Tomislav Ribičić 07.05.12

Iako slovi kao kvalitetan, i Apple hardver nas zna ponekad neugodno iznenaditi. To nas ne treba previše čuditi; utroba svakog Macintosha sastoji se od istih organa kao i kod njegove PC braće (pogotovo od prelaska na Intel arhitekturu) i podložna je istim problemima, tako da sve na koncu ovisi o izlaznoj kontroli kvalitete. Na sreću u posljednje vrijeme kvarovi nisu česta pojava. Od poznatijih kvarova možemo izdvojiti masovno otkazivanje superdrive pogona u iMac modelima i prijenosnicima za koje nije neobično da posustanu otprilike nekoliko tjedana nakon isteka garancije. Olakotna je okolnost što zamjenski uređaj nije skup, pogotovo ako se odmah odlučite za zamjenski eksterni uređaj ili naručite zamjenu s poznatog www.macsales.com.

Davor Pasarić 30.04.12

Uvijek nas veseli kada domaći programeri izrade nešto zanimljivo i to ponude na zapadnom tržištu. Ovaj put to je dječja edukacijska aplikacija za iPad naziva "Nature's Friends". Potpisuju je naši programeri pod imenom BumbleBeembie interactive studio.

Mnogi žele iPad, bilo kakav, ne mora biti najnoviji, ali u ekonomski razorenoj domovini za većinu to je tek san. Ako ste informatičke struke, mladi i poduzetni, ako ste pokrenuli svoj mali IT biznis i vjerujete da imate fantastične ideje vjerojatno se borite s problemima kao što su kapital za financiranje razvoja, iskustvo stručnjaka iz industrije i pristup što većem tržištu. Možda imamo dobru priliku da se vaše ideje lansiraju i prerastu u stvarne i korisne softverske proizvode.

Goran Paulin 01.04.12

Nakon poduže neizvjesnosti vezane za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i kraćeg odgađanja prilagodbe EU normama, sa zadovoljstvom vas obavještavamo da danas započinje usklađivanje Jabučnjaka sa EU regulativama!

Prve promjene primijetit ćete kroz uvođenje radnog vremena - od sljedećeg tjedna ukidamo rad nedjeljom.

Do rujna planiramo radno vrijeme svesti na period od 8 do 16h, s pauzom između 10.30h i 11h, a osim rada nedjeljom, do kraja tekuće godine ukinut ćemo i rad praznikom. O novim usklađivanjima redovno ćemo vas obavještavati u forumu "Jabučnjak". 

Zoran Sanković 28.03.12

Kada je Steve Jobs prije više od dvije godine predstavio iPad nitko nije ni slutio da će taj mali tablet za samo dvije godine premašiti broj prodanih desktop računala nekih poznatijih proizvođača. Većina se šalila na račun iPada da je to samo razvučeni iPod touch te da će biti pravo čudo ako preživi više od godinu dana na tržištu. No, dogodilo se čudo, pa nakon skoro pune dvije godine iPad i dalje suvereno vlada na tržištu tablet računala, a prije samo dva tjedna doživio je i svoju treću reinkarnaciju nazvanu jednostavno New iPad tj. Novi iPad. Kako sam imao sreću da nabavim jedan Novi iPad 4G 64GB prije dolaska u Hrvatsku, napravio sam usporedni test s iPadom 2 3G 64GB i evo mojih iskustava. Novi iPad dolazi s iOS 5.1, pa sam i na iPad 2 instalirao isti kako bi usporedba bila što vjernija.

Goran Paulin 20.03.12

Znate onaj osjećaj kad satima tražite nešto po disku? Prije par mjeseci skinuli ste arhivu kriptičnog imena s nekog opskurnog weba čije se adrese odavno ne možete sjetiti - i baš sad vam treba sadržaj te arhive.

Spotlight ne pomaže jer nemate ni najmanju ideju što u njega upisati - sve što pokušate, daje vam promašeni rezultat. Nakon što ste pretražili sva očita mjesta na disku i shvatili da je vrag uzeo šalu, posvetili ste se pretrazi sve manje i manje očitih mjesta.

U smiraj dana, iscrpljenima od uzaludne pretrage, prošla vam je kroz glavu očajnička misao - možda ste je obrisali!

Radoslav Dejanović 12.03.12

Nakon odluke Samba teama da Sambu licencira pod GPL v3.0, tvrtka Apple je odlučila implementirati vlastiti SMB sustav (SMBX), kako bi zaobišli ograničenja te verzije GNU GPL licence. No korisnici su prijavili niz problema, pa se čini da SMBX još nije zreo za svakodnevnu upotrebu.

Davor Pasarić 07.03.12

Apple je danas predstavio iPad treće generacije. Nije dobio oznaku "3" niti "HD" i naziva ga se jednostavno "Novi iPad". Nema bitnih novosti za većinu korisnika; izgledom je jednak, ekran je dvostruke rezolucije, koristi brži procesor i bolju kameru. Od sada podržava i novu 4G LTE mrežu, ali kako je njena raširenost tek u povojima to je tehnologija za budućnost. Najbolja novost danas jest to što je iPad 2 ostao u ponudi i nudi se po povoljnijoj cijeni. Tko ima sreće da mu ga netko donese iz Amerike može ga imati za tek nešto više od dvije tisuće kuna, a to će zasigurno povećati korisničku bazu i kod nas.

Na Jabučnjaku uvijek s posebnim zadovoljstvom dočekamo novu aplikaciju za Macintosh koju su napisali domaći autori. Ovaj put radi se o alatu ProjectDesktops koji omogućuje korištenje više desktop mapa za različite projekte. To bi moglo biti korisno za sve one koji imaju nered na svojoj radnoj površini. Intuitivna reakcija nekih korisnika je: "Čemu to kada OS X ima Spaces opciju za više radnih površina?" Kvaka je u tome što Macov Spaces pamti prozore, ali ne i ikone na radnoj površini - one su uvijek jednake.

Davor Pasarić 18.02.12

Planinski lav (Mountain Lion) naziv je idućeg 10.8 izdanja operativnog sustava za Macintosh. Namjerno nisam napisao da je to idući "Mac OS X" jer je Apple odlučio ukloniti ono "Mac" iz naziva OS-a baš kao što je prije koju godinu iz naslova kompanije "Apple Computer" uklonio "computer". Trebamo li se zabrinuti? Što se zbiva?

Apple Magic Mouse je od prvog trena bio miš pun kompromisa. Vrlo brzo je postao dizajnerska ikona i u nekim stvarima je najbolji, ali za neke zadatke jedva je upotrebljiv. Oni korisnici koji su njime zadovoljni mogu uz pomoć Mobee Magic Chargera ukloniti jedan od nedostataka - čestu promjenu baterija. Je li ovaj bežični induktivni punjač dobar par Appleovom mišu?

Vidjet ćete da naslov nije pretjeran. Sparing između digitalnog i tiskanog izdavaštva je odavno odrađen, meč je započeo, a ono što je danas izveo Apple je precizan i jak udarac u centar. Ono što se dogodilo fotografskim radnjama, ono što je jedva preživjela glazbena industrija, sada slijedi tiskarama knjiga. Uopće nije upitno hoće li se to dogoditi, samo je pitanje kojom dinamikom, a ja bih rekao da će ova transformacija ići eksponencijalnom brzinom u odnosu na prethodne jer su danas i korisnička baza i potrebna tehnička infrastruktura spremni. Apple je sada učinio i zadnji korak, onaj u kojem je on najbolji; sve već poznato je objedinio, pojednostavio, tehnički ispolirao i prelijepo zapakirao.

Danas održana Apple prezentacija nove tehnologije demistificira izdavaštvo i omogućuje svakoj pismenoj osobi da na do sada neviđeno jednostavan način složi svoju knjigu ili udžbenik - i to sa svim interaktivnim elementima kakve moderne generacije i očekuju na svojem iPadu. Da stvar bude bolja, sve to je potpuno besplatno!



Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati
  • Kloba: Koliko je tipa koštalo kupovanje svih tih telefona u vakumiranom mint stanju (znači stajali su brand new negdje na policama svi osim prvoga koji je samo otvoren, ali je nov) ne znam da li će si vratiti u video klikovima
  • Kloba: Raspakiravanje svih iPhonea koji su ikada izašli - zanimljivo vraćanje u prošlost [link]
  • energyman: ma ulazno, stari 11pro sa 64gb nisam nikad popunio do kraja
  • drlovric: Bravo Energy. To je bilo bas brzo :) I ja kupio jedan, al ideju nemam gdje da gledam.
  • Daddo: ulazni model 128 ili neki jači?
  • energyman: Stigao 13 pro :)
  • dpasaric: Plavi, od klijenta je koji ga je ljubazno ustupio na test 2 tjedna.
  • Kloba: Koje je boje?
  • Kloba: Kupila tvrtka? Ili netko sa strane? Ili ti? :)
  • dpasaric: Pišem M1 iMac 24" test, bit će zanimljiv!
  • Kloba: Hvala članu koji je napisao za proton mail. Super su!
  • Kloba: Nisam gledao do kraja. Dobro da znam. Hvala na info.
  • smayoo: EU daje novac. Ali najprije su u planu veći objekti, kuće ne još u 2022
  • Kloba: Ali 50 000 kuna po kućanstvu, a država bi trebala (ako to uopće uspije) donirati 25 000 od toga. U nekom idealnom svijetu uopće ne zvuči loše.
  • Kloba: :)
  • smayoo: Super je da su pozvali nekog iz HEP ODS-a, koji je tu najveći kočničar
  • Kloba: Sada raspravljaju kako ih osposobiti da imaju solarne krovove
  • Kloba: Zanimljivost: u RH ima 600 tisuća kuća
  • Kloba: Dobro Otvoreno upravo počelo. Struja je na europskim burzama poskupila za 50 posto. Stoji 15 eura po megavat satu. Gosti su Štern, onaj šef Sindikata i još netko, zaboravih tko. Ako ikoga zanima, čisto da zna
  • Kloba: To je meni super doku serija. I više volim serije od filmova. Imaju više vremena da razlože stvari. Ovako u sat i pol kako da on nekome tko se ne kuži objasni tko je bio Senna ili Schumaher? Nikako.
  • Kloba: Već sam zaboravio, ali mislim da smo tada igrali protiv njih dvije tekme. Prva je (možda skupina?) ta u kojoj su stisli Kukoča, a finale je to u kojoj su ga počeli poštovati jer su vidjeli da nije samo žgoljo iz Europe nego jako dobar igrač.
  • Kloba: I zato što je menadžer Bullsa Jerry Krause najavio da će kupiti Kukoča, a Pippen je jordanov najbolji broj dva, imaju komletnu petorku iz prvog threepeata - polude i sam Jordan kaže, meni je sada žao, ali mi nismo igrali protiv Kukoča nego protiv krausea u dresu Hrvatske. Svađali su se on i Pippen tko će čuvati Kukoča cijelo vrijeme
  • Kloba: The Last dance tko nije pogledao je stvarno must see dokumentarac. Ima dio di rida na podu svlačionice, pa dio u Barceloni kada igraju finale protiv Hrvatske
  • Kloba: Kada smo kod košarke, znate da je umro Duda Ivković. Rađa je jedan od nositelja kovčega bio. To je bio trener samo takav...
  • Kloba: I naravno, kralj dokumentaraca o životinjama i prirodi - David Attenbourg. Izdao dvije doku serije, a ja panj nisam pogledao niti jednu. Sada ću to ispraviti
  • Kloba: Fenomenalan dokumentarac koji opisuje kako se osjeća osoba druge boje kože u SAD-u
  • Kloba: Pa, I am not your Negro o Jamesu Baldwinu
  • Kloba: Posljednji ples je izvrstan. Ono kada Jordan plače kada osvaja četvrti naslov jer nema staroga kraj njega je snimka godine valjda
  • Kloba: Senna je kao dobar, iako ja ne znam jer se ne kužim u tematiku
  • Kloba: Jbg, Ovakvi životni dokumentarci o osobama su ili izvrsni ili totalni flop
  • Kloba: Ma... Sada sam skinuo Davida Attenburga i dokumentarnu seriju Planet Earth, to valja jedino valja
  • Kloba: A ti, što ti vjerujem, veliš da je razlika u dvije godine. Znači da se ta svađa desila 1992.
  • Kloba: Tako početnik poput mene misli da se radi o jednom te istom prvenstvu
  • Beli: na Korisnika...
  • Kloba: A zašto narator govori da je Senna morao dobiti utrku u Imoli? Ulovio si to ako si pogledao, a to je odmah nakon ove svađe
  • Beli: Pardon, htio sam se nasmijati :))
  • Kloba: OK. Ja spadam u kategoriju početnika. Da, i sam sam shvatio a preskače jer uopće ne spominje njegove prelaske poslije Benettona u druge timove prije Ferraria. Pa početnik stekne uvid da je prešao direkt iz Benettona u Ferrari.
  • Beli: ????
  • korisnik: To gdje ga Senna školuje je skoro dvije godine prije Sennine smrti, Francuska '92. Film je tak-tak, nepotrebno sladunjav, kronološki preskače. Za početnike nedovoljno jasan, za znalce neinformativan. Al ajde, glavno da sad meni žena govori - vidiš kak je on bio dobar muž...
  • Kloba: Uopće ne moraš pokrenuti video, samo freezaš prvi frame i kao Steve u mlađim danima. Full. :)
  • Kloba: Kada smo već na temi pokojnih, kako mu se sin smije i priča - fakat podsjeća na starog sada kada je odrastao. Reed Jobs [link]
  • Kloba: Ovo sada nema veze sa F1, već sa Appleom.
  • Kloba: Ako skužiš di je to bilo, i da li je Imola bila prva utrka poslije ovoga - to bih volio znati.
  • Kloba: Ali se po govoru tijela i onome malo što se čuje kuži da ga je Senna verbalno pokukao za uho tipa, mali, to se ne radi!
  • Kloba: Na 1:48 su njih dva kod ograde, o čemu ti pričam cijelo vrijeme ali se ne znam izraziti kako spada kada, gdje, kako i zašto... Sorry na tome :)
  • Kloba: Kužiš sada? Znači utrka gdje se Schumaher koji je još mlad i vozi za Benetton ljuti na Sennu pa se zabija u njega eliminirajući ga iz utrke. (to ti je na 1.22 nadalje). I tu Senna ludi na Njemca. Da li je iduća utrka bila Imola, ti ćeš znati
  • Kloba: Ovo ti je to sa Sennom - nije iz dokumentarca - ali to je ta svađa [link]
  • Kloba: Samo trailer od minute i nešto: [link]
  • Kloba: Neću te više cimati, sve znaš i bez tog dokumentarnog. To bi ti moglo poslužiti da se prisjetiš F1 90-ih. Odluči sam.
  • Kloba: tvoja struka. Zašto si ne ubiti sat i 40 minuta kada nemaš kaj pametnije za raditi?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.63 Seconds

Provided by iJoomla SEO