Nova MacBook Pro "Thunderbolt" serija je među nama. Samo još jedan MacBook Pro rekli biste? To sam i ja mislio: "Dodali su novi port, malo podigli performanse hardvera i to je to!" - o kako sam se prevario! Novi Appleov prijenosnik je toliko evoluirao da nisam mogao vjerovati rezultatima benchmark testova!

Prelazak Applea s Mac OS 9 na OS X je zasigurno bio (jako) dobar potez, jer OS 9 jednostavno nije dorastao današnjim zahtjevima korisnika računala. Prelazak na Mac OS X je bio prilično velik korak, i postojeći Mac korisnici imali su visok prag tolerancije za stvari koje u novom operativnom sustavu nisu baš bile "ispolirane" do kraja, kao je to bilo uobičajeno na OS 9. Problem je samo, što čak i nakon dobrih par godina postojanja OS X-a, neke stvari su i dalje nedorečene, a jedna od njih je deinstalacija aplikacija, no kada se već Apple nije za to pobrinuo, ima onih koji jesu...

Evo teme koja se idealno veže na prošlu - grafički procesori i hardverom potpomognut 3D. Tekst sam započeo kao prikaz Radeona HD 5870 - najpoželjnije grafičke kartice za Maca danas, ali tijekom pisanja sam shvatio da bi širem čitateljstvu, koje nema potrebe za hi-end grafikom, bilo korisnije pojasniti kako odabrati neku od grafičkih opcija koje se nude pri kupovini Macintosha i što nam donosi nova OpenCL tehnologija.

Goran Paulin 19.04.11

Abram Amsel posvetio je cijeli svoj život proučavanju frustracije. Umro je 2006. godine i prilično sam siguran, s obzirom da o tome ne postoji niti jedan njegov objavljeni rad, da se nije bavio Steve Jobsom.

Zašto bi se Amsel uopće njime bavio? Zato što je Jobs, 1986., godinu dana nakon što je nogiran iz Applea, svoju novostvorenu frustraciju pokušao izliječiti shoppingom. Kupio je Pixar od George Lucasa, za tričavih 10 milijuna dolara.

Zsolt Magyar 10.04.11

Ovo je posebno česta tema među onima koji prelaze na Mac platformu. Nakon godina navike da su virusi dio svakodnevice, oni koji prijeđu na Maca s pravom se pitaju je li pametno koristiti Maca bez zaštite od virusa. Jednostavnog odgovora nema, ali mogu podijeliti svoje iskustvo i mišljenje s vama.

Nova tema u Jabučnjak iFAQ rubrici govori o načinima kako što bezbolnije prevladati krizne situacije u kojima je za popravak sistema ili povratak na backup potrebno Mac pokrenuti s alternativnog sistemskog diska. Naš stalni suradnik Zsolt Magyar obradio je i ovu korisnu temu, a mi se nadamo da vam ovi savjeti nikada neće zatrebati! U svakom slučaju dobro je znati što se preventivno može učiniti i kako postupiti ako do problema dođe.

Goran Paulin 02.04.11

Red je da netko u zemlji održi obećanje: kleli smo se da nećemo - pa nećemo! :) Ali to ste znali i bez da vam mi kažemo.

Nadamo se da su vas ova dva dana u alternativnoj stvarnosti zabavila. Nas jesu. Nadamo se i da magenta nije pogubno djelovala na vaš vid. Pažljivo smo birali nijansu kako se to ne bi dogodilo. ;)

Još jednom zahvaljujemo sponzorima... zapravo, bolje reći "prijateljima Jabučnjaka", koji su se odlučili "poigrati" zajedno s nama - utoliko nam je draže da smo se "prodali" baš njima. :) A posebno zahvaljujemo svima onima koji su nam se javili i, za slučaj da ipak nije u pitanju šala, velikodušno ponudili pomoć za financiranje Jabučnjaka kako bi svi zajedno i dalje mogli uživati u smirujućem zelenilu Jabučnjaka, neopterećenom reklamama. Nadamo se da će Jabučnjak još dugo poživjeti i bez takve pomoći, ali bilo nam je beskrajno drago to čuti.

Dok god imamo takve korisnike, vragolasto uredništvo spremno na prvotravanjske šale i prijatelje koji će se rado poigrati s nama - sigurni smo da radimo pravu stvar! I zato - nastavimo! :) 

Goran Paulin 01.04.11

Kleli smo se da nećemo. Ponosno smo se busali o prsa što od 2003. povezujemo Apple korisnike bez da ih pritom tlačimo reklamama. Ali, kao i svuda oko nas, recesija je uzela danak pa sad moramo pregristi jezik i nakloniti se svim sponzorima zahvaljujući kojima Jabučnjak ipak neće doživjeti sudbinu hrvatskih brodogradilišta.

Obećajemo da ćemo se truditi broj reklama držati na minimumu. Obećajemo i to da ćemo ih pažljivo birati kako ne bismo nagrdili prepoznatljivi izgled Jabučnjaka. Vjerojatno ćemo povremeno morati učiniti neki ustupak - ali sve u najboljoj namjeri.

Koliko je zapravo loše? Toliko da, nakon što smo podmirili troškove servera za sljedećih godinu dana, nije ostalo dovoljno ni za Jupiju kupiti čokoladu povodom današnjeg mu rođendana. :( Zato mu u ime svih članova uredništva želim sretan rođendan i obećajem da prvi sljedeći novci od sponzora idu za njegovu rođendansku čokoladu!

S obzirom da je izborna godina, red je biti pun obećanja pa za kraj mogu još samo obećati da ćemo dati sve od sebe kako bi ovo bila samo privremena mjera nakon koje će se, nadamo se, sve vratiti na staro.

Još jednom hvala svim sponzorima koji su nam promptno izašli u susret! Kad smo se već "prodali", drago nam je da smo se prodali baš vama. 

MarKill, jedan od naših korisnika, izradio je modul za sistemski Dictionary.app  koji dodaje dvosmjerni englesko-hrvatski rječnik u Dictionary.app koji je dio OS X instalacije. Više informacija naći ćete unutar same arhive ili u odgovarajućoj temi u forumu.

Autor nam je dao dopuštenje da taj iznimno koristan dodatak stavimo u našu zbirku datoteka  kako bi svima bila dostupna - hvala Mario! 

Prednosti internet bankarstva su većini već dobro poznate. Međutim, nepobitno je da su Mac korisnici u Hrvatskoj u manjini i stoga si banke dozvoljavaju da neki načini pristupa na Macu jednostavno ne rade. Ovaj članak dati će pregled banaka koje nude uslugu internet bankarstva, te načinima autorizacije koje se koriste u pristupu istim, te navesti koje načini rade na Macu a koji ne.

Evo još jedne korisne iFAQ teme - kada i kako na Macu koristiti gost korisnički račun (guest user account). Mnogi od nas na poslu i kod kuće dijele svoj Mac s kolegama ili ukućanima, a ponekad je potrebno nekome samo privremeno omogućiti rad na računalu. Ne budite lijeni otvoriti "gosta" na svom Macu i mirnije ćete svoje računalo prepustiti drugome na korištenje. Naš suradnik Zsolt Magyar pozabavio se ovom temom i sada sve o tome možete pročitati na jednom mjestu!

Davor Pasarić 15.03.11

Virtualizacija drugih operativnih sustava stara je tema na Macintoshu. Gotovo da ne postoji operativni sustav, uključujući i mnoge davno zaboravljene, koji nije moguće pokrenuti na Macu. U tu priču možemo pribrojiti i mnoge igrače konzole i niz retro računala koja danas možete vidjeti još samo na mjestima kao što je muzej informatike PEEK&POKE. No, jedno su nostalgija i zabava, a drugo stvarne svakodnevne potrebe. Danas se virtualizacija u praksi svodi na pitanje kako što elegantnije pokrenuti potrebnu Windows aplikaciju na Macu. Idealno je pronaći alternativnu aplikaciju pisanu za Mac OS X, ali ako takva ne postoji nema druge nego zaviriti na "tamnu stranu". Načina za to ima mnogo, a naš iFAQ urednik Zsolt Magyar pozabavio se ovom temom. Navalite s pitanjima i komentirajte!

Zahvaljujući vašim komentarima prošli iFAQ tekst o Macu kao media centru sada je ažuriran. Zato je i skoro duplo duži, pa ga vrijedi pročitati još jednom!Vikalica™

Zadnja poruka: pred 30 minuta
 • canis lupus: jutro... dan... imam dva kita memeorija gdje da postam sliku da mi netko pogleda koje su?
 • big_mac: @iMarko Za viber ti je postavke-obavijesti-prikazi pregled poruke
 • miki_28: ima li neko da prodaje polovan ipad air :)
 • energyman: U whatsappu imaš opciju pod Obavijesti - Prikaži pregled. Kada to ugasiš samo će ti pokazati notifikaciju, ali ne i poruku. Za Viber ne znam - ne koristim ga.
 • iMarko: Večer, kako napraviti da se vidi obavjest od Vibera i WhatsAppa na zaključanom zaslonu ali ne i sadržaj poruke?
 • gladhr2: Evo jedna nova tema pa ako bi mi netko rekao svoje isustvo ili mišljenje o ovome cijenio bih. :)
 • gladhr2: [link]
 • smayoo: Sex na jabučnjaku, naravno. :) Na primjer, u rečenici - "Novi MBP je *JEBENO* dobar!" :D
 • ping: Sex na jabučnjaku?
 • cariblanco: gdje ima sexa na jabučnjaku, ako ne između U i partizana :D
 • zabac: O politici se u principu ne raspravlja, sexa ima malo, windowsa još manje!
 • smayoo: Bog! Pisala su ti prilikom registracije. Osim toga, imamo još ovo: [link] i opće pravilo da kod nas ne tražiš pomoć na temu krađe digitalnih sadržaja (torrenta i sl.). To je otprilike - to. :)
 • SimaTheScrub: pozz ljudi,se mogu negdje procitati pravila? :)
 • Miro Spiro: Imam ja Transcend 256 GB na Novatrom Iamm NTR 83.
 • Miro Spiro: video rekorder?
 • HardcoreMAC: na PVR-u priključen SSD?
 • HardcoreMAC: recite, ima li tko na VR-u prikljucen SSD drive?
 • HardcoreMAC: bog ekipo!
 • energyman: tako su rekli u iStyle a u papirima sa slušalicama piše 2 godine
 • ivan.hirsi: godinu dana
 • energyman: Ima li netko informaciju koliko traje garancija na Beats slusalice? Frendu je prestala radit lijeva strana pa bi ih nosili na servis.
 • smayoo: Šatro ne budeš... Droga je to... :)
 • zabac: Krecu na smanjenj priozvodnje dizanjem cijena. Ako bude toliko skup, ja ga ne budem vise kupovao.
 • gladhr2: Vjerujete u ovo?
 • gladhr2: ZAOBLJENI EKRAN, SKENER OKA, BEZ FIZIČKE TIPKE... Ovako će izgledati spektakularni novi iPhone 8, ali i njegova cijena će mnoge šokirati! [link]
 • cariblanco: na ovom sajtu se 99% stvari riješi, pa što nebi i tvoj punjač :)
 • Miki9890: riješili smo punjač, hvala ekipa!
 • zabac: Da tinisu leptirici isli po zelucu od slusalica?
 • stefanjos: mogu objasnit. Ali savrsene su. Inao sam ih na jedno 3 minute. Vrh!
 • stefanjos: Probo sam airpods na brzinu. Nakon dugo vremena osjetio sam apple magic. Ne
 • ipetri68: ja ti 45w verziju mogu posuditi na duze, ali 85w nemam :)
 • smayoo: Punjač ti ne mogu posuditi, ali ako je na toliko kratko, možemo se naći pa pričekam da probaš to što trebaš probati. :)
 • energyman: E to me zanimalo, znaci VAT free racun cemo samo prosljediti u knjigovodstvo, platiti 25% na to i onda kasnije traziti povrat. Hvala!
 • Miki9890: sori, zaboravio sam napomenuti, treba mi 85W verzija punjača (što nemam), ali hvala smayoo!
 • smayoo: JA ti mogu posuditi adapter magsafe na magsafe2
 • Miki9890: pozdrav ekipa, ima li tko u rijeci za posuditi magsafe 2 punjač na jako kratko? samo da isprobamo nešto. tnx
 • john_st: ajd preporučite mi neki program za detekciju duplih slika s različitim imenima...
 • smayoo: I, naravno, moraš od prodavača tražiti valjani EU VAT-free račun ako ga nisi dobio
 • smayoo: Upravo si kupio zvučnike na tatinu firmu. Dakle, firma mora platiti 25% PDV na njih (pa eventualno kasnije tražiti povrat predporeza ako ih može prikazati kao osnovno sredstvo ili tako nekako)
 • energyman: Ako mi netko moze objasniti: nasao sam zvucnike na jednom eshopu iz slovacke. Prilikom kupovine unio sam VAT ID od firme od tate i na kraju mi na rscunu pise cijena bez pdv (toliko mi terete i karticu - iznos bez pdv). Jel moram jos nesto kod nas placati ili je to to?
 • JOHN: Kad se vidi da se nešto dijeli.....plane to za čas. Uglavnom, očito je da si određenim komadima uljepšao dan i tak je nebitno iz kojeg razloga.:-)
 • gladhr2: hahahha kako žicaju ovi za žene hhah
 • stefanjos: haha, ovi starci djaneri zešći hahahaha
 • Josip R.: Kako sam odlucio provest Valentinovo :) [link]
 • rusty: bottom line, operativno je super, ali...
 • rusty: uz to i traži previše storega za neku solidnu bibloteku, a osobno uz fizički NAS ne pada mi napamet davati novac za storage i to još povrh svega MSu ili Googleu, ne hvala
 • rusty: @Mate22 - nakon što složi library radi odlično, nema razlike između lokalnog, ali nema šanse da to koristim. OneDrive sam koristio za test, ali niti jedan od 3 providera neće tolerirati 'sumljivi' content na svojem storageu. Tako da na duge staze to je u najmanju ruku opasno
 • Mate22: rusty i kako ozbiljno te pitam radi taj Plex Cloud ja ga još nisam koristio. Jel za njeg treba oni Plex Pass ? I koji Cloud servis koristiš za njega ?
 • dpasaric: :)
 • rusty: radi ko budali šamar :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Koja Apple novost vas najviše veseli?

Registriraj se za sudjelovanje.
Page Speed 5.92 Seconds

Provided by iJoomla SEO