Apple se uopce nece obazirati na nista.
Citiraj
bigallzg
+1 08-06-2019 | 07:33
Meni je dizajn ok ali svakako ga zelim vidjeti u zivo.
Zanima me isto koji model bi zadovoljio 3D i animaciju a da nije kako je Davor napisao 300.000 kn. Znaci neka srednja varijanta koja vrti Cinemu 4D, Maju itd
Citiraj
Anonimac
08-06-2019 | 10:23
Kako je napisao jedan lik koji se bavi slagajem i opremanjem raznih studija:
"In short, the Mac Pro is basically all the things high end users have needed, AND the ability to rackmount it, which is great. The Pro Display XDR is going to see some complaints due to it's cost, but again, it's not for most users. If you don't know what Rec 709 or Rec 2020 are, you don't need this display. The Mac Pro and display fill a large gap in Apple's professional product line. Prices are reasonable for the professional user. If you want one at home, you are an idiot."
Citiraj
Djipi
+2 08-06-2019 | 16:16
Anonimac je rekao:
Do 1.5 TB rama? Za sto se moze iskoristiti?


Za virtualne mašine (server), 3D simulacije (čestice, fluidi...) i, generalno, crunching velikih skupova podataka (machine learning).

bigallzg je rekao:
Zanima me isto koji model bi zadovoljio 3D i animaciju


Ako nemaš neke specifične potrebe (koje diktiraju RAM/GPU/CPU zahtjeve), zadovoljava i stroj star 10 godina. Ne šalim se.
Citiraj
Anonimac
+2 08-06-2019 | 21:56
Apple kao da kopira Silicon Graphics s početka devedesetih. SGI je proizvodio strojeve čija je baseline konfiguracija bila apsolutno neupotrebljiva za bilo što ozbiljno. Jedan Indigo 2 je imao cijenu oko 10K dolara, dok je Spielberg radio Jurassic Park na 10-20 takvih u konfama od 35K dolara. Neko vrijeme su bili jako cool. A gdje su danas?

Apple je ovim strojem definitvno zatvorio put individualcima da rade na platformi koju vole, a upravo ti su ih izvukli iz govana krajem 90ih. Apple je uvijek bio na papiru skup, ali kad si zbrojio što dobiješ i na koliko dugo, zapravo su bili dosta povoljni. Nabolje razdoblje (i rekao bih i najpoštenije) bilo je od početka 2000ih pa do Jobsove smrti. Ovo danas je čista preseravancija bez pravih vrijednosti.
Citiraj
petros
+1 08-06-2019 | 22:30
Uvijek ja moram upasti kada je neki novi Apple hardware i pitati da li je dobar za igre! 8) Ovaj put neću, vidim po svemu da je besmiselno o tome, a pogotovo po cijeni tog čuda. Ipak, pitao bi nešto drugo što nisam baš skužio: te nove grafičke samo za njega imaju proširen PCI konektor i na njemu Thunderbolt vezu? A GPU na istoj kartici su povezani nekakvim Hyperlinkom? Da li je to ono što se prije zvalo CrossFire? Čitao sam baš na Jabučnjaku MacPro 2013 (kanta-vaza) ima to, ali da Macov driver to ne podržava, a da isti Mac pod Windowsima to može koristiti? Što je sada ovo sve skupa i rade li te kartice zajedno za brži 3D ili se one koriste samo za izračune? Ovo bi bio nekako prilično skup Bitcoin mining rig! 8)
Citiraj
bigallzg
09-06-2019 | 07:00
Djipi je rekao:
[quote name="Anonimac"]Do 1.5 TB rama? Za sto se moze iskoristiti?


Za virtualne mašine (server), 3D simulacije (čestice, fluidi...) i, generalno, crunching velikih skupova podataka (machine learning).

bigallzg je rekao:
Zanima me isto koji model bi zadovoljio 3D i animaciju


Mislio sam na novi Mac Pro koja konfiguracija bi bila zadovoljavajuca . Modeliranje u 3D i animacija itd? A da se moze raditi i na starom Macu to znam jer i radim na iMac 27
Citiraj
Bertone
09-06-2019 | 08:38
Ne bilo ti teško daj si popravi komentar tj. citate jer ovako boli glava tko koga citira i zašto :D
Citiraj
dpasaric
09-06-2019 | 12:01
@anonimac - Ja sam razmažen, ali da otvaranje Maca "nije praktično jer trebaš dignut cijeli teški poklopac" je pretjerivanje. A to s dizajnom, mislim da ste svi koji kažete da vam je novi dizajn "ružan", samo zatečeni, kada ga vidite uživo, bit će vam fora, baš su izveli sve što su mogli da ne bude dosadan, a opet da ne izvode čudesa, valjke, kugle i neke pretenciozne fore. Što ga više gledam to mi je više fora.

A konfiguracija ulaznog modela je tu zato da se i obični korisnici, kojima realno ne treba takav alat, a jako ga žele iz bilo kojeg razloga, ipak imaju način da se dočepaju platforme koju kasnije mogu dograđivati. Nema razlike u osnovnom hardveru između ulaznog i top modela, a to je bitno. Motherboard je jedan.
Citiraj
Anonimac
09-06-2019 | 12:52
dpasaric je rekao:


A konfiguracija ulaznog modela je tu zato da se i obični korisnici, kojima realno ne terba takav alat, a jako ga žele iz bilo kojeg razloga, ipak imaju način da se dočepaju platforme koju kasnije mogu dograđivati. Nema razlike u osnovnom hardveru između ulaznog i top modela, a to je bitno. Motherboard je jedan.


Bilo bi to uredu kad cijena ne bi bila takva, ovako, ispada da ipak je samo za probrane (otud i skracenica pro :) )

Usput, cijena ovog proa nije ni priblizna 3.1 kad je izasao

https://everymac.com/systems/apple/mac_pro/specs/mac-pro-quad-core-2.8-2008-specs.html
Citiraj
smayoo
+1 09-06-2019 | 13:56
Mislim da su, u slučaju pro stroja (namijenjenog profesionalcima kojima je to sredstvo za rad) - svi komentari na račun cijene promašeni. Osobito oni koji se temelje na analizi troškova koje Apple ima za taj proizvod.

Naš je problem što profesionalac ne može ostvariti prihod za svoj rad koji bi bio makar približno na razini onog što se plaća u zapadnoj Europi ili u Americi. I to za uslugu koja kvalitetom ne zaostaje ili zaostaje neznatno. Pa onda iz tog kuta gledamo na ove cijene kao na "uvredu" svoje vrste.

Realno, profesionalcu u svom poslu koji zarađuje negdje zapadno, cijena takvog pro stroja nije uopće nedostižna. Nije mu čak ni neudobna. Uvjeren sam da ih dosta može bez frke iskeširati za stroj koji im odgovara, ali čak i oni koji si to ne bi mogli priuštiti tako, uredno mogu takav stroj uzeti na leasing, a da im to mjesečnu režiju ne optereti više od 10%.

Što se ostalog tiče, dizajn me ne čudi, ali me niti ne oduševljava. Istina, dizajn bilo čega je meni osobno vrlo malo bitan, naročito kad pričamo o profesionalnom korištenju. Diskutirati o dizajnu Mac Pro stroja meni je isto kao da HEP-ovi ili HOPS-ovi terenski operativci diskutiraju o dizajnu terenskog off-road vozila koje će nabaviti za potrebe obilazaka dalekovoda i sl. :)

Za ovaj stroj (i monitor) ja sigurno nisam kupac sada, ali za 8-10 godina - sigurno jesam! :)
Citiraj
Anonimac
09-06-2019 | 14:12
Znači sad smo svi ostali amateri, koji radimo na macbbok Prou, iMacu i ostalim verzijama Mac Proa

Meni kao dugogodisnjem korisniku Mac Pro strojeva.. imam ih sve od 2000. ova cijena ulaznog modela sa komponentama koje se dobiju jednostavno ne opravdava tu cijenu. Definitivno neću zasad ovaj stroj uzeti iz principa, jer se osjećam kao majmun koji plaća dizajn i matičnu 6k.. sorri apple, usrali ste motku ovaj put sa svojom politikom.
Citiraj
Anonimac
09-06-2019 | 14:40
smayoo je rekao:
Mislim da su, u slučaju pro stroja (namijenjenog profesionalcima kojima je to sredstvo za rad) - svi komentari na račun cijene promašeni. Osobito oni koji se temelje na analizi troškova koje Apple ima za taj proizvod.


Koji troškovi? Pa proizvodili su MP i prije toga, a još prije i G5 koji su svi odreda bili iste hijerarhije unutar proizvodne linije... dakle profesionalna nadogradiva radna stanica. MP je oduvijek imao proprietary matičnu, kućište i PSU. Ostalo je bilo praktično off the shelf s razlikom u EFI čipu na grafičkima. I uvijek je cijena baseline modela bila cca 2500 USD. I svima koje se bave poslom da im treba je bio dostupan. 5.1 se prodavao kao alva. Imao je svojih restrikcija, ali su bile premostive, najviše radi cijene koja ti je ostavljala mogućnost da nadogradiš po potrebi. Sad hoće što prije zaradit pare pa da za svaki slučaj oderu sve one koji imaju namjeru išta nadograđivati izvan Appleovog vrtića.

Smeta me ta isforsirana ekskluzivnost nečega što tehnički ne vrijedi ni pola od svoje cijene. Ispada da korisnici plaćaju kućište 3000 dolara. Meni je ova cijena previše u relativnom smislu. Da su ponudili za te novce (a trebali su)
Jači Xeon tipa 12C ili nekli entry level dual socket s 64GB rama, poštenom grafičkom od bilo kojeg proizvođača po želji korisnika i barem 1TB standardnog NVME storage-a, ne bi rekao ni riječ i vjerojatno složio financijsku konstrukciju da ga uzmem čim izađe. I vjerojatno puno ljudi isto tako. To je osnovna stvar respekta prema ljudima. Biti Ernest ili pošten. The Importance of being Earnest :-). Naravno uz podršku da si u mogućnosti kupiti matičnu i napajanje od Applea kao spare part i sam zamijeniti ako želiš. Kod nas se servis Pro strojeva čeka po 10-15 dana. Nedopustivo u profesionalnom svijetu.

Zamislite da su 5.1 i svi prije toga dolazili s apple proprietary SATA konektorom i da smo sve diskove kupovali direktno od Applea. Svi bi se bunili. Kako bi to izgledalo?

U pravu si što se dizajna tiče. Meni osobno je estetika i dobar dizajn jako bitan, ali ne na uštrb funkcionalnosti. Nije ni lijep ni ružan, bio bi praktičniji da ima vrata nego kapu, al OK... to je fakat najmanje što bi prigovorio.
Ionako stoji ispod stola.dpasaric je rekao:
Nema razlike u osnovnom hardveru između ulaznog i top modela, a to je bitno. Motherboard je jedan.


Bilo bi poštenije i nadasve profesionalnije da imaju dvije tri matične, nekome treba dual CPU i samo jedan GPU nekome obratno.
Citiraj
dpasaric
09-06-2019 | 17:49
Anonimac je rekao:
Usput, cijena ovog proa nije ni priblizna 3.1 kad je izasao
https://everymac.com/systems/apple/mac_pro/specs/mac-pro-quad-core-2.8-2008-specs.html


Da, ali to je bilo prije 11 godina, išao sam pogledati inflaciju, 1.000 $ tada ti je oko 1.200 $ sada, a oni još gledaju i kupovnu moć koja se isto mijenjala, uglavnom 3,1 dual 2.8GHz je bio 2.800 $ kada se pojavio (MacTracker baza), a to i nije toliko drastična razlika kada se izračuna inflacija, znači 3.500 $ bi po sadašnjem stanju došao. A ovo je kompliciraniji stroj, s više svega - i PCI slotova i RAM slotova, u redu je da je matična ploča osjetno skuplja.
Citiraj
Anonimac
09-06-2019 | 17:59
daj ajde, 3000 tisuce dolara skuplja? i onda je to jednake cijene?


btw, https://www.measuringworth.com/calculators/uscompare/relativevalue.php
Citiraj
dpasaric
09-06-2019 | 18:30
Anonimac je rekao:
Bilo bi poštenije i nadasve profesionalnije da imaju dvije tri matične, nekome treba dual CPU i samo jedan GPU nekome obratno.


Hm, a gledaj ovako: Mac Pro 4,1 i 5,1 serija nije imala više motherboarda, razlika dual/single se izvodila na CPU daughtercardu koji je bio kompatibilan u oba smjera. Ovdje je sve single i isti socket, znači jeftiniji motherboard bi tražio uštedu negdje drugdje, npr. manji broj slotova za RAM i manje PCI slotova, a onda bi to sve tražilo i manje kućište jer bi ovo veliko bilo skupo razbacivanje, zapravo ti bi najradije matičnu od iMaca Pro, to je ta priča onda, ali nekako mi se čini da je tržište za to usko, takvi kupci koji jako žele tower, a nemaju para, uzet će taj osnovni i znati da imaju zapravo iste temelje kao i oni koji kupe najskuplji, a vremenom će dograđivati sve po malo. Da, morat će se protegnuti u parama malo više nego inače, ali barem znaju na čemu su. Kasnije će izaći model s 36 jezgri, pa znamo da Intel već sada ima model 9282 s 56 jezgri itd... bit će polovnih procesora na tržištu, ne samo od Macova, već iz raznih PC servera i slično... bogati će kupovati Appleove grafičke, a mnogi od nas će krpati s PC karticama koje će biti kompatibilne... generic NVMe isto neće biti problem, pa to sada radi u starom Mac Pro, sigurno će i u novom. Meni zapravo najviše nedostaje neko pametno rješenje za veliki SATA storage, a nisam NAS ljubitelj, ja bih nešto gluplje, npr. Thunderbolt kućište u koje bih mogao ugurati 8 random SATA diskova! :)
Citiraj
dpasaric
+1 09-06-2019 | 18:59
Ha-ha, evo nije trebalo dugo... :)

https://youtu.be/58VJ6v54KU4
Citiraj
smayoo
09-06-2019 | 20:10
Anonimac je rekao:
smayoo je rekao:
Mislim da su, u slučaju pro stroja (namijenjenog profesionalcima kojima je to sredstvo za rad) - svi komentari na račun cijene promašeni. Osobito oni koji se temelje na analizi troškova koje Apple ima za taj proizvod.


Koji troškovi?


Neki drugi su u ranijim komentarima zbrajali koliko košta proizvesti taj stalak za monitor. Na to sam mislio.

Citat:
Smeta me ta isforsirana ekskluzivnost nečega što tehnički ne vrijedi ni pola od svoje cijene.
Zašto "tehnički" ne vrijedi? Želiš reći - goli hardware ne vrijedi toliko? Kad bi tako gledali, nikad nijedan Mac ne bi bio vrijedan svoje cijene, a ja odgovorno tvrdim da se meni svaki (kojeg sam kupio za posao), bez obzira na svoju cijenu, itekako isplatio, samo kad bi zbrojio koliko sati godišnje NISAM izgubio na čačkanje, popravljanje, reinstaliranje i što ja znam.
Citiraj
dpasaric
09-06-2019 | 20:56
Anonimac je rekao:
Apple je ovim strojem definitvno zatvorio put individualcima da rade na platformi koju vole, a upravo ti su ih izvukli iz govana krajem 90ih. Apple je uvijek bio na papiru skup, ali kad si zbrojio što dobiješ i na koliko dugo, zapravo su bili dosta povoljni. Nabolje razdoblje (i rekao bih i najpoštenije) bilo je od početka 2000ih pa do Jobsove smrti. Ovo danas je čista preseravancija bez pravih vrijednosti.


Ne znam, ali iz mojeg iskustva, ne bih se složio. Evo i zašto: ovo su strojevi koje kada kupiš, imaš mir 10, a ne 5 godina kao s "običnim" Macovima. Koliko mira imaš s Windowsima, u to ne bih ulazio. Ono što znam iz prakse je da uz malo pažnje i dogradnje nemaš briga i samo radiš, radiš i radiš. Moj stroj u firmi je Mac Pro 2009. godište. Znači punih 10 godina ima, da, dograđujem ga svako toliko, ali to uopće ne ispada mnogo kada se rastegne na 10 godina. Znaš koliko sam imao downtimea svo to vrijeme? NULA. Nikada meni posao nije stao zbog Maca. Koja je cijena toga?

Je li itko išao pogledati koliko stoji samo PC motherboard koji ima karakteristike kao novi Mac Pro? Ajde, neka netko izbaci cijene, pa da vidimo gdje su te "prave vrijednosti" kada se sve skupa zbroji.
Citiraj
Anonimac
09-06-2019 | 23:11
dpasaric je rekao:
Anonimac je rekao:
Apple je ovim strojem definitvno zatvorio put individualcima da rade na platformi koju vole, a upravo ti su ih izvukli iz govana krajem 90ih. Apple je uvijek bio na papiru skup, ali kad si zbrojio što dobiješ i na koliko dugo, zapravo su bili dosta povoljni. Nabolje razdoblje (i rekao bih i najpoštenije) bilo je od početka 2000ih pa do Jobsove smrti. Ovo danas je čista preseravancija bez pravih vrijednosti.


Ne znam, ali iz mojeg iskustva, ne bih se složio. Evo i zašto: ovo su strojevi koje kada kupiš, imaš mir 10, a ne 5 godina kao s "običnim" Macovima. Koliko mira imaš s Windowsima, u to ne bih ulazio. Ono što znam iz prakse je da uz malo pažnje i dogradnje nemaš briga i samo radiš, radiš i radiš. Moj stroj u firmi je Mac Pro 2009. godište. Znači punih 10 godina ima, da, dograđujem ga svako toliko, ali to uopće ne ispada mnogo kada se rastegne na 10 godina. Znaš koliko sam imao downtimea svo to vrijeme? NULA. Nikada meni posao nije stao zbog Maca. Koja je cijena toga?

Je li itko išao pogledati koliko stoji samo PC motherboard koji ima karakteristike kao novi Mac Pro? Ajde, neka netko izbaci cijene, pa da vidimo gdje su te "prave vrijednosti" kada se sve skupa zbroji.E pa kad bas hoces, isao sam zbrojit Dell Precision 7920.... za 6100 USD dobijes dual xeon svaki s 10c (manji clock, ali isto tako se lako nadogradi) 64 gb ecc rama, 1TB nvme pci i quadro rtx 4000. Sama kartica je 1000 dolara, a ne 200 kao ono smece u MP. Dakle otprilike duplo bolji hardver za iste novce. I to sve skupa s 3 godine garancije naspram jedne. Nisam bas ziher da ce neki VFX studio od Hr pa nadalje ulozit 12.000 dolara da prosjecan entry stroj dovede na pro upotrebljivu razinu. Jos kad moraju kupit 10 strojeva razlika od 60.000 dolara se itekako osjeti.

BTW 15 godina se bavim 3D om kompozitingom i pokretnom grafikom. Koristim i dalje i MacOS i windowse i slobodno mogu rec da i jedan i drugi os imaju svaki svoj set problema. Nisu windowsi 10 nimalo losi kad se jednom posloze. Na kraju krajeva bitan je software u kojem radis, a ne OS.
Citiraj
dpasaric
+1 10-06-2019 | 00:52
Evo, pogledao sam Dell Precision 7920 seriju i zaista imaju super hardver po dobroj cijeni. No, vraćamo se onda na to vrijedi li ta razlika u cijeni petljanja s Windowsima. Neki su u tome dobri i nije im teško hendlati Windowse da rade pouzdano, a neki dobiju nervni slom od raznih frustracija. Ja sam uglavnom ova druga skupina. Imam Windowse u Boot Campu na tri Maca (Win Pro 7 i 10), pa često izgubim sate da mi nešto proradi kako treba. I uvijek bih platio više samo da nikada ne moram kopati po Windowsima.

Npr. Windowsi mi sami povuku update nekog drivera koji ne samo da ne radi, nego sruši cijele Windowse. I onda pomisliš na sve drugo, a ne na to da OS može biti toliko glup. Onda naivno misliš da Windows Recovery radi kao na Macu Time Machine, pa da ću se samo vratiti na staro stanje i vidjeti gdje je problem, ali meni u životu niti jedan recovery WIndowsa nije uspio. I tako sam radio tri reinstalacije za redom dok nisam shvatio da se to uvijek dogodi cca nakon 30 min, kada on u pozadini krene u update. OK, kada sam na težak način naučio lekciju, onda sam išao na disable tog updatea putem registryija. I to je tako trajalo par mjeseci, pa je došao neki update koji je pregazio moju intervenciju i opet povukao krivi driver i sve srušio. I ne znam kako ti, ali ja na to "dobijem mlade" i platio bih x tisuća više samo da komp od mene ne pravi magarca. Moj zaključak je da mi je draže da Apple od mene "napravi magarca" jednom kada plaćam skupi stroj, nego da me Windowsi prave magarcem kadgod se sjete, da se ne mogu pouzdati u stabilan workflow i da će mi sve uvijek raditi. Valjda je to na Windowsima moguće samo ako se sve poštela i onda se stroj isključi s interneta. A onda opet dođeš do toga da radi bilo čega moraš napraviti update nečega i to pokrene lavinu problema. Nemam 18 godina i više nemam živce za to.
Citiraj
Borisone
+1 10-06-2019 | 11:56
Čekam da se ekipa uhvati računat koliko to struje troši :-)
Citiraj
drazenp1706
+4 10-06-2019 | 12:14
Smatram da na ovome mjestu nema nikakve svrhe ni logike uspoređivati Windows bazirana računala sa Apple računalima. Windows PC nije nikada bio, niti će ikada biti Mac, ma koliko god imao bolji i jeftiniji hardware. Također smatram da kome je Mac u startu preskup, neka ga jednostavno ignorira i zaobiđe.

Između ostalog, na tržištu postoje rabljeni Pro strojevi koji zadovoljavaju većinu profesionalnih potreba, a cijenom konkuriraju svojim pandanima u PC svijetu. Uostalom dpasaric cijelo vrijeme tvrdi isto, čovjek se svim silama bori objasniti da se danas vrlo lako i vrlo povoljno može doći do pro stroja, za razumne novce.

To što novi Mac Pro košta koliko košta, ima i svoje razloge. To su specijalizirana računala, za specijalizirane zadaće, sa 100% kompatibilnim softverom, a kao i sva Apple računala rade po principu - izvadi iz kutije - upali i radi!

PC izvadi iz kutije - upali i čekaj dva dana i dvije noći na nadogradnje, nakon kojih opet slijedi frustracija zbog nekog korisniku neznanog razloga. Jedan poznanik mi je nedavno rekao da je Mac precijenjeno g***o u celofanu. Za njega sam imao samo jedno pitanje - zbog čega si stalno opterečen radom svog računala? Stalno nešto ugrađuješ, vadiš, reinstaliraš i podešavaš - ja svoj mini upalim, skuham si kavu i jednostavno uživam u radu na njemu - to je sva filozofija Apple proizvoda.
Citiraj
dpasaric
10-06-2019 | 16:30
Mislim da će mnogo profesionalaca ići tim putem da uzmu osnovnu konfiguraciju i onda je dopune jeftinim third-party komponentama. Realno, za mnogo poslova je 32 GB RAM-a dovoljno, znači to može i ostati tako za početak. SSD se lako kupi i nekakav NVMe od 1 TB i to nije problem. Grafička opet može neka Sapphire iz Linksa ili HG Spota po PC cijenama, tko ima vanjske USB 3.0 diskove, kartica je ispod 200 kn. Procesor je isto zapravo solidan za mnogo toga i nije da se mora hitno baciti u smeće, a kasnije će biti svega na tržištu polovnih. Isto tako moguće je da će bogatiji korisnici skupljih konfiguracija prodavati dijelove sa svojih kada budu kupovali još novije i još bolje kako vrijeme bude išlo. Tko inzistira na CUDA priči, može staviti NVIDIA karticu i koristiti je pod Linuxom ili Windowsima. Sve u svemu platforma je zapravo odlična i ljudi će se snaći, a vjerujem da će i mnoge third-party kompanije ala OWC učiniti sve da ponude čudesa za te nove strojeve po cijenama boljim od Appleovih.
Citiraj
Anonimac
11-06-2019 | 07:24
Pa nisam siguran da ce ici tim putem Davore, ja imam sve MacProe od 2000. Ukljucujuci i valjak i ovo mi djeluje super ideja i sve kako su slozili, ali jednostavno imam osjecaj da hebu korisnike, jer su entry model debelo precjenili, kucista i maticnu placas 6k sta je ludo i ne vjerujem da cu uzeti dok su cijene ovako nebulozne iz principa.... jer mi ne vrijedi tih 6k, makar ga koristio 5-10 godina,

Moram ubosti vanjske diskove za ozbiljnu produkciju, bahhh, onda cu isto tako ubosti u vanjske eGPU na bilo koji drugi mac... i sve moze preko jednog kabela, i monitor.... mozda se ovo isplati samo ekipi koja snima filmove u 8k, al ok, neka onda samo njima prodaju, hbga izgubit ce masu korisnika po meni
Citiraj
dpasaric
11-06-2019 | 08:38
@Anonimac - neće niti oni držati ovu cijenu dovijeka, vidjet ćeš da će već u prvom idućem ažuriranju tih strojeva napraviti razne korekcije. A što se tiče klasičnih diskova, i meni je toga žao, ali razumijem ih, to bi bilo baš retro na ovakom stroju, a znamo da je to tehnologija koja je svoj vrhunac prošla i lagano će u silaznu putanju kako cijene SSD-a padaju, a to je već i sada dobrano tako. Netko tko će platiti ovoliko za radnu stanicu, taj se i neće zezati s 3.5" HDD-om jer će mu biti spor. Ima zgodnih PCIe kartica koje primaju i po 4 NVMe SSD-a, znači ima tu opcija kako napucati internu memoriju koliko ti treba. A npr. tko ima starije SATA SSD-ove, može ih s jeftinim kartica poput Debroglie staviti po dva u svaki PCIe slot "da se ne bace".
Citiraj
Anonimac
11-06-2019 | 09:21
Ovo je radna stanica koja će trajati 10 i kusur godina. Apple je pokušao dignuti ruke od tih teških "kamiona" i bazirati se na laganoj kreativi, ali očito je pritisak bio prevelik pa su popustili i ipak kreirali jednog ovakvog teškaša. Pogledajte E3 sajam i što se predstavlja ili je u najavi. Lagano sve seli na "oblak". Doma ćemo imati konzolu ili neki lagani PC bez ikakvih zvjerskih grafičkih i spajat ćemo se na servise koji igre vrte na svojim "zvijerima" od servera. "Kamioni" ostaju za stvarno ozbiljan rad gdje je lokalna kompjuterska snaga stvarno bitna, a 95% ekipe će sve ostalo vrtjeti na mobitelima, tabletima i budućim raznim nosivim uređajima, tako da je ovo po meni zadnji ovakav kompjuter iz Applea.

Inače kad smo kod nadogradivosti i sl. Evo Promise je predstavio svoje modularno rješenje za pohranu koje ima kapacitet do 32TB za novi Mac Pro, a toga će biti sve više i više. https://9to5mac.com/2019/06/04/promise-pegasus-mac-pro-storage/

Desktop kakav znamo umire, a onaj klasični koji je 90% ekipe koristilo za po doma je već mrtav.
Citiraj
dpasaric
11-06-2019 | 09:31
Ajmeeeeeee ovo od Promisa je čudo! To je to, sve što mi treba! I am in love! :)
Citiraj
Anonimac
11-06-2019 | 11:32
ahaaaa to su oni u dogovoru sa pegasusom, to nisu mogli sami napraviti u kompu od 6k i ovu opciju za klasične diskove velikog kapaciteta da si stvoriš RAIDa :)
Citiraj
dpasaric
11-06-2019 | 12:00
Moraju ostaviti i miševima okolo da nešto grickaju! :)
Citiraj
Soffoklo
12-06-2019 | 17:58
Zanimljivi promišljanje Linusa s YT kanala "Linus Tech Tips" u vezi Mac Proa, monitora i stalka. U kratko kome se ne da klikati na link:
1. Bazni Mac Pro je neisplativ čak i besmislen.
2. Bazni Mac Pro ima za te novce prespor 8-jezgreni Xeon, jeftinu RX580 Pro grafiku (cca 200$ u trgovini)
3. (Ne)Isplativost ugradnje EEC memorije, jer današnja memorija više nije toliko, ako je uopće lošija od EEC memorije koja je nekad stvarno činila razliku.
4. Monitor je skup, po specifikacijama odličan, ali tek kad dođe na test moči će reći nešto više iako je on brbljao o tome dosta :-)
5. Stalak i posebno plaćanje za isti. U kratko: "Ako imate novca za ovakav monitor i kompjuter neće vam biti problem dat još 1000$ za stalak, fuck you" :-)

https://youtu.be/H1PoMbma4pY?t=562
Citiraj
dpasaric
13-06-2019 | 00:37
Naravno da sam gledao Linusa, ali on je ipak u duši PC-ijaš i kolikogod se trudi biti objektivan, nema on tu tankoćutnost za Mac svijet. :)

1. Mislim da je potpuno u krivu i da će upravo to biti najprodavaniji model! Mark my words! :) Novi Mac Pro tower je odmah postao novi statusni simbol i neće biti problem naći kupce. Karakteristike koje on ima su dovoljne i za vrlo profesionalan rad s 4K videom, a kamo li nešto manje zahtjevno, dakle gomila kreativaca (onih na zapadu koji nisu sirotinja kao mi Hrvati) će ih kupiti bez mnogo razmišljanja čisto kao znak klijentima da su "in", da im dobro ide i kao dokaz da posao za klijente izvode na najboljoj mogućoj opremi. I tko nije u branši će pomisliti "Zar klijente to zaista briga, zar to primjećuju?" - o da, primjećuju, itekako, ta snobovska komponenta je i dalje vrlo važna i zato će se ovaj ulazni model odlično prodavati.

2. Da, za te novce je spor i loše opremljen, ali koga briga? To je kao da kupiš fantastičnu kuću na najboljoj lokaciji za 1/5 cijene takve nekretnine preko puta ulice, a jedina razlika je što je ova kuća kupljena bez namještaja, imaš samo kupaonicu i spartansku kuhinju. Lako ćeš u IKEA-u kasnije kada bude para...

3. Xeoni to traže i mislim da je to dobro jer je pouzdanost potpuna, a cijena ECC memorije uopće nije toliki bed. Za razliku od Linusa ja sam mnogo puta vidio situacije u kojima je Mac Pro prijavio da je izvršio ECC korekciju. Znači, da su to sve situacije u kojima bi neki bit bio izgubljen i podaci moguće oštećeni ili bi došlo do nekog pada.

4. Ma taj monitor je zakon za tu lovu. A i da se pojavi neka konkurencija, koga briga? Može biti samo bolje.

5. Stalak uopće nije trivijalan, pričekajmo konkurenciju, pa ćemo vidjeti za koliko novca će netko izvesti nešto slično. Baš me zanima...
Citiraj
Anonimac
13-06-2019 | 06:54
Heh,, ali obican 4k video mozes raditi i na puno jeftinijem kompu, i macbook pro cak kodira recimo u HEVC koliko sam vidio preko T2 cipa bez da se extra grije i poprilicno brzo .... jedino RAW 8k video ovdje ce razbijati, ali dok se dode do nivoa da ce se to trebati raditi, vjerujem da ce i cijene pasti ili za 6k dobiti bar jacu graficku, veci SSD brzine kao i u laptopu, vise memorije i jos jaci xeon :)

Prije bi rekao da si kupio u istom kvartu, ulici extra skupu kucu samo zato sta ju je poznati arhitekt napravio i to praznu, a prekoputa imas teren gdje mozes sam kemijati kako i sta ces sloziti za puno manje novcaca nego sta si tamo platio samo zidove :)))
Citiraj
SkipperRi
+1 13-06-2019 | 07:21
drazenp1706 je rekao:
Smatram da na ovome mjestu nema nikakve svrhe ni logike uspoređivati Windows bazirana računala sa Apple računalima. Windows PC nije nikada bio, niti će ikada biti Mac, ma koliko god imao bolji i jeftiniji hardware. Također smatram da kome je Mac u startu preskup, neka ga jednostavno ignorira i zaobiđe.

Između ostalog, na tržištu postoje rabljeni Pro strojevi koji zadovoljavaju većinu profesionalnih potreba, a cijenom konkuriraju svojim pandanima u PC svijetu. Uostalom dpasaric cijelo vrijeme tvrdi isto, čovjek se svim silama bori objasniti da se danas vrlo lako i vrlo povoljno može doći do pro stroja, za razumne novce.

To što novi Mac Pro košta koliko košta, ima i svoje razloge. To su specijalizirana računala, za specijalizirane zadaće, sa 100% kompatibilnim softverom, a kao i sva Apple računala rade po principu - izvadi iz kutije - upali i radi!

PC izvadi iz kutije - upali i čekaj dva dana i dvije noći na nadogradnje, nakon kojih opet slijedi frustracija zbog nekog korisniku neznanog razloga. Jedan poznanik mi je nedavno rekao da je Mac precijenjeno g***o u celofanu. Za njega sam imao samo jedno pitanje - zbog čega si stalno opterečen radom svog računala? Stalno nešto ugrađuješ, vadiš, reinstaliraš i podešavaš - ja svoj mini upalim, skuham si kavu i jednostavno uživam u radu na njemu - to je sva filozofija Apple proizvoda.


Inače samo pratim, ne komentiram, ali ovo jednostavno moram. Uz sjajne tekstove Davora i ekipe, ovo je komentar koji zapravo, barem po meni, oslikava cijelu priču oko Applea. Ja koristim Appleove uređaje godinama, vrlo često sam kao i kolega slušao komentare "Apple je precijenjeno smeće, to ne vrijedi tih novaca, to je samo foliranje..." Ono što je fascinantno i paradoksalno da ne velika većina, nego svi koji su potezali takvu priču nikada u životu nisu koristili niti jedan Appleov uređaj. Ne znam kako su onda i na osnovu čega zaključili da je to precijenjeno smeće.

Jesu li Appleovi uređaji (pre)skupi, o tome se da raspravljati, ali poanta priče je ovo što je kolega napisao - krucijalno je pitanje kako oni rade i koliko su stabilni. Osobno koristim desetak Appleovih uređaja, od iPhonea, MacBooka, iPada, iMac-a, iMacPro-a i ni uz najbolju volju se ne mogu sjetiti kada je neki od uređaja imao problem. O stabilnosti, pouzdanosti i brzini svakodnevnih poslova meni je bespredmento raspravljati, dok je cijena nešto sasvim drugo. Onaj tko smatra da je preskupo, neće kupiti ništa s potpisom "gramzljivog" Applea i točka, ali je onda licemjerno pljuvati po nečemu za što ne znaš kako radi jer nikada nisi probao.

MacPro nije nikakva iznimka, a cijela histerija koja se, logično, razvila oko njega je samo nastavak trenda. Netko je ovdje spomenuo Linusa, koji neskriveno obožava "derati" Apple, ali vrlo često sam sebe ulovi u klopku, jer ustanovi da pribilžno iste custom složene konfiguracije ipak ne mogu ono što može suludo skupi Apple. Jedan od njegovih posljednjih videa na YT dokazuje upravo to, složili su custom hackintosh da bi testovi pokazali kako baš i nije "poderao" Appleovu konfiguraciju...

Priče oko dizajna MacPro računala su mi smiješne, jer one koji će koristiti taj stroj dizajn sasvim sigurno ne zanima, nego ih zanima kako će taj stroj raditi. A radit će perfektno, to sam sasvim siguran, kao i većina stručnjaka. Da, ima ljudi koji obožavaju stalno nešto "prčkati" po Windowsima, igrati se na dnevnoj bazi s kućištima i komponentama i s njihove točke gledišta Apple je stvarno van te priče. Ali, ima i ljudi koje ništa od toga ne zanima, jer im je bitno jedino kako im stroj radi. K tome, novi MacPro donosi istinsku modularnost, pa tko voli neka izvoli. Što se tiče cijene, isto - tko voli neka izvoli.

Uostalom, pričekajmo "real world" testove (ne)objektvne ekipe pa ćemo vidjeti na čemu smo, iako je meni osobno epilog sasvim predvidljiv...
Citiraj
Heretic
+1 13-06-2019 | 08:22
My two cents oko cijene/precijen jenosti Apple-a i sl.

Meni je super kako ljudi vole pljuvati po Apple proizvodima, a kad Apple pregazi konkurenciju onda muk ili opravdavanja koja nemaju veze s vezom.

iPhone na benchmark testovima lošiji od konkurencije (iako u praksi bolje i fluidnije radi) - Ljudi se smiju kako je loš i precijenjen
Nova generacija iPhonea na benchmark testovima bolji od konkurencije - Ljudi komentiraju kako testovi ionako ništa ne znače

Sjećam se kad je došao iMac 5k - bio je odličan deal, zato što je tada cijeli iMac + 5k monitor koštao kao Dell-ov SAMO 5k monitor - Komentari su bili, ma, ionako ti ne treba 5k monitor.
Znači sad više Apple nije precijenjen, nego ti ne treba 5k.

Primjera ima još hrpu.

Da se razumijemo, nije Apple tvrtka bez greške, imaju i imali su proizvoda koji nemaju smisla, imali greške i sl.
Ali primječujem licimjerje kod ljudi gdje kad Apple napravi neku grešku odmah razapinjanje po medijima, razni "gate-ovi", drame, pljuvanja. Dok kad netko od konkurencije napravi grešku ili jednostavno prodaje poluproizvod, praktički se ne priča o tome.

Za kraj o cijeni - nije sve u tome što se dobije hardverski za novce. Treba platiti i tu optimizaciju, razvoj software-a.
I sam sam bio PC tip i hejtao Apple na osnovu priča koje sam čuo od drugih. Salgao konfiguracije, *ebao se sa drajverima, rješavao blue screen-ove....

Onda sam probao Apple i više se ne vračam na PC.
Netko će reći precijenjen, meni (i mnogima) vrijedi te novce samo činjenica da ga upalim, odradim svoj posao i odem dalje.

Gasim ga kad idem na more ili povučem update. :D
Citiraj
dpasaric
13-06-2019 | 08:24
Anonimac je rekao:
Heh, ali obican 4k video mozes raditi i na puno jeftinijem kompu, i macbook pro cak kodira recimo u HEVC koliko sam vidio preko T2 cipa bez da se extra grije i poprilicno brzo (...)

Prije bi rekao da si kupio u istom kvartu, ulici extra skupu kucu samo zato sta ju je poznati arhitekt napravio i to praznu, a prekoputa imas teren gdje mozes sam kemijati kako i sta ces sloziti za puno manje novcaca nego sta si tamo platio samo zidove :)))


Ma naravno da može, pa mi u našoj produkciji imamo najjači Valjak koji to radi bez problema, a zapravo brži od njega je 10 godina star Mac Pro (5,1) s novim procesorima kojeg koristi naš voditelj video produkcije. Dakle, 10 godina star Mac radi s 4K "kao kroz putar". A još uvijek malo je klijenata i posla koji zaista traži 4K video. Većina toga se zaustavi na full HD produkciji i ja sam čak mišljenja da je to još uvijek sasvim ok za dobar dio današnjeg hardvera i bandwidtha koji ima većina korisnika. Imamo još 4-5 godina ispred sebe dok se ozbiljno pređe na 4K. A gdje je tek 8K... to je produkcija za kino. :) Pa pogledajmo samo da HRT još emitira PAL D1 kao da smo u prošlom stoljeću.

A ovo s kućom si zapravo dobro ilustrirao - u slučaju koji si naveo preko puta te fancy kuće s minimalno namještaja bi bio prazni teren na kojem netko nešto slaže i sklepao je neku baraku. I kada ti dolazi bogati klijent, npr. predsjednik nekog nogometnog kluba ili lokalni tajkun, onda iz njegovih reakcija vidiš koliko je bitna ta "lijepa kuća". Kažem vam, ulazni model će se NAJVIŠE prodavati! :)
Citiraj
SkipperRi
+1 13-06-2019 | 08:31
dpasaric je rekao:
A još uvijek malo je klijenata i posla koji zaista traži 4K video. Većina toga stane na full HD produkciji i ja sam čak mišljenja da je to još uvijek sasvim ok za većinu današnjeg hardvera i bandwidtha koji ima većina korisnika. Imamo još 4-5 godina ispred sebe dok se ozbiljno pređe na 4K. Pa pogledajmo samo da HRT još emitira PAL D1 kao da smo u prošlom stoljeću.

Iako si generalno u pravu, ja se ipak ne bih složio. Osobno svaki video, za klijenta ili osobno, odradim u 4K. Možda je razlog glup, ali ako već mogu iskoristiti 4K, onda ću to i napraviti, bez obzira što je, pogotovo u našim okvirima, cijela priča oko HW i mreža u povojima. A klijenti, kakvi već jesu, jednom će se sjetiti pa početi trabunjati "zašto meni video nije u 4K".
Što se pak tiče HRT-a, tu je svaki komentar suvišan. Uz žalosnu konstataciju kako je upravo to najbolji dokaz u kakvoj tehnološkoj zabiti mi živimo... I tako gledajući, MacPro je svakako nešto što ne treba nikome. A opet, znamo da će trebati ;)
Citiraj
dpasaric
+1 13-06-2019 | 15:33
@SkipperRi, ma da, naravno da ćeš raditi video u 4K ako već možeš i ne pravi veliku razliku u resursima, uostalom čisto da imaš za rezervu ili kasniji re-edit i slično, ali kod nas je drugačija priča jer često imamo bogatu postprodukciju, 3D vizualizacije, animirane infografike i slično, a onda nam je render vrijeme usko grlo i zato često stanemo na full-HD-u jer klijenti to na kraju ionako vrte na non-4K ekranima, pa rijetko da pravi razliku. A što se tiče 4K volimo se pohvaliti da smo snimili prvi glazbeni spot u Hrvatskoj u 4K, još 2015. godine! :) I onda ga CMC vrti u PAL-u, a i oni koji ga gledaju na YouTubeu obično nemaju 4K monitor. Zapravo većina ljudi koji ima 4K> monitore su zapravo iMac vlasnici i video profesionalci, malo tko drugi! :)
Citiraj
Robert_84
13-06-2019 | 15:45
https://www.youtube.com/watch?v=58VJ6v54KU4
Citiraj
SkipperRi
+1 13-06-2019 | 16:56
dpasaric je rekao:
@SkipperRi, ma da, naravno da ćeš raditi video u 4K ako već možeš i ne pravi veliku razliku u resursima, uostalom čisto da imaš za rezervu ili kasniji re-edit i slično, ali kod nas je drugačija priča jer često imamo bogatu postprodukciju, 3D vizualizacije, animirane infografike i slično, a onda nam je render vrijeme usko grlo i zato često stanemo na full-HD-u jer klijenti to na kraju ionako vrte na non-4K ekranima, pa rijetko da pravi razliku. A što se tiče 4K volimo se pohvaliti da smo snimili prvi glazbeni spot u Hrvatskoj u 4K, još 2015. godine! :) I onda ga CMC vrti u PAL-u, a i oni koji ga gledaju na YouTubeu obično nemaju 4K monitor. Zapravo većina ljudi koji ima 4K> monitore su zapravo iMac vlasnici i video profesionalci, malo tko drugi! :)

Ma sve jasno, većina ionako ni ne zna razliku između 4K i HD, nego samo sam spomenuo....
Citiraj
dpasaric
13-06-2019 | 16:57
@Robert_84 - nisi čitao sve komentare, ovo je već bilo prije 5-6 dana! No, meme s ovim likom je zaista legendaran i uvijek iznova nasmije čovjeka. :)
Citiraj
Robert_84
13-06-2019 | 18:39
ma nisam citao bilo mi fora, ode ova rasprava u nedogled...
Citiraj
Anonimac
+1 13-06-2019 | 22:23
Čitam sve to zadnjih dana, gledam, čudim se... mislim, Apple je izdao profesionalni alat za one koji žive od video produkcije, imaju glazbeni studio, bave se 3D-om, arhitekti i slično... dakle, to računalo je sredstvo za rad, a ne kućna igračka. Ovi koji su napali Apple za "skupo je", "nisu normalni", "naplaćuju stalak"... meni je to sve smiješno! Nitko od tih koji su najglasniji NEĆE kupiti taj monitor niti taj stalak. Nitko od njih ne treba takav stroj. Tko tuli o tome kako će složiti svoj PC za 1/3 cijene, pa široko mu polje - složi ga i uživaj!
Citiraj
Anonimac
-1 14-06-2019 | 12:21
Anonimac je rekao:
Čitam sve to zadnjih dana, gledam, čudim se... mislim, Apple je izdao profesionalni alat za one koji žive od video produkcije, imaju glazbeni studio, bave se 3D-om, arhitekti i slično... dakle, to računalo je sredstvo za rad, a ne kućna igračka. Ovi koji su napali Apple za "skupo je", "nisu normalni", "naplaćuju stalak"... meni je to sve smiješno! Nitko od tih koji su najglasniji NEĆE kupiti taj monitor niti taj stalak. Nitko od njih ne treba takav stroj. Tko tuli o tome kako će složiti svoj PC za 1/3 cijene, pa široko mu polje - složi ga i uživaj!Pa evo jesam. Prije 4 mjeseca, Treadripper 2990WX, 64GB ECC Ram, 1TB NVME Samsung, Gigabyte X399 ploca, dvije RTX 2080 kartice i Seasonic napajanje od 1200W. Nije bas trecina cijene osnovnog MP, ali je nesto malo vise od pola. Radi prakticno cijeli dan, problema nikakvih, razina buke je ista ili nesto manja od MP 5.1.

S windowsima fakat nikakvih problema, posikljucis sve default alerte i sranja i gotovo. Ovaj PC je u startu jedno 2x jaci od osnovnog MP za pol cijene. Dakle za novce relativno 4x

Nije ljudi stvar novaca koliko bezobrazluka. MP s ovim mojim komponentama bi, iako skuplji, bio mozda i OK cijene. Ali ovako izgleda kao da su sutke rekli... vidite ovcice, ovaj nas komp u osnovnoj verziji je drek, ak hocete postenu konfu, ispruzite bar 10K pa ste ok. Stvar je zatvaranje vrata svima koji si ovo ne mogu u startu priustit, a kamoli onda nadogradjivat. I to jos vec sad zastarjele komponenete. Po ovome ispada da je stari cheese grater bio za amatere jer je bio iznimno povoljan cijenom.

Uvjeren sam 101% da se ovakav stroj nece dobro prodavati. Vidjet cemo za godinu dana situaciju. Malo je onih koji mogu opravdati trosak preskupe osnovne verzije s jos toliko nadogradnje na potrebnih recimo desetak strojeva. A ono sto Davor prica o klijentima koji se zalijepe za dizajn skupog kompjutera je u vecini slucajeva netocno. Klijenti ne znaju razliku izmedju PC, mac i Linuxa, klijentima zapravo i ne pokazujes hardver, sta njih briga za to. U vecim firmama klijent prica s direktorom i par njih, eventualno vidi sliku na monitoru.

Mozda kinezi naprave fake MP istog dizajna koji je polica za registratore iznutra. Kao one fake security kamere u Bauhausu. :-)))) E to bi uzeo par komada onak, za snobovske klijente. :-)))
Citiraj
Gjuroo
14-06-2019 | 15:44
Anonimac je rekao:
Čitam sve to zadnjih dana, gledam, čudim se... mislim, Apple je izdao profesionalni alat za one koji žive od video produkcije, imaju glazbeni studio, bave se 3D-om, arhitekti i slično... dakle, to računalo je sredstvo za rad, a ne kućna igračka. Ovi koji su napali Apple za "skupo je", "nisu normalni", "naplaćuju stalak"... meni je to sve smiješno! Nitko od tih koji su najglasniji NEĆE kupiti taj monitor niti taj stalak. Nitko od njih ne treba takav stroj. Tko tuli o tome kako će složiti svoj PC za 1/3 cijene, pa široko mu polje - složi ga i uživaj!


Pa evo jesam. Prije 4 mjeseca, Treadripper 2990WX, 64GB ECC Ram, 1TB NVME Samsung, Gigabyte X399 ploca, dvije RTX 2080 kartice i Seasonic napajanje od 1200W. Nije bas trecina cijene osnovnog MP, ali je nesto malo vise od pola. Radi prakticno cijeli dan, problema nikakvih, razina buke je ista ili nesto manja od MP 5.1.

S windowsima fakat nikakvih problema, posikljucis sve default alerte i sranja i gotovo. Ovaj PC je u startu jedno 2x jaci od osnovnog MP za pol cijene. Dakle za novce relativno 4x


A mogu li se na tu tvoju kantu s lakoćom ugraditi kotačići?
Citiraj
Anonimac
14-06-2019 | 16:20
@Gjuroo
Kotacici? Da, naravno, jos lakse nego na MP. Kupio sam posebni skateboard samo za komp koji je sigurno puno jeftiniji nego apple kotacici. Tako da PC nije samo brzi u number crunchingu vec se i brze vozi po sobi.... :-)
Citiraj
dpasaric
14-06-2019 | 19:01
@Anonimac - Vjerujem ja da je Treadripper brz, samo to su opet solucije koje u jednadžbu uvode Windowse, a mnogi ovdje imaju alergičnu reakciju na njih, ja prvi. I da, slažem se i ja da je sve sasvim u redu dok si u nekoj aplikaciji i da sve radi jednako na Windowsima (ponekad i brže jer je možda neki driver bolje optimiziran), ali ja to jednostavno ne mogu od paranoje, ali ajde, to bih još nekako pregrmio, radio sam i ja primarni posao na Windowsima pet godina na televiziji, ali ono gdje dobijem nervni slom je cijela ta Windows okolina, GUI, logika rada, način na koji se izvode neke operacije na Windowsima, meni je sve to jedna velika frustracija i za mene to nije vrijedno niže cijene. I to nije jedina važna stvar, meni je radno računalo dio mog ekosustava, koji je cijeli Apple i ne pada mi na pamet to razbijati jer mi sve tako super radi zajedno. Prelazak na Windowse bi meni bio kao odvajanje kontinenata, znači neću gledati cijenu da sačuvam glatko i pouzdano funkcioniranje cijelog tog ekosustava.

A to da klijenti ne vide i ne primjećuju na kakvoj se opremi radi, tu se baš ne slažem. Uvijek, ali uvijek dobijemo komentar na Apple opremu u redu. Jednom je jedna poznata faca uletjela zajedno sa svojim arhitektom i onda ga je napao pred svima: "Vidi! Vidi ovo! Sve Apple, sve najbolje! A ti meni projektiraš na tamo nekom PC-iju! Daj kupi si više pristojan kompjuter, dovoljno te plaćamo!". Dakle, taj snobovski faktor itekako postoji, iako se ja slažem da to sigurno ne može biti mjerilo kvalitete nečijeg rada.
Citiraj
Anonimac
+1 14-06-2019 | 21:02
Evo čovjek objasnio: https://youtu.be/V8-APXqA15I
Pričao je i s Andrew Dawsonom ( https://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Dawson_(record_producer) ) glazbenim producentom koji koristi Macove u svom poslu i definitivno će koristiti i ovaj Pro, jer je po njemu napokon to TO!

P.S. Ova AMD konfiguracija gore podržava li Thunderbolt protokol, s obzirom na to da je AMD? Koliko ima PCI-e utora? Podržava li MPX module? Koliko max RAM-a podržava? Kućište je pretpostavljam barem slično po kvaliteti i vrsti materijala Mac Prou? I za kraj hlađenje (ok kod Mac Proa moramo vidjeti kako to još radi i zvuči u praksi), ali nekako sumnjam da je ova AMD konfiguracija al pari s Mac Proom po tom pitanju.

P.P.S. Šuška se da će Apple još ove godine izbaciti i Mac. Koji bi bio nešto između ovog Proa i Minija. Onda bi popunili cijelu liniju, a time i dokazali da nisu zapostavili zahtjevnije korisnike kojima ipak ne treba ovakav kompjuter.
Citiraj
dpasaric
14-06-2019 | 22:08
Jonathan Morrison je to zaista najljepše iskomentirao do sada.
Citiraj
Anonimac
15-06-2019 | 01:20
dpasaric je rekao:
@Anonimac - Vjerujem ja da je Treadripper brz, samo to su opet solucije koje u jednadžbu uvode Windowse, a mnogi ovdje imaju alergičnu reakciju na njih, ja prvi. I da, slažem se i ja da je sve sasvim u redu dok si u nekoj aplikaciji i da sve radi jednako na Windowsima (ponekad i brže jer je možda neki driver bolje optimiziran), ali ja to jednostavno ne mogu od paranoje, ali ajde, to bih još nekako pregrmio, radio sam i ja primarni posao na Windowsima pet godina na televiziji, ali ono gdje dobijem nervni slom je cijela ta Windows okolina, GUI, logika rada, način na koji se izvode neke operacije na Windowsima, meni je sve to jedna velika frustracija i za mene to nije vrijedno niže cijene. I to nije jedina važna stvar, meni je radno računalo dio mog ekosustava, koji je cijeli Apple i ne pada mi na pamet to razbijati jer mi sve tako super radi zajedno. Prelazak na Windowse bi meni bio kao odvajanje kontinenata, znači neću gledati cijenu da sačuvam glatko i pouzdano funkcioniranje cijelog tog ekosustava.

A to da klijenti ne vide i ne primjećuju na kakvoj se opremi radi, tu se baš ne slažem. Uvijek, ali uvijek dobijemo komentar na Apple opremu u redu. Jednom je jedna poznata faca uletjela zajedno sa svojim arhitektom i onda ga je napao pred svima: "Vidi! Vidi ovo! Sve Apple, sve najbolje! A ti meni projektiraš na tamo nekom PC-iju! Daj kupi si više pristojan kompjuter, dovoljno te plaćamo!". Dakle, taj snobovski faktor itekako postoji, iako se ja slažem da to sigurno ne može biti mjerilo kvalitete nečijeg rada.a joj... ovo s arhitektom je malo nategnuto. Sorry. Ne vjerujem. Arhtektura, kao i gradjevina je vec standardno Windows orijentirana. Ako je pak prica istinita, nadam se da je doticni arhitekt objasnio svojem snobish sefu da ACAD za mac debelo zaostaje za windows verzijom, velika vecina softwera za projektiranje i BIM (Revit i Navisworks) su windows only. Plant3D i Civil3D isto. Kod arhitekata najpopularniji 3D software je 3DSMax isto samo Win.

Probaj ugurat macove u avio i autoindustriju, brodogradnju, mostogradnju, znanstvena istrazivanja (CERN) i sl. pa da vidimo reakcije. Mislis da Rimac nema dovoljno para za ovaj Mac Pro? Ima sigurno, ali vjerujem da kao inzenjer zna da je i to windows podrucje.

Sumnjam da ljudi svih tih profesija stalno imaju neke probleme i averziju prema windows sucelju. Jer ako imaju vec odavno bi svi pokupovali macove.

Kao donedavni stovatelj MacOs mogu rec da realno gledano, nakon svih ovih godina skidam kapu microsoftu jer njihov os mora radit na mali milijun konfiguracija koje ne mogu kontrolirati, pa eto radi u svemu gore navedenom. Zamisli se nad ovim.... da se teoretski sutra situacija cudom okrene, da apple licencira macos svima, a da microsoft zatvori vrata i radi Win samo za svoj hardver.... hmmm,. sto mislis kao bi stvari izgledale?
Citiraj
dpasaric
15-06-2019 | 09:36
@Anonimac - ne znam, imam dosta prijatelja arhitekata, većina je na Macu, ArchiCAD im je platforma i jako su zadovoljni. Jedan veći arhitektonski studio u Rijeci je kompletno na Macu. Ali to sve nema veze s onom "snob" epizodom.

CERN - bio sam gore, iMac do iMaca! U uredima znanstvenika, u sobi za goste, čak su nam 3D film vrtili s Maca. Velika učionica s preko 50 računala - samo Mac, čak i u Atlas kontrolnoj sobi, niz iMaca 27" na VESA nosačima! Većina je bila u MacOS-u, poneki u Windowsima. Naravno da sam sve fotkao, mogu složiti galeriju "Macovi u CERN-u". Dakle, kada pare nisu problem, Mac je odmah u priči. Baš kao što je bio NeXT u CERN-u kada nitko drugi to nije mogao platiti.

Inženjerski softveri su druga priča, naravno da Windowsi imaju ogromnu inerciju na tom području i da tko radi nešto specifično kao Rimac neće naći softver za sve na Macu. Dečki iz Rimca su sjedili iza mene kada smo bili na dvodnevnoj edukaciji o superračunalu Bura na našem Kampusu. Zaista ozbiljne stvari se pripremaju kao model na sasvim običnoj radnoj stanici, ne mora biti nikakav novi Mac Pro niti najjači PC, a onda se projekt eksportira u formatu za superračunalo i pošalje on-line. Ono što bi Mac ili PC radili mjesec dana, dođe kao rezultat nazad u par sati. Mac je super kao hardver jer se ne zamaraš time koja je platforma u pitanju, možeš imati sva 3 bitna OS-a.
Citiraj
smayoo
+2 15-06-2019 | 16:25
Anonimac je rekao:
a joj... ovo s arhitektom je malo nategnuto. Sorry. Ne vjerujem. Arhtektura, kao i gradjevina je vec standardno Windows orijentirana.


Možeš vjerovati ili ne, ali očito je da se ne baviš tim poslom. :) Ja sam elektro projektant i surađujem s dosta arhitekata. Većina ih je na Macu.

Citat:
Ako je pak prica istinita, nadam se da je doticni arhitekt objasnio svojem snobish sefu da ACAD za mac debelo zaostaje za windows verzijom
1. Arhitekti uglavnom ne projektiraju u AutoCADu već dosta godina

2. AutoCAD za Mac je zaostajao za windows verzijom prije 7 godina, kad se tek (ponovno) pojavio (ima tu na Jabučnjaku moj članak o tome). U međuvremenu, kao alfa-tester, mogu ti potvrditi da AutoCAD na Macu radi puno fluidnije, i to na SLABIJEM hardveru.


Citat:
velika vecina softwera za projektiranje i BIM (Revit i Navisworks) su windows only.
Arhitekti se ne koriste Revitom niti Navisworksom (što bi, pobogu, arhitekt radio s Navisworksom? :D ), nego ArchiCADom ili Microstationom. U Hrvatskoj najviše ArchiCADom. I to na Macu, jer ArchiCAD na Macu puno bolje radi.

Citat:
Kod arhitekata najpopularniji 3D software je 3DSMax isto samo Win.
3DSMax? :D KAd je to bilo? 1993? :D 3DSMax, Wordstar 2000 i Lotus 1-2-3. :D

Citat:
Probaj ugurat macove u avio i autoindustriju, brodogradnju, mostogradnju, znanstvena istrazivanja (CERN) i sl. pa da vidimo reakcije. Mislis da Rimac nema dovoljno para za ovaj Mac Pro? Ima sigurno, ali vjerujem da kao inzenjer zna da je i to windows podrucje.
A što misliš zašto Systemès Dassault ugurava svoj DraftSight na mala vrata na Mac, nego da bi kontroliranom migracijom otvorio Mac platformu, nego zato što to njegovi klijenti od njega traže? :)

A znanstvenici su upravo prvi i najviše prisutni na Macu jer su njihovi najvažniji alati ionako native na unixoidnim mainframeovima.

Kojim se ti poslom zapravo baviš? Imam dojam da ovdje zapravo pričaš o stvarima u kojima nisi prisutan, nego si skupio neke priče od prije 5, 7, pa i 10 godina...
Citiraj
SkipperRi
+1 15-06-2019 | 17:01
dpasaric je rekao:
Jonathan Morrison je to zaista najljepše iskomentirao do sada.

I nije prvi put. Njegovo analiziranje novog Appleovog monitora je također sjajno.
Citiraj
arhitekt
17-06-2019 | 07:00
Davore, odlican clanak.
Ovim ostalima koji peru osobne frustracije da je 6000 dolara previse za to... nek to isto sagledaju iz ponude HP Z4 ili Z8 radnih stanica ili Mediaworkstatio ns stanoca, koje mogu dosec i do 100.000$ !!
To pretpostavljam ih ne brine... brine ih samo kada Apple za istu konfiguraciju ponudi cak i manju cijenu...
Patetika na djelu. Mac Pro bi po njima trebao kostati 5000kn i onda bi bio “ sasvim ok”!!??
Mislim da je sve jasno.....
Svi tu koji imaju 5.1. Mac Pro a kupili su ih nedavno za smijesne cijene, nek se sjete zasto ih nisu kupovali 2012 po punim cijenama od vise tisuca eura... itd

A glede generalne cijene... Mac Pro je uvijek bio jeftiniji od istih konfiguracija drugih proizvođača...
S ovim novim su napravili odličan posao!
Citiraj
arhitekt
17-06-2019 | 07:07
Anonimac:
Ako nisi arhitekt onda molim te barem pitaj sto arhitekti u Hr koriste u radu , da ne brkas stvari.
Autocad je odavno otpao, Revit je na tragu da ga koriste samo instalateri, jer je opet idiotski Autodeskov proizvod.
Allplan ( Nemetcheck je ime firme koja proizvodi Allplan, koja posjeduje Graphisoft Archicad i Maxon Cinema4d) je najvise zastupljen na Njemackom trzistu.
U Hr je Archicad osnovni alat vecine arhitektinskih ureda... s tendencijom potpune dominacije.
I da, Archicad je prvo radio iskljucivo na Macu, poslije su ga prebacili na windowse.
Ono sto razlikuje Mac od Win platforme, jest stabilnost, stabilnost stabilnost!!!!!
Na poslu archicad pod windowsima se mjesecno srusi jedno 10puta, dok doma na macu nikad, doslovce!

Eto Anonimac, ako ti jos nesto nije jasno po pitanju sto arhitekti koriste u hr, samo pitaj... objasnit ce ti se....
Citiraj
Anonimac
17-06-2019 | 20:43
Nego otkud ta informacija za NASA-u, nigdje ne mogu pronaci nesto o tome na internetima.
Citiraj
dpasaric
17-06-2019 | 23:59
@Anonimac - čitao prije x godina o tome, još negdje nakon pojave samog stroja kada je bilo klasičnog njurganja na Apple zašto je tako skup. Pisalo je kako su konstruirali niz mehanizama, ali uvijek je na kraju bio problem da bi monitor "uvenuo" tj. počeo se spuštati sam od sebe. Nikako nisu mogli naći način da ostane točno u postavljenom položaju i da to zaista bude trajno, a ne izvedba koja bi potrajala tek dok je ruka monitora nova. Sumnjam da je to NASA službeno radila za njih, mislim da oni to i ne smiju, oni su državna agencija koja se ne bavi profitom, nego svemirskim istraživanjima, ali se radilo o NASA-inom inženjeru, ne znam je li bio ex ili baš tada zaposlen tamo. Kako su došli do njega, ne sjećam se, vjerojatno je netko nekoga znao, pa kako to već ide... ako uspiješ iskopati taj tekst negdje, svakako javi jer bih to želio isprintati kao zgodnu anegdotu uz iMac G4 u našem muzeju.
Citiraj
Anonimac
18-06-2019 | 14:49
@dpasaric hvala na odg, frend me napao da od kud mi ta informacija i stvarno se ne moze nista o tome pronaci.... uglavnom lako za to... daj mi reci jesi sa crypto doma?
Citiraj
dpasaric
18-06-2019 | 21:46
@Anonimac - nisam se bavio crypto valutama, ako si na to mislio. Mogu samo komentirati da budući vlasnici 7,1 sigurno neće na tako skupim strojevima rudariti, otplatili bi ga nikada... :)
Citiraj
dpasaric
20-06-2019 | 11:07
Nije direktno vezano za 7,1 ali je itekako zanimljivo za sve vlasnike starijih 5,1 u periodu "premoštavanja" do novog stroja koji uz ove visoke cijene može potrajati i par godina... dakle, ekipa na Mac Rumors forumu je pokrenula betu novog macOS 10.15 Catalina na starim strojevima, i to ne samo na 4,1/5,1 već i na još starijem 3,1. :)

Znači stariji Mac Pro strojevi će nas i po pitanju najnovijeg softvera moći pratiti još par godina, vjerojatno do trena kada Apple ne bude za novi macOS uvjetovao da Mac mora imati T2 čip, a to neće biti tako skoro jer bi morali odrezati prevelik broj, ne tako starih, strojeva koji ga nemaju.
Citiraj
Robert_84
+1 23-06-2019 | 12:11
bas gledam Linusa,

https://www.youtube.com/watch?v=PPiEpSMkzoo
mislim da covjek kod 9mil pretplatnika ima kredibilitet...

znaci "tek" ce se vidjeti o kakvoj se masini tu radi kad je se dohvati i testira....
Citiraj
dpasaric
+1 23-06-2019 | 15:07
Evo, netko je komentirao izradu ventilacijske mreže na novom Mac Pro, a spretni stolar je već izradio repliku u drvetu! :)

https://youtu.be/jd9AFRhygKY
Citiraj
Gjuroo
23-06-2019 | 20:38
dpasaric je rekao:
Evo, netko je komentirao izradu ventilacijske mreže na novom Mac Pro, a spretni stolar je već izradio repliku u drvetu! :)


Nije čudo što Mac Pro toliko košta ako su bušili rupu po rupu :D
Citiraj
dpasaric
24-06-2019 | 01:05
Evo i drugog koji na CNC-u izvodi repliku u aluminiju! I kaže da je uzorak mreže loš kao ribež za sir! ;)

https://youtu.be/s29YZqe9Cso

Ne sjećam se PC-ija gdje su entuzijasti i prije dolaska na tržište izvodili ovakve ludorije samo povodom kućišta. I onda neka netko kaže da novi Mac Pro ima loš dizajn... :)
Citiraj
Gjuroo
+1 24-06-2019 | 18:58
Meni se ukupni dizajn ne sviđa, ali ova rupičasta struktura mi je sama po sebi super.
Naravno kad kažem da mi dizajn nije baš vrhunski, mislim samo na dosadašnja iskustva s Appleom. Još uvijek je to kraj svijeta za 95% kanti. Ja sam samo razmažen :)
Citiraj
Anonimac
24-06-2019 | 22:59
arhitekt je rekao:
Anonimac:
Ako nisi arhitekt onda molim te barem pitaj sto arhitekti u Hr koriste u radu , da ne brkas stvari.
Autocad je odavno otpao, Revit je na tragu da ga koriste samo instalateri, jer je opet idiotski Autodeskov proizvod.
Allplan ( Nemetcheck je ime firme koja proizvodi Allplan, koja posjeduje Graphisoft Archicad i Maxon Cinema4d) je najvise zastupljen na Njemackom trzistu.
U Hr je Archicad osnovni alat vecine arhitektinskih ureda... s tendencijom potpune dominacije.
I da, Archicad je prvo radio iskljucivo na Macu, poslije su ga prebacili na windowse.
Ono sto razlikuje Mac od Win platforme, jest stabilnost, stabilnost stabilnost!!!!!
Na poslu archicad pod windowsima se mjesecno srusi jedno 10puta, dok doma na macu nikad, doslovce!

Eto Anonimac, ako ti jos nesto nije jasno po pitanju sto arhitekti koriste u hr, samo pitaj... objasnit ce ti se....Vidim da nisi baš upućeni arhitekt (ali si zato arhitektonski presamouvjeren) , Allplan je odličan software, ali je windows only, na macu radi jedino pod parallelsima, a to baš i nije neka sreća. Pa sad ako je u Njemačkoj najzastupljenij i, onda je i Win platforma najzastupljenij a. Šminkeri koji kupuju mac samo da bi koristil Allplan pod VM-om ionako nisu neki arhitekti.

@smayoo @arhitekt
Revit je itekako korišten BIM software, zapravo uz Archicad najbolji BIM paket. Tako da ili ne pričajte bezveze ili se informirajte.
Revit je idiotski proizvod samo za one koji ga ne mogu savladati.
ACAD sa architecture toolsetom je iznimno često korišten, bio sam u par ureda u Austriji koriste ga paralelno s Archicadom.
Archicad i Autocad su zapravo programi različite namjene, jedan je bolji za jedno, drugi za drugo (unutar arhitekture govorim).

i za kraj čisto onako bezveze ne treba pretpostavljati nečiju struku, fakultet, školu i sl.

Tak da ljudi, malo se skulirajte prije nego napadnete s prevelikom dozom ega...

peace
Citiraj
Anonimac
+1 25-06-2019 | 16:09
Arhitektonski ratovi na pomolu!!!
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 43 minuta
 • JOHN: Također
 • stefanjos: Pridružujem se čestitkama :)
 • smayoo: Čestitam svima Dan državnosti! :)
 • m@xym: I Revolut i Monese, kažu 'uskoro'. Negdje se spominjao i kraj 6. mjeseca koji je sada vrlo blizu. I neke domaće banke rade na uvođenju Apple Pay-a. Ostaje nam sam strpiti se još malo.
 • erseticmatej: Jel ima tko kakvih saznanja o apple pay-u, nesto se spominje kraj sestog mjeseca ali sam skeptican po tom pitanju..?
 • Mate22: Ajmo prošli su ti dani vrnimo se mi tj. vi IT temama
 • smayoo: Ne brini. Proći će kad narasteš... :)
 • Mate22: Jbg, sorry... izazivaju.
 • JOHN: opet vi o komunjarama i fašistima! :-)
 • Mate22: Smrt komunizmu!
 • zoranowsky: Smrt fašizmu!
 • smayoo: Eto, slažemo se, dakle, da ne pričamo o boji uniforme. :)
 • m@xym: po istoj toj logici ustaše su bile khaki smeđe (osim jedne postrojbe koja je imala crne uniforme)
 • smayoo: Po imenu. A uniforme su im bile crne. Ha! :)
 • Daddo: zaboravio si Kmere... oni su isto crveni ;)
 • smayoo: tom logikom su komunisti samo oni koji su nosili crvene uniforme, dakle britanska kraljevska vojska u 19. stoljeću i Garibaldijevi crvenokošuljaši u doba talijanskog Risorgimenta :D
 • Daddo: smayoo, tom logikom su i domobrani bili antifašisti (jer nisu nosili crne uniforme) :D
 • smayoo: Antifašizam nije crven nigdje u Europi, pa ni ovdje. Antifašizam je ne-crn. B)
 • cariblanco: Iz "crvene" Jablanice....smrt fažizmu
 • stefanjos: Takodjer :)
 • cariblanco: Pozdrav iz Bosne :)
 • Mate22: Hvala i tebi sinko svako dobro.Živio ti nama!
 • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
 • Soffoklo: ok
 • marvin: @soffoklo - imaš PP, pa pogledaj. :)
 • Cheka: Pozdrav ekipi, jel netko kupio novi Macbook Pro 15 ? Ima li kakvi problema u ovih 2-3 tjedna sto je vani ? Dvoumim se da ga kupim. :)
 • drlovric: Mjesec dana free na CuriosityStream, i meni i vama :) [link]
 • cavarovobrdo: MacBook Pro spašen, očišćen i posušen. Svaka čast ekipi s Trešnjevke jer su imali muda.
 • smayoo: Požuri dok nisu napravili te ograde! ;)
 • cariblanco: UPOMOĆ , kako uteći iz Bosne...zaglavio sam ovdje, skoro kao Mamić :D
 • cavarovobrdo: Ufff, hvala! hospitaliziran na Trešnjevci. Vidjet ćemo dalje!
 • smayoo: U EE otpad, bojim se... :(
 • cavarovobrdo: UPOMOĆ laptop MacBook Pro zaliven mlijekom!!! Koji servis u ZG je najbrži i najbolji. Neki su već odbili uzeti laptop. Nisam iz ZG? Gdje odnijeti laprop. Pomagajte! Hvala!
 • drlovric: Imamo li IPSC strijelaca ovdje? :)
 • kupus: i zabranjeno je prodat odmah nakon sto kupis (ne mozes zaradit u par sati), vec preko noci. ako hoces dionice, odi do brokera.
 • kupus: al navodno mozes zaradit, mojem frendu su isplatili neku sitnu lovu svojevremeno
 • kupus: ja ne bih davao offshore racunima novac, ima tonu primjera na internetu ulagaca koji vise do njega nisu mogli doci
 • kupus: jel to isto kao i plus500? igras se sa sirovinama i dionicama, ali sa polugom (omjerom)?
 • m@xym: 'zarada do 90' da budem precizniji, ali zaključak isti
 • m@xym: čim je 'zarada 90%' mora bit prijevara
 • Mate22: dobije se .|.čina
 • drlovric: Ma nesto se kladis na neke dionice.... stvanri su podaci, al ne znam ho e li biti stvarne isplate ako sta dobijes :)
 • Riba: Sa takvim imenom ne može biti ništa drugo do prevara.
 • Riba: Što je to, zvuči kao tableta za povećanje spolovila?
 • drlovric: Jel netko od vas koristio Binatex? Jel to prijevara? :)
 • saint: Ne,6s i SE au zadnji za update
 • Mate22: Znači na moj iPhone 6 plus koliko skužajem neće se moć puknit ovaj novi iOS 13 :/ Correctly?
 • stefanjos: jasno je to, bez performativnih poboljsanja bio bi jednako dobar kao i ios 12, dobar! ali sa najavljenom promjenom pakiranja aplikacija i njihovim brzim otvaranjem to ce biti mrak.
 • drlovric: Stefanjos: Odavno vec HW nije usko grlo na iPhone vec osakaceni iOS. Tako da ne sumnjam da ce sve raditi barem jednako dobro kao iOS 12 :)
 • stefanjos: citam da je ios13 zvjerka na iphoneu 7 pa me veseli sto ce jos jednu godinu drzat mobitel relevantnim. za sada sam na 2,5 od planiranih 5 godina koristenja. nadajmo se da ide tako dalje :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.84 Seconds

Provided by iJoomla SEO