Goran Paulin 15.12.15

Kada računalo koristite za grafičke poslove prije ili kasnije posegnete za grafičkim tabletom. Točnije, kupite nešto iz Wacomove ponude uzimajući u obzir raspoloživi prostor na radnom stolu, vlastiti budžet i, ne manje važno - što koristi kolega. Zato većina "grafičara" završi s nekim Intuosom ispred sebe i potpuno je zadovoljna dok god negdje ne proživi svoje prvo Cintiq iskustvo.

Taj, sa stalkom čak 25 kilograma težak "komadić" opreme, zahvaljujući činjenici da crtamo po ekranu, koordinaciji oko-ruka daje novi smisao jer omogućava gledati točno tamo gdje nam je ruka, a ne pola metra dalje, što je slučaj s grafičkim tabletima lišenim vlastitog ekrana. No, zbog nimalo popularne cijene, Cintiq ipak ostane samo mokri san većine profesionalaca.

Wacom je s vremenom proizveo manje i jeftinije Cintiqe, a Microsoft im je odlučio konkurirati sa svojim Surface Pro tabletima. Apple je za to vrijeme mantrao kako je olovka najveće Zlo nakon disketnih uređaja. A onda je, 9. rujna ove godine, Phil Schiller odlučio odgovoriti na Jobsovo retoričko pitanje "Who wants a stylus?" - od sada: svi.

Sažeta definicija bi bila da je HDS ZAMP udruga građana koja štiti prava glazbenih autora. To je i jedina udruga koja posjeduje pravne ovlasti da provodi naplatu naknade za javno izvođenje ili reprodukciju glazbe. Zašto je to potrebno? Zato što je praksa pokazala da moral i osjećaj odgovornosti slušatelja nije na toj razini da bi ih savjest zaustavila da piratiziraju i izvode tuđu glazbu bez dozvole. To, naravno, nije pravedno i trebalo je pronaći način kako tome stati na kraj. Želja nam je saznati odgovor na pitanje je li se u tome u Hrvatskoj otišlo korak predaleko i da li se štiteći prava autora narušavaju prava građana i poduzetnika? Je li takva pravda autorima uvijek opravdana?

Stefan Španiček 24.11.15

"We believe the future of TV is apps..." rekao je Tim Cook prošlog rujna predstavljajući novi Apple TV. Potpuno je u pravu, budućnost televizije jesu aplikacije ali jesmo li došli do te budućnosti u kojoj je ova rečenica potpuna realnost? Nismo, ali malim koracima stižemo, odnosno oni (ostatak svijeta) stižu, a mi stižemo još manjim, rekao bih nepostojećim.

Ne, nisam pogrešno napisao naslov i umjesto slova "k" slučajno pritisnuo susjednu tipku "j"; ova domaća igra za iPad nudi svježi kružni pristup svijetu računalnih slagalica. Autori igre su Ivan Hamarić, Marko Katavić i Lujo Parežanin - i odradili su odličan posao!

U rujnu 1984. britanski Acornsoft objavio je igru Davida Brabena i Iana Bella naziva “Elite”. To je 3D igra svemirske borbe i trgovine koja je stvorila žanr svemirskih simulacija. Napisana je prvo samo za BBC B i Acorn Electron 8-bitna računala. U to vrijeme bila je toliko tehnički napredna i konceptualno avangardna da su mnogi kupovali BBC B računalo samo kako bi mogli igrati Elite. Muzej informatike PEEK&POKE čuva i BBC B računalo i original igre. Kasnije je konvertirana i za druga popularna računala tog vremena, a 1993. izašao je i nastavak “Frontier: Elite II” za tadašnja 16-bitna računala: Atari ST, Amigu i PC DOS. Danas, tri desetljeća kasnije, dočekali smo njenu 64-bitnu reinkaranciju za suvremena računala. Rijetko se na Jabučnjaku osvrćemo na igre, ali ova zaslužuje našu pozornost.

Josip Španiček 05.10.15

Ponedjeljak, počeo faks, ajmo sve ispočetka! Al' prvo ljepšu polovicu odvesti do Zagreba da stigne na predavanje u 14:00. Ali - ring, ring... - Ej Dora, nemamo predavanja danas, slobodno ostani u Rijeci još danas. I tako tik do naplatnih kućica silazim s brze ceste i krećem doma. Odlučimo pogledati film, ali dnevno njuškanje ne mogu propustiti. Hmm, što da potražimo? 'Ajde da vidimo pošto su "pametni" satovi. 3500, 7500, 4500, 3200, 3000, 2500. Hmmm... 38mm space grey (black?) model. Sport naravno! 2500??? Idem ga nazvati! Dva sata kasnije: sat na ruci. :-)

Muzej informatike PEEK&POKE slavi svoj osmi rođendan u subotu 26. rujna s početkom u 20 sati i 30 minuta u prostoru muzeja, Ivana Grohovca 2 u Rijeci. Posjetitelje očekuje nov postav, ulaz je tu večer slobodan, a svi računalni entuzijasti i znatiželjnici su pozvani da kupnjom suvenira i donacijama pomognu muzej. Proslavu će uveličati i mnogi volonteri koji su tijekom ovih osam godina svojim radom pomogli opstanak muzeja, a među njima je i veći dio uredništva Jabučnjaka. Muzej zahvaljuje i svim sponzorima i pokroviteljima koji su donacijama u opremi, uslugama i novcu pomogli da ovaj neprofitan projekt zaživi i opstane. Naravno, dobrodošli su i svi oni koji još nisu posjetili PEEK&POKE!

Davor Pasarić 10.09.15

Iako jesen službeno započinje tek 26. rujna, već smo navikli da Apple u ovo doba predstavi jesenje novitete. Što smo mogli vidjeti na današnjoj prezentaciji? Ništa suštinski novo i neviđeno, ali zato smo dočekali niz evolucijskih pomaka koji već poznate Apple proizvode dovode sve bliže savršenstvu, korak po korak.

Goran Paulin 11.08.15

Prevruće je za programiranje. Zapravo... prevruće je za bilo što. A opet, složio bi se i Pompej - programirati se mora.

Pomoglo bi da funkcionira telepatski. Hladimo se u nekom plićaku i pritom, sasvim usputno, zamišljamo svoju aplikaciju koja će se bez dodatnih muka materijalizirati u iTunes Storeu. Postati hit i platiti nam ljetovanje. I zimovanje. I stambeni kredit. I Ferrari. I sve to prije no što se smežuramo.

Ali ne funkcionira telepatski. Od ideje do aplikacije puno je tipkanja. I hlađenja u vlastitom znoju. Pogotovo ako, kao i u svakom poslu, nemate pravi alat. A ako imate pravi alat? I dalje ne može telepatski. Ali... možda može bez tipkanja?

Davor Pasarić 12.07.15

Appleov novi prijenosnik svojom zlatnom pojavom gotovo da više zalazi u tematiku kakvog modnog bloga nego li nas informatičara. No, krenimo bez predrasuda, pogledajmo što to čudo tehnološke integracije nudi svojim korisnicima i kakve su inovacije bile potrebne da se izgradi ovakvo računalo.

Davor Pasarić 08.06.15

Indijanci bi tako nazvali poglavicu među stijenama, a u labavom španjolskom prijevodu reklo bi se “El Capitan”. To je naziv za granitnog diva od 900 m koji predstavlja izazov mnogim planinarima i slobodnim penjačima u nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji. “El Capitan” je i naziv idućeg izdanja operativnog sustava OS X koji je danas najavljen na WWDC 2015 konferenciji u San Franciscu uz pregršt drugih novosti.

Tim Cook se opustio i vrlo ležerno odradio današnji Apple Keynote. Iako je glavni razlog "Spring Forward" prezentacije najava datuma početka prodaje Appleovog sata, mnogi su u prezentaciji komentirali jednu daleko širu stvar koja je prije nije bila u prvom planu: ResearchKit - set alata kojim se u medicinskim znanostima mogu izvoditi istraživanja i analitika na velikim uzorcima i u gotovo stvarnom vremenu. No, to nije bilo najveće iznenađenje ove prezentacije…Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 8 minuta
 • robee: ja sam od svega odustao i prodao :) sada koristim logitech bez problema...nemam nekih funkc kao kod Applea i ne radi mi sve posto je win ali radi bolje nego Apple
 • Daddo: na mom Miniju 2014 je tako od El Capitana preko Sierre do High Sierre. Tipkovnica radi problem. Miš ne.
 • Performita: @Daddo, to ću i učiniti! @Soffoklo resetirala, nije pomoglo, Hvala vam u svakom slučaju...
 • Soffoklo: Na žalost nema veze s tipkovnicom nego s macOS-om. Meni se dešava i s tipkovnicom i s mišom i s trackpadom. Ponekad sve radi bez problema, ponekad samo neki od navedenih imaju problema i tako iz dana u dan. Probaj restartat BT modul.
 • Daddo: ajd probaj još direktno lightningom je upiknut u USB port računala, onda se ponaša kao žičana (puni se i radi istovremeno) pa par ciklusa punjenja prođi s njom...
 • Performita: Pogasila sam sve, palo mi je to na pamet... I dalje je jako često gubila, doslovce svako par minuta. (Tipkovnica nije ni mjesec dana stara :(
 • Daddo: imaš još BT uređaja u blizini? (to isto hoće smetat)
 • Performita: Primijetila sam da gubi konekciju kad brzo tipkam :o
 • Performita: Problem je veći od toga... Idem je napuniti (ima 50%) ne znam što drugo
 • Daddo: turn off - turn back on... pali meni... najčešće se događa kad Mini ide iz standbya u on...
 • Performita: Hello ekipa, jel netko dohakao ovom gubljenju konekcije Apple magic tipkovnice randomly?
 • Yonkis: Deal!
 • Daddo: moj je plan idući tjedan isprobati praktičnu korisnost watcha druge generacije za moje potrebe. Omron također mogu provjeriti. PM-am te s rezultatima svojih "istraživanja".
 • Yonkis: Zanima me jel se u onom Health app to bilježi, neki logovi, za osobno praćenje, ne znam da li naše zdravstvene ustanove to prihvaćaju. Meni bi trebalo nešto sofisticiranije, granulacija krvi, uzima se Martafarin pa tražim nešto u tom smjeru. Ali neki inside info je dobrodošao. :)
 • Daddo: Yonkis provjerit ću ti ja, otac koristi Omronov tlakomjer koji ima nekakav svoj app za iOS... što te konkretno zanima?
 • Yonkis: Jel netko posjeduje neki medical/biometrijski uređaj koji je kompatibilan sa iPhoneom/iOSom, npr toplomjer, vaga i sl, pa da se ti podaci bilježe preko neke app u iPhone?
 • zabac: Barometar, kakav god bio, NE biljezi male promjene. Motra se vise od 3 m popeti/spustiti da ovaj shvati promjenu tlaka.
 • Soffoklo: [link] :-)
 • Yonkis: Pa nije "vježba" ići niz stepenice :)
 • Soffoklo: Hmmm, biti će da si u pravu. Samo uspinjanje koliko vidim kod sebe. Čudno.
 • Yonkis: Soffoklo, ne bih se složio.. živim na prvom katu i ujutro nema "stepenica" tek kad dođem na posao i uspnem se 1 kat, to bilježi. I onda odem na kat više po kavu, i to broji kao 1 kat, ali nema spuštanja natrag na radno mjesto. Išao u bolnicu u posjet na 4 kat i tu je točan. Samo 4 kata vidim, ne 8.
 • Soffoklo: iPhoneova osnovna Health aplikacija (ja ga zovem zdravstveni karton) broji i uspinjanje i spuštanje, cca 1 kat = 3 metra visine pomoću ugrađenog barometra i zna biti ovisan o vremenskim prilikama :-)
 • Yonkis: Pitanje: Zar iPhone broji samo popnute katove, zelim reći da broji samo uspinjanje, ne i spuštanje (Flights CLIMBED)?
 • Soffoklo: Slažem se, isto se može reći za MagSafe.
 • robee: Sve to stoji, imaju kvalitetu, dizajn, no nema smisla ogoliti uredjaje do te mjede da ne budu funkocionalni. Spdif je stvarno nesto sto koristi a ne vidi se, ne smeta. Bezicno? Nekada radi a nekada ne sa Denon AV.
 • Soffoklo: Apple često zna prestati ugrađivati neke stvari samo tako. Zašto? Mislim da oni teže uređaju koji neće imati konektora i fizičkih kontrola, a sve dok ne dođu do tog cilja nadrapat ćemo mi koji im se nađemo na putu.
 • robee: imac 2017 ga vise nema, macbook pro od 2015...mac mini 2014 ga ima ali novi ako se ikada pojavi vise nece. Razmisljao sam o novom imac 27 ili miniju
 • stefanjos: tek stigao, ali ugodna temperatura, sad je 1 ujutro, valjda cu brzo spavat, pricam tu s prijateljima vani smo u kratkim majicama, malo vjetra pa je hladnjikavo ali cisto ok s obzirom da brzo dolazi zima :)
 • Daddo: robee ne znam o kojem se novom Macu radi ali ako imaš 3.5mm jack on je na mom Miniju i D i A pa ti možda ne treba DAC?
 • robee: ne znam kakva je to hrabrost izbaciti nesto sto korisnicima treba a financijski nista ne predstavlja u proizvodnji. da bi spojio novi mac na av moram kupiti kvalitetn dac koji mi uopce ne treba posto mi av treba odraditi d/a i to je do sada islo preko optike
 • cariblanco: Stef, kako je u Australiji, toplo kao i doma ili?
 • icanic: za iste novce
 • icanic: Mislio sam reci da sam prodao koriteni iphone 7 i kupio NOVI galaxy s8 koji je po meni puno bolji uređaj.
 • icanic: ja sam isto nakon dugo godina iphona kupio android. Prodao koristeni iphone 7 i kupio galaxy s8. Mislim da android puno vise daje za manju cijenu a i ovo sto rade u zadnje vrijeme sa cijenama i uređajima nije normalno (mislim na apple). Po svemu sudeci ne vracem se tako skoro na apple opcenito.
 • Yonkis: @robee - treba hrabrosti za takvo što, a Apple je poznat da prednjači u takvim stvarima ;-)
 • robee: nego zasto je Apple izbacio spdif iz novih modela? :( meni je to prilicno korisno a vidim da ima dosta razacaranih korisnika
 • Yonkis: Evo spoja Androida i iPhonea, mislim da je ovo novi "level".. nečega: [link]
 • robee: nuzno zlo i sto se mene tice tu je kraj price. Niti jedan koji sam koristio nije radio kako treba. Svaki je trzav, jede bateriju, apk se ruse, sve nestabilno...steta koliko dobrog hw-a ima a sam android ga unisti
 • Daddo: no ovo nije priča o meni ionako. Moj osobni stav je da je android nužno zlo.
 • Daddo: svakodnevno službenim androidom napravim više poziva nego prosječan korisnik istog... u praksi testiram stabilnost, trajanje baterija i koješta... jednostavno ta dva koncepta su neusporediva.
 • Daddo: saint, tu raspravu smo već vodili... radim u ovlaštenom servisu smartphonea i tableta (baziranih na androidu).
 • saint: @Daddo Koristio si neki android ili samo prenosis nesto sto si negdje procitao?
 • Yonkis: Daddo: ne mora android koštati kao iPhone, ne mogu se iPhone i Androidi uspoređivati kad su svaki u svom svemiru. Doduše iPhone je u svom vlastitom svemiru a Androida ima kao i galaxija (hehehe samsung pun intended) i neka se međusobno bore za titulu najboljeg
 • Daddo: da bi android uređaj bio "dobar" (dobrota je relativna i ovisi o potrebama korisnika) on mora koštati gotovo jednako kao i iPhone i biti hardverski gotovo duplo snažniji za iste performanse. Oprostit ćeš ako smatram takvo što "suboptimalnim". O dugovječnosti android vs ios je uopće bespredmetno raspravljati.
 • saint: Android je dobar samo ga treba znati koristiti,na kraju krajeva kao i iPhone
 • stefanjos: Pozdrav iz Australije!
 • Daddo: da se uopće ne dotičem teme privatnosti podataka
 • Daddo: konkretno kukam na Android sam po sebi i politiku "aplikaciju piše tko hoće", "po sustavu brlja tko hoće"
 • drlovric: Ja nakon 10 gd iPhone, kupio Samsung S8 iz znatizelje. Svjeze. Lijepo. Dobro. Cool. Nez na sto konkretno kukate? Meni S8 radi ko grom :)
 • Yonkis: iOS 11.3.1 is out.. [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Page Speed 4.51 Seconds

Provided by iJoomla SEO